Frosinone – Turín 0:0 (kon.) | Monza – CFC Janov 1:0 (kon.) | Salernitana – Bologna 1:2 (kon.)
AS Rím – Fiorentina 1:1 (kon.)
koniec
AC Monza
1:0 (0:0)
CFC Janov
cz Nedeľa 10.12.2023, 15:00 • U-Power Stadium, Monza • Talianska Seria A • 15. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Příjemnou neděli u sledování Serie A! Dnešní odpolední program italské nejvyšší soutěže nám nabídne mimo jiné i zajímavé střetnutí mezi Monzou a Janovem.
     
    AC MONZA (11. místo)
    14 Z, 4–6–4, 15:14 (+1), 18 bodů

    Biancorossi sice navazují na svůj loňský povedený debut v Serii A a znovu se drží v klidném středu tabulky, zároveň se ale v posledních týdnech nenachází v příliš ideální formě. Svěřenci kouče Palladina dosud naposledy zvítězili začátkem listopadu ve Veroně, přičemž od té doby si na své konto připsali jen dvě remízy a porážku.

    Monza minulý víkend na své půdě přivítala silný Juventus, proti kterému se jí málem podařilo vytěžit bod. Carboni ve druhé minutě nastavení tehdy vymazal manko svého výběru a vyrovnal na 1:1, jenže hostům bleskově vrátil ztracený náskok Gatti a definitivně jim přisoudil výhru. Konečné skóre znělo 1:2.

    Poslední výsledky Monzy
    1. 12.: Monza – Juventus 1:2
    26. 11.: Cagliari – Monza 1:1
    11. 11.: Monza – Turín 1:1

    Nejlepší střelci Monzy
    Andrea COLPANI – 14 Z, 6 branek
    Lorenzo COLOMBO – 12 Z, 3 branky
    Šest hráčů – 1 branka
     
    JANOV CFC (14. místo)
    14 Z, 4–3–7, 15:19 (-4), 15 bodů

    Celek z Janova má za sebou náročný týden, na rozdíl od domácích totiž musel plnit své povinnosti v poháru. Osmifinálový los Coppa Italia ho zavedl na římské Stadio Olimpico, kde podlehl silnému Laziu tím nejtěsnějším možným rozdílem. Rozhodující trefu tehdy už v páté minutě utkání zaznamenal Guendouzi.

    Co se Serie A týče, tam byli svěřenci trenéra Gilardina před startem tohoto víkendu čtrnáctí s pětibodovým náskokem na osmnáctou Veronu. Právě proti ní si Grifone připsal svou dosud poslední výhru, přičemž od té doby padl ve Frosinone a remizoval s Empoli.

    Poslední výsledky Janova
    5. 12. (pohár): Lazio – Janov 1:0
    2. 12. (liga): Janov – Empoli 1:1
    26. 11. (liga): Frosinone – Janov 2:1

    Nejlepší střelci Janova
    Albert GUÐMUNDSSON – 12 Z, 5 branek
    Mateo RETEGUI – 9 Z, 3 branky
    Ruslan MALINOVSKYJ – 12 Z, 2 branky
     
    VĚDĚLI JSTE, ŽE...

    ...dnes odpoledne uvidíme první soutěžní utkání mezi Monzou a Janovem od června 2006? Tehdy na sebe tyto kluby narazily v rámci finále play-off Serie C, tedy třetí nejvyšší soutěže, přičemž postup o patro výš si po těsných výsledcích 2:0 a 0:1 vybojovali Janovští.
    U-Power Stadium je připraven, začínáme ve tři.
     
    DNEŠNÍ DELEGACE

    Hlavním rozhodčím utkání bude Giuseppe Collu, pro kterého to bude teprve druhý karierní duel v Serii A. V nejvyšší soutěži debutoval 5. listopadu, kdy řídil bitvu mezi Veronou a shodou okolností právě Monzou. Jeho asistenty budou Daniele Bindoni a Alberto Tegoni.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Monza: Di Gregorio – D'Ambrosio, Pereira, A. Carboni – Ciurria, Gagliardini, Pessina (C), Kyriakopoulos – Colpani, V. Carboni – Colombo.
    Náhradníci: Sorrentino, Gori – Donati, Izzo, Bettella, Birindelli, Cittadini, Machín, Akpa-Akpro, F. Carboni, Caldirola, Bondo, Ferraris, Marić, Mota.
    Trenér: Raffaele Palladino.

    Janov CFC: J. Martínez – Drăgușin, De Winter, Vásquez – Sabelli, Messias, Badelj (C), Frendrup, Haps – Guðmundsson, Retegui.
    Náhradníci: Leali, Sommariva – Martín, Bani, Vogliacco, Matturro, Hefti, Thorsby, Jagiełło, Kutlu, Galdames, Ekuban, Puşcaş, Fini.
    Trenér: Alberto Gilardino.

    Rozhodčí: Collu – Bindoni, Tegoni.
     
    Ještě jednou vás zdravím a přeji vám příjemné nedělní odpoledne, utkání začíná za pár minut. Níže si v mezičase můžete prohlédnout dnešní sestavy.
     
    Oba týmy vyráží na hrací plochu, domácí v červených a hosté v bílých dresech. Start se blíží.
     
    Výkop obstará Janov, jdeme na věc!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Monza začala aktivně a hned v úvodní minutě utkání si vybojovala první rohový kop dnešní bitvy.
     
    2
    Ciurra nedostihl skákající míč na straně, Janov získává vhazování na své polovině. Provede ho Sabelli.
     
    3
    Zkraje vápna se o první střelu utkání chtěl postarat Colombo, jehož zakončení ale bylo zblokováno. Martínez následně balón bez obtíží zachytil.
     
    4
    Domácí mají stále jednoznačně více ze hry, hosté se dosud pořádně nedostali na míč. Ten nyní drží Carboni a přemýšlí, kudy by jej mohl rozehrát vpřed.
     
    5
    Messias se nyní přihrávkou podél postranní čáry pokusil vysunout dopředu Guðmundssona, od něj se ale balón odrazil do zámezí. První výpad Janovu nevyšel.
     
    6
    Pasu na Ciurru znovu chyběla notná dávka přesnosti, domácí borec něco zagestikuloval na své spoluhráče. Ani jeden tým v úvodu nepůsobí úplně sehraně.
     
    7
    Di Gregorio úplně nepočítal s malou domů, kterou na něj vyslal Carboni, a před dotěrným vysunutým sokem pak pro jistotu zahrál míč za postranní čáru.
     
    9
    Stále čekáme na nějakou první výraznější šanci utkání. Více ze hry má momentálně Janov, Monze se nyní nedaří hru přesunout zpět k Martínezovi.
     
    10
    Jako na zavolanou, v ochozech to teď zahučelo! Carboniho centr málem v nebezpečnou hlavičku přetavil Pessina, který ale balón těsně minul!
     
    11
    Domácí znovu převzali iniciativu a nepříjemně tlačí na hostující obranu, Martínez musí být ve střehu.
     
    12
    Drăgușin si pohlídal Colomba, který v pádu nohou nedopatřením tečoval míč do zámezí. Zpět do hry ho tak díky dobré práci zadáka vhodí Janovští.
     
    13
    Poprvé se nyní zkusili prosadit také Grifone. Křižnou přihrávku v zakončení z voleje přetavil Frendrup, jehož projektil ale šel hned několik metrů nad břevno.
     
    15
    Další blesková akce Janova střelu nepřinesla. Hosté se nicméně následně rychle vrátili na balón, a mohou to tak obratem znovu zkusit potrápit Di Gregoria.
     
    16
    Balón má nyní ve své moci defenzivní val Monzy, který hledá nějakou skulinu v hostujícím rozestavení.
     
    17
    Borci v červeném se opatrně prokousávají dopředu skrze krátké přihrávky, hosté si s nimi neví rady.
     
    18
    Martínez se za pokusem z dílny Valentina Carboniho jen ohlédl, domácí záložník pálil vedle pravé tyče.
     
    19
    Po většinu doby na U-Power Stadium sledujeme velmi opatrný a taktický fotbal, který občasně rozvíří rychlá akce. Na balónu jsou momentálně hráči Janova.
     
    20
    Viděli jsme podobnou souhru jako zhruba před deseti minutami, nabíhajícího Carboni tentokrát vzduchem v šestnáctce hledal Colomba! Domácí borec ale ani teď balón nedokázal tečovat!
     
    22
    Hosté nyní drží míč na středu hrací plochy, Monza svým soupeřům zatím nechává celkem dost prostoru.
     
    23
    Aktivní Retegui na pravém křídle pronásledoval Andreu Carboniho, který nicméně zvládl zahrát míč do bezpečí na svého brankáře. Domácí následně startují vpřed.
     
    24
    Fanoušky na tribunách trochu rozzlobil zákrok bránícího De Wintera, který se ale vešel do mezí pravidel. Monza tak standardku na kraji vápna nevybojovala.
     
    25
    D'Ambrosio se pokusil nastartovat další akci celku v červeném přihrávkou na pravou stranu, presující Janov ale své soky rychle zatlačil zpátky před Di Gregoria.
     
    26
    Martínez si nyní pohlídal centr do svého vápna a míč bez obtíží schoval do svých natažených rukavic.
     
    27
    Drăgușin trpělivě hlídá míč před středovým kruhem a snaží se najít někoho, komu by ho mohl přihrát.
     
    28
    Na U-Power Stadium stále čekáme na přesnou střelu na kteroukoliv svatyni. Co se zakončení mimo zařízení týče, také tam je statistika vyrovnaná: 1 – 1.
     
    29
    Haps skvěle protáhl hru do hloubi domácí části bitevního pole a ubránil míč před dotěrným D'Ambrosiem, Janovu se ale následně nepodařilo jeho snahy zužitkovat.
     
    31
    První půlhodina hry je minulostí. Di Gregorio zachytil centr z pravé strany a o pár sekund později balón rozehrál nakrátko na jednoho ze svých zadáků.
     
    32
    Ani jeden tým dnes zatím nepůsobí zrovna dvakrát kvalitním dojmem, aspoň tedy co se útoku týče. Statistika očekávaných gólů zní: 0,11 – 0,13.
     
    33
    Ale pozor, trochu ospalé dění na U-Power Stadium by nyní mohla zatraktivnit standardka pro Monzu. Ciurra byl těsně před vápnem tvrdě sražen Vásquezem.
     
    34
    Johan Vásquez (JAN) obratem vidí žlutou kartu. Nejsem si úplně jistý, zdali za samotný špatný skluz, nebo za následné stížnosti na adresu rozhodčího.
     
    35
    Domácí nicméně nevykřesali nějakou větší šanci ani z volného kopu, ani z následného rohu.
     
    36
    Oslavy fanoušků Monzy měly krátkého trvání, tenhle zásah platit nemůže! Ciurria se sice uvolnil ve vápně a uklidil míč do vzdálenějšího dolního rohu, jenže celé akci předcházel ofsajd!
    36. Ciurriův gól nemohl platit pro předchozí ofsajd spoluhráče Colomba.
     
    37
    Inkasovaný gól, ač neuznaný, byl pro hosty fackou. Janov přesunul hru do útoku a po velmi dlouhé době se znovu snaží ohrozit Di Gregoriovu svatyni.
     
    39
    Úvodní poločas se pomalu ale jistě chýlí ke konci. Hosté se znovu pokusili něco vymyslet na pravém křídle, obrana Monzy ale jejich akci rychle rozebrala.
     
    40
    Vracející se Colombo na straně podrazil postupujícího Frendrupa, je z toho standardka pro Grifone.
     
    41
    U zadní tyče si na letící míč skvěle naskočil Drăgușin, jehož hlavička ale skončila v rukavicích připraveného strážce domácí svatyně. Monza jde do útoku.
     
    42
    Janov je v závěru dějství nebezpečnějším týmem na hřišti. Hosté si vyzkoušeli rohový kop a po sérii odrazů ve vápně byla k vidění nepřesná rána Badeljho.
     
    44
    Pessina si u postranní čáry pohlídal Reteguiho, hra bude pokračovat vhazováním Monzy vedle její brány.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 16:05.
     
    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 0:1. Střely mimo: 1:2. Rohy: 2:1. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 3:4.
     
    Úvodní půle je minulostí a nutno podotknout, že skóre 0:0 jí celkem sluší. Ani jeden tým totiž během prvního dějství nepřevedl zrovna dvakrát kvalitní fotbal, zejména v ofenzívě, a oba brankáři měli jen naprosté minimum práce. Uvidíme, zdali se dění otevře po pauze.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhý poločas je v plném proudu. Ani jeden trenér během přestávky nepřikročil ke změnám v sestavě, na hřišti tak jsou stejné jedenáctky jako před pauzou.
     
    47
    Colombo se zuby nehty snažil se prodrat dopředu, na tři bránící protihráče mu ale síly nestačily.
     
    48
    No, Drăgușin teď šel u postranní čáry k zemi hodně ochotně, zákrok Colomba byl ale tak jako tak posouzen jako faul. Janov se vrací na míč na své půli.
     
    49
    Sabelli nepříjemně tečoval Ciurriův kotník, domácí borec se ale nakonec zdá být v pořádku a bude pokračovat. Přítomnosti zdravotníků ani nebylo třeba.
     
    50
    Nedovolených zákroků po přestávce výrazně přibylo, jeden takový teď těsně před svým vápnem předvedl Pessina. Slibná standardka pro hosty.
     
    51
    Di Gregorio byl ve střehu a míč si po nařízeném kopu soupeřů pohlídal. Monza obratem vyrazila do protiútoku, který ale pak celkem rychle vyhořel.
     
    53
    Hezká akce z dílny Grifone. Sabelli se blýskl povedeným centrem před Di Gregoria a u zadní tyče si na zakončení brousil zuby Badelj, ale k míči se nedostal.
     
    54
    Na druhém konci hřiště se o nejspíš první domácí střelu utkání postaral Pessina, jenž z hranice šestnáctky ale balón nasměroval jen do středu svatyně.
     
    55
    Hra se pomalu otevírá. Janov vsadil na další dlouhý míč do vápna, Di Gregorio ale zůstal v klidu.
     
    56
    Střídání v týmu AC Monza:
    ze hřiště odchází Lorenzo Colombo, přichází Mirko Marić.
     
    57
    Střídání v týmu AC Monza:
    ze hřiště odchází Valentín Carboni, přichází Dany Mota.
     
    58
    Mota jen pár desítek sekund po vstupu na trávník vytáhl z rukávu křižnou přihrávku před hostující svatyni, kde se jako první balónu dostal Martínez.
     
    59
    Dvojnásobné střídání do stagnující domácí hry vdechlo trochu života, Monza se nyní drží na míči a hledá nějakou cestu zpět před janovskou bránu.
     
    60
    Máme za sebou takřka hodinu hry. Souhru aktivních červených nyní zastavil odpískaný ofsajd.
     
    62
    Viděli jsme dosud asi největší střeleckou šanci dnešního utkání, kterou se blýskli hosté! Nikým nehlídaný Retegui nyní v bezprostřední blízkosti malého vápna tečoval míč z pravé strany nad domácí svatyni, moc tentokrát nechybělo!
    62. Retegui tečoval míč nad domácí bránu.
     
    63
    Ani další zakončení z dílny Janova nebylo přesné, Di Gregorio bude za chvíli odkopávat od brány.
     
    65
    Další obranný faul domácích se už bez žluté karty neobešel, Giorgos Kyriakopoulos (MOA) je varován.
     
    66
    Di Gregorio letící míč po hostující standardce vyboxoval daleko před sebe. Svatyně Monzy je pod tlakem, hosté teď mají jednoznačně více ze hry.
     
    67
    Pessina zachytil přihrávku protihráče, Janov se ale pak rychle vrátil zpět na balón a nadále trápí obranu červeného výběru. Di Gregorio musí být ve střehu.
     
    68
    V Monze se teď zřejmě nějakou dobu hrát nebude, Colpani po ostrém střetu s protihráčem zůstává ležet na zemi. Dění nějakou dobu pokračovalo, po přerušení se k rozhodčímu seběhli snad všichni hráči na ploše.
     
    69
    Pokračujeme dál, strážce domácí svatyně míč zahrál daleko od své branky. Následný hostující výpad vpřed po straně Haps přetavil v nepřesvědčivý centr.
     
    70
    Zdravotníci se nyní věnují D'Ambrosiovi, který si zřejmě při plnění defenzivních povinností poranil rameno. Uvidíme, zdali ještě naskočí zpět do hry.
     
    71
    Hra se hodně kouskuje, teď jí zastavil pro změnu faul z dílny Mariće. Následuje další střídání Monzy.
     
    72
    Střídání v týmu AC Monza:
    ze hřiště odchází Patrick Ciurria, přichází José Machín,
    ze hřiště odchází Roberto Gagliardini, přichází Jean-Daniel Akpa-Akpro.
     
    74
    Machín si jen pár sekund po vstupu do hry na straně vynutil faul, na trávník ho poslal bránící Sabelli.
     
    75
    Dění se nyní drží hlavně kolem středu hřiště, ani jednomu týmu se teď nedaří na delší dobu proniknout vpřed. Aktivnější jsou nicméně hráči Monzy.
     
    76
    Retegui se hnal za ujíždějícím míčem s takovou vervou, že při tom strčil k zemi D'Ambrosia. Rozhodčí zastavuje dění a vrací míč do držení domácích.
     
    78
    Střídání v týmu Janov CFC:
    ze hřiště odchází Ridgeciano Haps, přichází Seydou Fini,
    ze hřiště odchází Junior Messias, přichází Silvan Hefti.
     
    79
    Pomalu ale jistě míříme do finiše. Dění v Monze bychom mohli popsat jako zákopovou bitvu, utkání velmi pravděpodobně skončí bezgólovou remízou.
     
    80
    Centr z pravé strany moc velkou paseku před Martínezem nenadělal, brankář ho hravě zkrotil.
     
    82
    Dění se stále drží hlavně kolem středového kruhu, Monza nyní nicméně nastartovala rychlou akci.
     
    83
    Monza právě vstřelila branku!
    Nakonec jsme se přeci jen dočkali, domácí v samotném závěru po rychlém brejku odskakují do vedení! Colpani protáhl hru dopředu a nabídl míč Pereirovi, který následným křižným pasem do šestnáctky připravil střelu pro DANYHO MOTU a ten zakončil do vzdálenějšího dolního rohu. Zaplněné ochozy jsou na nohou – 1:0!
    83. Dany MOTA - 1:0
     
    84
    Ale pozor, v Monze mohlo být naprosto bleskově vyrovnáno! Drăgușin pronikl za domácí obranu a z bezprostřední blízkosti zakončil těsně vedle bližší tyče Di Gregoriovy svatyně!
     
    85
    Janov se stále nevzdává a drží se na balónu, domácí defenzíva ho ale nepouští ke své bráně.
     
    86
    Žlutou kartu si nyní vysloužil ještě Morten Frendrup (JAN). Přiznám se, že nevím, co jí předcházelo.
     
    87
    Střídání v týmu AC Monza:
    ze hřiště odchází Andrea Colpani, přichází Giulio Donati.
     
    88
    Střídání v týmu Janov CFC:
    ze hřiště odchází Stefano Sabelli, přichází Caleb Ekuban.
     
    89
    Dlouhou domácí kombinaci nepříliš přesvědčivou střelou z hrany vápna uzavřel Pessina, skákající míč putoval přesně do Martínezova nastaveného náručí.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastavuje 4 minuty.
     
    90+1
    Na Guðmundssonův dlouhý balón si u zadní tyče naskočil Ekuban, který hlavou tečoval míč vysoko do vzduchu. Di Gregorio jej následně lapil.
     
    90+2
    Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Janov měl závěr utkání nějak výrazně zdramatizovat. D'Ambrosio byl faulován za kruhem, volný kop pro Monzu.
     
    90+3
    Drăgușin si v souboji o letící míč s Pereirou počínal hodně ostře, domácí zadák po srážce končí za zemi. Čas se krátí, moc toho dnes už neuvidíme.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 1:10. Rohy: 2:3. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 11:13.
     
    Máme hotovo, tři body nakonec zůstávají doma! Na U-Power Stadium to dnes odpoledne velmi dlouho vypadalo na bezbrankovou remízu, která by vesměs vyrovnanému duelu celkem slušela, ale v samotném závěru po rychlé akci domácích udeřil střídající Mota a přisoudil svému celku vítězství. Janov tak sice nepodal úplně špatný výkon, domů se ale vrací s prázdnou.
     
    Monza se na dnešní úspěch pokusí příští víkend navázat v malém derby proti silnému AC Milán, zatímco Janovští na své půdě pohostí jiný velkoklub: Juventus.
     
    To je ode mne pro dnešek vše, přeji vám příjemný zbytek večera. Napočtenou někdy příště! (17:05:56)

    Vojtěch Martinek

    Góly: 83. Mota (Pereira)

    Karty:   65. Kyriakopoulos (MOA) – 34. Vásquez (JAN), 86. Frendrup (JAN)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 3:1. Střely mimo: 1:10. Rohy: 2:3. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 11:13.
    AC Monza: Di Gregorio – D'Ambrosio, Pereira, A. Carboni – Ciurria (72. Machín), Gagliardini (72. Akpa-Akpro), Pessina (C), Kyriakopoulos – Colpani (87. Donati), V. Carboni (57. Mota) – Colombo (56. Marić).
    Náhradníci: Sorrentino, Gori – Izzo, Bettella, Birindelli, Cittadini, F. Carboni, Caldirola, Bondo, Ferraris.

    Tréner: Raffaele Palladino.

    CFC Janov: J. Martínez – Drăgușin, De Winter, Vásquez – Sabelli (88. Ekuban), Messias (78. Hefti), Badelj (C), Frendrup, Haps (78. Fini) – Guðmundsson, Retegui.
    Náhradníci: Leali, Sommariva – Martín, Bani, Vogliacco, Matturro, Thorsby, Jagiełło, Kutlu, Galdames, Puşcaş.

    Tréner: Alberto Gilardino.

    Rozhodca: Collu – Bindoni, Tegoni.