West Ham – Crystal Palace 1:3 (kon.) | Burnley – Swansea 0:1 (kon.) | Manchester United – Sunderland 2:0 (kon.)
Newcastle – Aston Villa 1:0 (kon.) | Stoke City – Hull City 1:0 (kon.) | West Bromwich – Southampton 1:0 (kon.)
koniec
West Ham United
1:3 (0:1)
Crystal Palace FC
Sobota 28.02.2015, 13:45 • Upton Park (Londýn) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:45.
     
    Víkendový program 27. kola anglickej Premier League začíname malým londýnskym derby v Upton Parku.

    Tabuľkové postavenie:

    8. West Ham Utd: 10 – 9 – 7; skóre 38:30; body 39
    13. Crystal Palace: 6 – 9 – 11; skóre 28:37; body 27

    Forma:

    West Ham Utd: V – P – R – R – P – R
    Crystal Palace: V – P – V – R – P – P

    Pre West Ham dnešným zápasom pokračuje séria londýnskych derby. Pri tom poslednom Irons siahali po všetkých troch bodoch, o ktoré ich v samom závere okradol Harry Kane. Obletovaný anglický útočník v 96. minúte nepremenil penaltu, no z následnej dorážky prekonal gólmana Adriána (2:2).
    Kladivári tak z posledných deviatich stretnutí vyhrali jediné so ziskom ôsmich bodov. Napriek tomu sa i naďalej nachádzajú v hornej polovici ligovej tabuľky so sedembodovou stratou na európske poháre. V Upton Parku navyše z ostatných jedenástich zápasov odchádzali so sklonenou hlavou len raz (Arsenal 1:2).

    Crystal Palace cestuje za súpermi po sérii troch domácich zápasov s rozpoluplným koncom. Pardew najskôr remizoval so starým, známym Newcastlom (1:1), aby sa následne poklonil dvojici gigantov (zhodne 1:2). Predovšetkým v ostatnom zápase s Arsenalom však CP siahal po víťazstve.
    Eagles sa z posledných šiestich výletov za súpermi ani raz nevracali s porážkou. Pri štyroch výhrach a dvoch remízach si hneď štyrikrát dokonca udržali čisté konto! Alan Pardew priniesol do Selhurst Park výraznú revolúciu, veď v tabuľke zostavenej na základe posledných šiestich zápasov je jeho mužstvo šieste!
     
    Úvodné zostavy:

    West Ham United: Adrián – Jenkinson, Tomkins, W. Reid, Cresswell – Kouyaté, A. Song, Noble (C) – Downing, D. Sakho, E. Valencia
    Náhradníci: Jääskeläinen – Nené, Nolan, Jarvis, O´Brien, Collins, Demel
    Manažér: Sam Allardyce (ENG)

    Crystal Palace FC: Speroni – M. Kelly, Dann, Delaney, J. Ward – Mutch, Jedinak (C) – Zaha, Puncheon, Bolasie – G. Murray
    Náhradníci: Hennessey – Hangeland, Gayle, McArthur, Sh. Ameobi, Ledley, Souaré
    Manažér: Alan Pardew (ENG)

    Rozhodca: Mike Dean – D. England, S. Long – K. Friend.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Domáci vo vínovo-modrej obstarali úvodný výkop malého londýnskeho derby. Crystal Palace v žltom zľava-doprava.
     
    2
    Bolasie na ľavej strane hneď v úvode trápil Jenkinsona, na ktorom napokon vybojoval úvodný rohový kop. Signál však Orlom nevyšiel.
     
    3
    Jordon Mutch sa spoza šestnástky snažil dostať do šestnástky Puncheonov center z ľavej strany, no priestor čistil Koyuaté.
     
    4
    Zverenci Alana Pardewa sú ale v úvode rozhodne aktívnejší. West Ham United zatiaľ takticky vyčkáva na ofenzívne ťahy Eagles.
     
    5
    Až v piatej minúte sa vydali na prvú ofenzívnu výpravu. Enner Valencia na ľavej strane vybojoval voľný kop, ktorý Murray odvracal na kop rohový.
     
    6
    Aj túto štandardnú situáciu rozohrával domáci kapitán Mark Noble, ktorého center však pristál len u gólmana Speroniho.
     
    7
    Obe mužstvá sa zatiaľ snažia presadzovať veľmi jednoducho a to buď dlhými nákopmi dopredu alebo individuálnymi akciami po krídlach.
     
    8
    Druhým variantom sa snažil presadiť Martin Kelly, ktorý na ľavej strane vybojoval rohový kop, no Puncehonov center posielal Dann nad bránku.
     
    10
    Yannick Bolasie na ľavej strane šikovnou pätičkou dával pod seba na Puncheona, no jeho center našiel len Reidovu hlavu.
     
    11
    Sakho teraz dokázal prepadnúť rozohrávku hostí, aby na neho naviazal Valencia, no toho odzbrojil stopér Damien Delaney.
     
    12
    Úprimne teraz neviem, či chcel Aaron Cresswell centrovať alebo skutočne ohroziť gólmana Speroniho, no v Upton Parku sa takmer po prvýkrát menilo skóre. Ľavý obranca dostal prihrávku do strany od kapitána Noblea. Následne zaregistroval v šestnástku dvojicu Valencia a Sakho, no center ľavého beka nabral inú trajektóriu. Lopta sa nepríjemne krútila pod brvno Speroniho bránky, no argentínsky po jeho strieľanom pokuse z pravej strany šestnástky nemusel zasahovať. Guľaté čudo preletelo tesne ponad hornú konštrukciu hosťujúcej svätyne.
     
    14
    Následne tu však bol nedovolený zákrok Scotta Danna a domáci Kladivári dostanú k dispozícii nebezpečný priamy kop.
     
    15
    Tentokrát už o úmysloch zakončujúceho hráča nebolo pochýb, kapitán Mark Noble mohol poslať svojich Kladivárov do vedenia. Odchovanec Hammers rozohrával priamy kop z ideálnej pozície, nejakých osemnásť metrov od bránky Juliána Speroniho. Noble nádherne zakrútil loptu ponad múr, argentínsky gólman bol bez šance. Orlov ale na konci úvodnej štvrťhodinky zachánila horná konštrukcia ich svätyne, o ktorú sa zastavil technický pokus Marka Noblea. V Upton Parku pokračujeme bez gólov.
     
    17
    Hostia sa už ale dvakrát strachovali o nerozhodný stav. Ten zostáva nateraz v platnosti, no Eagles musia byť vzadu dôslednejší.
     
    18
    Jason Puncheon dostal k dispozícii voľný kop, no jeho nepodarený pokus z vyše dvadsiatich metrov letel podstatne mimo bránku.
     
    19
    Domáci s ďalším dlhým nákopom na Ennera Valenciu, no nasledovať bude len outové vhadzovanie. Ekvádorčana dobre zakryl Scott Dann.
     
    20
    Zaujímavé je sledovať rozostavenie hosťujúcej obrannej štvorice, kde si krajní obrancovia pre dnešný zápas prehodili strany.
     
    21
    Wiilfired Zaha sa až príliš dôrazne tlačil do šance a fauloval pri tom obrancu Cresswella. Rozohrávať bude brankár Adrián.
     
    23
    Hra sa nám teraz prelieva z jednej strany na druhú, no obom mužstvám chýba vo finálnej fáze väčšia rozhodnosť.
     
    23
    Glenn Murray na poliacej čiare nepríjemne dohrával Kouyatého a Mike Dean po dlhších prestojoch predsa len tasil úvodnú žltú kartu zápasu.
     
    25
    Konečne sa k niečomu dostali i hostia, keď sa k dlhej Mutchovej prihrávke dostal Glenn Murray, ktorého ale v šestnástke rozhodil Reid a útočníkov pokus tak letel mimo.
     
    26
    Na druhej strane dobre zapracoval Stewart Downing, ktorý na brániacom Martinovi Kellym vybojoval rohový kop pre Hammers.
     
    27
    Po centrovanú loptu si ale bezpečne došiel gólman Julián Speroni, ktorý ju bezpečne lapil do svojho náručia.
     
    28
    Diafra Sakho a po Bolasieho strate dostal k prihrávke od Marka Noblea, no jeho ďalekonosný pokus stačil Delaney odvrátiť na roh.
     
    29
    Po tečovanej strele sa teda kopalo od rohovej zástavky, odkiaľ letela lopta k Nobleovi, no jeho volej mieril veľmi nepresne mimo.
     
    31
    Prvá väčšia gólová príležitosť pre Crystal Palace. Jason Puncheon na ľavej strane obohral Carla Jenkinsona, aby následne povedľa Tomkinsa prepasíroval loptu do šance pre rozbehnutého Glenna Murrayho. Počas jesene nenasadzovaný útočník krásne zabehol do voľného priestoru, no z uhlu už gólmana Adriána neprestrelil. Španiel mu najskôr dobre zmenšil strelecký uhol a následne sa dokázal dostať na zem včas, aby vykopol jeho prudký, prízemný pokus. Na veľké príležitosti 1:1, na góly zatiaľ čakáme.
     
    33
    Jordon Mutch, ktorý Orlov posilnil počas januárového prestupového obdobia, nemôže pre zranenie pokračovať a na jeho miesto tak už prichádza James McArthur.
     
    35
    Len aby sa predčasne neporúčal i potrestaný Glenn Murray, ktorý sa znovu ocitol v ostrom súboji s defenzívnym záložníkom Koyuatém.
     
    36
    Crystal Palace medzitým so štandardnou situáciou z ľavej strany, ktorú ešte pred Murraym odvracal na roh Winston Reid.
     
    37
    Jason Puncheon ho rozohrával hneď na dvakrát, no ani o jednom pokuse sa neradovali. Druhá štandardka už ale obstarala pred Adriánom poriadny závar, keď nebezpečnú strelu Jedinaka zablokoval ešte pred Adriánom Cresswell.
     
    38
    Po tom sa možno mohla kopať i penalta, keď sa Carl Jenkinson vo vzduchu zavesil na Murrayho, no Mike Dean jasne rozpažil.
     
    39
    Jedinak s Puncheonom opäť zamestnali domácu defenzívu, no Winston Reid stačil loptu v poslednej chvíli odkopnút do bezpečia.
     
    39
    Spolupráca medzi Jasonom Puncheonom a Glennom Murraym zatiaľ hosťom nesmierne vychádza. Anglický krídelník Puncheon, ktorý dnes hrá pod hrotom opäť vysúval do šance svojho krajana z hrotu útoku. Murray sa na hranici šestnástky krásne obtočil okolo Jamesa Tomkinsa, aby sa nýsledne z pravej strany pokúsil prekvapiť Adriána na bližšej žrdi. Španielsky gólman ale reagoval veľmi pohotovo a jeho ďalší prízemný pokus dokázal i v tomto prípade vykopnúť do strany. Glenn Murray hrá zatiaľ výborne.
     
    41
    Crystal Palace dal gól!
    Najlepší hráč doterajšieho priebehu – Glenn Murray, sa dočkal, aj keď gólový zásah bude zrejme pripísaný AARONOVI CRESSWELLOVI. Murray najskôr na pravej strane ihriska vybojoval pre svoje mužstvo rohový kop. Puncheonov center smeroval práve na hlavu tohto anglického útočníka, ktorý z nejakých desiatich metrov hlavičkoval do stredu bránky. Tam ešte pred Adriánom operoval spomínaný Cresswell, ktorý nepodareným odkopom upratal loptu presne k ľavej žrdi. Loptu nezasiahol ideálne, aby sa následne odrazila od jeho stehna. Eagles sa v Upton Parku ujímajú dôležitého vedenia!
    Aaron CRESSWELL - 0:1
     
    43
    Eagles pokračujú v ofenzíve. Wilfried Zaha na pravej strane obohral Cresswella, aby James Tomkins následne odvracal jeho center len na roh.
     
    44
    Ešte pred jeho rozohrávkou dostáva bojujúca štvorica v klbku hráčov upozornenie. Jediným potrestaným hráčom zatiaľ Murray.
     
    45
    Následný rohový kop už pre Adriána neznamenal nebezpečie. McArthurov pokus zastavil zrejme vlastný spoluhráč na päťke.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Za nami je úvodné dejstvo malého londýnskeho derby, ktorým načíname 27. kolo anglickej Premier League. Na úvodný zásah sme čakali do 41. minúte, kedy Aaron Cresswell poslal do vlastnej siete Murrayho hlavičku. Okrem gólového okamžiku sme videli po jednej veľkej príležitosti na oboch stranách. Noble pálil do brvna, aktívneho Murrayho vychytal gólman Adrián.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Druhé dejstvo sme začali v nezmenených jedenástkach. V prvom polčase ale pre zranenie odstúpil Jordnom Mutch, ktorého nahradil McArthur.
     
    48
    Bolasie na pár metroch takmer ušiel Jenkinsonovi, ktorý ho ale v závere dokázal rozhodiť a Yannickovi tak center nevyšiel.
     
    49
    Hostia začínajú druhé dejstvo nesmierne agresívnym pressingom. V strede poľa opäť na výbornú pracoval Mile Jedinak.
     
    50
    Orlom zatiaľ akcie po stranách vychádzajú a prinášajú im mnoho štandardných situácii. Po akcii Zahu to bude rohový kop.
     
    51
    Crystal Palace dal gól!
    West Ham znovu neubránil štandardnú situáciu a Eagles šesť minút po prestávke zdvojnásobujú svoje vedenie! Zaha na pravej strane vybojoval roh, ktorý letel na hlavu SCOTTA DANNA, ktorého za cenu ďalšieho rohu zablokoval Winston Reid. Následný center od Jasona Puncheona znovu hľadal v šestnástke stopéra Danna, ktorý už bol tentokrát dôraznejší a z piatich metrov poslal loptu k pravej žrdi. Španielsky gólman stačil jeho prudkú hlavičku už len tečovať. Lopta končí v sieti, Crystal Palace vyhráva o dva!
    Scott DANN - 0:2
     
    53
    Krajný obranca Joel Ward si na pravej strane nevedel rady s rýchlosťou Ennera Valenciu, ktorého fauloval i za cenu žltej karty.
     
    54
    Mark Noble následnú štandardku z ľavej strany nepríjemne krútil na vzdialenejšiu žrď, ktorú ale technický pokus minul.
     
    56
    Domáci teraz dôrazným spôsobom zastavovali rozbehnutú dvojicu Zaha a McArthur. Dean prekvapivo nesiahol do kapsy, no Eagles budú rozohrávať zaujímavú štandardku.
     
    57
    Nebezpečný pokus Mileho Jedinaka vystrašil španielskeho gólmana Adriána, no lopta smerovala na jeho stranu a zasahovať navyše nemusel.
     
    58
    Downing sa centrom z pravej strany snažil nájsť na hrote Valenciu, no Julián Speroni využil výhodu toho, že mohol pracovať i rukami.
     
    59
    Ďalší ostrý zákrok domáceho mužstva už nezostal bez trestu. Zlízol si to stopér James Tomkins, ktorý za polkou zostrelil Bolasieho.
     
    61
    Polhodinku pred koncom zápasu sa na trávnik dostáva debutant West Hamu – Nené, ktorého si môžeme pamätať z pôsobenia v PSG. Na hracej ploche nahrádza Songa.
     
    63
    Crystal Palace dal gól!
    Tento gólový zásah už GLENNOVI MURRAYMU neodpára nik, deštrukcia Kladivárov pokračuje! Po Kouyatého nedovolenom zákroku rozohrávali hostia priamy kop. Jeho rozhrávku znovu obstaral Jason Puncheon, ktorý opäť dokázal nájsť Murrayho, ktorý sa pohyboval na hrane ofsajdovej línie. Anglický útočník sa už hlavou nemýlil a komfortne prekonal bezmocného gólmana Adriána. Španielsky brankár dnes má čo svojim spoluhráčom vyčitať. 0:3, zrejme je rozhodnuté!
    Glenn MURRAY - 0:3
     
    65
    Domáci sú priebehom značne rozhádzaní a ich frustrácia pramení v ďalší kartový trest. Tentokrát je vinníkom faulujúci Enner Valencia.
     
    67
    Nené zahadzuje obrovskú príležitosť na to, aby West Ham ešte mohol pomýšľať o návrate do malého londýnskeho derby. Stewart Downing si na pravej strane pekne vymenil loptu s Carlom Jenkinsonom. Anglický pravý obranca následne po zemi prihrával na hranicu veľkého vápna, kde sa nachádzal práve nedávno prichádzajúci Brazílčan. Nené si prebral loptu na silnejšiu ľavačku a z vyše desiatich metrov pohotovo vystrelil. Jeho krásny obstrel však zastavil o pravú žrď Speroniho svätyne. Crystal Palace so šťastím drží nulu.
     
    69
    Dnešný strelec jeden a pol gólu Glenn Murray končí predčasne a nejedná sa o striedanie. Po neúspešnom súboji o loptu premotivovane dohrával Winstona Reida, ktorého šľapákom poslal k zemi, aby ho Mike Dean následnou druhou žltou kartou zas poslal pod sprchy. Eagles budú dohrávať o desiatich, no vyhrávajú o tri góly.
     
    72
    Na trávniku už máme veleskúseného Sholu Ameobiho. Dlhoročný hráč Newcastle United, kde pôsobil práve pod Pardewom, nahrádza krídleníka Wilfrieda Zahu.
     
    74
    Od hosťujúceho manažéra je to odvážny ťah, že napriek oslabovke trvá na tom, aby mal na trávniku hrotového útočníka.
     
    75
    Osobne som skôr rátal s presunutím Bolasieho na hrot útoku. Eagles sa budú musieť i brániť, Hammers rozohrávajú rohový kop.
     
    76
    West Ham United dal gól!
    Śtvrťhodinku pred koncom tu máme iskierku nádeje pre domáce mužstvo, ktoré strieľa kontatkný gól. Carl Jenkinson na pravej strane pokračoval v nápore Kladivárov. Kmeňový hráč londýnskeho Arsenalu prihrával za šestnástku na Stewarta Downinga, ktorý posunul na os ihriska pre ENNERA VALENCIU. Ekvádorský útočník si narovnal loptu na strelu a prudko vypálil k pravej žrdi gólmana Speroniho, ktorý už loptu z hranice šestnástky nestihol vytesniť z priestoru troch žrdí. 1:3!
    Ener VALENCIA - 1:3
     
    78
    West Ham teraz poriadne zaviera svojho súpera, ktorý sa začína dostávať pod tlak. Eagles musia prežiť ešte nejakú štvrťhodinu.
     
    79
    Carl Jenkinson s ďalším smrteľným centrom z pravej strany, ktorý letel na hlavu Diafru Sakha, ktorý hlavičkoval nad bránku.
     
    80
    Kladivári teraz udierajú k záverečnému náporu, ktorý naberá na obrátkach. V Upton Parku ešte nie je rozhodnuté o všetkých troch bodoch.
     
    81
    Sakho si na hranici pokutového územia pýtal pokutový kop, no Scott Dann ho podľa Mikea Deana nefauloval a skutočne tomu bolo tak.
     
    82
    Domáci nápor s cieľom vyrovnať vrcholí. Carl Jenkinson sa dostal k výbornej prihrávke kapitána Noblea do strany. Anglický obranca si prebral loptu do behu, no z bezprostrednej vzdialenosti už nedokázal prepáliť vybiehajúceho Speroniho, ktorý včas zmenšil jeho strelecký uhol. Následne sa po rohovom kope dostal k odrazenej lopte Stewart Downing, ktorý si povodil bývalého spoluhráča Kellyho, no z pravej strany šestnástky napol len bočnú sieť hosťujúcej svätyne. Irons sa ešte rozhodne nevzdávajú.
     
    83
    Alan Pardew potrebuje vystužiť stred poľa a namiesto Yannicka Bolasieho tak prichádza waleský stredopoliar Joe Ledley.
     
    84
    Damien Delaney so žltou kartou za nešportové správanie, keď loboval za trest pre dôrazného Sakha, ktorý zbúral McArthura.
     
    86
    Domácim už veľa času na prípadné vyrovnanie nezostáva, no stále sa tlačia dopredu. Eagles si držia dvojgólový náskok.
     
    87
    Enner Valencia s krásnym streleckým pokusom, ktorý mohol ešte väčšmi zdramatizovať záver malého londýnskeho derby. Ekvádorský útočník sa dostal k lopte nejakých dvadsaťtri metrov od bránky Juliána Speroniho. Loptu si nachystal na silnejšiu pravačku, aby následne prudko vypálil k ľavej žrdi argentínskeho gólmana. Ten sa musel sakramentsky rýchlo presúvať k tyči, no prudkú strelu dokázal vytlačiť aspoň na rohový kop. Dobrý zákrok hosťujúceho gólmana.
     
    89
    West Ham United ešte búši do svojho súpera, no na prípadné vyrovnanie to asi stačiť nebude. Začína posledná minúta riadneho hracieho času.
     
    90
    Valencia sa pokúšal centrovať na Sakha, ktorý ale na loptu nedosiahol. Speroni ju následne zaľahol a môže šetriť sekundičky.
     
    90+1
    Kouyaté na začiatku päťminútového nadstavenia padol v šestnástky, no po jeho páde v súboji s Dannom sa penalta kopať nebude.
     
    90+2
    West Ham to už páli všetko do šestnástky, no Crystal Palace sa srdnato bráni. Jenkinsonov center odkopáva Damien Delaney.
     
    90+3
    Cheikhou Kouyaté po chlapskom súboji s McArthurom opäť padol, no pokutový kop sa nebude pískať ani v tomto prípade.
     
    90+4
    Neného center z ľavej strany znovu nachádza len náruč Juliána Speroniho, Crystal Palace dnes ovládne Londýn!
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Alan Pardew víťazí s Orlami i v piatom súťažnom zápase na ihriskách súperov! Papierové predpoklady sa v Upton Parku nenaplnili. Pred stretnutím sa očakával vyrovnaný priebeh s West Hamom ako miernym favoritom. Zhruba tak nejak vyzerala prvá polhodinka zápasu. Potom ale začali úradovať Eagles, ktorý trojgólovým uragánom zmietla Kladivárov. Tí sa ešte mohli vrátiť do stretnutia po Murrayho vylúčení, no na viac ako znižujúci gól sa už domáci nezmohli. Hammers nevyhrali už po šiesty raz za sebou. Hostia v tabuľke preskakujú dvanásty Everton, pred West Ham sa dnes môže dostať waleská Swansea. (15:42:11)

    Erik Farkaš

    Góly: 76. E. Valencia – 41. Cresswell (vla.), 51. Dann, 63. G. Murray

    Karty:   59. Tomkins (WHU), 65. E. Valencia (WHU) – 23. G. Murray (CRP), 53. J. Ward (CRP), 84. Delaney (CRP)   69. G. Murray (CRP)


    West Ham United: Adrián – Jenkinson, Tomkins, W. Reid, Cresswell – Kouyaté, A. Song, Noble (C) – Downing, D. Sakho, E. Valencia
    Náhradníci: Jääskeläinen – Nené, Nolan, Jarvis, O´Brien, Collins, Demel
    Manažér: Sam Allardyce (ENG)

    Crystal Palace FC: Speroni – M. Kelly, Dann, Delaney, J. Ward – Mutch, Jedinak (C) – Zaha, Puncheon, Bolasie – G. Murray
    Náhradníci: Hennessey – Hangeland, Gayle, McArthur, Sh. Ameobi, Ledley, Souaré
    Manažér: Alan Pardew (ENG)

    Rozhodca: Mike Dean – D. England, S. Long – K. Friend