CSKA Moskva – FK Krasnodar 1:0 (kon.) | Machačkala – Samara 1:1 (kon.) | Groznyj – Kazaň 0:0 (kon.)
Zenit – Saransk 1:0 (kon.)
koniec
Zenit Petrohrad
1:0 (0:0)
FK Mordovija Saransk
cz Nedeľa 17.03.2013, 17:15 • Stadion Petrovskij, Petrohrad • Ruská Premier Liga
     
    Zenit tedy v nepříliš atraktivním utkání vítězí nad Saranskem 1:0, když si jeho jedinou branku připsal v 55. Hulk, který dorazil Keržakovovu střelu. Hostující tým ohrozil branku Baburina snad dvakrát, a tak dnes odjíždí zaslouženě bez bodu. (19:15:07)
     
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Dlouhý nákop Mordovije Saransk není úspěšný, jelikož je Ruslan Muchametšin chycen v ofsajdu.
     
    90+2
    Hulka zastavuje na pravém křídle Stěpaněc, a tak připisuje hostům už dvacátý faul v dnešním střetnutí.
     
    90+1
    Druhý poločas je nastaven o čtyři minuty.
     
    90
    Zenit potřetí střídá. Širokova nahrazuje na trávníku Sergej Semak.
     
    89
    Hostující Bober se zkoušel po levé straně dostat k zakončení, jenže přes Neta neprošel, a tak útok Saransku končí.
     
    88
    Hubočan na Hulka, jenže tomu nahrávka do pravého křídla nevyšla. Witsel nepřesnou výzvu nezastavil, a tak vhazují hosté.
     
    86
    Bystrov unikal po levém křídle Šitovovi, který jej musel faulovat. Hostující hráč následně vidí žlutou kartu.
     
    86
    Domácí tým před pokutovým územím až moc vymýšlí, a tak se do kloudného zakončení nedostává. Hulk posunul na Witsela, jenže ten z těžké pozice pálí vysoko na Jurčenkovu branku.
     
    85
    Bober centrem z levé strany moc parády nenadělal. Vysoká svíce končí v rukavicích připraveného Baburina.
     
    84
    Rohový kop hostů z levé strany nebezpečně skákal v pokutovém území na Dalibora Volaše, který se následně pokusil z otočky vypálit, jenže nemůže, jelikož mu je pískán ofsajd.
     
    82
    Hulk našel pěkně po narážečce s Witselem na levé straně Fajzulina, jenže ten z hodně těžkého úhlu hlavičkuje jen do boční sítě.
     
    81
    Přímý kop z pravé strany rozehrál překvapivě Hulk pod sebe na Aňukova, jenže zkušený hráč Zenitu pálí z těžké pozice vysoko nad.
     
    79
    Poslední střídání hostů. Slovinec nahrazuje Chorvata, více prozradím, když řeknu, že Dalibor Volaš nahrazuje na poslední minuty dnešního utkání Tomislava Dujmoviče.
     
    78
    Keržakov připravil na levém křídle zakončení pro Hulka, jenže ten vypálil slabě a brankář hostí chytá.
     
    78
    Denisov pro něj nezvykle zaútočil po pravém křídle a zpětným centrem hledal v pokutovém území Keržakova. Od něj se však bohužel pro domácí míč pouze odrazil, a tak může být Jurčenko v klidu.
     
    75
    Hulk se na levém křídle dostal ke své odražené střele, jenže v pokutovém území toho moc nevymyslel. Proti vydatné přesile hostujících beků po třetí kličce ztrácí míč.
     
    73
    Ten musel být o pár vteřin později znovu v pozoru, když střílený centr Witsela z pravé strany vyrazil do bezpečí.
     
    73
    Fajzulin zakončoval z hranice pokutového území zblokovanu akci Petrohradu, jenže pouze do rukavic připraveného Jurčenka.
     
    72
    Zárodek útočné akce hostí zastavil dobrým předskočením soupeře Neto. Zenit šel následně do útoku, jenže na levé straně Bystrov přes hostující přesilu nepřešel.
     
    69
    Širokov připravil šanci pro Keržakova, jenže ten z pravé strany míří jen do blokujícího hráče Mordovije Saransk.
     
    67
    Na zem se ve středu hřiště dostal Tomáš Hubočan. Slovenský zadák netrefil míč a na těžkém terénu nepříjemně upadl. Už to vypadalo na zranění kolena, ale po menším ošetření odchází hráč po svých za postranní čáru.
     
    64
    Mordovija střídá. Pančenka nahradí Stěpaněc.
     
    63
    Dobře hrající Širokov hledal patičkou ve vápně Bystrova. Míč se vrátil na hranici pokutového území pro Denisova, jehož tvrdou ránu Jurčenko s námahou vyráží.
     
    61
    A jelikož již byla druhá, tak Vladimir Božovič dnes dohrál a vidí kartu barvy červené.
     
    61
    Hulk dnes dostává pořádně zabrat. Další, takřka surový faul hostujícího Božoviče dlouho vypadal, že nebude potrestán. Sudí až po konzultaci s pomezním a vehementních protestech Luciana Spalettiho uděluje hostujícímu obránci nejprve druhou žlutou.
     
    59
    Saransk střídá. Daniel Oprita na trávníku nahrazuje Rustema Muchametšina.
     
    58
    Bystrov hledal nahrávkou na pravé straně Širokova, jenže před ním zahrál dobře Božovič, který odvrátil nebezpečí na rohový kop.
     
    55
    Petrohrad právě vstřelil branku!
    Domácí tým se konečně prosazuje a po pěkné akci se prosazuje. Širokov nechal prudkou nahrávku na pravou stranu za sebe na nabíhajícího Keržakova, jehož bombu ještě Jurčenko vyrazil, jenže pouze pro HULKA, který do odkryté branky otevírá skóre a posílá tak Zenit do vedení 1:0.
     
    55
    Širokov centroval z levé strany nebezpečně před branku, jenže tam odvrací Jurčenko k postranní čáře.
     
    53
    Hulk dostával míč na pravou stranu, jenže tam je odzbrojen Šitovem, a tak hrají hosté. Následný centr do vápna našel pouze domácího zadáka Neta.
     
    50
    Širokov před pokutovým územím naznačil střelu a nahrál na Witsela. Před ním odvrací hostující obrana na rohový kop.
     
    48
    Následný přímý kop hostů poslal přímo na branku Pančenko. Mezi tři tyče se ale letící projektil nedostal.
     
    46
    Saransk začíná aktivně zakončením. Ruslan Muchametšin po sólu vypálil před pokutovým územím a Baburin měl dost starostí. Rána nakonec letí těsně vedle jeho brány.
     
    46
    Domácí dělají do druhého poločasu změnu v sestavě. Bystrov na trávníku nahradí Lombaertse.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Stadion Petrovskij má za sebou první poločas a nutno říci, že fotbal se na něm hrál velmi špatný. Nejzajímavějším momentem utkání bylo po hříchu brzké zranění domácího brankáře Ževnova z 11. minuty, kterého musel nahradit mladík Baburin. Zenit sice má územní převahu při držení míče 74% veškerého času, jenže Mordovija se soustředí jen na bránění, a tak toho domácím moc nedovoluje. Utkání se hraje na hraničním terénu, který krásný pažit nepřipomíná ani náznakem. Družina Luciana Spalettiho se na něm proti předposlednímu celku tabulky trápí. Druhý poločas začne přibližně v 18:24.
     
    První poločas skončil.
     
    45+5
    Dlouhý nákop na útočnou polovinu Mordovije Saransk končí ofsajdem. Z vlastní poloviny rychle rozehrál Neto.
     
    45+3
    Keržakov po vysunutí Hubočanem hledal nahrávkou Širokova, jenže ten ji na velmi špatném terénu nedohnal. Od své branky tak rozehraje Jurčenko.
     
    45+1
    První poločas je nastaven kvůli zranění Ževnova z úvodu utkání o pět minut.
     
    45
    V pokutovém území byl na pravé straně osamocený Širokov. Nahrávku před branku ale pokazil, a tak hosté odvrací.
     
    44
    Přímý kop domácích zahrával z nadějné pozice před pokutovým územím Hulk, jenže i když míč přes zeď dostal, tak za ní čekal připravený brankář Jurčenko.
     
    41
    Druhou žlutou kartu dnešního utkání přichází téměř ihned. Za simulování ji dostává hostující Vladimir Božovič.
     
    41
    První žlutou kartu utkání vidí domácí Axel Witsel.
     
    40
    Mordovija znovu na útočné polovině, ale rána Bobera na branku neprošla. Je totiž Netem zblokována na autové vhazování.
     
    38
    Propagační a velmi nepřesnou střelu vyslal na domácího mladíka Baburina útočník Mordovije Pančenko. Ze zhruba pětadvaceti metrů pálí pět metrů nad.
     
    36
    Neto přenesl míč na pravé křídlo pro Hulka, jenže toho ihned zpracoval Božovič, který následně nakopává na útočnou polovinu.
     
    34
    Zenit vede na držení míče 74% ku 26%, jenže na útočné polovině mu chybí do úspěšného zakončení hodně. Saransk brání většinou se všemi hráči na vlastní polovině, a tak zatím slaví úspěch.
     
    32
    Útok domácích dostal od Witsela na starost Denisov. Ten hledal na pravém křídle Hulka, jenže jednoduchou nahrávku poslal do autu.
     
    30
    Zenit zatím stále buší do zavřených vrat. Hosté brání se stoprocentním nasazením a domácí favorit se zatím k ničemu nedostal. Po střele Aňukova z těžkého úhlu vyráží Jurčenko na roh.
     
    28
    Witsel vysunul na levé křídlo Fajzulina, jenže tomu centr do vápna nevyšel. Vracející se útočník Zenitu navíc fauluje, a tak bude hrát Saransk.
     
    26
    Mordovija brání velmi těsně. Dost to zatím může cítit Hulk, který byl snad potřetí ostře faulován přes kotníky. Bober za svoje provinění ale žlutou kartu nevidí.
     
    24
    Širokov hledal chytře v pokutovém území obloučkem Keržakova, jenže jeho hlavička končí s příspěním Perendijy v rukavicích připraveného Jurčenka.
     
    22
    Brazilec Hulk byl znovu u míče a na pravou stranu vysunul Aňukova. Ten zpětným centrem hledal Širokova, jenže tomu byl míč odvrácen do zámezí. Zenit tak bude rozehrávat rohový kop.
     
    20
    Hulkovo sólo po pravé straně bylo před pokutovým územím zastaveno jasným faulem Aldonina, jenže sudí Kazmenko nepochopitelně nepíská a nechává hru pokračovat.
     
    20
    Aldonin vystihl domácí rozehrávku a posunul na levou stranu na Pančenka. Ten hledal v uličce Ruslana Muchametšina, jenže nepřesně, když míč ukořištil Lombaerts.
     
    18
    Ten sice nevyšel, ale Mordovija v následném brejku nebezpečná také nebyla. Na pravé straně je v ofsajdu chycen Rustem Muchametšin.
     
    17
    Dezorientovaní hosté raději před vlastní brankou zahrávají v jednoduché situaci na rohový kop pro Zenit.
     
    15
    Hulk snad již potřetí za úvodní část hry přenesl míč na levé křídlo na Hubočana, ale ten se proti zavřené obraně hostů neprosadil a nahrává raději na Lombaertse.
     
    13
    Witsel dostal na pravé straně míč za obranu Saransku a následnou nahrávkou před branku nadělal hostům velké potíže. Před dobíhajícím Hubočanem odpravuje míč do zámezí Rustem Muchametšin.
     
    11
    Ževnov tedy hned v úvodních minutách končí díky zranění, jeho místo zaujme devatenáctiletý mladík Jegor Baburin.
     
    10
    Ževnov je stále ošetřován, ale již se pomalým krokem vydává k lavičkám. Toto zdržení se projeví v nastaveném čase první půle.
     
    7
    Aldoninův přímý kop z pravé strany odehrál před Ževnovem obránce Lombaerts do bezpečí. Brankář domácích se však při výběhu zranil, a tak bude muset střídat.
     
    5
    Po něm se k zakončení dostal stoper hostí Čubutia, který ale z překvapivě dobré pozice pálí vysoko nad Ževnovu branku.
     
    4
    Na straně druhé pálil s osmičkou na zádech Pančenko, jenže do jeho rány vložil kopačku Neto, a tak tu bude roh.
     
    4
    Další akci domácích, tentokrát po pravé straně táhl Axel Witsel, který hledal do tandemu Aňukova. Míč mu však neposlal na tvrdém trávníku ideální, a ten tak končí až v zámezí.
     
    2
    Hubočan si na levé straně narazil o Fajzulina a následným centrem hledal ve vápně Keržakova. Před ním však míč chytá Jurčenko.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba celky již vstupují na trávník Stadionu Petrovskij, a tak po následné hymně utkání 21. kola v promrzlém Petrohradě začne.
     
    Úvodní sestavy:

    Zenit Petrohrad: (4-3-3) Ževnov – Aňukov, Neto, Lombaerts, Hubočan – Witsel, Denisov, Širokov – Hulk, Keržakov, Fajzulin.

    Trenér: Luciano Spaletti

    FK Mordovija Saransk: (4-4-2) Jurčenko – Šitov, Čubutia, Perendija, Božovič – Rustem Muchametšin, Aldonin, Dujmovič, Bober – Ruslan Muchametšin, Pančenko.

    Trenér: Dorinel Munteanu

    Rozhodčí: Vladimir Kazmenko - Vitalij Drozdov a Dmitrij Berezněv.
     
    A to i přesto, že Zenit zatím ve druhé polovině sezony příliš nešlape. Nejprve prohrál v Basileji 2:0 a v minulém týdnu i v Kazani. Tam na partu Luciana Spalettiho čekal dobře hrající Rubin, který díky brance Rondona zvítězil 1:0. Petrohrad naznačil zlepšení ve čtvrtek, když porazil Basilej o jednu branku, ale vstupenku mezi elitních osm v Evropské lize to neznamenalo. Aktuální mistr se tak může naplno věnovat už jen této soutěži, a tak by jakákoliv ztráta s posledním Saranskem byla velmi překvapivá a pro kritizovaného kouče Spalettiho možná i osudová.
     
    FK Mordovija Saransk je sice na poslední příčce tabulky, když má pouhých dvanáct bodů, jenže možná se blýská na lepší časy. Mordovija totiž zahájila jaro nadějně prohrou o jednu branku na hřišti CSKA a v minulém týdnu šokovala celé Rusko. Doma totiž přivítala Anži a po brankách Perendijy a Muchamešina vyhrála 2:0. Dnes to bude mít celek Dorinela Munteana ještě těžší, když přijíždí na horkou půdu Petrohradu, kde by jakýkoliv bodový zisk znamenal téměř zázrak.
     
    Pěkné odpoledne při sledování ruské Premier Ligy. Zenit Petrohrad hostí tým FK Mordovija Saransk.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:15.

    Martin Mišovec

    Góly: 55. Hulk

    Karty:   41. Witsel (PET) – 41. Božovič (SNK), 61. Božovič (SNK), 86. Šitov (SNK)   61. Božovič (SNK)


    Zenit Petrohrad: (4-3-3) Ževnov (11. Baburin) – Aňukov, Neto, Lombaerts (46. Bystrov), Hubočan – Witsel, Denisov, Širokov (90. Semak) – Hulk, Keržakov, Fajzulin.

    Trenér: Luciano Spaletti

    FK Mordovija Saransk: (4-4-2) Jurčenko – Šitov, Čubutia, Perendija, Božovič (61. ČK) – Rustem Muchametšin (59. Oprita), Aldonin, Dujmovič (79. Volaš), Bober – Ruslan Muchametšin, Pančenko (64. Stěpaněc).

    Trenér: Dorinel Munteanu

    Rozhodca: Vladimir Kazmenko - Vitalij Drozdov a Dmitrij Berezněv