Manchester City – Crystal Palace 3:0 (kon.) | Aston Villa – Manchester United 1:1 (kon.) | Hull City – Swansea 0:1 (kon.)
QPR – West Bromwich 3:2 (kon.) | Southampton – Everton 3:0 (kon.) | Tottenham – Burnley 2:1 (kon.)
West Ham – Leicester 2:0 (kon.)
koniec
Manchester City
3:0 (0:0)
Crystal Palace FC
Sobota 20.12.2014, 13:45 • Etihad Stadium (Manchester) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Manchester City po vyrovnanom prvom polčase už v tom druhom absolútne dominoval a bez problémov si postrážil tri body. Dvomi gólmi ich zariadil David Silva, jeden pridával Yaya Touré. Hostia strelili v polovici druhého polčasu regulérny gól, ktorý ale po nesprávne posúdenej ofsajdovej situácii neplatil. City tak bodovo dorovnáva vedúcu Chelsea, ktorá má ale pondelňajšiu dohrávku k dobru. (15:38:28)
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    90+2
    Citizens si už ale záver bez problémov kontrolujú a vyhýbajú sa akýmkoľvek nepríjemnostiam. Fanúšikovia si ešte podávajú Wilfrieda Zahu.
     
    90
    Na druhej strane máme Barryho Bannana, ktorý nahrádza bojovníka Ledleyho. Crystal Palace čaká ešte záverečná trojminútovka v nadstavení.
     
    88
    Na trávnik sa v domácom drese dostáva i sporadicky nasadzovaný Scott Sinclair, ktorý na zelenom pažiti nahrádza Francúza Samira Nasriho.
     
    86
    Ten je po svojom nasadení zatiaľ neviditeľný, ale to nikto z hráčov hostí. Crystal Palace už čaká len na záverečný hvizd.
     
    84
    Na druhej strane máme i Jeroma Thomasa, ktorý nahrádza pravého krídelníka Puncheona, ktorý po dlhšom čase nahradil v základe Zahu.
     
    83
    James Milner krátko po gólovej asistencii opúšťa hraciu plochu. Na jeho miesto príde brazílsky stredopoliar Fernando, ktorý sa spojí s Fernandinhom.
    Y. TOURÉ - 3:0
     
    81
    Manchester City dal gól!
    Tak a je hotovo! Citizens si dnes postrážia doma všetky tri body a vyvinú tak tlak na londýnsku Chelsea. Crystal Palace sa vo väčšom počte vyhrnulo do ofenzívy, no potom sa nestíhalo vracať. Jesús Navas vyviezol stredom ihriska loptu, pred šestnástkou ju prihral doľava na Jamesa Milnera. Ten si zasekol Kellyho a peknou uličkou prihral na nabiehajúceho YAYA TOURÉHO. Ten sa zo siedmich metrov nemýlil a bombou od žrde definitívne potvrdil tri body pre Manchester City.
     
    79
    James Milner teraz v snahe zabrániť rýchlej kontre hostí fauloval a od Phila Dowda vidí tretiu žltú kartu zápasu.
     
    77
    Kombinácia Manchestru City sa teraz od Jamesa Milnera dostáva až k Hartovi. Etihad Stadium opäť len ticho mlčí.
     
    76
    Momentálne sa ale hosťom nedarí kombinovať na polovici súpera. Manchester City si chce zariadiť pokojný záver zápasu.
     
    75
    Samir Nasri chytený v postavení mimo hru, aspoň pán Bryan si zachováva dobrý rozhľad na hru. Crystal Palace mohlo naháňať vyrovnanie.
     
    74
    Ten ale úspech neslávil a nedá sa to povedať ani o následnej strele z druhej vlny. Štvrťhodinu pred koncom teda stále hráme za nerozhodného stavu.
     
    72
    Na druhej strane sme videli rozcvičovať i Dwighta Gaylea, ale k jeho nasadeniu zatiaľ neprichádza. Manchester City zatiaľ s ďalším rohovým kopom.
     
    70
    Manchester City medzitým po prvýkrát strieda, keď na trávnik príde Frank Lampard. Miesto mu prenechal dvojgólový strelec tohoto zápasu David Silva.
     
    68
    Crystal Palace je teraz špinavo okradnuté o kontaktný gól! Po aktivite nedávno prichádzajúceho Wilfrieda Zahu letel z pravej strany center od Bolasieho na Jamesa McArthura, ktorý na hranici ofsajdu zakončil nechytateľne presne k ľavej žrdi. Joe Hart sa ani nepohol, ale napokon ani nemusel. McArthur totiž zakončoval z údajného postavenia mimo hry, no z prvého pohľadu sa zdalo, že hlavičkoval v línii s Demichelisom! Z druhého zas vysvitlo, že ešte za touto dvojicou sa nachádzal Fernandinho, ktorý sa zabudol presne pred očami Petra Kirkupa. Hrozná a testuhodná chyba tohoto asistenta!
     
    67
    Píska sa teraz ale na celom Etihad Stadium, pretože na trávnik prichádza kmeňový hráč konkurenčného Manchestru United Wilfried Zaha, ktorý nahrádza nevýrazného Campbella.
     
    66
    Kolarov na ľavej stane spolupracoval s Milnerom, ktorý ale následne šlapákom zašiel do Scotta Dana a právom sa píska.
     
    65
    Z lavičky sa na trávnik pýta predovšetkým dvojica Wilfried Zaha a Dwight Gayle. K Ich nasadeniu by mohlo a malo prísť už čoskoro.
     
    63
    Crystal Palace už nemá na čo čakať. Eagles budú musieť začať riskovať. Predtým by som ale čakal i nejaké personálne zmeny.
    D. SILVA - 2:0
     
    61
    Manchester City dal gól!
    Londýnčania sa od úvodného inkasovaného gólu nedokázali postaviť na nohy a teraz prichádza druhá rana, ktorá ešte väčšmi znižuje ich šance na bodové nádeje na Etihad Stadium. Po hádzanárskej kombinácii Manchestru City sa na ľavej strane dostal k lopte Aleksandar Kolarov, ktorý následne centroval do stredu šestnástky. Vďaka nedôrazu defenzívy hostí sa tam lopta dostala až na DAVIDA SILVU, ktorý zo šiestich metrov z prvej zasúva loptu do siete. Druhý gól pre City, druhý pre Davida Silvu, favorit zdvojnásobuje svoje vedenie!
     
    59
    City ale od streleného gólu pustili Crystal Palace do okolia svojej šestnástky azda len v jedinom prípade. Eagles potrebujú pridať.
     
    58
    V anglickej Premier League ale nikdy nie je nič tak jednoduché, ako sa možno zdá. Jedna podarená akcia môže celý zápas úplne obrátiť.
     
    57
    V druhom polčase sa zatiaľ hrá len na jednu bránku a síce tú. ktorú stráži Julian Speroni. Manchester City si ide po tri body.
     
    56
    Naopak na zadku je teraz Scott Dann, ktorý prepadol cez Speroniho. Zdá sa ale, že sa nejedná o nič vážne.
     
    55
    Desať minút po polčasovej prestávke hrá prím stále Manchester City, ktorý je aj bez hrotového útočníka momentálne na koni.
     
    53
    Citizens sa nepresadili ani po následnom rohovom kope. Teraz ale potrebuje hrať predovšetkým Crystal Palace, ktoré si prestáva veriť.
     
    51
    Yaya Touré a jeho prudká pumelica teraz zdvihli domáce tribúny zo sedadiel, no Tourého pokus letel vysoko nad.
    D. SILVA - 1:0
     
    49
    Manchester City dal gól!
    Veľmi podobná akcia tej z konca prvého polčasu, kedy Pablo Zabaleta zakončoval tesne mimo pravej žrde, prináša Citizens očakávané vedenie. Na pravej strane všetko začal Jesús Navas, ktorý prihrával pred šestnástku pre Fernandinha. Brazílsky stredopoliar následne uličkou pomedzi obrancou oslovil znovu Zabaletu, ktorý namiesto zakončenia tentokrát prihrával pod seba pre DAVIDA SILVU. Te sa dobre zorientoval a z asi desiatich metrov prestrelil Danna i Speroniho. Práve po teči Scotta Danna sa stal Španielov pokus neriešiteľnou záležitosťou.
     
    49
    Citizens síce z toho dokázali vykľučkovať a po hodnej chvíli dopraviť loptu i do šestnástky, no tú spacifikoval gólman Speroni.
     
    48
    Samir Nasri ho spoločne s Davidom Silvom rozohrávali nakrátko, no táto alternatíva sa neukázala ako úspešná.
     
    47
    Po veľmi dobrom obrannom zákroku Ledleyho tu bude aj prvý rohový kop pre Manchester City v druhom dejstve.
     
    46
    Na Etihad Stadium práve začalo druhé dejstvo úvodného zápasu sedemnásteho kola, do ktorého obe mužstvá nastupujú v nezmenených zostavách.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Na Etihad Stadium sme sledovali zaujímavé prvé dejstvo. Domáci síce boli opticky lepší, no na šance sme sledovali vyrovnané stretnutie. Tú najväčšiu v závere po Tourého kolmici zahodil Pablo Zabaleta, ktorý mieril tesne mimo pravej žrde. Po prvej polke teda hráme Etihad Stadium bez gólov.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45
    Zmeniť sa to prípadne môže ešte počas minútového nadstaveného času, ktorý pridáva rozhodcovská štvorica na čele s Philom Dowdom.
     
    43
    Pablo Zabaleta na svojom typickom útočnom výlete teraz zahadzuje azda najväčšiu gólovú príležitosť doterajšieho priebehu. Po krásnej uličke pomedzi obrancov od Yayu Tourého sa Zabaleta ocitol až pred svojim krajanom Julianom Speronim. Argentínsky pravý obranca sa ho snažil obstreliť na pravej žrdi, čo sa mu takmer i podarilo. Zabaletov oblúčik letel povedľa gólmana Crystal Palace, no žiaľ pre domácich i povedľa pravej žrdi Londýnčanov. Na polčasovú prestávku pôjdeme zrejme za bezgólového stavu.
     
    42
    Prvýkrát to Puncheonovi ešte prešlo, no teraz už po faule na Nasriho žltej karte neunikne. Phil Dowd si ho dobre zapamätal po zákroku na Kolarova.
     
    40
    Puncheon následne fauluje Kolarova a a domáce tribúny si pýtajú žlté napomínanie i pre neho. Phil Dowd si ale nenechá kafrať do roboty.
     
    39
    Na druhej strane sme v ofenzíve videli Puncheona, ktorý ale na konci svojej akcie centroval len do náruče Joea Harta.
     
    38
    Kolarov na druhej strane počas ofenzívneho výletu lapený v ofsajdovom postavení. Dobrý postreh asistenta Petra Kirkupa.
     
    37
    Veľmi zaujímavá strelecká parketa pre Bolasieho, od ktorého sa z tejto pozície čakal skôr center, no krídelník z Konga pokúsil prepáliť Harta na bližšej žrdi. Triafa ale do bočnej siete.
     
    36
    Aleksandar Kolarov sa na ľavej strane oprel do Puncheona cez hranicu únosnosti a po svojom nedovolenom zákroku vidí prvú žltú kartu v zápase.
     
    35
    City v posledných piatich minútach držalo loptu na svojich kopačkách v 78-ich percentách hracieho času.
     
    34
    Aj táto štandardka ale zostala odvrátená, keď na bližšej žrdi odkopával loptu univerzálny bojovník v bledomodrom drese James Milner.
     
    33
    Pablo Zabaleta teraz pri voľnom kope Crystal Palace nezanechal chladnú hlavu a osamotený zbytočne zahráva loptu na rohový kop.
     
    32
    Zápas má zatiaľ svoje čaro. Manchester City sa postupne rozbieha a preberá taktovku nad stretnutím. Stále trvá stav 0:0.
     
    30
    Na druhej strane zaujímavá príležitosť Jasona Puncheona, ktorý obchádzal Harta, no zakončiť už z uhlu nedokázal.
     
    28
    Stav gólových príležitostí sa vyrovnáva až v tomto okamžiku. Po peknej akcii Davida Silvu, ktorý si na hranici šestnástky efektne narazil loptu s Yayom Touré, vnikol Španiel do šestnástky, kde sa snažil prihrať na Milnera. Ten bol pokrytý Dannom, ktorý však odkopával loptu presne na kopačku Tourého. Ten reagoval veľmi pohotovo, no prudkou ranou z desiatich metrrov nezasiahol priestor medzi troma žrďami. Jeho pokus letel asi meter nad hornú konštrukciu Juliana Speroniho.
     
    27
    Tento stav sa po Kolarovovej prihrávke mohol rovnať, no David Silva v dobrej pozícii nezasiahol loptu ideálne.
     
    25
    To už ale neplatí po exkluzívnej individuálnej akcii Samira Nasriho, ktorý s loptou na kopačke prešiel až do šestnástky Orlov. Tam na seba naviedol hneď trojicu v červeno-modrom drese, aby následne prihrával pod seba na dobre postaveného Davida Silvu. Ten dostal kúsok priestoru na koncovku, ktorou sa snažil na bližšej žrdi prestreliť Juliana Speroniho, ale argentínsky gólman dokázal reflexívne vyraziť na rohový kop. Citizens s prvou gólovou príležitosťou naproti dvom šanciam Crystal Palace.
     
    24
    Na začiatku druhej polovice úvodného dejstva tak stále hráme za stavu 0:0. Šance sa zatiaľ rodia len pred domácou bránkou.
     
    22
    Na druhej strane sme zaznamenali i zaujímavú koncovku Manchestru City, no Yaya Touré mieril spoza šestnástky nad.
     
    20
    Toto už ale bola prvá skutočne gólová príležitosť pre Crystal Palace, ktorý sa po druhýkrát v dnešnom zápase mohol ujať senzačného vedenia. Po faule na Yannicka Bolasieho sa z pravej strany rozohrával voľný kop. Centrovaná lopta priniesla v domácej šestnástke hlavičkovú sériu. Tú poslednú zariadil práve Bolasie, ktorý na hranici ofsajdu našiel osamoteného Fraizera Campbella. Kolarov na ľavej strane nedokázal uzavrieť ofsajdovú pascu, no Campbell v tutovke pálil nožničkami mimo ľavej žrde Joea Harta. Toto defenzíva City nezvládla!
     
    19
    Následne sa to poradilo až Puncheonovi. Následná štandardka priniesla koncovku Jedinaka, ktorý ale vo vzduchu fauloval Harta.
     
    17
    Prvú nebezpečnú situáciu pred svojou bránkou musel riešiť domáci gólman Joe Hart, ktorý si musel dať obrovský pozor. Klenot londýnskych Orlov Yannick Bolasie na ľavej strane zamotal Zabaletu, aby následne prudko po zemi centroval na hranicu malého vápna. Tam ku koncovke do odkrytej bránky nabiehal McArthur, no ešte pred ním včas reagoval Joe Hart. Anglická reprezentačná jednotka dokázala Bolasieho prudkú prihrávku vyraziť ešte pred McArthurom. Ledley následne nedokázal vybojovať roh pre Crystal Palace.
     
    16
    Po štvrťhodine hry tak stále márne čakáme na prvú gólovú príležitosť dnešného stretnutia. Domáci zakončovali už štyrikrát, vždy mimo.
     
    15
    Nemení sa to ani po priamom kope Samira Nasriho, ktorý najskôr trafil len do múru, aby po následnej prihrávke Silvu zakončil znovu dva metre mimo, no tentokrát pravej žrde.
     
    14
    Ten má zatiaľ očakávanú prevahu v držaní lopty, no do žiadnych zaujímavých príležitostí to zatiaľ nevedie.
     
    13
    Yaya Touré ale exkluzívnym sklzom vypichol loptu Puncheonovi a hrať tak môže znovu favorit dnešného stretnutia.
     
    12
    Julian Speroni teraz kryl Navasov center z ľavej strany a keďže to stihol ešte pred bránkovou čiarou, Eagles môžu ísť vpred.
     
    11
    Zatiaľ sa futbalom práve nebavíme, rovnako to platí aj o fanúšikoch. Kamera tak má priestor na zameranie Aguera a Džeka, ktorí sedia len na tribúne.
     
    10
    Po zablokovanom Zabaletovom centri tu bola po rohovom kope hlavička Kolarova, ktorý ale na bližšej žrdi hlavičkoval iba mimo.
     
    9
    Crystal Palace sa teraz predsa len o niečo viacej sťahuje na svoju polovicu a necháva hrať City. To bude rozohrávať rohový kop.
     
    8
    Na druhej strane sme po závare v šestnástke hostí registrovali tiahly strelecký pokus od Fernandniha, ktorého strela ale letela podstatne nad bránku.
     
    7
    V úvode aktívny Bolasie centroval z ľavej strany na Campbella, ale pred ním Hartovi sklepával loptu Aleksandar Kolarov.
     
    6
    James Milner sa v úvode zápasu skutočne pohybuje na hrote domáceho útoku. Pozo sa dnes nenachádza ani len na lavičke.
     
    5
    Na Etihad Stadium zatiaľ panuje veľmi pokojná atmosféra, dokonca počuť i jednotivé výkriky hráčov na hracej ploche.
     
    4
    Eagles sa ale znovu sťahujú na polovicu súpera, kde sa držia vďaka sérii outových vhadzovaní. Hostia zatiaľ nepôsobia ustráchaným dojmom.
     
    3
    Podstatne nebezpečnejšia bola odpoveď Citizens na druhej strane, keď po Zabaletovej prihrávke do šestnástky zakončoval Samir Nasri. Jeho prízemný pokus sa tiahol dva metre mimo ľavej žrde.
     
    2
    Crystal Palace malo v úvode k dispozícii hneď dve štandardky. Voľný kop z pravej strany i rohový kop z ľavej sa domácim podarilo odvrátiť.
     
    1
    Hostia v modro-červenej sade dresov práve odštartovali predvianočné kolo anglickej Premier League. City v bledomodrom a s Milnerom na hrote útočí zľava-doprava.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Manchester City: Hart – Zabaleta, Demichelis, E. Mangala, Kolarov – Y. Touré (C), Fernandinho – J. Navas, D. Silva, Nasri – Milner
    Náhradníci: Caballero – Fernando, Lampard, Boyata, T. Ambrose, S. Sinclair, Sagna
    Manažér: Manuel Pellegrini (CHI)

    Crystal Palace FC: Speroni – M. Kelly, Dann, Hangeland, Ward – Jedinak (C) – Puncheon, J. McArthur, Ledley, Bolasie – F. Campbell
    Náhradníci: Hennessey – Delaney, Bannan, Mariappa, Zaha, J. Thomas, Gayle
    Manažér: Neil Warnock (ENG)

    Rozhodca: Phil Dowd – P. Kirkup, D. Bryan – N. Swarbrick.
     
    Vitajte na Etihad Stadium, kde odštartuje predvianočné sedemnáste kolo anglickej Premier League.

    Tabuľkové postavenie:

    2. Citizens: 11 – 3 – 2; skóre 33:14; body 36
    16. Eagles: 3 – 6 – 7; skóre 19:24; body 15

    Forma:

    Citizens: V – V – V – V – V – V
    Eagles: P – V – R – P – R – R

    Manchester City sa po rozpačitom vstupe do sezóny 2014/15 predsa len nakopol a momentálne sa vezie na obrovskej vlne eufórie. Tá gradovala pred poldruha týždňom, kedy Citizens vstali z mŕtvych a zabezpečili si postup do jarného osemfinále Ligy majstrov. Ešte päť minút pred koncom klinického zápasu s mníchovským Bayernom pritom prehrávali 1:2. Duel sa im ale podarilo otočiť a uspeli aj v Ríme.
    Miestne AS po hodine hry zlomili vďaka Nasriho trefe a definitívu následne podčiarkol Pablo Zabaleta. Mužstvo z bledomodrej časti Manchestru narazí na Barcelonu. City sa nesmierne darí i v Premier League.
    Pellegrinio zverenci vyhrali už päť ligových a sedem súťažných zápasov v rade. Naposledy po pofesorskom výkone zdolali trápiaci sa Leicester City (1:0). Efektnou pätičkou rozhodol zápas nestarnúci Frank Lampard

    Dnes prichádza na Etihad Stadium Crystal Palace a teda ďalšie mužstvo z hlavného mesta Anglicka.
    Zdanlivo nepodstatný fakt má svoj význam, pretože štyri z piatich bodových strát Citizens sa zrodili v súboji s Londýnčanmi. Eagles sa dnes pokúsia nadviazať na remízy Arsenalu, Chelsea, QPR a výhru West Hamu. Samotní londýnski orli ale z posledných desiatich ligových zápasov vyhrali jediný. Štyrikrát ale v tejto sérii dokázali uhrať aspoň nerozhodný výsledok.
    V posledných štyroch kolách sa im to podarilo dokonca hneď trikrát. Keď k tomu prirátame domáce víťazstvo nad Liverpoolom (3:1), razom dostaneme šnúru piatich zápasov s jedinou porážkou (Aston Villa 0:1). Vonku už dokázali Eagles raz zvíťaziť a štyrikrát aspoň remizovať. Je to mimochodom štrnásta najlepšia bilancia v súťaži. Celkovo je Crystal Palace o dve priečky nižšie len s jednobodovým náskokom na pásmo ponoru!

    Absencie:

    Manchestru City už pred posledný zápasom chýbal Sergio Aguero, no v Leicestri sa na rozvičke zranil i jeho náhradník Edin Džeko.
    Mimo hru je i tretia možná alternatíva v podobe Stevana Jovetiča. Šancu tak možno opäť dostane mladíček Pozo. Hrať nebude ani dvojica stopérov Kompany a Nastasič.

    Hosťom dnes bude s určitosťou chýbať jedine marocký podhrotový útočník Marouane Chamakh, ktorý vypadol pre svalové zranenie.
    Neistý je ešte štart dvojice Joe Ledley a Mariappa. McArthur a Wilfried Zaha by po drobných šrámoch mali byť pripravení.

    Môj tip: 1:0
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:45.

    Erik Farkaš

    Góly: 49. D. Silva, 61. D. Silva, 81. Y. Touré

    Karty:   36. Kolarov (MAC), 79. Milner (MAC) – 42. Puncheon (CRP)


    Manchester City: Hart – Zabaleta, Demichelis, E. Mangala, Kolarov – Y. Touré (C), Fernandinho – J. Navas, D. Silva, Nasri – Milner
    Náhradníci: Caballero – Fernando, Lampard, Boyata, T. Ambrose, S. Sinclair, Sagna
    Manažér: Manuel Pellegrini (CHI)

    Crystal Palace FC: Speroni – M. Kelly, Dann, Hangeland, Ward – Jedinak (C) – Puncheon, J. McArthur, Ledley, Bolasie – F. Campbell
    Náhradníci: Hennessey – Delaney, Bannan, Mariappa, Zaha, J. Thomas, Gayle
    Manažér: Neil Warnock (ENG)

    Rozhodca: Phil Dowd – P. Kirkup, D. Bryan – N. Swarbrick