Slovensko – Rakúsko 1:0 (kon.) | Rusko – Ukrajina 3:0 (kon.) | Chorvátsko – Taliansko 0:0 (kon.)
Švajčiarsko – Švédsko 0:1 (kon.)
koniec
Švajčiarsko
0:1 (0:1)
Švédsko
Nedeľa 05.05.2013, 19:30 • Pod Dubňom, Žilina • Majstrovstvá Európy do 17 rokov
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 19:30.
     
    Príjemný dobrý deň, vážení futbaloví priatelia. Vítam vás pri zápase futbalových Majstrovstiev Európy hráčov do 17 rokov, ktoré sa po prvýkrát v ére samostatnosti konajú na Slovensku.

    Šampionát dnes začal v Dubnici nad Váhom, Zlatých Moravciach a v Nitre. Na štadióne MŠK Žilina sa o 19:30 stretnú tímy Švédska a Švajčiarska. Poďme si v krátkosti predstaviť ich cestu na tento turnaj.

    Švajčiarsko – Helvéti v 6.kvalifikačnej skupine, hranej v Rakúsku, porazili Faerské Ostrovy 3:0, s Cyprom zvíťazili 5:1 a doma remizovali s Rakúskom 1:1. Následne postúpili do ďalšej fázy, ktorou bola 5.eliminačná skupina, hraná na domácej pôde. V nej remizovali s Poľskom 0:0, porazili Izrael 2:1 a napokon aj Českú republiku 1:0 a zaslúžene tak postúpili na záverečný turnaj.

    Švédsko – hráči Troch koruniek v 10. kvalifikačnej skupine, hranej v Macedónsku, remizovali s Írskom 1:1, porazili Rumunsko 2:1 a napokon aj domáce Macedónsko jasne 4:0. Postúpili tak do 3.eliminačnej skupiny, hranej v Maďarsku, kde porazili Bielorusko 4:1, Fínsko 5:0 a na záver remizovali s domácim výberom Maďarska 1:1. Rovnako zaslúžene tak postúpili na záverečný turnaj.

    Priatelia, samotný zápas sa začína o 19:30, z miesta komentátora vás ním bude sprevádzať Dávid Švec.
     
    Úvodné zostavy:

    Švajčiarsko: Fellmann – Stettler, Drakul, Elvedi, Kadoic (C), Forestal, Briner, Hunziker, Grgič, Trachsel, Niederhäusern. Tréner : Heinz Moser.

    Švédsko: Mohlin – Suljic, Ramhorn, Sonko Sundberg, Wahlqvist (C), Berisha, Rakip, Jönsson Salétros, Ssewankambo, Engwall, Halvadzic. Tréner : Roland Larsson.

    Rozhodca: Sidiropoulos – Vassyutin, Kostadinov.
     
    Príjemný dobrý večer, hlásime sa vám zo štadióna MŠK Žilina, kde o malú chvíľku začne futbalový zápas ME 17 medzi Švajčiarskom a Švédskom. Pred chvíľou dozneli štátne hymny oboch tímov, všetko je pripravené na úvodný výkop.
     
    Výkop budú mať Švédi.
     
    1
    Stretnutie práve začalo.
     
    1
    Ramhorn rozohral aut, po ktorom sa dostal k strele z hranice vápna Engvall. Obrana Švajčiarska loptu zblokovala a Švédi kopú prvý rohový kop. Brankár Fellmann však loptu bezpečne stiahol do svojej náruče.
     
    2
    Salétros sa časovanou prihrávkou za obranu Švajčiarska pokúsil vysunúť Halvadzica, ten na jeho nápad nereagoval a ostal stáť.
     
    2
    Znovu podobná myšlienka v podaní švédskeho Ssewakamba, opäť bola nepochopená spoluhráčmi.
     
    4
    Berisha vyšprintoval za prihrávkou pred brankár Fellmanna, ten si ho postrážil a umne rozohral na krajného obrancu. Pekné čítanie hry v podaní brankára Švajčiarska Fabiana Fellmanna.
     
    5
    Mladí futbalisti Švédska vysoko napádajú rozohrávku Švajčiarov, snažia sa srdnato bojovať o každú loptu.
     
    6
    Švajčiari majú stále problém s rozohrávkou, Švédi sa to snažia využiť.
     
    8
    Veľká šanca Švajčiarska, Marco Trachsel sa z ľavej strany vrútil do šestnástky Švédska. Vystrelil po zemi a brankár Mohlin mal veľké problémy, pretože mu lopta vypadla. Všetko však vyriešila obrana a brankár si mohol vydýchnuť.
     
    10
    Opäť šanca v podaní Švajčiarov. Hunziker spätnou prihrávkou našiel v šestnástke Trachsela, ten z prvej natiahol Mohlina, ktorý loptu parádne vytlačil nad brvno.
     
    11
    Švéd Ssewamkambo si dlho vylepšoval streleckú parketu na hranici šestnástky, až mu obrana loptu zblokovala. Pokúsil sa prihrať na spoluhráča Berishu, ktorý bol v ofsajde.
     
    14
    Tempo hry po niekoľkých šanciach znovu opadlo, momentálne zaujmú divákov skôr výkriky trénerov ako hráči na trávniku..
     
    16
    Zaujímavosť v tíme Švédska. Na ľavej strane obrany dnes hrá ešte stále iba 15-ročný Ali Suljic, ktorý vo svojom veku hráva v tíme U18 v Chelsea Londýn.
     
    18
    Obrovské zaváhanie Niederhäuserna, ktorý podcenil centrovanú loptu. Zobral mu ju Engvall, krásne zacentroval pred bránku, kde stál pripravený Mirza Halvadzic. Ten lopru umiestnil hlavičkou parádne, no ešte krajší bol zákrok brankára Fellmanna, ktorý loptu vytlačil na brvno.
     
    20
    Vzápätí šanca na opačnej strane, do brejku bol vyslaný Trachsel. Tomu však loptu vypichol brankár Mohlin, ktorý vybehol až za hranicu šestnástky. Výborne čítanie hry.
     
    22
    Švajčiari sa snažia presadiť kombinačne, no obranu Švédov tvoria naozaj vyspelí mládenci, ktorí sú aj o hlavu vyšší ako hráči Švajčiarska.
     
    24
    Jolan Forestal spálil veľkú príležitosť. Dostal krásnu prihrávku na hranicu vápna, stál tam sám. Pozrel sa, kde stojí brankár Mohlin a pokúsil sa ho technicky obstreliť. Lopta ma však nesadla a Mohlin nemal vážnejší problém.
     
    25
    Osobne sa mi veľmi pozdáva disciplinovanosť obrany Švédska. Hráči si poctivo strážia súpera, napríklad taký Berisha sa musí pri Wahlqvistovi, ktorý ho stráži, cítiť veľmi utlačene.
     
    27
    Center Erdala Rakipa v drese Troch koruniek postrašil obranu Švajčiarov, nie však brankára Fellmanna, ktorý reagoval veľmi pokojne a loptu s prehľadom stiahol do svojej náruče.
     
    29
    Na náprotivnej strane ľahká strela Hunzikera, Mohlin loptu bez problémov skrotil a vzápätí konštruktívne rozohral.
     
    30
    prednosťou Švajčiarov zatiaľ vyzerajú byť protiútoky. Po zisku lopty v strede poľa sa okamžite vyrútia dopredu so sedmičkou hráčov a to môže byť veľmi nebezpečné.
     
    31
    Rohový kop Švajčiarska po zblokovanej prihrávke, Mohlin však bez problémov vyriešil centrovanú loptu.
     
    32
    Forestal fauloval asi 25 metrov od vlastnej bránky, môže to byť zaujímavé. Nakoniec Švédi rozohrali len centrovanú loptu, s ktorou si obrana Helvétov poradila bez väčších problémov.
     
    34
    Vážení športoví priatelia, zápasy U17 sa hrajú na 40 minútové polčasy, preto prosím nebuďte prekvapení, keď polčas čoskoro skončí.
     
    36
    Trachsel obabral dnes už spomínaného Suljica, poslal perfektnú prihrávku na Grgiča, ktorý z prvej len tesne prestrelil bránku Mohlina.
     
    38
    Švédsko dalo gól!
    Švédi sa po parádnej akcii ujímajú vedenia. Štastným strelcom je GUSTAV ENGVALL, ktorý dostal peknú prihrávku do šestnástky a prízemnou strelou okolo pravej nohy prekonal Fabiana Fellmanna.
     
    39
    Švajčiari sú momentálne zarazení, zrejme neočakávali takýto vývoj zápasu.
     
    Prvý polčas skončil.
     
    Po prvom polčase vedú futbalisti Švédska nad Švajčiarskom 1:0, keď o jediný gól sa postaral po krásnej akcii Gustav Engvall. Futbal bol zaujímavý, v strede poľa vládli Švajčiari, no Švédi mal viac šancí, celkovo boli v útočnej fáze lepší a zaslúžene tak vedú. Druhý polčas sa začne približne o 19:25.
     
    46
    Začal druhý polčas.
     
    41
    Dnešné stretnutie sleduje 1983 divákov.
     
    42
    Krásny futbalový moment! Isaak Ssewankambo vyskúšal prekvapiť švajčiarského brankára snáď zo 40 metrov a takmer sa mu to podarilo. Fabian Fellmann sa musel natiahnúť skutočne v celej svojej dĺžke a ešte snáď aj kúsok viac, aby loptu končekmi prstov vyškriabal na roh. Krásny zákrok, no i skvelá myšlienka a realizácia.
     
    44
    Hráči Švajčiarska pridali na dôraze v osobných súbojoch, no ako som už dnes spomínal, obrancovia vo farbách Švédska sú skutočne veľkí, veľkí chlapci.
     
    45
    Loptu má v moci Sixten Mohlin, brankár Švédov a príliš sa veru s rozohrávkou neponáhľa.
     
    47
    Švajčiari kombinujú, kombinujú a kombinujú, no zatiaľ to neprináša žiaden významný efekt.
     
    48
    Tak ale v tomto momente zakombinovali Švajčiari parádne a Eric Briner zacentroval z hranice šestnástky. S podporou vetra sa lopta stočila a zamiera rovno pod brvno Mohlina. Ten bol pozorný a loptu s námahou vytlačil nad svoju svätyňu.
     
    50
    Výborný výkon dnes predvádza Linus Wahlqvist, ktorý hrá na poste stopéra Švédska. Vynikajúco číta hru, je istý v osobných súbojoch a má veľmi, ale skutočne veľmi dobrú rozohrávku.
     
    52
    Centrovaná lopta preletela za obranu Vikingov. Kde sa zjavil, tam sa zjavil všadebol Berisha, ktorý loptu smerujú mimo bránky ešte sklzom skúšal usmerniť, chýbal mu snáď polkrok pred sklzom, aby to stihol.
     
    54
    Znovu vynikajúci Wahlqvist, stlmil centrovanú loptu na svojej hrudi a okamžite parádnym centrom vysúval Engvalla do úniku. Na toho si dala obrana Švajčiarov pozor.
     
    55
    Mirza Halvadzic z vnútra šestnástky páli iba tesne vedľa bránky Helvétov. Nuž, ak by trafil priestor bránky, Fellmann by bol bezmocný.
     
    56
    V tvrdom súboji sa zranil jeden z hráčov Švédska, zrejme sa jedná o Berishu, ktorý pravdepodobne dnešný zápas pre krvavé zranenie nedohrá.
     
    59
    Striedanie v tíme Švédsko: z ihriska odchádza Berisha, prichádza Lipovac.
     
    60
    V polovici druhého polčasu máme stále stav 1:0 v prospech Švédska.
     
    61
    Žltú kartu dostáva strelec gólu Švédov Gustav Engvall.
     
    62
    Hráči Švajčiarska už útočia so 4 hráčmi, no stále majú problém presadiť sa v tvrdých súbojoch s húževnatou obranou súpera.
     
    63
    Výborná strela Trachsela z pravej strany, Mohlin pozorný.
     
    64
    Striedanie v tíme Švajčiarsko: z ihriska odchádza Grgič, prichádza Kamber.
     
    64
    Striedanie v tíme Švajčiarsko: z ihriska odchádza Forestal, prichádza Pagliuca.
     
    64
    Počas striedaní sa hráči oboch tímov občerstvujú a Švajčiari spriadajú plány na záverečný tlak.
     
    66
    Znovu platí už toľko krát napísané. Švajčiar Stettler sa prebíjal cez Suljica, no vzhľadom na telesné parametre jednoducho nemal nárok.
     
    68
    Sixten Mohlin sa s rozohrávkou neponáhľa, čo sa nepáči jeho súperom. Hlavný rozhodca však na dohováranie Švajčiarov nereaguje.
     
    69
    výborný center Lipovaca si jeden z obrancov Švédska takmer zrazil do vlastnej bránky! Mohlin bol však pozorný a podržal svoj mančaft.
     
    71
    Kilian Pagliuca parádne zacentroval z ľavej strany, v šestnástke sa zjavil Hunziker, no ešte pred ním sa tam ukázal ako blesk gólman Mohlin a doslova a do písmena mu zobral gól z hlavy. Perfektné čítanie hry, skutočne perfektné.
     
    71
    Žltú kartu dostáva kapitán Troch koruniek Linus Wahlqvist.
     
    73
    Striedanie v tíme Švédsko: z ihriska odchádza Rakip, prichádza Nordin.
     
    75
    Striedanie v tíme Švajčiarsko: z ihriska odchádza Niederhäusern, prichádza Abreu De Oliveira.
     
    76
    Švédi sa bránia i odkopávaním lôpt a robia to výborne, pretože lopty smerujú do rohov ihriska a Fellmann sa veru nabehá.
     
    78
    Lipovac takmer rozhodol o osude dnešného zápasu. Nachystal si výbornú streleckú pozíciu, no v poslednom momente loptu zblokoval Sonko Sundberg.
     
    79
    Hlavný rozhodca Anastasios Sidiropoulos bude nadstavovať 4 minúty.
     
    80
    Máme tu záver riadneho hracieho času, Švédi stále vedú nad Švajčiarskom 1:0.
     
    80+
    Švajčiari sa veľmi snažia prebiť dopredu, no nedarí sa im a pôsobia frustrovane.
     
    80+2
    Striedanie v tíme Švédsko: z ihriska odchádza Engvall, prichádza Ramhorn Johan.
     
    Koniec zápasu.
     
    Skončil sa zápas A skupiny ME 17, v ktorom Švédsko porazilo gólom Engvalla Švajčiarsko 1:0. Videli sme pekný zápas, v ktorom prevládala technická zdatnosť Švajčiarov, no Švédi majú skutočne výborne organizovanú hru, či už v obrane, alebo v útočnej fáze a zaslúžene zvíťazili. Zo Žiliny je to pred dnes všetko, želáme ešte krásny zvyšok nedele. Dočítania priatelia. (21:10:10)

    Dávid Švec

    Góly: 38. Engvall

    Karty:   61. Engvall (SUI) – 71. Wahlqvist (SWE)


    Švajčiarsko: Fellmann – Stettler, Drakul, Elvedi, Kadoic (C), Forestal, Briner, Hunziker, Grgič, Trachsel, Niederhäusern. Tréner : Heinz Moser.
    Švédsko: Mohlin – Suljic, Ramhorn, Sonko Sundberg, Wahlqvist (C), Berisha, Rakip, Jönsson Salétros, Ssewankambo, Engwall, Halvadzic. Tréner : Roland Larsson.

    Rozhodca: Sidiropoulos – Vassyutin, Kostadinov

    Diváci: 1983