Sedemboj (ženy) (kon.) | Skok o žrdi - kvalifikácia (muži) Vítěz: S. Kendricks (USA) (kon.)
400 m - semifinále (muži) Vítěz: K. James (GRN) (kon.) | Skok do diaľky - finále (muži) Vítěz: J. Henderson (USA) (kon.)
100 m - semifinále (ženy) Vítěz : S. Fraserová-Pryceová (JAM) (kon.) | 10 000 m - finále (muži) Vítěz : M. Farah (GBR) (kon.)
800 m - semifinále (muži) Vítěz: P.-A. Bosse (FRA) (kon.) | 100 m - finále (ženy) Vítěz: E. Thompson (JAM) (kon.)
Maratón (ženy) sk Jemima Sumgongová (Keňa) (kon.)
koniec udalosti
Maratón (ženy)

Jemima Sumgongová (Keňa)

(2. Eunice Kirwaová (Bahrajn), 3. Mare Dibabaová (Etiópia))

Nedeľa 14.08.2016, 14:30Olympijské hry - atletika
     
    Vítame vás pri online prenose. Udalosť sa začne o 14:30.
     
    Vážení fanúšikovia!

    Vítam Vás pri sledovaní online textového prenosu zo súťaže ženského maratónu v rámci XXXI. Letných okympijských hier v Riu de Janeiro. Preteky sa začínajú o 14:30 a Slovensko v nich bude reprezentovať Katarína Berešová.


    Katarína Berešová je 28-ročná rodáčka z Trebišova. Maratóny beháva od roku 2011. Jej najväčším úspechom je 22. miesto z MS v Pekingu 2015. Aj osobný rekord si vytvorila vlani, konkrétne na maratóne vo Viedni, keď dosiahla čas 2:36:20 hod. Pri svojej olympijskej premiére v Londýne 2012 obsadila v maratóne až 99. miesto.

    Na víťazstvo v dnešných pretekoch budú tradične ašpirovať najmä vytrvalkyne z afrických krajín ako Etiópia či Keňa. Na štart sa celkovo postaví 157 pretekárok, medzi ktorými bude aj Češka Eva Vrabcová-Nývltová. Tá sa ešte donedávna veľmi úspešne venovala behu na lyžiach, keď napríklad na olympijských hrách v Soči skončila na 5. mieste na 30-kilometrovej trati.
     
    Ženský maratón na olympijských hrách v Riu de Janeiro práve odštartoval!
     
    Na trati sa nachádza deväť medzičasov, ktoré sú rozmiestnené väčšinou po piatich kilometroch. Výnimkou je medzičas presne v polovici pretekov, čiže na 21. kilometri.
     
    Prvý kilometer zvládli maratónkyne zabehnúť pod štyri minúty. Na čele od úvodu vidíme nielen očakávané Keňanky, ale je tam napríklad aj jedna z reprezentantiek Portugalska. Ak sa nemýlim, mala by to byť Jessica Augustová.
     
    Už po dvoch kilometroch sa vytvorili v bohato obsadenom štartovom štartovom poli skupinky. Vidno, že favoritky pretekov nenechávajú nič na náhodu a chcú to mať všetko už od úvodu pod kontrolou.
     
    Tri kilometre prešli tie najlepšie maratónkyne za niečo viac ako 10 a pol minúty. O malú chvíľu sa už dostanú k prvému medzičasu, ktorý je na piatom kilometri.
     
    Na čele sa nám objavujú tak reprezentantky Kene, ako aj Bahrajnu. Veľmi dobre zatiaľ bežia aj Portugalčanky Moreiraová s Augustovou.
     
    V Riu dnes vládne takmer ideálne počasie – 19 stupňov Celzia a slnečno, čo by malo atlétkam jednoznačne vyhovovať.
     
    Na prvý medzičas priviedla pretekárky Mare Dibabaová z Etiópie s časom 17:23 min.
     
    Vo vedúcej skupine sa zatiaľ drží aj Eva Vrabcová-Nývltová, ktorá prešla medzičasom na 37. mieste so stratou len ôsmich sekúnd. Katarína Berešová je až na 106. priečke a už teraz stráca 1:21 min.
     
    Od prvého medzičasu to už majú jasne v rukách a nohách africké bežkyne. Vidíme tam tri Etiópčanky, tri Keňanky, ktorým robia spoločnosť reprezentantky Bahrajnu.
     
    O chvíľu sa vedúce pretekárky dostanú už na métu desiatich kilometrov. Vpredu vidíme okrem Mare Diabaovej, VIsiline Jepkeshovej a Tigist Tufaovej napríklad aj Američanku Desiree Lindenovú, ktorá zatiaľ dokáže veľmi dobre konkurovať africkým favoritkám a v posledných desiatkach metrov dokonca celú vedúcu skupinu vedie.
     
    Portugalské bežkyne Moreiraová s Augustovou síce dnešné preteky veľmi dobre začali, momentálne sa však prepadli a pohybujú sa mojim skromným odhadom až okolo 30. miesta.
     
    Medzičasom po desiatich kilometroch prešla ako prvá Visiline Jepkeshová z Kene, nasledovaná trojicou Etiópčaniek Tufaová, Dibabaová a Tsegayeová. Vo vedúcej skupine máme aktuálne trinásť bežkýň.
     
    Kataríne Berešovej sa dnes absolútne nedarí. Po desiatich kilometroch je až na 118. mieste s odstupom, ktorý už presiahol tri a pol minúty!
     
    Po druhom medzičase Keňanky spoločne s Etiópčankami poriadne zabrali a tú vedúcu skupinu sa snažia ešte viac roztrhať.
     
    Nebol som si istý, no už pred pár kilometrami sa mi zdalo, že Sara Moreiraová z Portugalska "prepálila" tempo a v jednom momente na trati úplne zastala. O tom svedčí aj to, že ani do tejto chvíle neprešla druhým medzičasom a preteky pravdepodobne vzdala.
     
    Máme za sebou tretinu pretekov. Vpredu je to jasná záležitosť reprezentantiek Kene, Etiópie a Bahrajnu, s ktorými stále drží krok aj Američanka Desiree Lindenová. O malú chvíľu sa dostaneme na 15. kilometer.
     
    Veľmi dobre bežia aj japonské reprezentantky Fukušiová s Tanakaovou.
     
    Po 15 kilometroch prevzala vedenie reprezentantka Bahrajnu Rose Chelimová. Všetko však majú pod kontrolou tak Keňanka Jepkesheová, ako aj Etópčanky Dibabaová, Tufaová a Tsegayeová.
     
    Eva Vrabcová-Nývltová z Česka ide zatiaľ veľmi slušne a pätnastym kílometrom prešla na 34. mieste. Slovenská reprezentantka Katarína Berešová sa poradím naďalej prepadáva. Momentálne je až 124. so stratou viac ako šesť minút.
     
    Zaujímavo si počínajú na trati aj reprezentantky Severnej Kórey Hye Song Kimová a Hye Gong Kimová. Tie už od úvodu bežia navlas rovnakým tempom a zatiaľ sa držia veľmi dobre, keď po pätnástich kilometroch boli na 10., respektíve 11. mieste.
     
    Tak pozor! Jedna z Etiópčaniek vo vedúcej skupine Tigist Tufaová chytila pravdepodobne kŕče do ľavej nohy a je veľmi otázne, či dnešné preteky dokončí!
     
    Spomínané Severokórejčanky sa spojili s Japonkou Tomomi Tanakaovou a držia sa tesne za desaťčlennou vedúcou skupinou.
     
    Máme za sebou dvadsiaty kilometer, na ktorom bola opäť prvá Keňanka Visiline Jepkeshová nasledovaná Tirfi Tsegayeovou z Etiópie a Eunice Jepkirui Kirwaovou v drese Bahrajnu. O malú chvíľu budeme mať za sebou presnú polovicu olympijského maratónu žien.
     
    Tak a v polovici trate je na čele doposiaľ veľmi nenápadne bežiaca Bieloruska Volha Mazuronaková, ktorá ju zvládla za 1:12:56 hod. Nezaostávajú ani už spomínané Keňanky, Bahrajnčanky, Etiópčanky a Američanky.
     
    Eva Vrabcov-Nývltová z Česka je v polovici trate na 33. mieste. Naša Katarína Berešová, bohužiaľ, neprešla zatiaľ ani medzičasom na 20. kilometri.
     
    Tak je to definitívne, Tigist Tufaová z Etiópie olympijský maratón nedokončí!
     
    Na 20. kilometri patrilo Kataríne Berešovej 120. miesto so stratou presahujúcou už osem minút.
     
    Slovenská reprezentantka Katarína Berešová zvládla polovicu olympijského maratónu za 1:21:54 hod. ako 120. v poradí. Tak verme, že sa Slovenka dokáže posunúť poradím čo najvyššie.
     
    Volha Mazuronaková z Bieloruska neprestáva udivovať svojim výkonom a dokonca si pred skupinou Afričaniek vypracovala maličký náskok.
     
    Veľkú krízu momentálne prežíva Visiline Jepkeshová, ktorá bola dlho na samotnom čele pretekov. teraz však nestačí ostrému tempu svojich kenských kolegýň a začína zaostávať. Svojim tempom si už beží aj Američanka Lindenová.
     
    Po 25 kilometroch je na čele Bahrajnčanka Rosa Chelimová, za ňou už je Mare Dibabaová ako azda najväčšia favoritka na zlatú medailu. No naďalej sa s africkými vytrvalkyňami drží aj Volha Mazuronaková.
     
    Volha Mazuronaková sa opäť snaží prepnúť na vyšší rýchlostný stupeňa roztrhať tak vedúcu skupinku. Etiópčanky, Keňanky a Bahrajnčanky sú však natoľko skúsené, že Bieloruske nedovoľujú ujsť. Vpredu sa drží aj dvojica Američaniek Amy Craggová a Shalane Flanaganová.
     
    Tak v týchto chvíľach ide Bieloruska Volha Mazuronaková skutočne skvelo. Otázkou je, či jej to vydrží aj do posledných 15 kilometrov, ktoré nás ešte čakajú.
     
    Katarína Berešová začína mierne stúpať poradím a po 25 kilometroch jej patrí 116. priečka.
     
    Tridsiatym kilometrom prešla ako prvá Tirfy Tsegayeová z Etiópie spoločne s Mare Diababaovou. Vedúca skupina sa skladá už len zo siedmich pretekárok.
     
    Na dohľad má vedúcu sedemčlennú skupinu aj Desiree Lindenová zo Spojených štátov amerických. Tá po slušnom začiatku, kedy sa dlho pohybovala na samom čele pretekov trochu zvoľnila a momentálne sa snaží udržiavať si vlastné tempo.
     
    Z dnešných pretekov už odstúpilo 13 bežkýň. Medzi nimi napríklad Etiópčanka Tigist Tufaová či Portugalčanky Jessica Augustová a Sara Moreiraová, ktoré sa v úvode prezentovali sympatickým výkonom.
     
    Métou 30 kilometrov zatiaľ prešlo len 66 pretekárok, zatiaľ čo na vedúcu skupinu čaká už len posledných desať kilometrov olympijského maratónu.
     
    Katarína Berešová robí na trati dnešného maratónu, čo môže, no priebežnou výsledkovou listinou stúpa len veľmi pomaly. Aktuálne je na 113. mieste so stratou už takmer 15 minút.
     
    Vedúca sedemčlenná skupina príkladne spolupracuje a 35 kilometrov zvládla za 2:00:31 hod. Tempo tak nie je až také zlé, no olympijský rekord Etiópčanky Tiki Gelanaovej z Londýna 2012 by nemal byť v ohrození.
     
    Tak pozor! Vpredu sa nám to začína kryštalizovať v otázke boja o medaily! K útoku totiž zavelila trojica Mare Dibabaová, Eunice Jepkirui Kirwaová a Jemima Jelagat Sumgongová, ktorá si dokázala vytvoriť viditeľný náskok.
     
    Skutočne veľmi dobrre zatiaľ beží Češka Eva Vrabcová-Nývltová, ktorá sa drží na peknom 24. mieste.
     
    Vedúca trojica si už dokázala vytvoriť viac ako 20-sekundový náskok.
     
    V Riu de Janeiro sa momentálne beží najbohatšie obsadený ženský olympijský maratón v histórii, keď sa na jeho štart postavilo až 157 vytvralkýň. Sedemnásť z nich ho však už nedokončí.
     
    Kirwaowá, Sumgongová a Dibabaová sú na posledných dvoch kilometroch pred cieľom a Jemima Sumgongová zvyšuje tempo!
     
    Začína zaostávať Mare Dibabaová z Etiópie, ktorá bola pred štartom pretekov považovaná za najväčšiu favoritku. Pravdepodobne tak na ňu zostane len bronzová medaila.
     
    Katarína Berešová stále neprešla medzičasom ani na 35. kilometri.
     
    Tak a máme tu čas Kataríny Berešovej. Slovenka skutočne siaha na dno svojich síl a už je na 105. priečke. Na 100. miesto stráca viac ako jednu minútu.
     
    Vpredu sa dejú zaujímavé veci. Jemima Sumgongová nastupuje a nestačí už ani Eunice Kirwaová. Vyzerá to dokonca tak, že Mare Dibabaová sa bude ešte triasť aj o bronzovú medailu.
     
    Máme pred sebou posledný kilometer a prvé dve priečky sú jasné. Otázne je, ktorá z dvojice Kirwaová-Sumgongová získa zlato a na ktorú zostane striebro.
     
    Jemima Sumgongová si vybudovala zrejme rozhodujúci náskok a Kirwaová už nestačí!
     
    JEMIMA SUMGONGOVÁ získava časom 2:24:04 hod. vôbec prvé olympijské zlato zo ženského maratónu pre takú veľmoc, akou je Keňa!
     
    Na výborne bežiacu Bielorusku Volhu Mazuronakovú napokon zostalo len 5. miesto.
     
    My stále čakáme na výsledok slovenskej reprezentantky Kataríny Berešovej, ktorá bola 7 kilometrov pred cieľom na 105. mieste so stratou takmer 19 minút.
     
    Jemima Sumgongová časom svojim dnešným výkonom stratila 57 sekúnd na olympijský rekord Tiki Gelataovej z Londýna 2012.
     
    Dnes to maratónkyne nemali rozhodne jednoduché, čoho dôkazom je aj to, že doposiaľ len 20. vytrvalkyňa v cieli Írka Fionualla CcCormacková si dokázala vytvoriť osobný rekord.
     
    Skvelý výkon predviedla dnes Češka Eva Vrabcová-Nývltová, ktorá vo svojom prvom olympijskom maratóne zaostala za zlatou medailistkou Sumgongovou len necelých desať minút a napokon obsadila veľmi pekné 26. miesto.
     
    Katarína Berešová práve prebehla 40. kilometrom a zatiaľ jej patrí 106. priečka. Nebude to trvať dlho a slveonská reprezentantka sa objaví v cieľovej rovinke.
     
    V cieli máme zatiaľ 70 maratónkyň, ako posledná zatiaľ dobehla Kyug Hee Limová z Južnej Kórey.
     
    Pekný moment sa teraz odohral v cieľovej rovinke, keď ruka v ruke do cieľa dobehli nemecké reprezentantky dvojičky Anna a Lisa Hahnerové.
     
    Na 100. priečke končí Ekvádorčanka Rosa Chachaová, čo znamená, že Slovenka Katarína Berešová sa do TOP100 olympijského maratónu nezmestila.
     
    Katarína Berešová napokon končí časom 2:50:54 hod. na 107. mieste!
     
    Preteky v maratóne žien sa skončili!
     
    Olympijskou víťazkou v ženskom maratóne sa na olympijksých hrách v Riu de Janeiro stala Keňanka Jemima Jelagat Sumgongová časom 2:24:04 hod. Sumgongová tak vybojovala vôbec prvú zlatú olympijskú medailu v histórii ženského maratónu. Striebro a vôbec prvú olympijskú medailu pre Bahrajn z maratónu získala Eunice Jepkirui Kirwaová, bronz putuje do Etiópie zásluhou Mare Dibabaovej. Slovenka Katarína Berešová skončila na 107. mieste, keď na zlatú Keňanku stratila takmer 27 minút. S týmto konštatovaním sa s Vami lúčim a prajem Vám pekný zvyšok víkendu! (17:26:53)

    Jakub Kocourek

    ŠTARTOVÁ LISTINA:
    Mare Dibabaová (Etiópia)
    Adriana Aparecida Da Silvaová (Brazília)
    Jessica Augustová (Portugalsko)
    Shalane Flanaganová (USA)
    Alessandra Aguilarová (Španielsko)
    Jemima Jelagat Sumgongová (Keňa)
    Shao Qing Huaová (Čína)
    Helah Jelagat Kipropová (Keňa)
    Amy Craggová (USA)
    Kayoko Fukušiová (Japonsko)
    Valeria Straneová (Taliansko)
    Anja Scherlová (Nemecko)
    Tigist Tufaová (Etiópia)
    Tomomi Tanakaová (Japonsko)
    Sara Moreiraová (Portugalsko)
    Eunice Jepkirui Kirwaová (Bahrajn)
    Kit-Ching Yiuová (Hongkong)
    Desiree Lindenová (USA)
    Ariana Kira Hilbornaová (Lotyšsko)
    Anna Hahnerová (Nemecko)
    Kavita Tungarová (India)
    Monika Stefanowiczová (Poľsko)
    Souad Ait Salemová (Alžírsko)
    Irina Smolnikovová (Kazachstan)
    Shitaye Esheteová (Bahrajn)
    Rosemary Quispeová (Bolívia)
    Maor Tiyouriová (Izrael)
    Carmen Patricia Martinezová (Paraguaj)
    Lucia Mwihaki Kimaniová (Bosna a Hercegovina)
    Leila Luiková (Estónsko)
    Alina Armasová (Namíbia)
    Tirfi Tsegayeová (Etiópia)
    Krisztina Pappová (Maďarsko)
    Volha Mazuronaková (Bielorusko)
    Marina Hmelevská (Uzbekistan)
    Kyung Hee Limová (Južná Kórea)
    Nataliya Lehonkovová (Ukrajina)
    Claudette Mukasakindiová (Namíbia)
    Mary Joy Tabalová (Filipíny)
    Lily Luiková (Estónsko)
    Jaisha Orchaterriová (India)
    Sultan Haydarová (Turecko)
    Kellys Ariasová (Kolumbia)
    Zsofia Erdelyiová (Maďarsko)
    Olha Kotovská (Ukrajina)
    Christine Kalmerová (JAR)
    Rasa Drazdauskaiteová (Litva)
    Svitlana Stanko-Klymenková (Ukrajina)
    Nary Lyová (Kambodža)
    Yu-Hsuan Chenová (Taiwan)
    Azucena Diazová (Španielsko)
    Jovana de la Cruzová (Peru)
    Maryna Damancevičová (Bielorusko)
    Niluka Rajsekaraová (Srí Lanka)
    Sitora Hamidovová (Uzbekistan)
    Maria Korbická (Kirgizsko)
    Beata Naigambová (Namíbia)
    Erika Abrilová (Kolumbia)
    Daneja Grandovecová (Slovinsko)
    Tudnde Szaboová (Maďarsko)
    Rutendo Joan Nyahoraová (Zimbabwe)
    Otgnobayar Luvsandlundegová (Mongolsko)
    Ines Melchorová (Peru)
    Ana Dulce Felixová (Portugalsko)
    Koutar Boulaidová (Maroko)
    Christelle Daunayová (Francúzsko)
    Ourania Rebouliová (Grécko)
    Vitkoriia Poludinová (Kirgizsko)
    Eva Vrabcová-Nývltová (Česká republika)
    Manuela Soccolová (Belgicko)
    Panayiota Vlahakiová (Grécko)
    Jie Shi Neová (Singapur)
    Angie Orjuelová (Kolumbia)
    Jane Vongvorachotiová (Thajsko)
    Estela Navascuesová (Španielsko)
    Sofia Rigaová (Grécko)
    Maria Elena Calleová (Ekvádor)
    Andrea Deelstraová (Holandsko)
    Ilona Marheleová (Lotyšsko)
    Katarzyna Kowalská (Poľsko)
    Rose Chelimová (Bahrajn)
    Natthaya Thanaronnawatová (Thajsko)
    Lornah Chemtai Korlimaová (Izrael)
    Nastassia Ivanovová (Bielorusko)
    Dina Lebo Phalulaová (JAR)
    Chao Yueová (Čína)
    Jessica Trengoveová (Austrália)
    Maria Peraltaová (Argentína)
    Erika Oliveraová (Čile)
    Rosa Chachaová (Ekvádor)
    Krista Ducheneová (Kanada)
    Matea Matoševičová (Chorvátsko)
    Yolymar Pindeaová (Venezuela)
    Sara Ramadhaniová (Tanzánia)
    Margarita Hernandezová (Mexiko)
    Beverly Ramosová (Portoriko)
    Paula-Claudia Todoranová (Rumunsko)
    Liina Luiková (Estónsko)
    Mubjhzaya Bayartsogrtová (Monglosko)
    Nebiat Habtemariamová (Eritrea)
    Mai Itová (Japonsko)
    Marily Dos Santosová (Brazília)
    Hy-Gyong Kimová (KĽDR)
    Silvia Paredesová (Ekvádor)
    Fionnuala McCOrmacková (Írsko)
    Lisa Hahnerová (Nemecko)
    Catherine Bertoneová (Taliansko)
    Graciete Santanaová (Brazília)
    Sonia Samuelsová (Veľká Britána)
    Marija Vrajičová (Chorvátsko)
    Iwona Lewandowská (Poľsko)
    Breege Connolyová (Írsko)
    Gulzhanat Zhanatbeková (Kazachstan)
    Lisa Jane Weightmanová (Austrália)
    Diana Lobacevskeová (Litva)
    Natalia Romerová (Čile)
    Jessica Draskau-Peterssonová (Dánsko)
    Olivera Jevtičová (Srbsko)
    Daniela Carlanová (Rumunsko)
    Iuliia Andreevová (Kirgizsko)
    KATARÍNA BEREŠOVÁ (SLOVENSKO)
    Rosa Godoyová (Argentína)
    Gladys Tejedaová (Peru)
    Chirine Njeimová (Libanon)
    Vaida Zusinaiteová (Litva)
    Mayada Sayyadová (Palestína)
    Chien-Ho Hsiehová (Taiwan)
    Maja Neuenshwanderová (Švajčiarsko)
    Visiline Jepkeshová (Keňa)
    Els Rensová (Belgicko)
    Anna Incertiová (Taliansko)
    Veerle Dejaeghereová (Belgicko)
    Nyakisi Aderová (Uganda)
    Viviana Chavezová (Argentína)
    Jelena Prokopcukaová (Lotyšsko)
    Lanni Marchantová (Kanada)
    Sarah Attarová (Saudská Arábia)
    Lilia Fiskowiciová (Moldavsko)
    Sladana Perunovičová (Čierna Hora)
    Militsa Mirchevová (Bulharsko)
    Anne Holm Baumeisterová (Dánsko)
    Anne-Mari Hyrlaineová (Fínsko)
    Andrea Mayrová (Rakúsko)
    Tereza Masterová (Malawi)
    Helaila Johannesová (Namíbia)
    Meryem Erdoganová (Turecko)
    Mdai Perezová (Mexiko)
    Kum-Ok Kimová (KĽDR)
    Milly Clarková (Austrália)
    Seul-Ki Ahnová (Južná Kórea)
    Esma Aydemirová (Turecko)
    Alyson Dixonová (Veľká Británia)
    Irvette van Zylová (JAR)
    Lizzie Leeová (Írsko)
    Dailin Belmonteová (Kuba)
    Kenza Dahmaniová Tifahiová (Alžírsko)
    Hye-Song Kimová (KĽDR)