Augsburg – Frankfurt 2:1 (kon.) | Bayern – Stuttgart 1:0 (kon.) | Hannover – Freiburg 3:2 (kon.)
Hertha – Dortmund 0:4 (kon.) | Hoffenheim – Braunschweig 3:1 (kon.) | Leverkusen – Brémy 2:1 (kon.)
Mainz – Hamburger 3:2 (kon.) | Schalke – Norimberk 4:1 (kon.) | Wolfsburg – Mönchengladbach 3:1 (kon.)
koniec
Bayern Mníchov
1:0 (0:0)
VfB Stuttgart
Sobota 10.05.2014, 15:30 • Allianz aréna • Nemecká Bundesliga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:30.
     
    Nemecká liga pokračuje počas tohto víkendu už svojim 34. kolom, ktoré je posledným. Všetky zápasy sa preto začínajú o 15:30. Jedným zo stretnutí, ktoré začínajú v spomínanom čase, je aj súboj v Allianz aréne medzi Bayernom Mníchov a Vfb Stuttgartom.

    Bayern si dokázal v obrovskom predstihu zabezpečiť obhajobu majstrovského titulu, záverečná fáza sezóny je teda preň už len povinnou jazdou. Mníchovské vedenie nie je aj napriek tomu najspokojnejšie. Bavori totiž skončili v semifinále Ligy Majstrov na Reale Madrid. Zverenci Pepa Guardiolu majú ešte šancu na zisk jednej trofeje, ktorou je nemecký pohár. O ten si to rozdajú so svojim korunným princom z posledných dvoch ročníkov – Bourussiou Dortmund. V posledných piatich kolách nemeckej súťaže dokázal Bayern získať deväť bodov za tri víťazstvo. Naposledy bodoval naplno v minulom kole na pôde Hamburgu, ktorý zdolal 4:1.

    Najlepším strelcom Bayernu Mníchov je chorvátsky zakončovateľ Mario Mandžukič , ktorý sa s osemnástimi presnými zásahmi delí o lídersku pozíciu najlepšieho kanonier súťaže so svojim budúcim spoluhráčom, no zatiaľ ešte hráčom Dortmundu, Robertom Lewandowskím.

    VfB Stuttgart sme v nedávnej minulosti boli zvyknutí vídať na horných miestach ligovej tabuľky. V tomto ročníku je to však všetko inak. Hosťom patrí momentálne 15. miesto, ktoré je posledné nad hranicou zostupu. Vzhľadom na to, že Stuttgart má pred šestnástym Hamburgom päť bodový náskok, čo znamená udržanie sa medzi nemeckou elitou udržia, o čom rozhodlo hlavne posledných päť zápasov. Zatiaľ, čo Hamburger SV v nich získal len tri body, Stuttgart z nich vydoloval osem bodov. Nemusíme byť ani extra dobrí v matematike a je nám jasné, že rozdiel je práve tých päť bodov. Počas minulého víkendu hostia pred domácimi priaznivcami privítali Wolfsburg, ktorému podľahli 1:2.

    Stuttgart má vo svojom strede dvoch desaťgólových strelcov Harnika a Ibiševica.
     
    Kto sa lepšie rozlúči s aktuálny ligovým ročníkom ? Bude to favorizovaný Bayern alebo prekvapújco Stuttgart. Odpoveď na to nám dá najbližších deväťdesiat minút.
     
    Úvodné zostavy:

    FC Bayern Mníchov: Neuer – Rafinha, van Buyten, Dante, Alaba – T. Müller, Kroos, Martínez, Schweinsteiger (C), Robben – Mandžukić.
    Náhradníci: Raeder – Contento, Alcântara, Weiser, Højbjerg, C. Pizarro.

    VfB Stuttgart: Ulreich – Sakaj, Rüdiger, Niedermeier, Boka – Traoré, Gruezo, Maxim, Gentner (C), Rausch – Ibišević.
    Náhradníci: Kirschbaum – Haggui, Leitner, Didavi, Cacau, Werner.

    Rozhodca: Dankert – Hacker, Rohde.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    2
    Alaba na ľavom krídle stratil loptu, svoju chybu sa následne snažil napraviť rýchlym návratom do defenzívy. Prenikajúceho spoluhráča radšej taktickým faulom zastavil.
     
    3
    V Allianz aréne je už tradične fantastická atmosféra. Dnes je to ešte umocnené tým, že po záverečnom hvizde si Bavori prevezmú trofej pre víťaza Bundesligy.
     
    4
    Ibiševič nemohol hrať, nachádzal sa totiž v ofsajdovom postavení. Lopty sa tak zmocnil brazílsky stopér v službách domáceho celku Dante.
     
    6
    Robben na pravom krídle nasadil okolo Boku, ktorý mu v ďalšom pokračovaní individuálnej akcie zamedzil nedovoleným zákrokom.
     
    7
    Sám faulovaný Arjen Robben aj štandardnú situáciu rozohral, jeho center ľavačkou sa krútil na zadnú tyč k Dantemu, pred ktorým však loptu odhlavičkoval Rüdiger
     
    8
    Hostia majú v týchto momentoch velikánsky problém s tým, aby sa vôbec dostali na s loptou preč z vlastnej polovice ihriska. Bavori veľmi dobre a účinne napádajú.
     
    9
    Tony Kroos je známy svojou obávanou strelou zo strednej vzdialenosti. O jej kvalite chcel presvedčiť aj teraz, keď sa k lopte dostal v druhej vlne, no jeho pokus skončil vedľa ľavej žrde Ulreichovej svätyne.
     
    11
    Bayern sa snaží nájsť medzierku v obrane súpera, ktorý bráni na svojej polovici so všetkými hráčmi. Domáci to tak majú veľmi komplikované.
     
    12
    Roben si to veľmi pekne hodil medzi dvojicu protihráčov a okamžite prestrčil loptu Rafinhovi. Po jeho prihrávke centroval do pokutového územia Müller, ktorého pretiahnutý center ešte Mandžukič stihol na hracej ploche, no akcie Bayernu sa následne veľmi rýchlo skončila.
     
    13
    Dlhú prihrávku veľmi dobre posunul Ibiševič hlavou na pravé krídlo Traorému, ktorý si to pripravil na strelu ľavačkou Tá bola tečovaná Alabom, Stuttgart tak má k dispozícii rohový kop.
     
    14
    Defenzíve prišiel vypomôcť aj chorvátsky zakončovateľ Mario Mandžukič, ktorý v pravom rohu ihriska veľmi dobre zapracoval a vybojoval pre svoj tím odkop od brány Neuera.
     
    15
    Alaba poslal dlhú loptu do pokutového územia, kde sa jeho pas snažil spracovať Arjen Robben. Holandskému krídelníkovi chýbal možno polkrok k tomu, aby sa dostal do veľkej šance.
     
    16
    Po vzore svojho rakúskeho spoluhráča poslal dlhý pas do pokutového územia Stuttgartu aj Tony Kroos. Jeho myšlienka však ostala nepochopená a hostia sa dostali zadarmo k lopte.
     
    17
    Rüdiger vyhral rýchlostný súboj s Thomasom Müllerom, oproti ktorému mal pár krokov k dobru. Hosťujúci stopér si následne od nemeckého reprezentanta vypýtal faul.
     
    19
    Schweinsteigerovu prihrávku na pravé krídlo dešifroval Boka, ktorý bol k lopte najbližšie a odkopol ju na autové vhadzovanie.
     
    20
    Mandžukič prehodil loptu na Robbena, ktorého obrancovia Stuttgartu výborným spôsobom zdvojili a pripravili o loptu. Domáci záložník sa síce ocitol na zemi, no bez cudzieho zavinenia.
     
    21
    Prvú žltú kartu v tomto zápase videl z rúk hlavného rozhodcu hosťujúci obranca Boka, ktorý si zozadu vyšliapol na Arjena Robbena.
     
    22
    Podobným spôsobom odstavil na druhej strane prenikajúceho Traorého Tony Kroos. Stuttgart má k dispozícii priamy kop z ľavej strany a Tony Kroos dostal žlté napomenutie.
     
    23
    Hostia sa dostali do zakončenia, po ktorom skončila lopta nad bránou Bayernu. Hráči Stuttgartu sa hlásili o rohový kop, no rozhodcovia ukázali na päťku.
     
    24
    Robben zaviezol loptu pred pokutové územie, proti sebe mal však štvoricu protihráčov, tak sa rozhodol posunúť ju na pravú stranu Mandžukičovi. Chorvátovi sa ešte pred bránou ponúkali na prihrávku spoluhráči, no Mario v sebe nezaprel inštinkt kanoniera a rozhodol sa pre samostatného zakončenie. Jeho tvrdá strela Ulreicha poriadne popálila, no dokázal ju vyraziť na rohový kop!
     
    26
    Mario Mandužkič následne ostáva ležať na zemi a potrebuje ošetrenie priamo na trávniku. Ostatní hráči využívajú prerušenie na občerstvenie.
     
    27
    Hra pre prerušení opäť pokračuje. Mandžukič je späť na trávniku, zdá sa, že môže bez problémov pokračovať v zápase.
     
    28
    V osobnom súboji s Rauschom si Schweinsteiger dokázal v pokutovom území vytvoriť priestor na hlavičkové zakončenie. Populárny Basti si naskočil na roh Tonyho Kroosa a len tesne minul bránu.
     
    30
    Za sebou máme prvú polhodinu zápasu, v ktorej sme zatiaľ podľa očakávaní videli prevahu Bavorov, no na úvodný presný zásah zatiaľ stále čakáme.
     
    31
    Danteho dlhý nákop nedokázal na hrote útoku spracovať Mandžukič, lopta tak prepadla až ku hosťujúcemu brankárovi Ulreichovi.
     
    33
    Arjen Robben zatiahol loptu z priestoru pravého krídla na hranicu pokutového územia. Po jeho centri sa odohral v pokutovom území Stuttgartu menší hlavičkový biliard, po ktorom sa do lopty akrobaticky oprel Mandžukič. Jeho zakončenie nebolo vôbec zlé, loptu však v ceste do brány zablokoval jeden z hosťujúcich stopérov.
     
    34
    Nechýbalo veľa a po Robbenovom centri od rohovej zástavky sa mohli Bavori tešiť. Loptu však pred brankárom Ulreichom, nedokázal nik zasiahnuť.
     
    36
    Bastian Schweinsteiger tam v jednom zo súbojov pravdepodobne niečo utŕžil, podľa mimiky totiž nevyzerá byť stopercentne v poriadku.
     
    37
    Je tomu skutočne tak. Domáci kapitán nemôže v zápase pokračovať. Kapitánsku pásku prenechal Manuelovi Neuerovi a jeho miesto v strede zálohy zaujal Højbjerg.
     
    38
    Robben bol pred hranicou pokutového územia faulovaný. Pre Bayern tak vybojoval veľmi sľubný priamy kop z takmer ideálnej vzdialenosti.
     
    39
    Na strelu bola pripravená trojica domácich hráčov Kroosa, Laba a Robben. Napokon zobral rozohrávku na svoje plecia sám faulovaný, ktorý síce prepálil múr, no jeho pokus smeroval len do stredu brány a Ulreich bez problémov zakročil.
     
    41
    Müllerov center do pokutového územia neprešiel, Boka ho však zastavil rukou, síce neúmyselnou, no aj napriek tomu bude Bayern zahrávať štandardnú situáciu z pravej strany.
     
    42
    Z priameho kopu Mníchovčania nedokázali nič vyťažiť, Dante sa navyše dopustil na hranici pokutového územia v snahe vybojovať loptu útočného faulu.
     
    44
    Boka už má na konte žlté napomenutie, logicky by si preto mal dávať väčší pozor. On však v rozdávaní tvrdých zákrokov pokračuje, na pravej strane fauloval Müllera. Zatiaľ sa mu to prepieklo, no ľavý obranca hostí si už vážne koleduje o vylúčenie.
     
    45
    Veľmi rozumne zareagoval na situáciu tréner Stuttgartu, ktorý sa rozhodol v poslednej minúte prvého polčasu Boku radšej z ihriska stiahnuť. Na jeho miesto naskočil Didavi.
     
    45+1
    Už v prebiehajúcej prvej minúte nadstaveného času sa odhodlal k zakončeniu Arjen Robben. Jeho pokus si však cestu pod brvno hosťujúcej svätyne nenašiel.
     
    45+2
    K riadnemu hraciemu času prvého polčasu boli pridané ešte dve nadstavné minútky.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Po prvom polčase je stav v Allianz aréne nerozhodný. Jasne lepším tímom bol v prvej časti domáci Bayern, ktorý sa však nedokázal strelecky presadiť. Uvidíme, či to domáci po prestávke dokážu napraviť.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Do druhého dejstva nastúpili obidva mužstvá v rovnakom zložení, ako ukončili prvý polčas.
     
    48
    Traoré sa s loptou do nebezpečného územia nedostal, spracoval ju totiž len domáci stopér Dante.
     
    49
    Didavi síce dokázal na ľavej strane ihriska nasadiť Alabovi jasličky, no nebolo mu to nič platné, lopta totiž skončila mimo hracej plochy.
     
    50
    Kroos na pravej strane ihriska fantasticky zabojoval, okamžite prehodil loptu na Robbena, ktorý po následnom súboji doslova odpadol od protihráča. Rozhodca však nechal pokračovať v hre, na čo sa holandská hviezda pozerala s nevôľou.
     
    51
    Stuttgart sa aj v úvode druhého dejstva zatiahol na svoju vlastnú polovicu. Aj po zmene strán sa tak bude hrať len na jednu bránu.
     
    52
    Ibiševič sa dostal do jedného z mála brejkov hostí. S loptou však už zašiel za bránkovú čiaru, a tak sa bude len odkopávať od brány Neuera.
     
    53
    Højbjerg získal loptu, mal viacero možností, ako s celou situáciou naložiť. Napokon sa rozhodol pre strelu spoza pokutového územia, ktorá mu však príliš nevyšla a lopta sa po nej medzi tri tyče Stuttgartu nevošla.
     
    54
    Rafinhov tečovaný pokus ľavačkou už vyzeral podstatne nebezpečnejšie. Napokon po ňom nasleduje rohový kop Bayernu.
     
    56
    Alaba po ľavej strane vletel do pokutového územia, následne sa snažil prihrať pod seba, no výborne zasiahol brankár Ulreich, ktorý loptu skryl pod svoje telo.
     
    57
    Stuttgart sa takmer dostal do obrovskej príležitosti. Ibičevič vysunul za obranu jedného zo svojich spoluhráčov, ktorý nebol v ofsajde, no napokon mal bližšie k lopte Neuer.
     
    59
    Zápas sa nám pomaly prehupne do svojej poslednej tretiny. Stále mu však chýba to, čo je korením futbalu.
     
    61
    Alaba sa dostal k odrazenej lopte v pokutovom území, prehodil si loptu na svoju silnejšiu ľavú nohu,. Jeho pokus bol vytečovaný na opačný kraj šestnástky, kde bol úplne voľný Arjen Robben. Ten zakončil pohotovým spôsobom z voleja, no Ulreich bol na mieste a jeho dobre umiestnený pokus dokázal vytesniť!
     
    62
    Réžia zápasu sa teraz detailnejšie zamerala na súboj v pokutovom území Stuttgartu, po ktorom sa Javi Martinéz ocitol na zemi a Bayern sa dožadoval pokutového kopu. Zo strany Maxima tam bolo menšie podkopnutie, takže sa to kľudne dalo posúdiť ako nedovolený zákrok.
     
    64
    Bayern po druhý raz v zápase strieda. Ihrisko opustil Mario Mandžukič, ktorý svoje miesto na hrote útoku prenechal skúsenému Cluadiovi Pizzarovi. Ktovie, či sa nejednalo o posledný zápas chorvátskeho zakončovateľa v drese Bavorov. Od novej sezóny totiž do Allianz arény príde Robert Lewandowski. V kuloároch sa preto šušká, že Mandžukič by mohol Mníchov opustiť.
     
    65
    Strieda aj Stuttgart. Zápas sa skončil pre Ibiševiča, ktorého nahradil nemecký útočník s brazílskymi koreňmi Cacau. Toho si môžete pamätať zo zápasov nemeckej reprezentácie.
     
    67
    Maxim čistým sklzom obral o loptu Tonyho Kroosa, následne ju posunul na nového muža na trávniku Cacaua, s ktorým nemal zmilovanie Dante a tvrdým zákrokom ho poslal k zemi. Zákrok brazílskeho obrancu spôsobil veľkú odozvu, na trávniku sa strhla medzi hráčmi mela. Napokon vyviazol Dante so žltým napomenutím.
     
    69
    Späť však k futbalovejším veciam. Müller si urobil na pravej strane priestor na center, po ktorom však lopta preletela celú šírku ihriska a skončila mimo hracej plochy.
     
    71
    Futbalisti Stuttgartu už sú stiahnutí tesne pred svojim pokutovým územím, ktoré výborne bránia. Bayern sa dostáva do minima stopercentných šancí.
     
    73
    Maxim sa s loptou na vlastnej polovici až priveľmi hral a otáľal s rozohrávkou. To dokázal okamžite využiť Pizzaro, ktorý získal loptu a posunul ju na ľavé krídlo neúnavnému Alabovi. Jeho prízemný center dokázali hostia z pokutového územia odvrátiť.
     
    74
    Robben sa pretlačil do vnútra pokutového územia. Jeho center z uhla však nenarobil Ulreichovi priveľké starosti.
     
    75
    Alaba opäť svojim typickým spôsobom vnikol z ľavej strany do pokutového územia, zasekol si protihráča a ponúkol loptu pred bránu do stopercentnej šance Pizzarovi. Ten však bol trošku v záklone a bránu prekopol!
     
    75
    Didaviho ostrý sklz zozadu bol ocenený žltou kartou.
     
    76
    Po sklepnutí od Pizzara sa v pokutovom území porúčal k zemi Thomas Müller. Rozhodca Dankert mu však dáva jasne najavo, aby vstal a pokračoval v hre.
     
    78
    Hostia využívajú aj poslednú možnosť na striedanie. Zápas sa skončil pre Maxima, ktorý svoje miesto prepustil čerstvému Wernerovi.
     
    80
    Müller veľmi pekne vysunul za obranu VfB Arjena Robbena. Ten však vyštartoval o čosi neskôr, ako by potreboval. Ulreich bol pri lopte skôr a ukryl ju do svojho náručia.
     
    82
    Kroosov center doputoval až na zadnú tyč, kde ešte stihol loptu zasiahnuť Van Buyten, no poslal ju len mimo hracej plochy.
     
    83
    S pribúdajúcim časom to čoraz viac vyzerá, že rozlúčka Bayernu s týmto ligovým ročníkom bude remízová.
     
    85
    Stoôéri Bayernu, Van Buyten a Dante už v týchto momentoch hrajú prakticky na pozíciach stredových záložníkov. Druhý menovaný mal pred sebou trošku priestoru, ktorý sa rozhodol využiť na strelu. Jeho delovka sa však až k Ulreihcovi nedostala.
     
    86
    Arejn Robben dostal fantastickú prihrávku do samostatného nájazdu. Na kopačkách mal rozhodujúci zásah, v súboji zoči-voči Ulreichovi však neuspel. Brankár Stuttgartu fantastickým zákrokom podržal svojich.
     
    88
    Domáci predviedli peknú kombináciu na jeden dotyk. Prerušil ju však Sakaj, ktorý už k lopte nepripustil Alabu.
     
    89
    Stuttgart vyrazil v samom závere riadneho hracieho času do rýchleho brejku. Po práci Cacaua sa na ľavom krídle snažil presadiť Didavi. Napokon vybojoval pre svojich rohový kop.
     
    90
    Rovnako ako v prvom, aj v tom druhom polčas sa nadstavujú dve minúty.
     
    90+1
    Robben zakrútil center od rohovej zástavky na prvú tyč, kde si naň naskočil Van Buyten. Jeho zakončeniu však chýbala potrebná presnosť.
     
    90+2
    Bayern dal gól! Tak to je neskutočné! Bavori predsa len dokázali strhnúť tento zápas na svoju stranu a v kruhu si už krepčia víťazný tanec! Po Robbenovom centri odvrátila defenzíva Stuttgartu loptu len na hranicu pokutového územia, kde sa jej zmocnil CLAUDIO PIZZARO a presne umiestnenou strelou k ľavej tyči nedal Ulreichovi najmenšiu šancu!
     
    Koniec zápasu.
     
    S konštatovaním, že Bayern Mníchov sa rolúčil s domácou súťažou, v ktorej sa stal majstrom, víťazstvom. To sa síce nerodilo ľahko, no napokon ho tesne pred záverečným hvizdom rozhodcu zariadil Pizzaro.

    Ja sa s vami lúčim a ďakujem vám za vašu priazeň počas celej sezóny. Na onlajnoch sme priniesli každý jeden zápas nemeckej súťaže, veríme, že v tom budeme pokračovať aj po letnej pauze. Dočítania priatelia! (17:27:12)

    Michal Bakoš

    Góly: 90+2. Claudio Pizzaro

    Karty:   22. Tony Kroos (BAY), 67. Dante (BAY) – 21. Boka (STU), 75. Didavi (STU)


    Bayern Mníchov: Neuer – Rafinha, van Buyten, Dante, Alaba – T. Müller, Kroos, Martínez, Schweinsteiger (C), Robben – Mandžukić.
    Náhradníci: Raeder – Contento, Alcântara, Weiser, Højbjerg, C. Pizarro.

    VfB Stuttgart: Ulreich – Sakaj, Rüdiger, Niedermeier, Boka – Traoré, Gruezo, Maxim, Gentner (C), Rausch – Ibišević.
    Náhradníci: Kirschbaum – Haggui, Leitner, Didavi, Cacau, Werner.

    Rozhodca: Dankert – Hacker, Rohde