Nîmes – Montpellier 1:1 (kon.) | Dijon – Bordeaux 1:3 (kon.) | Lens – Metz 2:2 (kon.)
Lorient – Nice 1:1 (kon.) | Rennes – Štrasburg 1:0 (kon.) | Monaco – Lille 0:0 (kon.)
Paríž – Nantes 1:2 (kon.)
koniec
AS Monaco
0:0 (0:0)
Lille OSC
cz Nedeľa 14.03.2021, 17:05 • Stade Louis-II, Monaco • Ligue 1 Uber Eats • 29. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:05.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu devětadvacátého kola francouzské Ligue 1. Od sedmnácti hodin a pěti minut se můžeme těšit na šlágr mezi Monakem a Lille!
     
    AS Monaco FC

    Domácí minulou středu prohráli na hřišti Štrasburku 0:1 a ztratili kontakt s elitní trojkou, která si to kolo co kolo rozdává o postavení na čele Ligue 1. I tak se Monako s největší pravděpodobností může těšit na účast v evropských pohárech. S bilancí sedmnácti výher, čtyř remíz a sedmi porážek je na čtvrtém místě Ligue 1. Pět bodů za třetím Lyonem a hned deset bodů před pátou Marseille, což jsou týmy s již odehranými zápasy tohoto kola. O pozici nejlepšího střelce týmu se přetahují Němec Volland a Francouz Ben Yedder. Oba tito útočnici mají na kontě třináct gólů. Mimo hru je vykartovaný Diatta a zranění Martins s Pellegrim.
     
    Lille OSC

    Dogy mají dobře nakročeno k tomu, aby po mnoha letech narušily hegemonii PSG. Před posledními deseti zápasy jsou s dvaašedesáti body na úplném čele tabulky, kde mají na obhájce titulu dvoubodový náskok. Stejnou ztrátu má i třetí Lyon, ale ten už má o jedno odehrané utkání více. Lille za celou ligovou sezónu našlo jen dva přemožitele. Od šestého ledna a zápasu s Angers ztratilo jen čtyři body za dvě remízy. V minulém kole si poradilo s Marseille 2:0 a další výhru přidalo v poháru na hřišti Nice. O post nejlepšího střelce se dělí devítigóloví Yilmaz a David. Na marodce není žádný ze svěřenců trenéra Galtiera.
     
    Vzájemné zápasy

    06.12.2020 Lille – Monako 2:1
    21.12.2019 Monako – Lille 5:1
    17.12.2019 Monako – Lille 0:3
    15.03.2019 Lille – Monako 0:1
    18.08.2018 Monako – Lille 0.0.
     
    Úvodní sestavy:

    AS Monaco FC: Lecomte – Disasi, Maripán, Badiashile, Caio Henrique – Aguilar, Fofana, Tchouaméni, Golovin – Volland, Ben Yedder (C).
    Náhradníci: Majecki – Ballo-Touré, Diop, Fàbregas, Jovetić, Matazo, Matsima, Millot, Sidibé.

    Lille OSC: Maignan – Celik, J. Fonte (C), Botman, Reinildo – Weah, André, Sanches, Bamba – Ikoné, David.
    Náhradníci: Karnezis – D. Bradarić, Xeka, Araújo, Djaló, Pied, Soumaré, Yazıcı, B. Yılmaz.

    Rozhodčí: Frappartová – Berchebru, Pagès.
     
    Oba týmy už jsou na hrací ploše. Po tradiční předzápasové proceduře budeme moci začít!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Zahajovací výkop obstarali hosté, kteří nastupují v černých, zatímco domácí v červenobílých dresech.
     
    2
    Celik si tvrdě vyšlápl na Tchouaméniho. Podle hlavní rozhodčí ale nefauloval, nařízena je rozehrávka Mikea Maignana.
     
    3
    Timothy Weah se z levé postranní čáry posunul až k pokutovému území, jenže prudký centr do předbrankového prostoru skončil na noze bránícího hráče.
     
    4
    Faulovaný Renato Sanches zajistil další vteřiny v útočné fázi Lille. K rozehrané standardce však měl Lecomte blíže než Ikoné.
     
    5
    Wissam Ben Yedder pálil z úhlu do Botmana. Chvíli reklamoval trefenou ruku, i když nizozemský obránce hrál očividně nohou.
     
    6
    Hraje se v téměř idylickém fotbalovém počasí. Monako hlásí téměř dvacet stupňů a jasnou oblohu. Půlka hřiště je každopádně ve stínu.
     
    7
    Ruben Aguilar přenesl hru na levou stranu. Postup vpřed se ale nekonal a vše se vrátilo k pravému křídlu AS, které hraje dozadu na Disasiho.
     
    8
    Zatím je to velmi opatrný úvod. Oba celky se navzájem seznamují s nastolenou taktikou. Domácí odevzdali míč lacinou nepřesností ve středu hřiště.
     
    9
    Bamba prostrčil míč na Celika, ale ten na pravém okraji šestnáctky narazil do zpevněného soupeře. Vzápětí vybojoval David alespoň aut.
     
    10
    Celikovu krátkou přihrávku k ose hřiště sebral Golovin. Monako ale špatně rozehrálo a zůstává zatažené na vlastní polovině.
     
    11
    Reinildo předal zodpovědnost na kopačky Benjamina Andrého, jenže jeho nákop putoval až do Lecomteho rukavic.
     
    12
    Jonathan Bamba natáhl krok. Poté přenesl hru doleva na Weaha, jehož střelu zpoza vápna Lecomte neudržel, ale Bamba u něj prováhal možnost dorážky!
    12. Timothy Weah (LIL)
     
    13
    Zdvojený David získal pro Reinilda autové vhazování. Kvůli Andrého faulu na Aguillara se však dlaší ohrožení Lecomteho brány odkládá.
     
    14
    Domácí jen velmi opatrně rozehrávají z vlastní obrany. Fofana dokonce na malý okamžik balón ztratil.
     
    16
    Aurélien Tchouaméni ve středovém kruhu podkopl Sanchese a zkraje šestnácté minuty uviděl první žlutou kartu tohoto zápasu.
     
    17
    Golovin v rychlosti rozdal míč na pravou stranu. Následný centr měl letět k vzdálenější tyči, ale Celik ho hlavou trochu zbytečně odehrál na rohový kop.
     
    18
    Golovinův centr se točil směrem do brány, nicméně ji přeletěl a ve finále úplně překročil brankovou čáru.
     
    19
    Německý útočník Kevin Volland nezvládl těžké zpracování Golovinovy průnikovky. Maignan si opět vyzkouší uvedení míče do hry.
     
    20
    Reinildo se nikterak nepáral s Aguilarem, kterému vzal míč i s nohama. Domácí křídelník bude potřebovat chvilku na zotavení.
     
    21
    Wissam Ben Yedder přebíral sraženou spoluhráčovu střelu z half-voleje v těsném ofsajdu. Čárový sudí po jeho gólové trefě zvedl praporek a radost tak trvala velmi krátce.
     
    22
    Videorozhodčí původní rozhodnutí z travnaté plochy potvrdili. I ve dvaadvacáté minutě tak platí nerozhodný stav.
     
    23
    Hodně nepřesný nákop na Ben Yeddera skončil v autu. Maignan rozehrává na krátko, což se zdá být docela riskantní varianta. Domácí aktivně presují.
     
    24
    Zeki Celik přečetl diagonální přenesení hry na domácí levou stranu. Caio Henrique ještě bude pokračovat autovým vhazováním.
     
    25
    Dogy se dlouho nemohly úplně vysvobodit. Řada soubojů před Maignanovou brankou ale neskončila žádnou střelou ani faulem na průbojného Golovina.
     
    26
    Ben Yedder z jedničky sklepával míč do běhu Vollandovi, který rychlostí vyzrál na Fonteho s Botmanem, ale Maignan neměl se střelou z úhlu žádné větší potíže.
     
    27
    Od šance Weaha a neuskutečněné dorážky Bamby převzalo Monako iniciativu. Zadní řady Lille si teď na nedostatek práce určitě nestěžují.
     
    28
    Držení míče: 66 % – 34 %.
     
    29
    Golovinovi se otevřela velká mezera mezi hostující obranou a zálohou. Nikým neatakován předal míč lehce doleva na Henriqueho, jenž poslal technickou střelu ze střední vzdálenosti nad horní tyč.
    29. Caio Henrique (ASM)
     
    30
    Teď už se musel Henrique věnovat útoku Bamby, ze kterého resultuje rohový kop. Všichni hlavičkáři se tak stěhují před Lecomteho pracoviště.
     
    31
    Bambův nízký centr přisunul André k noze Weaha, který dal své střele hodně razance, ale s přesností už to tak dobré nebylo. Projektil letěl k hlavě Lecomteho, který nadvakrát zakročil.
     
    32
    Fonte nepustil Henriqueho centr na Vollanda. Balon bez váhání odkopl na roh, z něhož centrující Golovin nic kloudného nevymyslel. Navíc byl faulován Botman.
     
    33
    Celik si všiml náběhu Andrého, který měl hodně místa na pravém křídle. Centrovaný balón však zneškodnil pozičně dobře hrající Benoit Badiashile.
     
    34
    Reinildo si dal míč daleko od nohy. Tchouaméni mu ho sebral, ale Fofana jej zanedlouho poslušně odevzdal žalostným pasem na opuštěnou levou stranu.
     
    35
    Alexandr Golovin je hlavním pojítkem mezi domácí záložní řadou a dvojící útočníků. Nyní ho u lajny poslal na zem Sanches, nicméně hlavní rozhodčí zůstala v klidu.
     
    35
    Další důraznější zákrok už portugalskému záložníkovi Sanchesovi neprošel. Za pozdní dohrání Vollanda dokonce vyfasoval žlutý trest.
     
    36
    Wissam Ben Yedder měl co dělat se zpracováním Golovinovy přihrávky. Míč raději předal Aguilarovi, kterému se úplně nepovedlo odcentrovat.
     
    37
    Maignan vyrazil s míčem daleko před pokutové území. Jeho spoluhráči to pak zkoušeli přes pravou stranu, ale Celik byl proti třem červenobílým bez šance.
     
    38
    Ben Yedder pořádně vylekal Botmana, který málem trestuhodně propadl u středového kruhu. Napadající útočník se k míči ale nedostal.
     
    39
    Youssouf Fofana si pomohl faulem na Sanchese. Vše se ale odehrálo v klidném středu hřiště, takže Lecomte zůstává v klidu.
     
    40
    Reinildo se trochu ukvapil s centrem, který poslal do území nikoho. Zanedlouho se Maignan opět ocitl s míčem několik desítek metrů před šestnáctkou.
     
    41
    Tchouaméni neodcentroval přes vracejícího se Bambu. Henrique jej dobře doplnil, ale kvůli faulu na Reinilda se žádná šance Monaka konat nemohla.
     
    42
    Další přetažený centr Weaha, který částečně znegoval slibně rozjetou akci. Nešikovnost Henriqueho každopádně způsobila rohový kop pro hosty.
     
    43
    Zeki Celik se jako pravý obránce ocitl na levém křídle. Ve společnosti dvou protivníků se ale zmohl jen na odpískaný faul.
     
    44
    Dogy rezignují na napadání, Maripán, Badiashile a další tak mají naprostý klid při zakládání postupného útoku.
     
    45
    Caio Henrique se rozhodl pomalou kombinaci výrazně zrychlit nákopem na Ben Yeddera, který pohotově sklepával Vollandovi do ofsajdu.
     
    45
    Renato Sanches si zkušeně odmítl Aguilara a zleva se posunul do podstatně lepšího úhlu na střelu. Ta ale proletěla hodně vedle Lecomteho pravé tyče.
    45. Renato Sanches (LIL)
     
    45+1
    V jediné nastavené minutě rozehrál Golovin standardní situaci. Míč propadl přes hlavní balík těl až k zadní tyči, kde Disasimu a Ben Yedderovi scházelo pár centimetru k zakončení z malého vápna.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Hlavní tahák devětadvacátého kola je po poločasovém hvizdu nadále bezbrankový. Od první šance Weaha převzalo Monako iniciativu, ale žádnou vyloženou gólovku si z mnoha náznaků nevytvořilo. V jednom případě dostal míč do sítě Ben Yedder, ovšem správně odmávaný ofsajd mu radost z otevření skóre zhatil.
     
    Statistiky po 1. půli:
    Střely na branku: 1 – 2
    Střely mimo: 1 – 1
    Držení míče: 60 % – 40 %
    Rohové kopy: 2 – 2
    Ofsajdy: 3 – 0
    Fauly: 5 – 6
    Žluté karty: 1 – 1.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ani jeden z týmů nevypotřeboval před startem druhé půle žádné z pěti dostupných střídání. Pokračujeme tedy v původních jedenáctkách.
     
    47
    Ruben Aguilar a Benjamin André odnesli vzájemný duel bolestivými šrámy. O faul ale nešlo a pokračovat se bude Disasiho vhazováním z blízkosti střídaček.
     
    48
    Na svém místě už je také hostující kouč, Christophe Galtier který kvůli disciplinárnímu trestu nemůže být s týmem u hrací plochy. Zápas sleduje jen z tribuny.
     
    49
    Sven Botman si dával hodně načas s odkopem z vlastního pokutového území. Jeden z napadajících útočníků jej málem překvapil.
     
    50
    Je to podobné jako v úvodu první půle. Nízké tempo, hodně nepřesností a hra převážně ve střední části hřiště.
     
    51
    Axel Disasi bude od této chvíle hrát se žlutou kartou. V rychlostním souboji pomohl k zemi Jonathanu Davidovi.
     
    52
    O exekuci standardní situace se postaral Bamba, ale domácí obrana nedopustila poblíž Lecomteho brány žádné významnější drama.
     
    53
    Monačané se nevykombinovali zahuštěným prostorem na vlastní polovině. Získávají ale další pokus, zapomenutý balon sebral Disasi.
     
    54
    Ruben Aguilar o pár decimetrů nechytil na hrací ploše diagonální pas k pravé postranní čáře. Na programu bude vhazování Reinilda.
     
    55
    Caio Henrique odložil centr a ještě vrátil míč Fofanovi, který ho rovněž nepropasíroval do ohně přes portugalského veterána Fonteho.
     
    56
    Youssouf Fofana měl kolem sebe hodně místa. Rozhodl se ale rozdat míč do strany na Aguilara, jehož centr z prvního doteku postrádal přesnost.
     
    57
    Oba týmy mají na lavičkách několik zajímavých alternativ do útoku. Po dlouhém zranění je připraven také hostující kanonýr Yilmaz.
     
    58
    Bamba si nevěřil na posun do pokutového území. Přihrávkou na Sanchese dovolil domácím obráncům návrat. Ikoné nakonec pálil z dálky hodně vedle.
     
    59
    Případná remíza by Monako asi definitivně odtrhla od bojů o titul. Dogy možná budou s případným ziskem jednoho bodu spokojenější.
     
    60
    Těžko po změně stran vypíchnout nějaký zajímavější moment. Monako teď nějakou dobu kontroluje hru, ale nachází se hodně daleko od obou branek.
     
    61
    Axel Disasi zkoušel najít Aguilara, jenže mu dal hodně nepřesný míč. Na druhé straně byl zase v ofsajdu chycen Timothy Weah.
     
    62
    Přehlídka nevynucených chyb a laciných ztrát v prostoru mezi vápny nebere konce. Snad se to v závěrečné půlhodině ještě změní.
     
    63
    Weahovi nevyšel krok, aby se mohl dostat k přihrávce Celika. Aguilara v protiakci rychle poslal na zem Jonathan Bamba.
     
    64
    Ruben Aguilar si několikrát vyměnil míč s Golovinem, který se po dlouhé době odvážil odcentrovat a vytěžil tím pro Monačany rohový kop.
     
    65
    Golovinův centr byl ještě před bližší tyčkou prodloužen přesně do náruče vybíhajícího Maignana. Oba gólmani se do této chvíle rozhodně nenadřeli.
     
    66
    Reinildovi se otevřela levá strana. Do křídla se mu ale posouvat nechtělo a byl z toho jen neškodný dalekonosný centr.
     
    67
    Botman zastavil Golovinův pas do předbrankového prostoru. Volland a Ben Yedder mají naprosté minimum kontaktů s balonem.
     
    68
    Wissam Ben Yedder si polaskal balón alespoň u středového kruhu, kde byl nekompromisně sražen k zemi. To už se chystá první střídání na straně Monaka.
     
    68
    Střídání v týmu AS Monaco FC: ze hřiště odchází Alexandr Golovin, přichází Sofiane Diop.
     
    69
    Střídání v týmu Lille OSC: ze hřiště odchází Timothy Weah, přichází Luiz Araújo.
     
    69
    Střídání v týmu Lille OSC: ze hřiště odchází Renato Sanches, přichází Xeka.
     
    71
    Ben Yedder posunul míč do strany Diopovi, který si ho vyměnil s Aguilarem a pak ho zase vrátil až na půlící čáru k Disasimu.
     
    72
    Vollandův centr byl bránící kopačkou ztečován do boční sítě. Místo Golovina rozehrál roh Aguilar, ale kromě útočného faulu Diopa na Bambu se nic nestalo.
     
    73
    Caio Henrique metr před vstupem do pokutového území narazil do Celika. Míč šel do autu právě od tureckého pravého beka, takže se chystá další roh.
     
    74
    Aguilarův centr Maingnan nezlikvidoval, protože ho při zákroku rozhodil poblíž probíhající souboj. Sudí Frappartová nepískala, ale domácí menšího zmatku nevyužili.
     
    75
    Jonathan Bamba narušil bohorovnou rozehrávku Monaka, ale balón se mu získat nepodařilo. U domácí lavičky se chystá hned trojí střídání!
     
    75
    Střídání v týmu AS Monaco FC: ze hřiště odchází Axel Disasi, přichází Djibril Sidibé.
     
    76
    Střídání v týmu AS Monaco FC: ze hřiště odchází Ruben Aguilar, přichází Cesc Fàbregas.
     
    76
    Střídání v týmu AS Monaco FC: ze hřiště odchází Wissam Ben Yedder, přichází Stevan Jovetić.
     
    77
    Cesc Fàbregas se ihned po příchodu prezentoval tvrdým zákrokem na Andrého. Kdyby byl na hřišti déle, tak by to dost možná bylo i za kartu.
     
    78
    Střídání v týmu Lille OSC: ze hřiště odchází Jonathan Ikoné, přichází Burak Yılmaz.
     
    79
    Dogy konečně mají na hřišti velkou ofenzivní zbraň, která dlouho absentovala. Je ale otázka, zda se Yilmaz vůbec dostane do hry, útok Lille je celou druhou půli vymazaný.
     
    80
    Stevan Jovetić v přerušené dost nevybíravě odebral míč z rukou zdržujícího Botmana. Domácí asi chtějí pospíchat, vhazovat totiž má Reinildo.
     
    81
    Po dlouhé době to vypadalo na trochu přímočařejší útok. Vollandovi se ale míč trochu zamotal a toho okamžitě využil José Fonte.
     
    82
    Volland v souboji s Celikem utržil nějakou ránu do obličeje. Píšťalka ale zůstala němá, stejně jako po následném zákroku Diopa.
     
    83
    Od obou týmů to začíná být hodně nervózní. Po zastavené akci Jovetiće se hlavní sudí rozhodla žlutě napomínat Sidibého i Araúja.
     
    84
    Fàbregas se skutečně postavil na místo Aguilara a hraje z pravého křídla. Domácí tam nyní byli ve třech, ale k ničemu pořádnému se nedostali.
     
    85
    Youssouf Fofana přenesl hru na podstatně volnější levou stranu. Pokračující snažení Monaka však zastavil odmávaný ofsajd.
     
    86
    Reinildo nabral rychlost, ovšem Djibril Sidibé mu v křídelním prostoru vystavil rezolutní stopku. Krajní bek Monaka byl později faulován Davidem.
     
    87
    Nyní už je jasné, že o případném vítězi rozhodne jediný gól. Upřímně ale nemám tušení, jak by se k němu mohly oba týmy dostat. Celá druhá půle se dá označit za nudnou.
     
    88
    Bambova nebezpečná hra se k překvapení všech obešla bez odpískání standardní situace z osy hřiště. V posledních vteřinách to hlavní sudí zase pouští.
     
    89
    Střídání v týmu Lille OSC: ze hřiště odchází Jonathan David, přichází Yusuf Yazıcı.
     
    89
    Střídání v týmu Lille OSC: ze hřiště odchází Benjamin André, přichází Boubakary Soumaré.
     
    90
    Yusuf Yazıcı se ve svém prvním představení hezky uvolnil na půlce, jenže rozvíjející se brejk sám zazdil přetaženým pasem na krajana Yilmaze.
     
    90+1
    Nezáživný šlágr bude trvat ještě tři nastavené minuty.
     
    90+2
    Fonte dobře odehrál míč z vlastního pokutového území. Luiz Araújo se ještě snažil něco vymyslet u levé lajny, ale vhazovat bude Lille.
     
    90+2
    Největší šance zápasu! Stevan Jovetić fantasticky sladil náběh se Sidibého nákopem z půlky hřiště. V úniku zakončoval zhruba z rohu malého vápna, Maignan ho ale dobře vystál a připsal si životně důležitý zákrok.
    90+2. Stevan Jovetić (ASM)
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Nejsledovanější zápas kola většinu fanoušků zklamal. Oba týmy si v první půli vypracovaly alespoň pár menších šancí, ale po změně stran to od nich byla fotbalová šeď. Když už byli všichni smířeni s bezbrankovou remízou, tak na stranu Monaka mohl strhnout vítězství Stevan Jovetić, nicméně ve druhé nastavené minutě největší šanci utkání nedal. Zápas před zraky dnešního oslavence Alberta II. tak skončil nepopulárním výsledkem 0:0.
     
    Lille může být s bodem z venkovního hřiště spokojenější. Před dohrávkou mezi PSG a Nantes má jistotu, že se bude přinejhorším bodově dělit o první místo. Monako podruhé za sebou nevyhrálo a zůstává od čela vzdáleno sedm bodů.
     
    Statistiky:
    Střely na branku: 4 – 2
    Střely mimo: 1 – 2
    Držení míče: 63 % – 37 %
    Rohové kopy: 6 – 2
    Ofsajdy: 4 – 1
    Fauly: 11 – 11
    Žluté karty: 3 – 3.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (19:09:29)

    Michal Břuchanský

    Góly:

    Karty:   16. Tchouaméni (ASM), 51. Disasi (ASM), 83. Sidibé (ASM) – 35. Sanches (LIL), 83. Araújo (LIL)


    Držení míče: 63 % : 37 %.
    Střely na branku: 4:2. Střely mimo: 1:2. Rohy: 6:2. Ofsajdy: 4:1. Fauly: 11:11.
    AS Monaco: Lecomte – Disasi (75. Sidibé), Maripán, Badiashile, Caio Henrique – Aguilar (76. Fàbregas), Fofana, Tchouaméni, Golovin (68. Diop) – Volland, Ben Yedder (C) (76. Jovetić).
    Náhradníci: Majecki – Ballo-Touré, Diop, Fàbregas, Jovetić, Matazo, Matsima, Millot, Sidibé.

    Lille OSC: Maignan – Celik, J. Fonte (C), Botman, Reinildo – Weah (69. Araújo), André (89. Soumaré), Sanches (69. Xeka), Bamba – Ikoné (78. B. Yılmaz), David (89. Yazıcı).
    Náhradníci: Karnezis – D. Bradarić, Xeka, Araújo, Djaló, Pied, Soumaré, Yazıcı, B. Yılmaz.

    Rozhodca: Frappartová – Berchebru, Pagès