Augsburg – Frankfurt 2:1 (kon.) | Bayern – Stuttgart 1:0 (kon.) | Hannover – Freiburg 3:2 (kon.)
Hertha – Dortmund 0:4 (kon.) | Hoffenheim – Braunschweig 3:1 (kon.) | Leverkusen – Brémy 2:1 (kon.)
Mainz – Hamburger 3:2 (kon.) | Schalke – Norimberk 4:1 (kon.) | Wolfsburg – Mönchengladbach 3:1 (kon.)
koniec
Hertha BSC
0:4 (0:2)
Borussia Dortmund
Sobota 10.05.2014, 15:30 • Olympiastadion Berlín • Nemecká Bundesliga
Predzápasové kurzy
     
    Druhý polčas začal opäť rovnako nezaujímavo, no napokon prišiel v 82. minúte druhý gól v zápase pre Lewandowskeho a následne sa podarilo na konečných 0:4 upraviť Mkhitaryanovi. Bayern zdolal Stuttgart výsledkom 1:0 zásluhou Claudia Pizarra v druhej nadstavenej minúte a vyzerá to tak, že sa Robert Lewandowski z klubu rozlúči s trojefou pre najlepšieho strelca sezóny 2013/2014 s 20 gólmi na konte.

    Odo mňa je to z nemeckej Bundesligy na dnes všetko, najbližšie budete môcť najvyššiu súťaž v Nemecku sledovať až od novej sezóny. Pozývam vás už však teraz, vážení priatelia!

    Prajem vám ešte príjemný zvyšok dňa a od 19:45 máme pre vás pripravený on-line prenos zo zápasu slovenskej reprezentácie na MS v Bielorusku. (17:25:32)
     
    90
    Koniec zápasu.
     
    90
    N'Djeng to vhodil priamo do šestnástky, kde však bola len pozorná dortmundská defenzíva, ktorá mala a aj má všetko v tomto zápase pod kontrolou.
     
    89
    Nico Schulz to opäť po svojom krídle nedokázal, no teraz mu nemáme čo vyčítať, keďže stál až proti obklopení troch hráčov Borussie Dortmund. Out majú na útočnej polovici domáci.
     
    88
    Kevin Grosskreutz sa pripravoval na strelu vo vápne, ale pri pohybe smerom na os mu loptu dokázali vypichnúť domáci obrancovia.
     
    87
    Nico Schulz sa mohol pretláčať akokoľvek, no neuspel v útočnej činnosti proti dobre vybavenemú Lukaszovi Piszczekovi, ktorý mu loptu vzal z moci.
     
    86
    Weidenfeller ustrážil pomaly smerujúcu loptu k jeho nohám a priťukol Papastathopoulosovi, ktorý už na diaľku pred Sandrom Wagnerom rozohral.
     
    85
    Sandro Wagner nepríjemne zrazil k zemi Marcela Schmelzera, za čo dostal patričný kartový trest.
     
    84
    Marcel N'Djeng odcentroval do šestnástky, kde loptu zblokovali hostia pred vápno, kde jeden z hráčov Herthy nacentroval na hlavičku Ramosa, ktorý však len tesne minul bránu.
     
    83
    Van den Bergh bol faulovaný nepríjemne Oliverom Kirchom a je tu možnosť pre Herthu, realizovať sa z priameho kopu.
     
    82
    Dortmund dal gól! Tak a nakoniec sa nám rozbieha gólová kanonáda! Robert Lewandowski a dostal do ideálného prieniku po krásnej prihrávke od Jojića do uličky, no najprv ho Kraft vychytal a odrazil loptu do pravého horného rohu vápna, kde bol Aubameyang. Ten nacentroval prízemne na ľavú stranu na kopačku HENRIKRHA MKHITARYANA, ktorý z prvej trafil pod brvno!
     
    81
    Dortmund dal gól! Tak hostia napokon ešte zvyšujú svoje vedenie a pravdepodobne rozhodujú o výsledku! Loptu si pred šestnástkou pripravil ROBERT LEWANDOWSKI, ktorý ideálne trafil priestor pod hornou žrdkou!
     
    80
    Robert Lewandowski si vypýtal priamy kop po faule od Hosogaia a je tu možnosť pre Borussiu Dortmund.
     
    79
    Aj hostia sa už herne uspokojili s týmto výsledkom a len jemne si posúvajú loptu medzi sebou na obrannej polovici. Do konca ešte viac ako 10 minút.
     
    78
    Po viacerých odrážačkách v strede poľa sa ku lopte dostal až brankár Thomas Kraft, ktorý odkopol za stredový kruh. Jeho spoluhráči loptu vybojovali a kombinujú.
     
    76
    Marcel N'Djeng posielal loptu veľmi nebezpečne na bránu a Weidenfeller sa poriadne natiahol, keď pravačkou len tesne vytlačil loptu mimo hracej plochy!
     
    75
    Marcel N'Djeng centroval z pravej strany ihriska do šestnástky a opäť to bol Adrián Ramos, ktorého sa snažil prvý menovaný nájsť. Zdá sa, že už viacero lôpt bude smerovať práve na tohto Kolumbijčana. Teraz je tu však štandardka pre Herthu.
     
    74
    Peter Pekarík odcentroval z priestoru pri rohovej vlajke, snažil sa nájsť dobrého hlavičkovateľa Ramosa, no Pekaríkov center na vzdialenejšiu žrď skončil len pomimo brány.
     
    72
    Domáci získali loptu po dlhej dobe pod kontrolu a začali si prihrávať v oblasti stredového kruhu. Napokon však z polovice ihriska centroval John Anthony Brooks, no jeho center putoval len ku brankárovi Dortmundu.
     
    71
    Roman Weidenfeller musel zasiahnuť proti projektilu od Adriána Ramosa, ktorý svojím spôsobom aj oživil hru, keďže neraz bol v streleckej príležitosti svojho tímu. Dočkáme sa gólu domácich hráčov?
     
    70
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Marco Reus, prichádza Pierre-Emerrick Aubameyang.
     
    69
    Prvým kartovo potrestaným v tomto zápase je krajný obranca Herthy Berlín, Nico Schulz, ktorý zasiahol nepekne Marca Reusa a ten odchádza na striedačku.
     
    69
    Z nasledujúceho rohového kopu to už bolo lepšie! N'Djeng odcentroval do vápna a priamo na hlavičku Ramosa, ktorý preskočil všetkých a zakončil! Weidenfeller mal čo robiť, aby sa po lopte smerujúcej pod brvno dokázal natiahnuť!
     
    68
    Adrián Ramos sa snažil dostať ku hlavičke, keďže mu z ľavej strany ideálne loptu poslal do vápna Van den Bergh, ale len do protihráča.
     
    67
    Tak napokon to bola len úprava obuvi a nič vážne zo zdravotného hľadiska. Papastathopoulos je späť v hre.
     
    66
    Grék už odchádza z ihriska po vlastných, no pravdepodobne to bude niečo s nohou, keďže si svoju ľavú kopačku vyzul a kráča len v štucni na ľavej nohe priamo po trávniku. Striedal v 56. minúte, ale po 10 minutách bude musieť byť znovu vystriedaný. Alebo nie?
     
    66
    Na trávniku ostal po styku dvoch hráčov sedieť Sokratis Papastathopoulos, ktorý si vyžiadal lekársku pomoc...
     
    65
    Z rohového kopu už ohrozenie brány Borussie Dortmund nedošlo. Kapitán a brankár Weidenfeller všetko ustrážil a loptu poslal až za stredový kruh.
     
    64
    Po striedaní nasledovala štandardka Herthy Berlín, ku ktorej sa postavil Marcel N'Djeng, ktorý spoza šestnástky mieril do ľavého horného rohu, no Weidenfeller vyrážal skvelo na rohový kop!
     
    63
    Striedanie v tíme Hertha BSC: z ihriska odchádza Levan Kobiashvili, prichádza Adrián Ramos.
     
    62
    Domáci, so snahou o vyrovnanie, sa presúvajú po útočnej polovici pomocou krátkych prihrávok a momentálne nenachádzajú recept na dortmundskú obranu. Lopta teraz putovala až ku brankárovi Thomasovi Kraftovi.
     
    61
    Marco Reus si spracúval center do šestnástky, ale nakoniec vysvitlo, že sa nemecký útočník ocitol v ofsajdovom postavení.
     
    60
    Robert Lewandowski na stredovej čiare mierne pozdržal protihráča a následne poslal priamy pas smerujúci na Grosskreutza, ale na nemeckého krídelníka to bola príliš dlhá prihrávka.
     
    59
    Hráči Borussie Dortmund majú priebeh zápasu a hru prevažne pod kontrolou, preto sa nejak výrazne už nehrnú do koncovky. Nejaké góly by sme však ešte do konca zápasu mohli očakávať.
     
    58
    Striedanie v tíme Hertha BSC: z ihriska odchádza Sebastian Langkamp, prichádza Peter Niemeyer.
     
    57
    Na trávniku ostáva sedieť hráč Herthy Berlín a je ním Langkamp, ktorý za pomoci dvojice členov realizačného tímu odchádza ku striedačkám a pravdepodobne bude vystriedaný.
     
    56
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Mats Hummels, prichádza Sokratis Papastathopoulos.
     
    56
    Robert Lewandowski najprv potiahol akciu po ľavej strane ihriska, potom zamierl bližšie k stredu a vyslal center na vzdialenejšiu žrď, no lopta skončila až mimo ihriska.
     
    55
    Tréner Jurgen Klopp už v priestoroch lavičiek pripravuje striedanie. Jeho zverenci na ihrisku momentálne bojujú na útočnej polovici.
     
    54
    Van den Bergh sa po ľavej strane hracej plochy vysúval dopredu, ale pri spracúvaní krížneho centru z pravej strany sa tento krídelník vyskytol v ofsajdovom postavení, preto nemohol pokračovať ďalej.
     
    53
    Domáci si nerozumeli v kombinácii, ale lopta sa aj tak dostala až ku brankárovi Borussie Dortmund, ktorý musel pred Wagnerom už odkopávať poriadne ďaleko.
     
    52
    Sandro Wagner dostal do pravého horného rohu šestnástky ľahký center, ale napriek tomu si ho nedokázal spracovať, a tak lopta putovala až za postrannú čiaru. Pri lopte hráči Dortmundu.
     
    50
    Lukasz Piszczek odcentroval z polovice ihriska tesne pred hranicu šestnástky, no v tomto priestore našiel len domácich futbalistov, ktorí odhlavičkovali do stredu ihriska.
     
    49
    Van den Bergh teraz mierne zariskoval, keď posúval brankárovi Kraftovi v šestnástke, pretože v priestore už bol aktívny Miloš Jojić, ktorý loptu zrazil z výkopu, ale len mimo hracej plochy.
     
    48
    Domáci sa dostali ku rohovému kopu, po tom čo Oliver Kirch vytlačil loptu mimo ihriska, no ku zakončeniu z rohového odkopu napokon nedošlo. Všetko s prehľadom videl Roman Weidenfeller.
     
    47
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Sahin, prichádza Kirch.
     
    47
    Marco Reus sa naskytol v ďalšej dobrej príležitosti! Lewandowski mu ideálne pred šestnástkou posunul oblúčikom loptu dopredu až ku bráne, ale Reus už triafal len nad bránu!
     
    46
    Výkop na začiatku druhého polčasu zahájili hosťujúci futbalisti, ktorí sa rýchlo posúvajú dopredu, no ich prvá akcia je už zastavená domácou defenzívou.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Hráči pomaly nastupujú na druhé dejstvo.
     
    Z počiatku to bol veľmi nevýrazný prvý polčas, len minimum streleckých pokusov na oboch stranách a taktiež aj prekvapivo slabý tlak Borussie Dortmund, ktorá za prvých 40 minút veľa nedokázala. Napokon toto všetko poprela dvojica Lewandowski-Jojić, keďže sa v 41. minúte presadil práve poľský snajper a následne zvýšil na rozdiel dvoch gólov srbský záložník.

    Druhý polčas začína približne o 16:34.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Hostia sa snažili dať aj rýchly tretí gól, no krížny center od Hummelsa na Mkhitaryana predvídal brankár Kraft a zachytil ho do svojich rúk. Loptu následne odkopol.
     
    44
    Dortmund dal gól! Hostia sa dostávajú do dvojgólového vedenia! Na pravej strane vápna sa lopty zmocnil MILOŠ JOJIĆ, ktorý si najprv zasekol Langkampa svojou pravou nohou a následne ľavačkou šikovne trafil priestor pri ľavej žrdi!
     
    43
    Obrovská šanca pre Borussiu Dortmund! Marco Reus si najprv spracoval loptu na ľavej strane vápna a pálil, no len do rúk Krafta, ktorý vyrazil priamo na kopačku Lewandowskeho ďalej od brány Herthy, no poľský kanonier posunul späť na ľavú stranu Reusovi, ktorý však prázdnu bránu prekopol!
     
    43
    Hostia sú aj naďalej v útočnom ťažení, no zatiaľ si loptu posúvajú len medzi sebou nakrátko.
     
    41
    Dortmund dal gól! Hostia sa napriek nízkemu počtu streleckých pokusov dostali do vedenia ku koncu prvého dejstva! Mats Hummels hľadal pred šestnástkou niekoho zo štvorice svojich spoluhráčov, napokon si vybral ROBERTA LEWANDOWSKEHO, ktorý sa len na hranici vápna otočil, posunul o kúsok dopredu a vypálil k pravej žrdi!
     
    41
    Na opačnej strane to taktiež vyzeralo zaujímavo! Marcel Schmelzer sa ocitol sám na ľavej strane vápna a dostal pekný oblúčik od Jojića, no sám proti Kraftovi dokázal napáliť len priamo do neho!
     
    40
    Hany Mukhtar získal loptu dobrým pohybom pred šestnástkou, svojimi kľučkami sa dostal do vápna, na ľavej strane si pripravil na strelu, no napálil len do Friedricha.
     
    39
    Domáci hráči sa dostali do rýchleho protiútoku, keď sa rýchlo po pravej strane hracej plochy presúval Van den Bergh, ktorý vyslal center do priestora vápna, no lopta minula všetkých troch hráčov Herthy, ktorí podporovali únik Bergha, no napokon bez koncovky.
     
    38
    Henrikh Mkhitaryan však prerušil akciu súpera, keďže nedovolene poslal k zemi čerstvého Van den Bergha. Pri lopte už Borussia.
     
    37
    Friedrich pre istotu poslal loptu do outu pred nebezpečným Nicom Schulzom. Domáci sa tak môžu udržať na útočnej polovici.
     
    36
    Reus poslal spred šestnástky ľahučký center na pravú stranu vápna, kde našiel Lewandowskeho, ale poľský útočník si nedokázal skackajúci pas spracovať.
     
    35
    Domáci sa teraz snažia udržať na súperovej polovici, čo sa im darí, i keď zatiaľ lopta končí vždy na ľavej strane za postrannou čiarou a k vhadzovaniu sa postaví Peter Pekarík. Teraz však N'Djeng centroval do vápna, no tam bol len Weidenfeller.
     
    34
    Striedanie v tíme Hertha BSC: z ihriska odchádza Skjelbred, prichádza Van den Bergh.
     
    33
    Na zem nepríjemne spadol Per Ciljan Skjelbred, ktorého nebezpečne zasiahol Henrikh Mkhitaryan a je z ihriska vyprevádzaný s pomocou lekárskeho tímu.
     
    32
    Teraz to vyzeralo na mierne herecký výkon zo strany Marca Reusa, ktorý spadol v centrálnom kruhu ihriska po jemnom šťuchnutí od Mukhtara, ale hra už pokračuje ďalej.
     
    31
    Hostia zakombinovali pred súperovou šestnástkou, no prihrávky Mkhitaryana a Reusa cestu ku koncovke nepriniesli a následne Hummels fauloval v stredovom kruhu Sandra Wagnera.
     
    30
    Kevin Grosskreutz siahol po dlhej lopte smerujúcej na hranicu šestnástky, následne ju vyviedol ďalej ku stredovému kruhu, no pri tomto presune bol odzbrojený Hosogaiom, ktorý nepustil nemeckého krídelníka k ďalšej prihrávke.
     
    29
    Lukaszovi Piszczekovi sa na prvý pokus nepodarilo správne prihrať z outu na hlavičky svojich spoluhráčov, a tak si outové vhadzovanie zopakoval a po druhýkrát už bol úspešný.
     
    28
    John Anthony Brooks sa v týchto chvíľach zrazil v hlavičkovom súboji s Robertom Lewandowskim, no je okamžite v poriadku a nepotrebuje lekárske ošetrenie.
     
    27
    Kevin Grosskreutz najprv prenikol cez spoluhráča, no následne mu Wagner zobral loptu a toho už s dávkou nenávisti poslal nedovolene k zemi.
     
    26
    Podľa výrazu tváre nie je tréner Jurgen Klopp spokojný s doterajším výkonom svojich zverencov, ktorí zatiaľ príliš neohrozili bránu súpera príliš sa im nedarí ani v kombinácii.
     
    25
    Schulz si naskakoval na hlavičku po centri z priestoru pri rohovej vlajke, ale v šestnástke bol dôsledný Roman Weidenfeller, ktorý loptu do rúk bezpečne zachytil.
     
    24
    Na opačnej strane mali k dispozícii štandardku domáci hráči, no tí takmer z polovice ihriska nevymysleli nič konkrétne, keďže napálili do múru. Berlínčania sú však stále pri lopte a majú outové vhadzovanie.
     
    23
    Marco Reus sa z menej nebezpečnej vzdialenosti rozhodol pre priamu strelu, no tou trafil len priestor pri pravej žrdi a následne aj zákrok brankára Krafta.
     
    22
    Spoza šestnástky sa pripravoval na streľbu Henrikh Mkhitaryan, no napokon sa mu podarilo ľavačkou napáliť len do protihráča. Náslende je tu štandardka pre Dortmund.
     
    21
    Lewandowski prihral na pravú stranu pred šestnástkou Jojićovi, ktorý posúval do vápna Mkhitaryanovi, ten spadol, ale napokon z toho nie je pokutový kop pre Dortmund.
     
    20
    Nuri Sahin dostal prihrávku na hranici vápna, ale s náprahom až príliš dlho čakal, a preto napálil len do protihráča stojaceho pred ním.
     
    19
    Vyzeralo to na peknú spoluprácu Marca Reusa a Kevina Grosskreutza, ktorí v dvojici pokračovali z polovice ihriska po pravej strane, no vo vápna už druhý menovaný zle prihral do behu práve Reusovi a ten má trochu hlavu v smútku.
     
    18
    Na strane Herthy sa črtal ďalší rohový kop, no center od rohovej zástavky presiahol hlavičky všetkých hráčov a skončil zrazením hosťujúceho hráča za postrannou čiarou.
     
    17
    Pekný defenzívny pohyb predviedol Lukasz Piszczek, ktorý s prehľadom vystihol prihrávku Kobiashviliho na Skjelbreda po pravej strane ihriska, avšak poľský obranca dokázal loptu poslať len na domáce kopačky.
     
    16
    Henrikh Mkhitaryan centroval z pravej strany do vápna, kde sa snažil nájsť Roberta Lewandowskeho, no ten loptu nezachytil a následne hosťujúci Jojić fauloval protihráča.
     
    15
    Piszczek radšej loptu z pravej strany posunul na brankára Weidenfellera, ktorý už radšej pred ďalšími hráči Herthy loptu odkopol za polovicu ihriska.
     
    14
    Hostia mali k dispozícii štandardku z priateľskej vzdialenosti spoza šestnástky, no pokus od Marca Reusa skončil len mimo brány a bude sa rozohrávať od brány Thomasa Krafta.
     
    13
    Kevin Grosskreutz sa skvelo pretláčal z polovice ihriska po strede až pred šestnástku, kde sa snažil už hľadať svojich spoluhráčov. Do úvahy najviac pripadal Reus na pravej strane vápna, no tam už bol Peter Pekarík a ten odkopol za postrannú čiaru.
     
    12
    Zatiaľ to nevyzerá na nejaký výrazný tlak a pravidelné útoky Dortmundu. Vidno, že aj domáci dokážu odolať ťažkému súperovi a boli to práve oni, ktorí v 6. minúte zaskočili Borussiu.
     
    11
    Jojić priťukol pred šestnástkou Schmelzerovi, ktorý z ľavej strany centroval vysoko do vnútra vápna, kde hľadal Lewandowskeho, ale Poliak nedokázal tento center spracovať. Pri lopte následne hráči Herthy Berlín.
     
    10
    Sandro Wagner sa teraz výborne vrátil na obrannú polovicu svojho tímu a dokonale sklzom vypichol loptu Schmelzerovi, ktorý musí pokračovať v hre outovým vhodom.
     
    9
    Marcel Schmelzer chvíľu bojoval o loptu s Hosagaiom po ľavej strane ihriska, no napokon dokázal pre svoj tím vypracovať aspoň outové vhadzovanie.
     
    8
    V priestore medzi stredovým kruhom a pokutovým územím spadol k zemi stopér Friedrich počas hlavičkového súboja so Sandrom Wagnerom, no ani hrotový útočník nie je nijak potrestaný.
     
    7
    Individuálne to po pravej strane z polovice ihriska skúšal Marco Reus, ale ten sa ďaleko nedostal, keďže bol ihneď napádaný Kobiashvilim. Zákrok zaváňal faulom, ale napokon sa pozastavenie hry nekoná.
     
    6
    Domáci mali k dispozícii aj druhý rohový kop! K rohovej vlajke sa postavil Marcel N'Djeng, ktorý nasmeroval svoj center priamo do šestnástky na hlavičku Johna Brooksa, ktorý svojou hlavou usmernil loptu mimo brankára Weidenfellera, no toho ideálne zastúpil stopér Friedrich, ktorý vyrážal z bránkovej čiary!
     
    5
    Na opačnej strane zasahoval aj Roman Weidenfeller, ktorý si po letiacu loptu z rohového priestoru zbehol ideálne a vo výskoku ju bezpečne zachytil.
     
    4
    Brankár Thomas Kraft musel prvýkrát zasahovať, keďže čelil strele z kopačky Mkhitaryana, ktorý pálil z konca šestnástky. Napokon však tento plachtiaci projektil bez probémov zachytil do svojich rúk.
     
    3
    Marco Reus si pri rohovej vlajke vymenil loptu s Nurim Sahinom, ale následne neodkázal turecký záložník posunúť loptu do pokutového územia.
     
    2
    Hráči Borussie Dortmund musia svoju prvú vážnejšiu útočnú akciu začínať až priamo od Weidenfellera, no zatiaľ sa v týchto momentoch nedostali ani na stredovú čiaru.
     
    1
    K úvodnému výkopu sa postavila dvojica domácich hráčov, ktorí zahájali tento zápas, no už v úvode stratili loptu a pod kontrolou ju majú hosťujúci futbalisti, ktorí nenechávajú nič na náhodu a chcú vyhrať.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Futbalisti oboch celkov sa vzájomne pozdravili podaním rúk a začínajú sa rozmiestňovať po trávniku.
     
    Do Berlína dorazil aj fanúšikovský tábor Borussie, ktorý sa prezentuje svojimi čierno-žltými vlajkami.
     
    Hráči práve vychádzajú zo šatňovej uličky priamo na trávnik.
     
    Domáci futbalisti nastúpia na posledný zápas nemeckej súťaže v tradičných bielo-modrých dresoch pod taktovkou holandského trénera Josa Luhukaya.

    Hostia z Dortmundu sa predvedú v klasických žltých dresoch a koučovať ich bude už tradične nemecký tréner Jurgen Klopp.
     
    Úvodné zostavy:

    Hertha BSC: Kraft – Pekarík, Langkamp, Brooks, Schulz – Hosogai, Kobiashvili ("C") – N'Djeng, Mukhtar, Skjelbred – Wagner
    Náhradníci: Jarstein – Allagui, Ben Hatira, Janker, Niemeyer, A. Ramos, Van den Bergh

    Borussia Dortmund: Weidenfeller ("C") – Piszczek, Friedrich, Hummels, Schmelzer – Jojić, Sahin – Mkhitaryan, Reus, Grosskreutz – Lewandowski
    Náhradníci: Langerak – Aubameyang, Durm, Hofmann, Kirch, Papastathopoulos, Schieber

    Rozhodca: T. Stieler – P. Ittrich, S. Thielert – M. Fritz.
     
    Vitajte pri sledovaní posledného 34. kola Bundesligy! Áno, je tomu tak. Pomaly nám vrcholí viacero európskych futbalových súťaží a medzi nich patrí aj nemecká liga. V tomto on-line prenose sa budeme zameriavať na stretnutie medzi Herthou BSC Berlín a jej náprotivkom, Borussiou Dortmundom. Zápas sa odohrá v domovskom stánku Herthy, čiže na Olympiastadione v Berlíne o 15:30. Hlavným arbitrom stretnutia je Tobias Stieler. Na úvod zápasu zhodnotenie sezóny oboch klubov.

    Hertha BSC Berlín
    Pre berlínsky futbalový klub to bola po ročnej prestávke znovu sezóna v najvyššej nemeckej súťaži, s ktorou môže byť káder z hlavného mesta Nemecka vcelku spokojný, keďže sa Hertha už nemôže dostať na zostupové priečky. Domáca Hertha pôsobila v tejto sezóne okrem Bundesligy v nemeckom pohári, v ktorom však skončila svoju púť už v druhom kole. V prvých vyžrebovaných dvojiciach zdolala vonku treťoligový VfR Neumünster tesne 2:3, no v druhom kole už podľahla 1. FC Kaiserslautern taktiež na ich trávniku jednoznačne 3:1. Po neúspešných vystúpeniach v pohárovej súťaži Hertha bojovala v Bundeslige. Pred posledným zápasom jej patrí solídna 10. pozícia so 41 bodmi na konte. Rovnaký počet má aj deviaty Hoffenheim. Z 33 odohraných zápasov dokázala Hertha zvíťaziť v 11 prípadoch, osemkrát získala jeden bod a 14 ráz podľahla svojmu súperovi. Pripomeňme si aspoň posledných päť zápasov v nemeckej Bundeslige: remíza doma so susedným Hoffenheimom 1:1, prehra v Leverkusene 2:1, bezgólová remíza na pôde FC Augsburg, výhra nad Braunschweigom 2:0 v domácom prostredí a naposledy prehra v Brémach rovnako 2:0. Hertha má však v svojich radoch kanoniera, ktorý bol jedným z tých, ktorí pomáhali k zisku bodov, pre klub z hlavného mesta. So 16 gólmi je tretí v štatistikách nemeckej súťaže kolumbijský reprezentant Adrián Ramos.

    Záver: Hertha sa napriek vypadnutiu už v druhom kole pohára dokázala vyrovnať so situáciou v lige a po vypadnutí v sezóne 2011/2012 (konečné 16. miesto) sa tentokrát udržala v Bundeslige na peknom 10. mieste a bude mať šancu aj nabudúci rok...

    Borussia Dortmund
    Je isté, že Borussia obsadí v konečnom dôsledku druhé miesto v tabuľke (účasť v nasledujúcom ročníku v Champions League), čo je v porovnaní s minulým ročníkom rovnaký výsledok. S ligovou sezónou tak môže byť Borussia Dortmund aj úplne spokojná, no istotne mrzí 19-bodová priepastná strata na mníchovský gigant, ktorý túto sezónu valcoval takmer všetko, no pred semifinálovým súbojom Ligy Majstrov to už nevyzeralo príliš ružovo. Dortmund je však zo svojho pôsobenia v Champions League v porovnaní s minulou sezónou trochu viac sklamaný, keďže tento rok vypadli zverenci trénera Kloppa už pred bránami semifinále. V najlepšej osmičke ich vyzval Real Madrid, ktorý si s Borussiou poradil na domácom ihrisku 3:0, no doma hral Dortmund už lepšie a takmer si dokázal vypýtať predĺženie, keďže zvíťazil 2:0. Cesta Borussie Dortmund tak skončila tesne pred vstupom do najlepšieho kvarteta. Na zhodnotenie je tretí v poradí nemecký pohár, v ktorom sa Borussia dokázala prebojovať až do finále a má šancu radovať sa aspoň z jednej tohtosezónnej trofeje. Sedemnásteho mája však vyzve (zhodou okolností v Berlíne) ťažkoprekonateľný Bayern Mníchov, ktorý sa naopak pokúsi po vypadnutí v semifinále Ligy majstrov (rovnako Realom Madrid) získať aspoň double, keďže Bavori sú už jasným nemeckým šampiónom. Finále nemeckého pohára tak bude veľmi zaujímavé a sme naň už teraz zvedaví. Vráťme sa však späť k Bundeslige. Borussia dokázala túto sezónu vybojovať 68 bodov, keďže vyhrala 21 duelov, päťkrát remizovala a sedem ráz nezískala body. Po Bayerne Mníchov je to však druhý najlepší klub, čo sa týka strieľania gólov, keďže bola lopta od dortmundských hráčov až 76-krát v sieti. „Čierno-žltí“ zase inkasovali 38 gólov. Práve o tých 76 zásahov sa najvýraznejšie podpísal útočník Robert Lewandowski, keď sa mu podarilo 18-krát skórovať (rovnaký počet gólov má na konte aj Mario Mandžukić). Poliak sa však v poslednom domácom zápase lúčil s fanúšikmi na Signal Iduna Parku, keďže bude od novej sezóny hráčom Bayernu Mníchov. Uvidíme, čo prinesie poľský ostrostrelec do bavorského štýlu hry.

    Dortmund by mal do budúcej sezóny posilniť práve kanonier Herthy Adrián Ramos, ktorého prestup bude stáť 10 miliónov eur a mal by sa uskutočniť 1.7. 2014. Ďalej by mal Borussiu Dortmund posilniť voľný kórejský hráč Won Ji-Dong, ktorý taktiež podpíše zmluvu prvý júlový deň. Trojicu dopĺňa Turek Nuri Sahin, ktorý však odchádza z Dormtundu do Realu Madrid za 7 miliónov eur. Špekuluje sa aj o odchode Marca Reusa, ktorého má v hľadáčiku FC Barcelona, no k dohode a k prestupu ešte nedošlo.

    Záver: Borussia opäť predviedla kvalitnú a vydarenú sezónu v lige, no klub určite mrzí vypadnutie v štvrťfinále Ligy majstrov, ale menšou náplasťou môže ešte byť nemecký pohár...

    Obom tímom sa táto sezóna vcelku vydarila, sledujte preto aj posledné zápasy Bundesligy na webe Onlajny.eu a dozviete sa viac. Začíname už popoludní. Príjemný futbalový zážitok želá Lukáš R. Ovšonka!
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:30.

    Lukáš Rastislav Ovšonka

    Góly: 41. Lewandowski, 44. Jojić, 81. Lewandowski, 82. Mkhitaryan

    Karty:   69. Nico Schulz (HER), 85. Wagner (HER)


    Hertha BSC: Kraft – Pekarík, Langkamp, Brooks, Schulz – Hosogai, Kobiashvili ("C") – N'Djeng, Mukhtar, Skjelbred – Wagner
    Náhradníci: Jarstein – Allagui, Ben Hatira, Janker, Niemeyer, A. Ramos, Van den Bergh

    Borussia Dortmund: Weidenfeller ("C") – Piszczek, Friedrich, Hummels, Schmelzer – Jojić, Sahin – Mkhitaryan, Reus, Grosskreutz – Lewandowski
    Náhradníci: Langerak – Aubameyang, Durm, Hofmann, Kirch, Papastathopoulos, Schieber

    Rozhodca: T. Stieler – P. Ittrich, S. Thielert – M. Fritz