Leuven – Oostende 1:2 (kon.) | Lokeren – Kortrijk 0:0 (kon.) | Mechelen – Waasland-Beveren 0:0 (kon.)
Cercle Bruggy – Mons 2:1 (kon.)
koniec
Cercle Bruggy KSV
2:1 (2:0)
RAEC Mons
cz Sobota 14.12.2013, 20:00 • Jan Breydelstadion, Bruggy • Belgická Jupiler Pro League
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Loni se Cercle muselo prát o záchranu v nejvyšší soutěži v rámci baráže, Mons naopak uhrál klidný střed tabulky. Teď jsou role naprosto opačné – celek z Brugg okupuje aktuálně desátou pozici, zatímco RAEC úplně poslední.
     
    Co se týče formy, i v tomhle případě jsou čísla dost jiná. Překvapivě se právě Cercle v posledních třech ligových zápasech nezadařilo, postupně nestačilo Lierse, Anderlechtu ani KV Oostende. Soupeři naopak jako by se blýskalo na lepší časy, svou první výhru v sezóně získal nad Lokerenem a remízu doma uhrál s favorizovaným Zulte Waregem.
     
    Hosté mají na kontě pouhých sedm bodů, a není proto divu, že jsou nejhorší také ve statistice zápasů na venkovních hřištích – z osmi výjezdů hned sedmkrát prohráli. Cercle ovšem není celek, který by vyloženě spoléhal na domácí prostředí, často navíc před vlastními fanoušky inkasuje, v průměru přesně dva góly na jedno utkání.
     
    Zajímavou postavou Brugg je určitě Michael Uchebo, přes dva metry vysoký nigérijský útočník, který loni vstřelil pouhé dvě branky, ale letos jich už stihl čtyři. Také hosté mají nejlepšího útočníka týmu z ciziny, alespoň nějaké góly si na své konto dokáže připsat izraelský forvard Shlomi Arbeitman, jenž do Monsu přišel toto léto z Gentu.
     
    Úvodní sestavy:

    Cercle Brugge KSV: Delle – Cornelis, Wils, Van Acker, Buysse – Uchebo, Smolders, Van Roose, Van Eeno, D'Haene – Kabananga
    Náhradníci: Etock, Boi, Deconinck, Staelens, Coppens, Buyl, Monachello

    RAEC Mons: Saussez – Shpungin, Van Gijseghem, Lorenzi, Monteyne – Matthys, Ntambwe, Le Postollec, Diandy, Soumah – Mununga
    Náhradníci: Werner, Dussenne, Chatelle, Arbeitman, Nyoni, Jarju, Timmermans

    Rozhodčí: Efong Nzolo – Berbiers, Keuleers.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    4
    Domácí přece jenom začali o něco lépe. Sestava hostů se ale zdá být hodně defenzivní, vždyť ve hře nejsou ani nejlepší střelec Arbeitmen či Jarju.
     
    5
    O jakousi první střelu na bránu se postaral z dálky hostující Matthys, nicméně prostor mezi třemi tyčemi netrefil.
     
    7
    Cercle Brugge právě vstřelilo branku!
    Domácí vstupují do utkání skvěle. Cornelis svým pasem našel na vzdálenější tyčce KRISTOFA D'HAENEHO, který bez tlaku překonal gólmana Sausseze.
     
    11
    Uchebo nyní svou přihrávkou našel Kabanangu, jenže celou akci nakonec zastavil praporek pomezního rozhodčího pro ofsajd.
     
    15
    Hostující Monteyne měl možnost vyrovnat, nicméně z přímého kopu nakonec vůbec nezahrozil. Delleho branku pouze přestřelil.
     
    19
    Cornelis nyní fauloval pronikajícího Munungu, hosté tak měli k dispozici dobrou standardku. Jenže Matthys s ní nenaložil nejlépe, mířil pouze doprostřed branky, kde stál připravený Delle.
     
    22
    Byla nařízena penalta. Le Postollec skluzem zajel do D'Haeneho a sudí Efong Nzolo neváhal ukázat na bílý puntík. K pokutovému kopu si míč staví Smolders.
     
    23
    Cercle Brugge právě vstřelilo branku!
    Další zásah ze strany Cercle, RAEC se zatím v utkíní moc nechytá. TIM SMOLDERS nevymýšlel nic složitého a pokutový kop proměnil střelou doprostřed brány.
     
    26
    Teď měli hosté velkou možnost na vyrvovnání! Jenže střela skončila pouze na tyčce Delleovy svatyně.
     
    33
    Pěknou individuální akci nyní předvedl Kabananga. Driblingem se prosadil přes hostující obranu, v zakončení se ovšem s tolika úspěchů nesetkal. Saussez jeho šanci polapil.
     
    35
    Mununga dnes patří k hodně nebezpečným hráčům Cercle, to je i nadálě lepším týmem. Tentokráte pokus konžského forvarda skončil na vnější tyčce.
     
    38
    Van Gijseghem (MNS) si nyní nepočínal v rukavičkách vůči Uchebovi a sudí Efong Nzolo mu uděluje první žlutou kartu zápasu.
     
    41
    Wils si nyní dobře naběhl na centr z rohového kopu od Cornelise, nicméně balón následně poslal pouze mimo tři tyče.
     
    42
    Třetí gól by byl zřejmě definitivním pro určení vítěze tohoto zápasu. RAEC měl nyní obrovské štěstí, že Uchebo z vyložené pozice pouze těsně přestřelil.
     
    45
    Le Postollec ještě zkusil v závěru ohrozit Delleho branku, jenže bez většího a valného úspěchu.
     
    První poločas skončil.
     
    Cercle zatím potvrzuje roli favorita, proti malátnému Mons dokázalo skórovat hned dvakrát, přičemž z několika dalších možností mohlo přidat i další. Hosté budou muset začít útočit, do hry by měl být o poločas nasazen Jarju nebo Arbeitman, jinak se ofenzivní pojetí týmu zřejmě nezlepší.
     
    46
    Očekáváané střídání je již připraveno u laviček Monsu. Do hry přichází Arbeitman za Ntambweho.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    52
    Ospalejší průběh úvodních minut druhého poločasu alespoň nějakým způsobem oživila žlutá karta pro Van Ackera (CRB), který fauloval Munungu.
     
    53
    Lorenzi nyní mohl z blízkosti snížit, jenže trestuhodně zamířil jen nad břevno. Ani v koncovce se dnes RAECu prostě nedaří.
     
    54
    Mons přece jenom více trápí domácí defenzívu. Teď Van Roose (CRB) poslal na trávu Soumaha a obdržel další žlutou kartu.
     
    57
    Hosté podruhé střídají. Na plac jde Timmermans, ze hry odchází z pravého kraje obrany Shpungin.
     
    62
    Lorenzi se zkoušel prosadit někde za hranicí vápna, jenže obrana soupeře proti němu dobře vystoupila ve skórování mu zamezila.
     
    64
    Soumah si nyní vzal na starosti volný kop. Gólman Delle sice musel být v pohotovosti, nicméně pokus nakonec přece jenom skončil vedle jeho svatyně.
     
    67
    Lorenzi měl zřejmě nejlepší možnost na to, jak snížit. Cercle je nyní docela pod slušným tlakem. Francouzský stoper střílel jen těsně vedle levého rohu Dellovy brány.
     
    71
    Domácí sahají po první změně, Van Eeno odchází ze hřiště, na jeho místo nastupuje Etock.
     
    75
    Druhé střídaní týmu Cercle, Kabanangu nahrazuje Ital Monachello.
     
    80
    Cercle stále drží pohodlný náskok, Mons se v poslední době do ničeho vážnějšího nedostalo. Do konce utkání zbývá deset minut. Pokud RAEC nenasadí ke strhujícímu obratu, měli by domácí získat tři body.
     
    83
    Poslední střídání na domácí straně. Buyl přichází na posledních sedm minut za Buysseho.
     
    84
    Žlutou kartu dostává také Cornelis (CRB).
     
    85
    Střídající Buyl je na hřišti teprve chvilku a už mohl díky své akci definitivně utnout snahu hostů. Jenže jeho centr na spoluhráče opravdu nemířil.
     
    86
    Makedonský kouč Janevski zkouší ještě v závěru jedno oživení. Na hřiště se dostává Jarju, dolů šel Le Postollec.
     
    89
    Soumah zkoušel štěstí z dálky, ale zbytečně. Ani tahle rána Delleho ohrozit nemohla.
     
    90
    Rozhodčí Efong Nzolo nastavuje tři minuty.
     
    90+4
    Mons právě vstřelilo branku!
    Brankář Delle působil po celý zápas celkem jistým dojmem, ale střelu JOACHIMA MUNUNGA si za rámeček opravdu nedá. Tahle trefa ale řešit nic nebude, avizované nastavení doby hry se totiž už takhle přetahuje. Za chvilku Efong Nzolo hvízdne do píšťaly naposledy.
     
    Konec zápasu.
     
    Hostům se v závěru sice podařilo skórovat, bylo už ovšem příliš pozdě. I když po přestávce neodehráli špatnou partii, ztrátu z prvního dějství nedohnali. Cercle může děkovat především první třetině zápasu, ve které jasně dominovalo a díky níž Mons inkasoval klíčové dvě branky.
     
    Z mé strany vše, u belgické ligy opět někdy nashledanou. (21:55:15)

    Patrik Sandev

    Góly: 7. D'Haene, 23. Smolders (pen.) – 90+4. Mununga

    Karty:   52. Van Ackera (CRB), 54. Van Roose (CRB), 84. Cornelis (CRB) – 38. Van Gijseghem (MNS)


    Cercle Bruggy KSV: Delle – Cornelis, Wils, Van Acker, Buysse (83. Buyl) – Uchebo, Smolders, Van Roose, Van Eeno (71. Etock), D'Haene – Kabananga (75. Monachello)
    Náhradníci: Etock, Boi, Deconinck, Staelens, Coppens, Buyl, Monachello

    RAEC Mons: Saussez – Shpungin (57. Timmermans), Van Gijseghem, Lorenzi, Monteyne – Matthys, Ntambwe (46. Arbeitman), Le Postollec (86. Jarju), Diandy, Soumah – Mununga
    Náhradníci: Werner, Dussenne, Chatelle, Arbeitman, Nyoni, Jarju, Timmermans

    Rozhodca: Efong Nzolo – Berbiers, Keuleers