Swansea – Everton 1:1 (kon.) | Southampton – Hull City 2:0 (kon.) | Sunderland – Crystal Palace 1:4 (kon.)
Tottenham – Aston Villa 0:1 (kon.) | West Bromwich – Leicester 2:3 (kon.) | West Ham – Stoke City 1:1 (kon.)
Burnley – Arsenal 0:1 (kon.)
koniec
Burnley FC
0:1 (0:1)
Arsenal FC
Sobota 11.04.2015, 18:30 • Turf Moor (Burnley) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.
     
    Vitajte na Turf Moor, kde sobotňajší program 32. kola anglickej Premier League ukončí bitka predposledného s druhým.

    Tabuľkové postavenie:

    19. Burnley: 5 – 11 – 15; skóre 26:49; body 26
    2. Arsenal: 19 – 6 – 6; skóre 62:32; body 63

    Forma:

    Burnley: R – P – P – V – P – R
    Arsenal: V – V – V – V – V – V

    Sean Dyche nechal svojich zverencov počas reprezentačnej prestávky poriadne vyhladovieť. Kohútov z Tottenhamu totiž Clarets pred týždňom naháňali ako lačná svorka vlkov. Domáci počas deväťdesiatich minút neupustili od vysokého a aktívneho pressingu a nechýbalo veľa, aby po jednej z Ingosových tutoviek siahli po všetkých troch bodov.
    Z pôdy nováčika sa body ľahko nevozia, z posledných dvanástich návštevníkov tu vyhrali len traja. Burnley je ale druhým najhorším tímom na ihriskách súperov a aj preto mu momentálne patrí až predposledná priečka s dvojbodovou stratou na záchranu. Clarets sa proti favoritom tradične darí, polovicu zo svojich 26 bodov získali proti mužstvá z TOP 10.

    Jedným takým a rovno druhým najlepším je aj Arsenal, ktorý sem prichádza napraviť povesť klubov zo severu Londýna. Tottenham sa počas celého zápasu nedokázal vyrovnať s nasadením Clarets. Kanonieri ale hrajú v obrovskej pohode, ktorú nepotvrdzujú len výsledkami, ale i herným prejavom.
    So siedmimi ligovými víťazstvami v rade sa Arsenal nachádza v najlepšej forme od pamätnej sezóny Invincibles (2003/04). Gunners vtedy ovládli anglickú Premier League bez jedinej porážky. Bohvie, ako by sa vrcholiaci ročník vyvíjal nebyť zbabranej jesene Wengerovcov. Okrem priameho postupu do Champions League hrajú Londýnčania aj o obhajobu FA Cup-u.

    Absencie:

    Sean Dyche dnes narozdiel od posledného vystúpenia bude môcť počítať aj s uzdravenou trojicou Steven Reid, Matty Taylor a Ross Wallace.
    Chýbať bude len dvojica Kevin Long a Dean Marney, ktorá zhodne pre problémy s kolenom príde aj o úvod nadchádzajúcej sezóny.

    Veľmi netradičný pohľad na maródku Gunners sa naskytá Arsénovi Wengerovi, ktorému bude s určitosťou chýbať iba Oxlade-Chamberlain.
    Otázny ešte zostáva štart stopéra Laurenta Koscielneho a momentálnej brankárskej dvojky Szczesneho. Ostatní rekonvalescenti by už mali byť fit.

    Môj tip: 0:2
     
    Úvodné zostavy:

    Burnley FC: Heaton – Trippier, M. Duff, Shackell (C), Mee – G. Boyd, Arfield, D. Jones, Barnes – Vokes, Ings
    Náhradníci: Gilks – Kightly, M. Taylor, Jutkiewicz, Ulvestad, S. Ward, M. Keane
    Manažér: Sean Dyche (ENG)

    Arsenal FC: Ospina – Bellerín, Mertesacker (C), Koscielny, Monreal – Ramsey, Coquelin – Cazorla, Özil, A. Sánchez – Giroud
    Náhradníci: Szczęsny – Gibbs, Rosický, Walcott, Flamini, Chambers, Welbeck
    Manažér: Arséne Wenger (FRA)

    Rozhodca: Mike Dean – S. Burt, S. Long – S. Atwell.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Hostia v žlto-modrej kombinácii dresov obstarali úvodný výkop zápasu. Burnley v klasickej vínov-modrej v prvej časti zľava-doprava.
     
    2
    Alexis Sánchez na ľavej strane okamžite naložil v šprintérskom súboji Trippierovi, ktorý ho musel faulovať. Následnú štandardku rozohral sám Čilan, no jeho prudký ale slabo umiestnený pokus Heaton kryl.
     
    3
    Bellerínov center taktiež nezaskočil odchovanca Manchestru United v bránke Clarets, no Londýnčania začínajú nesmierne aktívne.
     
    4
    Alexisov center do šestnásty Burnley ešte pred Giroudom odvracal koncentrovaný kapitán domáceho mužstva Jason Shackell.
     
    5
    Zaujímavé situácie na oboch stranách, no podstatne nebezpečnejšia bola priamočiara akcia domácich. Sam Vokes na ľavej strane šestnástky suverénne prešprintoval Pera Mertesackera a nebyť včas vybiehajúceho Davida Ospinu, mohlo sa po prvýkrát meniť skóre. Kolumbijský gólman ale včasne dokázal loptu pred dôrazným útočníkom vyraziť. Na druhej strane sa k zakončeniu po krásnej kombinačnej akcii Gunners dostal Alexis Sánchez, ku ktorému sa lopta napokon odrazila od Davida Jonesa. Čilský krídelník ju zo siedmich metrov pod tlakom napálil vysoko nad.
     
    6
    Lopta sa k nemu odrazila po nešťastnom defenzívnom zákroku Davida Jonesa. Alexisovi ale v koncovke chýbalo hodne.
     
    7
    Per Mertesacker s nesmierne dôležitým defenzívnym zákrokom, ktorým zastavil Boydovu strelu z uhlu. Škót pálil volejom po priťuknutí Ingsa.
     
    9
    Zápas má zatiaľ veľmi dobré obrátky. Dopredu sa tlačia obe mužstvá, Burnley obetuje záchrane absolútne všetko.
     
    10
    Opäť spolupráca medzi dvojicou Sam Vokes a Ashley Barnes, ktorá ale bola prerušená postranným arbitrom. Ofsajd.
     
    12
    Arsenal FC dal gól!
    Domáci teraz spravili maximum, aby sa vyhli prvému inkasovanému gólu, no ani to napokon nestačilo. Po Coquelinovom vyvezení najskôr zo šestnástky pálil Alexis Sánchez, ktorý strieľal len do Jonesa. Lopta sa následne odrazila na kopačku osamoteného Özila, ktorý z ľavej strane pre zmenu neprestrelil gólmana Heatona. Alexis sa dostal k ďalšej dorážke, ktorú v páde zablokoval pravý obranca Trippier. Definitívu londýnskeho závaru napokon obstaral AARON RAMSEY, ktorý nekompromisne prepálil húštinu tiel. Napriek sympatickému úvodu nováčika sa favorit ujíma očakávaného vedenia.
    RAMSEY - 0:1
     
    14
    Nepoddajní Clarets ale určite budú i v ďalšom priebehu poriadne hrýzť. Otázne je, či majú dostatočnú kvalitu na vyrovnanie alebo obrat.
     
    16
    Domáci zasypali londýnsku šestnástku centrovanými loptami. Po tej poslednej fauloval Coquelin pred veľkým vápnom Barnesa, priamy kop pre Burnley.
     
    17
    Presne zo šestnástkového oblúku rozohrával priamy kop David Jones, ktorý trafil len strechu štvorčlennej hradby Davida Ospinu.
     
    18
    Nacho Monreal mal po Ingsovej kľučke zahrať loptu rukou, no Mike Dean púšťa hru ďalej a bolo to správne rozhodnutie.
     
    19
    Sean Dyche krúti hlavou. Nepáči sa mu doterajší výkon rozhodcov, ktorí domácich nepúšťajú k ich agresívnej hre.
     
    20
    Hre by určite neuškodil voľnejší priebeh. Mike Dean zatiaľ píska po každom kontakte. Kanonierov sa domácim prehrať nepodarí...
     
    22
    Mike Dean s dvoma verdiktami proti hosťom, čo na Tur Moor okamžite vzbudilo vlnu ironického potlesku Clarets.
     
    24
    Domáci s prvou príležitosťou na vyrovnanie, ktoré sa zatiaľ konať nebude. Šanca to ale bola viac než dobrá. Po Coquelinovom faule sa kopal priamy kop z niečo vyše dvadsiatich metrov od bránky Davida Ospinu. Loptu si postavil pravý obranca Kieran Trippier, ktorý tentokrát dostal prednosť pred Davidom Jonesom. Anglický zadák prudko pálil na stranu kolumbijského gólmana, ktorý nespravil ten často osudný polkrok za múrik a dokázal tak včas zakročiť. Prudkú strelu vyráža do strany, Arsenal naďalej vedie o gól.
     
    25
    Ben Mee na ľavej strane ihriska zastavil rodiaci sa protiútok ťahaný Bellerínom i za cenu inkasovania žltej karty, ktorú i skutočne videl.
     
    26
    Arsenal ale po svojom priamom kope mohol pre zmenu na zmenu vyrovnania zdvojnásobiť svoje vedenie. Priamy kop z podobnej vzdialenosti, z akej nedávno pálil Trippier, rozohrával vo forme hrajúci Santi Cazorla. Španielsky generál krútil loptu ponad múrik k pravej žrdi Toma Heatona, ktorý zostal bez šance. Vzduchom sa sa síce preletel, no na loptu si siahnuť nemohol. Guľatý nezmysel na jeho šťastie len veľmi tesne minul pravú konštrukciu jeho svätyne. Jediným strelcom na Turf Moor i naďalej Aaron Ramsey.
     
    26
    Kartovému napomínaniu sa nevyhýba ani severoírsky stopér Michael Duff, ktorý sa snažil zastaviť Cazorlovu prihrávku rukou.
     
    28
    Duff tam navyše ešte niečo vykrikoval Mikeovi Deanovi a tak možno videl kartu práve za nešportové a nemiestne protesty.
     
    30
    Polhodinka hry je už za nami. Arsenal zatiaľ zaslúžene vedie, no Burnley sa za svoj doterajší výkon hanbiť nemusí.
     
    32
    Clarets ale nutne potrebujú body, boj o záchranu bude ešte napínavý nehovoriac o tom, že Aston Villa dnes dobyla White Hart Lane.
     
    33
    Pre sezónu Villans to môže byť zlomový bod sezóny. Leicester navyše zdolal West Bromwich a tak si Burnley už veľa zaváhaní dovoliť nemôže.
     
    34
    Olivier Giroud bol už obeťou niekoľkých nedovolených zákrokov. Po tom Arfieldovom sa kopal voľný kop, ktorý ale odvrátil Boyd.
     
    35
    Francúzsky útočník Giroud dostal znovu naložené tentokrát od Bena Mee. Ľavý obranca už kartu má, na podobné zákroky by si mal dať pozor.
     
    36
    Zápas teraz miestami pripomína prekopávanú. Arfield zakopol loptu k Ospinu, ten ju odpálil bohviekam.
     
    37
    Situáciu sa konečne podarilo upokojiť Arsenalu, ktorý sa púšťa do ďalšej postupnej rozohrávky. Gunners to zatiaľ narozdiel od Tottenhamu majú pod kontrolou.
     
    38
    Kanonierom samozrejme pomohol skorý gól, ktorý sa Kohútom pred týždňom streliť nepodarilo. Odvtedy už Heaton robotu nemal, Cazorlov nádejný pokus z priameho kopu letel mimo.
     
    39
    David Jones pri postrannej čiare poriadne prebrúsil Özila. Domáci hrajú pekne od podlahy do tej miery, pokiaľ ich Mike Dean pustí.
     
    40
    Prispôsobil sa tomu aj Koscielny, ktorý dôrazným spôsobom odstavil Arfielda. Dean opäť a správne púšťa hru ďalej.
     
    41
    Pomaly sa už poberieme na polčasovú prestávku. Na poriadnu gólovku čakáme už pätnásť minút, kedy nám pri priamom kope zodvihol Cazorla.
     
    42
    Mike Dean sa snaží pomôcť zápasu i tým, že ďaleko častejšie púšťa akceptovateľné osobné súboje, čomu len tlieskam.
     
    43
    Burnley so svetlou pasážou, kedy kombinuje v okolí poliacej čiary. Ďalej sa už ale dostáva len s problémami.
     
    44
    Ashley Barnes na ľavej strane bočným sklzom fauloval Özila. Mike Dean po dlhších prestojoch napokon predsa len netrestal.
     
    45
    Mike Dean za pomoci štvrtého arbitra Atwella pridáva k úvodnému dejstvu ešte obligátnu jednu minútku nadstaveného času.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V prvej polovici úvodného dejstva sa hral svižný futbal s viacerými gólovými príležitosťami na oboch stranách. Ako jediný sa v jej rámci dokázal presadiť Walesan Aaron Ramsey. V druhej časti prvého polčasu hra stratila svoju šťavu a rozdrobila sa do série osobných a často nedovolených súbojov. Kanonieri ale na Turf Moor i naďalej úspešne plnia rolu favorita.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Ben Mee hneď v úvode druhej časti nasadil okolo Bellerína, Per Mertesacker musel vyrásť hodne vysoko do súboja s Vokesom.
     
    49
    Burnley štartuje i do druhého dejstva veľmi aktívne. Po aktivite Georgea Boyda bude môcť z pravej strany rozohrávať rohový kop.
     
    50
    Vysoký Arfieldov center pristál na hlave Sama Vokesa, ktorý zamestnal Ospinu, ale ten jeho nie dostatočne razantnú koncovku kryje.
     
    51
    Manažér Arséne Wenger i naďalej v tradične nervóznom predklone. Jeho zverenci by potrebovali druhý, upokojujúci gól.
     
    52
    Clarets však Kanonierom zatiaľ nič nevenujú zadarmo. Neprešla ani Cazorlova strela, ktorú Barnes zrazil na rohový kop.
     
    53
    Ten pre zmenu odvrátil všadeprítomný George Boyd. Po štandardkách to proti koncentrovaným Clarets pôjde ťažko.
     
    55
    Arsenal je momentálne stiahnutý na svojej polovici, kde čaká na ofenzívne manévre nováčika anglickej Premier League.
     
    56
    Desať minút druhého dejstva sa odvíjalo podľa druhej polovice toho prvého. Dúfajme, že zápas už čoskoro dostane nový rozmer.
     
    57
    Nechcem nikomu privolávať nič zlé, no prípadné vyrovnanie by Kanonierov prinútilo opäť zrýchliť a zatraktívniť svoju hru.
     
    58
    Druhopolčasové držanie lopty hovorí jasným pomerom 25-75% z pohľadu domáceho mužstva. Arsenal ale kombinuje prevažne na údržbu.
     
    59
    Konečne niečo zmenil Alexis Sánchez, ktorý si hodil loptu po ľavej strane ihriska, aby následne po úspešnom driblingu pálil z jeho osi. Prízemná rana ale Heatona nezaskočila.
     
    60
    Bývalý gólman Manchestru United na dvakrát chytá, za nami je už hodiny hry. Predposledné Burnley je stále na dostrel bodov.
     
    61
    Ashley Barnes s ďalekonosnou pumelicou vysoko nad. Narozdiel od Ingsa ho je aspoň vidieť, najlepší strelec Clarets sa zatiaľ trápi.
     
    62
    Spoza veľkého vápna skúšal zakončovať Sam Vokes, no urastený írsky útočník iba vytĺkol londýnske bloky.
     
    64
    Barnes vyhral dôležitú hlavičku nad Perom Mertesackerom, no Danny Ings už z jeho úspechu ťažiť nedokázal.
     
    65
    Bellerínov center z pravej strany odvracal jeho diagonálny kolega Trippier na rohový kop. Po ňom pálil Cazorla vysoko nad.
     
    66
    Ešte predtým Ramseyho výborne zakrižoval Ben Mee. Doposiaľ jediný strelec tohto stretnutia sa chystal na druhý zásah do srdca Clarets.
     
    67
    Burnley to tentokrát na ľavej strane dobre rozbehalo, no po spolupráci Boyd a Mee sa nebude kopať ani rohový kop.
     
    68
    Alexis Sánchez nachádzal dlhou loptou Aarona Ramseyho, ktorý ju predsa len dostal na dlhú nohu a už nestačil spracovať.
     
    70
    Fantastická kombinácia Clarets mohla domáci priniesť vyrovnanie, no George Boyd v kľúčovom okamžiku premáchol loptu!
     
    71
    Škótsky krídelník mohol zakončovať zo šestnásty úplne osamotený, no loptu ideálne netrafil. Škoda pre Dycheho zverencov.
     
    72
    Burnley naberá na obrátkach, zdá sa, že Arsenal bude čakať na postupné otváranie defenzívnych okienok. Zatiaľ sa skóre nemení.
     
    73
    Burnley ale začína poriadne dupať na plyn a vyrovnanie nemusí byť neriešiteľnou záležitosťou. Nesmierne aktívny George Boyd centroval na hranicu šestnástky, kde operoval Scott Arfield. Azda najkreatívnejší záložník Clarets prestrčil loptu vzduchom na neviditeľného Dannyho Ingsa, ktorý sa mohol stať mužom okamžiku. Arfieldov oblúčik zakončoval z desiatich metrov nožničkami, s ktorými si ale David Ospina vedel rady. Nie práve dokonale umiestnenú strelu kolumbijský brankár kryje napevno.
     
    75
    Domáci majú ešte štvrťhodinu na to, aby dokázali vyrovnať. Arsenal by potreboval gól na 2:0, aby sa mohol definitívne upokojiť.
     
    76
    Giroud dobre na Bellerína, ktorý na druhej strane vápna našiel Özila, ale nemecký playmaker už nepripravil pozíciu pre Cazorlu.
     
    77
    Toho už v druhej časti nie je tak vidieť ako v prvej a možno bude prvou Wengerovou voľbou na striedanie. Zatiaľ hráme bezo zmien.
     
    78
    Práve Cazorla teraz zakončoval londýnsky rohový kop, no Cazorla pálil z hranice veľkého vápna vysoko nad bránku.
     
    79
    Mesut Özil s centrovanou loptou na Girouda, ale pre ním vyrástol severoírsky stopér Michael Duff, ktorý hrá mimochodom so žltou kartou.
     
    80
    Sam Vokes v nájazde jeden na jeden prepadol cez Koscielneho, no Mike Dean púšťa hru ďalej. V inakšom prípade by francúzsky stopér smeroval pod sprchy.
     
    81
    Francis Coquelin zakončoval rohový kop Arsenalu nepresnou strelou vysoko nad. Pred jeho pokusom úradoval v šestnástke Shackell.
     
    82
    Osem minút pred koncom riadneho hracieho času tu máme vôbec prvú zmenu dnešného stretnutia. Wenger nahrádza svojich hroťákov, Welbeck nahrádza Girouda.
     
    84
    Primárnou Welbeckovou úlohou bude narúšať rozohrávku domácich obrancov a stredných záložníkov. Arsenal nasťahovaný na svojej polke.
     
    86
    Prečo teraz Danny Welbeck nestrieľal? Po Alexisovej nezištnej prihrávke mal na to ideálnu príležitosť, no namiesto toho volil zasekávačku, aby sa potom dostal z ideálneho uhlu.
     
    87
    Welbeck strieľal až teraz, v momente keď naňho vystupoval kapitán Jason Shackell. Niečo Dannymu stále ešte chýba...
     
    88
    Alexisovu spätnú prihrávku na Dannyho Welbecka znovu vykopol kapitán Jason Shackell, ktorý pokračuje vo svojej show.
     
    90
    Burnley sa snaží tlačiť do rohov ihriska a odtiaľ centrovať na útočnú dvojicu Ings a Vokes, no Arsenal zatiaľ dobre pressuje.
     
    90+1
    V úvode trojminútového nadstavenia si ideálnu parketu hľadal Danny Ings, ktorý ale napokon cez londýnskych zadákov nevystrelil.
     
    90+2
    Kanonieri sa snažili nasáčkovať do rohu ihriska, no po zlej Özilovej zadovke sa Bellerínovi nepodarilo udržať loptu na hracej ploche.
     
    90+3
    Francúzsky profesor Arséne Wenger vytiahol z aktovky ešte jedno taktické striedanie. Namiesto Alexisa Sáncheza sa na trávnik dostane obranca Callum Chambers. Davida Jonesa zároveň nahrádza Matt Taylor.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Londýnsky Arsenal dosiahol ôsme ligové víťazstvo v rade, Kanonieri už dlhú dobu nebudili takýto rešpekt. Dnes si Gunners splnili rolu favorita a aj keď v zápase neponúkli žiadnu nadstavbu, víťazstvo je zaslúžené. Burnley dnes potopil skorý gól Ramseyho, vďaka ktorému sa hosťom darilo komfortnejšie kontrolovať priebeh stretnutia. Burnley zostáva predposledné, no zásadne mu uniká dnes úspešná Aston Villa. Arsenal poisťuje druhú priečku a zároveň vytvára tlak na vedúcu Chelsea, ktorý pri dvoch zápasoch k dobru stále vedie o štyri body. (20:24:41)

    Erik Farkaš

    Góly: 12. Ramsey

    Karty:   25. Mee (BLY), 26. M. Duff (BLY)


    Burnley FC: Heaton – Trippier, M. Duff, Shackell (C), Mee – G. Boyd, Arfield, D. Jones, Barnes – Vokes, Ings
    Náhradníci: Gilks – Kightly, M. Taylor, Jutkiewicz, Ulvestad, S. Ward, M. Keane
    Manažér: Sean Dyche (ENG)

    Arsenal FC: Ospina – Bellerín, Mertesacker (C), Koscielny, Monreal – Ramsey, Coquelin – Cazorla, Özil, A. Sánchez – Giroud
    Náhradníci: Szczęsny – Gibbs, Rosický, Walcott, Flamini, Chambers, Welbeck
    Manažér: Arséne Wenger (FRA)

    Rozhodca: Mike Dean – S. Burt, S. Long – S. Atwell