Augsburg – Hannover 1:1 (kon.) | Braunschweig – Mönchengladbach 1:1 (kon.) | Brémy – Hamburger 1:0 (kon.)
Dortmund – Norimberk 3:0 (kon.) | Leverkusen – Mainz 0:1 (kon.) | Bayern – Schalke 5:1 (kon.)
koniec
Bayer Leverkusen
0:1 (0:1)
1. FSV Mainz 05
Sobota 01.03.2014, 15:30 • BayArena • Nemecká Bundesliga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:30.
     
    Prajem pekné popoludnie pri sledovanie najvyššej Nemeckej futbalovej ligy, Bundesligy. V 23. kole na seba narazia aktuálny účastník Ligy Majstrov, Bayer Leverkusen a 1. FSV Mainz 05, tím pohybujúci sa v strede tabuľky.

    Bayer Leverkusen nie je pre futbalových "fajnšmekrov" neznámym pojmom. Klub totiž píše bohaú históriu, veď založený bol už v roku 1905. Hoci ich domovský stánok BayArena s kapacitou 22 500 diváckych miest nepatrí medzi najväčšie v súťaži, fanúšikovia Leverkusenu sú známi svojou fantastickou atmosférou, ktorú dotvárajú každý zápas. "Löwen" v posledných kolách prežíva veru poriadnú krízu. Veď tento aktuálne druhý celok tabuľky v lige nestačil ani na FC Shalke 04 (1:2), ani na WfL Wolfsburg (1:3). Hráčom psychiku rozhodne nepozdvihol ani nevydarený zápas Ligy Majstrov s parížskym Saint Germain, ktorému podľahli vysoko, 0:4.

    To 1. FSV Mainz 05 môže hovoriť o hernej pohode. Niet sa čomu čudovať, veď nemecký celok založený v roku 1905 prežíva v posledných kolách vyrovnané výkony. Bundeslige najskôr podľahol VfL Wolfsburg (0:3), aby si následne dokázal doma poradiť s Hannover 96 (2:0). Sériu poslendých troch zápasov zakončili "Die nullfünfer" na štadióne FC Shalke 04, s ktorým hrali 90 minút vyrovnanú partiu a v zápase nepadol ani gól. Mainzu tak patrí priebežná 9. priečka tabuľky, pričom si pred 10. Hoffenheimom vybudoval pohodlný 8-bodový náskok.
     
    Bookmakeri s kurzom 1,7 jednoznačne favorizujú domáci celok. Na Mainz totiž vypísali kurz až 5,1, pričom na remízu sa pohybuje okolo čísla 3,6.
     
    Úvodné zostavy:

    Bayer Leverkusen: Leno – Hilbert, Toprak, Wollscheid, Can, Reinartz, L. Bender, Rolfes (C), Sam, Derdiyok, Son
    Náhradníci: Lomb – Boenisch, Guardado, Hegeler, Öztunali, Brandt, Kießling

    1. FSV Mainz 05: Karius – Pospěch, Bell, Noveski (C), Park, Geis, Moritz, Díaz, Koo, Okazaki, Choupo-Moting
    Náhradníci: Krešić – Bungert, Saller, Malli, Soto, Polter, Parker

    Rozhodca: Stark – Salver, Pickel.
     
    Do základnej jedenástky Leverkusenu dnes nepatrí jedna z jeho kľúčových postáv, Stefan Kießling, ktorého si Sami Hyypiä zrejme šetrí na neskôr. Stefan totiž zápasy rozhodnúť vie a netreba mu na to ani 90 minút na ihrisku.

    Naopak, na strane 1. FSV Mainzu 05 sa dnes predstaví aj obranca zo susednej Českej republiky, Zdeněk Pospěch.
     
    Hráči už prichádzajú na trávnik v sprievode trojice rozhodcov za mohutného potlesku zaplnených tribún Bay Arény.

    Dámy a páni, prajeme príjemný športový zážitok!
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    O úvodný výkop sa nám postarali domáci futbalisti. Tí sa síce snažili okamžite prekvapiť obranu Mainzu, Reinartz sa však dopustil útočného faulu, a tak z tejto akcie nebude nič.
     
    2
    Choupo-Moting sa teraz dostal k hlavičke vo vápne, napokon sa mu podarilo prehlavičkovať Lena, no zároveň aj bránu domáceho celku. Rozohrávať bude Leno.
     
    3
    Sam posielal nebezpečný center do ohňa, Noveski zrejme ani sám nevie ako a odvracia na rohový kop.
     
    5
    Noveski po rozohranom rohu padá k zemi a okmažite k nemu pribehla aj skupinka lekárov. Zdá sa však, že zázračný chladivý sprej kapitánovi hostí pomohol a v zápase bude pokračovať.
     
    6
    Darmo sa Bender teraz rozčuľoval a pýtal si penaltu, rozhodca Stark tam držanie nevidel a ukazuje hrajte ďalej.
     
    7
    Ďalší únik domácich, tentokrát po ľavom krídle končí pri Bellovi, ktorý sa lopty okamžite zbavuje pred napádajúcim Benderom ďalekým odkopom.
     
    8
    Dopredu to skúsil aj Mainz, ďalej ako za polovicu ihriska sa však s loptou nedostal. Bol to Okazaki, ktorý sa pustil odvážne proti trojici stredopoliarov, avšak bez úspechu.
     
    9
    Dedriyok posielal dobrý center k vzdialenejšej žrdi, ktorú si ale dobre postrážil Karius a lopta už doplachtila do jeho rukavíc. Gólman Mainzu teraz upokojí hru.
     
    10
    Okazaki sa dostal v malom vápne k odrazenej lopte, na nič nečakal a skúsil to strelou z otočky, mieril však vysoko nad! Teraz sa na Okazakiho nemôže skutočne nikto hnevať, v stiesnenom priestore nemal šancu presnejšie zamieriť.
     
    11
    Pozornosť Lena vyskúšal opäť Okazaki, tentokrát mieril do dobre postaveného brankára Leverkusenu.
     
    12
    Domáci sa teraz vybrali do protiútoku, nebyť Pospěcha, ktorý teraz šikovne zblokoval strelu Heung-Min Sona, mohlo byť už 1:0.
     
    13
    Koo teraz mierne zatiahol Bendera za dres, pískať sa však nebude, Bender má výhodu v hre.
     
    14
    Bender ešte prihrával na Sama, opäť tam bol zatiaľ výborný český obranca, Pospěch, ktorý zabránil už druhej gólovej príležitosti domácich!
     
    15
    Geis až príliš dlho váhal s centrom, napokon sa dostal do veľkého uhla a trafil len do rukavíc pozorného Lena. Sympatický pokus hostí sa končí neúspechom.
     
    16
    Bayer teraz zatlačil svojho súpera pred bránkou, strela však neprišla. Naopak, loptu šikovne vypichol Pospěch, ktorý sa s ňou chcel vydať na výleť na útočnú polovicu, pred autovou čiarou ju už však nezastihol.
     
    17
    Bender však loptu nehodil do hry vôbec dobre a dopredu pôjdu hostia.
     
    18
    Tak nie, o loptu prišli veľmi rýchlo, dopredu už s ňou šprintoval Sam, ktorý bol však stiahnutý k zemi a pískaný je priamy voľný kop.
     
    19
    Center Sama končí na kopačke Noveského, ktorý loptu odvrátil ešte na rohový kop pre Leverkusen.
     
    20
    K lopte sa po zmätku dostal na hranici jedenástky Toprak, ten krásnou technickou strelou prepálil všetko čo mu stálo v ceste, vrátane Kariusovej bránky! Tak tomuto chýbal možno meter-dva...
     
    21
    Reinartz dostáva prvú žltú kartu v zápase po zbytočnom faule v strede ihriska. Domáceho futbalistu zrejme tréner v šatni veľmi chváliť nebude.
     
    22
    Díaz teraz padá vo vápne, nasledovala štandardná situácia, s ktorou si však leno dokázal poradiť a podržal tak svoj tím.
     
    24
    Moritz teraz neposielal zlý center na opačnú stranu ihriska, pre oboch jeho spoluhráčov bol však príliš prudký, aj preto končí lopta až pri Lenovi, ktorý ju bez váhania odkopáva ďaleko od svojej brány.
     
    25
    Odkopávať sa bude aj od brány Kariusa, ten bude mať na rozohranie trochu viac času.
     
    26
    Tak s touto loptou nemohol mať Leno ani najmenšie problémy. Sama mu skočila do náručia.
     
    27
    Leverkusen sa teraz krátkymi prihrávkami nenápadne presunul až na útočnú polovicu, kde to Bender riešil nepresným centrom.
     
    28
    Následne centroval aj Derdiyok, ktorého pokus bol o poznanie lepší, pri lopte však bola včas dvojica obrancov Mainzu, a tak ani z tejto situácie nebude nič.
     
    30
    Máme za sebou úvodnú pol hodinu zápasu, v ktorej nepadol gól ani na jednej strane ihriska. Šancu mal aj Okazaki, aj Toprak, ani jeden ju však využiť nedokázal.
     
    30
    Už som myslel, že som to zakríkol. Moritz teraz pekne vysunul Okazakiho, ktorý mal na kopačke azda jasný gól. To by však Leno musel ostať vo svojej svätyni a nemohol by tak skvele zmenšiť strelecký uhol. Lopta sa po odraze od Lena dokotúľala za bránkovú čiaru, avšak nie do bránky.
     
    31
    Leverkusen išiel dopredu, konkrétne to bol aktívny Sam, ďaleko sa však s loptou nedostal. Chýbala mu totiž podpora spoluhráčov.
     
    32
    Podobne tomu bolo aj na druhej strane ihriska, hra v ostatných minútach mierne stratila na tempe, veríme, že tomu tak nebude nadlho.
     
    33
    Zbytočne dlhý center posielal Geis. Ak by ho trochu skrátil, k lopte by sa dostal Okazaki, ktorý by už hádam túto šancu dokázal zakončiť gólom.
     
    34
    Leverkusen sa snaží niečo vymyslieť smerom dopredu, má však veľký problém prejsť cez výborne pokrytú stredovú líniu ihriska.
     
    36
    Dopredu pôjdu hostia.
     
    37
    Mainz dal gól!
    A stalo sa to, čo sme z doterajšieho priebehu mohli očakávať! Mainz ide do vedenia! Zaslúžil sa o to MAXIM CHOUPO-MOTING, ktorý si nabehol na nádhernú krížnu prihrávku z kopačky Stefana Bella. Proti Maximovej strele nemal Leno nárok na zákrok. Asistencie: Stefan Bell.
     
    38
    Nuž, pre domácich je to veru studená sprcha. Jedným dychom však treba dodať, že hostia boli predsa len o čosi aktívnejší a zaslúžene sa dostávajú do vedenia. Uvidíme, nakoľko to poznačilo hráčov v čiernych dresoch.
     
    39
    Can teraz pekne vypálil po zemi ešte spoza šestnástky k vzdialenejšej žrdi, kde ale včas priskočil Karius a frží Mainz nad vodou.
     
    40
    Leverkusen bude mať výhodu štandardnej situácie zo strednej vzdialenosti, po faule Díaza na Bendera.
     
    42
    Díaz je následne aj napomínyný žltou kartou.
     
    43
    Z tejto štandardky však Bayer opäť nevyťažil nič a opäť sa bude musieť brániť. Tak zatiaľ to nevyzerá tak, aby domácemu celku patrila druhá priečka Bundesligy.
     
    45
    Heung-Min Son sa ocitol zoči-voči brankárovi Kariusovi, ten však jeho hlavičkový pokus ukrýva vo svojich rukaviciach! Famózny zákrok...
     
    44
    Polčas sa už len dohráva, čaká na na hvizd rozhodcu Starka.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    A máme za sebou úvodný polčas dnešného zápasu. Objektívne treba povedať, že sú po ňom hostia zaslúžene vo vedení. Nechcem zatracovať domácich futbalistov, no s takýmto výkonom neuspejú ani v druhom polčase.

    Ten sa začne približne o 16:33.
     
    O malý moment sa nám začne druhý polčas, výhodu úvodnej rozohrávky budú mať tentokrát hostia.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    A máme tu úvodné striedanie zápasu, a to na domácej strane. Odišiel Sam, nahradí ho Brandt.
     
    47
    Domáci ťahali útočnú akciu, tá sa však končí na stredovej línii.
     
    47
    Bude zaujímavé sledovať, ako sa bude zápas ďalej vyvíjať. Domáci celok bol v zápase papierovým favoritom, čo sa však v hre neprejavuje. Mainz je Leverkusenu vyrovnaným súperom, dokázal si vypracovať o nejakú tú šancu viac a aj preto vedie.
     
    48
    Son rozohrával štandardku, z jeho nepodareného centru bola napokon aj nebezpečná strela. Karius sa mohol veru poriadne natiahnuť, aby loptu dokázal vytesniť mimo priestor troch žrdí.
     
    49
    Mainz upokojuje hru ďalekým odkopom od brány Kariusovi. Teraz mali hostia hádam viac šťastia, ako rozumu.
     
    50
    Do protiútoku sa rútil Okazaki, obišiel si svovh obrancov, proti tretiemu to už radšej neskúsil,tvrdo vypálil spoza šestnástky, jeho pokus však končí nad brvnom Lenovej bránky.
     
    51
    Žeby prišiel druhý gól zo strany Mainzu? Je nutné dodať, že by si to veru zaslúžil. To, čo dnes predvádza Leverkusen nie je ho dné hry 2. tímu Bundesligy.
     
    52
    Can sa teraz predviedol sériou nádherných kľučiek, lopta mu však uskočila a bude sa musieť rýchlo vrátiť.
     
    54
    Derdiyok skúsil pozornosť Kariusa z veľkej diaľky, jeho strele však chýbala potrebná razancia.
     
    55
    Leverkusen sa teraz usadil na útočnej polovici a rozbieha kolotoč, z ktorého majú hostia problém vyskočiť. Skončí sa táto akcia gólom?
     
    56
    Can má skutočne rýchle nohy, čo názorne predviedol šprintom cez pol ihriska. Loptu však už nezastihol, a tak sa bude odkopávať od Kariusa.
     
    58
    Son síce loptu dopravil do brány Kariusa, postranný rozhodca však píska ofsajd!
     
    59
    Zrejme najvýraznejší hráč zápasu, Okazaki si obhodil až dvojicu obrancov, vyslal tvrdý projektil na Lenovu bránu, ktorú síce tesne, ale predsa len prepálil! Už to mohlo byť 0:2...
     
    60
    Po hodine hry je stav stále nezmenený, k trom bodom majú zatiaľ výrazne bližšie hostia.
     
    60
    A je to tu. Ďalšie striedanie na strane Leverkusenu, z ihriska odišiel Reinartz, nahradí ho Kießling.
     
    61
    A Kießling sa okamžite dostal k strele, lopta mu však úplne nesadla na kopačku, a tak míňa priestor troch žrdí.
     
    62
    Futbal hrá už aj rozhodca Stark. Lopta sa odrazila od jeho chrbta, pri pokuse ďalej sa jej uhnúť ju ešte trafil zadkom a tá končí pri hráčoch Bayeru.
     
    64
    Geis poslal nádhernú strelu do ľavej šibenice, kde na poslednú chvíľu doplachtil Leno a zabránil tak istému gólu. Pekný futbalový moment.
     
    65
    Žltou kartou je napomínaný domáci futbalista, tentokrát to je Son.
     
    66
    Kießling vyslal svoju druhú strelu v zápase, tentokrát to bolo po zemi k ľavej žrdi, kam sa včas hodil Karius.
     
    67
    Ja-Cheol Koo bude musieť byť po jednom zo súbojov vo vzduchu ošetrený.
     
    68
    Karius kmal po svojom nie príliš presvedčivom zákroku veľké šťastie, že dorážajúcemu Kießlingovi lopta mierne podskočila, a tak ju netrafil ideálne.
     
    69
    A na ihrisko padá ďalší hráč. Tentokrát je to domáci Derdiyok. Jeho výraz v tvári neveští pre Leverkusen nič dobré.
     
    65
    Striedanie na strane Mainzu, prvé v zápase. Z ihriska odíde Chuopo-Moting, nahradí ho svieži Polter.
     
    70
    Pred sebou máme posledných 20 minút hry, čas pre Bayer na vyrovnanie sa veľmi rýchlo kráti.
     
    72
    Zraneného Kooa vystrieda Saller.
     
    72
    A sledujeme hostí, ktorí sa už pomaly ale isto stiahli do obrannej ulity.
     
    73
    Bayer má problém vytvoriť si súvislý tlak. Hostia sa dobre bránia a nepúšťajú sa do zbytočných riskantných útočných akcií.
     
    74
    Polter márne čakal na loptu, tá sa až k nemu nedostala.
     
    75
    Posledné striedanie na strane domácich. Hilberta nahradil Öztunali.
     
    77
    Prehúpli sme sa do poslednej štvrťhodinky hry, v ktorej majú hostia k dispozícii ešte jedno striedanie, ktoré si pravdepodobne odložia až na koniec stretnutia.
     
    78
    Svedkami sme boli niekoľkých nepresných centrov na strane Leverkusenu, hostia odkopávajú.
     
    80
    Domáci majú už len 10 minút...
     
    81
    Bender posielal center do vápna, kde však nebol ani jeden z jeho spoluhráčov. Hostia sa poľahky dostávajú k lopte a budú útočiť.
     
    Miestny hlásateľ oznámil, že stretnutie sleduje priamo na štadióne Bay Arena 25 000 platiacich divákov.
     
    82
    A akciu zakončili hostia strelou Geise, s ktorou si nezahriatý Leno len tak-tak dokázal poradiť.
     
    84
    Son chcel Kariusa prekvapiť hlavičkou do stredu brány, nepodarilo sa mu to. Karius zatiaľ predvádza famózny výkon, práve on si najviac zaslúži tri body.
     
    85
    Domáci tréner začína strácať nervy. Navretá žila na jeho krku a hlasné pokyny k jeho zverencom ešte ženú Bayer vpred, veď 5 minút sa niekedy javí ako celá večnosť.
     
    85
    Ale k lopte sa dostáva Mainz a sériou krátkych prihrávok sa dostal aspoň do stredu ihriska, kde zbiera cenné sekundy Saller.
     
    86
    Polter sa rútil s dvojicou spoluhráčov na osamoteného Bendera v obrane, Leverkusen mal teraz jedno šťastie, že Polterovi prihrávka nevyšla podľa jeho predstáv.
     
    87
    Ďalšia strela na Kariusa, ktorej však chýbala razancia. Karius hru upokojuje a zbiera sekundy.
     
    88
    Hostia budú mať výhodu štandardky zo vzdialenosti asi tridsiatich metrov.
     
    89
    Situácia sa bude opakovať, keďže si na Poltera "vyšliapol" Brandt. Pri postrennej čiare vidíme rozcvičovať sa posledného striedajúceho hráča zápasu.
     
    90
    A tým je Soto, ktorý nahradí vyčerpaného Parka.
     
    90
    Vráťme sa ale ku štandardke Mainzu. Loptu si postavil Saller, ktorý následne aj odcentroval, avšak len do rukavíc Lena. Ten rýchlo rozohráva.
     
    90+1
    Nadstavovať sa budú 4 minúty.
     
    90+1
    Seller mohol definitívne spečatiť výhru hostí. Zoči-voči Lenovi však neuspel, jeho pokus tesne míňa ľavú žrď bránky Leverkusenu!
     
    90+2
    Soto si v súboji pomohol rukou, Bayer bude zahrávať štandardku.
     
    90+3
    Derdiyok fauloval brankára Kariusa, to je pre Leverkusen definitívny koniec.
     
    90+4
    Žltou kartou bude ešte napomínaný Can.
     
    Koniec zápasu.
     
    Skončilo sa nám stretnutie medzi Bayer Leverkusen a 1. FSV Mainz 05, v ktorom ťahali domáci za kratší koniec a podľahli outsiderovi tohto zápasu tesne, 0:1. Jedným dychom však treba dodať, že zaslúžene. Bayer tak predlžuje nepriaznivú sériu prehhraných zápasov už na číslo 5, čo neveští pre druhý celok tabuľky nič dobré.

    To je odo mňa na dnes všetko, ja sa na vás teším niekedy opäť nabudúce, Slovensku prajem ešte pekný zvyšok víkendu, východniarom aj príjemné prežitie prázdnin. Lúči sa s vami Lukáš Pancurák. (17:25:44)

    Lukáš Pancurák

    Góly: 37. Choupo-Moting

    Karty:   21. Reinartz (LVR), 65. Son (LVR), 90+4. Can (LVR) – 42. Díaz (MAI)


    Bayer Leverkusen: Leno – Hilbert, Toprak, Wollscheid, Can, Reinartz (60. Kießling), L. Bender, Rolfes (C), Sam (46. Brandt), Derdiyok, Son
    Náhradníci: Lomb – Boenisch, Guardado, Hegeler, Öztunali, Brandt, Kießling

    1. FSV Mainz 05: Karius – Pospěch, Bell, Noveski (C), Park, Geis, Moritz, Díaz, Koo (72. Saller), Okazaki, Choupo-Moting
    Náhradníci: Krešić – Bungert, Saller, Malli, Soto, Polter, Parker

    Rozhodca: Stark – Salver, Pickel