West Ham – Tottenham 2:0 (kon.) | Aston Villa – Hull City 3:1 (kon.) | Manchester United – Sunderland 0:1 (kon.)
Newcastle – Cardiff 3:0 (kon.) | Stoke City – Fulham 4:1 (kon.) | Swansea – Southampton 0:1 (kon.)
Everton – Manchester City 2:3 (kon.)
koniec
West Ham United
2:0 (2:0)
Tottenham Hotspur
Sobota 03.05.2014, 13:45 • Upton Park (Londýn) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    West Ham dnes zažil víťaznú rozlúčku s Upton Parkom, ktorá znamená definitívnu záchranu medzi smotánkou anglického ligového futbalu. Hammers boli počas celého stretnutia nebezpečnejším celkom, čomu napomohlo i Kaboulove vylúčenie z 25. minúty. Zatiaľčo Kladivári môžu sláviť, Spurs strácajú pôdu po nohami. Účasť v Európskej lige UEFA už totiž nemajú vo svojich rukách a hodne tak budú musieť spoliehať na zakopnutie Manchestru United.

    Ten hrá už za necelú polhodinku, kedy Vás privítam na Old Trafford. Do „Divadla snov" pricestoval zachraňujúci sa Sunderland. (15:41:28)
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    90+2
    Kohúti napokon mohli zaznamenať aspoň čestná zásah, no španielsky gólman Adrián bol proti. Lennonov center z pravej strany odvracal James Tomkins iba k Dannymu Roseovi. Ten sa poľahky zbavil napadajúceho Taylora i stopéra Reida a z hranice šestnástky namieril pod brvno. Domáci brankár ale pohotovo vyráža nad bránku. Rose tak svoj bezduchý výkon v defenzívne nenapravil.
     
    90+1
    Dnešné malé londýnske derby potrvá ešte počas troch nadstavených minút, ktoré pridáva rozhodcovská štvorica na čele s Philom Dowdom.
     
    90
    Hammers sú tak veľmi blízko k víťaznej rozlúčke s Upton Parkom. Posledný zápas hrajú na pôde Manchestru City.
     
    89
    Stretnutie sa už iba dohráva. West Ham si je istý tromi bodmi a konečne i definitívnou záchranou medzi smotánkou.
     
    88
    Ihrisko opúšťa i ďalšia dôležitá postava ofenzívy Hammers. Odchádza totiž kapitán Kevin Nolan. Namiesto neho naskočí Matt Jarvis.
     
    87
    Sandro sa v šestnástke dožadoval pokutového kopu, no ten sa po nastrelenej Taylorovej ruke zahrávať nebude. Pokračovali sme rohom, ktorému sa United ubránili.
     
    86
    Domáci sa ale teraz museli brániť, pretože Spurs rozohrávali ďalší rohový kop. Vďaka Demelovi sa to Irons podarilo.
     
    85
    Man of the Match Andy Carroll za standing ovation opúšťa hraciu plochu. Na posledných päť minút ho nahradí ďalší zakončovateľ Carlton Cole.
     
    84
    Striedajúci Sandro zatiaľ priniesol iba neželaný efekt. Za faul na polovici ihriska si rovnako ako pred ním Soldado vyslúžil žltú kartu.
     
    83
    Po ďalšom Downingovom centri z pravej strany zakončoval Carroll, no jeho hlavička od zeme si našla iba pripraveného Llorisa.
     
    82
    V pokračovaní akcie sa neujala ani bomba od Taylora, ktorý zasiahol iba na šestnástke stojaceho striedajúceho Sandra.
     
    81
    Hammers pokračovali voľným kopom z ľavej strany, ktorý rozohrával Mark Noble. Hosťom sa ale s námahou podarilo loptu odvrátiť.
     
    80
    Guy Demel predviedol na pravej strane výbornú defenzívnu prácu, keď nepustil do šance Rosea. Spoľahlivý pravý bek sa prezentuje v tradičnej forme.
     
    79
    James Tomkins navyše vybojoval loptu pre domácich, ktorí sa už nikam nehrnú. Momentálny stav im rozhodne postačuje.
     
    78
    Tottenham sa prezentuje pomerne slušnou a dlhou kombináciou, no tá sa stále odvíja iba v okolí stredovej čiary.
     
    77
    Defenzíva Hammers ale predchádzajúcu situáciu značne podcenila, keď lopta na Eriksena prepadla cez chybujúceho Tomkinsa.
     
    76
    Nezmenil to ani Christian Eriksen, ktorý centroval pod seba na Adebayora. Ten sa ale v malom vápne nenachádzal.
     
    75
    Tempo hry v Upton Parku výrazne ustalo. Kladivári sú už zrejme dostatočne nasýtení, zatiaľčo Spurs nemajú kam siahnuť.
     
    74
    Tottenham dnes navyše hazarduje so svojou budúcoročnou účasťou v Európskej lige UEFA. Svoj osud by tak zveril do rúk Manchestru United.
     
    73
    Réžia si vybrala i majiteľa Tottenhamu Daniela Levyho. Nuž, rozhodne som vo svojom živote videl i spokojnejších chlapíkov.
     
    72
    Danny Rose pokračuje vo svojom tradičnom tragickom vystúpení. Z ľavej strany bravúrne nahrával na protihráča Carrolla, ktorý však vybehnutého Llorisa neprestrelil. Lopta mu totiž ideálne nesadla.
     
    71
    Phil Dowd môj názor ešte nezdieľal, ale Soldadovi žltú kartu napokon predsa len udelil. Nie však za faul na Diamého, ale za chytenie pomstiaceho sa Nolana pod krk...
     
    70
    Sherwoodovi náhradníci zatiaľ priniesli na trávnik iba zbytočnú nervozitu. Roberto Soldado mal podľa môjho názoru za svoj zákrok na Diamého vidieť žltú kartu.
     
    69
    Na tribúne sa nachádza i Ravel Morrison, ktorý na jar pôsobí v druholigovom QPR. Práve tento anglický mladík vyčíňal v úvodnom stretnutí na White Hart Lane.
     
    68
    Rumun ale odvracal iba na ďalší rohový kop. Tomu sa Spurs dokázali ubrániť a ďalší center od Demela už letel za bránku.
     
    67
    West Ham medzitým rozohrával rohový kop nakrátko. Noble napokon centroval na zadnú žrď, odkiaľ pred bránu vracal Guy Demel. Tam ale hasil stopér Chiriches.
     
    66
    Tim Sherwood sa už na bezmocnosť svojich zverencov nemôže ďalej pozerať. Na ihrisko tak pošle hneď dvojicu Sandra a Soldada. Pľac im vypratali nevýrazní Sigurdsson a Paulinho.
     
    65
    Čo teraz zamýšľal Aaron Lennon neviem, ale lopta sa každopádne vzniesla vysoko nad Adriánovu svätyňu.
     
    64
    No a ďalšia koncovka v podaní United. Po šikovnom signály sa k strele zo strednej vzdialenosti dostal Matty Taylor, ktorý však zamieril iba do stred bránky.
     
    63
    Diamé bol zozadu otravovaný Naughtonom, ktorý balansuje na hrane druhej žltej karty. Za svojho spoluhráča loboval i kapitán Dawson.
     
    62
    Osobné hlavičkové súboje sú ale doménou West Hamu United. Jeho zadáci si aj tentokrát poradili a dokázali sa upokojiť.
     
    61
    Španielsky gólman Hammers to ale s luxusom prehnal a výrazne podcenil Lennonov center z pravej strany. Pokus pravého beka ho na bližšej žrdi takmer prekvapil. Nasledovať bude rohový kop.
     
    60
    Toho sme teraz videli v zábere vôbec po prvýkrát! Aj to sa len prebehol po loptu a rýchlo rozohral do strany.
     
    59
    Jeden zmála pozitívnych zjavov na strane hostí sa taktiež nedokáže presadzovať. Eriksenov center pristál len za bránkou Adriána.
     
    58
    Michael Dawson má toho plné „kecky". Andy Carroll ho od samého začiatku stretnutia neustále zamestnáva a kapitán hostí takmer vždy ťahá za kratší koniec.
     
    57
    Stewart Downing výbornou spätnou prihrávkou vyzval Carrolla, ktorý nachystal pre Nolana. Pred ním ale pohotovo vyštartoval Vlad Chiriches.
     
    56
    Tottenham Hotspur sa tentokrát dokázal ubrániť bez väčších problémov, no domácim sa loptu na polovici ihriska podarilo udržať.
     
    55
    Čarodej Hugo Lloris pokračuje vo svojej one man show. Defenzíva Kohútov je trhaná na kusy. Diamého vysoký center si na hranici šestnástky našiel Andyho Carrolla, ktorý opäť zvládol náročný hlavičkový súboj. Loptu tak predlžoval na pripraveného Kevina Nolana, ktorý ani z piatich metrov nevyzrel na gólmana hostí. Vybiehajúci Francúz jeho koncovku z otočky dokázal vyraziť kolenom. Rohový kop pre domácich.
     
    54
    To isté platí aj o fanúšikoch West Hamu, ktorí vyspevujú a chŕlia chorály na svojich miláčikov. Tí hrajú úžasne.
     
    53
    Z pozície nezaujatého fanúšika by som si ho na lavičke v Upton Parku rozhodne prial. Jedná sa o tradičného ostrovného manažéra, ktorý ešte rozhodne nepovedal posledné slovo.
     
    52
    Hammers si idú ráznym krokom po definitívnu záchranu. Sam Allardyce búrku na svoju adresu zrejme už prežije.
     
    51
    Hugo Lloris dnes pôsobí ako sám vojak v poli. Jeho spoluhráči ho zatiaľ takmer vôbec nepodržali...
     
    50
    Oh yeah, a potom že West Ham nedokáže hrať pohľadne.. Nádherná akcia v podaní Hammers takmer znamenala trojgólové vedenie. Sprava sa znovu predral dnes výborný Downing. Jeho presný center si na hranici penaltového bodu našiel Mohamed Diamé, ktorého skvostné nožničky sa ale neujali. Na bránkovej čiare totiž hasil mrštný Hugo Lloris a Taylorova dorážka z hranice šestnástky už letela tesne mimo pravej žrde. Kevin Nolan skáče v šestnástke a nemôže uveriť, čo sa jeho spoluhráčom nepodarilo premeniť!
     
    49
    Teraz takmer áno, keď po Sugurdssonovej prihrávke bránil Adrián až v rohu ihriska, kam si ho vytiahol Emmanuel Adebayor. Ten následne prihral pod seba na Eriksena, ktorý ale do vápna neodcentroval.
     
    48
    Tottenham ale už hneď niekoľko zápasov v tomto ročníku otočiť dokázal. Podarí sa mu to dnes i napriek oslabeniu?
     
    47
    Réžia si prakticky neustále vyberá manažéra Tima Sherwooda. Jeho dni na lavičke Spurs začínajú byť pomaly zrátané.
     
    46
    V polčasovej prestávke sme sa personálnych zmien nedočkali. Ešte v prvej polke ale z taktických dôvodov odstúpil Harry Kane, ktorého nahrádzal Vlad Chiriches.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Hektický polčas v Upton Parku je už minulosťou. Ďaleko aktívnejším a nebezpečnejším celkom boli domáci Kladivári, ktorým dodalo sily i vylúčenie Younésa Kaboula. Irons sa stihli presadiť už dve minúty po tomto incidente a ich vedenie zdvojnásobil gólom do šatne Stewart Downing. Ďalšie príležitosti dokázal kryť fenomenálny Lloris. Tottenham tak v druhom polčase čaká mission impossible.

    West Ham bude dokonávať záchranu od 14:47.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+1
    V úvode dvojminútového nadstavenia sme sa takmer dočkali i tretieho kusu v sieti bezmocného Huga Llorisa. Ďalší Nobleov presný center si na hranici šestnástkového oblúku spracoval Andy Carroll. Tomu bol darovaný i dostatok priestoru na strelu, ktorou francúzskeho gólmana hostí poriadne natiahol. Bomba razantného zakončovateľa Hammers ale letela tesne mimo pravej žrde. Lloris sa nestačí čudovať bezmocnosti svojich obrancov.
     
    44
    West Ham United dal gól!
    Paulinho a Emmanuel Adebayor pôjdu domov zrejme peši! Po ich obrovskej mynele sa totiž zrodil druhý gól Kladivárov. Priamy kop z dvadsiatich metrov tentokrát rozohrával STEWART DOWNING. Ten síce nenapálil loptu nijak geniálne, no ideálne trafil práve medzi vyššie spomínanú rozostupujúcu sa dvojicu. Hugo Lloris tak bol bez šance, lopta končí v sieti a papierový favorit už prehráva o dva góly!
     
    43
    Obrovská hrubica Dannyho Rosea, ktorý na osi ihriska namazal Nobleovi. Toho musel i za cenu žltej karty zastaviť kapitán Michael Dawson. Bolo to iba nejakých dvadsať metrov od bránky!
     
    42
    Spurs konečne vyťažili aspoň center na Adebayora, ktorý predlžoval za seba, ale tam práve chýbal stiahnutý Harry Kane.
     
    41
    Tottenham sa po dlhom čase dokázal nasťahovať na polovicu Hammers, no hostia sa zatiaľ presadzujú len outovými vhadzovaniami.
     
    40
    Hugo Lloris a Michael Dawson sú jednoznačne najvyťaženejšími hráčmi Tottenhamu. Spurs vďaka nim prehrávajú len o gól.
     
    39
    Dlho sa tak ale nedialo a po Demelovom centri mal opäť prácu Hugo Lloris. Ten ju ale i tentokrát dokázal vyriešiť na výbornú.
     
    38
    Následný rohový kop už v zakončenie na hosťujúcu bránku neviedol. Tottenham sa môže konečne nadýchnuť.
     
    37
    Hostia ešte reklamovali ofsajdové postavenie Kevina Nolana, ale ten o hru absolútne nejavil záujem. Taylorov gól by bol platil.
     
    36
    Ďalšia obrovská príležitosť pre Kladivárov, ktorí mohli ísť už do dvojgólového vedenia! Stewart Downing sa nádherne preštrikoval po pravej strane, odkiaľ centroval na Nolana. Pred ním boxoval Hugo Lloris, no ten poslal loptu iba ku Carrollovi. Ten nabil Mattymu Taylorovi, ktorý z hranice šestnástky vypustil nádherný volej na bránku. Hugo Lloris sa ale k svojej ľavej žrdi presunul včas a s vypätím všetkých síl dokázal vyraziť na rohový kop.
     
    35
    Tottenham sa po inkasovanom góle po prvýkrát dokázal ofenzívne osmeliť, no Paulinho pas na Adebayora poslal na vlastného gólmana Taylor.
     
    34
    United sa naďalej prezentuje ofenzívnou hrou, s ktorou musí byť Sam Allardyce maximálne spokojný. Ďalší center do vápna musel hasiť Hugo Lloris.
     
    33
    Úvodný gól dnešného zápasu je podľa anglickej réžie pripísaný Harrymu Kaneovi ako vlastný. Andy Carroll tak svoje prekliatie v Upton Parku neprerušil.
     
    32
    Danny Rose si takmer zrazil loptu do vlastnej siete, no po McCartneyho centri dokázal zasiahnuť Hugo Lloris.
     
    31
    Po ňom sa už Spurs dokázali ubrániť, ale momentálne sú absolútne vyhodení z konceptu. Irons naopak na koni.
     
    30
    Hammers pokračujú v ofenzíve. Po práci Downinga prišiel center na Carrolla, ktorý vo vzduchu vydoloval aspoň rohový kop.
     
    29
    Tim Sherwood musí reagovať na vylúčenie Kaboula a tak na trávnik posiela obrancu Chirichesa. Miesto mu prenechal smoliar Harry Kane.
     
    27
    West Ham United dal gól!
    Kladivári sú za svoje obrovské nasadenie odmenení zaslúženým úvodným gólom zápasu. Rohový kop z ľavej strany od Marka Noblea priniesol presný center na zadnú žrď, kde si Michael Dawson tentokrát Andyho Carrolla postrážiť nedokázal. Obrovitý zakončovateľ United hlavičkoval k vzdialenejšej žrdi, jeho pokus ešte podvihol HARRY KANE a Hugo Lloris tak bol i za prispenia teču bez šance. 1:0 pre Kladivárov, ktorí budú dohrávať v presilovke!
     
    26
    Andy Carroll z následného priameho kopu takmer zlámal ruky Huga Llorisa, no francúzsky gólman i celý Tottenham to spoločne prežili. Domáci bomber pálil z nejakých dvadsiatich metrov. Lopte dal neskutočnú razanciu a Lloris mal šťastie, že nespravil úkrok za múr. Inak by totiž zostal bez nároku na reakciu. Takto ale stihol vyraziť aspoň na rohový kop pre Irons.
     
    25
    Ajajaj, Phil Dowd ani tento víkend nezostane bez červenej karty. Younés Kaboul mu ale nedal na výber. Výbornú dlhú loptu z vlastnej polovice ihriska posielal Mark Noble. Na jeho pas najlepšie zareagoval Stewart Downing, ktorý sa už rútil sám na kasu. Kaboul sa ho rozhodol zastaviť i za cenu červenej karty a hlavný arbiter Dowd už toľko rozmýšľať, ako pred týždňom, nemusel. Spurs budú dohrávať o desiatich.
     
    23
    Tottenham začína postupom času častejšie kontrolovať a odoberať loptu. Ti sp pre Spurs veľmi dôležité správy.
     
    22
    Hotspur hneď na dvakrát rozohrávali rohový kop, no domáci sa síce kostrbato, ale predsa dokázali ubrániť. Diamé už vyváža loptu vpred.
     
    21
    Eriksenov center ale na prvej žrdi spacifikoval pozorný James Tomkins. Defenzíva Irons sa vyžíva v týchto súbojoch.
     
    20
    Na druhej strane si nedovolene počínal i Guy Demel, z čoho bude rezultovať zaujímavá štandardná situácia pre Kohútov.
     
    19
    Kyle Naughton poriadne zašiel do rozohrávajúceho Taylora, ktorého nepríjemnou kosou poslal k zemi. Phil Dowd musel po prvýkrát siahnuť do kapsy.
     
    18
    Po Taylorovej dlhej lopte sa v šestnástke výborne zorientoval Andy Carroll, ktorý predkladal Nolanovi pred odkrytú bránku. Lloris ale stihol loptu tečovať a Carroll sa podľa názoru postranného rozhodcu nachádzal v tesnom ofsajde.
     
    17
    Po ďalšom rohovom kope domácich mal prácu Michael Dawson, ktorý Carrolla tentokrát dokázal ustrážiť.
     
    16
    Aaron Lennon dostal na pravej strane poriadny kus priestoru, ktorý okamžite využil na presný center do šestnástky. Najlepšie si naň naskakoval Paulinho, ktorý ale hlavou zakončil iba do stredu bránky.
     
    15
    Svoje defenzívne úlohy zvládol i Winston Reid, ktorý po prízemnom centri od Kanea nepustil do koncovky Adebayora.
     
    14
    Brankári sa teda v úvode rozhodne nenudia. Obaja musia hrať i nohami a dvakrát tak museli učiniť v prekérnej situácii. Zatiaľ to ale zvládajú.
     
    13
    Michael Dawson si musel pred dobiedzajúcim Carrollom pomôcť malou domov, ktorú domáci zakončovateľ takmer vypichol. Gólman Spurs si ale dokázal poradiť.
     
    12
    Vzduchom sa proti Hammers bude presadzovať len veľmi ťažko. Dvojica Kane-Adebayor je ale taktiež výborne disponovaná.
     
    11
    Kombinácia Tottenhamu sa dostala až ku gólmanovi Llorisovi, ktorý nakopol loptu dopredu, no tam úradoval stopér Winston Reid.
     
    10
    Tottenham si rozhodne futbalovejší a snaží sa dirigovať tempo hry, no Kladivári sú zatiaľ plní elánu a poriadne štípu.
     
    9
    Sam Allardyce zobral tento zápas veľmi vážne a jeho zverenci idú od samého úvodu zápasu na sto percent. Bude im dnes bojovnosť stačiť?
     
    8
    Réžia sa stihla vrátiť i k momentke, kedy po voľnom kope United zahral Michael Dawson rukou. Phil Dowd by si penaltu obhájil.
     
    7
    West Ham ale pokračuje v obrovskom nasadení a Kladivári už mohli ísť do vedenia. Rohový kop z ľavej strany rozohrával Mark Noble. Hosťom sa ešte Carrolla vo vzduchu podarilo udržať, no lopta sa po biliarde odrazila k Diamému, ktorý takmer zaskočil Llorisa. Mohamedov ľahký oblúčik púšťal francúzsky gólman na hornú sieť, no práve najlepšie si to rozhodne nevypočítal a zachrániť ho tak muselo brvno!
     
    6
    Po voľnom kope Irons mali hostia opäť veľké problémy, no s vypätím všetkých síl sa ubránili i za cenu rohového kopu.
     
    5
    Na druhej strane obrovská tutovka pre Tottenham. Z výbornej spolupráce medzi Eriksenom a Sigurdssonom mohol ťažiť Adebayor, ktorý ale zakončoval po zemi a do stredu.
     
    4
    Pred Llorisom bolo poriadne rušno, no Hammers loptu do siete nepretlačili. Carrollovu hlavičku zastavil Dawson a Taylor už cez hlavu nezakončil.
     
    3
    Kladivári pokračovali priamočiarou akciou po pravej strane, po ktorej bude rezultovať rohový kop. Dobrá práca v podaní Rosea.
     
    2
    Tottenham Hotspur pohrozil hneď v samom úvode zápasu, aj keď značný podiel viny na tom má gólman Adrián. Ten po McCartneyho malej domov príliš dlho otáľal s rozohrávkou, až sa dostal pod tlak. Harry Kane dokázal jeho výkop zasiahnuť, no prudkú loptu už do siete neupratal. West Ham sa tak vlastnou ležérnosťou takmer dostal do deficitu. Pokračujeme ale bez gólov.
     
    1
    V Upton Parku už boli rozfúkané predzápasové bublinky West Hamu. Predposledné kolo anglickej Premier League preto môže začať.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    West Ham United: Adrián – Demel, Tomkins, W. Reid, G. McCartney – Noble, M. Taylor – M. Diamé, Nolan (C), Downing – Carroll
    Náhradníci: Jääskeläinen – Jarvis, Armero, Vaz Té, Collins, C. Cole, Nocerino
    Manažér: Sam Allardyce (ENG)

    Tottenham Hotspur: Lloris – Naughton, M. Dawson (C), Kaboul, Rose – Lennon, Paulinho, Sigurdsson, Eriksen – Adebayor, Kane
    Náhradníci: Friedel – Chiriches, Soldado, Sandro, Fryers, Bentaleb, Pritchard
    Manažér: Tim Sherwood (ENG)

    Rozhodca: Phil Dowd – S. Ledger, M. Perry – M. Jones.
     
    Vitajte v Upton Parku, kde odštartujeme už predposledné 37. kolo anglickej Premier League.

    Na východe Londýna sa odohrá malé mestské derby. Obaja zúčastnení aktéri sú k splneniu svojich vytýčených cieľov veľmi blízko. Kladivárom dnes pre definitívnu záchranu stačí bodovať.
    Tottenham zas vo zvyšných dvoch dueloch potrebuje získať štyri body, aby sa budúci rok mohol predstaviť v Európskej lige UEFA. Vykročí do kontinentálnych pohárov už dnes alebo sa partia Sama Allardycea zachráni vo veľkom štýle?

    Tabuľkové postavenie:

    14. West Ham: 10 – 7 – 19; skóre 38:49; body 37
    6. Tottenham: 20 – 6 – 10; skóre 52:49; body 66

    Forma:

    West Ham: P – P – P – P – V – V
    Tottenham: V – V – R – V – P – V

    Nebyť fenomenálneho februára, Hammers mohli byť v obrovskom srabe. Práve v druhom mesiaci roku totiž United pozbierali všetkých dvanásť dostupných bodov. Sam Allardyce vtedy dostal ocenenie manažéra mesiaca, no teraz sa znovu začína špekulovať o jeho odvolaní. Irons pritom k matematickej záchrane stačí jediný bodík, ale vzhľadom na program mužstiev z konca tabuľky, sa zaobídu i bez neho. Big Samovi sa tak vyčíta predovšetkým herný prejav Kladivárov, ktorý je založený na veľkom boji. Svedčí o tom i posledný duel s West Bromom, kedy jeho mužstvo vystrelilo na bránku len trikrát! Jeho zverencom to momentálne neklape ani v zadných radoch.
    Už desať zápasov sa totiž West Hamu nepodarilo udržať čisté konto, z čoho plynie i sedem porážok v tomto období. Keby hrali Irons o záchranu, mali by obrovské problémy, veď z ostatných ôsmich duelov pozbieral menej bodov len Norwich a Newcastle. Proti tímom z TOP 10 WHU získal 9 z 54 možných bodov!

    Všetky predchádzajúce štatistiky by mali hrať do kariet Tima Sherwooda. Menej to už platí o neustálych diskusiách, kto ho na lavičke Spurs nahradí. Po vyhodení Villasa-Boasa dostal Sherwood trvalý kontrakt, no reči o jeho konci neutíchajú. Všetko nasvedčuje tomu, že vedenie Kohútov si to v lete rozdá s Manchestrom United. Predmetom sváru bude Luis van Gaal, ktorý po majstrovstvách sveta skončí pri holandskej reprezentácii. Alternatívou by ešte mohol byť kouč Ajaxu Amsterdam Frank de Boer. Tottenhamu sa pritom pod vedením Tima Sherwooda nevodí práve najhoršie. V prípade dvoch záverečných triumfov by sa Kohútom podarilo vyrovnať 72-bodové maximum z minulej sezóny. Sherwood pritom mužstvo preberal v dezolátnom stave (po ďalšom výprasku 0:5 s Liverpoolom).
    Hotspur nahráva i fakt, že vonku pozbieral viacej bodov len Liverpool (34 respektíve 33). Spurs navyše v ostatných štyroch dueloch zaznamenali až dvanásť presných zásahov, zatiaľčo Hammers len dva.

    Vzájomné zápasy:

    18.12.2013; Tottenham – West Ham 1:2 (COC)
    (Adebayor – Jarvis, M. Maiga)

    06.10.2013; Tottenham – West Ham 0:3
    (W. Reid, Vaz Té, R. Morrison)

    25.02.2013; West Ham – Tottenham 2:3
    (A. Carroll, J. Cole – 2x Bale, G. Sigurdsson)

    25.11.2012; Tottenham – West Ham 3:1
    (2x Defoe, Bale – A. Carroll)

    19.03.2011; Tottenham – West Ham 0:0

    25.09.2010; West Ham – Tottenham 1:0
    (Piquionne)

    V posledných šiestich vystúpeniach v Upton Parku padol Tottenham v jedinom prípade (V:4; R:1). Vlani tu neskorým gólom o troch bodoch pre Spurs rozhodol Garreth Bale.
    Prechádzajúcu nelichotivú štatistiku sa ale Kladivárom tento rok podarilo čiastočne znegovať. Na Tottenham totiž na jeho vlastnom štadióne vyzreli hneď dvakrát. Jesenný triumf 3:0 bol prvým vonkajším od roku 1999. Vyhrá West Ham i do tretice?

    Absencie:

    Sam Allardyce dnes bude môcť vyberať z takmer plného kádru. Po drobnom zranení sa totiž dal do poriadku i James Tomkins.
    Chýbať tak bude iba Marco Borriello, ktorého trápi svalové zranenie. K dispozícii možno nebude ani Matthew Taylor, ktorý sa naposledy ospravedlnil z rodinných dôvodov.

    Tim Sherwood by už dnes mohol rátať s uzdraveným Dembélém. K dispozícii by mohla byť i dvojica Capoue a Vertonghen. O jej pripravenosti sa ale bude rozhodovať až tesne pred zápasom.
    Ďaleko vážnejšie problémy má dvojica anglických reprezentantov Andros Townsend a Kyle Walker, ktorí sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou nepredstavia ani na Majstrovstvách sveta v Brazílii. Mimo je i dlhodobý maród Erik Lamela.

    V anglickom bulvári sa dnes objavila správa, že v prípade domácej prehra sa bude Sam Allardyce porúčať. Ťažko uveriteľná správa, vzhľadom na úspešné a dlhodobé pôsobenie Big Sama v Upton Parku.
    Už teraz je totiž tretím najdlhšie pôsobiacim manažérom v Premier League. Nechajme sa teda prekvapiť, mierny favoritom ostáva Tottenham.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:45.

    Erik Farkaš

    Góly: 27. Kane (vla.), 44. Downing

    Karty:   19. Naughton (TOT), 43. Dawson (TOT), 71. Soldado (TOT), 84. Sandro (TOT)   25. Kaboul (TOT)


    West Ham United: Adrián – Demel, Tomkins, W. Reid, G. McCartney – Noble, M. Taylor – M. Diamé, Nolan (C), Downing – Carroll
    Náhradníci: Jääskeläinen – Jarvis, Armero, Vaz Té, Collins, C. Cole, Nocerino
    Manažér: Sam Allardyce (ENG)

    Tottenham Hotspur: Lloris – Naughton, M. Dawson (C), Kaboul, Rose – Lennon, Paulinho, Sigurdsson, Eriksen – Adebayor, Kane
    Náhradníci: Friedel – Chiriches, Soldado, Sandro, Fryers, Bentaleb, Pritchard
    Manažér: Tim Sherwood (ENG)

    Rozhodca: Phil Dowd – S. Ledger, M. Perry – M. Jones