Arnhem – Zwolle 2:1 (kon.) | Alkmaar – Willem II 2:0 (kon.) | Twente – Breda 1:1 (kon.)
Cambuur – Heracles 1:0 (kon.)
koniec
AZ Alkmaar
2:0 (1:0)
Willem II Tilburg
cz Sobota 28.02.2015, 19:45 • AFAS Stadion • Holandská Eredivisie
Predzápasové kurzy
     
    Dobrý večer u nizozemské Eredivisie, dnes máme na programu zápas AZ Alkmaar a Willem II Tilburg. Utkání začíná v 19:45 a budu Vás jím provázet já – Jan Volf. Příjemný zážitek a fotbalový večer!
     
    4. klub holandské ligy AZ Alkmaar (44 bodů) patří mezi dlouhodobě nejlepší kluby ve své zemi. Tedy za PSV a Ajaxem. Pravidelně hrává evropské poháry. Přesněji řečeno Evropskou ligu (dřívější Pohár UEFA). Liga mistrů zůstává pro tento klub zatím zapovězena. V posledních pěti duelech nestačili pouze na PSV Eindhoven, letošního lídra ligy, který ztratil ze 24 duelů prozatím jen 8 bodů.

    Sezónní rekord:
    13 výher, 5 remíz,6 proher

    Evropa a Alkmaar
    Alkmaar letos Evropskou ligu neokusil, kvůli horšímu umístění z minulého ročníku – 10. pozice. Takže nemáme jeho letošní srovnání s evropským fotbalem. Tuto sezónu však okupuje 4. příčku Eredivisie a tak by mu minimálně Evropská liga neměla utéct. Na první dva týmy, Ajax a PSV už se nejspíš nedotáhne, momentálně nemají v "zemi tulipánů" moc konkurenci.
     
    Střelci Alkmaaru:
    1. Gudelj – 8 branek – Srb
    2. Berghuis – 5 branek – Nizozemec
    Henriksen – 5 branek – Nor
    Tankovič – 5 branek – Švéd
     
    Willem II Tilburg

    - 9.místo, 24 záp., 31 bodů, skóre 32:34
    - 9 výher, 4 remízy, 11 proher
    - Posledních pět zápasů: R, P, V. V, P (V = výhra, R = remíza, P = prohra)
    - naposledy vyhráli nad Heraclesem (16. tým) 3:0 – 8.2.15, branky dávali: 16. Armenteros, 39. Haemhouts, 83. Veldmate vlastní gól
    - 3krát mistr Nizozemska (1916, 1952, 1955), tedy hodně staré vzpomínky na tituly
    - v sezóně 1999/2000 nakoukli do Ligy mistrů, skončili v základní skupině se dvěma body, potkali i Spartu Praha (1:1, 0:4 prohráli)
    - Letos jsou v Eredivisie nováčkem, postoupili z prvního místa ve druhé lize – 2013/14
     
    Střelci Willemu II Tilburg:
    1. Armenteros – 9 branek – Švéd
    2. Haemhouts – 4 branky – Belgičan
    3. Braber – 3 branky – Nizozemec
    Messaoud – 3 branky – Nizozemec
    Sahar – 3 branky – Izraelec
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    AZ Alkmaar: Alvarado – Johansson, Gouweleeuw, Hoedt, Poulsen – Henriksen, dos Santos Souza, Gudelj – Berghuis, Mühren, Hupperts.
    Náhradníci: Rochet – Elm, Jóhannsson, Haps, T. Haye, Tanković, Luckassen.

    Willem II Tilburg: Lamprou – van der Struijk, Wuytens, Peters, Dijks – Haemhouts, Messaoud, Wuytens – Ondaan, Armenteros, Cabral.
    Náhradníci: Meul – Cornelisse, Braber, Sahar, Pluim, Vicento, Heerkens..
     
    Vzájemný duel z této sezóny – 23.8.14 Willem II Tilburg – AZ Alkmaar 3:0

    Posledních 5 utkání těchto soupeřů: Willem II – 3 výhry, 1 remíza, 1 prohra
     
    Hráči nastupují na hřiště a z povzdálí už jsou slyšet zpěvné chorály fanoušků.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    AZ má míč a jde dopředu postupným útokem. Akce skončila nepřesnou přihrávkou. Brankář Willemu si stopl balón a bude rozehrávat.
     
    2
    Další zmařená akce domácího AZ, pronikajícího hráče po kraji vápna nepustil ke střele ani k přihrávce bránící hráč Willemu.
     
    4
    Hráči Alkmaaru se dožadují rohu, ten jim však rozhodčí nepřisoudil. Místo toho jen rozehra gólmana Willemu Lamproua ze země.
     
    5
    Kombinace beka Willemu a brankáře tam a zpátky, jeden napadající hráč je málo na to, aby tuto kombinaci překazil a k něčemu využil.
     
    7
    Faul na Peterse z Willemu. Byl sražen domácím hráčem. Zůstává to s domluvou a pokáráním, že takhle příště ne, nebo se bude žlutit.
     
    9
    Tilburg se odhodlal k delšímu držení míče a krátké kombinaci, po které se bude rozehrávat volný nepřímý kop po faulu domácích.
     
    10
    Hosté kombinují po zemi na vlastní polovině, doufajíc, že postupně projdou až do útoku, což se jim nakonec daří. Jenže když už měl Tilburg možnost centrovat nebo přihrávat , všichni byli obsazeni a nebylo prostě komu míč předat a tak je zahnán až k rohovému praporku.
     
    12
    Vhazovaným autem AZ z levé strany vlastní poloviny pokračuje 12.minuta hry za bezbrankového stavu.
     
    13
    Mezírka tam nebyla. Az se pokoušelo dostat do pokutového území středem. Záměr ale hosté prokoukli. Míč odebrali a poslali úplně jinam.
     
    15
    Chvíli se hrálo blízko pokutového území střeženého Alvaradem. Ten si poté míč sebral a poslal zpět do hry výkopem z ruky.
     
    17
    Střela ze střední vzdálenosti Henriksena z AZ, pěkná utažená, ale mířila nad. Její razantnost byla ovšem dostatečná, aby v případě, kdyby šla na branku, nadělala Lamprouovi velké potíže.
     
    19
    Příliš důrazně si počínal Ondaan z Willemu v útočné akci na levém křídle a proto mu byl naprosto po právu odpískán faul.
     
    21
    Střed hřiště místem konání několika soubojů. Je tu přehuštěno. Je třeba hru roztáhnout do stran.
     
    23
    Nádherná akce, kterou měl na svědomí hráč Tilburgu s 20 na dresu – Cabral. Obtočil se kolem obránce a pálil na vzdálenější tyč. Gólman vytáhl parádní zákrok.
     
    24
    Další dvě střely Tilburgu, nejprve zleva a pak i zprava. Pokaždé na vzdálenější tyč. Další dva bravurní zákroky Alvarada.
     
    24
    Roh, který zahráli hosté, byl pouze odhlavičkován bránícími hráči AZ pryč od brány.
     
    25
    Alvarado si shrábl centrovaný míč zprava pro sebe a nedovolil žádné hlavičky, dorážky. Po chvíli zasahoval rovněž, jenže tentokrát chytl míč letící po zemi.
     
    27
    Willem je po první necelé půlhodině aktivnějším a lepším týmem. Jakoby dokazoval, že mu to proti AZ v poslední době jde.
     
    29
    Faul těsně před vápnem domácích. Cabral se staví jako jediný k přímému kopu. Má to na levačku, avšak trefuje jen horní část zdi, hlavy domácích hráčů.
     
    31
    Odvrácený centr zleva willemských. Obrana AZ zatím stíhá, ale co bude dělat, až se jednou někdo zapomene při této frekvenci příležitostí hostů, to mi zatím "hlava nebere."
     
    33
    Pokus Aktivního Cabrala z velké dálky po zemi neměl šanci na úspěch. Střelu si Alvarado jen zkontroloval pohledem a pro míč došel za bránu, aby ho vzápětí poslal zpět do hřiště.
     
    34
    Stále se hraje na polovině domácích. Teď zakončoval z pravé části pokutového území jeden z ofenzivně laděných hráčů Tilburgu. Střela letěla asi do dvacáté řady sektoru sídlícího za bránou.
     
    35
    Tilburg trefuje břevno, jaká škoda, pěkný centr, razantní a ne moc vysoký přiletěl na hlavu osamoceného hráče na středu vápna. Nebudu zapírat, nepodařilo se mi ho identifikovat.
     
    36
    Podle opakovaných záběrů to byl pravděpodobně nejlepší střelec hostů Armenteros, který trefil hlavou břevno v předchozí akci.
     
    38
    Ztráty míčů jsou nyní častým jevem.
     
    41
    Alkmaar právě vstřelil branku! Autorem branky je STEVEN BERGHUIS, který míč nezpracovával, ale rovnou ho poslal střelou z první levačkou na bližší tyč. Nutno říct, že je to vedení hodně nezasloužené.
    Steven BERGHUIS - 1:0
     
    45
    Domácí budou zahrávat přímý kop z poměrně příznivé vzdálenosti i úhlu. Střela byla málo razantní, otřela se o zeď a zbytek práce obstaral Lamprou.
     
    45+1
    Žlutou kartu dostává Jerson Cabral (Willem II Tilburg). Cabral si nebral servítky a doslova sestřelil domácího hráče a za to nepřijde nic jiného než žlutá karta. Teď si musí dávat větší pozor, aby nešel v druhém poločase dřív do sprch než jeho spoluhráči.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Druhý poločas začne přibližně v 20:47.
     
    První poločas hosté strávili ostřelováním brankáře AZ Alvarada, ale ten tasil jeden zákrok za druhým a tak přišel trest v podobě gólu Nizozemce Berghuise z domácího Alkmaaru, který se nerozpakoval a napálil nártem míč, který poté musel lovit Lamprou ze sítě.
     
    Statistiky prvního poločasu

    Držení míče: 46% – 54%

    Střely: 5 – 9

    Střely na branku: 1 -4

    Žluté karty. 0 – 1
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Simon Poulsen, přichází Ridgeciano Haps.
     
    47
    Ondaan si pomohl ve vzdušném souboji lokty a ohrozil tak soupeře, jmenovitě Johanssona. AZ budou rozehrávat.
     
    48
    Nyní to vypadalo na brejkovou situaci AZ, tu na poslední chvíli překazil obránce Willemu.
     
    50
    Domácí tvoří a předvedli asi nejrychlejší přechod do útoku za celý zápas. Finální centr už zvládnutý nebyl. Bude z toho alespoň roh pro Alkmaar.
     
    51
    Roh byl zahrán velmi dobře a mířil na hlavu jednoho hráče AZ, který z malého vápna těsně přestřelil. Tohle se ale povedlo.
     
    52
    Tilburg v šanci, vyběhnuvší Alvarado však neměl slitování a sejmul i útočníka Tilburgu, jenže až po tom, co si pokryl míč, takže vše v pořádku.
     
    54
    AZ předvedlo střílený centr zleva na Lamproua a ten s ním doputoval až za autovou čáru. To znamená rohový kop pro domácí, kteří už se zlobili na rozhodčího, že jim ho nejdříve nepřiřkl.
     
    56
    AZ lepším týmem za 11 minut 2. poločasu. Vstřelený gól měl psychologický účinek na mužstvo. Pozor! Střela, která letěla těsně nad branku Lamproua a dopadla na brankovou síť z vrchu.
     
    60
    Tempo opadává, velký tlak Alkmaaru z prvních 10-12 minut poločasu je pryč! To by mohla být příležitost pro Willem.
     
    61
    Centr Willemu letí do vápna! Přistál ale na noze obránce domácích. Pro míč si došel Alvarado.
     
    62
    Hostující hráč Wuytens je ošetřován a dlouho leží na hřišti. Nyní byl odveden v doprovodu lékaře za autovou čáru, kde bude jeho "křísení" pokračovat. Odešel po svých, to by měla být známka, že se vrátí do dnešního duelu.
     
    64
    Hraje se hlavně okolo středového kruhu.
     
    65
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Guus Hupperts, přichází Viktor Elm.
     
    66
    Wuytens byl vpuštěn zpět na hrací plochu po léčebné proceduře za autovou čárou.
     
    66
    Střídání v týmu Willem II Tilburg: ze hřiště odchází Jerson Cabral, přichází Ben Sahar.
     
    68
    Taktika ovládla utkání. Tilburg má míč. Akce přerušena po faulu na hráče Tilburgu. Bude z toho nepřímý volný kop.
     
    69
    Špatně zahrán. Mesaoudův centr byl vysoký a neměl dobré parametry. Míč lapil na brankové čáře po nepříliš velké námaze Alvarado.
     
    70
    Něco mezi centrem a střelou přilétlo na Lamprouovu levou tyč. Ten se musel asi divit, když se otočil a zjistil jakou paseku mu nenápadný míč nadělal.
     
    71
    Muhren z AZ v ofsajdu.
     
    72
    Gouweleeuw hlavičkoval a netrefil branku. Na jeho obranu je potřeba říct, že to měl složité. Byl tísněn soupeřem a ve velkém obležení dalších hráčů.
     
    72
    Další centr přibil na břevno z právě rozehraného rohového kopu hráč domácích. Musel se potýkat s mnoha hráči okolo sebe, ale zvládl to překvapivě dobře.
     
    73
    Střídání v týmu Willem II Tilburg: ze hřiště odchází Robbie Haemhouts, přichází Wiljan Pluim.
     
    76
    Dos Santos byl faulován Van der Struijkem. Obejde se to bez karty.
     
    79
    Střídání v týmu AZ Alkmaar: ze hřiště odchází Robert Mühren, přichází Aron Jóhannsson.
     
    82
    Tilburg bude zahrávat přímý kop z velkého úhlu zleva. A to bylo zahráno nesmírně chytře, po zemi a na sbíhajícího hráče, který měl pro sebe poměrně velký prostor. Zakončil však nad branku Alvarada. Stále 1:0.
     
    84
    Tilburg se snaží dobýt polovinu domácích. Zkouší to všelijak. Moc času už nezbývá.
     
    84
    Žlutou kartu dostává Mattias Johansson (AZ Alkmaar).
     
    86
    Další nepřímý kop, tentokráte zahrávaný zprava po faulu Hapse na Pluima.
     
    86
    Žlutou kartu dostává Ridgeciano Haps (AZ Alkmaar).
     
    86
    Nepřímý kop se nevydařil. Willem to bude muset zkoušet znova ve zbývajících minutách.
     
    87
    Střídání v týmu Willem II Tilburg: ze hřiště odchází Terell Ondaan, přichází Robert Braber.
     
    87
    Dva rohy, které k ničemu důležitému nevedly. První zahrával Wuytens, druhý Messaoud.
     
    89
    Tohle už nevypadá s hosty dobře, Alkmaar drží míč a dává si záležet na přihrávkách.
     
    90
    Rozhodčí Serdar Gozubuyuk nastaví tři minuty.
     
    90+1
    Tilburg má problémy dostat se k delší kombinaci, natož aby něco vymýšlel před brankou domácích.
     
    90+3
    Alkmaar právě vstřelil branku!
    Autorem branky je DABNEY DOS SANTOS SOUZA. Po riskantní hře Tilburgu, který vložil vše na jednu kartu, tzv. All In, se prosazuje z protiútoku právě záložník AZ DOS SANTOS po přihrávce Berghuise, který odrazil míč o brankáře Lamproua a prázdná brána už zívala na tohoto nizozemského záložníka.
    Dabney DOS SANTOS SOUZA - 2:0
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Statistiky celého duelu: AZ Alkmaar – Willem II Tilburg

    Držení míče: 45 % – 55 %
    Střely: 12 -14
    Střely na branku: 2 – 5
    Fauly: 17 – 11
    Žluté karty: 2 – 1
    Rohové kopy: 4 – 6
    Zásahy brankářů: 5 – 0
    Ofsajdy: 4 – 1
     
    Alkmaar začal druhý poločas o mnoho lépe. Bylo vidět, že mu pomohla branka do šatny. Prvních 10-12 minut druhého poločasu bylo báječných. Častá střelba, rychlý přechod, přesná kombinace. Paráda. Pak se stroj trochu zadrhl, ale Tilburgu toho v porovnání s prvním poločasem tolik nepovolil. V první půlce se domácí ocitali pod palbou často. Alkmaar na konci druhé půle, když šlo do "tuhého" zvolil taktiku nepustit soupeře k míči a ta slavila výhru a tři body. V 93. minutě ještě korunoval vítězství 2:0 dos Santos.
     
    Dnešní utkání sledovalo 16341 diváků.
     
    Dnes je to ode mě vše, děkuji za pozornost a mějte pohodový sobotní večer a užijte si zbytek víkendu. Na další on-line přenosy u fotbalové nizozemské ligy Eredivisie se spolu s Vámi těší Jan Volf.

    Jan Volf

    Góly: 41. Berghuis, 90+3. dos Santos Souza

    Karty:   84. Johansson (ALK), 86. Haps (ALK) – 45+1. Cabral (WLM)


    AZ Alkmaar: Alvarado – Johansson, Gouweleeuw, Hoedt, Poulsen (46. Haps) – Henriksen, dos Santos Souza, Gudelj – Berghuis, Mühren (79. Jóhannsson), Hupperts (65. Elm).
    Náhradníci: Rochet – Elm, Jóhannsson, Haps, T. Haye, Tanković, Luckassen.

    Willem II Tilburg: Lamprou – van der Struijk, Wuytens, Peters, Dijks – Haemhouts (73. Pluim), Messaoud, Wuytens – Ondaan (87. Braber), Armenteros, Cabral (66. Sahar).
    Náhradníci: Meul – Cornelisse, Braber, Sahar, Pluim, Vicento, Heerkens.

    Rozhodca: Serdar Gozubuyuk

    Diváci: 16341