Dortmund – Schalke 3:0 (kon.) | Leverkusen – Freiburg 1:0 (kon.) | Hoffenheim – Mainz 2:0 (kon.)
Hannover – Stuttgart 1:1 (kon.) | Hertha – Augsburg 1:0 (kon.) | Frankfurt – Hamburger 2:1 (kon.)
koniec
Borussia Dortmund
3:0 (0:0)
FC Schalke 04
Sobota 28.02.2015, 15:30 • Signal Iduna Park, Dortmund • Nemecká Bundesliga
Predzápasové kurzy

     
    Tak to predsa len domáci napokon zvládli a nedali šancu Schalke ani na jeden zásah. Naopak, svoju streleckú potenciu nakoniec dokázali premeniť aj na korenie futbalu a tromi zásahmi v priebehu siedmich minút pochovali šance hostí na bod. Najprv sa trafil presnou ranou neatakovaný Aubameyang a hneď na to sa trafil aj Mkhitaryan. Keď v závere ponúkol gól zadarmo pre Reusa brankár Schalke, bolo o osude troch bodov jednoznačne rozhodnuté. Schalke toho predviedlo vpredu minimálne, po zmene strán prakticky nič. Aj preto jednoznačne prehralo, zatiaľčo Borussia porkačuje vo víťaznom ťažení. Nateraz je to z tohto duelu všetko. (17:20:47)
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    90+2
    Domáci ešte pri lopte a útočia, kým je čas. Ďalší gól by bol pre hostí už asi poriadne krutý, no pravda je, že v ofenzíve to bolo zo strany 04-iek naozaj slabučké.
     
    90+1
    Borussia sa blíži k 5. čistému kontu v tejto sezóne, Schalke si príde po 400. prehru na ihriskách súperov v histórii. Viac majú na konte len Frankfurt, Kaiserslautern a Brémy. Eintracht je v tomto smere rekordmanom.

     
    90
    Rozhodca ešte nadstaví 2 minúty.
     
    89
    Pre Dortmund to bude jubilejné 50. víťazstvo proti Schalke v histórii vzájomných duelov. V domácej lige pre zmenu sa to prehupne na číslo 31 pre BVB.
     
    88
    Na ihrisko sa v domácom drese dostal Kehl, vymenil Sahina.
     
    87
    Napokon to bude pre Schalke, zdá sa, nepríjemný debakel. Slabý výkon však nič iné ani priniesť nemohol. Wellenreuther svoj skvelý výkon degradoval obrovskou hrúbkou a podpísal sa na jasnom víťazstve súpera iste nechcene.
    REUS - 3:0
     
    86
    Dortmund dal gól! Wellenreuther sa tentoraz nevyznamenal a daruje tretí gól domácim! MARCO REUS využil jeho zaváhanie pri rozohrávke a vypichol loptu rovno do siete! Takto to dopadne, keď sa brankár hrá na Manuela Neuera.
     
    85
    Dnes bola proti domácim hráčom jedina ich mizerná strelecké potencia, šancí si vypracovali na gólové premietnutie neúrekom. Padli tam napoon dva kusy, hoci po poriadnej drine. Zdá sa že tri body ostanú doma.
     
    84
    Domáci sú pri chuti a zdá sa, že neškodného súpera by radi dorazili ešte viac. Reus aktuálnu akciu ale prekombinoval a navyše sa pískal ofsajd.
     
    83
    Klopp opäť strieda, do hry posiela Bendera. Z ihriska odišiel Gündogan.
     
    82
    Na spadnutie je teda štvrté víťazstvo v rade, po ktorom všetci v klube snívali niekoľko mesiacov. Teda v čase, keď sa tímu vôbec nedarilo. V tomto prípade by Dortmund poskočil na 9. miesto.
     
    81
    To, o čo sa snažili domáci celý čas je premenené v gólovú potenciu hneď dvojnásobným spôsobom. Čaro Wellenreuthera sa odklialo a Borussi sa musí dýchať viac ako voľne.
    MKHITARYAN - 2:0
     
    80
    Dortmund dal gól! Sedemnásť zápasov sa nedočkal, ale tentoraz mu to tam padá! HENRIK MKHITARYAN si nabehol na skvelý center Gundogana a v páde počas súboja s Uchidom upratal loptu do siete aj on a razom vedie domáci celok o dva góly!
    AUBAMEYANG - 1:0
     
    79
    Dortmund dal gól! Konečne sa to domácim podarilo! Na zásah sa čakalo veľmi dlho, no po dlhom pase do šestnástky sa odrazená lopta dostala k domácim. PIERRE-EMERICK AUBAMEYANG využil voľný priestor a absenciu obrany a strelou k žrdi nedal brankárovi šancu!
     
    78
    Borussia bude striedať, do hry namiesto Kagawu prichádza Błaszczykowski.
     
    77
    Následne takticky fauloval Schmelzer, ktorý si takisto "vypýtal" napomenutie žltou kartou.
     
    76
    Reus sa teda postavil k priamemu kopu, tvrdú ranu z uhla vyrazil Wellenreuther mimo zóny nebezpečia pohotovým reflexom.
     
    75
    Schalke si na úniky už musí dávať pozor, pretože hrozia za to ako teraz v prípade Högera žlté karty.
     
    74
    Medzi týmito súpermi sa v lige už 9x čakalo na gól márne. Aj dnes to zatiaľ vyzerá na deľbu bodov po bezgólovej remíze.
     
    73
    Mkhitaryan to skúsil ranou do stredu brány už po niekoľkýkrát a už aj sám musí vedieť, žeby mohol vymyslieť niečo iné. Na Wellenreuthera nevyzrel ani tentoraz.
     
    72
    Dortmund dnes vystrelil už celkovo 24x, no gólu sa stále nedočkal. Ak by sa to podarilo hráčom 04-ky, bola by to obrovská senzácia a značná taktiež aj nespravodlivosť.
     
    71
    Gündogan číhal na dlhú loptu do šestnástky, čo si všimli aj jeho strážcovia pred možným zakončením. Šanca sa preto nepremenila v gól ani po tejto situácii.
     
    70
    Dortmund teda rozhodne nadviazal na predchádzajúce tri ligové výhry za sebou, no na premieňaní šancí ešte bude musieť popracovať.
     
    69
    Všetci privŕženci domáceho klubu vedia a tušia, že to z ich strany je dobré. Chýba stále ešte aj gólová bodka k sľubnému výkonu.
     
    68
    Mkhitaryan skúsil z uhla prekvapiť brankára, napokon mu to slabšou strelou nevyšlo poľa predstáv. Wellenreuther chytá naozaj vo výbornej forme.
     
    67
    Ak Schalke nedokáže vyhrať, boj o Ligu majstrov sa mužstvu skomplikuje. Na tri body to pritom vôbec z ich strany nevyzerá ani necelú polhodinu pred koncom.
     
    66
    Barnetta príde na ihrisko, Boateng z neho schádza.
     
    65
    Je neuveriteľné, že na ihrisku sa pohybuje od začiatku duelu aj Klaas Jan Huntelaar. Nedostal sa zatiaľ vôbec do žiadnej šance, zrejme je ešte po zranení trochu indisponovaný.
     
    64
    Aubameyang skúsil využiť odrazenú loptu na volej smerom na bránu, mieril to nad. Wellenreuther preto tentoraz nemusel zasahovať. Po prestávke má síce menej práce, ale stále musí byť v strehu.
     
    63
    Center sa do šestnástky vznášal v obrovskej výške, takže obrana sa stihla sformovať a nedať priestor komukoľvek v žltočiernom.
     
    62
    Reus bol nepríjemne atakovaný, získal preto pre svoje farby rohový kop. Karta udelená nebola, Aogo z toho vyšiel ešte veľmi dobre.
     
    61
    V aktuálnej sezóne navyše Borussia vyťažila po rohových kopoch len 4 presné zásahy. Aj preto tá nemohúcnosť v období Vianoc a pád na úplné dno.
     
    60
    Len Dortmund a Leverkusen sú v nemeckej lige mužstvami, ktoré ešte z rovno priameho kopu gól nedali.
     
    59
    Z poriadnej diaľky skúsil ranu aj Gündogan, mieril tesne vedľa. Gólman to mal pod kontrolou a preto ani nemusel vyrážať mimo brány.
     
    58
    Borussia to skúša všelijako, vzduchom, po zemi, štandardkami aj akciami z hry. Zatiaľ nevyšlo ani jedno.
     
    57
    Pomaly, ale isto sa z brankára hostí stáva muž zápasu. Ak to takto ďalej pôjde, jeho kolegovia ho budú mať dôvod ospevovať niekoľko dní.
     
    56
    Reus neprekonal Wellenreuthera v úniku ani tentoraz! Zbavil sa Höwedesa, ale krížnu ranu mu vyrazil preč brankár. Dobiehajúci Kagawa bol taktiež neúspešný, do bezpečia odkopla už obrana.
     
    55
    Akrobaticky skúšal zakončiť Kirch center z rohového kopu, nevyšlo mu to podľa predstáv. Brankár ani nemusel zasahovať, šlo to mimo.
     
    54
    Miestami to nejde vpredu ani Dortmundu, najmä Kirch posiela nepresné lopty pred bránu. To dáva Schalke šancu vydýchnuť si.
     
    53
    Vo fantastickej atmosfére stále platí, že gólu sa diváci nedočkali. Na obraze hry sa vôbec nič nezmenilo a aktívnejš vpredu sú hráči Borussie.
     
    52
    Opäť lopta lietala zo strany na stranu, žltočierni ju stoj čo stoj chceli dostať pred brankára. V skrumáži sa následne pískal útočný faul, čo vyvolalo mierne vášne.
     
    51
    Reus sa to pokúsil zmeniť, z diaľky napriahol bombu, ktorú nikto netečoval a predsa sa ešte chystal roh.
     
    50
    Lopta je v moci Dortmundu, no aktuálne to po zmene strán zatiaľ nie je permanentný tlak, ako sme to videli v polčase prvom.
     
    49
    Ak by dnes Schalke bodovalo, iste by v tíme vádla spkojnosť. Prvý polčas, diplomaticky povedané, totiž priniesol slabú hru hostí.
     
    48
    Zatiaľ sa ani jeden tréner nerozhodol pre zmenu v kádri, hrá sa teda v tej istej jedenástke na jednej či druhej strane.
     
    47
    Reus okamžite čakal na dlhú loptu dopredu, no pomohol si faulom a preto rozhodca jeho čin musel odsúdiť prerušením hry.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Kvantum šancí, ktoré mal Dortmund v prvom polčase a ani jedna z nich nebola premenená. To sa Borussi po zmene strán nemusí vyplatiť, hoci v ofenzíve urobili hráči BVB všetko možné. Kagawa, Reus aj ďalší hráči mali čo povedať pred bránou, no zvonilo brvno, vyznamenal sa Wellenreuther a ani raz sa sieť nevlnila. Na druhej strane neuspel volejom Boateng, aj preto je stav nerozhodný 0:0, no zároveň aj značne šokujúci. Pokračovať sa bude opäť o 15 minút.

     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Rozhodca ešte nadstavuje 1 minútu.
     
    44
    Bol to teda ešte v prvom polčase sľubný priamy kop, no ten Reus nezakrútil presne a Schalke sa ubránilo.
     
    43
    Höwedes si už žltú vykoledoval, obeťou sa stal Reus.
     
    42
    Začalo sa na ihrisku viac priostrovať, no rozhodca to ešte žltou kartou ani raz neriešil.
     
    41
    Najradšej by sa v kabíne už videli hlavne hráči Schalke, ktorí toho prežili na 40 minút hry viac ako dosť. Pomaly už radšej zbierajú sekundy vo svoj prospech.
     
    40
    Kirch posielal pred bránu ďalšiu veľmi dobrú loptu, no Reus už nemohol pokračovať po súboji Aubameyanga s Wellenreutherom, pretože sa pískal faul na gólmana.
     
    39
    Ak bol na ihrisku v posledných v 9-tich dueloch Hummels, jeho tím získal v priemere len 0,8 bodu. Šťastným talizmanom teda príliš nie je.
     
    38
    Reus v úniku urobil všetko dokonale, aby si pripravil loptu na gólovú strelu. Pravačkou potom mieril k žrdi, ale zase len tesne vedľa! Neuveriteľné, čo už všetko on a jeho kolegovia zahodili.
     
    37
    Borussia si vybojovala priamy kop, z ktorého však nič nebolo. Schmelzer poslal loptu len na hlavy najbližšie stojacich obrancov.
     
    36
    Skóre 0:0 je tak priam nepochopiteľné, veľmi ľahko mohli vyhrávať žltočierni aj o tri góly. Veriť tomu nechce vzhľadom k postoju po šanciach ani tréner Klopp.
     
    35
    Neustädter po rohu tečoval nebezpečnú strelu Reusa do brvna! Domáci sa tak opäť nedostali do vedenia, hoci boli k tomu veľmi blízko.
     
    34
    Kagawa v úniku opäť rozvíril vietor, Höwedes mu v poslednej chvíli zabránil nebezpečnú ranu upratať do siete. Bude to ešte roh.
     
    33
    Pekná akcia domácich, na konci ktorej bol Mkhitaryan. Posielal prudkú loptu ešte pred bránu, kde číhal Reus či Kagawa. Obrana opäť odolala.
     
    32
    Za to žltočierni vpredu už pozahadzovali aj poriadne gólové tutovky, čo ich v ďalšom priebehu zápasu možno bude mrzieť.
     
    31
    Napokon sa roh zahral, Fuchs to ustál bez ujmy a taktiež obrana Dortmundu. Weidenfeller toho veľa dnes zatiaľ riešiť nemusel.
     
    30
    Hra je na chvíľu prerušená pre neprístojnosti domácich fanúšikov, ktorí Fuchsa pri zahrávaní rohového kopu častovali kadejako. S rozhocom preto radšej počkali na pokoj.
     
    29
    Skóre sa teda nemenilo ani po týchto vyložených šanciach, no defenzíva Schalke je mimoriadne zrelá na inkasovanie.
     
    28
    K hlavičke po centri z rohu sa dostal Sahin a preveril rukavice brankára aj tentoraz. Namieril to napokon len do stredu brány, čo nespôsobilo významné ťažkosti.
     
    27
    Hostia si vydýchli len na chvíľu, hneď na to mieril dobrú jedovku spoza šestnástky Reus a Wellenreuther len končekmi prrstov musel vyraziť loptu na roh!
     
    26
    Nastasič zachránil jednou nohou čistý gól! Reus sa totiž vymanil zo súboja v šestnástke a pred brankárom stihol loptu priťuknúť Aubameyangovi. Ten trestuhodne odkrytú bránu netrafil, zato mu v ceste stál príkladne obranca Nastasič!
     
    25
    Stále platí, že sa hrá viac pred bránou Schalke a Dortmund sa rútil do ďalšej šance. Opäť to vyzerá sľubne.
     
    24
    Na loptu do ohňa ešte naskakoval hneď na to aj Hummels a aj sa dostal k zakončeniu. Šlo to napokon tesne nad a Wellenreuther zasahovať nemusel.
     
    23
    Ním hľadal Reus pred bránou kohokoľvek zo svojich, obrana odvrátila včas preč.
     
    22
    Höger ostro fauloval a môže byť rád, že nevidel ani len žltú kartu. Teraz sa mu to prepieklo len tak tak, v každom prípade zavinil priamy kop.
     
    21
    Je možno len otázkou času, kedy nesúrodá defenzíva hostí podľahne tlaku súpera. Šance sa totiž pred ich bránou množia.
     
    20
    Na druhej strane sa pritom veľmi k slovu ešte nedostal Huntelaar a vypojený z hry je aj Choupo-Moting.
     
    19
    Prejavuje sa to, že obrana Schalke nie je sformovaná ideálne, prvé desiatky minút totiž nepresvedčila o jej pevnosti. Dortmund to už niekoľkokrát využil, na jeho smolu však zatiaľ bez gólového efektu.
     
    18
    Ďalšiu strelu vyslal na bránu Mkhitaryan, keď si loptu na prsiach pekne sklepol a mieril tvrdo. Wellenreuther bol na mieste a v strede svätyne si poradil príkladne.
     
    17
    Hummels posielal dopredu ďalšiu loptu, Neustädter ju len nadvihol a rovno do šance pre Kagawu. Japonec volejom mieril tesne vedľa, Wellenreuther vybehol z brány až príliš.
     
    16
    Tentoraz Wellenreuther nestihol reagovať, defenzíva mu takisto príliš nepomohla. Hostia sa musia permanentne brániť.
     
    15
    Mkhitaryan mieril do šestnástky zaujímavý center, na ten reagoval Reus. Halfvolejom to skúsil krížne a mieril len tesne mimo!
     
    14
    Už niekoľkokrát sa mohla teda meniť situácia v rámci skóre stretnutia, pod tlakom sú naďalej hosťujúci hráči.
     
    13
    Posledné minúty sa to však točí okolo brány Schalke, už neraz to pred ich bránou horelo. Aj keď tímy trápi maródka, v úvodu duelu to príliš nie je cítiť.
     
    12
    Rohový kop žltočierni nevyužili vo svoj prospech, opäť bol pri akcii všadebol Wellenreuther.
     
    11
    Rýchlik Aubameyang štartoval do šance na bránu, stíhala ho obrana a Wellenreuther vybehol z brány. V nevhodnú chvíľu sa pošmykol, čo si Gabončan nevšimol a preto jeho strelu z uhla už len s tečom putovala mimo.
     
    10
    Wellenreuther opä v permanencii, tentoraz celý čas videl ranu Sahina. Nemal preto problém ju rýchlo spacifikovať a svoj tím príkladne podržať.
     
    9
    Borussia vyhrala v lige 3x v rade prvýkrát od prelomu marca a apríla minulého roka.
     
    8
    Derby teda začalo poriadne zostra, na obidvoch stranách sa už mohlo s trochou šťastia oslavovať. Diváci si zatiaľ musia počkať.
     
    7
    Boateng po sklepnutí lopty z prvej chcel preveriť Weidenfellera, no mieril mimo. Najprv to vyzeralo nebezpečne, nakoniec to šlo značne vedľa.
     
    6
    Pokojne teda domáci mohli ísť do vedenia, obrana súpera naozaj zaspala. Diváci sa zatiaľ ale nedočkali a ani po ďalšom úniku Aubameyanga. Pískal sa totiž ofsajd.
     
    5
    Aubameyang sa z ničoho dostal do veľkej šance jeden na jedného a mieril to sľubne. Wellenreuther však fantasticky loptu vyrazil na roh, ofsajd to teda nebol a mohlo byť skóre stretnutia otvorené!
     
    4
    Felix Zwayer je dnes hlavným rozhodcom tohto duelu, v Bundeslige sa súperi stretli už po 86-raz.
     
    3
    Boateng okamžite zahrával prvý rohový kop v zápase a center pred bránu vyzeral nebezpečne. Na druhýkrát musel už Weidenfeller von z brány a loptu stiahnuť do náruče.
     
    2
    Tí nastúpili klasicky v modrobielom a už aj s Huntelaarom v útoku. Dortmund ako vždy v žltočiernom.
     
    1
    Veľké derby sa začalo, zápas zápasov v Nemecku rozohrali hráči Schalke 04.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    -40
    Úvodné zostavy:

    Borussia Dortmund: Weidenfeller – Kirch, Subotič, Hummels, Schmelzer, Sahin, Gündogan, Mkhitaryan, Kagawa, Reus, Aubameyang.
    Náhradníci: Langerak – Ginter, Dudziak, Kehl, Bender, Błaszczykowski, Immobile.

    FC Schalke 04: Wellenreuther – Uchida, Fuchs, Höwedes (K), Nastasič, Aogo, Neustädter, Höger, Boateng, Huntelaar, Choupo-Moting.
    Náhradníci: Wetklo – Kaan Ayhan, Sobottka, Meyer, Sam, Barnetta, Platte..
     
    Dortmund vyhral so Schalke v piatich ostatných prípadoch len raz, v tejto sezóne súperovi na jeho ihrisku podľahol 1:2. Ako to bude tentoraz sa dozvieme od 15.30, keď zápas začne.
     
    Mimo hry ostávajú aj tak ešte Aogo a Fuchs. Schalke si bude musieť poradiť aj bez Fährmanna, Giefera, Kirchhoffa, Kolasinača, Matipa, Uchidu , Draxlera, Goretzku, Farfána a Obasiho. V hostiteľskom tábore nebude k dispozícii Piszczek a tiež Großkreutz s Durmom.
     
    Nedá sa celkom povedať, aby mali hostia formu. Nevyhrali dva duely za sebou, vsietili len jeden gól a nedarilo sa im ani v Lige majstrov. Mimo hry bol zranený strelec Klaas-Jan Huntelaar, čo pohode takisto neprospelo. Ale Holanďan je už späť ako po treste za červenú kartu, tak aj po zranení. Hrozba pre žltočiernych tak bude prameniť zrejme najmä z jeho kopačiek.
     
    Doma inkasovalo viac gólov ako Borussia šesť tímov, vo všetkých troch prípadoch, keď žltočierni brali tri body padol značný počet gólov. Najprv to bolo 3:0, potom 4:2 a pred týždňom 3:2. To Schalke 04 je na tom naopak. V ich dueloch padá minimum gólov, naposledy viac ako dva padli 17. decembra v Paderborne.
     
    Derby nikdy favorita nemá a platí to aj v tomto prípade. Dortmund býval doma tradične silný, čo však v aktuálnej sezóne neplatí. Napriek tomu body len tak ľahko nepustí, pozitívne totiž vyzerá jeho forma z ostatných duelov. V lige vyhral tri zápasy za sebou a ani prehra 2:1 na pôde silného Juventusu v LM nie je na zahodenie.
     
    Tradičný šláger Bundesligy a odvekí rivali z Dortmundu a Gelsenkirchenu budú pokračovať v 23. kole nemeckej Bundeslige. Oba celky si nebudú núkať body ako na podnose, práve naopak. Očakáva sa tuhý boj o každý centimeter ihriska.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:30.

    Filip Kubaliak

    Góly: 79. Aubameyang, 80. Mkhitaryan, 86. Reus

    Karty:   77. Schmelzer (DOR) – 43. Höwedes (SCH), 75. Höger (SCH)


    Borussia Dortmund: Weidenfeller – Kirch, Subotič, Hummels, Schmelzer, Sahin (88. Kehl), Gündogan (83. Bender), Mkhitaryan, Kagawa (77. Błaszczykowski), Reus, Aubameyang.
    Náhradníci: Langerak – Ginter, Dudziak, Kehl, Bender, Błaszczykowski, Immobile.

    FC Schalke 04: Wellenreuther – Uchida, Fuchs, Höwedes (K), Nastasič, Aogo, Neustädter, Höger, Boateng (66. Barnetta), Huntelaar, Choupo-Moting.
    Náhradníci: Wetklo – Kaan Ayhan, Sobottka, Meyer, Sam, Barnetta, Platte.

    Rozhodca: Felix Zwayer