Barcelona – Getafe 2:2 (kon.) | Malaga – Elche 0:1 (kon.) | Osasuna – Vigo 0:2 (kon.)
Valladolid – Espanyol 1:0 (kon.)
koniec
Malaga CF
0:1 (0:1)
Elche CF
Sobota 03.05.2014, 18:00 • Estadio la Rosaleda (Málaga) • Španielska LaLiga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.
     
    Vítam vás pri on-line prenose zápasu zo španielskej Primera División! Najvyššia futbalová súťaž krajiny Pyrenejského polostrova pokračuje 36. kolom, v ktorom na seba narazí Málaga CF proti Elche CF. Začiatok zápasu je naplánovaný na 18:00. Hlavným arbitrom stretnutia je Javier Estrada.

    Málaga CF
    Domáci futbalisti sa momentálne nachádzajú na 13. priečke tabuľky so ziskom 41 bodov, ktoré vybojovali za 11 výhier a 8 remíz. Šestnásť zápasov tak prehrali. Ich skóre je 37:44. Forma Málagy je vcelku uspokojujúca, keďže domáci celok tri razy zvíťazil a dvakrát prehral. Naposledy Málaga prehrala na ihrisku Getafe tesne 1:0. Najlepším strelcom tohto tímu je Roque Santa Cruz so 6 gólmi.

    Elche CF
    Hostia sú na tom tabuľkovo o kúsoček horšie, keďže im patrí 15. miesto s 36 bodmi, ktoré získali v 8 vyhratých a 12 remízovaných zápasoch. Skóre hosťujúceho tímu je 28:47. Bilancia hostí je o niečo horšia, keďže Elche v posledných piatich zápasoch len jeden raz vyhralo a po dvakrát si pripísalo na svoje konto prehru a remízu. Naposledy Elche remízovalo na domácom trávniku s Levante 1:1. Najlepším strelcom Elche je Richmond Boakye, ktorý sa v tejto sezóne trafil 5-krát presne a taktiež aj tímový spoluhráč Coro má na konte rovnako 5 gólov.

    Ako sa tento duel bude postupne vyvíjať a aký uvidíme konečný výsledok, toho všetkého môžete byť svedkami v našom prenose, ktorý začína o uvedenom večernom čase. Príjemný športový zážitok želá Lukáš R. Ovšonka!
     
    Úvodné zostavy:

    Málaga CF: Caballero – Jesús Gámez, Flávio, Weilgton, Antunes – Sergi Darder, Camacho – Samu, Duda, Iakovenko – Santa Cruz
    Náhradníci: Kameni – Portillo, P. Pérez, Rescaldani, Eliseu, Pawlowski, Juanmi

    Elche CF: Manu Herrera – D. Suárez, Botía, Pelegrín, Cisma – C. Sánchez, Rubén Pérez – Rodrigues, Márquez, Coro – Boakye
    Náhradníci: Lombán – Rivera, Mantecón, Tono, Carles Gil, Fidel, Albácar

    Rozhodca: J. Estrada – J. Fernández, F. Martín – S. Pérez.
     
    Oba tímy už máme nastúpené na trávniku. Zápas sa čoskoro začína.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    K úvodnému výkopu sa postavila dvojica hosťujúcich hráčov, ktorá zahájila toto stretnutie rýchlym nákopom dopredu. Futbalisti Málagy hrajú v belasých dresoch proti hráčom Elche, ktorí majú odeté tmavozelené dresy.
     
    2
    Hra začala pomerne väčšími nepresnostaťmi na domácej strane. Hostia totižto majú k dispozícii dva outy v rade na ľavej strane ihriska.
     
    3
    A domáci získali loptu, keď Iakovenko smeroval po ľavej strane ihriska rýchlo, no nepodarilo sa mu ku bráne poslať správny center. Následne jeho spoluhráč fauloval.
     
    4
    Hosťujúci hráči skúšali vyvinúť tlak po pravej strane hracej plochy, ale ich outová rozohrávka nebola úspešná, keďže sa lopty zmocnili domáci.
     
    5
    Ignacio Camacho skvelo poslal kolmicou do prieniku Rubéna Santa Crúza, ktorý si loptu spracoval na hranici šestnástky, ale napokon si ju posunul príliš dopredu. Ešte sa k lopte dostal Darder, ktorý však pálil z pravej strany vápna len popri pravej žrdi.
     
    6
    Na opačnej strane sa o rýchly prienik snažil Carlos Sánchez, ktorý napokol loptu do šestnástky, no jeho prízemný center napokon našiel ruky brankára Caballera.
     
    7
    Cisma získal loptu pred šestnástkou a snažil sa dostať k zakončeniu alebo minimálne prihrať svojim spoluhráčom, no nestalo sa tak.
     
    8
    Rubén Santa Crúz vyzeral nebezpečne s loptou pred hranicou vápna, no napokon ju posunul na pravo Iakovenkovi, ktorý však už pri kraji ihriska nevymyslel dobrú útočnú akciu.
     
    9
    Spoza vápna sa k strele dostal Sergio Darder, no ten svojou pravačkou mieril len nepresne, ďaleko vedľa ľavej žrde. Loptu tak vykopáva brankár Manu Herrera.
     
    10
    Obrovská šanca hostí! Richmond Boakye sa rýchlo rútil dopredu po pravej strane a strieľal z tesnej blízkosti brány, no brankár Caballero zázračne vyrazil! Po ňom sa snažil dorážať Coro, no ešte čarovnejšie sklzom vykopol loptu Flávio na rohový kop!
     
    11
    Elche dalo gól! Hostia sa po 11 minútach hry dostávajú do vedenia v tomto zápase! Domáci sa snažili ísť do protiútoku z vlastnej polovice, no Camacho zle prihral dozadu a v priestore medzi šestnástkou a stredovým kruhom loptu vystihol GARRY RODRIGUES, ktorý krásne napálil do brány z veľkej diaľky!
     
    12
    Domáci futbalisti sa snažili o rýchlu odpoveď, no napokon sa lopta ocitla len mimo ihriska.
     
    13
    A hostia už získali loptu pod kontrolu. Začínajú svoju novú kombináciu dlhým nákopom na útočnú polovicu, kde však nie sú žiadni hráči.
     
    14
    Hostia získali loptu v strede ihriska a smerovali po pravej strane rýchlo dopredu, no všetko dokázal zastaviť obranca Antunes, ktorý už nepustil Sáncheza k lopte pri rohovej zástavke.
     
    15
    Weligton posielal na ľavú stranu dlhý nákop pre Iakovenka, no pri lopte bol skôr Damían Suárez, ktorý ju chladnokrvne odkopol za postrannú čiaru.
     
    16
    Hostia opäť získali kontrolu v hre a už sú s loptou na útočnej polovici. Obrana Málagy trochu zaspala, keď aktívny Boakye smeroval po ľavej strane ihriska, no z ťažkého uhla zakončoval prízemne, Caballero zachytil loptu do náručia.
     
    17
    Už to vyzeralo beznádejne, no v tej chvíli Ignacio Camacho našiel krásnou priamočiarou kolmicou na hranici šestnástky Rubéna Santa Crúza, ktorý sa dostal do krátkeho brejku, no stroskotal na Herrerovi, ktorý skvelo vybehol proti nemu!
     
    18
    Javi Márquez si prirpavil loptu na stredovej osi na hranici šestnástky odkiaľ pálil, no jeho projektil bol nepresný. Následne sa dopustili faulu hostia.
     
    19
    Je tomu tak. Cárlos Sánchez poslal nebezpečne k zemi protihráča, za čo ho hlavný rozhodca "odmenil" žltou kartou.
     
    20
    Hostia opäť s istotou na kopačkách kombinovali po pravej strane. Napokon sa k lopte dostal Javi Márquez, no ten ju posunul na obranné rady a teraz ostal ležať na zemi, no napokon nepotreboval lekársky tím.
     
    21
    Nebol z toho ani priamy kop, len outové vhadzovanie pre Elche, po ktorom boli lepší domáci futbalisti, ktorí majú loptu pod kontrolou na vlastnej polovici.
     
    22
    Fanúšikovia Málagy sú pravdepodobne sklamaní z prvého gólu v tak skorom čase, no to im nebráni v tom, aby povzbudzovali svojich vyvolených.
     
    23
    Jesús Gámez si hodnú chvíľu niečo vybavoval s hlavným rozhodcom, pravdepodobne išlo o reklamovanie karty, keď ho fauloval Rodrigues, no žltá karta sa strelcovi gólu Elche napokon neudeľuje.
     
    24
    Damían Suárez rozohral out na pravej strane hracej plochy, no ten bol príliš nepresný. Loptu majú v moci domáci na útočnej polovici.
     
    25
    Carlos Sánchez opäť fauloval protihráča, no na prípadnú druhú žltú kartu a koniec v zápase, to podľa hlavného arbitra nebude. Je tu však zaujímavá štandardka.
     
    25
    Duda sa rozhodol pre center do vápna, ktorý však s prehľadom zachytil do rúk brankár Manu Herrera.
     
    26
    Aj ďalší hosťujúci hráč, Damían Suárez, je potrestaný žltou kartou za svoj zlý čin. Nasleduje voľný kop.
     
    27
    Lopta zo stredovej osi smerovala nebezpečne do oblasti vápna, no hráči Málagy si nedokázali nájsť cestu k hlavičke, a tak len lopta preplachtila okolo pravej žrde.
     
    28
    Na ihrisku zostal ležať hráč Málagy Camacho a Pérez z Elche, ktorí sa nepríjemne zrazili v hlavičkovom súboji. Potrebujú lekársku pomoc.
     
    29
    Obaja však odchádzajú z trávnika na lavičku po vlastných a hra pokračuje ďalej.
     
    30
    Hostia sa skúšali efektívne presadiť po pravej strane ihriska, no domáci im tieto prieniky znemožnili svojou ostrou hrou vo vzduchu.
     
    31
    Jesús Gámez len jemne vzdušne nakopol dopredu Samuovi na pravú hranicu vápna, no ten už nedokázal zakončovať, pretože bol okamžite pri ňom Sergio Pelegrín.
     
    32
    Domáci nakopli loptu po ľavej strane dopredu, no Damían Suárez bol pri lopte skôr a neohrozený, no napriek tomu poslal loptu pre istotu za postrannú čiaru.
     
    33
    Flávio dobehol loptu na pravej strane hracej plochy a odovzdal ju svojim spoluhráčom v obrane.
     
    34
    Málaga sa snažila o rýchly nákop na hrot, kde stál Santa Cruz, no ten sa však oskytol v ofsajdovom postavení, ktoré bolo dostatočne viditeľné a čiarovému rozhodcovi tak nemáme čo vytknúť.
     
    35
    Garry Rodrigues bol zrazený k zemi, no po chvíli dokázal ihneď vstať a hra pokračuje. Tréner Fran Escribá (Elche) je však nepriek tomu nahnevaný.
     
    36
    Javi Márquez si pripravil loptu pred hranicou šestnástky odkiaľ vypálil prízemný projektil, ktorý napokon opečiatkoval len pravú žrdku!
     
    37
    Futbalisti Málagy skúšali podniknúť rýchly protiútok, no ich snaha bola zažehnaná pred šestnástkou, keďže sa hráči Elche dokázali rýchlo vrátiť a patrične zasiahnuť.
     
    38
    Samu nakopol z veľkej diaľky z pravej strany do šestnástky nebezpečný center do vápna, po ktorý si pomaly išiel brankár Manu Herrera, no dvojica Iakovenko-Santa Cruz ho mierne zaskočila a znepríjemnila život, a tak brankár Herrera mal problémy, no napokon neinkasoval gól a loptu po chvíli zachytil do náručia!
     
    39
    Hostia mierne upokojili hru po tomto závare pred vlastnou bránou a snažili sa o zisk času, no domáci sú stále aktívni.
     
    40
    Iakovenko získal rýchlosť po ľavej strane a tesne pred koncom ihriska vyslal do pokutového územia nebezpečný center, na ktorý si naskočil Duda a ten hlavičkoval, no len do rúk Herreru, ktorý vyrazil loptu na tribúny!
     
    41
    Tak v posledných sekundách a minútach je to rýchly a pútavný futbal po viacerých šanciach na oboch stranách. O chvíľu však máme koniec prvého polčasu, a tak pôjde v tom druhom naozaj o veľa.
     
    42
    Po rohovom kope sa lopta po chvíli odrazila až za šestnástku, kde sa ku nej dostal Antunes, no ten umiestnil svoju prízemnú ranu len popri ľavej žrdke.
     
    43
    Sergi Darder sa dostal ku lopte na pravej strane ihriska odkiaľ vyslal priamy center na hranicu vápna, no tam už kraľovala defenzíva Elche.
     
    44
    Jesús Gámez teraz poslal k zemi nedovolene Garryho Rodriguesa, ktorý spadol, no napokon nie je vinník potrestaný žltou kartou.
     
    45
    Málaga ešte získala loptu v strede ihriska po faule hosťujúcich hráčov a rozohrala len nakrátko čím už vyčkáva na koniec prvého dejstva.
     
    45+1
    Nadstavená je ešte jedna minúta.
     
    45+1
    Cisma vhadzoval out na pravej strane ihriska, prihral svojmu spoluhráčovi Pelegrínovi, ktorý preniesol hru na opačnú stranu, no jeho spoluhráči už prihrali naspäť na obranné rady.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V prvom polčase to bolo vzhľadom na slabších súperov z druhej polovice tabuľky zaujímavé stretnutie naplnené o šance a dynamiku. V 11. minúte však musel byť brankár Caballero poriadne zaskočený, keďže mu Rodrigues napálil do brány poriadnu bombu z veľkej diaľky.

    Druhý polčas sa začína približne o 19:02.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    K výkopu sa tentokrát postavili domáci hráči, ktorí zahájili druhý polčas.
     
    47
    Carlos Sánchez získal loptu v stredovom kruhu a okamžite ju nakopával do preistoru vápna, no nič z toho hostia nevyťažili.
     
    48
    Garry Rodrigues vyšprintoval po ľavej strane ihriska, predkopol si loptu dopredu no v tom momente ho skvelo sklzom zastavil Ignacio Camacho.
     
    49
    Manu Herrera musel svojimi rukami zasiahnuť proti nabiehajúcemu Rubenovi Santa Cruzovi, ktorý si zbiehal po nebezpečný center.
     
    50
    Garry Rodrigues smeroval po loptu, ktorá smerovala z priestoru pri rohovej vlajke do vápna, no napokon k zakončeniu nedošlo.
     
    52
    Javi Márquez je v týchto momentoch potrestaný žltou kartou.
     
    52
    Striedanie v tíme Elche CF: z ihriska odchádza Boakye, prichádza Christian Herrera.
     
    53
    Striedanie v tíme Málaga CF: z ihriska odchádza Camacho, prichádza Juanmi.
     
    54
    Hostia sa skúšali dostať veľmi rýchlo do zakončenia, no napokon domáca obrana predviedla dobrú hru a dokázala sa zmocniť lopty.
     
    55
    Samu poslal z priestoru pri rohovej vlajke do šestnástky nebezpečný center, no v pokutovom území sa najlepšie zorientoval brankár Herrera, ktorý loptu vyboxoval.
     
    57
    Javi Márquez sa zrazil k zemi v stredovom kruhu spoločne s Jesúsom Gámezom a hráč Málagy potrebuje lekárske ošetrenie.
     
    58
    Hostia majú loptu síce pod kontrolou na obrannej polovici, no napádanie hráčov Málagy je predsa len ostré a nepríjemné a dokáže futbalistov Elche poriadne zneistiť, pri lopte už domáci, ktorí si vydobili loptu.
     
    59
    Javi Márquez si pripravil loptu pred šestnástkou a v behu vypálil, no jeho projektil do protipohybu brankára šiel napokon tesne vedľa pravej žrde.
     
    61
    Na ihrisku teraz ostal ležať Jesús Gámez, ktorý je okamžite prestriedaný a do boja zasiahne Eliseu.
     
    62
    Domáci smerovali rýchlo po pravej strane do útočnej kontry, no napokon im nevyšla kombinácia, ale za to je tu pre Málagu priamy kop.
     
    63
    Juanmi poslal z nebezpečnej vzdialenosti do šestnástky center na vzdialenejšiu žrď, ktorý musel do rúk uchopiť brankár Manu Herrera.
     
    64
    Na opačnej strane je tu takteiž štandardka, no Márquezovi sa nepodarilo odcentrovať správne na hlavičky svojich spoluhráčov, pretože rozhodca odpískal pád jedného z futbalistov Málagy.
     
    66
    V šestnástke sa k lopte dostal Cristian Herrera, ktorý aj vypálil z ľavej strany vápna, no jeho projekti smeroval napokon na ruky brankára Caballera, ktoré vyrazili loptu mimo ihriska!
     
    68
    Garry Rodrigues súperil o loptu s Eliseuom pri kraji ihriska a padol na zem, no následne sa spustila menšia potýčka viacerých hráčov a pravdepodobne aj ostrá výmena názorov. Aj tréner Málagy má čo povedať hlavnému rozhodcovi.
     
    68
    Čo sa to dejú veci dnes, to je vo futbale naozaj nevídané! Tono, ktorý sedí na striedačke úmyselne odkopol loptu pred Antunesom, ktorý si pre ňu smeroval práve na lavičku Elche a za toto nepekné gesto inkasoval červenú kartu!
     
    70
    Sergi Darder teraz pre zmenu poslal pri stredovom kruhu k zemi Rubéna Péreza, no na kartu to napoko nie je. Domáce hľadisko si však piskotom niečo pýta.
     
    71
    Fantastický brankár Manu Herrera! Hráči Málagy smerovali do útoku a pred šestnástkou si skvelo na jeden dotyk vymenil loptu Duda, ktorý jemne presunul na Santa Cruza a následne pálil, no potom Duda zasiahol do tváre Cismu, ale Duda nie je napokon potrestaný!
     
    72
    Iakovenko vhodil out z postrannej čiary na útočnej polovici a snažil sa nahrať priamo do pokutového územia, no napokon obrana hostí všetko zastavila.
     
    73
    Loptu si na priamy kop pripravujú hráči Elche.
     
    74
    Napokon sa ku lopte medzi šestnástkou a stredovým kruhom postavil Javi Márquez, ktorý napálil do vápna, kde Rodriges loptu len jemne "lízol" hlavičkou, no jeho zakončenie skončilo len tesne vedľa ľavej žrde!
     
    75
    Striedanie v tíme Elche CF: z ihriska odchádza Coro, prichádza Carles Gil.
     
    76
    Ďalší priamy kop pre Elche však nebol pre Málagu ohrozujúci, keďže Garry Rodrigues napálil len do brániacej steny.
     
    77
    A na trávniku ostal ležať znovu hráč Elche! Je to práve Javi Márquez, ktorý potrebuje lekársku pomoc.
     
    78
    Hráči Málagy pekne zakombinovali na útočnej polovici pred šestnástkou, keď sa ako posledný pri lopte ocitol Ruben Santa Cruz, no ten bol vytlačený obrancami Elche mimo dosah zakončenia.
     
    79
    Damían Suárez vhadzoval z vlastnej polovice out, no nenašiel ním svojich spoluhráčov, keďže len bezhlavo posunul loptu na domáce kopačky.
     
    80
    Duda poslal na hranicu šestnástky ľahký center, ktorým našiel Santa Cruza, no napokon sa jemu nepodarilo už zakončovať. Po pár prihrávkach hráčov Málagy sa lopta ocitla za vápnom pri kopačke Dudu, no ten svojím tvrdým projektilom trafil stred brány, kde bol prpravený brankár Herrera a zachytil loptu do náručia!
     
    81
    Juanmi poslal znovu k zemi Javiho Marquéza, ktorý má v tomto zápase smolu na pády a je zrazený na trávu skoro v každom súboji. Teraz je to však bez ošetrenia.
     
    82
    Tak a opäť praskajú nervy hráčom a dokonca aj realizačným tímom, ktorí sa s rozhodcami pustili do slovnej potýčky pri striedačkách po zákroku Botíu na Iakovenka. Botía je teraz potrestaný priamo červenou kartou a odchádza predčasne pod sprchy!
     
    83
    Stále prebiehajú na ihrisku diskusie, uvidíme, kedy bude hra pokračovať.
     
    84
    Striedanie v tíme Elche CF: z ihriska odchádza Javi Márquez, prichádza Lombán.
     
    85
    Iakovenko skúšal z ľavej strany centrovať na hranicu pokutového územia, kde hľadal Santa Cruza, ktorý spadol, ale penaltu si nevypýtal.
     
    86
    Damían Suárez mal taktiež ťažké srdce na Juanmiho pri terajšej situácii a slovne naňho prudko nadával, no napokon sa karty neudeľujú.
     
    87
    Po rohovom kope domácich Carlos Sánchez s pomocou odzbrojil od lopty Sergiho Dardera a preto je tu rozohrávka od brány Málagy, o ktorú sa postará brankár Caballero.
     
    88
    Domáci sa pokúšali ohroziť bránu Elche, no napokon ich kombinácia skončila len mimo ihriska a loptu bude vykopávať Manu Herrera.
     
    89
    Obrovská šanca v závere pre Elche! Garry Rodrigues sa po hlavičke od Rubéna Péreza zmocnil v šestnástke lopty, no svojou pravačkou z blízkosti bieleho bodu na penaltu trafil len miesto pri ľavej tyči!
     
    90
    Duda sa ešte snažil realizovať pre svoj tím šancu z rohového kopu, no napokon všetko vyriešil obranca Lombán, ktorý vyrazil aj na ďalší rohový kop.
     
    90+1
    Tlak Málagy pokračuje, no zatiaľ si domáci hráči aj v ohrození pokutového územia nedokážu vytvoriť strelecké príležitosti! Teraz však Jakovenko spadol v šestnástke, no nezavinene v súboji s Pérezom.
     
    90+1
    Bolo nadstavených pät minút.
     
    90+2
    Napokon sa šestnástka hostí vyčistlila od množstva hráčov v nej, no brankár Manu Herrera má nejaké problémy s nohami. Už sa to rieši...
     
    90+3
    Ide pravdepodobne len o získavanie cenných sekúnd a prípadného neinkasovania.
     
    90+4
    Hra ani po minúte a pol od pozastavenia nepokračuje, no teraz je to už tu. Hrá sa v strede ihriska.
     
    90+5
    Hráči Elche vyviedli loptu na útočnú polovicu, no teraz sú tu rýchli domáci...
     
    90+5
    Udial sa ešte rohový kop, no z tejto príležitosti sa nepodarilo domácim skórovať.
     
    90+5
    Ešte sme tam však videli zaujímavý center od Dudu, ktorý posielal loptu na vzdialenejšiu žrď, ale spoluhráča do koncovky nevyslal. Pravdepodobne posledný výkop od Herreru.
     
    90+6
    Hra ešte pokračuje aj v šiestej minúte, no už to vyzerá na pravdepodobný koniec. Ešte je tu však rohový kop pre Málagu.
     
    90+7
    Duda odcentroval nebezpečne do šestnástky, no jeho center napokon nenašiel jeho spoluhráčov.
     
    90+7
    Koniec zápasu.
     
    Tak a je dobojované!
    Druhý polčas bol naozaj z pohľadu oboch tímov nabitý emóciami a aj bez potýčiek sa takisto nezaobišiel, keďže boli až dvaja hráči Elche poslaní pod sprchy. Najprv to bol, predstavte si, náhradník Tono v 68. minúte a po ňom aj v 82. minúte Botía zo základnej zostavy. Gólový moment v druhom polčase už neprišiel.

    Ja sa s vami na dnes lúčim a prajem príjemný zvyšok dnešného večera a aj celého víkendu. Dovidenia priatelia! (19:54:54)

    Lukáš Rastislav Ovšonka

    Góly: 11. Rodrigues

    Karty:   19. C. Sánchez (ELC), 26. D. Suárez (ELC), 52. Javi Márquez (ELC)   68. Tono (ELC), 82. Botía (ELC)


    Malaga CF: Caballero – Jesús Gámez, Flávio, Weilgton, Antunes – Sergi Darder, Camacho – Samu, Duda ("C"), Iakovenko – Santa Cruz
    Náhradníci: Kameni – Portillo, P. Pérez, Rescaldani, Eliseu, Pawlowski, Juanmi

    Elche CF: Manu Herrera – D. Suárez, Botía, Pelegrín, Cisma – C. Sánchez, Rubén Pérez – Rodrigues, Márquez, Coro ("C") – Boakye
    Náhradníci: Lombán – Rivera, Mantecón, Tono, Carles Gil, Fidel, Albácar

    Rozhodca: J. Estrada – J. Fernández, F. Martín – S. Pérez