Fiorentina – Bergamo 3:2 (kon.) | Empoli – Cesena 2:0 (kon.) | Sampdoria – Sassuolo 1:1 (kon.)
Cagliari – AS Rím 1:2 (kon.) | Neapol – Udinese 3:1 (kon.) | Inter – Palermo 3:0 (kon.)
koniec
Cagliari Calcio
1:2 (0:1)
AS Rím
Nedeľa 08.02.2015, 15:00 • Stadio Sant'Elia (Cagliari) • Talianska Seria A
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 15:00.
     
    Vitajte na Stadio Sant'Elia, kam v rámci dvadsiateho druhého kola talianskej Serie A pricestoval rímsky vicemajster – AS.

    Tabuľkové postavenie:

    17. Cagliari: 4 – 7 – 10; skóre 28:40; body 19
    2. AS Rím: 12 – 7 – 2; skóre 34:16; body 43

    Forma:

    Cagliari: P – V – P – R – V – P
    AS Rím: R – R – V – R – R – P

    Trápiace Cagliari sa momentálne snaží pozdvihnúť legendárny Gianfranco Zola. Ikona londýnskej Chelsea vyhrala v novom pôsobisku obe domáce stretnutia (Cagliari predtým osemkrát v rade pred vlastnými fanúšikmi nevyhralo). Po šesťbodovom nerváku (Cesena) si Rossoblu vyšliapli i na sympaticky pôsobiace Sassuolo (zhodne 2:1).
    Ako som už naznačil, predtým sa sardínskemu klubu na domácej tráve absolútne nedarilo. Stále platí, že Calcio získalo viacej bodov na cestách, než na Stadio Sant'Elia. Zola má po piatich kolách na konte sedem bodov. Rozšíri svoju zbierku proti vicemajstrovi?

    Ten sa i v tomto ročníku nachádza na druhej priečke, no v prebiehajúcej sezóne ďaleko výraznejšie nestačí suverénnemu Juventusu. Rimania sa v posledných týždňoch nenachádzajú v ideálnej forme, čo Stará dáma využíva na vytvorenie kľúčového trháku.
    Giallorossi v lige štyrikrát po sebe remizovali a v týždni navyše vypadli z Coppa Italia (Fiorentina 0:2). Predovšetkým posledné zaváhanie v domácom stretnutí s Empoli (1:1) pobúrilo priaznivcov rímskej vlčice. Lupi navyše v ostatných šiestich súťažných zápasoch ani raz neudržali čisté konto. Dnes majú ideálnu príležitosť na štart za lepšími zajtrajškami.
     
    Úvodné zostavy:

    Cagliari Calcio: Brkič – A. González, M. Capuano, Rossettini, D. Avelar – J. Pedro, Donsah, Conti (C), Dessena, Ekdal – Čop
    Náhradníci: Colombi, Cragno – D. Farias, Ceppitelli, Sau, Balzano, Crisetig, Longo, Murru, Hušbauer, Barella, M´Poku
    Manažér: Gianfranco Zola (ITA)

    AS Rím: De Sanctis – Torosidis, Astori, Yanga-Mbiwa, Holebas – Nainggolan, S. Keita, Pjanič – Ljajič, Totti (C), Verde
    Náhradníci: Skorupski, Marchegiani – Sanabria, Calabresi, A. Cole, L. Paredes, L. Pellegrini, Vestenický, Maicon, Ucan, Spolli
    Manažér: Rudi García (FRA)

    Rozhodca: Paolo Tagliavento – F. Posado, R. Di Fiore – M. Vivenzi.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Hostia v bielom práve uviedli loptu po prvýkrát do pohybu. Cagliari bude v prvom polčase útočiť sprava-doľava. Domáci v tradičnej červeno-modrej kombinácii.
     
    2
    Nuž a hostia hneď v úvode poriadne zakúrili na ľavej strane, kadiaľ sa prehnal Avelar, ktorý následne centrova do vápna pre Čopa, ktorý však nedokázal v ťažkej pozícii zakončiť.
     
    3
    Vasilis Torosidis v poslednej chvíli takmer odpálil loptu do vlastnej siete. Zahrával sa však iba rohový kop, ktorý navyše pre De Sanctisa neznamenal nebezpečie.
     
    4
    Rimanom sa tak s mizernou sériou v chrbte nedarí ani na Stadio Sat´Elia. Cagliari na talianskeho vicemajstra doslova vybehlo.
     
    5
    Rimania ale teraz kontrovali prostredníctvom rohového kopu, ktorý Belgičan Radja Nainggolan napálil vysoko nad bránku.
     
    6
    Nutné je dodať, že hosťom dnes chýba hneď niekoľko opôr vrátane Gervinha, Strootmana či novica Seydoua Doumbiu.
     
    7
    Aj preto sa aspoň na lavičku náhradníkov dostal slovenský mládežnícky reprezentant Tomáš Vestenický, pred ktorým dostal prednosť Verde.
     
    8
    Hostia teraz po prvýkrát dokázali zavrieť súpera na jeho polovicu. Domáce Cagliari ale zatiaľ bráni veľmi koncentrovane.
     
    9
    Željko Brkič ešte síce zasahovať nemusel, ale už musel po prvýkrát v zápase zadržať dych. Radja Nainggolan v okolí poliacej čiary výborne odzbrojil od lopty Dessenu, aby následne diagonálou hľadal na osi ihriska mladého Verdeho. Taliansky tínedžer sklopil hlavu, predkopol si loptu a z nejakých dvadsiatich metrov natiahol k poriadnej pumelici, ktorá len o niekoľko decimetrov minula hornú konštrukciu domácej svätyne. Srbský gólman tak zatiaľ nebol prinútený k zákroku, ale môžeme si poznačiť úvodnú príležitosť na skórovanie.
     
    11
    Hostia po zakrínutom úvode predsa len začínajú diktovať tempo a Cagliari sa preto stále viac a viac sťahuje pred vlastnú šestnástku.
     
    12
    Po Avelarovom nedovolenom zákroku na ľavej strane bude brániť dokonca priamo v nej, pretože AS dostáva výhodu priameho kopu.
     
    13
    Adem Ljajič centroval do priestoru pokutového bodu, kde však čistil priestor domáci kapitán Daniele Conti. Pokračujeme bez gólov.
     
    15
    Po úvodnej štvrťhodine hry pokračujeme bez gólov, no s jednou zaujímavou príležitosťou hostí, ktorú mal Verde.
     
    16
    Radja Nainggolan tentokrát loptu v nebezpečnom priestore stratil, no Duje Čop následne zamieril presne do stredu bránky.
     
    17
    Iniciatívu teraz po hluchej desaťminútovke znovu preberá Cagliari, ktoré bude mať k dispozícii i rohový kop z pravej strany.
     
    18
    Z klbka hráčov ale najvyššie vyskočil všadeprítomný Radja Nainggolan, ktorý odhlavičkoval loptu do bezpečnej vzdialenosti od svojej bránky.
     
    19
    Rimania teraz prežili prvú vážnejšiu príležitosť domáceho mužstva, ktorá po sľubnom úvode znovu začína dupať na pedál. K prihrávke zo strany od Danila Avelara sa dostal chorvátsky útočník Duje Čop. Útočník, ktorý tu hosťuje z Dinama Záhreb si naviedol loptu na ľavačku, no zo strany už nedokázal prestreliť včas vybiehajúceho Morgana De Sanctisa. Hosťujúci gólman reflexívne vyrazil lotu pred seba, aby sa následne nepískala údajná ruka Yanga-Mbiwu, ktorý po Dessenovej obhadzovačke zahral trupom.
     
    21
    V doterajšom priebehu teda registrujeme po jednej zaujímavej príležitosti na oboch stranách. Gólu sme sa ešte nedočkali.
     
    23
    Nemení sa to ani po treťom rímskom rohu, keď Ljajičov center cez Manolasa prepadol až k gólmanovi Željkovi Brkičovi.
     
    24
    Donsah pekne prehadzoval zo stredu ihriska na Čopa, ktorý ale z hranice šestnástky zakončoval priamo do náruče De Sanctisa.
     
    25
    Na opačnom konci ihriska sa po Verdeho zrazenej strele kopal rohový kop, ktorý sa bude po Rossettiniho zákroku opakovať.
     
    26
    Cagliari sa i po druhýkrát ubránilo a naďalej tak drží cenné čisté konto. Brkič ale následne musel ísť opäť na zem, keď ho zvnútra šestnástky preveril Ljajič.
     
    27
    Ljajič-Pjanič-Verde, ale už nie Francesco Totti, pre ktorého bol center posledne menovaného pridlhý. Rímskemu cisárovi sa zatiaľ príliš nedarí.
     
    28
    To sa nedá napísať o mladíkovi Verdem, ktorý chytil svoju šancu za pačesy. Hostia znovu márne dobýjali defenzívny blok Cagliari. Kľúč k jeho odomknutiu našiel bitkár Seydou Keita, ktorý geniálnou prihrávkou objavil na pravej strane absolútne nestráženého Verdeho. Osemnásťročný mladík si loptu jedným dotykom prebral a druhým už z desiatich metrov zakončoval. Jeho polovysoký pokus ale smeroval len tesne mimo ľavej žrde domácej bránky. Željko Brkič by sa ale možno naťahoval márne.
     
    30
    V tomto prípade pre zmenu nemusel zasahovať vôbec, keď Radja Nainggolan napálil odrazenú loptu len vysoko nad bránku.
     
    31
    Po úvodnej tretine duelu v Cagliari pokračujeme bez gólového korenia, no ochucovalo sa už tromi gólovými príležitosťami. Dve patrili hosťujúcemu Verdemu.
     
    32
    Pre tínedžera Verdeho je to dnes len druhý zápas za rímske AS. Premiéru si odbil pred mesiacom proti sicílskemu Palermu.
     
    33
    Veľa šancí v základnej zostave si však už zrejme neužije, pretože v najbližšom zápase by sa po Africkom pohári národov mala hlásiť i dvojica Gervinho a Doumbia.
     
    34
    Uvidíme, či príchod rýchlonohého zakončovateľa z Pobrežia Slonoviny – Doumbiu, definitívne neposadí na lavičku Francesca Tottiho.
     
    35
    Práve nevýrazný Francesco Totti sa stal obeťou škaredého zákroku lakťom v podaní Lucu Rossettiniho, ktorý za svoj zákrok uvidel žltú kartu.
     
    36
    Jednalo sa vôbec o prvý kartový trest dnešného zápasu. Ten sa do týchto chvíľ príliš nekúskoval, hráme v plynulom tempe.
    Adem LJAJIČ - 0:1
     
    37
    AS Rím dal gól!
    Hosťom sa v posledných minútkach síce herne nedarilo, no práve v tejto fáze stretnutia dokázali otvoriť skóre! Ljajič prihrával z pravej strany pred šestnástku na doposiaľ najlepšieho hráča hostí Danieleho Verdeho. Osemnásťročný mladíček nádherný lobíkom prehodil loptu poza obranu späť na rozbehnutého ADEMA LJAJIČA, ktorý sa zblízka nemýlil a z asi piatich metrov napálil loptu pod brvno. Gólman Željko Brkič nemohol z tejto vzdialenosti reagovať, rímska vlčica sa ujíma dôležitého vedenia!
     
    39
    Cagliari tak teraz potrebuje prekopať svoju hru a začať myslieť viacej i na ofenzívu. To by mohla byť vodou na mlyn pre dynamické krídla AS.
     
    41
    Zatiaľ ale Calcio pokračuje v doterajšom výkone a stále len vyčkáva na prípadné zaváhania hosťujúcich hráčov.
     
    42
    Strelec otváracieho gólu Adem Ljajič vidí krátko po svojom zásahu žltú kartu, keď za polovicou ihriska stiahol na zem Ekdala.
     
    43
    Práve Ekdal následne nemohol centrovať z ľavej strany, keďže sa nachádzal v druhom postavení mimo hru domácich v zápase.
     
    44
    Verde na pravej strane opäť motal hlavu Avelarovi, ktorý ale tentokrát uspel aspoň čiastočne, keď hosťujúceho útočníka vytlačil z pozície.
     
    45
    Roma v závere kontroluje hru a nikam sa výrazne nehrnie. Hostia akoby už čakali na polčasový príhovor Rudiho Garcíu.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Rimania zatiaľ v Cagliari napĺňajú papierové predpoklady. Domáci zatiaľ síce štípu, no AS sa vďaka Ljajičovi ujalo zaslúženého vedenia. Vystarané však Garcíova partia zďaleka nemá. Zápas bude pokračovať približne od 16:03.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    V polčasovej prestávke sme sa nedočkali ani jednej personálnej zmeny v jedenástkach mužstiev. Druhá časť začína priamym kopom Cagliari.
     
    48
    Po dlhých prestojoch napokon napálil loptu kapitán Conti, ktorý však trafil len vybiehajúceho Nainggolana, ktorý je zatiaľ nesmierne platným hráčom hostí.
     
    49
    Belgičan teraz vybehol trochu predčasne, čo okamžite reklamovala domáca ekipa. Paolo Tagliavento ale hru púšťa ďalej.

     
    51
    Nepresný center v podaní Avelara poriadne vystrašil De Sanctisa, ale lopta napokon padla len na vrchnú sieť jeho konštrukcie.
     
    52
    V druhom dejstve sa zatiaľ len veľmi ťažko dostávame do tempa. Priebeh kúskujú časté nedovolené zákroky z oboch strán.
     
    53
    Vypovedalo o tom i zbytočne Avelarove dohrávanie Adema Ljajiča, ktorý sa teraz zvíja na hracej ploche. Tagliavento kartu neťahá.
     
    54
    Naopak Dessena sa tam snažil odtiahnuť Ljajiča za postrannú čiaru, čo ešte väčšmi rozpútalo vášne na Stadio Sant´Elia.
     
    55
    Viacej sa ich zatiaľ darí kontrolovať hosťom, ktorí sa môžu oprieť o psychologickú výhodu z nadobudnutého vedenia.
     
    56
    Opäť sa nám nehrá, problémy hlási Miralem Pjanič. Obstrek jeho lakťa ale prebieha už za postrannou čiarou. Medzitým ale zostáva ležať i Nainggolan.
     
    57
    Hostia už akoby rozbiehali časovú údržbu, no nutné je dodať, že odhodlané Cagliari hrá zatiaľ poriadne od podlahy.
     
    58
    Domáci so zaujímavým prevedením štandardky, keď pretiahnutý center vracal do ohňa Pedro, no De Sanctis stál na správnom mieste.
     
    59
    Následne dobre čítal hru i Yanga-Mbiwa, ktorý si postrážil center z pravej strany od aktívneho Avelara.
     
    60
    Pozor na domáceho kapitána Contiho, ktorý nádherným volejom vyprášil rukavice De Sanctisa. Na jeho smolu ale zakončoval priamo do stredu bránky.
     
    61
    K premiére v drese Cagliari práve vybieha belgický zakončovateľ Paul-Jose M'Poku, ktorý nahrádza obrancu Alejandra Gonzáleza.
     
    62
    Krátko po ňom sa z ihriska porúča dnes nevýrazný Francesco Totti. Rímskeho cisára na hraje ploche nahradí Paraguajčan Antonio Sanabria.
     
    63
    Tomáš Vestenický teda zatiaľ zostáva sedieť na lavičke. V ďalšom priebehu sa dajú čakať skôr defenzívne zmeny.
     
    64
    Zrejme tak na neho nevyjde ani dnes. Hosťom by sa musel zraniť niektorý z ofenzívnych hráčov, prípadne by Cagliari muselo vyrovnať.
     
    65
    Zatiaľ však domáci nič podobné nechystajú. Rimania zatiaľ kontrolujú svoje vedenie, aj keď nediktujú tempo stretnutia.
     
    66
    Stále sa tak musia obávať domácich náznakov, aký mal teraz i M´Poku, ktorého v ťažkej pozícii dokázal zablokovať Yanga-Mbiwa.
     
    67
    Rimania ale absolútne prestali hrať a Cagliari ich za to mohlo po prvýkrát vytrestať vyrovnávajúcim gólom! Dlhý pas z polovice ihriska na pravom okraji šestnástky sklepával Joao Pedro. Brazílčan posunul loptu pod seba na rozbehnutého Dujeho Čopa, ktorý s Manolasom v chrbte dokázal z pravej strany šestnástky zakončiť. Jeho krížny pokus ale dobre kryl Morgan De Sanctis, ktorý sa včas dostal na trávnik. Loptu na dvakrát udržal vo svojej náruči a favorit tak naďalej tesne vedie o jeden gól.
     
    69
    Hostia sa ale v ostatných minútkach zahrávajú s osudom, čo by sa im mohlo v závere duelu vypomstiť. Cagliari sa ale zatiaľ nedokáže presadiť.
     
    71
    Cagliari už vedie vo všetkých štatistických ukazovateľoch s výnimkou držania lopty. Rimania by si za svoj pasívny prístup zaslúžili trest.
     
    72
    Takto to ale nepôjde... Conti napálil loptu z nejakých dvadsiatich metrov len dva metre nad a De Sanctis tak mohol zostať pokojný.
     
    73
    Cagliari ale ide po vyrovnaní a podľa môjho osobného názoru by si ho už i zaslúžilo. Rimania v druhom polčase absolútne vypli, no domáci doplácajú na svoju nemohúcnosť v koncovke. Po Dessenovej spolupráci s Avelarom prihrával z ľavej strany druhý menovaný. Brazílsky bek našiel na osi ihriska žolíka M´Pokuho, no debutant v červeno-modrom drese netrafil priestor troch žrdí. Jeho pokus z dvadsiatich metrov sa tiahol po trávniku pár centimetrov mimo pravej žrde. Morgan De Sanctis mal situáciu zrejme pod kontrolou.
     
    74
    Na trávnik sa dostáva i kmeňový hráč argentínskej Boca Juniors – Leandro Paredes, ktorý vymieňa strelca doposiaľ jediného gólu Adema Ljajiča.
     
    76
    Cagliari sa vpredu snaží niečo vymyslieť, no zatiaľ márne. Domácim nechýba odhodlanie, no problémom je nedostatočná kvalita.
     
    77
    V problémoch bol teraz stopér Astori, ktorý ale v problémoch dokázal zablokovať Čopa. Prepadnutý center následne spacifikoval De Sanctis.
     
    78
    Prečo Cagliari nechce vyrovnať? Snaha tam nepochybne je, lenže kvalitou patria domáci zakončovatelia tam, kde vlastne Cagliari v tabuľke skutočne i sídli. Po krásnom Pedrovom oblúčiku sa cez katastrofálne brániaceho Yanga-Mbiwu dostal zadarmo do šance Duje Čop, ale ten by to netrafil azda ani z bránkovej čiary. Chorvátsky útočník dostal na tácke vyrovnanie, no zo siedmich metrov sám pred De Sanctisom prekopáva bránku! Hrozná, skutočné hrozná finálna fáza stojí domácich body.
     
    79
    Práve Čopov asistent Joao Pedro opúšťa hraciu plochu. Na jeho miesto prichádza druhá Zolova ofenzívna nádej a síce Marco Sau.
     
    79
    Paolo Tagliavento mal po dlhšom čase prácu, keď musel tasiť kartu pre Holebasa. Grécky zadák na ľavej strane podrazil Saua.
     
    81
    Kartovému napomínaniu sa nevyhol ani žolík Leandro Paredes, ktorý si na polovici ihriska pomáhal v súboji nedovolene rukami.
     
    82
    Nepredviedol sa príliš ani Paul-Jose M'Poku, ktorý sa trápnou hereckou vložkou snažil vypýtať priamy kop. Tagliavento bol ale pozorný.
     
    84
    Domáci naposledy striedajú. Gianfranco Zola sťahuje impotentného Čopa. Na jeho miesto príde kmeňový hráč milánskeho Interu Longo.
     
    85
    AS Rím dal gól!
    Tak a je vystarané... Cagliari dnes pohorelo v koncovke a v tomto prípade sa príliš nevyznamenal ani gólman Željko Brkič. José Holebas z policej čiary vysúval v prvom polčase výborného Verdeho. To pretiahnutý center síce ešte Sanabriu nenašiel, ale na hranici šestnástky sa k lopte dostal LEANDRO PAREDES. Argentínsky žolík vystrelil pohotovým halfvolejom presne k pravej žrdi, od ktorej sa lopta odrazila do siete. Paredesov pokus však postrádal razanciu, Brkič túto strelu mohol a mal mať. Rimania definitívne podčiarkujú zisk troch bodov.
    Leandro Daniel PAREDES - 0:2
     
    87
    Gianfranco Zola sa ale nemá za čo hanbiť. Keby dnes mal na hrote napríklad svojho bývalého zverenca z Watfordu Mateja Vydru, zápas mohol vyzerať inak.
     
    89
    Na špici dnes ale hral nulový Čop, ktorý zahodil, čo mohol. Cagliari sa tak bude môcť vrátiť späť do zostupovej zóny.
     
    90
    Rozhodcovská štvorica na čele s Paolom Taglaiventom trochu necitlivo pridáva až päť nadstavených minút. O všetkom je zdá sa rozhodnuté.
     
    90+1
    Cagliari sa pokúsi aspoň zdramatizovať záver prostredníctvom rohového kopu z ľavej strany. Podarí sa im aspoň raz prekonať De Sanctisa?
     
    90+2
    Nie, Ekdal hlavičkuje len nad bránku, Cagliari dnes gól nezaznamená. Rudi Garcia a jeho partia po štyroch dueloch okúsi chuť víťazstva.
     
    90+3
    Samozrejme, po štyroch ligových dueloch, keďže medzitým stihli postúpiť a hneď v ďalšom kole i vypadnúť z Coppa Italia.
     
    90+4
    Vlci navyše po šiestich dueloch konečne udržia čisté konto. Dnešný výsledok by ich s blížiacim návratmi Doumbiu a Gervinha mohol v závere sezóny vzpružiť.
     
    90+5
    Cagliari dalo gól!
    Posledné komentáre o čistom konte beriem späť! Morgan De Sanctis inkasuje i v siedmom súťažnom zápase po sebe. Cagliari opäť zaútočilo prostredníctvom ľavej strany, odkiaľ centroval obranca Daniele Avelar. Na Brazílčanov center si najlepšie naskakoval PAUL-JOSE M´POKU, ktorý z hranice malého vápna hlavou prekonal bezmocného De Sanctisa, ktorý už nestačil reagovať. Pre domácich ale prichádza prvý gól príliš neskoro.
    M´POKU - 1:2
     
    90+6
    Koniec zápasu.
     
    Rímske AS splnilo v Cagliari úlohu favorita, no svojim priaznivcom neponúklo žiadnu nadstavbu. Gólmi Ljajiča a Paredesa síce víťazí pomerom 2:1, no Rudiho Garcíu bude určite mrzieť záverečná strata čistého konta. Rimania teda odpovedali na víťazstvo Juventusu a udržali si sedembodové manko na turínskeho lídra. Cagliari zostáva jeden bod nad hranicou ponoru. (16:58:27)

    Erik Farkaš

    Góly: 90+5. M´Poku – 37. Ljajič, 85. L. Paredes

    Karty:   35. Rossettini (CAG), 82. M´Poku (CAG) – 42. Ljajič (ASR), 79. Holebas (ASR), 81. L. Paredes (ASR)


    Cagliari Calcio: Brkič – A. González, M. Capuano, Rossettini, D. Avelar – J. Pedro, Donsah, Conti (C), Dessena, Ekdal – Čop
    Náhradníci: Colombi, Cragno – D. Farias, Ceppitelli, Sau, Balzano, Crisetig, Longo, Murru, Hušbauer, Barella, M´Poku
    Manažér: Gianfranco Zola (ITA)

    AS Rím: De Sanctis – Torosidis, Astori, Yanga-Mbiwa, Holebas – Nainggolan, S. Keita, Pjanič – Ljajič, Totti (C), Verde
    Náhradníci: Skorupski, Marchegiani – Sanabria, Calabresi, A. Cole, L. Paredes, L. Pellegrini, Vestenický, Maicon, Ucan, Spolli
    Manažér: Rudi García (FRA)

    Rozhodca: Paolo Tagliavento – F. Posado, R. Di Fiore – M. Vivenzi