Bologna – Sampdoria 3:1 (kon.) | Parma – AS Rím 2:0 (kon.) | Turín – Inter 1:2 (kon.)
Cagliari – Juventus 1:3 (kon.) | AC Miláno – Neapol 0:1 (kon.)
koniec
AC Miláno
0:1 (0:0)
SSC Neapol
cz Nedeľa 14.03.2021, 20:45 • Stadio Giuseppe Meazza (San Siro), Milán • Talianska Seria A • 27. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Hezký nedělní večer! Nabitý fotbalový víkend vyvrcholí také šlágrem Serie A mezi AC Milán a Neapolí, jejich vzájemný souboj budeme sledovat od 20:45.
     
    AC Milán prožívá vydařenou sezonu, ve které bojuje o titul a pokračuje ve své jízdě Evropskou ligou. V posledních týdnech však Milánští několikrát klopýtli, čímž se navýšila jejich ztráta na vedoucí Inter. I bez Zlatana Ibrahimoviče však domácí vybojovali cennou remízu 1:1 na půdě Manchesteru United v osmifinále Evropské ligy.

    Neapol se aktuálně soustředí jen na ligu, kde o Evropu bojuje. Pokud se SSC nechce dostat pod tlak, musí prodloužit sérii tří zápasů bez porážky. Neapol se totiž drží na šestém místě s náskokem jednoho bodu na Lazio, ale se zápasem k dobru.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Milán: G. Donnarumma (C) – Dalot, Gabbia, Tomori, Hernández – Tonali, Kessié – Castillejo, Çalhanoğlu, Krunić – Leao.
    Náhradníci: Antonio Donnarumma, Tătăruşanu – B. Díaz, Hauge, Kalulu, Kjaer, Meïté, Rebić, Saelemaekers.

    SSC Neapol: Ospina – Di Lorenzo, Nikola Maksimović, Koulibaly, Hysaj – Ruiz, Demme – Politano, P. Zieliński, D. Mertens – L. Insigne (C).
    Náhradníci: Contini, Meret – Bakayoko, Cioffi, Costanzo, Elmas, Lobotka, Osimhen, Rui, Zedadka.

    Rozhodčí: Pasqua – Costanzo, Vecchi.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    O úvodní výkop se postarali fotbalisté Neapole, kteří nastupují v modrobílých, zatímco domácí v červenočerných dresech.
     
    2
    Neapol od začátku dobře kombinuje. Insigne z toho vytěžil brzkou rozehrávku rohového kopu.
     
    3
    Diogo Dalot přečetl prudký přízemní pas na první tyč. Míč vrátil do autu, nicméně ani z druhého rohu nic vážného nebylo.
     
    4
    Rafael Leao si krásně naběhl na průnikovku Hernándeze. Ve finále ale byl moc blízko vybíhajícímu Ospinovi, kterého neměl jak přehodit.
    4. Rafael Leao (ACM)
     
    5
    Kolumbijský gólman se s portugalským útočníkem bolestivě srazil. Vyšel z toho určitě hůře, na hřiště musí realizační tým Neapole.
     
    6
    Další přerušení kvůli Mertensovi, který má nějaký problém s pravou nohou. O nic vážného by ale jít nemělo.
     
    7
    Insigne jenom odevzdal míč Donnarummovi, kterému neohroženě patří post brankářské jedničky v AC Milán. Stále mu přitom je teprve 22 let.
     
    8
    Matteo Politano zastavil svůj útok po pravém křídle. Na hřišti totiž zůstávají Krunić a Zieliński.
     
    9
    I v tomto případě by mělo být vše v pořádku. Milánští sportovně vrací balón k zadákům hostujícího týmu.
     
    10
    Dries Mertens vystřelil z velké dálky pouze propagačně. Míč se sotva dokutálel k čekajícímu Donnarummovi.
     
    11
    Hakan Çalhanoğlu si vyměnil přihrávky s Hernándezem, kterému během akce spadl míč na ruku. Hra ale pokračovala a turecký záložník mohl předvést svou technickou střelu, která ale letěla mimo bránu.
    11. Hakan Çalhanoğlu (ACM)
     
    12
    Gianluigi Donnarumma byl rychle venku z branky i celého pokutového území, takže před Politanem stihl odkopnout balon do zámezí.
     
    13
    Demme byl Tonalim donucen přihrávat zpět na vlastní polovinu. Milánští aktivně brání už v místech, odkud jejich brance nic vážného nehrozí.
     
    14
    Ruiz rozdal míč nalevo k Mertensovi, který si pečlivě nachystal střelu ze střední vzdálenosti. Donnarumma se pro ni nemusel bůhvíjak složitě natahovat.
     
    16
    Di Lorenzo si všiml, že Zieliński stojí ve velké mezeře mezi dvěma obránci. Míč mu z pravé strany přesně nacentroval, ale Donnarumma střelu z half-voleje skokem k levé tyči vyrazil.
    16. Piotr Zieliński (NEA)
     
    17
    Matteo Gabbia kvůli ztrátě stability zfauloval Di Lorenza. Neapol pokračuje v aktivitě standardní situací.
     
    18
    Kessié trošku dohrál Mattea Politana, jenž šel ochotně k zemi. Předcházela tomu neúspěšná kombinace AC na malém prostoru.
     
    19
    Kromě Leaa jsou všichni fotbalisté AC zatažení na vlastní polovině. Hosté nikam nespěchají a volí dlouhou přípravnou fázi ve středu pole.
     
    20
    Rafael Leao vyhrál souboj s Maksimovićem, přes kterého na konci přímočaré akce také vystřelil, ale Ospina nijak zasahovat nemusel.
     
    21
    Domácí vytáhli presink až do pokutového území, ale Ospina si přesto dovolil rozehrát na krátko na Koulibalyho. Následnou akci Hysaj nedotáhl až k finální přihrávce.
     
    22
    Opět nepříjemné napadání domácích fotbalistů. Hysaj se snažil dojít pro faul, který Castillejovi písknut nebyl, takže Dalot vhazuje.
     
    23
    Theo Hernández ve vzdušném souboji fauloval Di Lorenza, tudíž musel zapomenout na další útočný výpad po své levé straně.
     
    24
    Zielińskému utekl míč od kopaček. Milánští si v klidu začínají novou akci od obranné linie.
     
    25
    Hernández byl na půlce odzbrojen. Politano vyrazil do protiútoku, ovšem prvně jmenovaný své předchozí zaváhání rychle napravil.
     
    25
    Nikola Maksimović hasil rodící se rychlý brejk AC faulem za žlutou kartu.
     
    26
    Téměř všechny akce Neapole jsou vedeny přes levou stranu. Nalevo operující Dries Mertens si kvůli tomu míče moc neužívá.
     
    27
    Po akci Insigneho a Demmeho se teď Mertens k míči dostal, avšak střela z levé strany byla záhy zablokovaná.
     
    28
    Výborný obranný zákrok od Tomoriho, na kterém si opět vylámal zuby Mertens. Neapolští se dostali do vápna přesnou a rychlou kombinací.
     
    29
    Dalot si byl vědom svého faulu na útočné polovině. Ještě před rozehrávkou přepl do obrany, zatímco Neapol jen pomalu vytahuje hru nahoru.
     
    30
    Insigne dostal milimetrově přesný míč na levé křídlo od Ruize. Vzápětí se rozhodl přihrát Zielińskému a ten levačkou těsně minul ze svého pohledu pravou tyč.
    30. Piotr Zieliński (NEA)
     
    31
    Diego Demme podrazil Hernándeze a domácí tak dostali k dispozici standardní situaci. Çalhanoğlu ve snaze nakopnout do vápna trefil prvního soupeře v podobě Insigneho.
     
    32
    Hernández potáhl míč až před vápno, kde ho odevzdal Krunićovi. Kessié pak otáčel hru na osu, ale to už byla celá akce úplně zabržděná.
     
    33
    Rafael Leao převzal míč od Castilleja a z dvaceti metrů razantně vypálil. Trefil ale Ospinu, který štiplavý pozdrav nadvakrát zkrotil.
     
    34
    Lorenzo Insigne šikovně prostrčil míč do vápna, ale Demmeho střela byla zablokovaná. AC rychle otáčí hru na druhou stranu.
     
    35
    Hakan Çalhanoğlu ošálil svého strážce rychlou zasekávačkou. Rána z osmnácti metrů už tak světoborná nebyla, rozehrávat bude Ospina.
     
    36
    Hysaj neustál drobné postrčení zezadu od Castilleja. Neapol zůstává na míči v poměrně klidném území u půlící čáry.
     
    37
    Milánští trošku rezignovali na napadání a v jedenácti lidech víceméně vyčkávají na to, co hosté ze zdlouhavé rozehrávky vymyslí.
     
    38
    Matteo Gabbia posunul míč z obrany na Tonaliho, na kterého okamžitě vletěli dva protihráči. Z problémů ho vysvobodil až odpískaný faul.
     
    40
    Chvíli to trvalo, ale nakonec se sudí Pasqua opět rozhodl zapískat faul. U pravé postranní čáry byl nedovoleně zastaven Matteo Politano.
     
    41
    Sám faulovaný Politano čepoval centr mezi malé vápno a penaltu. Hlavou tam zahrál Rafael Leao a na programu tak bude rohový kop.
     
    42
    Politano si přeběhl na levou stranu, jenže Koulibaly po jeho centru hlavou nezakončil. Naopak se musel rychle vracet s brejkem AC, který sám ukončil rezolutním odkopem.
     
    43
    Dries Mertens na základě rychlé narážečky s Insignem zkusil štěstí z delší vzdálenosti, ale míč prosvištěl vedle pravé tyče Donnarummovy brány.
    43. Dries Mertens (NEA)
     
    44
    Çalhanoğlu postupoval po levé autové čáře, dokud se mu do cesty nepostavila noha Demmeho. Po vhazování se konal jen nákop do rukavic Ospiny.
     
    45
    Diogo Dalot spolehlivě zajistil nákop na hrot hostujícího útoku a Tomori hlavou definitivně přesunul balón do náruče Donnarummy.
     
    45+1
    Nastavuje se symbolických šedesát vteřin, ve kterých se nejprve ocitl v ofsajdu Mertens a vzápětí na druhé straně také vysunutý Dalot.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Konfrontace mezi druhým a šestým týmem Serie A zůstává po konci prvního poločasu bezbranková. Nudná podívaná to ale rozhodně nebyla. Neapol si udržovala mírnou územní převahu a vytvořila si několik slibných šancí. Ty dvě největší měl Piotr Zieliński, jenž byl jednou vychytán Donnarummou a podruhé mířil jen těsně vedle. Milánští hrozili hlavně v úvodu. Leao měl šanci již ve čtvrté minutě, načež se technickou střelou prezentoval i Çalhanoğlu.
     
    Statistiky po 1. půli:
    Střely na branku: 1 – 3
    Střely mimo: 3 – 2
    Držení míče: 46 % – 54 %
    Rohové kopy: 0 – 3
    Ofsajdy: 1 – 1
    Fauly: 8 – 6
    Žluté karty: 0 – 1.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Stefano Pioli i Gennaro Gattuso si ponechali všechny možnosti střídání do pozdějšího průběhu druhé půle, jež začíná v původních jedenáctkách.

    AC Milán: G. Donnarumma (C) – Dalot, Gabbia, Tomori, Hernández – Tonali, Kessié – Castillejo, Çalhanoğlu, Krunić – Leao.

    SSC Neapol: Ospina – Di Lorenzo, Nikola Maksimović, Koulibaly, Hysaj – Ruiz, Demme – Politano, P. Zieliński, D. Mertens – L. Insigne (C).
     
    48
    Theo Hernández vytloukl Di Lorenzovy bloky a zajistil domácím výhodu rohového kopu.
     
    49
    Centr z levé strany byl jednoduše odvrácen před vápno. Castillejo sice střílel z voleje, ale míč letěl tak pomalu, že na něj Ospina doslova čekal.
     
    49
    Neapol právě vstřelila branku!
    Hosté jdou na San Siru do vedení! Vše začalo u Hysaje, který vystihl přihrávku na Castilleja. Piotr Zieliński pak v brejku šesti hráčů rozdal míč na pravou stranu a MATTEO POLITANO s chirurgickou přesností uklidil míč po zemi k vzdálenější tyči. Dlouhán Donnarumma se natahoval marně.
    49. Matteo POLITANO - 0:1
     
    51
    Milánští budou muset zabrat. Kromě bodů z tohoto zápasu se jim vzdaluje také první Inter, který by měl z prohry městského rivala obrovskou radost.
     
    52
    Theo Hernández na levé straně pomohl obsazenému Kessiému, ovšem Koulibaly následný centr rezolutně odkopl z vápna ven.
     
    53
    Více než hraniční zákrok na Samuela Castilleja se obešel bez odpískání faulu. Neapol uklidňuje hru několika přihrávkami na jistotu.
     
    54
    Franck Kessié zůstal půlkrok za posledním obráncem Maksimovićem. Pomezní rozhodčí ofsajd viděl a zvednutím praporku akci ukončil.
     
    55
    Giovanni Di Lorenzo na autové čáře fauloval Hernándeze, jehož zásluhou má AC standardní situaci z levého kraje.
     
    56
    Çalhanoğlu odcentroval jen na hlavu Ruize. Během pár vteřin přeletěl míč celou délku hřiště a skončil u Donnarummy.
     
    57
    Dění na hřišti nervózně sleduje i Zlatan Ibrahimović, který nemůže pomoci kvůli dalšímu zranění. Trenéru Piolimu by se nyní bezesporu hodil.
     
    58
    Samuel Castillejo se hezky uvolnil, ale Kessié mu patičkou balón nevrátil. Dobrou práci odvedl urostlý senegalský stoper Kalidou Koulibaly.
     
    59
    Matteo Politano neměl dobrý první dotek, když mu k malému vápnu posadil míč na nohu Zieliński. Z této nezakončené situace šlo vytěžit mnohem více!
     
    59
    O pár vteřin později už měl Donnarumma plné ruce práce! Konkrétně s projektilem Fabiána Ruize, kterého si našel pas z pravého křídla. Domácí gólman zakročil pravou rukou.
    59. Fabián Ruiz (NEA)
     
    59
    Střídání v týmu SSC Neapol: ze hřiště odchází Dries Mertens, přichází Victor Osimhen.
     
    60
    Střídání v týmu AC Milán: ze hřiště odchází Rade Krunić, přichází Ante Rebić.
     
    60
    Střídání v týmu AC Milán: ze hřiště odchází Samuel Castillejo, přichází Alexis Saelemaekers.
     
    60
    Střídání v týmu AC Milán: ze hřiště odchází Hakan Çalhanoğlu, přichází Brahim Díaz.
     
    61
    Lorenzo Insigne si přivlastnil odražený míč a posunul se s ním k rohu velkého vápna. Tam zkoušel přehodit vysoko postaveného Donnarummu, ale kromě něj překopl i horní roh brány.
     
    63
    Alexis Saelemaekers nepřevzal Díazovu přihrávku a kombinační přechodová fáze milánského týmu tak přišla vniveč.
     
    64
    Další střídající hráč Ante Rebić zezadu nakopl rozhlížejícího se Politana. Neapol má alespoň na pár vteřin klid.
     
    65
    Výhra by hosty posunula přes AS Řím na páté místo. Se zápasem k dobru by navíc měli na dosah čtvrtou Atalantu. Druhé AC by v případě porážky ztrácelo na první Inter už devět bodů.
     
    66
    Rafael Leao zahodil velkou šanci na vyrovnání, když si ho našel přesný pas z prostoru před velkým vápnem. Střela z bezprostřední blízkosti mu příliš nesedla a Ospina ji tak snadno zlikvidoval.
     
    67
    Tolik potřebný vyrovnávající gól nedal ani Ante Rebić, pro kterého byly rozměry Ospinovy branky malé. Následuje odkop od kolumbijského gólmana.
     
    67
    Střídání v týmu AC Milán: ze hřiště odchází Franck Kessié, přichází Soualiho Meïté.
     
    68
    Pro Dalotův centr se natáhl Fabián Ruiz. Neapol se v protiakci dostala jen těsně za půlku, kde byl zastaven čerstvý Osimhen.
     
    69
    Giovanni Di Lorenzo ve skluzu sestřelil Hernándeze a kvůli udělené žluté kartě přijde o zápas příštího kola proti Crotone.
     
    70
    Zpoza rohu velkého vápna uvedl standardní situaci k životu Tonali. Rebić prudký centr hlavou prodloužil, ale Ospina na to stihl bravurně zareagovat.
    70. Ante Rebić (ACM)
     
    72
    Milánští získali míč za pomoci aktivního presinku. Od inkasovaného gólu z nohy Politana mají vytrvalý tlak.
     
    73
    Napadající Osimhen donutil Tomoriho vrátit míč k Donnarummovi. Po dlouhé době se tak koná drobné zklidnění hry.
     
    74
    Kalidou Koulibaly si u koncové čáry zkušeně pohlídal Saelemaekerse. Hosté se ale nedostali ani za půlku a po sraženém centru Rebiće budou čelit rohovému kopu.
     
    75
    Zahrávání rohových kopů dnes není silnou stránkou AC. Jeden z hostů po krátkém centru opět odkopl míč co nejdál od Ospinovy brány.
     
    75
    Střídání v týmu SSC Neapol: ze hřiště odchází Piotr Zieliński, přichází Eljif Elmas.
     
    76
    Makedonský legionář Elmas se okamžitě zapojil do hry, ale zdvojený Dalotem a Saelemaekersem to měl poblíž domácího vápna nesmírně složité.
     
    77
    Matteo Politano si pomohl jasným faulem na Hernándeze. Je tady další standardní situace, která už může přinést přímou střelu na branku.
     
    78
    Tonali nabízel míč do předbrankového prostoru, kde zaúřadoval Koulibaly. AC kopalo další roh, avšak Rebićovo zakončení k Ospinovi neprošlo.
     
    78
    Domácí v hojném počtu nalezli na soupeřovu rozehrávku. Kýžený efekt to ale nemělo, Di Lorenzo si sám pro sebe vybojoval autové vhazování.
     
    79
    Kalidou Koulibaly zničil další útočnou akci milánského klubu, když nekompromisně odpálil balon od nohy Brahima Díaze.
     
    79
    Střídání v týmu AC Milán: ze hřiště odchází Rafael Leao, přichází Jens Hauge.
     
    80
    Střídání v týmu SSC Neapol: ze hřiště odchází Matteo Politano, přichází Mário Rui.
     
    80
    Střídání v týmu SSC Neapol: ze hřiště odchází Diego Demme, přichází Tiemoué Bakayoko.
     
    81
    Tomori trefil předloktím Osimhena do obličeje. AC z toho žádné problémy nemělo, Díaz naopak otáčel hru před Ospinu, kam letěl špatný centr Dalota.
     
    82
    Hosté si stále častěji vypomáhají odkoply nazdařbůh. Závěrečných deset minut bude pro unavenou obranou ještě hodně dlouhých.
     
    83
    Haugeho sklepnutí z jedničky letělo mimo dosah Saelemaekerse. Soualiho Meïté a spol. se vrací o několik desítek metrů dozadu.
     
    84
    Další narážečka od norského útočníka Haugeho už byla kvalitnější. Křižná střela Thea Hernándeze ale letěla vedle Ospinovy levé tyče.
     
    85
    Ante Rebić udělal na levém okraji velkého vápna na Hysajovi rohový kop. Po sražené střele Saelemaekerse skončil na zemi Díaz, ale penalta se nepíská.
     
    86
    Koulibaly odhlavičkoval Díazův centr do bezpečí. Brejk Neapole skončil nevybíravým zákrokem na Osimhena, za který hosté chtějí červenou kartu.
     
    87
    Nigerijského rychlíka zezadu sestřelil Theo Hernández. Hlavní rozhodčí si vystačil se žlutou kartou.
     
    88
    Sudí se ještě vrací k předchozí akci AC a podezřelému zákroku Bakayoka uvnitř pokutového území. Ve hře je pokutový kop!
     
    89
    Fabrizio Pasqua se šel podívat na video, ale po pár vteřinách se od něj vrátil s nedobrou zprávou pro AC. Penalta se nekoná a rozehrávat naopak bude Neapol.
     
    90
    Těsný ofsajd Anteho Rebiće. I bez zvednutého praporku by to pro hosty dobře dopadlo, Ospina byl velmi rychle venku z branky a míč vyrazil.
     
    90+1
    Nad rámec nervydrásajícího druhého poločasu je přidáno pět minut!
     
    90+2
    Ante Rebić si dal míč daleko od nohy a vyhnal se z ideálního úhlu pro střelu. V souboji s Hysajem navíc fauloval a za protesty vyfasoval rovnou červenou kartu!
     
    90+3
    Nechybělo moc a hosté přesilovku bleskově využili! Victor Osimhen zakončil z voleje těsně vedle brány a Donnarumma okamžitě vrací míč do hry.
    90+3. Victor Osimhen (NEA)
     
    90+4
    Drama pokračuje i v oslabení AC. Dalot hlavou posouval míč k malému vápnu, kam Díaz přispěchal jen o chloupek později.
     
    90+5
    Z Dalotova dlouhého autu resultovala pouze zablokovaná střela z dálky v podání Thea Hernándeze. Už to vypadá, že Neapol o tři body nepřijde!
     
    90+6
    Lorenzo Insigne ještě pláchl na levé straně, kde z nastalé situace vytěžil asi maximum. Před rozehrávkou rohového kopu uteče další porce vteřin.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Na konci sedmadvacátého kola je v souboji o titul zase o něco jasněji! AC Milán nedokázalo napodobit odpolední vítězství Interu na hřišti Turína a kvůli domácí porážce 0:1 s Neapolí ztrácí na první místo už devět bodů.

    Šlágr kola to byl od první do poslední minuty velmi zajímavý. Neapol měla v úvodním poločase navrch, ale gólu se dočkala až krátce po změně stran, kdy v hromadném protiútoku otevřel skóre Politano. Od té doby se obraz hry trochu změnil a domácí dělali všechno proto, aby jednogólové manko smazali. Hlavní šance na vyrovnání měli Leao a Rebić, ovšem Ospina oba výtečnými zákroky vychytal. V nervózní koncovce šli Milánští do deseti a hosté už vedení 1:0 udrželi.

    Hodně zvláštní emoce musí po skončení zápasu prožívat Gennaro Gattuso, který dovedl Neapol k vítězství na San Siru, kde jako hráč zanechal obrovskou stopu v dresu jeho dnešního soupeře.
     
    Statistiky:
    Střely na branku: 4 – 5
    Střely mimo: 5 – 6
    Držení míče: 55 % – 45 %
    Rohové kopy: 5 – 4
    Ofsajdy: 3 – 1
    Fauly: 12 – 10
    Žluté karty: 1 – 3
    Červené karty: 1 – 0.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:56:56)

    Michal Břuchanský

    Góly: 49. Politano (P. Zieliński)

    Karty:   87. Hernández (ACM) – 25. Nikola Maksimović (NEA), 69. Di Lorenzo (NEA)   90+2. Rebić (ACM)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 5:6. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 12:10.
    AC Miláno: G. Donnarumma (C) – Dalot, Gabbia, Tomori, Hernández – Tonali, Kessié (67. Meïté) – Castillejo (60. Saelemaekers), Çalhanoğlu (60. B. Díaz), Krunić (60. Rebić) – Leao (79. Hauge).
    Náhradníci: Antonio Donnarumma, Tătăruşanu – B. Díaz, Hauge, Kalulu, Kjaer, Meïté, Rebić, Saelemaekers.

    SSC Neapol: Ospina – Di Lorenzo, Nikola Maksimović, Koulibaly, Hysaj – Ruiz, Demme (80. Bakayoko) – Politano (80. Rui), P. Zieliński (75. Elmas), D. Mertens (59. Osimhen) – L. Insigne (C).
    Náhradníci: Contini, Meret – Bakayoko, Cioffi, Costanzo, Elmas, Lobotka, Osimhen, Rui, Zedadka.

    Rozhodca: Pasqua – Costanzo, Vecchi