Košice – Trenčín 2:0 (kon.) | B. Bystrica – Zlaté Moravce 2:0 (kon.) | Ružomberok – Trnava 0:0 (kon.)
koniec
MFK Dukla Banská Bystrica
2:0 (0:0)
FC ViOn Zlaté Moravce
Sobota 08.11.2014, 14:30 • Štadión SNP Štiavničky • Niké liga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 14:30.
     
    Najvyššia futbalová Fortuna liga sa cez víkend prehupne do sojej druhej polovice. V sobotňajšom zápase privíta pod Urpínom FK Dukla Banská Bystrica súpera FC ViOn Zlaté Moravce. Začiatok stretnutia 17. kola je naplánovaný už na 14:30 h.

    FK Dukla Banská Bystrica

    Zverenci Štefana Rusnáka sa topia na dne tabuľky spolu s Ružomberkom, ten má však lepšie skóre, respektíve nastrieľal súperom o jeden gól viac. V doterajších 16-tich súbojoch získali červeno-bieli len 12 bodov, ich skóre je vysoko záporné 18:31. To z nich robí tím s najhoršou obranou v lige. Zvíťazili len dvakrát, v úvodnom kole v Košiciach 2:0 a v 11. kole doma s trápiacim sa Ružomberkom 3:1. Remizovali 6-krat a porazený boli až v 8-mich dueloch. Najlepšími strelcami Dukly sú so 4 gólmi Peter Mazan a David Střihavka.

    Bilancia ,,Vojakov“ v bojoch na Štiavničkách je 1 výhra, 5 remíz a 2 prehry, so skóre 9:11. Posledný domáci zápas odohrali Bystričania v pohronskom derby s Podbrezovou. Polčasový tesný náskok 0:1 zariadil hosťom bývalý hráč Dukly Michal Pančík. Jeho brat Juraj už v 50-tej minúte zvýšil na 0:2, avšak o pár sekúnd neskôr dal vlastný gól Ivana Minčiča šance Dukle na bodový zisk. Bystrici sa napokon podaril fantastický obrat keď zvýšila aktivitu a bola odmenená. Najprv v 63. minúte vyrovnal na 2:2 Róbert Polievka a obrat z 0:2 na 3:2 za 18 minút dokonal v 70. minúte Patrik Vajda. Bláznivý zápas však pokračoval a napokon sa ,,Železiarom“ podarilo vyrovnať zásluhou kapitána Minčiča, ktorý napravil situáciu z úvodu druhého dejstva. Aby toho nebolo dosť v nadstavenom čase skončili Seyeho nožničky na brvne a následná dorážka de Vita trafila len pravú žrď. Infarktový záver, no napokon zápas skončil remízou 3:3. Dukle sa vtedy podarilo prerušiť trojzápasovú šnúru prehier.

    Bohužiaľ opäť načala možno ďalšiu nepriaznivú sériu v poslednom zápase, ktorý odohrala na pôde vedúcej Žiliny. Hneď v prvej minúte otváral skóre Miroslav Káčer a už v 7. minúte sa pridal Matej Jelič. Za sedem minút bolo prakticky rozhodnuté, výsledok 2:0 sa už nezmenil.

    Na Duklu, ktorá sa potrápila v 4. kole Slovnaft Cupu v Bardejove (0:1 gólom Petra Wojnara z 12-tej minúty) čaká v 5. kole OFK Dunajská Lužná, ktorá privíta favorita, aj keď posledný tím najvyššej súťaže.

    FC ViOn Zlaté Moravce

    Zlatomoravčania majú na svojom konte 17 bodov, čo je o 5 viac než Dukla. Ich skóre je takisto záporné 12:20. Len 12 gólov v kolonke strelených gólov znamená najmenej produktívnu ofenzívu v súťaži a priemer necelý gól na zápas. Navyše v posledných dvoch zápasoch sa nedokázali gólovo presadiť. V 16-tich súbojoch si pripísali 4 výhry, 5 remíz a 6-krát podľahli svojmu protivníkovi. Najlepší strelec Moraviec – Márius Charizopulos, má na svojom konte 3 góly, za ním s dvomi presnými zásahmi je Patrik Sabo.

    V 7-mich stretnutiach na ihriskách súperov vyhral ViOn len raz, raz remizoval a až v piatich prípadoch bol porazený. Strelil len 3 góly a inkasoval 15. Posledný zápas na pôde súpera odohral na Myjave, kde sa menilo skóre až v 70-tej minúte. Marek Kuzma poslal Kopaničiarov do vedenia a v predposlednej minúte druhým gólom na 2:0 zariadil výhru Myjavy.

    Zlatomoravčania zvíťazili v 4. kole Slovnaft Cupu na pôde Zemplínu Michaloviec 3:0. V 18. minúte viedli už 2:0 po góloch Patrika Saba a Petra Orávika. Definitívne pochoval šance Zemplínu Martin Regáli, keď sa nechal vylúčiť v 66. minúte a už v 72. minúte využil početnú výhodu na tretí gól v sieti východniarov Róbert Valenta. V 5. kole čaká na ViOn súper z iného súdka, a to AS Trenčín. Stretnutie sa odohrá 12. novembra.

    Vzájomné zápasy

    Po poslednom meraní síl týchto dvoch celkov sa body delili. V zápase 6. kola Moravce poslal do vedenia penaltou Peter Orávik v 32. minúte, ale o päť minút vyrovnal Střihavka. A keďže sa už skóre nemenilo, zrodila sa remíza 1:1.

    V uplynulej sezóne mali navrch Bystričania, ktorý neboli porazení Zlatomoravčanmi.

    ViOn – Dukla 1:3 (27. kolo)
    Dukla – ViOn 2:1 (16.kolo)
    ViOn – Dukla 0:0 (5.kolo)

    Ako dopadne zápas tímu z najpriestrelnejšou obranou proti tímu s najslabšou ofenzívou? Pocíti Dukla konečne na šiesty pokus chuť víťazstva? Alebo dokáže po dvoch posledných prehrách 2:0 v Senici a na Myjave ViOn zabodovať? Dozvieme sa to v onlajn textovom prenose,na ktorý vás pozývam!
     
    Úvodné zostavy:

    FK Dukla Banská Bystrica: Boroš – Vajda, Savič, Adámik, Šumský – Faško, Ľupták, Peňaška, Mazan – Dolný, Šovčík.
    Náhradníci: Budinský – de Vito, Balko, Wojnar, Seye, Neušel.

    FC ViOn Zlaté Moravce: Kováč – Pavlenda, Pintér, Chren, Nikolič – Sabo, Orávik, Charizopulos, Djuričič – Mikinič, Pavelka.
    Náhradníci: Novota – Pilát, Mujkoš, Gregora, Ďurica, Szöke, Valenta.

    Rozhodca: Smolák – Bóllo, Mikulaj.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Pavelka predlžoval hlavou pre niektorého so spoluhráčov, ale našiel iba kopačku Ľuptáka. Dukla pri lopte.
     
    2
    Prvý strelecký pokus stretnutia. Domáci Mazan zahrával priamy kop a jeho prudká rana letela tesne nad brvno.
     
    4
    Na dosť rozmočenom teréne zatiaľ kombinujú viac Bystričania, ktorí sa zdržiavajú na polovici ViOnu.
     
    5
    Adámik zazmätkoval a ako posledný hráč neprihral presne Vajdovi. Lopta skončila v aute a po dlhľšom čase ju majú na kopačkách hostia.
     
    6
    Kuriózna situácia, keď jeden z hosťujúcich hráčov teraz ráznym odkopom trafil svetelnú tabuľu.
     
    7
    Zakončenie Dolného a pozorný Kováč chytá. Táto strela medzi tri žrde však neplatí, bol to ofsajd.
     
    8
    Pavelka operoval pred Borošom, ale útočník Moraviec sa pošmykol v nevhodný moment a prišiel o loptu.
     
    9
    Prvý pokus medzi tri žrde a na svoje konto si ho pripísali Bystričania, konkrétne Dolný. S jeho prízemným pokusom si však brankár Kováč hravo poradil.
     
    10
    Stopŕ Dukly Adámik opäť neistý, po jeho strate lopty vysunul za obranu Pavelka Mikiniča a ten sa rútil sám na Boroša. Ale bol v postavení mimo hry.
     
    11
    Zase aktívny Pavelka vymýšľal finálnu prihrávku, no nerozumel si s Charizopulom. Hostia ožívajú.
     
    12
    Mikinič chcel teraz z prvej nájsť Orávika, no bolo to nepresné.
     
    14
    Nebezpečný center z pravej strany od Pavlendu, a po súboji Vajdu s Mikiničom nasledoval rohový kop, z ktorého nezapršalo.
     
    16
    Savičov center a Šovčíik v záklone hlavičkou nemohol výraznejšie ohroziť Kováča.
     
    17
    Na strelecké pokusy je aktívnejšia Dukla, Zlatomoravčania ešte neohrozili Boroša, ale hra je pomerne vyrovnaná.
     
    18
    Taktický faul Peňašku v strede ihriska na rozbehnutého Orávika sa zaobišiel bez žltej karty.
     
    19
    Orávikov center z pravého krídla a prvá prácička pre Boroša.
     
    20
    Prudká strieľaná prihrávka na druhej strane od Šumského a Pintér v páde odvrátil na roh. Z neho Bystrica nevyťažila nič.
     
    21
    Po Faškovej štandardke hlavičkoval vysoko nad bránu Dolný. Ale je sympatické, že červeno-bieli to skúšajú vždy keď je príležitosť.
     
    23
    Šovčík vysunul Mazana, ale ten zbytočne zvádzal bežecký súboj s Nikoličom, jednalo sa ofsajdové postavenie bystrického futbalistu.
     
    25
    Najväčšia šanca Bystričanov na strelenie úvodného gólu! Šumský našiel pred bránou Šovčíka a ten sa obtočil okolo súpera a zblízka vypálil. Výborne proti jeho tvrdej strele zasiahol Kováč.
     
    26
    Kapitán hostí Chren vybojoval rohový kop po súboji s Vajdom.
     
    27
    Nebezpečenstvo aj pred Borošom. Po Orávikovom centri sa do stopercentnej šance takmer dostal Nikolič, skvelo na poslednú chvíľu zasiahol Savič.
     
    28
    Prvá veľká príležitosť hostí a mohli vyhrávať. Po osi Chren, Mikinič sa ocitol pred bránou nikým nestrážený Nikolič a vypálil. Fantasticky zblokoval jeho strelu v psolednej sekunde Adámik a zrejme zabránil gólovej pohrome.
     
    30
    Prečíslenie domácich neprinieslo ani gólovú možnosť, dlhú prihrávku pokazil Šumský.
     
    32
    Pred Dolným teraz Pintér odkopával za postrannú čiaru. Dukla aktívnejšia.
     
    34
    Orávikov pas do šestnástky zblokovaný Peňaškom a Boroš to mal ľahučké.
     
    36
    Zdĺhavá rozohrávka ,,Vojakov" napokon takmer potrestaná. Orávik našiel Pavelku, ten si zasekol súpera a spoza šestnástky vyslal kvalitný projektil, ktorý zlikvidoval Boroš. Jednalo sa o prvú strelu medzi tri žrde od hostí.
     
    37
    Opät Orávik v permanencii spolu s Pavelkom. Druhý menovaný prudkou hlavičkou netrafil bránu.
     
    38
    Hra ma pasáže, v ktorých jedno či druhé mužstvo dominuje. V týchto chvíľach je tým celkom ViOn.
     
    39
    Ďalšie ohrozenie gólmana Bystrice. Z vnútra veľkého vápna vyslal prízemnú strelu Mikinič, ale Boroš ju bez problémov zneškodnil.
     
    41
    Na druhej strane narážačka Dolného so Šumským a Dolný hľadal Šovčíka pred bránou. Tomu sa nepodarilo zakončiť, keďže bol dobre bránený.
     
    42
    Opäť nastala zmena v iniciatíve, loptu má v moci Dukla. Dokáže ešte niečo vymyslieť?
     
    43
    Dolný posielal loptu pred Kováča, Pintér zblokoval na rohový kop.
     
    44
    V obrovskej šanci sa v závere polčasu ocitol Mikinič a mohol streliť klasický gól do šatne. Hosťujúci hráč dostal nádherný pas od spoluhráča a zoči-voči Borošovi neuspel. Boroš nohou vyrazil jeho pokus.
     
    45+0
    Prvý polčas sa skončil.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Do druhého polčasu striedala len Dukla. Nevýrazného Faška nahradil de Vito.
     
    47
    Savič zachytil prihrávku súpera a po jeho prihrávke centroval Šovčík na Dolného. Jeho hlavička nenašla pred Kováčom nikoho.
     
    49
    Charizopulos v brejku a prihral len na päty Orávikovi. Akcia tam stroskotala.
     
    50
    Dolný na ľavom rohu šestnástky operoval a jeho zblokovaný center znamená rohový kop pre domácich.
     
    51
    Zmätok po rohovom kope nakoniec zažehnal odkopom Nikolič.
     
    52
    Prvý strelecký pokus druhého polčasu. Pripísal si ho Bystričan Dolný, ktorý je najaktívnejším strelcom svojho tímu. Jeho pokus spoza šestnástky bol tečovaný a Kováč ho pokryl.
     
    53
    V úvode druhej 45-minútovky je o niečo aktívnejším celkom domáca Banská Bystrica.
     
    55
    Druhé striedanie domácich. Seye nahradil Šumského.
     
    55
    Po faule na Mazana vidí prvú žltú kartu tohto stretnutia hosťujúci Nikolič.
     
    57
    Ďalšia možnosť Dukly na úvodný gól! Po sklepnutí od Šovčíka vyslal vynikajúcu strelu z približne 20-tich metrov Mazan a tá len tesne minula pravú žrď.
     
    58
    Aktívny Orávik posielal loptu pred Boroša a Adámik odvrátil na rohový kop.
     
    59
    Po ňom hlavičkoval Nikolič a pred bránkovou čiarou jeho nevýraznú halvičku zachytil Ľupták. Keby tam však nestál mohlo to skončiť gólom.
     
    60
    Na druhej strane v akcii Dolný spolu s Mazanom, druhý menovaný len mierne vyprášil rukavice Kováčovi.
     
    62
    Katastrofálny center de Vita skončil za postrannou čiarou.
     
    63
    Obrovská možbnosť ViOnu. Tvrdú strelu Mikiniča Boroš neudržal, ale na dorážku Pavelku si dal pozor!
     
    64
    Bola nariadená penalta.
     
    65
    Banská Bystrica dala gól!
    Pavelka stiahol v súboji Adámika a na biely bod si loptu položil PATRIK VAJDA. Poslal ju do ľavej strany, Kováča poslal do opačnej a posiela Duklu do vedenia 1:0.
     
    66
    Prvé striedanie Moraviec. Necelú polhodinku si zahrá Pilát, z ihriska schádza Mikinič.
     
    68
    Dnešné stretnutie sleduje 893 divákov.
     
    69
    Seye našiel vpravo Mazana a ten posielal prihrávku pred bránu. Orávik sa snažil odkopnúť no trafil spoluhráča Nikoliča a takmer z toho bol vlastný gól.
     
    70
    Opäť strieda hosťujúci tím. Charizopula nahradí Ďurica.
     
    72
    Sabo hľadal dlhým pasom Orávika, pred ním hasil požiar de Vito.
     
    73
    Prvá žltá karta aj na strane Dukly. Videl ju Ľupták.
     
    74
    Vo väčšej pohode je v týchto momentoch bystrický celok, no de Vito opäť nedokázal poriadne odcentrovať a jeho center-necenter skončil nad bránou.
     
    75
    ViOn to ešte skúša ale vo finálnej fáze chýba presnosť.
     
    77
    Seye v dlho trvajúcom súboji s Pintérom, napokon vybojoval roh pre červeno-bielych.
     
    77
    Po rohovom kope zakončoval zvláštnym spôsobom, zrejme päťičkou de Vito, ale neohrozil Kováča.
     
    79
    Rozbehnutý Mazan pri hranici šestnástky faulovaný zrejme Sabom. Štandardka z nepezepčnej pozície.
     
    80
    Banská Bystrica dala gól!
    K zahraniu štandardky sa postavil JOZEF DOLNÝ a prekrásnou strelou, ktorá zapadla od hornej tyči do brány nedal Kováčovi šancu.
     
    80
    Dolný si po strelenom góle vyzliekol dres a to znamená trest v podobe žltej karty.
     
    82
    Pred Borošom sa ocitol Pavlenda a už sa chystal vystreliť. Ozvala sa však píšťalka rozhodcu, ofsajd.
     
    83
    Posledné striedanie hostí. Mujkoš nahradil Pavelku.
     
    85
    De Vitova štandardka po faule na Dolného, ktorý musel byť ošerrovaný. De Vito opäť nenašiel žiadneho spoluhráča svojím pretiahnutým centrom.
     
    85
    Zápas sa už len dohráva, ViOn už nepreukazuje snahu niečo urobiť s výsledkom.
     
    86
    Posledné striedanie v zápase. Balko nahradil strelca druhého bystrického gólu Dolného.
     
    88
    Peňaška takmer obral o loptu Djuričiča. Keby sa mu to podarilo Dukla by šla do prečíslenia.
     
    89
    Ešte nakopávané lopty ViOnu. Sabov center obrana Bystrice odvrátila.
     
    89
    Pri lopte bol dlhší čas Vion, ale už zrejme nemá síl.
     
    90
    Nadstavený čas druhého polčasu sú 2 minúty.
     
    90+2
    Pekné sólo snaživého Orávika, no nepresne mu loptu vrátil Sabo. Následne ešte pokus jedného z hostí a ten letel nad bránu.
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    Na ťažkom teréne napokon uspel tím spod Urpína. Vytvoril si o niečo viac príležitostí než ViOn a dá sa povedať, že zvíťazil zasúžene. Dukla po piatich zápasoch konečne vyhrala, naopak ViOn prehral tretíkrát po sebe 0:2 a teda naďalej pokračujú jeho gólové suchoty.
     
    Ďakujem za pozornosť a teším sa na ďalšie stretnutie s vami pri prenose zo Štiavničiek. (16:21:40)

    Andrej Masarik


    Hľadáme spravodajcu pre tím MFK Dukla Banská Bystrica. Viac informácií tu.


    Hľadáme spravodajcu pre tím FC ViOn Zlaté Moravce. Viac informácií tu.

    Góly: 65. Vajda (pen.), 80. Dolný

    Karty:   73. Ľupták (BBY), 80. Dolný (BBY) – 55. Nikolič (ZMO)


    MFK Dukla Banská Bystrica: Boroš – Vajda, Savič, Adámik, Šumský (55. Seye) – Faško (46. de Vito), Ľupták, Peňaška, Mazan – Dolný (86. Balko), Šovčík.
    Náhradníci: Budinský – de Vito, Balko, Wojnar, Seye, Neušel, Hric.

    FC ViOn Zlaté Moravce: Kováč – Pavlenda, Pintér, Chren, Nikolič – Sabo, Orávik, Charizopulos (70. Ďurica), Djuričič – Mikinič (66. Pilát), Pavelka (83. Mujkoš).
    Náhradníci: Novota – Pilát, Mujkoš, Gregora, Ďurica, Szöke, Valenta.

    Rozhodca: Smolák – Bóllo, Mikulaj