Hamburger – Augsburg 0:1 (kon.) | Frankfurt – Brémy 2:1 (kon.) | Kolín nad Rýnom – Dortmund 2:1 (kon.)
Hannover – Bayern 0:1 (kon.) | Ingolstadt – Leverkusen 0:1 (kon.) | Stuttgart – Wolfsburg 3:1 (kon.)
koniec
1. FC Kolín nad Rýnom
2:1 (0:1)
Borussia Dortmund
Sobota 19.12.2015, 15:30Nemecká Bundesliga • 17. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní online priameho prenosu z nemeckej Bundesligy. Spoločne budeme sledovať duel medzi Kolínom nad Rýnom a Borussiou Dortmund. Zápas za začína v sobotu o 15:30 hod.

    KOLÍN NAD RÝNOM

    Futbalistom Kolína patrí v tabuľke priebežné 10. miesto. V šestnástich kolách dokázali šesťkrát zvíťaziť a po bode získali aj za päť remíz. Momentálne ale nemajú príliš dobrú formu a na víťazstvo čakajú viac ako mesiac. Naposledy dokázali zvíťaziť ešte 7. novembra, keď prekvapujúco vyhrali na pôde Leverkusenu 1:2. Ak sa pozrieme len na domáce zápasy zistíme, že „capkovia“ nevyhrali posledných 5 zápasov a doma nestrelili gól už 440 minút. Počas uplynulého víkendu získali cenný bod v Brémach, o ktorý sa postaral Dušan Švento. Pre slovenského futbalistu to bol vôbec prvý bundesligový gól. Najlepším strelcom tímu je so šiestimi gólmi Francúz Anthony Modeste. Hlavný tréner Peter Stöger bude mať na zápas s Dortmundom k dispozícii takmer kompletný tím. Zranený je iba Leonardo Bittencourt.

    BORUSSIA DORTMUND

    Borussia Dortmund podáva v tejto sezóne opäť kvalitné výkony, ktoré ju vyšvihli na druhé miesto. Navyše, BVB dýcha na chrbát aj Bayernu Mníchov, na ktorý stráca len 5 bodov. Zverencov Thomasa Tuchela môže mrzieť najmä zbytočná prehra na pôde Hamburgu, kde prehrali 3:1. Dve prehry za sebou utŕžili aj v Európskej lige, no na ich postupe sa už nič nezmenilo. V Bundeslige sa z nečakaných zaváhaní dokázali poučiť a zdolali postupne Stuttgart, Wolfsburg i Frankfurt. Navyše, Dortmund si spravil chuť aj v ligovom pohári, v ktorom cez týždeň vyradil Augsburg (0:2). Najlepším strelcom tímu je Gabončan Pierre-Emerick Aubameyang, ktorý v 16 kolách zaznamenal skvelých 18 gólov. V Kolíne to žlto-čierni budú mať veľmi ťažké, keďže im chýba niekoľko lúčových hráčov – Marco Reus, Nuri Sahin, Eric Durm a Sven Bender.

    Posledných 5 vzájomných zápasov v Kolíne
    18.10.14 Kolín n. R. – Dortmund 2:1
    28.01.13 Kolín n. R. – Dortmund 1:0
    25.03.12 Kolín n. R. – Dortmund 1:6
    15.10.10 Kolín n. R. – Dortmund 1:2
    17.01.10 Kolín n. R. – Dortmund 2:3
     
    Úvodné zostavy:

    1. FC Köln: Horn – Olkowski, F. Sørensen, Maroh, Heintz, Hector – Gerhardt, Lehmann (C), Švento – Risse, Zoller.
    Náhradníci: Mesenhöler – Mavraj, Jojić, Bittencourt, Modeste, Osako, Hosiner.

    Borussia Dortmund: Bürki – Ginter, Papastathopoulos, Hummels (C), Park – Weigl, Gündoğan – J. Hofmann, Kagawa, Mchitarjan – Aubameyang.
    Náhradníci: Weidenfeller – Leitner, Ramos, G. Castro, Piszczek, S. Bender, Schmelzer.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop zápasu mala Borussia Dortmund. Jej hráči ale zatiaľ kombinujú len na vlastnej polovici ihriska.
     
    2
    Prvý nedovolený zákrok duelu. Proti pravidlám sa previnil japonský stredopoliar Shinji Kagawa.
     
    3
    Prvé zakončenie v podaní hostí. Z ľavej strany centroval Park Joo-ho, k odrazenej lopte sa dostal Matthias Ginter, no jeho strela mierila vedľa brány.
     
    4
    Od začiatku duelu možno vidieť s akou taktikou domáci capkovia nastúpili. S desiatimi futbalistami bránia na vlastnej polovici ihriska.
     
    5
    Borussia pokračuje v dobýjaní domácej šestnástky. Zatiaľ sa ale do vážnejšej šance nedostala. Ginterov center bol odvrátený do bezpečia.
     
    6
    Strela Jonasa Hofmanna bola zblokovaná. Nasledovať tak bude rohový kop hostí. Zahrávať ho bude Henrikh Mkhitaryan.
     
    7
    Po centri arménskeho reprezentanta sa dostal k strele obávaný Pierre-Emerick Aubameyang. Gabončan ale teraz svoje kanonierske schopnosti nepotvrdil a loptu posiela mimo brány.
     
    8
    Prvý náznak útočnej akcie v podaní Kolínčanov. Do šestnástky po vhadzovaní vbehol Dušan Švento, ale proti presile hosťujúcich obrancov neuspel.
     
    9
    Mats Hummels sa teraz pohral s nervami fanúšikov Dortmundu. Hlavičkou poslal "malú domov" na brankára Romana Bürkiho. Tá ale bola tak dôrazná, že švajčiarskemu brankárovi narobila problémy.
     
    11
    Za obranu si dobre nabehol Henrikh Mkhitaryan, okamžite hľadal Aubameyanga, no pred Gabončanom dobre zasiahol Dominique Heintz.
     
    12
    Borussia Dortmund zahrávala druhý rohový kop v zápase. K centru z pravej strany sa dostal Mkhitaryan, no jeho center skončil iba v náručí Tima Horna.
     
    13
    Simon Zoller to prehnal pri napádaní so svojim dôrazom a v súboji s Park Joo-Hom fauloval. Pri lopte sú tak opäť hostia.
     
    14
    Pierre-Emerick Aubameyang sa snažil presadiť sa po pravej strane, no svoje obranné povinnosti si do bodky splnil slovinsky obranca Dominic Maroh.
     
    15
    Center Park Joo-hona prepadol v pokutovom území cez jedného z domácich obrancov. Našťastie pre Kolín sa k lopte Aubameyang nedostal, inak by z toho bola vyložená šanca.
     
    16
    Prvý ofsajd zápasu. V postavení mimo hry sa ocitol domáci hrotový útočník Simon Zoller. Obrana Dortmundu zatiaľ funguje na výbornú.
     
    17
    Kolínčania teraz dobre vytlačili hostí až na svoju polovicu ihriska. Určite bude zaujímavé sledovať, dokedy dokážu takto agresívne napádať.
     
    18
    Dortmund dal gól! Favorit zápasu sa dostáva pomerne rýchlo do vedenia. Po rohovom kope Henrikha Mkhitaryana ostal trestuhodne voľný SOKRATIS PAPASTATHOPOULOS a presnou hlavičkou posiela loptu do siete.
    18. Sokratis Papastathopoulos (DOR)
     
    19
    Domáci sa okamžite snažili o odpoveď, no ich útočná akcia sa skončila tesne pred šestnástkou Dortmundu.
     
    20
    Hostia zvyšujú aktivitu. Center Matthiasa Gintera smeroval na Pierre-Emericka Aubameyanga, no ten v hlavičkovom súboji napokon neuspel. Nasleduje roh pre hostí.
     
    21
    Z veľkej diaľky pálil Henrikh Mkhitaryan. Jeho prízemná strela nebola zlá, no trafila iba bočnú sieť brány Tima Horna.
     
    22
    Strelec prvého gólu Sokratis Papastathopoulos sa teraz previnil voči pravidlám a hlavný rozhodca mu výrazne dohovára. Grécky obranca zatiaľ žltú kartu nedostal.
     
    23
    Dominique Heintz dobre predskočil Henrikha Mkhitaryana, ktorý ho následne aj fauloval.
     
    25
    Prvá šanca domáceho tímu. Dortmund prepadol v strede poľa, čím sa Kolínu naskytla šanca na rýchly brejk. Yannick Gerhardt posunul loptu na Marcela Risseho, ktorý strieľaným centrom ešte hľadal lepšie postavených spoluhráčov. Napokon bola jeho prihrávka nepresná.
     
    26
    Domáci zvyšujú obrátky a rozhodne sa nechcú zmieriť s nepriaznivým stavom. Výborne napádajú, čím dostávajú hostí pod tlak.
     
    27
    Akcia ako cez kopírak. Opäť sa Risse dostal k centru z pravej strany, ale opäť svojim strieľaným pasom nenašiel spoluhráča. Pred bránou boli dobre postavení Zoller i Švento.
     
    28
    Dortmund sa snaží upokojiť hru a dlhší časový úsek drží loptu na svojich kopačkách. Neváha si ani pomôcť prihrávkou na vlastného brankára.
     
    30
    Máme za sebou prvú tretinu zápasu. Dortmund vďaka gólu Papastathopoulosa vedie 1:0 a momentálne kontroluje priebeh zápasu.
     
    31
    Po faule Park Joo-hona zahrávali domáci priamy kop. K hlavičke sa dostal obranca Frederik Sørensen, no skvelý zákrok vytiahol Roman Bürki.
     
    32
    Z následného rohového kopu "capkovia" nič nevyťažili. Loptu do bezpečia poslal ráznym odkopom Mats Hummels.
     
    33
    Z ľavej strany na dvakrát odcentroval Park Joo-ho, no Pierre-Emericka Aubameyanga nenašiel. Následne ešte loptu zachytáva na druhej strane Ginter.
     
    34
    Ďalší rohový kop pre Kolín. Center Pawela Olkowskiho totiž dobre zblokoval Sokratis Papastathopoulos.
     
    35
    Ani z tejto štandardnej situácie sa domáci do zakončenia nedostali. Vo vzduchu má jasne navrch Dortmund, čo sa koniec koncov ukázalo aj pri jedinom góle zápasu.
     
    36
    Dortmund mohol pridať druhý gól zápasu. Spoza šestnástky pálil z prvej Julian Weigl, no jeho strela tesne minula bránu. Ak by mierila o pár centimetrov doprava, bol by z toho krásny gól.
     
    37
    Na druhej strane sa domáci dožadovali odpískania pokutového kopu. Pawel Olkowski totiž spadol na zem v súboji s Park Joo-hom. Treba ale povedať, že Poliak svojmu pádu výrazne pomohol.
    37. Pawel Olkowski a jeho pád v pokutovom území Dortmundu
     
    38
    Dobrý zákrok Tima Horna. Ten pohotovo likviduje strelu Matthiasa Gintera, no následne loptu posiela do outu. Na zemi totiž ostáva Dušan Švento.
     
    39
    Našťastie to so slovenským obrancom vyzerá dobre a v zápase bude pokračovať bez ošetrovania.
     
    40
    Kolínčanom sa vypláca, že s malým počtom hráčov útočia. Aj teraz poslal jeden z domácich hráčov dobrý center do šestnástky, no bol tam iba Simon Zoller, ktorý sa snažil o zakončenie.
     
    42
    Výborný zákrok Sokratisa Papastathopoulosu. Po ľavej strane Grékovi už unikal Dušan Švento, no skvelým sklzom ho o loptu dokázal pripraviť.
     
    43
    Dortmund v závere polčasu kontroluje hru a snaží sa o to, aby si do polčasovej prestávky odniesol tesné vedenie.
     
    44
    Henrikh Mkhitaryan sa dostal k strele spoza šestnástky. Tá však bola zblokovaná a bránu Tima Horna neohrozila.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Máme za sebou prvý polčas. Územnú prevahu mali hostia, a dokonca sa im podarilo streliť aj mimoriadne dôležitý prvý gól. Po centri z rohového kopu sa presnou hlavičkou zaskvel Sokratis Papastathopoulos. Vďaka nemu tak Dortmund vedie po prvom dejstve najtesnejším rozdielom a smeruje za ziskom ďalších troch bodov.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Prvé striedanie zápasu. V dnešnom zápase skončil Mats Hummels a na jeho miesto nastúpil Sven Bender. Do druhého polčasu nenastúpil ani Park Joo-ho, ktorého nahradil Marcel Schmelzer.
     
    47
    Prvú šancu druhého polčasu mal domáci Yannick Gerhardt. Ten si pekne nabehol na center, no jeho hlavičkové zakončenie tesne minulo bránu hostí.
     
    48
    Ďalšiu príležitosť mal aj Dušan Švento, no jeho pokus podobne ako hlavička Gerharta mieril mimo troch tyči brány Romana Bürkiho.
     
    50
    V druhom polčase sú jasne aktívnejší domáci, ktorí sa snažia o to, aby prerušili dlhočiznú sériu, počas ktorej doma neskórovali.
     
    51
    Shinji Kagawa sa dopustil ostrého zákroku, čo neuniklo zraku hlavného rozhodcu Knuta Kirchera. Domáci tak môžu pokračovať v útočnej aktivite.
     
    52
    Priamy kop domáceho tímu zahral Marcel Risse. S jeho centrom si ale hosťujúca obrana poradila.
     
    54
    Dušana Šventa je v druhom polčase veľmi vidieť. Tentokrát sa po ľavej strane predral k centru, no loptu do svojich rúk chytá brankár Roman Bürki.
     
    55
    Pekná akcia Dortmundu. Po centri z pravej strany sa dostal k hlavičke Shinji Kagawa, no v dobrej šanci si nepotykal so zakončením.
     
    56
    Dortmund sa teraz na dlhší časový úsek zmocnil lopty a snaží sa prerušiť narastajúci tlak domáceho mužstva.
     
    57
    Pierre-Emerick Aubameyang sa dostal k strele, no tá bola zblokovaná. Nasledovať tak bude rohový kop pre BVB.
     
    58
    Zo štandardnej situácie hostia nič nevyťažili. Center Henrikha Mkhitaryana bol nepresný.
     
    59
    Snáď po prvýkrát sme v akcii videli aj İlkaya Gündoğana. Nemecký reprezentant vystrelil spoza šestnástky, no Hornovu bránu tesne minul.
     
    60
    Máme za sebou hodinu hry. Dortmund sa definitívne dostal z tlaku domácich hráčov a kontroluje hru.
     
    61
    Šanca pre Kolín. Po centri Risseho z ľavej strany sa dostal k lopte Simon Zoller a z otočky vystrelil. V poslednej chvíli jeho strelu zblokoval na roh Sven Bender.
     
    62
    Ofsajd. V postavení mimo hry bol opäť Simon Zoller. Obrana Dortmundu opäť zafungovala na výbornú.
     
    63
    Ani teraz si domáci hráči nedali pozor na postavenie mimo hry. Tentokrát sa ale v ofsajde neocitol Simon Zoller, ale slovenský reprezentant Dušan Švento.
     
    65
    Jonas Hofmann si pekne vymenil loptu s Henrikhom Mkhitaryanom. Hosťujúci útočník sa s ňou dostal do šestnástky, no pri snahe o strelu sa mu hodil pod nohy domáci obranca, ktorý tak jeho strelu zblokoval.
     
    66
    Julian Weigl takmer stiahol dres jedného zo súperov a Knut Kircher tak musel odpískať nedovolený zákrok.
     
    67
    A máme tu prvú žltú kartu v zápase. Za nedovolený zákrok ju dostáva dnes málo aktívny Pierre-Emerick Aubameyang.
     
    68
    O vyrovnanie sa snažil svojim pokusom Marcel Risse, no takáto strela nemohla prekvapiť Romana Bürkiho v bráne hostí.
     
    69
    Prvé striedanie domáceho tímu. Z ihriska odchádza Dušan Švento a na jeho miesto prichádza Leonardo Bittencourt.
     
    70
    O niekoľko sekúnd neskôr domáci tréner strieda aj druhýkrát. Na trávnik posiela najlepšieho strelca tímu Anthonyho Modestea a z ihriska sťahuje Pawla Olkowskiho.
     
    72
    Anthony Modeste sa okamžite po svojom príchode na trávnik snažil zaútočiť, no v súboji s hosťujúcimi obrancami neuspel.
     
    73
    Druhým potrestaným mužom v dnešnom zápase je domáci kapitán Matthias Lehmann.
     
    74
    Borussia Dortmund bude zahrávať rohový kop, no pred tým však budeme zrejme svedkami striedania.
     
    75
    Je tomu tak. Na ihrisko prichádza Adrían Ramos a v dnešnom zápase končí Jonas Hofmann.
     
    76
    Domáci tím bude po faule Svena Bendera na Leonarda Bittencoura zahrávať priamy kop približne 25 metrov od brány hostí.
     
    77
    Roman Bürki tento raz nemusel zasahovať. Strela Marcela Risseho totiž nemierila smerom na jeho bránu.
     
    78
    Hra sa teraz strieda z jednej strany na druhú. Svoje obranné povinnosti výborne splnil Jonas Hector, ktorý zastavil rýchly brejk Dortmundu.
     
    79
    Skvelý zákrok Romana Bürkiho. Švajčiarsky brankár končekmi prstov vyrazil strelu Yannicka Gerhardta na rohový kop. Strela domáceho hráča sa ešte obtrela o ľavú tyč.
     
    80
    A ďalší rýchly útok v podaní Kolína. Jonas Hector posunul loptu na Simona Zollera, ktorý s ňou postupoval smerom na bránu hostí. Nakoniec zobral zodpovednosť na svoje plecia, ale jeho strela nemierila presne.
     
    81
    Máme pred sebou posledných 10 minút, nervozita sa stupňuje. Kolín na domácom trávniku aktuálne neskóroval už 520 minút. Dokáže ešte vyrovnať?
     
    82
    1. FC Köln dáva gól! Tak akoby som to privolal. Obrovská chyba Romana Bürkiho je potrestaná. Ten absolútne nezvládol rozohrávku, loptu nahral priamo na kopačku SIMONA ZOLLERA, ktorý nekompromisne zlomil strelecké prekliatie domáceho tímu.
    82. Simon Zoller (KLN)
     
    83
    Za svoju gólovú radosť dostáva Simon Zoller žltú kartu. Určite mu to ale vôbec nevadí.
     
    85
    Center smerujúci na Anthonyho Modestea chytá do svojich rukavíc nešťastný hrdina z predchádzajúcich sekúnd Roman Bürki.
     
    86
    Domáci sa nechcú uspokojiť s bodom a stále sa tlačia dopredu. Modesteho prihrávku na Zollera ale výborne prečítal Sokratis Papastathopoulos.
     
    87
    Škoda. Marcel Risse sa pekne zbavil brániaceho hráča Dortmundu, no jeho prihrávka na nabiehajúceho spoluhráča bola príliš prudká. Nasleduje odkop od Bürkiho brány.
     
    88
    Frederik Sørensen odvracia center z ľavej strany do bezpečia. Následne dokonca capkovia získavajú loptu na svoje kopačky.
     
    89
    Leonardo Bittencourt sa krásne zbavil Gintera, no jeho strieľaný center Modesteho nenašiel. Vybojoval aspoň rohový kop pre svoj tím.
     
    90
    1. FC Köln dáva gól! Tak to je neuveriteľný obrat. Marcel Schmelzer síce odvrátil loptu do bezpečia, no Frederik Sørensen ju vrátil do pokutového územia hostí, kde bol pripravený ANTHONY MODESTE. Ten strelou z prvej prekonáva brankára hostí.
    90. Anthony Modeste (KLN)
     
    90+1
    Podobne ako Simon Zoller dostáva za svoju radosť s vyzlečením dresom žltú kartu aj Anthony Modeste.
     
    90+2
    Posledné striedanie zápasu. Z ihriska odchádza Simon Zoller a na jeho miesto prichádza Mërgim Mavraj.
     
    90+3
    Zúfalý nápor Dortmundu. Dlhý center dopredu ale končí iba v rukách Tima Horna, ktorý bude loptu držať v moci čo najdlhšie.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Predčasný vianočný darček pre fanúšikov Kolína je na svete. Domáci senzačne otočili v posledných desiatich minútach zápasu vo svojom prospech a pred svojimi fanúšikmi vyhrávajú zápas po takmer štyroch mesiacoch. Po hrúbke brankára Bürkiho vyrovnal Simon Zoller a v 90. minúte dokonal parádny obrat Anthony Modeste. Ja sa s vami lúčim a prajem ešte pekný večer. (17:25:08)

    Miroslav Kováčik

    Góly: 82. Zoller, 90. Modeste – 18. Papastathopoulos

    Karty:   73. Lehmann (KLN), 83. Zoller (KLN), 90+1. Modeste (KLN) – 67. Aubameyang (DOR)


    Držení míče: 36 % : 64 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 5:7. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 10:15.
    1. FC Kolín nad Rýnom: Horn – Olkowski (70. Modeste), F. Sørensen, Maroh, Heintz, Hector – Gerhardt, Lehmann (C), Švento (69. Bittencourt) – Risse, Zoller (90+2. Mavraj).
    Náhradníci: Mesenhöler – Mavraj, Jojić, Bittencourt, Modeste, Osako, Hosiner.

    Borussia Dortmund: Bürki – Ginter, Papastathopoulos, Hummels (C) (46. S. Bender), Park (46. Schmelzer) – Weigl, Gündoğan – J. Hofmann (75. Ramos), Kagawa, Mchitarjan – Aubameyang.
    Náhradníci: Weidenfeller – Leitner, Ramos, G. Castro, Piszczek, S. Bender, Schmelzer.

    Rozhodca: Knut Kircher