Augsburg – Hannover 1:1 (kon.) | Braunschweig – Mönchengladbach 1:1 (kon.) | Brémy – Hamburger 1:0 (kon.)
Dortmund – Norimberk 3:0 (kon.) | Leverkusen – Mainz 0:1 (kon.) | Bayern – Schalke 5:1 (kon.)
koniec
Borussia Dortmund
3:0 (0:0)
1. FC Norimberk
Sobota 01.03.2014, 15:30Nemecká Bundesliga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:30.
     
    Cez víkend je na programe 23. kolo nemeckej Bundesligy, v rámci ktorého privíta v Signal Parku Borussia Dortmund 1.FC Norimberg. Začiatok zápasu je naplánovaný na tradičných 15:30, z pozície komentátora Vás srdečne pozýva k jeho sledovaniu Michal Bakoš.

    Borussia Dortmund
    Zverenci trénera Jurgena Kloppa sa už druhým rokom musia uspokojiť s pozíciou korunného princa Bayernu Mníchov, ktorý nemá ani tento rok najmenšiu konkurenciu a jasne vládne tabuľke. BVB aktuálne patrí dokonca až tretie miesto za Leverkusenom. Na konte majú žlto-čierni 42 bodov. V tabuľke formy, ktorá by mala odzrkadľovať ich aktuálnu formu, evidujú desať bodov. Počas týždňa si spravil Dortmund výlet do Ruska, kde ho v prvom zápase osemfinále Ligy Majstrov vyzval Zenit Petrohrad. Borussia si poradila s úlohou favorita výborne, dokázala vyhrať 4:2 a pred odvetou sa dostala do fantastickej východiskovej pozície. Na posledné kolo domácej súťaže však Dortmund nespomína najlepšie, BVB totiž podľahol Hamburgu na jeho pôde rozdielom triedy, čo sú pripravení hráči Borussie odčiniť.

    1. FC Norimberg
    Norinberg sa nachádza v strede poľa, konkrétne mu patrí 12. miesto. Hostia majú na konte 23 bodov a pred pásmom zostupu náskok štyroch bodov, začo môžu vďačiť svojej aktuálnej forme. V posledných piatich zápasoch Norimberg až štyri, prehral len jediný, aj to ten proti najsilnejšiemu tímu súťaže. Bayernu doma podľahol 0:2. V poslednom kole Norimberg doma privítal Braunschweig, s ktorým si poradil tesne 2:1. Do Dortmundu prichádza tím nášho Roba Maka v pozícii jasného outsidera, no Borussia vo svojom stánku tento rok už viac krát zaváhala, takže sa bude musieť mať na pozore.
     
    Oplatí sa sledovať

    Robert Lewandowski
    Poľský kanonier sa v tomto ročníku lúči s Dortmundom, všetci veľmi dobre vieme, že po skončení aktuálnej sezóny odchádza do konkurenčného Bayernu. V doterajšom priebehu pomohol svojmu tímu štrnástimi presnými zásahmi a spoločne s Ramosom z Herty Berlín je najlepším kanonierom ligy. Podarí sa mu pridať ďalšie gólové zápisy aj v súboji proti Norumbergu ?

    Josip Drmič
    Na druhej strane je najlepším strelcom švajčiarsky mladík Josip Drmič, ktorý zaznamenal len o tri zásahy menej ako jeho náprotivok Lewandowski. Talentovaný Švajčiar prišiel do Norimbergu minulý rok a naplno sa mu darí preukazovať svoj strelecký potenciál. Presadí sa aj proti BVB ?
     
    Úvodné zostavy:

    Borussia Dortmund: Weidenfeller – Hummels, Papastathopulos, Piszczek, Schmelzer – Kehl (C), Mchitarjan, Şahin, Großkreutz, Aubameyang – Lewandowski.
    Náhradníci: Friedrich, Kirch, Durm, Hofmann, Jojić, Schieber.

    1. FC Norimberg: Schäfer (C) – Angha, Plattenhardt, Pinola, Petrák – Feulner, Kijotake, Frantz, Hloušek, Drmić – Pekhart.
    Náhradníci: Rakovsky – Pogatetz, Dabanlı, Mak, Stark, Campaña, Čolak.

    Rozhodca: Dingert – Petersen, Stegemann.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Vzdušný súboj medzi Piszczekom a Hlouškom dopadol lepšie pre prvého menovaného, ktorý centrovanú loptu odvrátil z pokutového územia na autové vhadzovanie.
     
    2
    Domáci brankár Roman Weidenfeller zakopol loptu do autu, jeho spoluhráč Robert Lewandowski ostáva v strede poľa na trávniku držiac sa za chodidlo.
     
    3
    Zdá sa, že to nebolo nič vážne a poľský kanonier bude môcť bez obmedzenia pokračovať v zápase. V úvode sú častejšie pri lopte hostia.
     
    4
    Ich aktivita im však nemusela byť nič platná, už v štvrtej minúte mohli prihrávať. Robert Lewandowski sa teraz prevtelil do role playmakera, krásnou prihrávkou vysunul za obranu Mchitarijana, pre ktorého to bolo predsa len príliš dlhé a pri lopte bol skôr Schäfer.
     
    5
    Krásna akcie domácej Borussie! Všetko to začal z defenzívy Sokratis, ktorý preniesol ťažisko hry na ľavú stranu ku Großkreutzovi, ktorý odovzdal loptu Lewandowskému. Ten opäť fantasticky, z prvej, vysunul do pokutového územia Schmelzera, po ktorého spätnej prihrávke Aubameyang loptu netrafil a strela Pisczeka z druhej vlny nebola príliš vydarená.
     
    7
    Do dobrej prežitosti sa mohol dostať aj Norimberg. Drmič sa s loptou rútil do rozhodenej obrany, na ľavom krídle sa mu úplne voľný vehementne hlásil o loptu Hloušek. Hosťujúci útočník si však vybral iné riešenie, ktoré bolo chybné.
     
    9
    V útočnej aktivite hostia. Feulnerov pokus o prienik po pravom krídle zastavil výborným defenzívnym zákrokom Henrich Mchitarijan.
     
    10
    Po faule na Lewandowského v okolí poliacej čiary mali domáci záujem o rýchlu rozohrávku. Tá im však nebola umožnená, a tak to skúsia postupným útokom od sformovanej defenzívy 1.FC.
     
    11
    Hráči BVB úspešní neboli. Pri lopte sú hostia, ktorí to musia skúšať podobne. Zatiaľ sa im však krátkymi prihrávkami nedarí ani vymotať z vlastnej polovice.
     
    13
    Fantastická práca Roberta Lewandowského. Ten is najprv v strede poľa pekne odblokoval proitihráča, videl pred sebou sformovanú obranu Norimbergu, no ani to ho neodradilo a rovno do jej stredu si to namieril. Poliak sa preštrikoval cez trojicu protihráčov a hľadal po svojej pravej ruke Abumayeana, ktorý sa už k lopte nedostal.
     
    15
    Henrich Mchitarijan v strede poľa faulovaný Kijotakem. Domáci budú pri lopte.
     
    16
    Kevin Großkreutz vnikol do pokutového územia. Priznám sa, že som si nevšimol, čo presne sa tam stalo, no verdikt rozhodcu je jasný. Dortmund má k dispozícii výhodu nepriameho kopu.
     
    17
    Domáci si postavili loptu na hranicu malého vápna, všetkých jedenásť hráčov Norimbergu sa postavilo na bránkovú čiaru. Hradbu tiel sa snažil prepáliť Lewandowski, no neuspel.
     
    18
    Domáci v doterajšom priebehu zápasu výborne vykrývajú priestory v strede poľa. Hostia sú potom uchýlení len ku kombinácii na vlastnej polovici, ako je tomu aj teraz.
     
    20
    Práve po chybnej rozohrávke defenzívnych radov hosťujúceho celku sa dostal k lopte Henrich Mchitarijan, ktorý však v obkľúčení trojice protihráčov neuspel.
     
    21
    Großkreutz je zatiaľ na ľavej strane veľmi aktívny. Nemecký futbalista, ktorý je známy ako veľký srdciar, prihral pod seba na hranicu pokutového územia Lewandowskému, ktorému však nevyšlo spracovanie, a tak nemohol vystreliť.
     
    22
    Mchitarijan bol pred pokutovým územím hostí faulovaný, domáci však dostali výhodu, ktorú na tvrdú pätelicu ľavačkou vyžil Schmelzer. Schäfer bol pripravený a pokus domáceho obrancu vyrazil na rohový kop.
     
    23
    Aubameyangovi sa zatiaľ v tomto zápase príliš nedarí, aj teraz stratil loptu po rohovom kope, čím vlastne naštartoval rýchly brejk súpera. Ten na ľavej strane obrany zahasil Schmelzer.
     
    25
    Großkreutz posunul loptu na Henricha Mchitarijana, ktorý vnikol do pokutového územia, jednoduchou fintou sa zbavil atakujúceho protihráča a ľavačkou zakončil. Jeho pokusu chýbalo pár centimetrov, lopta minula ľavú tyč.
     
    27
    Hummels musel počas poslednej minúty dva krát zapracovať v defenzíve. V oboch prípadoch potvrdil svoju kvalitu a situáciu zvládol s prehľadom sebe vlastným.
     
    28
    Roman Weidenfeller bol nútený vybehnúť po loptu až na hranicu pokutového územia a zachytiť ju stihol len veľmi tesne. Hostia reklamovali, že loptu už chytil do ruku mimo pokutového územia, no nemali pravdu.
     
    29
    Sokratis sa teraz dopustil pri defenzívnej činnosti obrovskej chyby, za ktorú mu cez polčas Jurgen Klopp dozaista poriadne vyčistí žalúdok. Domáci stopér síce najprv zapracoval dobre, no potom nepresne prihral parťákovi Hummelsovi, ktorý už nedokázal zabrániť tomu, že sa do stopercentnej tutovky dostal Pekhart. Český útočník zakončoval zoči-voči Weidenfellera veľmi dobre, no po jeho strele zachránila BVB od inkasovania ľavá tyč.
     
    31
    Aubameyangova strela z hranice pokutového územia bola zrazená na rohový kop, ktorý rozohrá Henrich Mchitarijan.
     
    33
    Z toho síce domáci nedokázali nič vyťažiť, loptu len odovzdali súperovi, no ten im ju prakticky okamžite kolegiálne nepresnosťou znova daroval.
     
    34
    V pokutovom území BVB si chcel teatrálny pádom vypýtať faul Feulner, domáci sa obranným odkopom dostali do brejkovej situácie dvoch proti dvom. Lewandwoski ju riešil vysunutím Mchitarijana, ktorý sa snažil loptu ešte vrátiť pred bránu poľskému útočníkovi. Tomu však niekoľko krokov k zasiahnutiu lopty chýbalo.
     
    35
    Hráči Borussie do ďalšej kontry nepôjdu. Lewandoski síce sklzom získal loptu, no proti rozohrávajúcemu Pinolovi si počínal nedovolene. Rozhodca Dingert to na teraz rieši dohovorom poľskému kanonierovi.
     
    36
    Jurgen Klopp mení svoju zostavu ešte pred koncom prvého polčasu. Ihrisko opúšťa Sokratis. Nevedno či kvôli chybe, ktorú spáchal alebo nejakým zdravotným problémom. Na ihrisku ho nahradil skúsený stopér Manuel Friedrich.
     
    36
    Zaujímavá situácia, paralelne totiž strieda aj hosťujúcu strana. Zápas sa skončil pre Pinolu, ktorého na trávniku nahradil Rakúšan Pogatez.
     
    39
    Späť však k tomu, čo sa aktuálne deje na hracej ploche. Nuri Sahin hľadal svojou ľavačkou na zadnej tyči Aubameyanga. Na domáceho rýchlika bola táto prihrávka príliš dlhá.
     
    41
    Domáci hráči to v strede poľa pekne vykombinovali, Sahin následne preniesol hru na ľavú stranu. Loptu si od Großkreutza vypýtal Piszczek, no dal si ju príliš pod seba a z jeho centru nič nebolo.
     
    43
    Borussia doslova zavrela v posledných momentoch svojho súpera pred vlastné pokutové územia. V strede poľa to jej hráči zvládli opäť sériou krátkych a vtipných prihrávok, následne sa pokúšali zakončovať Großkreutz i Schmelzer, no oba pokusy nemeckých hráčov boli zablokované. Ďalšie pokračovanie domácej snahy bolo zastavené ofsajdovým verdiktom.
     
    45
    Beží nám posledná minúta riadnej hracej doby prvého polčasu. Feulner doslova zoťal Mchitarijana, ktorý však ešte stačil vysunúť do pokutového územia Lewandowského. Ten je zvyknutý, že na ňom súperovi obrancovia visia, so situáciou si poradil a ešte vymyslel výbornú zadovku na Aubameyanga, ktorého strela bola zlokovaná na roh.
     
    45
    Hosťujúci záložník Feulner dostal za spomínaný faul dodatočnú žltú kartu. Stal sa tak prvým potrestaným v tomto zápase.
     
    45+1
    Nad rámec prvého polčasu sa bude nadstavovať klasická minúta.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V prvom polčase sme sa v Signal parku presného zásahu nedočkali, a to napriek tomu, že šancí bolo na oboch stranách viac ako dosť, najmä však na tej domácej. Najväčšiu šancu prvého polčasu mal hosťujúci útočník Tomáš Pekhart, ktorý po chybe Sokratisa napálil len tyč dortmundskej svätyne. Domáci boli aktívni, neustále sa snažili o prieniky dopredu, no zatiaľ im chýbal ten posledný krok k finalizácii akcie. Aj preto je stav po prvom dejstve bez gólový. Myslím však, že po zmene strán je len otázkou času, kým a jedno či druhé mužstvo presadí, preto ostaňte s nami aj počas druhého polčasu, ktorý začne onedlho.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Domáci to na pravej strane príliš prekombinovali, nerozumeli si a k lopte sa dostal Adam Hloušek. Toho však okamžite zastavil Lukasz Piszczek.
     
    48
    Po rohovom kope sa ešte pokúšali do pokutového územia centrovať Mchitarijan aj Aubameyang. Center druhého menovaného patril do kategórie nevydarených, a tak z toho nič zaujímavé nebolo.
     
    49
    Sahin naštartoval kolmou prihrávkou na pravé krídlo rýchle nohy Aubameyanga. Ten si však v súboji s Petrákom prekvapujúco neporadil a loptu stratil.
     
    50
    Po faule na Mchitarijana, ktorý sa len ťažko dvíhal zo zeme a aktuálne je v opatere lekárov, budú mať domáci k dispozícii štandardnú situáciu.
     
    51
    Dortmund dal gól! Na centrovanú loptu z dielne Nuriho Sahina si v pokutovom území naskočil Robert Lewandowski, s ktorého výbornou hlavičkou si Schäfer poradil výborne, loptu však vyrazil len na bránkovú čiaru, kde ju bez problémov doklepol do siete stopér MATS HUMMELS.
     
    53
    Domáci ostanú pri lopte. Lewandowski bol pri jednom z množstva osobných súbojov, ktoré dnes zvádza, faulovaný.
     
    54
    Großkreutzov center na zadnú tyč skončil na hlave Aubameyanga, ktorý loptu priťukol Mchitarijanovi, ktorý chcel po jeho vzore zakončiť a do lopty vletel ľavačkou. Jeho zakončenie Schäfer vytlačil na rohový kop.
     
    56
    Lewandowski pekne uvoľnil na ľavom krídle Großkreutza, ktorý chcel pokračovať v rýchlej akcii a z prvej sa snažil prestrčiť loptu na Schmelzera. Tento úmysel mu však prečítala hosťujúca obrana.
     
    57
    Lewandowski si chcel otočený chrbtom k bráne odblokovať svojim tradičným spôsobom obrancu Pogateza, ten ho fauloval a Dortmund má k dispozícii výhodný priamy kop.
     
    57
    Rakúsky obranca Pogatez si za nedovolený zákrok na poľského kanoniera navyše vyslúžil žlté napomenutie.
     
    58
    K lopte sa postavili Aubameyang a Sahin. Bola to skôr parketa pre praváka, takže zakončoval prvý menovaný, ktorý to z podobných pozícii vie. Tentoraz mu to nevyšlo ideálne podľa predstáv, jeho pokus sa nezmestil medzi tri tyče.
     
    59
    Robert Lewandowski nádherne vysunul do samostatného nájazdu za obranu Mchitarijana. Ten sa už tešil zo strelenia presného zásahu, radosť mu však zobrali rozhodcovia, podľa ktorých sa totiž nachádzal za ofsajdovou líniou.
     
    61
    Norimberg po druhý raz v zápase strieda. Svoju dnešnú misiu na trávniku práve dokončil Feulner, ktorý svoje miesto prenechal Campañovi. Pripomíname, že na svoju šancu čaká na lavičke aj Slovák Robo Mak.
     
    63
    K centrovanej lopte sa v pokutovom území BVB prebíjal Pekhart, v osobnom súboji však bol prikrátky na Marcela Schmelzera, ktorý loptu odvrátil do bezpečného územia.
     
    64
    Dortmund dal gól! Zaplnené a tradične fantasticky povzbudzujúce domáce tribúny sa tešia z druhého presného zásahu svojich miláčikov! Domáci predviedli rýchlu akciu. Aubameyang priťukol loptu Mchitarijanovi, ktorý prihral po svojej pravej ruke ROBERTOVI LEWANDOWSKEMU. Poľský kanonier sa z podobných situácii nezvykne mýliť a tvrdou strelou k ľavej tyči nedal hosťujúcemu brankárovi najmenšiu šancu.
     
    66
    Nuri Sahin sa veľmi čertí na hlavného rozhodcu. Turecký záložník totiž chcel po faule na svojho spoluhráča Kevina Großkreutz loptu rýchlo rozohrať, no rozhodca mu to nedovolil.
     
    68
    Domáci si pri bránení rohového kopu počínali príliš ľahkovážne, čo sa im mohlo vypomstiť. V ideálnej pozícii ostal úplne voľný Plattengardt, ktorého hlavička našťastie pre domácich skončila mimo Weidenfellerovej svätyne.
     
    70
    Pri lopte sú síce hosťujúci hráči, ktorí však pôsobia smerom dopredu bezradným dojmom. Krátke prihrávky si medzi sebou vymieňa len obranná štvorica.
     
    71
    Robert Lewandowski si hruďou spracoval loptu príliš vysoko, následne si ju stiahol k zemi nohou a zakončil. Jeho pokus z vnútra pokutového územia skončil úplne mimo.
     
    71
    Aubameyang už v drese Dortmundu zažil aj lepšie zápasy. Ten dnešný nebol z jeho strany vyložené zlý, no ani príliš vydarený. Rýchly záložník prepúšťa svoje miesto na pravom krídle talentovanému Jonasovi Hofmannovi.
     
    73
    Dnes veľmi aktívny a dobre hrajúci Henrich Mchitarijan mohol svoj výkon okoreniť aj presným zásahom. V dobrej streleckej pozícii ho však vychytal Schäfer , ktorý drží svojich and vodou.
     
    75
    Domáci sa už začínajú baviť hrou. Sahin efektenou pätičkou prenechal loptu Kehlovi, ktorý zaútočil a snažil sa na pravom krídle vysunúť Hofmanna. Prihrávku domáceho kapitána však zachytil Lewandowski, akcia tak bola zbrzdená.
     
    77
    Na Lewandowského sa pred hranicou pokutového územia zavesil jeden z brániacich hráčov hostí. Rozhodcovia nepískajú a ukazujú domácemu útočníkovi, aby pokračoval v hre.
     
    78
    Hluškova jedovatá strela ľavačkou Romana Weidenfellera poriadne popálila. Domáci brankár ju len vyrazil, no k dorážke sa už Norimberg nedostal.
     
    78
    Posledné striedanie hostí. Na ihrisko sa nedostane Mak, ale Stark, ktorý preberá miesto po Frantzovi.
     
    79
    Hlušek sa dostal na ľavom krídle k centru, ktorý však posadil len priamo na hlavu Matsa Hummelsa. Domáci si následne nerozumeli a loptu nedokázali vyviesť dopredu.
     
    81
    Začala sa záverečná desať minútovka tohto zápasu. V tejto fáze prebrali iniciatívu na svoju stranu hostia, domáci už nehrajú svoj klasický ofenzívny futbal, sústredia sa skôr na brejky.
     
    82
    Z hosťujúcej strany to je zatiaľ len platonická snaha niečo vymyslieť. Domáca obrana nemá najmenší problém so zachytávaním útokov.
     
    83
    Dortmund dal gól! Domáci definitívne rozhodli o osude tohto zápasu, vedú už rozdielom triedy! Jonas Hofmann to v pokutovom území vymyslel veľmi dobre, prihrávkou pomedzi nohy protihráča našiel HENRICHA MCHITARIJANA, ktorý v páde usmernil loptu do siete. Tak predsa len sa presného zásahu dočkal aj Armén v službách Dortmundu.
     
    85
    Jurgen Klopp Mchitarijanovi ponúkol, aby ho tribúny pri odchode z ihriska vytlieskali. Posledným striedajúcim hráčom domácich sa stala januárová akvizícia Jojič.
     
    87
    Jurgen Klopp žiari pri postrannej čiare spokojnosťou a svojim zverencom tlieska za každú podarenú vec. Zápas sa už prakticky len dohráva a oba tímy čakajú na záverečný hvizd.
     
    89
    Hostia boli nasťahovaní s loptou na kopačkách na polovici Dortmundu. Po ich nepresnosti sa lopta dostala až k domácemu brankárovi Romanovi Weidenfellerovi.
     
    90
    Rozhodca Dingert nebude nič naťahovať, rozhodol sa celkom správne. Ešte ani neskončila 90. minúta a už má pripravenú v ústach píšťalku.
     
    Koniec zápasu.
     
    V druhom polčase napokon Borussia demonštrovala svoju veľké prevahu aj do strelených gólov. Norimberg porazila rozdielom triedy a svojim fanúšikom pripravila pekné sobotné popoludnie. Zatiaľ je to odo mňa všetko, Ďakujem Vám za pozornosť a teším sa na vás aj od 18:00, kedy štartuje duel španielskej ligy. (17:25:34)

    Michal Bakoš

    Góly: 51. Mats Hummels, 64. Robet Lewandowski, 83. Henrich Mchitarijan

    Karty:   45. Fuelner (NRM), 57. Pogatez (NRM)


    Borussia Dortmund: Weidenfeller – Hummels, Papastathopulos, Piszczek, Schmelzer – Kehl (C), Mchitarjan, Şahin, Großkreutz, Aubameyang – Lewandowski.
    Náhradníci: Friedrich, Kirch, Durm, Hofmann, Jojić, Schieber.

    1. FC Norimberk: Schäfer (C) – Angha, Plattenhardt, Pinola, Petrák – Feulner, Kijotake, Frantz, Hloušek, Drmić – Pekhart.
    Náhradníci: Rakovsky – Pogatetz, Dabanlı, Mak, Stark, Campaña, Čolak.

    Rozhodca: Dingert – Petersen, Stegemann