Augsburg – Frankfurt 2:1 (kon.) | Bayern – Stuttgart 1:0 (kon.) | Hannover – Freiburg 3:2 (kon.)
Hertha – Dortmund 0:4 (kon.) | Hoffenheim – Braunschweig 3:1 (kon.) | Leverkusen – Brémy 2:1 (kon.)
Mainz – Hamburger 3:2 (kon.) | Schalke – Norimberk 4:1 (kon.) | Wolfsburg – Mönchengladbach 3:1 (kon.)
koniec
1. FSV Mainz 05
3:2 (1:1)
Hamburger SV
Sobota 10.05.2014, 15:30 • Coface Arena (Mainz) • Nemecká Bundesliga
Predzápasové kurzy
     
    Skončilo sa dnešné stretnutie medzi 1. FSV Mainz 05 a Hamburger SV, ktoré bolo zároveň posledným súťažným kolom pre oba kluby v sezóne 2013/2014. ,V tom boli úspešnejší domáci hráči, no treba podotknúť, že Hamburger im bol 90 minút vyrovnaným súperom. Hamburger dnes síce nezískal ani bod, no udržal si svoju predzápasovú 16. priečku tabuľky. Predposledný bude Norimberg, posledný ostane Eintracht Braunschweig. To je odo mňa na dnes už skutočne všetko, verím, že sa pri najvyššej nemeckej futbalovej lige, Bundeslige stretneme aj o sezónu. ,Prajem vám pekný zvyšok dňa, lúči sa s vami Lukáš Pancurák. (17:24:46)
     
    Koniec zápasu.
     
    90+1
    Bungert bude tým hráčom, ktorý už v nadstavenom čase nahradí zraneného Malliho.
     
    90
    Malli ostáva ležať na trávniku, budeme svedkami ďalšieho striedania.
     
    88
    Zdá sa, že hosťom sa už s výsledkom nepodarí spraviť nič, domáci majú loptu na vlastných kopačkách a hrá sa ďaleko od Kariusa.
     
    86
    A striedajú aj hostia. Van der Vaarta nahradí Jansen.
     
    86
    To však nebolo pre Mainz posledným. Sota nahradí Baumgartlinger.
     
    86
    Striedanie na strane domácich. Odišiel Rukavytsya, nahradí ho Müller.
     
    85
    Ešte 5 minút majú hostia na vyrovnanie. Do útoku sa vrhla už kompletná desiatka hráčov v tmavomodrých dresoch, toto je záver ako hrom!
     
    84
    Hamburger SV dal gól!
    Tak ešte nie je ničomu koniec! IVO ILIČEVIĆ znižuje na 2:3 z pohľadu hostí. Odhodlanie Hamburgeru odniesť si z tohto stretnutia aspoň bod je neskutočné. Práve Ivo bol tým hráčom, ktorý sa dokázal po neprehľadnej situácii v šestnástke najlepšie zorientovať.
     
    82
    Mainz dal gól!
    SHINJI OKAZAKI definitívne rozhodol o víťazovi v tomto stretnutí. To, čo sa šikovnému Japoncovi nepodarilo pred malou chvíľou sa mu podarilo teraz. Ten opäť zosmiešnil obranu hostí a nechytateľnou strelou pod brvno zvyšuje na 3:1.
     
    81
    Šanca pre Mainz príde zrejme teraz, Okazaki nesmelo postupuje dopredu.
     
    79
    Zrejme teraz prišiel ten čas na "betónovanie" v podaní Mainzu. Kompletná jedenástka domácich vyčkáva pred vlastnou polovicou, dopredu sa už hrnúť nebudú.
     
    77
    S loptou sa na výlet navyše vybral Okazaki, ktorý dokázal oklamať kompletne celú obranu hostí, v šestnástke predviedol krásnu otočku, lopta mu však po nej ušla a vystreliť už nestihol. Škoda tejto šance, Okazaki to mohol riešiť aj jednoduchšie a jeho spoluhráči si mohli vydýchnuť. Takto sa bude bojovať do poslednej sekundy.
     
    76
    Posledných 14 minút nám beží, Hamburgeru sa výrazne kráti čas na vyrovnanie.
     
    75
    Pospěch to teraz vôbec nemyslel zle, no jeho prihrávke chýbala potrebná dávka razancie, a tak sa ku Geisovi nedostala.
     
    74
    Prvé striedanie na strane Hamburgerum zároveň aj prvé striedanie zápasu. Ihrisko pomalým krokom opúšťa Tesche, jeho miesto je pripravený zaujať Arslan.
     
    72
    To by však prihrávky van der Vaarta museli byť o poznanie presnejšie. Odkopávať bude Karius.
     
    71
    Medzičasom sme sa prehupli do poslednej dvadsaťminútovky. Hamburger to stále nevzdáva a che vyrovnať.
     
    70
    Z následného rohového kopu hostia nedokázali vyťažiť nič.
     
    69
    Westermann si v súboji s Okazakim v malom vápne zrejme pomohol rukami, rozhodca Kinhöfer však ukazuje hrajte ďalej!
     
    68
    Ak by bol teraz koniec, posledným tímom by bol Eintracht Braunschweig. Predposledný Norimberg, 16. priečka by patrila práve Hamburgeru SV. Netreba však predbiehať, vo všetkých stretnutiach ostáva ešte dobrých 20 minút.
     
    67
    Ako som už spomínal, Hamburger SV sa pred posledným kolom nachádzal na 16. mieste, pričom medzi ním a predposledným 1. FC Norimberg je rozdiel jedného bodu. Rovnako je tomu aj pri Norimbergu, ktorý má zasa bod naviac oproti poslednému Eintracht Braunschweig. Dnešné posledné kolo teda definitívne určí, kto skončí v ročníku 2013/2014 v Bundeslige na poslednom mieste.
     
    66
    Dokážu sa ešte hostia pozviechať a vyrovnajú, alebo sa ich psychika týmto gólom totálne rozsypala? Na túto otázku nájdeme odpoveď v najbližších minútach.
     
    65
    Mainz dal gól!
    Tak to je pre Hamburger skutočne kruté. Len pred minútkou mohol hlavou rozhodnúť Çalhanoğlu, teraz posiela domácich do vedenia YUNUS MALLI.
     
    64
    Mainz to však skúsi ešte raz.
     
    63
    Dopredu sa vydali domáci, ich útočné snaženie vška bolo zastavené už na stredovej čiare.
     
    63
    Mohlo byť rozhodnuté! Český legionár Pospěch si teraz nedal pozor na voľného Calhanoglua, ku ktorému sa dostala lopta a ten ju, nanešťastie pre Hamburger, poslal hlavou len mimo priestor troch žrdí!
     
    62
    Lasogga poslal pozdrav Kariusovi, ten zasahovať nemusel – lopta končí vedľa jeho ľavej žrde.
     
    61
    Domáci fanúšikovia vytvárajú úžasnú kulisu, keď po celý čas ženú svojich miláčikov za víťazstvom. Tí sa im v tejto chvíli odvďačujú pekným futbalom, ktorý predvádzajú. 3 bodíky k tomu by bola akási čerešnička na torte.
     
    60
    Máme za sebou hodinu hry, čaká nás ešte 30 bodov. Ako sa tak pozerám na priebežné výsledky Bundesligy, Hamburger sa posledného miesta báť zatiaľ nemusí.
     
    59
    Malli si narazil loptu s Koom, jeho pokus bol však veľmi nepresný.
     
    58
    Hra teraz mierne stratila na tempe, lopta teraz lietala zo strany na stranu. Hoci sa častejšie hrá na obrannej polovici hostí, hráči Mainzu sa nedokážu na dlhší čas usadiť pred Adlerom, tobôž nie ho priamo ohroziť.
     
    57
    Loptu si postavil van der Vaart, ktorý poslal opäť dlhý center, ktorý len tak presvišťal šestnástkou a skončil najskôr na hrudi, následne aj v rukaviciach Kariusa.
     
    56
    Hostia budú zahrávať priamy voľný kop, avšak z poriadnej diaľky. Je to približne 40 metrov.
     
    55
    Van der Vaart je v tomto polčase zatiaľ ako vymenený, Nevychádza mu absolútne nič, pred malou chvíľou to bol center, teraz prihrávka po zemi.
     
    54
    Pospěch pekne našiel pravdepodobne Malliho, ktorý hlavičkoval tesne pred Adlerom. Ten bol však dobre postavený a loptu chytá s úsmevom na perách.
     
    53
    Z toho však hostia nevyťažili absolútne nič. Van der Vaartov center bol zbytočne pridlhý a nikto naň nedočiahol.
     
    52
    Lasogga nebezpečne pálil po zemi, Karius odvrátil na roh.
     
    51
    Dopredu sa púšťal Tesche a Jiráček, cez stred ihriska sa im však prejsť nepodarilo.
     
    50
    Keď som hovoril o tom, že domáci toho v prvom polčase veľa nepredviedli, teraz je to presne naopak. Hostia sa začínajú báť o bodík.
     
    49
    Okazaki našiel svojim strieľaným centrom Pospěcha, ten zasa Sota. Soto sa s loptou zbytočne nehral, vypálil a ohrozil Adlera! Ten sa musel veru poriadne natiahnuť, aby tento pokus vytesnill.
     
    48
    Pospěch si na svoje konto pripísal prvú strelu v zápase, avšak nie na bránku. Jeho pokus však nebol vôbec márny, strely po zemi vedia gólmanov častokrát zaskočiť.
     
    47
    Dopredu sa pozreli aj hostia, ani tí si však väčšiu šancu vypracovať nedokázali. Oba celky zrej e potrebujú nejakú tú minútku, kým sa dostanú späť do hry.
     
    46
    Tí si v tejto chvíli celkom nerozumeli. Soto hľadal nabiehajúceho Geisa, lopta však končí až za bránkovou čiarou – odkop od bránky hostí.
     
    46
    Začal sa nám druhý polčas dnešného zápasu. O úvodný výkop v ňom sa postarali domáci.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Skončil sa nám prvý polčas, ktorý bol plný pekných futbalových momentov. Od začiatku stretnutia sme boli svedkami aktívneho futbalu, čo sa musí oku futbalového nadšenca rozhodne páčiť. Omnoho aktívnejším však bol dnes outsider z Hamburgu, ktorý si za 45 minút dokázal vytvoriť azda 5 gólových šancí. Naopak, Mainz vyrovnával z tej prvej a zároveň jedinej.

    Druhý polčas sa začne približne o 16:32.
     
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    V strede ihriska prišiel na záver ešte faul na Sota, pravdepodobne sa už nič nestane.
     
    44
    Beží nám predposledná minúta prvého polčasu, loptu majú na svojich kopačkách hostia, ktorí sa však už smerom dopredu neponáhľajú a radi by dohrali úvodnú časť zápasu bez ďalšieho inkasovaného gólu.
     
    43
    Domáci opäť zatlačili, na Adlera sa rútil Geis, ten však stál v ofsajde.
     
    42
    Bolo tomu tak, Koo sa rozhodol centrovať, keď pri ňom bola až trojica hráčov, Adler riskantne vybehol a ukryl loptu vo svojich rukaviciach.
     
    41
    Žeby v nich dominoval domáci celok? Ten sa teraz usadil pred šestnástkou, chýbala tomu však strela. Vyzerá to však tak, že Mainz sa na útočnú polovicu ešte vráti.
     
    40
    Už iba 5 minút nás delí od záverečného hvizdu prvého polčasu.
     
    39
    Obrovská šanca hostí! Z pravej strany centroval Jiráček, lopta ešte pred Kariusom mierne podskočila, preskočila cez neho a dostala sa k nikým nepokrytému van der Vaartovi. Ten ju v sklze netrafil!
     
    38
    Po faule na Calhanoglua sme videli ďalší priamy voľný kop pre hostí, na tento center by však van der Vaart rád čo najskôr zabudol.
     
    36
    Uvedomujú si to aj domáci fanúšikovia, ktorých pokrik by sa v tejto chvíli dal preložiť ako "na toto sa nedá pozerať".
     
    35
    Rovnaká situácia, rovnaké riešenie. Opäť to bol Malli, kto loptu poslal až k Adlerovi. Ťažko povedať, či toto plánujú robiť domáci ešte zvyšných 10 minút úvodného polčasu, každopádne to kazí pekný dojem z futbalu.
     
    34
    "Die nullfünfer" sa teraz oslobodzujú spod veľkého tlaku len ďalekým odkopom od vlastnej bránky.
     
    33
    Dvojica Jiráček – van der Vaart si teraz vymenila úlohy, centroval práve český legionár, van der Vaart z dobrej pozície bránku minul.
     
    31
    Akoby si domáci hráči prečítali môj predošlý príspevok. S loptou sa odhodlane vybral dopredu Geis, ktorý však spravil chybu, že sa nepozrel na voľného Malliho. Ak by mu prihral, Mainz mohol ísť do vedenia.
     
    30
    Máme za sebou úvodných 30 minút stretnutia, v ktorých boli jednoznačne aktívnejším tímom hostia. Domácim sa podarilo v 13. minúte vyrovnať prakticky z prvej a jedinej šance v zápase, zato hostia ich mali už požehnane.
     
    29
    Kariusov výraz v tvári však hovorí jasne – táto strela bola poriadne tvrdá. Karius však bude pokračovať v hre.
     
    28
    Van der Vaart rozohrával priamy voľný kop, lopta doplachtila až k Lasoggovi, ktorý sa do nej oprel pri ľavej žrdi. Ako blesk z jasného neba sa tam zjavil Karius, ktorý fantastickým zákrokom podržal svojich spoluhráčov!
     
    27
    Van der Vaart si s domácou obranou doslova a do písmena robí, čo sa mu zachce. Díaz schytal klasické "jasličky" a neostávalo mu nič iné, ako van der Vaarta nedovolene zastaviť tesne pred hranicou šestnástky.
     
    26
    Hráči Mainzu zrejme do tohto polčasu nevkročili tou správnou nohou, na útočnej polovici si nedokážu presne prihrať ani na malú vzdialenosť. Značne podráždený už začína byť aj Geis.
     
    24
    Neskutočná paráda v podaní van der Vaarta! Ten rozohrával rohový kop z pravej strany, avšak nezvolil klasický center, ale rozhodol sa priamo ohroziť bránku Kariusa. Noveski odvrátil hlavou z bránkovej čiary!
     
    23
    Opäť to bol van der Vaart, ktorý nedal dýchať domácej obrane. Tentokrát sa však nerozhodol centrovať a skúsil to sám, jeho strele však chýbal meter či dva.
     
    22
    Center Lasoggovi bol už omnoho nižší, jeho hlavička však presná nebola. Odkopávať bude od vlastnej bránky Karius.
     
    21
    K lopte sa postavil van der Vaart, ktorý poslal o poznanie vyšší center, ako plánoval. Ak by to chcel Jiráček usmerniť hlavou do odkrytej bránky, musel by mať minimálne 5 metrov.
     
    20
    Hostia sa opäť tlačili do útočnej akcie, to bol Jiráček, ktorý sa šikovne dostal pomedzi dvojicu obrancov, následne však prišiel faul na českého legionára a budeme svedkami ďalšieho priameho voľného kopu.
     
    19
    Tá však nepríde, minimálne nie v tejto chvíli. Lopty sa totiž ujal van der Vaart a skúsene ju odkopáva až ku Kariusovi, zatiaľ čo hráči Hamburgu sa vracajú na svoje pozície.
     
    18
    Toto je hra, akú si domáci priaznivci predstavovali od začiatku zápasu. Hostia sú pod tlakom, chýba tomu však strela.
     
    17
    Fathi sa teraz poriadne oprel do lopty, priestor troch žrdí však minul.
     
    15
    V úvodnej pätnásťminútovke boli omnoho aktívnejší hráči hostí, ktorí s touto hrou môžu pomýšľať kľudne aj na plný bodový zisk. Naopak, Mainz by mal poriadne zabrať ak sa nechce postarať o prekvapenie kola.
     
    14
    A hostia chceli pridať ešte jeden gól, centroval opäť van der Vaart, lopta na poslednú chvíľu končí v rukaviciach Kariusa.
     
    13
    Hamburger SV dal gól!
    A po tejto situácii sa už hosťom vyrovnať podarilo! Strelu Badelja sa ešte Kariusovi vyraziť podarilo, avšak priamo pred PIERREA LASOGGU, ktorý sa už pomýliť nemohol. Domáci sa teraz vyčítavo pozerajú jeden na druhého a rozmýšľajú, kde spravili chybu.
     
    12
    Center z priameho voľného kopu bol zrazený za bránkovú čiaru, hostia budú zahrávať ešte rohový kop.
     
    11
    Van der Vaart bol faulovaný tesne pred šestnástkou, tak toto bude zaujímavé!
     
    10
    Dnes aktívny van der Vaart vysunul Jiráčka, ktorý dlho váhal s loptou na kopačke a jeho center už prišiel neskoro – Pospěch dobre zrazil na aut.
     
    9
    Hostí to ale vôbec neodradilo, van der Vaart dvakrát centroval do územia šestnástky, nanešťastie pre Hamburger v nej nestál ani jeden z jeho hráčov. To však van der Vaart nemohol vidieť, nakoľko mal po celý čas hlavu sklonenú k zemi.
     
    8
    Tak Mainz teraz vyťažil z minima maximum, keď prakticky z prvje vážnejšej príležitosti dokázal vyťažiť gól.
     
    7
    Mainz dal gól!
    Tak pozrite sa na to, nakoniec sú to hráči v červenom, ktorí sa tešia z gólu! Westermann nedokázal upratať center z nebezpečného územia, naopak, hruďou ho poslal priamo do malého vápna, kam si nabiehal ELKIN SOTO, ktorý už proti Adlerovi zaváhať nemohol!
     
    6
    Čo sa to ale deje s favorizovaným Mainzom? Hamburger je v doterajšom priebehu omnoho aktívnejší a jeho akcie smrdia gólom.
     
    5
    Následný center z priameho voľného kopu dokázala domáca obrana bez problémov odvrátiť.
     
    4
    van der Vaart sa pekne uvoľnil pri postrannej čiare a už keď to vyzeralo, že odtiaľ bude centrovať do územia šestnástky ho zozadu "skosil" Koo. Ten môže byť rád, že za tento zákrok nevidel žltú kartu.
     
    3
    Dopredu sa vydal Geis, ktorý sa však s loptou zamotal medzi trojicu brániacich hostí a na strelu už nemal nárok.
     
    2
    V úvode stretnutia sú jednoznačne aktívnejší hostia. Tí sa s loptou usadili na útočnej polovici a Mainz má problém oslobodiť sa spod ich tlaku.
     
    1
    O úvodný výkop sa nám postarali hostia, ktorí nad ničím nerozmýšľali a okamžite sa vydali smerom dopredu. van der Vaart posielal center z ľavej strany šestnástky, pred hlavou Tescheho loptu vyboxoval Karius.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    -1
    Úvodné ceremónie už máme za sebou, môžeme ísť na to. Ja len pripomeniem, že zatiaľ čo domáci dnes nastúpia v červených dresoch, hostia si so sebou priniesli tmavomodrú sadu. Dámy a páni, želám vám krásny športový zážitok!
     
    -3
    Hráči oboch tímov sa už rozcvičujú v útrobách Coface Arény, čakáme už len na rozhodcovskú štvoricu, ktorá futbalistov privedie na trávnik.
     
    Úvodné zostavy:

    1. FSV Mainz 05: Karius – Noveski, Pospěch, Díaz, Bell, Soto, Okazaki, Moritz, Koo, Malli, Geis
    Náhradníci: Kresic – Svensson, Zimling, Baumgartlinger, Bungert, Müller, Fathi

    Hamburger SV: Adler – Westermann, Mancienne, Diekmeier, van der Vaart, Tesche, Jiráček, Rincón, Badelj, Çalhanoğlu, Lasogga
    Náhradníci: Drobný – Djourou, Jansen, Iličevič, Arslan, John, Demirbay

    Rozhodca: Kinhöfer – Kleve, Stegemann.
     
    Vážení športoví fanúšikovia, srdečne vás vítame pri ďalšom pokračovaní najvyššej nemeckej futbalovej súťaže. V rámci posledného kola nás dnes čaká aj duel Mainzu s Hamburgerom, z ktorého vám vďaka nášmu textovému prenosu určite neunikne nič podstatné.

    Fanúšikovia sa tešia na súboj siedmeho celku tabuľky s jej šestnástym tímom. Práve domáci futbalisti majú pred úvodným výkopom lepšiu východiskovú pozíciu. Na svojom konte majú 50 bodov, ktoré vybojovali za 15 víťazstiev a 5 remíz. Vyššie sa už síce hráči 1. FSV Mainz 05 v tejto sezóne neposunú, no v prípade prehry sa celkom ľahko môže stať, že o konečnú siedmu pozíciu prídu.
    V úplne inej nálade vstupujú do zápasu hostia z tímu Hamburger SV. Tým táto sezóna vôbec nevyšla a pred posledným kolom ešte vždy môžu skončiť dokonca úplne na dne tabuľky. Aktuálne majú na svojom konte 27 bodov (7 víťazstiev, 6 remíz, 20 prehier), čo je iba o dva body viac, ako má posledný Eintracht Braunschweig. Ak sa teda hostia chcú vyhnúť potupe, mali by dnes bodovať.

    Ako sa v ostatných ligových dueloch darilo obom tímom?

    1. FSV Mainz 05:
    33. kolo Borussia Mönchengladbach – Mainz 3:1
    32. kolo Mainz – 1. FC Norimberg 2:0
    31. kolo Borussia Dortmund – Mainz 4:2

    Hamburger SV:
    33. kolo Hamburger – FC Bayern Mníchov 1:4
    32. kolo FC Augsburg – Hamburger 3:1
    31. kolo Hamburger – VfL Wolfsburg 1:3

    Stávkové kancelárie favorizujú domáci celok. Na triumf Mainzu vypísali bookmakeri kurz približne 1,8, zatiaľ čo na víťazstvo hosťujúceho Hamburgeru je to až 3,6. Ak si myslíte, že zápas sa po riadnej hracej dobe skončí nerozhodne určite využite ponuku pohybujúcu sa okolo čísla 4,2.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:30.

    Lukáš Pancurák

    Góly: 7. Soto, 65. Malli, 82. Okazaki – 13. Lasogga, 84. Iličević


    1. FSV Mainz 05: Karius – Noveski, Pospěch, Díaz, Bell, Soto, Okazaki, Moritz, Koo, Malli, Geis
    Náhradníci: Kresic – Svensson, Zimling, Baumgartlinger, Bungert, Müller, Fathi

    Hamburger SV: Adler – Westermann, Mancienne, Diekmeier, van der Vaart, Tesche (74. Arslan), Jiráček, Rincón, Badelj, Çalhanoğlu, Lasogga
    Náhradníci: Drobný – Djourou, Jansen, Iličevič, Arslan, John, Demirbay

    Rozhodca: Kinhöfer – Kleve, Stegemann