Crystal Palace – QPR 3:1 (kon.) | Arsenal – West Ham 3:0 (kon.) | Leicester – Hull City 0:0 (kon.)
Sunderland – Aston Villa 0:4 (kon.) | West Bromwich – Stoke City 1:0 (kon.) | Burnley – Manchester City 1:0 (kon.)
koniec
Crystal Palace FC
3:1 (3:0)
Queens Park Rangers
Sobota 14.03.2015, 13:45 • Selhurst Park, Londýn • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 13:45.
     
    Anglická Premier league pokračuje počas víkendu zápasmi 29. kola. To bude na štadióne Selhurst park otvorené londýnskym derby medzi Crystalom Palace a Queens Park Rangers.

    Crystal Palace

    Domáci sa pred dvomi sezónami zaradili medzi kluby z Londýna, ktoré účinkujú v najvyššej ligovej súťaže. Predovšetkým v premiérovom ročníku Crystalu Palce medzi britskou klubovou elitou sa očakávalo, že budú Orli tuho bojovať o udržanie prvoligovej príslušnosti. Opak však bol pravdou a domáci svojim konečným jedenástym miestom prekvapili nejedného futbalového odborníka. Takmer totožné umiestnenie patrí zverencom Alana Pardewa aj momentálne. Pri zisku 30 bodov sa futbalisti Crystal Palace nachádzajú na dvanástej priečke ligového pelotónu. Čo sa týka formy domácich z posledného obdobia, tak tí v ostatných piatich stretnutiach zapísali do tabuľky sedem bodov za dve víťazstvá a jednu remízu, ku ktorej pridali aj jednu porážku.

    Queens Park Rangers

    Pred pár rokmi mimoriadne ambiciózny tím s odvážnymi víziami sa predvlani nedokázal zachrániť. Do najvyššej súťaže sa však Queens Park Rangers dokázal vrátiť v najkratšom možnom čase. Klub, ktorý z pozície hlavného kouča vedie Chris Ramsey, bude, zdá sa, do absolútneho konca ligovej sezóny bojovať o to, aby sa opäť po roku hostia neposunuli späť o súťaž nižšie. Do záverečnej fázy súťaže vstupuje Queens Park z osemnástej pozície. Na priečku zaručujúcu udržanie v Premier League strácajú tri body, takže ešte rozhodne nemajú nič stratené. Budú ale potrebovať omnoho lepšie výsledky, ako tie, ktorými sa prezentovali v posledných piatich kolách, kedy dokázali len raz vyhrať a zaznamenali až štyri prehry.

    Vzájomné zápasy

    Dnešní súperi sa prvý raz túto sezónu stretli v období Vianočných sviatkov. V domovskom stánku Queens Park Rangers však diváci nevideli žiaden gól a mužstvá si body rozdelili po divácky neatraktívnej remíze.
     
    Úvodné zostavy:

    Crystal Palace FC: Speroni – Ward, Dann, Delaney (C), Kelly – McArthur, Ledley – Zaha, Puncheon, Bolasie – Murray.
    Náhradníci: Hennessey – Mariappa, Hangeland, Souaré, Sanogo, Gayle, Sh. Ameobi.

    Queens Park Rangers: Green – Furlong, Caulker (C), Onuoha, Jun Sok-jong – Wright-Phillips, Henry, Sandro, Phillips – Taarabt – Austin.
    Náhradníci: McCarthy – Hill, Kranjčar, Hoilett, Grego-Cox, Vargas, Zamora.

    Rozhodca: Mason – Collin, Halliday..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Domáci na zápas nastúpili v tradičnej vínovo-modrej farebnej kombinácii. Queens Park Rangers bude v bielych dresoch v prvom dejstve útočiť sprava doľava.
     
    3
    Furlongov pas po čiare bol veľmi nepresný. Lopta skončila len v aute a zadarmo ju tak do držania dostali domáci futbalisti.
     
    4
    O niekoľko desiatok sekúnd neskôr však už pravý obranca hosťujúceho tímu pri čiare zapracoval podstatne lepšie. Queens Park vďaka nemu môže ostať na útočnej polovici.
     
    6
    Wilfried Zaha na pravom krídle naplno preukázal svoje kvality, keď sa krásne zbavil atakujúceho protihráča a vyštartoval vpred. Svoju individuálnu akciu zakončil krídelník Crystalu Palace prízemným centrom, ku ktorému sa ale v šestnástke nedostal žiaden z jeho spoluhráčov.
     
    8
    Po Wardovom centri domáci futbalisti v útoku prepadli a ťažisko hry bolo okamžite otočené na druhú stranu. Nebezpečnú kontru Queens Park Rangers ťahal po ľavom krídle Adel Taarabt, ktorý sa poľahky zbavil kľučkou na stred Scotta Danna. Tomu už neostávalo nič iné len siahnuť k taktickému faulu.
     
    10
    Prvá desaťminútovka bola vzácne vyrovnaná. Oba tímy sa striedavo snažili niečo vymyslieť v ofenzíve, no väčšia príležitosť pred jednou či druhou bránou zatiaľ k videniu nebola.
     
    12
    Ward dobre zapracoval v defenzívnej činnosti. Následne mu pomohol i Wilfried Zaha, po ktorého práci bude pri lopte Crystal Palace.
     
    13
    Z kopačky Bolasieho priletel do šestnástky hosťujúceho celku prízemný center, po ktorom sa lopta zaujímavo krútila a defenzíve Queens Park Rangers narobilo jej odvracanie menšie problémy. Hostia však nakoniec všetko zvládli upratať k spokojnosti svojich priaznivcov.
     
    15
    Zo súboja medzi Charliem Austinom a Wilfriedom Zahom vyšiel úspešnejšie hosťujúci útočník, ktorý bol následne svojim protihráčom faulovaný.
     
    16
    V šestnástej minúte sme zaregistrovali pokus hosťujúceho kapitána Caulkera. Speroni však mohol ostať absolútne pokojný. Zakončeniu chýbala potrebná presnosť.
     
    17
    Ward centroval pod tlakom a navyše svojou slabšou nohou, čo sa prejavilo na kvalite jeho prihrávky, ktorú Kelly na ľavom krídle nestačil zachytiť.
     
    19
    Bolasie najprv pohybom na ľavom krídle oklamal protihráčov, potiahol loptu viac k hranici šestnástky, do ktorej poslal ideálnu prihrávku McArthurovi. Ten sa už hotovil na zakončenie, no v kľúčovom momente mu fantasticky padol pod nohy Sandro, ktorý odvrátil loptu na rohový kop.
     
    21
    Crystal Palace dal gól! V momente, kedy domáci začali preberať nad dianím na trávniku kontrolu, sa im podarilo ujať vedenia! Yannick Bolasie dostal na ľavé krídlo výbornú prihrávku do behu. Ľavý krídelník Crystalu Palce rozkmital svoje rýchle nohy, utiekol všetkým prenasledovateľom a predložil loptu na opačnú tyč, kde do nej sklzom vletel WILFRIED ZAHA! Ten aj s ohrozením svojho zdravia otvoril skóre, keď následne tvrdo narazil do ľavej žrde Greenovej svätyne!
    Wilfired ZAHA - 1:0
     
    23
    Spoločne so Zahom na zadnej tyči vletel do lopty Puncheon. Obaja domáci hráči sa na trávniku zrazili, a tak potrebujú ošetrenie.
     
    25
    Priaznivci Crystalu Palace však nemajú žiadny dôvod na obavy. Zaha i Puncheon sú už späť na nohách a v hre budú môcť podľa všetkého pokračovať.
     
    26
    Zo štandardnej situácii Crystalu Palace nehrozilo pre Greenovu svätyňu nebezpečenstvo, pretože sa v momente jej rozohrania nachádzal Murray v ofsajdovom postavení.
     
    28
    Bolasie zatiaľ hrá v obrovskej pohode a je jasne najlepším mužom na trávniku. Z jeho prihrávky mohol tentoraz ťažiť Delaney, no zakončenie kapitána domácich letelo len tesne vedľa pravej tyče brány Queens Park Rangers!
     
    30
    Zaha utekol Karlovi Henrymu, ktorý ho dokázal zastaviť len za cenu žltej karty. Hosťujúci záložník sa tak stal prvým kartovým hriešnikom dnešného zápasu.
     
    31
    Na domácej rakete menom Wilfried Zaha evidentne tvrdý náraz s Puncheonom i ľavou tyčou Greenovej svätyne nezanechal žiadne následky, pretože krídelník Crystalu Palace na pravej strane opäť trápil defenzívu Queens Park Rangers, ktorá loptu odvrátila na rohový kop.
     
    33
    Po úvodnom góle na trávniku jasným pánom jedno mužstvo. Queens Park Rangers sa nevie zatiaľ zmôcť na poriadnu odpoveď. A faulami, aký teraz v strede poľa predviedol proti Murraymu Sandro, to rozhodne nepôjde.
     
    34
    Dannov ofenzívny výlet uťal verdikt postranného arbitra, ktorý domáceho stopéra videl v ofsajdovom postavení.
     
    36
    Adel Taarabt mal dostatok priestoru, ktorý sa rozhodol využiť na streľbu. Hosťujúci technik to neskúšal vôbec zle, no Speroniho bránu predsa len o čosi prestrelil.
     
    39
    Wilfried Zaha sa snažil vytvoriť šancu pre jedného zo svojich spoluhráčov. Proti však bola obrana Queens Park Rangers.
     
    40
    Mužstvá vstupujú do poslednej päťminútovky prvého polčasu.
     
    40
    Crystal Palace dal gól! V záverečnej fáze prvého dejstva sa Crystalu Palace podarilo navýšiť svoje vedenia akciou, ktorá nápadne pripomínala tú z 21. minúty, kedy skóre otvoril Zaha. Opäť mal vo všetkom hlavné slovo agilný Yannick Belasie. 25-ročný francúzsky rodák naservíroval loptu do vápna, kde si s ňou nedokázal poradiť Green, a tak ju JAMES McARTHUR bez problémov poslal v sklze do siete!
    James MCARTHUR - 2:0
     
    42
    Crystal Palace dal gól! Domáci priaznivci majú obrovský dôvod na jasanie. Ich miláčikovia totiž vedú už rozdielom triedy! S hosťujúcimi hráčmi to vyzerá zle-nedobre. Keby to bolo vo futbale možné, zrejme by hodili na znak rezignácie uterák. Gólová akcia domácich číslo tri započala na pravom krídle, kde sa s trojicou protihráčov pohral Zaha. Ten následne loptu predložil do šestnástky JOELOVI WARDOVI, ktorého strelecký pokus preletel cez brániacich hráčov a zapadol za chrbát frustrovaného Greena!
    Joel WARD - 3:0
     
    45
    Nad rámec prvého polčasu sa budú hrať ešte dve minútky.
     
    45+2
    Onuoha to na útočnej polovici prehnal v súboji s agresivitou. Pri lopte budú domáci, ktorí ju vo svojej moci podržia zrejme až do konca polčasu.
     
    45+2
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas bol zhruba do pätnástej minúty celkom vyrovnaný. Potom však nad ním plnú kontrolu prevzali domáci, za ktorých sa postupne trafili do čierneho Zaha, McArthur a nakoniec i Joel Ward. Queens Park Rangers si za celý polčas nevypracoval ani jednu šancu, ktorá by sa dala označiť prívlastkom vyložená, preto si dovolím tvrdiť, že je všetko vymaľované už po úvodnej 45-minútovke.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme Queens Park Rangers: z ihriska odchádza Darnell Furlong, prichádza Clint Hill.
     
    48
    V druhom polčase bude zaujímavé sledovať, či ešte futbalisti hosťujúceho celku nájdu v sebe toľko guráže, aby so pokúsili s nepriaznivo vyvíjajúcim sa duelom niečo skúsiť vymyslieť.
     
    50
    Center od rohovej zástavky odvrátil z pokutového územia Austin len k Wardovi, ktorému sa ale v tomto prípade do zakončenia nepodarilo dostať.
     
    51
    Hosťom sa podarilo vyštartovať aspoň do akej-takej rýchlej kontry. Wright-Phillips sa na ľavom krídle neodhodlal ísť do súboja 1na1, a tak loptu posúval po čiare pätičkou na Jun Sok-jonga, ktorý jeho úmyslu celkom dobre neporozumel.
     
    53
    Yannick Bolasie bol faulovaný dvojicou protihráčov. Ani to mu však nezabránilo pokračovať vo svojom prieniku po ľavom krídle. Domáci záložník sa rútil vpred doslova ako tank. Na niekoľkokrát opakované ataky Sandra však už inak ako pádom na trávnik reagovať nemohol.
     
    54
    Žltú kartu dostáva Sandro (Queens Park Rangers).
     
    55
    Puncheon už ani neskákal do vzdušného súboja s Phillipsom a na polovici svojho tímu sa porúčal k zemi. Alan Pardew bude nútený siahnuť k striedaniu.
     
    56
    Striedanie v tíme Crystal Palace FC: z ihriska odchádza Jason Pucheon, prichádza Dwight Gayle.
     
    57
    Striedanie v tíme Crystal Palace FC: z ihriska odchádza Wilfried Zaha, prichádza Adrian Mariappa.
     
    58
    Wilfried Zaha opúšťal ihrisko s menším pokrivkávaním. Alan Pardew pravdepodobne nechcel riskovať horšie zranenia miláčika domácich tribún, ktorý sa v januári vrátil do svojho materského klubu z neúspešného angažmánu v Manchestri United.
     
    59
    Žltú kartu dostáva Glenn Murray (Crystal Palace FC).
     
    61
    Ďalší Phillipsov faul na útočnej polovici len dokumentoval, akou bezradnosťou trpí Queens Park Rangers v útočnej fáze.
     
    62
    Ward bol pred hranicou pokutového územia zozadu skosený Phillipsom. Domáce tribúny sa búria, pretože Lee Mason posúdil tento zákrok ako čistý.
     
    64
    Defenzíva Crystalu Palace, ktorej šéfuje Scott Dann, bez akýchkoľvek problémov odvracia všetky útočné pokusy súpera. Tie však často majú len propagačných charakter.
     
    66
    V Londýne svieti aktérom zápasu na trávnik slniečko, z ktorého majú určite väčšiu radosť fanúšikovia domáceho Crystalu Palace.
     
    67
    Center Joeala Worda síce do pokutového územia nedoletel, no nasledovať po ňom bude aspoň rohový kop.
     
    68
    Sandro odvrátil loptu ďaleko od brány Greena, no pri lopte ostávajú domáci hráči, ktorí si zápas v týchto momentoch vyložene užívajú. Za všetko svedčí exkluzívne prenesenie hry na ľavé krídlo v podaní Scotta Danna, ktoré roztlieskalo tribúny Selhurst Parku.
     
    70
    Skúsený anglický krídelník Shaun Wright-Phillips, ktorý je fanúšikom známy z niekdajšieho pôsobenia v Chelsea či Manchestri City, toho dnes veľa nepredviedol. Teraz sa síce pripomenul, no len nedovoleným zákrokom.
     
    71
    Speroni sa prvý krát v druhom polčase aspoň trošku zapotil, keď vyštartoval proti lopte, na ktorý si do vnútra pokutového územia nabiehal práve Wright-Phillips.
     
    72
    Po následnom rohu sa k hlavičke dostal Charlie Austin, ktorého zakončenia však našlo len rukavice pripraveného brankára Speroniho. Ten sa tak udržal v plnej koncentrácii a pohode aj napriek faktu, že doposiaľ nemusel takmer nič riešiť.
     
    73
    Dvaja ofenzívni hráči domáceho tímu sa ocitli za chrbtom defenzívy Queens Parku, no obaja sa nechali chytiť do ofsajdovej pasce.
     
    75
    Belasie tentoraz presunutý na pravej strane opäť vytiahol z talóna podarený center, ktorým naservíroval loptu do šestnástky Murraymu. Ten si ju spracoval a pripravil na zakončenie, ktoré však bolo veľmi dobre zablokované. Green tak ani nemusel zakončovať!
     
    76
    Nedum Onuoha si v súboji s Gaylem na hranici pokutového územia počínal nedovolene. Aspoň tak znel verdikt hlavného rozhodcu, ktorý hosťujúcemu obrancovi navyše udelil žltú kartu.
     
    77
    Rozohrávky priameho kopu z veľmi nebezpečného miesta sa ujal sám faulovaný. Ten síce loptu cez múr prepasírovať dokázal, no jeho strela nebola natoľko kvalitná, aby narobila Greenovi výraznejšie problémy. Brankár Queens Park ju poľahky schoval do pripraveného koša.
     
    79
    Henry mal v strede poľa pred sebou viac voľného priestoru, a tak sa vyskúšal do lopty oprieť. Jeho strela však rozhodne nebola vydarené a defenzíva Crystalu Palace ju zablokovala veľmi jednoducho.
     
    80
    Striedanie v tíme Crystal Palace FC: z ihriska odchádza Glenn Murray, prichádza Yaya Sanogo.
     
    81
    Kelly už mal v hlave zrejme myšlienku, ako bude rozvíjať po ľavom krídle brejk svojho tímu, a tak sa príliš nesústredil na spracovanie prihrávky, po ktorej mu lopta utiekla za postrannú čiaru.
     
    84
    Queens Park Rangers dali gól! Už som chcel písať, že hostia zápas vyložene len dohrávajú a ani nemajú síl nazvyš, aby sa pokúsili aspoň skórovať, no prišiel moment, ktorý domácim tribúnam doslova vyrazil dych. Tesne za stredovým oblúkom napriahol k strele MATT PHILLIPS, ktorý to hádam ani nemohol lepšia trafiť. Jeho neskutočne famózne zakončenia zo vzdialenosti približne 45 metrov zapadlo presne do pravého vinkľa domácej svätyne, pričom sa ešte otrelo aj o brvno. Speroni ostal totálne šokovaný, na tento pokus však nemal nárok! Dámy a páni, videli sme gól, o ktorom sa ešte bude dlho hovoriť a ktorý môže kandidovať o najkrajší zásah sezóny.
    Matt PHILLIPS - 3:1
     
    86
    Hostia sú razom opäť viac späť v hre o body z dnešného zápasu. Dva góly sa ešte rozhodne streliť dajú.
     
    86
    Striedanie v tíme Queens Park Rangers: z ihriska odchádza Shaun Wright-Phillips, prichádza Reece Grego Cox.
     
    86
    Striedanie v tíme Queens Park Rangers: z ihriska odchádza Sandro, prichádza Niko Kranjčar.
     
    88
    Záver teda mohol byť ešte poriadne vybičovaný! Matt Phillips sa spoza pokutového územia znova oprel do lopty a opäť to trafil vynikajúco. S jeho štipľavým pokusom si však Speroni poradil fantastickou robinzonádou!
     
    90
    V záverečných sekundách riadneho hracieho času zápasu to skúšal i striedajúci Niko Kranjčar. Loptu však vôbec netrafil a tá skončila len na tribúne.
     
    90+1
    Nadstavuje sa ešte päť minút. Práve prebieha prvá z nich.
     
    90+2
    Po znížení na 1:3 futbalisti Queens Park Rangers neuveriteľné pookriali. Na trávniku ako by sme razom videli úplne iné mužstvo. Londýnčania však zapli zrejme príliš neskoro.
     
    90+3
    Krajnčar bol na hranici pokutového územia zastavený. K lopte sa dostal Yaya Sanogo, ktorý urobil presne to, čo sa od neho za podobnej situácie očakávalo – vypýtal si faul.
     
    90+4
    Hostia ešte budú zahrávať jeden roh.
     
    90+5
    Defenzíva Crystalu Palace sa dokázala úspešne ubrániť. Druhý gól už v tomto stretnutí hostia nepridajú a budú sa musieť zmieriť s ďalšou prehrou.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    V druhom polčase sme videli len jeden gól, no ten stál bez akýchkoľvek pochýb za to. V 84. minúte napriahol takmer z polovice ihriska Matt Phillips a lopta na prekvapenie všetkých zapadla do brány. Po tomto fenomenálnom zásahu sa Queens Park ešte pokúšal v záverečných minútach o vyrovnanie, avšak neúspešne. Domáci si už vyvrcholenie stretnutia postrážili a do tabuľky tak zapíšu tri body, zatiaľ čo Queens Park Rangers sa dnešnou prehrou opäť viac priblíži k zostupu do nižšej súťaže.

    Ďakujem vám za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok soboty. (15:43:06)

    Michal Bakoš

    Góly: 21. Wilfired Zaha, 40. Glenn Murray, 42. Joel Ward – 84. Matt Phillips

    Karty:   59. Glenn Murray (CRP) – 30. Karl Henry (QPR), 54. Sandro (QPR), 76. Nedum Onuoha (QPR)


    Crystal Palace FC: Speroni – Ward, Dann, Delaney (C), Kelly – McArthur, Ledley – Zaha, Puncheon, Bolasie – Murray.
    Náhradníci: Hennessey – Mariappa, Hangeland, Souaré, Sanogo, Gayle, Sh. Ameobi.

    Queens Park Rangers: Green – Furlong, Caulker (C), Onuoha, Jun Sok-jong – Wright-Phillips, Henry, Sandro, Phillips – Taarabt – Austin.
    Náhradníci: McCarthy – Hill, Kranjčar, Hoilett, Grego-Cox, Vargas, Zamora.

    Rozhodca: Mason – Collin, Halliday.