Manchester City – Manchester United 1:0 (kon.) | Aston Villa – Tottenham 1:2 (kon.)
koniec
Manchester City
1:0 (0:0)
Manchester United
Nedeľa 02.11.2014, 14:30 • Etihad stadium, Manchester • Anglická Premier League
     
    Prvá tohto sezónna bitka o Manchester sa skončila víťazstvom City. To využilo svoju početnú prevahu a v 63. minúte sa zásluhou Aguera dostalo do vedenia, ktoré udržalo až po záverečný hvizd. Záverečná fáza síce patrilo o jedného hráča menej hrajúcemu United, no hosťom sa aj napriek obrovskej snahe už vyrovnať nepodarilo.

    S týmto konštatovaním sa s vami pre dnes lúči komentátor dnešného duelu Michal Bakoš. Ďakujem vám za pozornosť, želám ešte príjemný zvyšok nedele a zajtra úspešný vstup do nového pracovného týždňa. (16:27:15)
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    90+5
    Po nevydarenom pokuse Di Mariu o prienik po pravom krídle sa k lopte dostal Samir Nasri, ktorý urobil to, čo sa od neho vyžadovalo a našetril cenné sekundičky.

     
    90+4
    Fellainimu sa síce okolo Kompanyho nepodarilo nasadiť, no vybojoval pre svoj tím autové vhadzovanie. Vstupujeme do poslednej minúty nadstaveného času.
     
    90+3
    Angel Di Maria však pri rohovej zástavke dva krát za sebou zlyhal a do pokutového územia domáceho celku poslal nepodarené centre.
     
    90+2
    Wilson trápil v bežeckom súboji Kompanyho. Kapitán City to napokon zvládol a loptu odvrátil na rohový kop.
     
    90+1
    Nadstavuje sa päť minút. Presne toľko teda ešte majú hostia na vyrovnanie. Najprv však musia úspešne ubrániť rohový kop Citizens.
     
    90
    Riadny hrací čas dnešného derby sa pomaly, ale isto chýli ku svojmu koncu. Čakáme na údaj o nadstavenom čase.
     
    89
    Yaya Touré mohol definitívne pochovať nádeje United na body z dnešného stretnutia. V súboji s McNairom uplatnil svoju fyzickú pripravenosť a otvoril si priestor na strelu, ktorou len tesne minul ľavú tyč De Geovej svätyne!
     
    88
    Fellaini v posledných minútach odvádza na hrote útoku obrovské penzum roboty a fantasticky využíva svoje prednosti. Teraz sa snažil na jeho aktivitu nadviazať James Wilson, ktorý si hodil loptu do pokutového územia, no už ju na hracej ploche nezachytil.
     
    87
    Futbalisti z červenej časti Manchestru mohli ťažiť z dobrého pressingu Blinda. Rooney naň totiž nadviazal uvoľnením Di Mariu na pravej strane. Argentínska hviezda to vyskúšala technickou strelou, no tá bola zablokovaná a Hart bezpečne schoval loptu do svojho náručia aj napriek tomu, že ho ešte nezmyselne atakoval kapitán Červených Diablov.
     
    86
    Z pravej strany loptu do stredu šestnástky zakrútil Angel Di Maria, ktorý našiel hlavu Fellainiho. Ten však umiestnil svoju hlavičku nad brvno Harta.
     
    85
    Manchester United sa s blížiacim sa koncom duelu čoraz viac tlačí vpred. Zásluhou dobrej roboty Fellainiho hostia vybojovali rohový kop.
     
    84
    Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza Sergio Agüero, prichádza Fernandinho.
     
    83
    Priamy kop sa stal ľahkou korisťou Joa Harta, ktorý sa snažil okamžitým výkopom poslať spoluhráčov do brejku. Myšlienka dobrá, realizácia už viazla.
     
    82
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Robin van Persie, prichádza James Wilson.
     
    81
    Fellaini bol na poliacej čiare faulovaný. V hre sa môže pokračovať až po poslednom striedaní Manchestru United.
     
    80
    Diabli v týchto momentoch otvorili hru a snažia sa o vyrovnanie. Citizens sa dostávajú do nepríjemných situácií. Priamy kop zo zaujímavej pozície rozohrával Angel Di Maria, ktorému však pokus ľavačkou absolútne nevyšiel a bol len dôvodom na posmešnú reakciu domácich priaznivcov.
     
    79
    Žltú kartu dostáva Fernando (Manchester City).
     
    78
    Di Maria našiel nádherným centrom v pokutovom území Fellainiho. Ten však, akoby bol prekvapený, že sa dostal do dobrej príležitosti a v tiesni svoju hlavičku vôbec neusmernil!
     
    77
    Diabli boli na dosah vyrovnania! Zodpovednosť na seba ako správny kapitán vzal Wayne Rooney, ktorý sa s loptou rozbehol od stredového kruhu, krásne sa zbavil atakujúcich hráčov a defenzíva City ho zastavila až na hranici pokutového územia. Tam na jeho prácu nadviazal Van Persie, ktorý ešte pretlačil loptu po svojej pravici na Di Mariu. Ten sa oprel do lopty, no jeho dobre mierený prízemný pokus Hart dokázal zneškodniť!
     
    76
    Fellaini zabojoval a získal pre svoj tím aspoň autové vhadzovanie, po ktorom sa jeho spoluhráči môžu usadiť s loptou na útočnej polovici.
     
    75
    City v týchto momentoch zviera utrápeného súpera v obrovskom tlaku! Yaya Touré vykúzlil krásnu prihrávku na rozbehnutého Navasa, ktorý sa presadil cez Luka Shawa a nastrelil spojnicu De Geovej svätyne!


     
    74
    Po dobrej práci Nasriho mohol streliť svoj druhý a zároveň vedenie poisťujúci zásah Sergio Aguero. Tomu sa však do zakončenia dobre vrhol Michael Carrick.
     
    73
    Navas bol tiesnený, no aj napriek tomu sa mu podarilo odcentrovať pred svätyňu De Geu. V pokutovom území však kraľovali stopéri United.
     
    72
    Diabli sa predsa len dostali do dobrej príležitosti na vyrovnanie! Mal ju kanonier Robin Van Persie, ktorý si však vylámal zuby na pozornom Hartovi.
     
    71
    Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza Stevan Jovetič, prichádza Edin Džeko.
     
    70
    Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza James Milner, prichádza Samir Nasri.
     
    69
    Valencia si svojou naivnou kľučkou nevytvoril priestor na poriadny center. United však ostanú pri lopte na útočnej polovici.
     
    68
    Di Maria si posunul loptu od pravej postrannej čiary viac do stredu poľa. Všimol si, že má vpredu i Rooneyho a takisto aj Van Persieho, snažil sa ich nájsť, no prihrával nepresne.
     
    67
    Po Milnerovej snahe na ľavom krídle sa k lopte na hranici šestnástky dostal Stevan Jovetič. Ten vyskúšal strelecké šťastie, no svojou vcelku podarenou strelou len vyprášil De Geove rukavice.
     
    66
    Antonio Valencia dobre zabojoval na pravom krídle. Následný De Geov odkop však zaletel len do miest, kde červené dresy absentovali.
     
    65
    Do konca stretnutia ešte síce ostáva dostatok času, no United to budú mať v početnej nevýhode viac ako ťažšie. O vyrovnanie sa však určite budú snažiť.
    Sergio AGÜERO - 1:0
     
    63
    Manchester City dal gól! Citizens sa podarilo korunovať svoj tlak a dostať sa do zaslúženého vedenia. Akciu začal Yaya Touré, ktorý cez Di Mariu prepasíroval loptu na Clichyho. Ten poslal do šestnástky Diablov prízemný center na SERGIA AGUERA. Najlepší strelec City si od svojich strážcov odskočil do druhej vlny a presnou koncovkou ľavačkou nedal Davidovi De Geovi ani tú najmenšiu šancu a nádej na zákrok.
     
    62
    Po ojedinelom ofenzívnom výpade však už United opäť sformovaný pred vlastnou šestnástkou. Ako-tak ostáva atakovať rozohrávku City len Van Persie.
     
    61
    Následný priamy kop rozohral sám Di Maria, ktorý zakrútil do šestnástky Citizens pekný center. Do hlavičky sa tlačil najmä Fellaini, no vysokánsky Belgičan loptu nezasiahol a tá preletela až povedľa pravej žrde Hartovej svätyne.
     
    60
    V rýchlej kontre Diablov sa ako blesk z jasného neba ocitol Angel Di Maria, ktorý si to hodil okolo podstatne staršieho a pomalšieho kraja Demichelisa a tomu ostávalo už ho len zostreliť aj za cenu karty.
     
    59
    City predviedlo rýchlu kombináciu, po ktorej sa mohol v pokutovom území realizovať Navas. Tomu však fantasticky skrížil dráhu Paddy McNair.
     
    58
    Diabli venujú všetky svoje sily predovšetkým na defenzívnu činnosť a čakanie na prípadnú rýchlu kontru. Za takýchto okolností by však i remízu z Etihad stadium brali ako víťazstvo.
     
    57
    V druhom dejstve je to zatiaľ hra na jednu bránu, čo sa však vzhľadom na vývoj stretnutia a oslabenie United dalo predpokladať.
     
    56
    Jovetič dostal loptu na hranicu pokutového územia, pripravil si ju k zakončeniu, no pravačkou neprepálil obranný val United stojaci pred šestnástkou, v ktorej kraľuje brankár De Gea.
     
    55
    Marcos Rojo opustil trávnik na nosítkach, vyzerá to na vážnejší druh zranenia. Na jeho miesto vybehol do srdca hosťujúcej defenzívy Paddy McNair.
     
    54
    S argentínskou posilou Rojom, ktorý prišiel do United zo Sportingu Lisabon, to veru vôbec nevyzerá ružovo. Ďalšia veľká rana pre hostí, ktorým sa tak kompletne rozpadla pôvodná stopérska dvojica určená na dnešný duel.
     
    53
    Vyzerá to tak, že Marcos Rojo sa pri defenzívnom zákroku zranil a v zápase bude musieť predčasne skončiť. Van Gaal už posiela rozcvičovať mladučkého McNaira.
     
    52
    Zo skvelej roboty Demichelisa ťažil Touré, ktorý posunul loptu po svojej pravici na Jesusa Navasa. Ten centroval pred bránu, no jeho pokus zblokoval Luke Shaw.
     
    51
    Yaya Touré sa stredom poľa predral ako tank. Kľúčová persóna domáceho stredu poľa prenikla až na hranicu pokutového územia, kde však už stroskotala na presile brániacich hráčov United.
     
    50
    Francúzskemu ľavému obrancovi v službách Citizens neposlušná lopta utiekla mimo hraciu plochu. Vhadzovať môže na útočnej polovici Angel Di Maria.
     
    49
    Clichy krásne vysunul do pokutového územia Sergia Agüero. Ten nemohol ísť priamo do zakončenia, pretože si ešte loptu musel spracovávať. V pokutovom území United nastala poriadna skrumáž, ktorú zakončil zblokovanou jedovkou Jesus Navas.
     
    48
    Wayne Rooney sa v strede poľa pekne zbavil dvojice napádajúcich protihráčov a okamžitou kolmicou hľadal vpredu rozbehnutého Di Mariu. Ten sa k nájazdu na Harta nedostal.
     
    47
    Yaya Touré našiel odkopom Sergia Agüera, ktorý však bol v momente prihrávky za chrbtom defenzívy Manchestru United.
     
    46
    City sa od úvodu druhého dejstva zahryzlo do svojho súpera. Z pravej strany centroval do pokutového územia Jesus Navas, loptu odvrátil do bezpečia z pohľadu United Marcos Rojo.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.

     
    V prvom polčase manchesterského derby mali územnú prevahu futbalisti Červených Diablov. Tí si však narozdiel od City nevypracovali žiadnu výraznejšiu príležitosť. V 39. minúte skomplikoval svojim spoluhráčom situáciu Chris Smalling, ktorý po druhej žltej predčasne putoval preč z trávniku. United tak vstúpi do druhého dejstva v početnej nevýhode a možno tak očakávať obrovský tlak Citizens, ktorí cítia veľkú príležitosť urvať zápas na svoju stranu.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+3
    Yaya Touré sa rútil do obrovskej tutovky pred Davida De Geu, Rojovi neostávalo nič iné, len sa mu vrhnúť pod nohy. Penalta sa nepíska ani v tomto prípade, Oliver posúdil zákrok ako čistý.
     
    45+3
    Manchester United získal autové vhadzovanie na útočnej polovici. Luke Shaw sa s jeho zahratím vôbec neponáhľa.
     
    45+2
    Priamo z rohu síce pre bránu United nevyplynulo žiadne nebezpečenstvo, no City ostalo v tlaku a po Milnerovej spätnej prihrávke zakončoval Jovetič, no trafil len ruku spoluhráča Demichelisa.
     
    45+2
    Jovetič vyzval prihrávkou na pravý okraj šestnástky k prieniku Navasa, ktorý na Lukovi Shawovi vybojoval rohový kop.
     
    45+1
    Nad rámec prvého dejstva boli vzhľadom na početné prerušenie pridané až tri minúty.
     
    45
    Riadny hrací čas prvého dejstva sa práve v tejto chvíli naplnil. Čakáme na údaj o nadstavenom čase.
     
    44
    Loptu po centri od rohovej zástavky stiahol do svojich rukavíc David De Gea, ktorý sa snaží upokojiť celú situáciu. Hostia by už radi udržali do polčasu nerozhodný stav.
     
    43
    Van Gaalova reakcia napokon prichádza ešte v priebehu prvého dejstva. Holandský stratég musel obetovať Adnana Januzaja, na ktorého miesto vybehol Michael Carrick. Pre skúseného Angličana je to vôbec prvý ligový zápas v aktuálnom súťažnom ročníku.
     
    42
    Práve Fellaini zviedol v pokutovom území United tvrdý súboj so Sergiom Agüerom. Penalta sa však nepíska a Belgičan si voči domácemu útočníkovi ležiacemu na trávniku neodpustil spŕšku ostrých slov.
     
    41
    Na pozíciu stopéra sa ako dočasné riešenie presunul Marouane Fellaini. Uvidíme, či ho tam Van Gaal nechá i po polčasovej pauze.
     
    40
    City sa tak otvára obrovská možnosť strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Domáci sa však z priameho kopu nasledujúceho po faule Smalling presadiť nedokázali.
     
    39
    Pre Van Gaalovu družinu prichádza v záverečnej fáze prvého polčasu výrazná komplikácia. Na ľavej strane sa do voľného priestoru dostal Milner, ktorému nekompromisne vletel pod nohy Chris Smalling. Ten po svojom zákroku už veľmi dobre vedel, že je zle. Anglický stopér dostal druhú žltú kartu a musel predčasne putovať pod sprchy! United budú dohrávať zápas v desiatich.
     
    37
    Fellaini bol pri snahe odzbrojiť od lopty Fernanda až príliš agresívny a hlavný rozhodca dnešného stretnutia, pán Olivier, mu odpískal faul.
     
    36
    Na Januzajovu prácu sa snažil nadviazať Angel Di Maria, ktorý poslal do pokutového územia City zaujímavý pas. Nevedno však, koho ním hľadal.
     
    35
    Po Milnerovom nepresnom zakončení pošle loptu späť do hry odkopom od svojej svätyne David De Gea, ktorý musel v prvom dejstve zatiaľ čeliť nebezpečnejším zakončeniam než jeho náprotivok.
     
    34
    Zabaleta s Navasom sa snažili niečo vymyslieť na pravej strane, no nedokázali rozhýbať brániacich hráčov United.
     
    33
    Kapitán Diablov Wayne Rooney sa v ostatných minútach často sťahuje až pred stopérov, kde rozohráva hosťujúce ofenzívne výpady, no prenesenie na Januzaja mu tentoraz vôbec nevyšlo.
     
    32
    Rooney preniesol hru na pravú stranu k Valenciovi, ktorý sa snažil loptu hlavou predĺžiť na Januzaja. Ekvádorský reprezentant však guľatý nezmysel nasmeroval len do autu.
     
    31
    K lopte sa po priamom kope Di Mariu dostal Joe Hart, ktorému v rýchlej rozohrávke bránil Chris Smalling. Ten za doráženie do domáceho brankára dostal zbytočný kartový trest.

     
    30
    Van Persie bol po odovzdaní lopty tvrdo dohraný Pablom Zabaletom. Rooney si pre domáceho obrancu pýtal žlté napomenutie, no nasledovať bude len priamy kop pre United.
     
    29
    Sám postihnutý rozohral aj následný priamy kop. Touré to z dobrej pozície vyskúšal priamou strelou, ktorá však bola predsa len o čosi vyššie zamierená, než by bolo potrebné.
     
    28
    Daley Blind nezvládol pokryť Yayu Tourého, ktorý mu unikol. Holandský záložník ho tak zastavil za cenu faulu znamenajúceho žltú kartu.
     
    27
    Na ľavej strane dostal loptu do behu James Milner, ktorý ju stihol skrotiť a pripraviť si ju na center. Ten mu však zablokoval brániaci Antonio Valencia.
     
    26
    Januzaj s Valenciom museli na pravej strane útočiť do plných a vôbec si nerozumeli. Po ich strate budú mať loptu v moci futbalisti Manchestru City.
     
    25
    Blind sa snažil peknou loptou preniesť hru k aktívnemu a neúnavnému Shawovi, ktorý však v tejto situácii nezvládol spracovanie a dopredu tak postupovať nemohol.
     
    24
    Po strate United v strede poľa sa dopredu mohol vydať Stevan Jovetič. Znovuzrodeného kanoniera City však taktickým faulom zastavil Chris Smalling.
     
    23
    Shaw takmer našiel centrom z ľavého krídla v pokutovom území stojaceho Van Persieho, ktorý si to už hotovil na strelu, no v poslednej možnej chvíli mu loptu ukradol Demichelis.
     
    22
    Obaja sa po vzájomnej zrážke dvíhali z trávniku trošku ťažšie, no vyzerá to tak, že vážnejšie zranenie si neprivodili a budú pokračovať v zápase.
     
    21
    O niekoľko desiatok sekúnd sa však už španielsky brankár v službách Červených Diablov podstatne viac zapotil. Po prihrávke Fernanda sa totiž pred ním ocitol Sergio Agüero, ktorému však De Gea výborne zmenšil strelecký uhol a jeho príležitosť zlikvidoval.
     
    20
    Rojo bol opäť v plnej permanencii. Tentoraz útočiaceho hráča City nezastavil, no pustil ho len k centru z uhla, ktorý de Gea bez problémov zlikvidoval.
     
    19
    Na center zo štandardnej situácie si naskočil skúsený Martin Demichelis, ktorý však hlavou nemieril najpresnejšie. Odkopávať od svojej svätyne bude David de Gea.
     
    18
    Po Blindovej chybnej rozohrávke mohol postupovať pred pokutové územia Sergio Agüero, ktorého nečistým sklzom zastavil reprezentačný kolega Marcos Rojo.

     
    17
    Luke Shaw sa opäť hnal vpred po prihrávke Angela Di Mariu, no včasným vybehnutím pred ním uzatvoril priestor domáci stopér a kapitán v jednej osobe Vincente Kompany.
     
    16
    Di Maria pekne uvoľnil prihrávkou do priestoru na ľavom krídle Luka Shawa, ktorý svojim centrom hľadal na opačnom rohu pokutového územia Januzaja. Ten sa k lopte nedostal, vzorne sa totiž vrátil Milner.
     
    15
    Januzaj v priebehu krátkeho časového sledu po druhý krát obeťou nedovoleného zákroku. Tentoraz si na hosťujúceho mladíka vyšliapol Jovetič.
     
    14
    Robin van Persie nepresným zakončením nepotešil svojho krajana sediaceho na lavičke United Louisa Van Gaala.
     
    13
    Januzaj sa pri postrannej čiare pekne obtočil okolo Gaela Clichy, okolo ktorého si to následne hodil do šprintu, no francúzsky obranca ho zastavil taktickým faulom.
     
    12
    Antonio Valencia zvládol bez najmenších problémov ukontrolovať loptu pred dobiedzajúcim Jamesom Milnerom a nechal ju opustiť hraciu plochu.
     
    11
    Angel di Maria potiahol rýchly brejk United, následne ho trošku zbrzdil a čakal na výraznejšiu podporu spoluhráčov, ktorá prišla, no argentínsky záložník im adresoval nepresnú prihrávku.
     
    10
    Hra sa už odvíja na polovici United, kde City ostanú v držaní loptu potom, čo Marcos Rojo odpálil loptu len za autovú čiaru.
     
    9
    Angel di Maria poslal do pokutového územia súpera jemný oblúčik, ktorý prsiami sklepol van Persie pre Januzaja. Mladý krídelník United pohotovo zakončil, no lopta po jeho strele minula priestor troch žrdí Hartovej svätyne.
     
    8
    Hráči Manchestru City si však s pressingom súpera poradili sériou krásnych prihrávok na jeden dotyk. Otvorenejší priestor sa snažil využiť Zabaleta, no Agüero jeho center neobdržal.
     
    7
    Diabli svojím vysokým napádaním donútili súpera k návratu do vlastného pokutového územia. Zahrá si tak i brankár Citizens Joe Hart.
     
    6
    Luke Shaw sa snažil zrýchliť hru kolmou prihrávkou do priestoru, kde sa mal pohybovať Wayne Rooney, ktorý však myšlienku svojho spoluhráča nepochopil.
     
    5
    Štadiónom Manchestru City sa ozýva hlasitý piskot. Hostia totiž svoju postupnú kombináciu začínajú až od stopérov a brankára De Geu.
     
    4
    Kompaný krásnym krížnym pasom preniesol hru na pravé krídlo k Jesusovi Navasovi. Ten sa v súboji so Shawom snažil uplatniť svoju rýchlosť, zásluhou ktorej sa dostal k centru, no ten mu vôbec nevyšiel.
     
    3
    Pred Fellainim sa v strede poľa otvoril dostatok priestoru. Robustný belgický záložník sa ho snažil využiť na kolmú prihrávku van Persiemu, ktorý spadol do ofsajdovej pasce domácej defenzívy.
     
    2
    Na center z priameho kopu si v pokutovom území City naskočil Marcos Rojo, ktorého hlavičku musel Hart zneškodňovať, no napokon sa ukázalo, že argentínsky stopér zakončoval z jasnej ofsajdovej pozície.
     
    1
    Demichelis odstavil v prvom osobnom súboji Robina van Persieho, no len za cenu nedovoleného zákroku. Pri lopte ostane United.
     
    1
    Súboj o Manchester práve výkopom otvorili hráči Citizens, ktorí nastúpili v sebe vlastných belasých dresoch. Diabli v červeno-bielej kombinácii.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.

     
    Úvodné zostavy:

    Manchester City: Hart – Zabaleta, Demichelis, Kompany, Clichy – Milner, Fernando, Touré, Navas – Agüero, Jovetič.
    Náhradníci: Caballero – Boyata, Sinclair, Sagna, Fernandinho, Nasri, Džeko.

    Manchester United: De Gea – Valencia, Smalling, Rojo, Shaw – Fellaini, Blind – Januzaj, Rooney, Di Maria – van Persie.
    Náhradníci: Lindegaard – McNair, Carrick, Fletcher, Herrera, Wilson.

    Rozhodca: Oliver – Child, Burt – Friend.







     
    Rovnako ako deviate, i desiate kolo anglickej Premier League ponúka v nedeľu veľkú lahôdku pre všetkých futbalových fajnšmekrov. V prvom sezónnom súboji o Manchester si to na Etihad stadium rozdajú Citizens s Červenými Diablami. Výkop mimoriadne prestížneho a sledovaného duelu je naplánovaný na 14:30. Nenechajte si ujsť náš online prenos, v ktorom sa dozviete všetko podstatné.

    Manchester City v aktuálnom súťažnom ročníku obhajuje ligový titul a podľa mnohých odborníkov je jediným vážnym konkurentom fantasticky rozbehnutej Mourinhovej Chelsea v súboji o kráľovské žezlo pre najbližšieho majstra Anglicka. Zverenci Manuela Pellegrina sa však v doposiaľ odohraných deviatich stretnutiach nevyhli zakopnutiam, zásluhou ktorých Citizens strácajú na londýnsky veľkoklub už šesť bodov. City sa musia zatiaľ uspokojiť s treťou priečkou ligovej tabuľky, pretože sa pred nich s dvojbodovým náskokom dostal i Southampton, ktorý pokračuje v udivovaní futbalového sveta aj napriek tomu, že ho v lete opustilo niekoľko kľúčových hráčov na čele s trénerom Mauriciom Pochettinom. Späť však k City. Tím majúci vo svojom strede zatiaľ najlepšieho kanoniera Sergia Aguera počas ostatného víkendu prekvapujúco vrátil do Londýna bez zisku čo i len jedného bodu, keď podľahol na horúcej pôde Kladivárom z West Hamu.

    Po vlaňajšom výbuchu na ligovom fronte siahlo vedenie United k nevyhnutným zmenám. Škótskeho nástupcu legendárneho Sir Alexa Fergusona David Moyesa vystriedal na poste šéfa lavičky najslávnejšieho klubu na ostrovoch skúsený holandský stratég Luis Van Gaal. Ten neváhal za nové posily vysoliť obrovský balík peňazí a začal budovať novú generáciu, ktorá dostane United opäť na vrcholné priečky. Tím okolo nového kapitána Wayna Rooneyho však zatiaľ v úvode nového ročníka nepredvádza príliš oslnivé výsledky. Červení Diabli sa nachádzajú na ôsmej priečke ligovej tabuľky s trojbodovou stratou na štvrtú priečku zaručujúcu postup do Ligy Majstrov, v ktorej by Manchester po tohtoročnej absencii už v budúcej sezóne rozhodne chýbať nechcel. Presne pred siedmymi dňami United podstúpil na bájnom Old Trafforde ťažkú skúšku v podobe súboja s doposiaľ neporazenou Chelsea. S tou odohral Manchester i napriek absencii Rooneyho, Falcaa a Phila Jonesa vyrovnanú partiu, z ktorej napokon zásluhou vyrovnávajúceho gólu Robina van Persieho v samom závere nadstaveného času vydoloval bod.

    V priebehu týždňa Manchester City doma privítal v rámci zápasu Capital one cupu Newcastlu United, ktorý sa podarilo Citizens zasypať obrovským množstvom striel, no boli to práve Straky, ktoré dva krát udreli z brejkov a domov si odniesli mimoriadne cenné víťazstvo. Zverenci Manuela Pellegriniho tak neokúsili chuť víťazstva už tri zápasy, nakoľko pred necelými dvoma týždňami remizovali v súboji Ligy Majstrov i s CSKA Moskva.

    Vzhľadom na to, že Diabli z menej prestížneho anglického pohára už dávnejšie vypadli, mohli celý týždeň venovať regenerácii a príprave na dôležité a prestížne derby, v ktorom by radi City porazili, pretože práve klubu z modrej časti Manchestru sa v ostatných rokoch darí zvládať vzájomné duely podstatne lepšie.

    Absencie

    Manuel Pellegrini nemôže pri skladaní dnešnej zostavy počítať s jednou z kľúčových postáv svojho tímu, španielskym tvorcom hry Davidom Silvom, ktorého s manchesterského derby vyradilo zranenie. Otáznik visí i nad štartom lídra stredu poľa Yayu Tourého, ktorého štart do zápasu je však dosť pravdepodobný.

    United už tradične trápi od úvodu nového ročníka rozsiahla maródka. Zdravotné patálie hlásia stopéri Phil Jones, Johny Evans, Paddy McNair, stredopoliari Lingard, Young a Valencia. Luis Van Gaal nemôže na hrote svojho útoku počítať s kolumbijským zakončenovateľom Radamelom Falcaom, ktorý sa zranil na tréningu ešte pred súbojom s Chelsea a stále sa nestihol dať do stopercentného poriadku.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 14:30.

    Michal Bakoš

    Góly: 63. Sergio Agüero

    Karty:   60. Martin Demichelis (MC), 79. Fernando (MC) – 28. Daley Blind (MU), 31. Chris Smalling (MU)   39. Chris Smalling (MU)


    Manchester City: Hart – Zabaleta, Demichelis, Kompany, Clichy – Milner, Fernando, Touré, Navas – Agüero, Jovetič.
    Náhradníci: Caballero – Boyata, Sinclair, Sagna, Fernandinho, Nasri, Džeko.

    Manchester United: De Gea – Valencia, Smalling, Rojo, Shaw – Fellaini, Blind – Januzaj, Rooney, Di Maria – van Persie.
    Náhradníci: Lindegaard – McNair, Carrick, Fletcher, Herrera, Wilson.

    Rozhodca: Oliver – Child, Burt – Friend