Arnhem – Twente 0:0 (kon.) | Feyenoord – Kerkrade 5:2 (kon.) | Zwolle – Amsterdam 2:4 (kon.)
Eindhoven – Heerenveen 5:1 (kon.)
koniec
PSV Eindhoven
5:1 (1:1)
SC Heerenveen
cz Nedeľa 11.11.2012, 16:30 • Philips Stadion • Holandská Eredivisie
     
    V 6. minutě se dostal Heerenveen do překvapivého vedení 1:0, jenže bohužel pro tým Marca van Bastena to byla jediná šťastná chvíle v utkání. Ve 23. minutě totiž srovnal Luciano Narsingh, a to nejhorší mělo přijít až po změně stran. Hostující tým totiž v druhé části absolutně odpadl a z Eindhovenu si veze nálož pěti branek. Po výstavní ráně Mertense se totiž trefil Wijnaldum a když na tyto branky navázal dvěma zásahy i Tim Matavž utkání skončilo rozdílem třídy 5:1. (18:27:54)
     
    Konec zápasu.
     
    90+2
    A po něm byla k vidění další šance. Z otočky se v dobré pozici pokoušel o branku Wijnaldum, ale branku netrefil, a tak duel skončí rozdílem čtyř branek.
     
    90+1
    Po nahrávce od Wijnalduma patičkou vysunul Willemse střelec dvou branek Matavž. Levý bek domácích zakončit nedokázal, ale alespoň vybojoval roh.
     
    90
    Druhý poločas se bude nastavovat o dvě minuty.
     
    89
    Hráči trenéra Advocaata baví fanoušky fotbalem a v závěrečných minutách již téměř drtivě přehrávají hráče Heerenveenu, se kterými to v úvodu utkání vypadalo velmi dobře. Po změně stran však PSV zařadilo ještě o jeden stupínek vyšší rychlostní stupeň, a to rozhodlo.
     
    87
    PSV právě vstřelilo branku!
    Jen bych mohl potvrdit předešlá slova ze čtvrté branky Eindhovenu. Mertens dokázal z levé strany bez problémů odcentrovat přes Kruiswijka do pokutového území, kde se prosazuje opět TIM MATAVŽ. Ten prostřeluje brankáře hostí jemnou tečí špičkou své světle modré kopačky. Ve 12. kole tak nepřidává jen šestou, ale o čtyři minuty později i sedmou branku sezony.
     
    83
    PSV právě vstřelilo branku!
    Fotbal dnes ve druhém poločase vypadá v podání domácího PSV Eindhoven velmi jednoduše. Co teď provedl na pravé straně pokutového území s hostujícími obránci Lens, to se jen tak nevidí. Jeho kouzla nad balonem nezvládla dvojice beků Heerenveenu, která navíc nechala trestuhodně volného TIMA MATAVŽE. Slovinský fotbalista tak měl velmi jednoduchou práci a lehkým lobem přehazuje pod nohy se mu vrhajícího brankáře hostí Briana Vandenbusscheho. Pro domácího hráče s číslem devět na zádech to je šestá branka v probíhající sezoně Eredivisie.
     
    82
    Hosté střídají, když de Riddera na trávníku mění Arsenio Valpoort.
     
    81
    A další akce PSV je zakončena z pravé strany Lensem. Jeho pokus chytá Vandenbussche do rukavic.
     
    80
    Aktivní Wijnaldum po rychlé akci podél pravé strany našel před vápnem sbíhajícího Strootmana. Ten se do rány opřel bez přípravy, ale branku netrefuje.
     
    78
    Utkání mají domácí pevně ve své režii. S míčem na kopačkách kombinují po celém hřišti a nic nenaznačuje, že by na Philips Stadionu mělo být k vidění ještě nějaké drama.
     
    76
    Georginio Wijnaldum jako by nechtěl přidat další branku. V jeho snad čtvrté šanci po brance z 62. minuty ho našel v pokutovém území osamoceného Mertens, ale prvně jmenovaný zakončil zle nedobře a svou nohu mimo Vandenbusscheho klec.
     
    75
    Van La Parru zastavuje skvěle načasovaným skluzem Derijck, po jehož zákroku opět hraje s míčem na kopačkách tým Dicka Advocaata.
     
    73
    Ve druhém poločase to je hra pouze na jednu branku. Teď to sice domácím po pravém křídle nevyšlo, ale míč jim na kopačkách zůstal a navíc budou mít výhodu přímého kopu.
     
    71
    Wijnaldum se málem dočkal druhé branky. Dobře na levé straně totiž zapracoval Tim Matavž, který ostrým centrem na malé vápno oslovil prvně jmenovaného k zakončení. Wijnaldum zakončoval chytrou patičkou, avšak Vandenbusscheho branku minul.
     
    70
    PSV poprvé střídá. Narsingha nahrazuje na trávníku po zranění se vracející Lens.
     
    69
    Z hranice velkého vápna to na branku Heerenveenu zkusil střelec prozatím poslední branky utkání Wijnaldum, ale tentokrát to gólovou oslavu neznamená. Jeho pokus nebyl příliš dobře umístěn.
     
    67
    Djuričiće zastavuje na levé straně dobře pracující Derijck. V následném brejku PSV centruje Matavž pouze do rukavic brankáře Vandenbusscheho.
     
    66
    Držení míče zní lépe pro domácí hráče, kteří vedou 58% - 42%. V utkání Ligy mistrů z tohoto týdne Celtic-Barcelona ale měl domácí tým ve druhém poločase míč na svých kopačkách necelou minutu a i to mu stačilo na překvapivou výhru, takže tato statistika není až tak směrodatná.
     
    64
    Jetro Willems z levého křídla překvapivě necentroval, ale posunul míč do středu na Mertense. Belgičan to zkusil podobně jako při jeho zásahu z 52. minuty, ale tentokrát míří vysoko nad.
     
    62
    PSV právě vstřelilo branku!
    A že to s domácími vypadá nadějně! Willems na levou stranu vysunul Strootmana, který přesným centrem našel na značce pokutového kopu zcela osamoceného GEORGINIA WIJNALDUMA. Toho sice prvním zakončení Vandenbussche vychytal, ale na dorážku hlavou již nestačil. 3:1, přesun PSV na první pozici Eredivisie je tak stále více pravděpodobný.
     
    60
    Pokud domácí výběr trenéra Dicka Advocaata udrží průběžné vedení 2:1, tak se poprvé v letošní sezoně dostane na první pozici před Twente. To totiž remizovalo v Arnhemu s místním Vitesse 0:0, a tak může snadno o průběžné vedení v Eredivisie přijít.
     
    59
    Po rohu Mertense se k hlavičce dostával Marcelo, ale jeho pokus až na brankáře neprošel. Obrana Heerenveenu stačila zakročit a posunout míč do středu hřiště, kde je faulován Van La Parra.
     
    57
    Domácím hráčům a především publiku se teď nezdají některé z výroků sudího Gözübüyüka. Bouřlivá atmosféra oslavuje každé zachycení míče domácími hráči.
     
    55
    Mareček na Djuričiće nenahrál přesně, a tak šlo do útoku opět PSV. Rychlý brejk nahrával Mertens do středu hřiště na Matavže, který však pouštěl míč za sebe a to neměl dělat. Narsingh totiž k míči nepouští dobrý zákrok jednoho z obránců Heerenveenu.
     
    52
    PSV právě vstřelilo branku!
    DRIES MERTENS oslavuje svoji náramnou střelu oslavou ve stylu golfového hráče, který dokonale trefuje jamku a rozhodně si to zaslouží. Po nahrávce ze středu hřiště totiž zakončuje parádní ranou pravou nohou, která dokonale zaplula přímo k levé tyči Vandenbusscheho branky. Belgický brankář neměl na skvěle umístěnou ránu svého krajana šanci zasáhnout, a tak kapituluje.
     
    51
    Kum zastavil dobrým obranným zákrokem Mertense, který si to namířil do pokutového území. Nyní se všechno ruší a hrají hosté.
     
    50
    Přímý kop šel do zdi, ale odrazil se zpět na de Riddera, který pálil z velké dálky. Branku ale netrefuje, a tak může být PSV v klidu.
     
    49
    Nejlepší hráč hostí Van La Parra před pokutovým územím zkoušel projít přes Hutchinsona, jenže ten ho za sebe nepustil, a tak musí faulovat. Z šestadvaceti metrů tak bude mít Heerenveen možnost ohrozit branku Boye Watermana.
     
    48
    Dlouhé obléhání hostující branky nevedlo ani k zakončení. V pokutovém území zády k brance našel Wijnaldum svého spoluhráče Strootmana, ale ten neměl k ráně prostor.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Zajímavý první poločas máme za sebou. V jeho úvodu se překvapivě do vedení dostal celek hostí z Heerenveenu, který využil zaváhání domácí obrany a díky hlavičce de Riddera vedl 1:0. PSV však poté zapnulo na vyšší rychlostní stupeň a po zbytek poločasu bylo jasně lepší. Na víc jak branku Narsingha ze 26. minuty to však nestačilo. Druhý poločas pravděpodobně začne na Philips Stadium v 17:39.
     
    První poločas skončil.
     
    45+2
    A znovu se do útoku dral po nahrávce ze středu hřiště Djuričić. Srb však nepočítal se skvělým obranným zákrokem Derijcka, který ho na poslední chvíli připravil o zakončení.
     
    45+2
    Na druhé straně to bylo zajímavější, když z otočky střílel Djuričić. Jeho pokusu však chyběla razance, a tak ho Waterman chytá.
     
    45+1
    První poločas je nastaven o dvě minuty. V té první šel další centr do pokutového území hostů na Tima Matavže, který však zakončit nedokázal.
     
    44
    Wijnaldumův průnik do pokutového území skončil ještě před jeho branami, ale míč poté uzmul jeho kolega Mertens, který nepálil pravačkou vůbec zle. Jeho skákavý pokus končí je těsně vedle Vandenbusscheho branku.
     
    43
    Na druhé straně myslel chytře nahrávkou za obranu vysunutí Finnbogasona jeho kolega Djuričić, jenže prvně jmenovaný ideu nepochopil, a tak uličky neběžel.
     
    42
    Narsinghův centr od pravého rohového praporku dokázala obrana Heerenveenu odvráti, ale znovu pouze na kopačky domácích borců.
     
    40
    Po jednom takovém faulu zahrával z levé strany přímý kop Dries Mertens. Vandenbussche pouze vyrazil na Matavže, který před branku napálil na Derijcka. Zadák PSV však ideálně zakončit nedokázal.
     
    38
    Nyní opět hraje PSV, které má prozatím i větší držení míče (58%). Akce po levé straně však od Jetra Willemse úspěšné nejsou a velmi často končí v zámezí, či drobným faulem, který domácí celek posune blíže Vandenbusscheho branky.
     
    36
    Útočná snaha domácích šla z pravé strany do pokutového území na dlouhána Matavže, který však nedoskočil, a tak šel do útoku Heerenveen. Svěřenci Marca van Bastena zakončují v podobě Van La Parry, který však svou ránou našel pouze střed branky a připraveného Boye Watermana.
     
    34
    A další faul na Marcela. Při důrazném napadání ho způsobil de Ridder, který domácí stálici fauluje na kotníky.
     
    32
    Finnbogason se ve vzdušném souboji střetl s Marcelem, který na něj obdivuhodně naskočil. Sudí však určuje míč PSV, a to tak rozehrává přímý kop z vlastní poloviny.
     
    30
    Nahrávka Willemse z levé strany našla na hranici velkého vápna zcela osamoceného Wijnalduma. Bývalý fotbalista Feyenoordu Rotterdam však zakončit nedokázal díky svému špatnému zpracování, po němž mu balon utíká na pravou část hřiště.
     
    29
    Následný přímý kop domácích ze zhruba třiadvaceti metrů rozehrál opět Kevin Strootman. Tečovaný projektil míří do zámezí a pro PSV to neznamená nic většího, než výhodu rohového kopu.
     
    27
    Roh se snesl na pravou stranu na Kevina Strootmana, který z velmi slušné pozice u tyče netrefuje!
     
    27
    Ve výskoku hlavičkoval po centru z levé strany Matavž o Gouweleeuwa, a tak uvidíme roh PSV. Protestoval proti tomu hostující brankář Brian Vandenbussche, a tak vidí žlutou kartu.
     
    25
    Snaha hostí přes Filipa Djuričiće na levé straně k úspěchu tentokrát nevede. Do útoku se tak žene nabuzené PSV.
     
    23
    PSV právě vstřelilo branku!
    A je vyrovnáno! Akce domácích šla po levé straně přes Matavže, který dobře vybojoval míč pro LUCIANA NARSINGHA. Ten z levé strany dokázal ideálně zakončit križně pravačkou o levou tyč, a tak překonává brankáře Vandenbusscheho, který na dobře umístěnou ránu nestačil.
     
    21
    Kum se na poslední chvíli dokázal dostat k Narsinghovi a jeho odkop znamená výhodu rohového kopu pro domácí výběr.
     
    20
    Pěkná akce celku trenéra Advocaata znamená ohrožení branky Vandenbusscheho. Po nahrávce Willemse centroval do vápna van Bommel. Kapitán PSV našel kopačku Tima Matavže, který však míří jen do rukavic brankáře Heerenveenu.
     
    19
    Nejistá hra PSV v zadních řadách dostala do dobré pozice Finnbogasona. Islanďan však příliš dlouho váhal s nahrávkou či střelou, a tak ho zastavuje skvělým obranným zákrokem Kevin Strootman.
     
    18
    O pár vteřin později už to bylo nadějnější. Když do centru Narsingha naskočil a hlavou trefil Wijnaldum. Bohužel pro Eindhoven trefuje Gouweleeuwa.
     
    17
    Narsingh převzal nahrávku na levé straně od van Bommela do ofsajdu, a tak z nadějné akce domácích tentokrát nic nebude.
     
    15
    Mertensovo kouzlení s míčem na levé straně zastavil Mareček a po jeho následném centru se k balonu dral Finnbogason. Toho však dobře odzbrojil Marcelo, a tak hraje znovu PSV.
     
    13
    Djuričićův průnik podél pravé strany vyšel, a tak ofenzivní hráč odcentroval do pokutového území na Finnbogasona. Marcelo stačil ve skluzu posunout na Derijcka, který hlavou uklidnil hru na Watermana. Následovala menší rozmíška, avšak bez karetního vyjádření.
     
    11
    Mark van Bommel vidí jako první hráč žlutou kartu. Agilního Van La Parru přejel ostrým skluzem, a tak je zaslouženě potrestán.
     
    11
    Po autovém vhazování hostů dochází k ohrožení branky. Vandenbussche totiž váhal s odkopem a po ataku Matavže se míč odráží těsně vedle branku Heerenveenu.
     
    10
    Následná další kombinační akce hledala dlouhým pasem na levé straně Mertense, jenže ten na míč nedosáhl.
     
    8
    PSV se díky zakončení Matavže snažilo ihned odpovědět, avšak nepříliš přesně, a tak znovu hrozí aktivní Van La Parra. Jeho centr či střela z levé strany končí zhruba dva metry mimo Watermanovu klec.
     
    6
    Heerenveen právě vstřelil branku!
    Domácím předešlá akce jako varování nestačilo, a tak o pár vteřin později inkasují. Dlouhý aut z pravé strany prošel do pokutového území, kde váhal Marcelo a volný DANIEL DE RIDDER dokázal hlavičkou k levé tyči branky PSV otevřít gólový účet dnešního utkání.
     
    6
    A znovu se k míči dostal Van La Parra, který málem využil zaváhání dvojice Willems-Waterman. Levý bek domácích nechával míč pro brankáře, který to nečekal a může být rád, že zakončení Van La Parry bylo slabé.
     
    5
    Van La Parra dostal po narážečce s Marečkem míč na levou stranu, kde svým centrem vybojoval pro Heerenveen první rohový kop dnešního utkání.
     
    4
    Jetro Willems padá po souboji s Kruiswijkem, ale sudí faul nevidí, a tak hra může nerušeně pokračovat.
     
    3
    Derijck o pár vteřin později hledal chytře z vlastní poloviny hřiště za obranou hostí Matavže, jenže ten je chycen v ofsajdu.
     
    2
    S míčem na kopačkách začal tým domácích kombinaci na útočné polovině, dlouho to vypadalo na centr Willemse, jenže hra se poté dostala přes střed hřiště na Mertense. Belgičan však na levé straně nedokázal zpracovat, a tak je míč v zámezí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba celky již za doprovodu sudích vstupují na trávník, a tak poslední duel 12. kola Eredivisie za malou chvíli začne.
     
    V domácí sestavě opět nacházíme Marka van Bommela a Kevina Strootmana, kteří se vrací po zranění. Chybí však i nadále Lens s Toivonenem a místo nich tak nastupují stejně jako ve čtvrtek ve Stockholmu Narsingh a Tim Matavž. V hostující jedenáctce uvidíme Lukáše Marečka, který po příchodu z Anderlechtu nastupuje s železnou pravidelností. Dále se můžeme pod vedením legendárního hráče van Bastena například tešit na talentované mladíky Djuričiće s Finnbogasonem.
     
    Úvodní sestavy:

    PSV Eindhoven (4-3-3): Waterman - Hutchinson, Derijck, Marcelo, Willems - van Bommel, Wijnaldum, Strootman - Narsingh, Matavž, Mertens.

    Trenér: Dick Advocaat

    SC Heerenveen (4-3-3): Vandenbussche - Kruiswijk, Gouweleeuw, Zomer, Kum - Mareček, Djuričić, Kums - de Ridder, Finnbogason, Van La Parra.

    Trenér: Marco van Basten

    Rozhodčí: Serdar Gözübüyük.
     
    Favorit dnešního utkání se jmenuje PSV. Domácí celek zatím nahání první Twente a ztrácí na něj pouhý bod. Svěřenci kouče Advocaata měli v týdnu na programu i utkání Evropské ligy ve Stockholmu s místním AIK. Po nepřesvědčivém výkonu to přineslo prohru 1:0. Dnes by to ale podle mnoha ukazatelů mělo znamenat návrat na vítěznou vlnu. Fotbal je však hra nevyzpytatelná, a tak si na rozuzlení budeme muset počkat minimálně do 16:30, kdy zápas na Philips Stadionu začne.
     
    Hosté pod vedením bývalého famózního útočníka Marca van Bastena jsou před zápasy 12. kola na jedenácté pozici, což je rozhodně zklamáním. Zajímavě složený kádr ale zatím nedokáže pravidelně bodovat a dnes to ani v Eindhovenu nebude mít jednoduché. Poslední zápas Heerenveen na domácím stadionu zvítězil po brankách Finnbogasona a de Riddera nad Zwolle 2:1.
     
    Hezký den při sledování Eredivisie a konkrétně utkání mezi PSV Eindhoven a hosty SC Heerenveen.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:30.

    Martin Mišovec

    Góly: 23. Narsingh, 52. Mertens, 62. Wijnaldum, 83. Matavž, 87. Matavž - 6. de Ridder

    Karty:   11. van Bommel (PSV) - 27. Vandenbussche (HEE)


    PSV Eindhoven: Waterman - Hutchinson, Derijck, Marcelo, Willems - van Bommel, Wijnaldum, Strootman - Narsingh (70. Lens), Matavž, Mertens.

    Trenér: Dick Advocaat

    SC Heerenveen: Vandenbussche - Kruiswijk, Gouweleeuw, Zomer, Kum - Mareček, Djuričić, Kums - de Ridder (82. Valpoort), Finnbogason, Van La Parra.

    Trenér: Marco van Basten

    Rozhodca: Serdar Gözübüyük