Levante – Bilbao 0:2 (kon.) | Almería – Getafe 1:0 (kon.) | Sevilla – Espanyol 3:2 (kon.)
Barcelona – Villarreal 3:2 (kon.)
koniec
Levante UD
0:2 (0:0)
Athletic Club Bilbao
Nedeľa 01.02.2015, 12:00 • Estadio Ciudad de Valencia, Valencia • Španielska LaLiga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 12:00.
     
    Nedeľné popoludnie patrí okrem iného aj španielskej La Lige a zápasom jej 21. kolo. Práve na pravé poludnie začína duel dvoch tímov z dolnej časti tabuľky, v ktorom privíta Levante doma Athletic Bilbao.

    Levante

    Domáci budú v druhej polovici sezóny bojovať o holé prežitie medzi španielskou klubovou elitou. Aktuálne im patrí predposledné miesto ligového pelotónu. Doposiaľ získali zverenci Lucasa Alcazara šestnásť bodov, čo znamená, že na priečky zaručujúce zotrvanie v Primere Division stráca Levante len jeden bod. V posledných piatich stretnutiach domáci neokúsili chuť víťazstva, dva krát získali aspoň bod po remíze a v troch prípadoch zo stretnutia odišli s prehrou a sklonenými hlavami.

    Athletic Bilbao

    Futbalisti Bilbaa sú na tom v porovnaní so svojím dnešným súperom síce tabuľkovo lepšie, no nie natoľko, akoby sa očakávalo. Účastník základnej skupiny ligy majstrov mal podľa predpokladov bojovať o pohárové priečky, no zverenci Ernesta Valverdeho sa nachádzajú len na 14. priečky tabuľky so ziskom 21 bodov. Pri pohľade na ostatné výsledky futbalistov Bilbaa, zistíme, že rovnako ako Levante ani hostia neokúsili v posledných piatich stretnutiach chuť víťazstva. Počas minulého víkendu dokonca remízou prerušili dlhú sériu prehier.

     
    Úvodné zostavy:

    Levante UD: Mariño – García Juanfran (C), El Adoua, Vyntra, Morales – Simão, Camarasa – Ivanschitz, V. Casadesús, Xumetra – Barral.
    Náhradníci: J. Fernández – Diop, El Zhar, Rubén García, Mari, J. Gavilán, Uche.

    Athletic Club Bilbao: Iraizoz – Iraola, Gurpegi (C), Laporte, Balenziaga – Iturraspe, M. Rico – Muniain, de Marcos, López Cabrera – Aduriz.
    Náhradníci: Herrerín – Aqueche, Etxebarria, Etxeita, Williams, Susaeta, San José.

    Rozhodca: Hernández – Sobrino, Carrera.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Stretnutie výkopom otvorili hostia, ktorí to okamžite skúšali nakopávanou loptou na polovicu súpera, no vhadzovať po nej budú domáci futbalisti.
     
    2
    Priaznivci vo Valencii sa tešia z príjemného a slnečného počasia. Ideálny podmienky pre futbal, tak verme, že nám hráči oboch celkov ponúknu zaujímavé zápolenie.
     
    3
    Zatiaľ je to z oboch strán klasická oťukávačka na úvod. Lopta sa viac pohybuje za čiarou než na hracej ploche.
     
    4
    Po peknej narážačke v strede poľa sa lopta dostala na pravé krídlo k Iraolovi, na ktorého center si v pokutovom území Levante neúspešne naskakoval Aduriz.
     
    5
    David Barral si šikovne obhodil Andoniho Iraolu, ktorý zatiahol za záchrannú brzdu a rozbehnutého protihráča radšej zastavil aj za cenu žltej karty.
     
    6
    Simão dohral súboj s protihráčom po odohratí lopty. Nasledovať bude štandardná situácia v prospech Athletica Bilbao.
     
    7
    V šestnástke Levante sa k hlavičke síce dostal Gurpegi, no jeho hlavička bolo príliš nedôrazná na to, aby narobila Mariñovi čo i len trošku závažnejšie starosti.
     
    9
    Po pravom krídle pekne nasadil k prieniku Morales. Ten našiel centrom Davida Baralla, ktorého hlavička skončila len na pozorne brániacom Gurpegim.
     
    11
    Laporte spravil pod tlakom vysokého pressingu Levante obrovskú hrubicu. Loptu v snahe zahrať malú domov posunul do vlastnej šestnástky na Davida Baralla. Ten už mohol radšej zakončovať, ako hľadať ešte lepšie postaveného spoluhráča. Taký sa však pred bránou Iraizoza nenachádzal!
     
    12
    Ošúchaná športová fráza nedáš-dostaneš sa opäť raz mohla naplno prejaviť v praxi. Po krásnej kombinácii mohol vsietiť otvárací gól zápasu Iker Munian, no ten vo vyloženej šanci loptu napálil len do tyče!
     
    14
    Iraola z prvej loptu nacentroval do pokutového územia. Defenzíva Levante sa s ňou nepárala a rezolútne ju odkopla do bezpečia.
     
    15
    Morales dostal síce od Simãa veľmi ťažkú prihrávku, no dokázal sa skvelo zbaviť atakujúceho protihráča a namieril si to rovnou čiarou až k pokutovému územiu Bilbaa. Z jeho hranice vyslal krížny pokus, ktoré preletel povedľa pravej žrde Iraizozovej svätyne!
     
    16
    Morales je okrem ofenzívy platný aj v obrane, čo dokázal pri úspešnom ubránení Ikera Muniaina.
     
    18
    Defenzíva Levante bola vo vlastnom pokutovom území vo veľkej presile, zásluhou ktorej si pohodlne postrážila útočníka Aduriza.
     
    19
    V centre diania opäť Morales, ktorý sa dostal k lopte, no Ikera Muniania od nej odstavil len za pomoci rúk.
     
    21
    Dve prihrávky smerujúce za obrany boli neúspešné, a tak si Victor Camarasa povedal, že nebude nič vymýšľať a vyskúša to strelou z úctyhodnej vzdialenosti. Loptu vo vzduchu hlavou tečoval Iturraspe, ktorý si takmer strelil vlastenca! Skutočne nechýbalo veľa, aby sa od hlavy hosťujúceho záložníka lopta dostala za chrbát Iraizoza.
     
    22
    V priebehu jedinej minúty bol po dvoch rohových kopoch nasledujúcich v rade za sebou ku gólu blízko Simão. Ten sa dva krát dokázal uvoľniť a položiť do vzduchu, no najprv stroskotal na pozornom zákroku Iraizoza a v druhom prípade jeho hlavičke chýbalo trošku presnosti!

     
    23
    Žltú kartu dostáva Simão (Levante UD).
     
    25
    Po faule v okolí poliacej čiary budú pri lopte domáci futbalisti.
     
    27
    Ahletic Bilbao bude zahrávať rohový kop z ľavej strany.
     
    29
    López to od rohovej zástavky zakrútil veľmi zaujímavým spôsobom. Na prvej žrdi musel loptu z bránkovej čiary odkopávať jeden zo zadákov Levante.
     
    30
    Prvá polhodina stretnutia začínajúceho sa presne v čase obedu je za nami. Pred oboma bránami sme boli svedkami situácií, po ktorých sa mohol meniť stav, no zatiaľ je to stále 0:0.
     
    32
    Morales je zatiaľ bezpochyby najlepším hráčom zápasu. Na pravom krídle opäť preukázal svoju famóznu rýchlosť, protihráčom ukázal len chrbát a do šestnástky nasmeroval nepríjemný center. Ten defenzíva Bilbaa stačila odvrátiť.
     
    34
    Rico vysúšal po prihrávke Muniaina strelecké šťastie, no v tomto prípade mal pri strele z väčšej vzdialenosti vychýlenú mušku.
     
    35
    Iker Muniain si šikovne zabehol do pokutového územia. Jeho následný center Diego Mariño mierne podcenil, no na zadnej žrdi ho zastúpil všade bol Morales.
     
    36
    Po rohovom kope Bilbaa vyrazilo Levante do pekelne rýchlej kontry. Svoje rýchle nohy rozkmital Xumetra, ktorý prenikol po pravom krídle a predložil loptu Moralesovi. Ten z dobrej pozície síce pozornosť Iraizoza preveril, no strele chýbala lepšia výška i razancia.
     
    38
    Balenziaga si mohol teraz vydýchnuť. Morales bol pripravený opäť ho trápiť svojou rýchlosťou, no neustrážil si loptu, ktorá mu utiekla za autovú čiaru.
     
    39
    Ďalšie ofenzívne snaženie Levante sa skončilo ofsajdovým verdiktom čiarového rozhodcu, ktorý sa pohybuje pred lavičkami.
     
    40
    Črtajúci sa brejk Levante sa skončil skôr, ako poriadne začal. V strede poľa získal loptu späť na kopačky futbalistov Bilbaa Iturraspe.
     
    42
    Výraznejšiu chuť útočiť a drať sa dopredu badať počas prvého dejstva určite skôr na strane futbalistov Levante. Athletic spolieha skôr na chyby súpera a rýchle brejky.
     
    44
    Priamy kop Levante dá zrejme definitívnu bodku za dianím v prvom polčase.
     
    45
    Predsa len sa ešte bude nadstavovať jedna minúta, čo v španielskej lige býva skôr ojedinelým javom.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V prvom dejstve sme sa síce presného zásahu nedočkali, no nemožno povedať, že by sa vo Valencii hral nudný futbal. Ako pred bránkou Levante, tak aj v pokutovom území Bilbaa sa odohralo niekoľko zaujímavých situácií, no ani jedna sa neskončila gólom.

    Hádam sa po zmene strán dočkáme aj toho, čo je korením futbalu.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme Levante UD: z ihriska odchádza Simão, prichádza Diop.
     
    46
    Striedanie v tíme Athletic Club Bilbao: z ihriska odchádza López, prichádza Susaeta.
     
    47
    Futbalisti Bilbaa po strele z vnútra pokutového územia už oslavovali gól. Brankár Diego Mariño však svoju minelu napravil a loptu stihol zachytiť pred bránkovou čiarou.
     
    48
    Bilbao dalo gól! Očakávaného gólu sme sa dočkali už v úvode druhého dejstva. Z pravej strany priletel do stredu pokutového územia Levante center, ktorý si výborne skrotil ARITZ ADURIZ. Ten si loptu spracoval, pripravil na ľavačku a guľatý nezmysel nechytateľne upratal prízemnou strelou k ľavej žrdi Mariñovej svätyne!
    - 0:1
     
    50
    Dostali sme aj opakovaný záber z kontroverznej situácie, pri ktorej sa už hostia tešili z vedenia. Lopta však ešte skutočne celým objemom za čiarou nebola.
     
    53
    Muniain sa síce aj napriek svojmu vzrastu dokázal dostať do hlavičkového zakončenia, no tomu chýbala potrebná presnosť.
     
    55
    Morales sa po prvý krát pripomenul i po zmene strán, no tentoraz sa v súboji telo na telo nepresadil a navyše si pomohol faulom.
     
    56
    Zaujímavo vyzerajúci center sa napokon vzniesol až mimo pokutové územie Levante bez toho, aby loptu niekto počas jej letu zasiahol.
     
    57
    Striedanie v tíme Levante UD: z ihriska odchádza Ivnaschitz, prichádza Uche.
     
    59
    Aduriz sa pri snahe získať loptu dostal do stretu s Juanfranom. Vo vzájomnom súboji si nedovolene pomáhal práve doposiaľ strelec jediného gólu.
     
    60
    Domáci sú zatiaľ v druhom dejstve dobre držaní defenzívou Bilbaa na dištanc a zatiaľ si nevypracovali ani jednu vážnejšiu príležitosť, pritom v úvodnom polčase ich mali dostatok.
     
    61
    Neúnavný Morales opäť odviedol pri pravej postrannej čiare kusisko dobrej roboty, na ktorú však presným centrom nadviazať nedokázal.
     
    62
    Žltú kartu dostáva David Barral (Levante UD).
     
    62
    Žltú kartu dostáva Oscar de Marcos (Athletic Club Bilbao).
     
    64
    Nová posila Levante, Uche, sa neúspešne snažil presadiť v pokutovom území súpera.
     
    66
    Iraola prihrávku letiacu vzduchom spracovať nedokázal, a aj keby sa mu to bolo podarilo, v hre by pre ofsajd pokračovať nemohol.
     
    68
    Victor Camarasa sa síce veľmi hnevá na rozhodcu, no neostáva mu nič iné, len sa s jeho verdiktom zmieriť.
     
    70
    Domáci majú pred sebou posledných dvadsať minút riadneho hracieho času na to, aby si z dnešného stretnutia zabezpečili zisk aspoň jedného bodu.
     
    71
    Diopov nebojácny prienik zastavila defenzíva Athletica len za cenu faulu a štandardky z celkom zaujímavej pozície.
     
    72
    Avšak, horšie z osobného súboja vyšiel Iturraspe, teda hráč, ktorý sa previnil proti pravidlám. Štítový záložník Bilbaa pravdepodobne bude musieť byť striedaný.
     
    72
    Striedanie v tíme Levante UD: z ihriska odchádza David Barral, prichádza Rubén García.
     
    73
    Žltú kartu dostáva Iturraspe (Athletic Club Bilbao).
     
    75
    Domáci rozohrali priamy kop zaujímavým signálom, na ktorého konci bolo zakončenie z vnútra pokutového územia. Tá však nemala gólové parametre ani náhodou.
     
    76
    Levante prepáslo obrovskú šancu na vyrovnanie. Proti najväčšej šanci domácich v druhom dejstve sa skvelým zákrokom vyznamenal Iraizoz, na ktorom si zuby vylámal Xumetra!
     
    78
    Iturraspe nakoniec v stretnutí bude môcť pokračovať. Aj napriek tomu sa však na lavičke Bilbaa chystá nejaké striedanie.
     
    79
    Striedanie v tíme Athletic Club Bilbao: z ihriska odchádza Iker Muniain, prichádza San José.
     
    81
    Futbalisti z Bilbaa získali autové vhadzovanie na polovici súpera a s jeho zahrávaním sa, pochopiteľne, vôbec neponáhľajú.
     
    82
    Ak do úvahy berieme aj nadstavený čas, tak domácim do konca stretnutia ostáva približne desať minút. Defenzíva Athletica však zatiaľ stojí na veľmi pevných nohách.
     
    83
    Susaeta si na útočnej polovice pridržal za dres protihráča, ktorý ho úspešne obohral, za čo si vyslúžil žltú kartu.
     
    85
    Striedajúci Garcia to určte takto nezamýšľal, no jeho center takmer zapadol pod brvno svätyne Bilbaa. Celú situáciu kontroloval Iraizoz.
     
    86
    Akciu domácich prerušil jednak dobrý defenzívny zákrok jedného z brániacich hráčov a takisto ofsajdový verdikt postranného arbitra.
     
    87
    Aduriz sa do dejín zápasu zapisuje nielen ako strelec, ale takisto ako držiteľ žltého trestu.
     
    88
    Hosťujúci zakončovateľ chcel definitívne rozhodnúť o troch bodoch pre svoj tím, no jeho pokus skončil len na pripravenej defenzíve Levante.
     
    90
    Bilbao dalo gól! Myslím, že je definitívne rozhodnuté o tom, že z dnešného zápasu si všetky tri body odnesú futbalisti Athletica. Ich víťazstvo v poslednej minúte riadneho hracieho času spečatil svojím druhým presným zakončením v stretnutí ARITZ ADURIZ, ktorý si nabehol na peknú kolmicu a brankára Mariña šikovne a efektne obstrelil!
    Aritz ADURIZ - 0:2
     
    90+1
    Nadstavujú sa ešte tri minúty. Práve prebieha prvá z nich .
     
    90+1
    Striedanie v tíme Athletic Club Bilbao: z ihriska odchádza Iraola, prichádza Etxeita.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    V druhom polčase padli dva góly. O oba sa postaral ten istý muž, útočník Bilbaa Aritz Aduriz, ktorý tak rozhodol, že všetky tri body pribudnú na konto favorizovaného celku stretnutia.

    Na záver mi už len ostáva poďakovať sa všetkým za pozornosť. Prajem ešte príjemný zvyšok víkendu a školákom pekný prázdninový pondelok. (13:51:23)

    Michal Bakoš

    Góly: 48. Aritz Aduriz, 90. Aritz Aduriz

    Karty:   23. Simão (LVN), 62. David Barral (LVN) – 5. Andoni Iraola (ATB), 62. Oscar de Marcos (ATB), 73. Iturraspe (ATB), 83. Susaeta (ATB), 87. Aduriz (ATB)


    Levante UD: Mariño – García Juanfran (C), El Adoua, Vyntra, Morales – Simão, Camarasa – Ivanschitz, V. Casadesús, Xumetra – Barral.
    Náhradníci: J. Fernández – Diop, El Zhar, Rubén García, Mari, J. Gavilán, Uche.

    Athletic Club Bilbao: Iraizoz – Iraola, Gurpegi (C), Laporte, Balenziaga – Iturraspe, M. Rico – Muniain, de Marcos, López Cabrera – Aduriz.
    Náhradníci: Herrerín – Aqueche, Etxebarria, Etxeita, Williams, Susaeta, San José.

    Rozhodca: Hernández – Sobrino, Carrera