Švédsko – Fínsko 1:2 (kon.) | Rusko – USA 2:1 (kon.)
koniec
Rusko
2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
USA
Pondelok 04.01.2016, 19:05 • Hartwall Arena, Helsinki • Majstrovstvá sveta do 20 rokov • Semifinále
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Vážení športoví fanúšikovia, vítam vás pri vyvrcholení Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji hráčov do 20 rokov. V tradičnom stretnutí dvoch hokejových veľmocí zabojujú o miestenku vo finále hokejisti Ruska a USA. My vám zo stretnutia prinesieme priamy prenos s videami akcií, ešte predtým ponúkame niekoľko základných informácií.

    Rusko bolo presne 44 sekúnd od vyradenia z turnaja. Vo štvrťfinále proti Dánsku totiž v poslednej minúte prehrávalo 2:3, aby presnou strelou pod brvno vyrovnal Kamenev. Rovnaký hráč potom v predĺžení v čase 65:00 zužitkoval nezištnú prihrávku pred bránkovisko a rozhodol o postupe ruskej zbornej. Tá obsadila v základnej skupine B 1. priečku, keď získala 11 bodov pri skóre 14:7. Rusi stratili body len v úvodnom stretnutí s Čechmi, inak boli suverénni. Ponúkame súhrn výsledkov Ruska na turnaji:

    Česko – Rusko 1:2 po samostatných nájazdoch
    Rusko – Fínsko 6:4
    Bielorusko – Rusko 1:4
    Rusko – Slovensko 2:1
    Rusko – Dánsko 4:3 po predĺžení

    Ruský tím je v produktivite vzácne vyrovnaný, najproduktívnejším hráčom je útočník Jegor Korškov so 6 kanadskými bodmi (1+5). Brankárska jednotka Alexander Georgijev chytá s úspešnosťou zákrokov 90,91 %.

    USA zatiaľ na turnaji taktiež predstavujú absolútnu kvalitatívnu špičku a na rozdiel od semifinálových súperov zvládli štvrťfinále vo veľkom štýle. S našimi západnými susedmi z Čiech si Američania poradili absolútne suverénne a vyhrali jasne 7:0. V základnej skupine A obsadili 2. priečku so ziskom 9 bodov a skóre 18:5. Ponúkame súhrn výsledkov USA na turnaji:

    USA – Kanada 4:2
    Švédsko – USA 1:0
    USA – Švajčiarsko 10:1
    Dánsko – USA 1:4
    USA – Česko 7:0

    Najproduktívnejším hráčom USA a tretím najproduktívnejším hráčom turnaja vôbec je útočník Auston Matthews s 11 bodmi (7+4). Brankárska jednotka Alex Nedeljkovic má najlepšie čísla spomedzi všetkých brankárov s úspešnosťou zákrokov 95,35%.

    Semifinálové stretnutie by malo priniesť veľký hokejový boj o finále. Favorita hľadať nemožno, na tejto úrovni je to už o detailoch a osobnostiach v oboch tímoch. Všetko podstatné vám prinesieme v priamom prenose zajtra od 19:00.
     
    Úvodné zostavy:

    Rusko: Samsonov (Georgijev) – Rykov, Žuldikov, Provorov, Mikulovič, Bojkov, Voronkov, Sergejev, Šaripzjanov – Kraskovski (A), Polunin, Korškov – Svečnikov, Lazarev, Kamenev (C) – Svetlakov (A), Kaprizov, Kuzmenko – Fazlejev, Lauta, Dergačjov

    USA: Nedeljkovic (Halverson) – Werenski (C), Carlo, Belpedio (A), Borgen, Fortunato, McAvoy, Krys – Tkachuk, White, Matthews (A) – Bjork, Dvorak, Milano – Schmaltz, Hitchcock, Boeser – Eansor, Macinnis, Donato

    Rozhodca: Iverson (Kanada), Wiegand (Švajčiarsko) – Chartrand-Piche (Kanada), Nieminen (Fínsko).
     
    Prajem vám príjemný hokejový podvečer pri jednom z vrcholov Majstrovstiev sveta v hokeji hráčov do 20 rokov. V druhom semifinálovom stretnutí sa rozhodne o súperovi Fínska vo finálovom zápase. Rusi a Američania sa pobijú o túto cennú miestenku a možnosť hrať o zlaté medaily. Poznáme už základné zostavy, zápas sa začína o niekoľko minút. Prajem vám príjemný športový zážitok.
     
    Oba tímy prichádzajú na ľadovú plochu! Rusi v tradičnej červeno-modrej farebnej kombinácii, Američania taktiež v typických bielo-modrých dresoch. Hartwall Aréna sa nám pekne zaplnila a bude sa hrať v dobrej hokejovej atmosfére.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:31
    Prvý útočný výpad v podaní Ruska, Korškov sa vymanil z rohu klziska a Kraskovskij od mantinelu nahadzoval na bránu, Nedeljkovic nemusel zasahovať.
     
    01:12
    Snaha o odpoveď USA v podaní Dvoraka, vkorčuľoval s pukom do útočného pásma, miesto strely ale volil nepresnú nahrávku na modrú, ktorá obrancovi preskočila do stredného pásma.
     
    01:41
    Svečnikov mal prvú väčšiu šancu Rusov, potiahol si puk pomedzi kruhy a pálil po ľade k pravej žrdi, ešte pred Nedeljkovicom puk zrazil obetavý obranca!
     
    02:21
    Rusi si svojou aktivitou vypracovali prvú presilovú hru! Obranca Brandon Carlo inkasuje menší trest za podrazenie, keď zastavil ruského útočníka v gólovej príležitosti.
     
    02:53
    Rusi už v pásme, Žuldikov od mantnelu nastreľoval poriadne razantne pred bránkovisko, kde bol úplne osamotený Kraskovskij! Ruský útočník si však puk nedokázal včas spracovať a tak len nedôrazne zakončil vedľa pravej žŕdky.
     
    03:33
    Do konca presilovky Ruska ostáva 48 sekúnd, teraz sa zborná nepresnou prihrávkou sama vyhnala do stredného pásma, po odpískanom ofsajde oba tímy striedajú.
     
    03:58
    Američania sa zmocnili puku v obrannom pásme a dokázali ho vyviezť až na útočnú modrú, získavajú cenné sekundy v oslabení.
     
    04:21
    Carlo už na ľadovej ploche, prvá presilová hra v stretnutí ostáva bez využitia, Rusi v nej mali jedinú šancu. Oba tímy v plnom počte.
     
    05:36
    Američania s prvou strelou na bránu! Donato si stiahol puk až k modrej čiare a švihom vystrelil k ľavej žrdi, Samsonovovi ešte clonil Macinnis a ruský brankár mal čo robiť, aby puk vytlačil pravým betónom vedľa svojej brány!
     
    06:42
    Sledujeme opatrný hokej, najmä USA sa nikam netlačia a držia stredné pásmo. Veľmi dôležitý bude úvodný gól, pokiaľ ten padne rýchlo, môže to atraktivite hry jedine pomôcť. Momentálne sa hrá v strednej tretine.
     
    07:16
    Po vhadzovaní pred bránou USA manévroval s pukom za bránou Fazlejev, šikovne sa uvoľnil a nahrával Lautovi pred bránkovisko. Lauta si puk prebral, tiesnený obrancom ale už zblízka nezakončil.
     
    08:11
    Rusi sú o niečo nebezpečnejší, vo väčšom počte vyrazili dopredu a hneď z toho bola príležitosť. Sergejev krátkym švihom vyslal polovysokú strelu od modrej, pred brankárom ešte prešli dvaja ruskí hráči a tak veľa nevidel, Nedeljkovic si puk našiel a vyrazil do bezpečia!
     
    08:45
    Zakázané uvoľnenie v podaní Američanov, tí tak nemôžu striedať a vhadzovať sa bude pred ich bránou. Sledujeme takticky vyspelý výkon od oboch tímov, až to je prekvapivé pri pohľade na nízky vek hráčov v juniorskej kategórii.
     
    08:51
    Rusi vyhrali buly a Provorov vyslal puk od modrej čiary smerom na bránu, jeho pokus bol viackrát tečovaný a nepríjemne poskakoval, Nedeljkovic vymrštil lapačku a zasiahol.
     
    09:03
    USA dalo gól!
    Američania z ničoho nič otvárajú skóre! Vhadzovalo sa pred ich bránou, kde získali puk a veľmi rýchlo vyrazili vpred. Do pásma sa dostali všetci traja útočníci z druhej formácie a tí sa s Rusmi doslova pohrali. Milano od ľavého mantinelu vyslal ideálnu prihrávku na stred pred bránkovisko, odkiaľ trafil CHRISTIAN DVORAK nechytateľne popri presúvajúcom sa Samsonovovi!
    Asistencia: Sonny Milano, Zach Werenski
    09:03 Tkachuk (USA)
    09:03 Christian DVORAK - 0:1 (USA)
     
    10:28
    Američania v prečíslení dvoch proti jednému! Boeser z pravej strany popri padajúcom obrancovi ideálnu krížne prihral Hitchcockovi, ktorý bekhendom namieril tesne vedľa ľavej žrde, Samsonov sa po puku naťahoval, mal však aj kúsok šťastia!
     
    10:41
    Ruský brankár Samsonov ešte po predchádzajúcej situácii, kedy proti Hitchcockovi vymrštil ľavú nohu, ostal v bolestiach na ľade. Po krátkom ošetrení však zatiaľ môže pokračovať.
     
    10:56
    Rusi sú po góle poriadne obarení! Tkachuk dostal na pravom kruhu ideálnu prihrávku spoza brány, sám zakončoval pred Samsonovom a puk zastavila až horná žŕdka!
     
    11:14
    Odpoveď Rusov vo veľkom štýle, Korškov strieľal spomedzi kruhov, šikovne namieril do pravého horného rohu, Nedeljkovic preukázal dobrý reflex a zasiahol!
    11:14 Hitchcock (USA)
    11:14 Tkachuk (USA)
     
    12:17
    Donato vyviezol puk popri ľavom mantineli, obranca ho bránil veľmi nedôrazne a razom z toho bola americká príležitosť! Donato totiž spoza brány nahral Macinnisovi, tomu puk nesadol a zdalo sa, že ho Samsonov pokryje. Puk však ostal v hre, čo videl Debrincat a zblízka napálil do žrde, tá Rusov zachránila druhý raz v krátkom slede!
     
    13:52
    USA vyhrali buly a hrali s pukom v útočnom pásme, evidovali sme tam niekoľko nepresných striel. Rusi napokon vyhodili cez všetky čiary, nemôžu tak striedať a vhadzovať sa bude pred Samsonovom.
    13:52 Debrincat (USA)
     
    14:04
    Američania vyhrali buly, Belpedio od modrej čiary príklepom po ľade strieľal k ľavej žrdi, Samsonov puk videl a s prehľadom zasiahol.
     
    14:34
    Po dlhšej dobe útočná iniciatíva Rusov, Lauta sa ujal puku v útočnom pásme a strieľal spoza obrancu z vrcholu ľavého kruhu, jeho pokus mieril vysoko nad.
     
    15:24
    Mimoriadne kuriózny okamih, je tu ruská presilovka 5 na 3! Werenski v obrannom pásme totiž fauloval ruského útočníka, previnil sa sekaním. Američania si ale mysleli, že rozhodca signalizuje vylúčenie Rusa, White vbehol na ľad a Američania hrali šiesti. Mali však hrať piati, preto je druhý menší trest určený pre hráčsku lavicu.
     
    15:32
    Okamžite po buly obrovská šanca Ruska, Kaprizov už zakončoval zblízka sám pred časťou odkrytej bránky, Nedeljkovic vymrštil betón k pravej žrdi a vyrazil z bránkovej čiary!
     
    16:31
    Američania vyhodili puk cez všetky čiary, ešte ostáva necelá minúta ruskej presilovky 5 na 3. Rusi často strieľajú, ich pokusy sú však často zablokované.
    16:31 Kaprizov (RUS)
     
    17:12
    Puk poskakoval na bránkovej čiare USA, gól to ale nie je! Voronkov pálil z príklepu od modrej čiary, Nedeljkovic vyrazil napravo ku Kraskovskijmu, ktorý zblízka trafil len do žrde, voľný puk potom skrotil v páde Nedeljkovic!
    17:12 Kraskovskij (RUS)
     
    17:27
    Oslabenie USA skončilo, v rovnakom čase však dostal ideálnu krížnu prihrávku na pravý kruh Korškov a zakončoval úplne sám, krížne trafil tesne vedľa!
     
    18:07
    Tkachuk sa presadil v osobnom súboji s obrancom a bekhendom posielal puk popred bránkovisko, Samsonov si situáciu postrážil a puk pokryl ešte pred dorážajúcim Whiteom.
     
    19:18
    Rusi sa ešte v závere prvej časti snažia vyrovnať, Američania ale dobre bránili vo vlastnom pásme a podarilo sa im odzbrojiť Rusov a následne vyhodiť do strednej tretiny.
     
    19:46
    Američania navyše ešte zaútočili, a neboli ďaleko ku gólu! Milano úžasne z plnej jazdy v rohu klziska prihrávkou pod seba našiel pri pravej žrdi Dvoraka, Samsonov sa proti nemu skvele presunul a vyrazil gólovú strelu!
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    Prvá tretina semifinálového duelu priniesla mimoriadne zaujímavý hokej a jeden presný zásah. Rusi častejšie strieľajú, množstvo pokusov vyslali počas dvojminútovej presilovky 5 na 3. Gólovo ale udreli USA, Dvorak úspešne zakončil rýchlu akciu druhej formácie amerického tímu. Rusi sa určite nevzdajú, druhá tretina začne približne od 20:00 a ja vás pozývam k jej sledovaniu.
     
    Štatistiky po 1. tretine:

    Strely na bránu: 14:9
    Vylúčenia (na 2 min.): 0:3
    Presilové hry: 0:0
    Oslabenia: 0:0
    Úspešnosť brankárov: 88,89 % – 100 %
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:05
    Neskutočný úvod druhej časti v podaní USA, Werenski vyslal prihrávku do jazdy Tkachukovi, ktorý pálil príklepom z ľavého kruhu a len Samsonov zachránil Rusov od druhého inkasovaného gólu!
     
    20:39
    Začína sa hrať aj do tela, Bojkov pri mantineli poslal na zem Tkachuka, ten sa po krátkej dobe na ľade úspešne zdvihol a pokračuje v hre.
     
    21:22
    Americká druhá formácia opäť úraduje, Bjork vystrelil z prvej spomedzi kruhov, puk mu zle sadol a skončil na plexiskle za bránou.
     
    22:06
    Zaujímavá kombinácia Rusov, Svetlakov v útočnom pásme vyslal vysokú prihrávku na ľavú stranu, kde zakončoval vo vzduchu Voronkov, namieril vedľa bránky.
     
    22:45
    Dvorak naviazal na seba dvoch ruských obrancov za bránou a parádne našiel pred bránou Milana, pred ktorým bol už len Samsonov! Milano spravil rýchlu sťahovačku a zakončoval bekhendom, Samsonov skvele vytlačil puk lapačkou!
     
    23:42
    Rýchlu fázu hry s minimom prerušení zakončilo americké zakázané uvoľnenie, hra sa sťahuje pred Nedeljkovica, ktorý je dnes zatiaľ bezchybný.
     
    24:42
    Sledujeme teraz neúspešné útočné pokusy oboch tímov, v podaní Ruska skončila na modrej čiare Kraskovskij, na opačnej strane neuspel individuálne Hitchcock.
     
    25:13
    Napokon predsa len strelecký pokus, Donato zakončil striedanie strelou od modrej čiary, Samsonov nemal problém a s prehľadom puk ukryl vo výstroji.
     
    25:24
    Rusko vyhralo vhadzovanie, Svetlakov vyrazil dopredu a krížne strieľal z pravého kruhu, výrazne minul bránu.
     
    25:51
    Oveľa nebezpečnejšie vyznel pokus amerického obrancu Borgena, ten krížne strieľal po ľade k ľavej žrdi, Samsonov puk nezasiahol, puk napokon presvišťal vedľa žrde.
     
    26:52
    Brejk USA, White od pravého mantinelu vyslal strieľanú prihrávku pred bránu, kde sa puk skôr odrazil od Matthewsa, než že by ho americký útočník trafil. Samsonov zasahovať nemusel, puk mieril nad. Nasleduje reklamná prestávka.
     
    27:03
    Ruskú ofenzívnu aktivitu, ktorá v druhej tretine zatiaľ skôr drieme, môže rozprúdiť presilovka. Sonny Milano v strednom pásme nedovolene zasiahol vysokou hokejkou do tváre Korškova, inkasuje menší trest.
     
    27:11
    Zborná okamžite v pásme a Žuldikov vyslal projektil od modrej, nenamieril ale presne.
     
    27:47
    Parádna kombinácia Ruska, Rykov už na ľavom kruhu v dobrej pozícii ešte krížne vyšperkoval akciu prihrávkou na Korškova, ten zakončoval k pravej žrdi, Nedeljkovic sa presunul a fantasticky vyrazil!
    27:47 Nedeljkovic (USA)
     
    28:34
    Opäť podobná akcia v podaní Rusov, Lazarev nabil krížne na pravý kruh, odkiaľ strieľal Provorov a Američanov tentoraz zachránila žŕdka!
     
    29:07
    Američania už v plnom počte, ich oslabenie ale mohol skrátiť Kaprizov! Sám dorážal pred bránou, puk trafil dobre, Nedeljkovic však reflexívne vyrazil!
     
    29:25
    Milano, ktorý vyštartoval z trestnej lavice, prerušil ruskú aktivitu bekhendovým zakončením, to stiahol do lapačky Samsonov a vhadzovalo sa tak pred ruskou bránou.
     
    30:43
    Sme už za polovicou zápasu, v týchto chvíľach sledujeme opäť pokojnejšiu fázu hry, odohrávajúcu sa v strednom pásme. Uvidíme, či dobre zahraná presilovka vyburcuje ofenzívnu aktivitu Rusov.
     
    31:04
    Tak možno áno, Voronkov totiž vkorčuľoval do pásma a vyslal šikovnú strelu zápästím, Nedeljkovicovi nikto neclonil a tak americký brankár s prehľadom zasiahol.
     
    31:18
    Rýchla odpoveď USA, Tkachuk to skúsil od pravého mantinelu, Samsonov vykopol svoj pravý betón a poslal puk až mimo ľadovej plochy, vhadzuje sa pred ním.
     
    32:29
    Výborná rýchla akcia Rusov, na konci bol Kamenev, ktorý strieľal z ľavého kruhu a Nedeljkovic včas sklepol betóny! Vyrazil pred seba, kde dorážal Lazarev, ani ten zblízka neuspel!
     
    33:36
    Nedeljkovic je teraz v oveľa väčšej permanencii, než ruský náprotivok Samsonov. Brankár USA sa predviedol aj proti pokusu Šaripzjanova od modrej čiary, keď puk s prehľadom stiahol do lapačky. Nasleduje komerčná pauza.
     
    33:43
    Úspešné buly Rusov v útočnom pásme, Kuzmenko nahadzoval pred bránu, kde ešte clonil a potom dorážal Svetlakov, Nedeljkovic je zatiaľ neprekonateľný.
     
    34:37
    Rusi vysunuli napádanie a americkú rozohrávku často atakujú už na úrovni útočnej modrej čiary. Američanom to začína robiť problémy, Rusi majú viac z hry.
     
    35:08
    Rusko dalo gól!
    Ruská aktivita je odmenená vyrovnávajúcim gólom! Rusi zamkli Američanov pred ich bránou a doslova dotlačili puk za čiarou. Korškov spoza obrancov vystrelil z ľavého kruhu, Nedeljkovic vyrazil len pred seba, odkiaľ jeho obrancovia puk neodpratali. Naopak, Korškov si dokorčuľoval na dorážku, ktorú Nedeljkovic opäť vyrazil, ale len pred seba k PAVELOVI KRASKOVSKIJMU, ktorý zblízka dorazil do siete!
    Asistencia: Jegor Korškov
    35:08 Pavel KRASKOVSKIJ - 1:1 (RUS)
     
    36:18
    USA si mohli vziať vedenie späť, White bol sám na ľavej strane, skúšal si položiť Samsonova na ľad, ten veľmi dobre zareagoval a vyrazil puk ľavým betónom!
     
    37:35
    Rusi sa snažili nadviazať na vyrovnanie, Kuzmenko sa presadzoval pri ľavom mantineli, proti početnej presile dvoch obrancov však nestačil.
     
    37:56
    Rusko dalo gól!
    Tak to je neuveriteľné, Rusi za niečo vyše dve minúty obracajú priebeh stretnutia vo svoj prospech! Vďačia za to fantastickej individuálnej akcii Korškova. Ruský útočník JEGOR KORŠKOV sa ujal puku ešte na modrej čiare, naznačil strelu, čím zmiatol obrancu a prešiel po pravej strane pásma. Dostal sa až za bránu, odkiaľ sa silovo natlačil k bližšej žrdi a prepasíroval tam puk popri Nedeljkovicovi, ktorý si tento priestor nepokryl a pyká za to gólom vo svojej sieti!
    Bez asistencie.
    37:56 Jegor KORŠKOV - 2:1 (RUS)
     
    38:54
    Na ľade sledujeme ruskú eufóriu, Američania sa ešte snažia v závere tretiny aspoň vyrovnať, Rusi však bránia stredné pásmo a nepúšťajú ich do koncovky.
     
    39:23
    Teraz sa USA dostali aspoň do pásma, Milano vypálil príklepom z pravého kruhu, Samsonov sa už tiež rozchytal a vyrazil puk do rohu klziska.
     
    39:34
    Nedeljkovic mal opäť čo robiť, strelu od modrej vyrazil pred seba, kde chrbtom k bráne zakončoval Kuzmenko, puk netrafil ideálne a bekhendom minul!
     
    39:47
    Američanov môže nakopnúť ich prvá dnešná presilová hra! Kirill Kaprizov vyhodil puk z vlastného obranného pásma do hľadiska, inkasuje menší trest za zdržovanie hry.
     
    39:59
    Američania vyhrali vhadzovanie a ešte si vypracovali dobré príležitosti, Samsonov ale zlikvidoval nebezpečné zakončenia Tkachuka i Whitea!
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    Druhá tretina priniesla absolútny zvrat v priebehu stretnutia. Američania do nej vstupovali s jednogólovým náskokom, ktorý si v podstate do polovice zápasu s prehľadom strážili. Potom však začali úradovať Rusi a prejavilo sa to aj na skóre. Najprv vyrovnal presnou dorážkou Kraskovskij, aby potom poslal zbornú do vedenia po krásnej individuálnej akcii Korškov. Tretia tretina, ktorá nemusí byť pri vyrovnanom priebehu poslednou časťou hry, začína približne od 20:50, ja vás pozývam k jej sledovaniu.
     
    Štatistiky po 2. tretine:

    Strely na bránu: 27:14
    Vylúčenia (na 2 min.): 1:4
    Presilové hry: 0:0
    Oslabenia: 0:0
    Úspešnosť brankárov: 92,86 % – 92,59 %
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:48
    Američania majú v úvode tretej časti k dispozícii presilovku, držia súpera v pásme, zatiaľ ale bez gólového efektu.
     
    41:02
    Tak predsa len, veľká príležitosť USA! White dorážal pred bránkoviskom, v neprehľadnej situácii ale neposlal puk cez ruského brankára Samsonova, ktorý si výborne zastal svoju pozíciu!
    41:02 White (USA)
     
    42:56
    Medzičasom už skončila americká presilovka, hrá sa teda najmä v strednom pásme, Rusi si tam dobre strážia priestor, budú teraz zrejme najmä vyčkávať na brejky.
     
    43:33
    Veľká nepríjemnosť pre Rusko! Hráči zbornej boli na ľade šiesti, ich hráčska lavica teda inkasuje menší trest za príliš veľa hráčov na ľadovej ploche. Nasleduje americká presilovka, druhá v krátkom slede.
     
    43:41
    USA okamžite vyhrali buly a nasťahovali sa do pásma, Matthews strieľal z pravého kruhu, strela po ľade ale nebola presná.
     
    44:07
    Rusi sa dokázali na okamih vymaniť spod amerického tlaku a vystrelili puk cez všetky čiary, môžu prestriedať a získali tak cenné sekundy.
     
    44:41
    Werenski si krásne položil na ľad Samsonova, len tak zľahka zamiešal puk a zblízka zakončoval proti rozhodenému ruskému brankárovi, trafil ale do bránkovej konštrukcie, tá Rusom už dnes pomohla tretíkrát!
     
    45:34
    Američania presilovku nehrali zle, avšak ani v tomto prípade ju nevyužili a Rusi tak hrajú v plnom počte, opäť sú o niečo bližšie k postupu do finále.
    45:34 Werenski (USA)
     
    46:03
    Po dlhšej dobe si na puk siahol brankár USA Nedeljkovic, stiahol do lapačky strelu Rykova z veľkej vzdialenosti zo stredného pásma. Nasleduje komerčná prestávka.
     
    46:13
    USA sa dostali od vlastnej brány v priebehu pár sekúnd do útočnej tretiny, Donato vyslal polovysokú strelu z ľavého kruhu, Samsonov na puk videl a zasiahol lapačkou.
     
    46:32
    Korškov pekne krížne nabil na strelu Poluninovi, ten strieľal sám na ľavej strane a namieril do protipohybu brankára, Nedeljkovic puk nezasiahol, puk napokon tesne minul jeho ľavú žrď!
     
    47:00
    V rýchlom protiútoku puk poskakoval pred bránkou Ruska, ujal sa ho Donato a zblízka mieril k ľavej žrdi, ktorú ale tesne minul. Mohla to byť dobrá americká príležitosť, hráči USA ale koncovku nezvládli.
     
    47:53
    Američania sa čoraz viac tlačia do brány, Werenskiho nahodenie skončilo na zadnom mantineli, odkiaľ sa k žrdi tlačil Tkachuk, k strele sa ale tiesnený nedostal.
     
    48:52
    Obraz hry pripomína úvod druhej tretiny, len tú väčšiu iniciatívu trochu márne vyvíjajú Američania, kým Rusi hrajú šikovne a bránia stredné pásmo. Darí sa im to aj teraz, puk tam držia vo väčšine času.
     
    49:28
    Až teraz sa USA dostali do pásma, obranca Belpedio napriahol z príklepu od modrej čiary, Samsonov vykopol pravý betón a vyrazil puk do bezpečia.
     
    50:01
    Ruské prečíslenie 2 na 1, ktoré ale vôbec nevyšlo. Kuzmenko totiž vyslal krížnu prihrávku na Svetlakova veľmi nepresne a puk skončil až pri ľavom mantineli.
     
    50:33
    Veľká americká chyba v rozohrávke, obranca spoza brány nahral na modrú, kde bol Fazlejev a okamžite strieľal smerom do ľavého horného rohu, Nedeljkovic vyrazil ramenom!
     
    51:28
    Svečnikov umne podržal puk v ruskom útočnom pásme, strelu z toho síce nevykúzlil, získal však cenné sekundy. Záver sa nám neúprosne blíži, Rusi sú k finále stále bližšie.
     
    52:13
    Polunin získal ďalší cenný čas pre zbornú, strieľal spoza obrancu, ktorý jeho pokus zrazil až na ochrannú sieť. Po komerčnej pauze uvidíme buly pred Nedeljkovicom.
     
    52:41
    Rusi rozostavili hráčov na modrej a ako pomyselné pavučinky zachytávajú puky, smerujúce do ich obrannej tretiny. Američania sa skutočne ťažko dostávajú do koncovky.
     
    53:31
    Až teraz Borgan vystrelil od modrej čiary, mieril príklepom po ľade k ľavej žrdi, tú však napokon minul a tak to USA musia skúsiť prácne opäť.
     
    54:01
    Rusi navyše vyrážajú aj dopredu, čiže stále hrozia obrane USA. Fazlejev vyrazil do jedného z brejkov, zabrzdil na pravom kruhu a švihom strieľal, Nedeljkovic chytá.
     
    54:23
    Samsonov teraz prikryl puk po dlhom americkom nahodení zo stredného pásma, "hviezdy a pruhy" získavajú aspoň vhadzovanie vo svojej útočnej tretine.
     
    54:46
    Vhadzovanie v prospech Ruska, hra teda opäť v strednom pásme a Američania sa stále nedokážu dostať do vyloženej streleckej parkety.
     
    55:17
    O niečo sa pokúšal Tkachuk, bol za ruskou bránou a hľadal pred ňou Whitea, prihrávku však fantasticky hokejkou zrazil do rohu brankár Samsonov.
     
    55:41
    Následne strieľal od modrej čiary príklepom Borgen, jeho prudká strela ale mierila nad bránku, Samsonov tentoraz bez zásahu.
     
    56:25
    Predsa len si Američania začínajú vytvárať záverečný nápor. Dvorak strieľal spoza obrancu z pravého kruhu, Samsonov s prehľadom ukryl puk vo výstroji.
     
    56:42
    Po vyhranom buly prihrával z bránkovej čiary pred bránkovisko Schmaltz, myslel to dobre, všetci jeho spoluhráči ale boli pokrytí a ku koncovke sa nedostali.
     
    56:53
    Iniciatíva Hitchcocka, prepracoval sa do pásma a posielal puk na bránu, Samsonov opäť istý a podržal puk vo výstroji, nasleduje buly.
     
    57:01
    Ďalšie vhadzovanie pred ruskou bránou, Nedeljkovic už niečo signalizuje smerom k striedačke, čoskoro zrejme uvidíme americkú hru v šestici.
     
    57:17
    Rusi síce získali puk, trochu zbytočne ale vyhodili puk cez všetky čiary a je to tak zakázané uvoľnenie, zborná nemôže striedať a vhadzuje sa pred Samsonovom.
     
    57:21
    Werenski nahadzoval na bránu od modrej, puk sa tam viackrát odrazil a White zblízka dorážal, namieril tesne vedľa pravej žrde, to bola obrovská šanca na vyrovnanie!
     
    57:36
    Rusi si vzali oddychový čas, vyťažení brániaci hráči si tak môžu oddýchnuť. USA si zrejme chystajú schému na hru bez brankára v šestici.
     
    57:43
    Rusi poslali puk cez všetky čiary, tentoraz bez zakázaného uvoľnenia. Nedeljkovic stále v bráne.
     
    57:59
    Američania v pásme, MIlano zblízka dorážal k pravej žrdi, Samsonov vyrazil! Nedeljkovic na striedačke, USA v šestici!
     
    58:22
    Bjork vystrelil od modrej čiary, namieril ale vedľa brány, puk navyše popri mantineli opustil útočné pásmo a hráči USA musia začínať zo strednej tretiny.
     
    58:47
    Američania už v pásme v šestici, Werenski strieľal od modrej, opäť ale nepresne.
     
    59:03
    Debrincat i Matthews v dobrej pozícii v skrumáži pred bránou, všetko ale rieši pozorný Samsonov!
    59:03 White (USA)
     
    59:23
    Američania si vzali time-out, po ňom sa bude vhadzovať pred ruskou bránou, Nedeljkovic samozrejme ostáva na striedačke a USA v šestici.
     
    59:28
    Tkachuk si rovnal hokejku na zakončenie spomedzi kruhov, puk mu však preskočil a tak vystreliť nedokázal!
     
    59:46
    Rusi sa oslobodili a vyhodili do stredného pásma, toto môžu byť kľúčové okamihy, Američania už majú veľmi málo času!
     
    Koniec zápasu.
     
    RUSKO postupuje do finále MS v hokeji do 20 rokov! Hráči zbornej si dnešnú výhru zrejme zaslúžili, predviedli veľmi bojovný výkon a vďaka dvom gólom zo záveru druhej tretiny víťazia 2:1. Hráči USA prispeli k peknému hokejovému večeru, napokon si ale zahrajú len o tretie miesto.

    Skóre otváral v úvodnej časti Dvorak, keď zužitkoval nezištnú prihrávku Milana a zblízka poslal USA do vedenia. Ruský nápor v druhej časti vyústil vo vyrovnanie Kraskovskijho, ktorý dorazil strelu Korškova. O dve minúty už boli Rusi vo vedení, Korškov sa presadil po individuálnej akcii a ako sa neskôr ukázalo, jeho gól bol víťazný.
     
    Štatistiky zo zápasu:

    Strely na bránu: 33:27
    Vylúčenia (na 2 min.): 2:4
    Presilové hry: 0:0
    Oslabenia: 0:0
    Úspešnosť brankárov: 96,30 % – 93,94 %
     
    S konštatovaním, že Rusko zvíťazilo nad USA v semifinále MS do 20 rokov 2:1 a postúpilo do finále, sa s vami lúčim a prajem príjemný zvyšok večera! (21:24:26)

    Góly a asistencie: 36. Kraskovskij (Korškov), 38. Korškov – 10. Dvorak (Milano, Werenski)


    Rusko: Samsonov (Georgijev) – Rykov, Žuldikov, Provorov, Mikulovič, Bojkov, Voronkov, Sergejev, Šaripzjanov – Kraskovskij (A), Polunin, Korškov – Svečnikov, Lazarev, Kamenev (C) – Svetlakov (A), Kaprizov, Kuzmenko – Fazlejev, Lauta, Dergačjov
    USA: Nedeljkovic (Halverson) – Werenski (C), Carlo, Belpedio (A), Borgen, Fortunato, McAvoy, Krys – Tkachuk, White, Matthews (A) – Bjork, Dvorak, Milano – Schmaltz, Hitchcock, Boeser – Eansor, Macinnis, Donato, Debrincat

    Rozhodca: Iverson (Kanada), Wiegand (Švajčiarsko) – Chartrand-Piche (Kanada), Nieminen (Fínsko)