Leverkusen – Norimberk 3:0 (kon.) | Hoffenheim – Brémy 4:4 (kon.) | Mainz – Dortmund 1:3 (kon.)
Hertha – Augsburg 0:0 (kon.) | Bayern – Braunschweig 2:0 (kon.) | Schalke – Stuttgart 3:0 (kon.)
koniec
FC Schalke 04
3:0 (1:0)
VfB Stuttgart
Sobota 30.11.2013, 18:30 • Veltins Arena, Gelsenkirchen • Nemecká Bundesliga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie začína o 12:00.
     
    Sobota 15:30 je už tradičným časom pre väčšinu zápasov každého kola Bundesligy. V tomto prenose sa s vami bližšie pozriem na atraktívny duel medzi FC Schalke 04 a Vfb Stuttgart , ktorý sa hrá vrámci štrnásteho kola.


    Schalke 04 okupuje šieste mieste ligovej tabuľky, ktoré zaručuje postup do európskej ligy. Na štvrté mieste zaručujúce baráž Ligy majstrov, ktoré momentálne platí Borussii Moenchengladbach, stráca Schalke štyri body. Domáci majú po trinástich kolách na konte 21 bodov a bilanciu – šesť víťazstiev, tri remízy a štyri prehry. V ostatných piatich zápasoch zaznamenal tím z Gelsenkirchenu tri víťazstva, jednu remízu a prehru. Všetky tri body stratil v domácom súboji s Borussiou Dortmund, po výsledku 3:1 v prospech Kloopovej družiny. Remízový výsledok sa zrodil v poslednom kole, v ktorom Schalke bodovalo na pôde Franfurtu po divokej remíze 3:3.


    VfB Stuttgart je momentálne na deviatom mieste ligovej tabuľky. Na pozíciu svojho sobotného súpera stráca päť bodov. Hostia majú na konte šestnásť bodov a bilanciu – štyri víťazstva, štyri remízy a päť prehier. V ostatných piatich zápasoch zaznamenal VfB dve prehry, dve víťazstvá a remízu. Jediné víťazstvo z ostatných piatich zápasoch urvali hostia na pôde Freiburgu, kde triumfovali 3:1. naopak, najhoršiu prehru utrpeli na pôde vlaňajšieho finalistu Ligy majstrov, Borussii Dortmund, ktorá Stuttgart naporcovala na šesť kúskov. V poslednom kole privítal Stuttgart na svojej pôde druhú Borussiu – Moenchengladbach, ktorej taktiež podľahol, konkrétne pomerom 0:2.
     
    Koho sledovať ?

    Na domácej strane som vybral Kevina-Princa Boatenga, ktorý trošku nečakane prestúpil do Schalke z AC Milána. V doterajšom priebehu Bundesligy zaťažil kontá súperových brankárov piatimi zásahmi. Spoločne s madarským útočníkom Szalaiom je najlepším strelcom svojho tímu. práve pred týmito futbalistami sa bude musieť mať obrana Stuttgartu na pozore.


    Na hosťujúcej strane bol výber jednoduchý. Vedad Ibiševic je s ôsmymi zásahmi na konte najlepším strelcom svojho tímu a druhý najlepším kanonierom celej Budnesligy, za Robertom Lewandowskim z Dortmundu. Od svojho príchodu do Stuttgartu v roku 2012 zaznamenal Ibiševic za VfB v Bundeslige tridsať presných zásahov. Podarí sa mu potvrdiť status kanoniera aj v súboji proti Schalke ?
     
    Tréneri

    Jens Keller je 43-ročný bývalý nemecký futbalista, ktorý strávil štyri roky svojej hráčskej kariéry v tíme dnešného súpera Schalke, VfB Stuttgart. Puto medzi Kellerom a Stuttgartom je umocnené aj tým, že tam Keller v roku 2008 odštartoval svoju trénerskú kariéru. Postupne prešiel pozíciami trénera výberu VfB do 19 rokov, neskôr sa stal asistentom A tímu a v roku 2010 aj hlavným trénerom. V Stuttgarte sa však na trénerskej stoličke dlho neohrial a po dvojročnej pauze a následnom krátkom angažmá pri výbere Schalke do 17 rokov sa v roku 2012 stal trénerom A tímu tohto mužstva z Gelsenkirchenu.




    Hosťujúcim koučom je 42-ročný bývalý nemecký reprezentantThomas Schneider, ktorý takmer celú svoju hráčsku kariéru strávil práve v Stuttgarte, za ktorý odohral 107 ligových stretnutí. Trénerskú kariéru začal v roku 2007 v FC Dingolfing, v roku 2011 sa ujal mládežnického tímu Vfb, aby sa tento rok stal manažérom A tímu.
     
    Úvodné zostavy:

    FC Schalke 04: Fahrman – Fuchs, Matip, Howedes, Uchida, Neustadter, Jones, Draxler, Boateng, Farfan, Szalai.
    Náhradníci: Unnerstall – Hoogland, Santana, Kolasinac, Ayhan, Meyer, Obasi.

    VfB Stuttgart: Ulreich – Schwaab, Niedermeier, Rudiger, Rausch, Traore, Genter, Kvist, Werner, Maxim, Ibiševic.
    Náhradníci: Kirschbaum – Sakaj, Haggui, Leitner, Sararer, Harnik, Abdellaoue.

    Rozhodca: Weiner – Willennborg, Anklam.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop mali na starosti hostia, ktorí dnes nastúpili v červených dresoch. Domáci v klasickej modrej sade.
     
    2
    Traorého nedovolene poslal k zemi Matip. Hlavný rozhodca zápasu udeľuje domácemu stopérovi žlté napomenutie.
     
    4
    Dlhý nákop od domácich stopérov mal nájsť na hrote Szalaia, no prvú pri lopte bol Ulreich.
     
    5
    Hostia po sérii rýchlych prihrávok poslali loptu na pravé krídlo, kde výborne zasiahol Uchida a loptu poslal na autové vhadzovanie.
     
    6
    Uchida vybojoval na pravej strane loptu, domáci mohli ísť do rýchleho brejku, no Szalai na polovici ihriska o loptu prišiel.
     
    7
    Farfan na pravej strane prišiel o loptu, ktorú domáci rýchlo získali späť na svoju stranu, no pomocou faulu. Pri lopte hostia.
     
    7
    Farfan chcel preniesť hru na ľavé krídlo, no prihrávka mu vôbec nevyšla. Našla len hráča v červenom.
     
    8
    Do tretice spomeniem meno domáceho krídelníka, Farfana, ktorý si na pravej strane tvrdo vyšliapol na protihráča. Pri lopte bude Stuttgart.
     
    8
    Farfanovi úvod zápasu vôbec nevychádza. Opäť zahatal útočnú akciu domácich nepresnou prihrávkou.
     
    9
    Kvist v okolí poliacej čiary fauloval, čo znamená, že na lopte budú domáci.
     
    10
    Hostia veľmi dobre napádajú rozohrávku Schalke a nedovoľujú tak domácim rýchly postup smerom dopredu.
     
    11
    Výbornú prihrávku na pravej strane spracoval Farfan, vnikol do pokutového územia a loptu poslal pred bránu, kde však Szalai absentoval. Draxler loptu zachytil a po prihrávke na Boatenga získava Schalke výhodu priameho kopu z nebezpečnej vzdialenosti.
     
    12
    Loptu si postavil Farfán, ktorého technické strela spadla na bránu. Domáci krídelník tak nenapodobil Pierra Aubamayenga, ktorý dnes z podobnej vzdialenosti prekrásne skóroval za Drotmund.
     
    13
    Schalke malo k dispozícii rohový kop, ktorý rozohral Farfán. Jeho center od rohovej zástavky zasiahol v pokutovom území na prvej tyči Matip. Po hlavičke domáceho stopéra zvonilo brvno !
     
    14
    Stuttgart sa vydal do rýchleho brejku, no Ibiševic potvrdil, že najviac mu to sedí v pokutovom území a že jeho medzihra nie je ideálna. O loptu sa nechal ľahko pripraviť.
     
    15
    Výborne zapracoval Traoré, ktorý loptu vyviezol na polovicu súpera, následne našiel na ľavom krídle peknou prihrávkou Maxima. Ten posielal okamžitý center do pokutového územia, kde kraľoval brankár Fahrman.
     
    17
    Kvist si za veľkej nevôle domácich fanúšikov vyšliapol v strede poľa na Boatenga.
     
    18
    Fantasticky to teraz vymyslel obrovský talent domáceho tímu a celého nemeckého futbalu Draxler, ktorý našiel krásnym centrom za obranou Szalaia, no ten v stopercentej tutovke hlavičkoval len na Ulreicha !
     
    19
    Pri lopte hosťujúci brankár Ulreich, ktorý ukazuje pohybom ruky spoluhráčom, aby sa vydali dopredu.
     
    20
    Domáci síce zo svojej ofenzívnej akcie nič nevymysleli, no aktívnym napádaním donútili hostí, aby im okamžite vrátili loptu späť.
     
    21
    Dlhý nákopom zo stredu poľa domácim hrubo nevyšiel, lopta skončila mimo hracej plochy.
     
    22
    Hostia sa sami pripravili o loptu. Na vlastnej polovici prenášali hru na ľavú stranu, no prihrávka bola pridlhá a skončila v aute.
     
    22
    Matip dlhým šprintom potiahol loptu na polovicu súpera, no jeho následná prihrávka našla Boatenga len v ofsajdovom postavení.
     
    23
    Po chybe v domácej obrane sa na hranici pokutového územia k lopte dostal Ibiševic, ktorý nezakončil, no roztiahol hru na pravú stranu. Nebezpečný center letiaci do pokutového územia odvrátil na zadnej tyči Uchida.
     
    25
    Draxler okamžite prehodil dopredu na Boatenga, ktorý poriadne vystrašil hosťujúcu obranu, no nakoniec sa píska jeho faul po súboji so Schwaabom.
     
    25
    Maxim to urobil na polovici Schalke prekrásne, zbavil sa dvoch protihráčov, ktorí ho na zem poslali nedovolene.
     
    26
    Následný priamy kop nenarobil obrane Schalke väčšie starosti. Lopta je opäť až pri hosťujúcom brankárovi.
     
    27
    Hostia častokrát svoju rozohrávku naťahujú späťnou prihrávkou brankárovi, podobne tomu bolo aj teraz, no Ulreich našiel svojim nákopom len Draxlera.
     
    28
    Po faule na Boatenga poslal do pokutového územia Farfan veľmi dobre kopnutý center. Prvý však naň zareagoval hosťujúci brankár, ktorý loptu chytil do náručia.
     
    29
    Center z ľavej strany Fahrman len vyboxoval k Ibiševicovi, ktorý sa snažil na pravom krídle vysunúť spoluhráča, no pre Traorého to bola pridlhá kolmica.
     
    30
    Jones prišiel v strede poľa hlúpu chybou o loptu, Maxim okamžite vysunul dopredu Wernera, ktorý vyhral rýchlostný súboj s domácou obranou, no zoči-voči Fachrmanovi posiela loptu tesne vedľa pravej tyče.
     
    32
    Po faule na Uchidu na polovici Schalke budú pri lopte práve domáci.
     
    34
    Schalke 04 dalo gól! Po sérii osobných súbojov v strede poľa loptu uchmatol šikovný Draxler, ktorý posunul na pravo FARFANOVI a ten svojou delovkou, na ktorú si Ulreich siahol, prepálil všetko čo mu stálo v ceste !
     
    35
    Jones si zabehol ako defenzívny záložník do netypickej pozície za obranu, z uhlu sa rútil sám na brankára Stuttgartu, na ktorom vybojoval aspoň rohový kop.
     
    36
    Farfan si v osobnom súboji na ľavej strane hosťujúcej defenzívy počínal až veľmi premotivovane a dopustil sa útočného faulu.
     
    37
    Boateng si zbehol po loptu n ľavé krídlo, následne ju posielal do pokutového územia, no medzi ním a spoluhráčmi nastal komunikačný šum a na prihrávku si nenabehol nik v modrom.
     
    38
    Domáci opäť v pokutovom území, Uchidovi sa nepodarilo zaseknúť protihráča ani nacentrovať loptu pred bránu.
     
    39
    C hýbalo málo a Szalai sa mohol rútiť do stopercentnej šance, následná prihrávka na Boatenga bola pridlhá. Domáci záložník by musel mať rebrík, aby ju dočiahol.
     
    40
    Hostia hádam po prvý raz v zápase dlhšie usadení na polovici súpera. Genterov center z ľavej strany bol zblokovaný na aut.
     
    41
    Draxler hľadal na zadnej tyči Farfana, no pri lopte bol ako prvý brankár Ulreich.
     
    42
    V posledných dvoch minútach dominuje na oboch stranách dlhšie držanie lopty a postupné prechádzanie do ofenzívy.
     
    44
    Draxler našiel prihrávkou Szalaia, ktorý mal na chrbte protihráča, a tak musel rýchlo nahrávať, čo aj urobil, no nepresne na Boatenga.
     
    44
    Po hlavičkovom súboji s Ibiševicom ostal Jones ležať na zemi, Po chvíľke rozčuľovanie a zdvihol a hra pokračuje.
     
    45
    Nad rámec budeme hrať v prvom polčase klasickú jednu minútku.
     
    45+1
    Po dobrej práci Maxima na pravom krídle dostal loptu na hranicu pokutového územia Traoré, ktorý položil protihráča na zadok, no jeho následná strela bola zblokovaná.
     
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Po prvom polčase vedie Schalke nad Stuttgartom zaslúžene 1:0. Domáci boli počas celej prvej štyridsaťpäť minútovky lepší m a aktívnejším celkom. Od začiatku zápasu si vypracovávali množstvo šancí, no trápili sa v zakončení, až kým ich tvrdou strelou nedostal do vedenia Farfan. Všetko však mohlo byť inak, ak by pár minút predtým využil obrovskú tutovku Werner. Stuttgart sa predovšetkým sústredil na obranu a spomínaná tutovka Wernera bola jeho najvážnejšou šancou. V druhom polčase sa určite máme na čo tešiť. K jeho sledovaniu vás pozývam od 19:31.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Po krásnej kombinácii domáceho tímu padol Drayxler na hranici pokutového územia. Píska sa pokutový kop !
     
    47
    Schalke 04 dalo gól! Loptu si na biely bod postavil FARFAN, ktorý brankára poslal do opačnej strany a s prehľadom zakončil !
     
    49
    Farfán našiel v strede poľa Boatenga, ktorý krásne vysunul Szalaia, no ten zbytočne nevolil zakončenie, ale ďalšie posunutie lopty do miest, kde mal byť Boateng. Z obrovskej šance tak napokon nič nebolo !
     
    50
    Hostia mali k dispozícii priamy kop z ľavej strany, ktorý pretavil Maxim v center na prvú tyč. Domáci odvrátili na rohový kop.
     
    52
    Maxim faulovaný v strede poľa. V držaní lopty ostane Stuttgart.
     
    53
    S centrom zľava na zadnú tyč si domáca obrana poradila bez problémov, no na lopte ostanú hostia.
     
    54
    Draxler sa svojimi fintičkami tentoraz na pravej strane nepresadil. Získal pre svoj tím aspoň rohový kop.
     
    54
    Center od rohovej zástavky našiel len rukavice Ulreicha.
     
    55
    Draxlerovi by som za jeho aktivitu určite gól doprial ! Domáci mladík to skúsil technickou strelou na vzdialenejšiu tyč, no netrafil bránu.
     
    57
    Ibiševic pekne pätyčkou posunul pod seba Traorému, ktorý pohotovo vypálil, no s jeho prízemnou strelou nemal Fahrman absolútne žiadne problémy.
     
    58
    Fuchs našiel v pokutovom území pekným centrom Szalaia, ktorý z mierneho záklonu poslal loptu nad. Jeden zo spoluhráčov sa na maďarského útočníka hneval, prečo mu neprenechal loptu.
     
    60
    Domáci trošku zbrzdili pred pokutovým územím svoju akciu, Draxler si vypýtal faul a priamy kop zo zaujímavej pozície.
     
    61
    Sám faulovaný aj priamy kop rozohral, no svojou strelou, ktorá vyletela vysoko nad ohrozil maximálne nejakého fanúšika, nie hosťujúcu svätyňu.
     
    62
    Na Maximov center od rohovej zástavky najvyššie vyskočil jeden z brániacich hráčov domácich.
     
    63
    Hosťujúci kouč sa snaží na vývoj stretnutia reagovať dvojnásobným striedaním. Ihirsko opustil, pre mňa trošku prekvapujúco jeden z najlepších hráčov hostí v zápase Maxim, ktorý svoje miesto prepustil Sararerovi.
     
    63
    Na dnes má odpracované aj Kvist, ktorý do hry púšťa hráča Borussie Dortmund hosťujúceho vo VfB, Leitnera.
     
    65
    Traoré peknou prihrávkou uvoľnil na ľavom krídle Rauscha, na ktorého center na zadnej tyči nedosiahol nik z jeho spoluhráčov.
     
    66
    Jones vypichol súperovi loptu, no tá skončila len v aute. Ďalšie útočné plány tak môže rozvíjať Stuttgart.
     
    67
    Kombinácie na jeden dotyk hosťom nevyšla, lopta sa prakticky zadarmo dostala na kopačky hráčov Schalke 04.
     
    68
    Domáci majú nahraté a už sa tak nepúšťajú do ofenzívy, ako tomu bol v prvom polčase. Pri lopte sú viac aj hostia, ktorí sa musia snažiť vymyslieť, no všetky ich snahy končia na pozornej domácej obrane.
     
    70
    Hostia sa vykombinovali do celkom zaujímavej pozície, no všetko opäť pokazili zbytočnou a hlúpu nepresnosťou.
     
    70
    Boateng zasiahol lakťom Leitnera, za čo videl okamžitú žltú kartu.
     
    71
    Boateng sa snažil ukázať svoju lepšiu stránku, ktorou dozaista je futbalové umenie, no jeho dlhý nákop skončil až v rukaviciach Ulreicha.
     
    72
    Domácim fanúšikom sa nepáči, že ich miláčikovia sa postupnými prihrávkami vrátili zo súperovej na vlastnú polovicu.
     
    74
    Domáci získali priamy kop z ľavej strany.
     
    75
    Priamy kop Farfana odvrátila hosťujúca obrana k Fuchsovi, ktorý zbytočne stratil loptu a ponúkol možnosť hosťom zaútočiť prostredníctvom rýchleho brejku. Vzal to na seba Sararer, ktorý prenikol cez jedného protihráča, skúšal to aj cez druhého, no už nebol úspešný.
     
    77
    Po prvý raz v zápase striedajú aj domáci. Ihrisko opúšťa Szalai, ktorému dnešný zápas príliš nevyšiel a do hry ide Meyer.
     
    77
    Hosťujúci kouč zároveň využíva poslednú možnosť na oživenie svojho tímu, Z ihriska stiahol Traorého, ktorého miesto zaujal Harnik.
     
    79
    Schalke 04 dalo gól! Po peknej kombinačnej akcii domácich sa lopta dostala k JONESOVI, ktorý si ju nadvihol a v skutku znamenite trafeným volejom nedal Ulreichovi šancu !
     
    80
    Do stopercentej tutovky sa rútil aj Boateng, no zastavil ho ofsajdový verdikt postranného rozhodcu.
     
    82
    Hosťom viazne už aj elementárna rozohrávka. Sobotný podvečer si asi predstavovali trošku inak.
     
    83
    A už to bolo 4:0 ! Na Farfánov center si vo vnútri pokutového územia naskočil Draxler, ktorého hlavička skončila ešte na brvne, no striedajúci Meyer dopravil loptu do siete ! Radosť domácim fanúšikom pokazil čiarový rozhodca, ktorý mával ofsajd.
     
    83
    Druhé striedanie na domácej strane. Ihrisko opustil dvojgólový hrdina zápasu Farfan, ktorého miesto zaujal Hoogland.
     
    86
    Hostia mali k dispozícii priamy kop z pravej strany, ktorý rozohral ľavák Rausch. Domáca obrana si dokázala poradiť a loptu poslala do bezpečia.
     
    86
    Posledné striedanie v tíme Schalke 04. Fuchs prenecháva svoje miesto Kolasinacovi.
     
    87
    Nepresná rozohrávka domácich, ktorá skončila až pri Ulreichovi, to však už domácich trápiť nemusí.
     
    89
    Na druhej strane zastavil akciu Stuttgartu, ktorá mohla znamenať aspoň čestný zásah, ofsajdový verdikt.
     
    90
    Hlavný rozhodca správne nebude naťahovať tento rozhodnutý zápas a nadstavuje dve minúty.
     
    90+1
    Zápas sa už, samozrejme, iba dohráva. Lopta sa pohybuje viac-menej v strede poľa.
     
    Koniec zápasu.
     
    V druhom polčase sa žiadna dramatizácia zápasu nekonala, naopak, už v druhej minúte druhého dejstva zvyšoval z penalty Farfán. Hostia potom síce ožili a dostali sa do hry, no všetky ich akcie končili na pozornej domácej obrane. Na 3:0 navýšil krásnou strelou Jones. Zápas tak má jasného víťaza, ktorým sa stalo Schalke 04. Mne ostáva už len vám pekne poďakovať za pozornosť a rozlúčiť sa s vami. Prajem pekný zvyšok víkendu ! (20:20:24)

    Michal Bakoš

    Góly: 34. Farfan, 47. Farfan, 79. Jones

    Karty:   2. Joel Matip (SCH), 70. Boateng (SCH)


    FC Schalke 04: Fahrman – Fuchs, Matip, Howedes, Uchida, Neustadter, Jones, Draxler, Boateng, Farfan, Szalai.
    Náhradníci: Unnerstall – Hoogland, Santana, Kolasinac, Ayhan, Meyer, Obasi.

    VfB Stuttgart: Ulreich – Schwaab, Niedermeier, Rudiger, Rausch, Traore, Genter, Kvist, Werner, Maxim, Ibiševic.
    Náhradníci: Kirschbaum – Sakaj, Haggui, Leitner, Sararer, Harnik, Abdellaoue.

    Rozhodca: Weiner – Willennborg, Anklam