Chabarovsk – Soči 0:2 (kon.) | Vladivostok – D. Moskva 1:4 (kon.) | Novokuzneck – Viťaz 2:5 (kon.)
Novosibirsk – Jaroslavľ 1:4 (kon.) | Metallurg Magnitogorsk – Kazaň 2:1 (2:1 po s.n.) | Ufa – Omsk 2:6 (kon.)
Helsinki – Barys 4:2 (kon.)
koniec
Jokerit Helsinki
4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Barys Nur-Sultan
Piatok 17.10.2014, 17:30 • Hatwall aréna, Helsinki • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    V tretej tretine sa zdalo byť po góle Steva Mosesa rozhodnuté, no Barys vrátil do hry gólom po chybe Vaanenena Dustin Boyd. V samom závere sa však už Astane vyrovnať nepodarilo a Jokerit svoje zaslúžené víťazstvo spečatil gólom do prázdnej brány.

    Na záver mi neostáva už nič iné, len sa poďakovať za pozornosť a popriať vám ešte pekný zvyšok piatkového večera. (19:46:28)
     
    60:00
    Koniec zápasu.
     
    59:52
    Jokerit Helsinki dáva gól! Je definitívne vymľaované. Osem sekúnd pred koncom tretej tretiny i celého duelu ešte Jokerit dokázal pridať štvrtý presný zásah. EETU POYSTI sa dostal k puku v obrannom pásme svojho tímu a krásnou ďalekonosnou strelou ho namieril mimoriadne presne do opustenej klietky Barysu. Asistencia: Topi Jaakola.
     
    59:30
    Hráči hosťujúceho celku si teraz trošku prekážali v strednom pásme a sami zbrzdili svoj prechod vpred, ktorý bol už i tak ťažkopádny.
     
    59:00
    Barysu sa podarilo dostať puk do útočného pásma, Laco okamžite odišiel na striedačku. Záverečný vabank hostí začína!
     
    58:00
    Začali sa posledné dve minúty tretej tretiny. Barys zatiaľ na odvolanie Laca nemôže, čo i len pomýšľať, pretože Jokerit drží hru v obrannom pásme Barysu.
     
    57:00
    Petr Koukal sa dostal do kontry, ktorú zakončil zaujímavou strelou mierenou k opačnej tyčke Lacovej svätyne. Zámer českému útočníkovi však nevyšiel, puk zadunel len o zadný mantinel.
     
    56:00
    Savčenkova tvrdá bomba z ľavej strany Karlssona poriadne poštípala v lapačke. Domácemu brankárovi čierne čudo poskakovalo v lapačke, no napokon ho dokázal včas skrotiť a číhajúcemu protihráčovi tak neumožnil dorážať.
     
    55:00
    Barysu sa podarilo vyhodiť puk až za Karlssona. Túto početnú prevahu sa už Jokeritu s veľkou pravdepodobnosťou využiť nepodarí.
     
    54:00
    Hosťujúca defenzíva si nevšímala Linusa Omarka, ktorého ľahkovážne bránila. Švédsky útočník sa priblížil k bráne Laca a snažil sa ku trom asistenciám pridať i gól, mieril výborne, no slovenský brankár v službách kazašského tímu fantasticky zakročil!
     
    53:16
    Roman Savčenko si nevedel s Mosesom poradiť. Napokon ho od puku odstavil, no len za cenu faulu. Presilovka pre Jokerit. Astana tak musí prinajlepšom na dve minúty odložiť ofenzívu bokom.
    Dustin BOYD - 3:2
     
    52:11
    Barys Astana dala gól!
    Všetko to síce vyzeralo jednoznačne, no razom sa ešte v závere tretej tretiny môžeme tešiť na drámu. Osi Vaananen v obrannom pásme zbytočne zariskoval, jeho prihrávku zachytil DUSTIN BOYD, ktorý sa natlačil pred Karlssona, cez ktorého na dva krát puk dostal do svätyne Jokeritu! Bez asistencie.
     
    51:57
    Jokerti stále aktívnejší, aj za priaznivého stavu sa tlačí dopredu a snaží sa hru držať, čo najďalej od svätyne Karlssona.
     
    50:57
    Na ľade z domácej strany opäť útočná formácia, ktorá sa postarala o všetky tri góly. Súhra Linusa Omarka so Stevom Mosesom však tentoraz nedopadla najlepšie.
     
    49:57
    Laco musel preukázať svoju pripravenosť. Puk schoval do svojej moci a prerušil hru. Vhadzovať sa bude v útočnom pásme helsinského Jokeritu.
     
    48:57
    Jokerit nevyužil možnosť na definitívne pochovanie všetkých nádejí Astany, ktorá tak za súčasného stavu ešte má aspoň akú-takú nádej, no vzhľadom na to, ako sa hostia dnes herne trápia, tak si veru neviem predstaviť, že by behom desiatich minút dali dva góly.
     
    47:57
    Barys sa zatiaľ bráni dobre a protihráčov nepúšťa do tesnej blízkosti Jána Laca.
     
    46:57
    Mladučký obranca Damir Ryspajev zasiahol do hry až v tretej tretine a hneď pri svojom prvom striedaní vyprodukoval hlúpy faul, za ktorý dostal okrem klasického i osobný trest. Jokerit tak má príležitosť na definitívne rozhodnutie.
    Steve MOSES - 3:1
     
    45:04
    Jokerit Helsinki dáva gól! Jokerit ukázal svojmu súperovi, ako sa to v presilovej hre má robiť. Domáci vedú už o dva góly a s nádejami kazašského celku to veru nevyzerá ružovo. Myslím, že už nemôže byť pochýb o tom, kto bude dnes mužom zápasu. STEVE MOSES sa rozbehol na pravom krídle, krásnou kľučkou znemožnil Jevgenijho Blochina a svižnou strelou zápästím poslal puk ku vzdialenejšej žrdi Lacovej brány! Asistencia: Linus Omark.
     
    44:34
    Navyše, kazašský celok sa po nedovolenom zákroku Michajla Rachmanova bude musieť brániť presilovke Jokeritu.
     
    43:56
    Len, aby ešte Astanu ten obrovský počet nevyužitých presilovkových možností na konci duelu nemrzel. Karlsson opäť nemusel riešiť nič závažné.
     
    42:56
    Elitná formácia Barysu, od ktorej sa v ofenzíve čaká najviac, sa nevedela usadiť a rozostaviť v blízkosti Karlssona a navyše jej bolo pískané aj postavenie mimo hry.
     
    41:56
    Barys si opäť zahrá v početnej prevahe. Hostia tak majú opäť možnosť urobiť niečo s nepriaznivým stavom. Faulu sa dopustil Tommi Huhtala.
     
    41:35
    Semjonov nahadzoval puk zo stredného pásma po mantineli, no nešťastným spôsobom trafil jedného z čiarových, ktorý dostal nepríjemnú ranu do členka.
     
    41:21
    Barys Astana prakticky celú prestávkami predelenú presilovku strávil snahou o získanie útočného pásma, no Jokerit vyhadzoval jeden puk za druhým.
     
    41:00
    Jaakola poslal puk cez všetky čiary. Pomôcť v rozohrávke musel aj Ján Laco.
     
    40:15
    V úvode tretej časti hry ešte Barys má k dispozícii slušnú časovú porciu presilovej hry.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    V druhej tretine sme sledovali takmer rovnaký obraz hry. Jokerit bol podstatne aktívnejším tímom, no viazlo mu to v zakončení. Napokon však domáci svoju prevahu predsa len dokázali pretaviť v gól Steva Mosesa.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    39:21
    Petr Koukal nezvládol, že bol tvrdo dohraný a za oplácanie si odišiel sadnúť na lavicu hanby. Jokerit takýmito zbytočnými faulami dáva Barysu možnosť vrátiť sa do boja o body.
     
    39:20
    Steve Moses má dnes fantastický deň a svojim výkonom si jasne pýta honor pre najlepšieho hráča Jokeritu. Americký krídelník predviedol krásnu individuálnu akciu, krásnou sťahovačkou si obhodil Bartulisa a v tiesni ešte stihol zakončiť. Snažil sa prepasírovať Lacovi puk pomedzi betóny, no jeho úmysel bol prečítaný!
     
    38:39
    Domáci sú v plnom počte. Jokerit zvládol udržať svoje tesné vedenie a pokúsi sa ho uhájiť až do konca druhej tretiny.
     
    37:39
    Hosťom viazne jednoduchá rozohrávka, čo je príčinou toho, že sa Barys nevie usadiť na dlhšie v útočnom pásme a nemôže tak rozostaviť svoj presilovkový vzorec.
     
    36:39
    Juhamatti Aaltonen si v súboji s hosťujúcim obrancom navyše pomohol nedovoleným zákrokom. Barys si zahrá v početnej prevahe.
     
    35:30
    Dustin Boyd vysunul presnou prihrávkou do útočného pásma Kevina Dallmana, ktorý sa zbavil Aaltonena výbornou kľučkou a pohotovo vystrelil, no Karlsson zasahovať nemusel.
     
    34:16
    Na ťahu sú teraz hostia, ktorí sa však v doterajšom priebehu výraznejšie v ofenzíve presadiť nedokázali. Za súčasného stavu však budú musieť od urputného bránenia stredného pásma upustiť a skúsiť niečo vymyslieť aj v útočnom pásme.
    Steve MOSES - 2:1
     
    33:16
    Jokerit Helsinki dáva gól! Len, čo som stihol dokončiť predchádzajúci príspevok, však už Laco inkasoval a Jokerit sa po prvý raz dnes večer ujíma vedenia, ktoré je vzhľadom na herný prejav, zaslúžené! Celú akciu založil i gólom dokončil STEVE MOSES. Ten najprv puk výborne zaviezol do útočného pásma, na osi klziska ho prenechal backhandom Linusovi Omarkovi, ktorý si všimol, že jeho spoluhráč pokračuje v korčuľovaní pred bránu Laca, kde mu adresoval krásnu strieľanú prihrávku, do ktorej STEVE MOSES perfektne vložil hokejku a prekonal slovenského brankára vo svätyni Astany! Asistencia: Linus Omark.
     
    32:15
    V hre päť na päť sú domáci jasne lepším tímom a väčšinu času trávia v blízkosti Laca, ktorý však zatiaľ výborne odoláva a drží remízový stav.
     
    31:15
    Todd sa na modrej čiare peknou kľučkou uvoľnil, otvoril sa pred ním dostatok priestoru na zakončenie, ktorý domáci obranca využil na nepríjemnú strelu. Tú Laco vyrazil len pred seba, kde našťastie pre Barys, nik z hráčov Jokeritu nečíhal na dorážku.
     
    30:15
    Nepríjemnú strelu Linusa Omarka Laco nedokázal udržať vo svojom náruči, puk vyrazil tesne pred seba, kde číhal Koukal, ktorý však už stihol do voľného puku len trošku ťuknúť a zamietol ho do moce slovenského gólmana!
     
    29:30
    V momente, kedy už domáci obranca bol na hracej ploche, ešte prišla tvrdá strela od modrej, ktorá však bola nepresná a puk po nej preletel až do obrannej tretiny Barysu.
     
    29:00
    Jokerit sa už pravdepodobne dokáže ubrániť. Jaakola sa už pomaličky chystá na ľadovú plochu.
     
    28:15
    Kevin Dallman tvrdo vystrelil od modrej, no jeho pokusu chýbala potrebná presnosť. Puk skončil len na zadnom mantineli. Henrik Karlsson stále v druhej tretine čaká na nejaký vážnejší zákrok.
     
    27:15
    Topi Jaakola dáva Barysu možnosť útočne pookriať počas presilovej hry.
     
    27:15
    Z aktivity Starčenka v útočnom pásme ťažil Upper, ktorý zakončoval z backhandu, no bol tiesnený, a tak nedokázal vystreliť príliš razantne.
     
    26:40
    Makiho nahodenie z ľavého kruhu Laca ohroziť nemohlo. Jokerit však získal aspoň vhadzovanie v útočnej tretine.
     
    26:00
    Blochin musel zakladať akciu Barysu zo svojho obranného pásma, no nevyriešil to najlepšie. Jokerit mal možnosť ísť do prečíslenia, ktorú zahatalo ofsjadové postavenie.
     
    25:30
    Harju skúšal Laca prekvapiť prakticky z nulového uhlu. Slovenský brankár si bez problémov bližšiu tyčku dokázal postrážiť.
     
    24:50
    Hostia sa ubránili len za cenu zakázaného uvoľnenia. Brániaci hráči Barysu Astana tak po skončení svojej oslabovky ešte nestihli vystriedať.
     
    24:15
    Už sa hrá v rovnovážnom počte hráčov na oboch stranách, no ani to Jokeritu nezabránilo pokračovať v útočnej aktivite.
     
    23:30
    Jaakola vrazil v strede útočného pásma do stromu menom Andrej Gavrilin, Jokerit prišiel o puk i útočné pozície.
     
    22:40
    Domáci sa cez pár prihrávok dostali veľmi rýchlo do útočného pásma, no namiesto puku sa dopravil do brány Laca len jeden z útočiacich hráčov Jokeritu.
     
    22:20
    Kapitán hostí Brandon Bochenski oslabuje svoj tím, ktorý bude musieť čeliť presilovkovému náporu Jokeritu.
     
    22:15
    Dawes dostal dobrý puk do jazdy, prehodil ho po svojej ľavej ruke na Dustina Boyda, ktorý to však mal na spracovanie veľmi náročné a čierne čudo nedokázal natoľko ukontrolovať, aby mohol nebezpečne zakončiť.
     
    21:50
    Hra sa po zakázanom uvoľnení Astany sťahuje opäť do útočného pásma helsinského celku.
     
    21:20
    Rita nahodil puk do bránkoviska Astany, za chrbát Jána Laca sa ho snažil pretlačiť Harju, no vylámal si zuby na slovenskom brankárovi.
     
    20:40
    Lajunen sa vydal na ofenzívny výlet, dostal veľmi dobrú prihrávku, natlačil sa pred bránu a snažil sa zakončiť backhandom, no bol až príliš blízko Laca, ktorý si dokázal poradiť.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    Po prvej tretine je stav v Hartwall aréne vyrovnaný, s čím môžu byť určite omnoho spokojnejší hostia z Kazachstanu, pretože tí boli prakticky počas celej úvodnej dvadsať minútovky pod tlakom Jokeritu, no zásluhou presilovkového zásahu Dallmana sa dostali do vedenia. Jokerit sa vyrovnania dočkal takisto v presilovke, kedy sa po krásnej prihrávke Mosesa presadil Petr Koukal.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    19:50
    Na puku sú domáci, no nachádzajú sa v obrannom pásme a už sa dopredu asi príliš ponáhľať nebudú.
     
    19:00
    Ohlásená posledná minúta prvej tretiny.
     
    18:10
    Tretia formácia Jokeritu zamkla súpera v jeho obrannom pásme, kde roztočila poriadny kolotoč. Napokon sa však domáci nepresnou spätnou prihrávkou na modrú čiaru vyhnali z pásma sami a defenzíva Barysu na čele s Lacom si mohla vydýchnuť.
     
    17:10
    Domáci ukazujú svoje korčuliarske prednosti, ktorými robia hosťom problémy už od počiatku rozohrávky. Barys sa tak z obrannej tretiny dostáva len ukrutne ťažko.
     
    16:15
    Diváci Hartwall arény dávajú najavo svoju nespokojnosť s verdiktom rozhodcov. V obrannom pásme Astany to dva krát za sebou vyzeralo na faul, no píšťalka arbitrov mlčala.
     
    15:56
    Osi Vaananen bol na modrej čiare úplne voľný, vyskúšal to strelou príklepom, na ktorú však Laco dobre videl a puk bez problémov ukryl do svojej výstroje.
     
    15:00
    Aaltonen si vymenil puk i pozíciu s Karalahtim. Prvý menovaný však na modrej čiare dosť zariskoval a musel rýchlo korčuľovať naspäť, pretože to smrdelo brejkom Astany.
     
    14:00
    Linus Omark predviedol perfektný bekčeking, vrátil sa až do obranného pásma, odkiaľ zakladá útočnú akciu Jokeritu.
     
    13:04
    Vylúčený Ben-Amor už naskočil z trestnej lavice späť na ľadovú plochu. Hosťom táto presilovka až tak nevyšla, Karlsson nemusel riešiť nič vážnejšie.
     
    12:04
    Prvú časť početnej prevahy má Astana za sebou. Ďalší útok musia hostia zakladať z hĺbky stredného pásma.
     
    11:04
    Semir Ben-Amor faulom z kategórie zbytočných poslal Jokerit do štvorice. Ďalšia presilovka Barysu.
    Petr KOUKAL - 1:1
     
    10:09
    Jokerit Helsinki dáva gól! Domáci zvierali svojho súpera v jeho obrannom pásme, ktorý mal s rýchlymi prihrávkami a dobrým pohybom domácich veľké problémy. Už-už to však vyzeralo, že hráči Jokeritu to zbytočne prekombinovali, no Moses si počkal na ten správny okamih, kedy poslal puk PETROVI KOUKALOVI do ideálnej streleckej pozície, a ten presnou strelou z prvej prekonal Laca, ktorý v tomto prípade nemal najmenšiu šancu zasiahnuť! Asistencie: Steve Moses, Linus Omark.
     
    09:11
    Jaakola dostal nabité na strelu z prvej, ktorú Laco vyrazil len pred seba, no slovenský brankár sa následne natiahol do bránkoviska celý aký je a puk dokázal ukryť pod svoje telo.
     
    08:39
    Michajl Rachmanov sa pri napádaní v útočnom pásme previnil podrazením. Jokerit tak má možnosť vyrovnať stav stretnutia počas početnej výhody.
     
    08:10
    Hostia sa s obrovským prispením šťasteny dostali do dobrej šance. Puk sa od zadného mantinelu odrazil presne ku Gavrilinovi, ktorý vypálil pohotovo, no Karlsson sa prekvapiť nenechal.
    Kevin DALLMAN - 0:1
     
    07:12
    Barys Astana dala gól!
    Barysu sa narozdiel od Jokeritu podarilo ponúknutú príležitosť využiť. Astana sa dostáva do dôležitého vedenia, a to aj napriek tomu, že úvod prvej tretiny jasne patril domácemu celku. KEVIN DALLMAN dostal puk na modrú čiaru, avizovanú strelu z voleja nevyslal, puk si ešte pristavil a príklepom ho napálil do vrchných poschodí Karlssonovej svätyne! Asistencie: Mike Lundin, Dustin Boyd.
     
    07:00
    Zásluhou aktívneho bránenia vo svojom obrannom pásme sa domáci dostali k puku, ktorý poslali cez celú dĺžku klziska a mohli prestriedať.
     
    06:14
    Jani Rita pri atakovaní v útočnom pásme fauloval Savčenka. Hru v presile si tak vyskúša aj Barys Astana.
     
    05:36
    Elitná formácia kazašského celku sa dokázala usadiť v útočnom pásme, no ohrozenie brankára Karlssona z toho napokon nebolo.
     
    04:36
    V druhej časti početnej prevahy si Jokerit vytvoril celkom slušný tlak, no brániaca sa štvorica Barysu dokázala odolať. Potrestaný Bartulis je späť na ľadovej ploche.
     
    04:15
    Aaltonen dostal prihrávku na vrchol ľavého kruhu, zaujímavo to strieľanou prihrávkou hádzal na teč Kapanenovi, ktorý však puk nedokázal trafiť ideálne.
     
    03:30
    Moses sa snažil dostať do útočného pásma sám, no proti presile hosťujúcich hráčov stroskotal. Barys sa tak bez problémov dokázal oslobodiť.
     
    02:36
    Oskars Bartulis je prvým potrestaným hráčom dnešného duelu. Presilovka pre Jokerit.
     
    02:05
    Harju ukázal svoju veľkú húževnatosť. Na chrbte mal za Lacovov bránou dvojicu protihráčov, no aj napriek tomu dokázal ešte puk poslať pred bránu.
     
    01:10
    Huhtala sa krásnou kľučkou na os klziska dostal do ideálnej streleckej pozície, zakončil strelou švihom, no Laco predviedol fantastický reflexívny zákrok lapačkou.
     
    00:10
    Karlsson si pri jednoduchej strele Dustina Boyda pripísal na konto prvý úspešný zákrok v zápase, po ktorom sa bude vhadzovať po ľavici domáceho brankára.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Jokerit Helsinki: Karlsson (Helenius) – Lajunen, Vaananen – Huhtala, Aaltonen, Kapanen – Ohtamaa, Karalahti – Harju, Rita, Maki – Jaakola, Todd – Omar, Koukal, Moses – Povysti, Hahl, Ben-Amor.

    HC Barys Astana: Laco (Ivanov) – Dallman, Ludin – Dawes, Boyd, Bochenski – Semjonov, Bartulis – Rudenko, Upper, Starčenko – Savčenko, Blochin – Gavrilin, Rachmanov, Puškarjov – Popovič, Rymarev, Romanov.

    Rozhodca: Baturlin, Rogačjov – Palej, Otmachov.
     
    Všetkým hokejovým priaznivcom prajem príjemný piatkový večer, ktorý vás pozývam spríjemniť si sledovaním priameho prenosu zo zaujímavého duelu KHL, v ktorom Jokerit Helsinki privíta kazašský Barys Astana.

    Fínsky nováčik v nadnárodnej súťaži sa v úvode ročníka prezentuje skvelými výkonmi. Jokerit priniesol do KHL nový vietor a najmä atraktívny herný štyl, ktorý mu v doposiaľ osemnástich odohraných zápasoch vyniesol zisk 41 bodov. Helsinský celok sa tak zaradil na tretie miesto Západnej konferencie za dvojicu SKA Petrohrad a CSKA Moskva, ktorá si v úvode ročníka hrá tak trošku svoju vlastnú súťaž. V posledných dvoch zápasoch si Jokerit poľahky poradil vonku so Slovanom Bratislava a doma nedal prakticky žiadnu šancu niečo vymyslieť lotyšskému Dinamu Riga.

    Barys má na konte rovnaký počet odohraných duelov ako jeho dnešný súper, no hostia v nich získali o jedenásť menej. 30 bodov stačí tímu, ktorého bránkovisko háji Ján Laco, na piate miesto tabuľky Východnej konferencie. Ďalší prenasledovatelia už na kazašský tím strácajú celkom veľký počet bodov. Hostia sa tak nemusia až tak obávať o svoju pozície, naopak, môžu rozmýšľať nad posunom vpred, pretože na štvrtý Avangard Omsk strácajú len dva bodíky. Barys pred meraním síl s Jokeritom absolvoval sériu troch zápasov v domácej aréne, z ktorej vyťažil sedem bodov.

    Dnes budeme svedkami vôbec prvej vzájomnej konfrontácie týchto dvoch celkov pod hlavičkou KHL. Ťažko tak možno odhadovať, čo môžeme čakať, no veríme, že v každom prípade sa budeme mať, na čo pozerať.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:30.

    Michal Bakoš

    Góly a asistencie: 11. Petr Koukal (Steve Moses, Linus Omark), 34. Steve Moses (Linus Omark), 46. Steve Moses (Linus Omark), 60. Eetu Poysti (Topi Jaakola) – 8. Kevin Dallman (Mike Lundin, Dustin Boyd), 53. Dustin Boyd


    Jokerit Helsinki: Karlsson (Helenius) – Lajunen, Vaananen – Huhtala, Aaltonen, Kapanen – Ohtamaa, Karalahti – Harju, Rita, Maki – Jaakola, Todd – Omar, Koukal, Moses – Povysti, Hahl, Ben-Amor.
    Barys Nur-Sultan: Laco (Ivanov) – Dallman, Ludin – Dawes, Boyd, Bochenski – Semjonov, Bartulis – Rudenko, Upper, Starčenko – Savčenko, Blochin – Gavrilin, Rachmanov, Puškarjov – Popovič, Rymarev, Romanov.

    Rozhodca: Baturlin, Rogačjov – Palej, Otmachov