West Ham – Tottenham 2:0 (kon.) | Aston Villa – Hull City 3:1 (kon.) | Manchester United – Sunderland 0:1 (kon.)
Newcastle – Cardiff 3:0 (kon.) | Stoke City – Fulham 4:1 (kon.) | Swansea – Southampton 0:1 (kon.)
Everton – Manchester City 2:3 (kon.)
koniec
Everton FC
2:3 (1:2)
Manchester City
Sobota 03.05.2014, 18:30 • Goodison Park (Liverpool) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    V Goodison Parku sme videli výdatnú päťgólovú úrodu so šťastnejším koncom pre Manchester City. Ten sa vďaka dvom gólom Edina Džeka a jednému Aguera v závodoch o titul dostáva do najvýhodnejšej pozície. Na kráľovskú korunu bledomodrým stačí vyhrať doma s Aston Villou a West Hamom! To rozhodne nebudú neprekonateľné prekážky. Titul pre Pellegriniho chlapcov je už blízko! Na druhej strane Everton sa pripravil o jedinečnú šancu zahrať si v Lige majstrov. Štvrtý Arsenal už s definitívnou určitosťou nepredstihne.

    Zo sobotňajšieho programu predposledného kola anglickej Premier League je to už všetko. Zajtra ale pokračujeme ďalej. Začíname o pol tretej na Emirates Stadium, kam pricestuje West Bromwich. Určite buďte pritom. Ďakujem za pozornosť. (20:31:39)
     
    90+7
    Koniec zápasu.
     
    90+6
    Po predlžujúcej hlavičke od Romela Lukaka sa už Alcaraz ku koncovke nedostal. Nepískala sa ani penalta a nebude z toho ani rohový kop. Palec hore pre Harta, ktorý zachoval chladnú hlavu.
     
    90+5
    Everton sa až teraz vymanil z vlastnej polovice, no Naismith na polke predlžoval iba na Davida Silvu. Karamelky zatiaľ v nadstavení nestíhajú.
     
    90+4
    Mohlo sa tak stať až teraz, no Lee Probert berie Karamelkám vhadzovanie. Gerard Deulofeu sa tam čertí, ale to je vodou na mlyn Citizens.
     
    90+3
    Manchester City hrá v nadstavenom čase veľmi inteligentne a Everton sa zatiaľ prakticky ešte nedostal k lopte!
     
    90+2
    Aleksandar Kolarov rozohrával iba nakrátko. Prečo by aj nie, veď obaja stopéri City zostali na polovici ihriska. Srb ale o loptu prišiel.
     
    90+1
    Citizens to robia nesmierne šikovne, keď na ľavej strane vybojovali rohový kop. S jeho rozohrávkou si určite dajú načas.
     
    90
    Manuel Pellegrini sa môže pri postrannej čiare i zblázniť! Rozhodcovská štvorica na čele s Leem Probertom totiž k dnešnému duelu pridáva ešte šesť nadstavených minút! Ak ich hráči Manchestru City dokážu prežiť, majstrovský titul už bude veľmi blízko. Dráma vrcholí, vážení športoví priatelia.
     
    89
    Zatiaľ ešte nie, ale slučka okolo krku Manchestru City sa uťahuje. Do konca ešte minúta a zrejme i poriadna dávka nadstavenia!
     
    88
    Toffees sa z následného rohového kopu ku koncovke nedostali, ale ich nápor začína narastať. Postačí na vyrovnanie?
     
    87
    Ani dve nádherné sólička domácich hráčov vyrovnaním nekončia. Po pravej strane sa najskôr nádherne presadil Ross Barkley, ktorého zastavila až brániaca trojica! Minimálne jeden z nich potom chýbal pri Deulofeuovi, ktorý mal dostatok priestoru a po obídení Demichelisa sa dostal až pred Harta. Toho však z veľkého uhlu na pravej strane neprestrelil. Anglická jednotka ale musela vyrážať na rohový kop!
     
    86
    Za tento počin Bosinaka sa ale zrejme bude statočne pridávať. Rozhodca Lee Probert mu to asi všetko zráta.
     
    85
    Rameno Edina Džeka už vyzerá podstatne lepšie a žltá karta za simulovanie tak dostáva svoj význam. Nechajme sa prekvapiť, kde je skrytá pravda.
     
    84
    Toffees medzitým stihli vystriedať (aby aj nie). Ihrisko opustil skúsený Leon Osman, ktorého nahradí januárová moskovská posila Aiden McGeady.
     
    83
    Tak toto je neskutočné! Edin Džeko sa najskôr nedočkal lekárskej opateri, ktorú Lee Probert nevpustil na trávnik a Bosniak sa navyše nezaobišiel bez kartového trestu za simulovanie. Až po zápase sa zrejme ukáže, či oprávnene... Jeho rameno ale vyzerá skutočne ako vážny problém.
     
    82
    Bosenský útočník si zrejme pri tom pošmyknutí sa vykĺbil rameno! Lee Probert drží v rukách žltú kartu za simulovanie?
     
    81
    Neuveriteľné, neuveriteľné! Edin Džeko zostáva ležať na trávniku ako padlý vojak a nosidlá sa na trávnik dostávajú až po dvoch minútach!
     
    80
    Antolín Alcaraz a John Stones vyštartovali po rozhodcovi Probertovi, ktorý na hraciu plochu nepozval lekársky tím Citizens.
     
    79
    Edin Džeko sa najskôr zrazil s Kolarovom a potom sa pri Barkleyho naháňačke sám pošmykol a zrejme i zranil.
     
    78
    Fernandinho lakťom naložil Naismithovi, ktorý tomu síce čosi pridal, ale zásah tam určite bol. Škót si teraz všetko vysvetľuje s Leem Probertom.
     
    77
    Seamus Coleman dnes nie je tak aktívny, ako sme si u tohto írskeho beka už zvykli. Harta pozdravil iba centrom do jeho rukavíc.
     
    76
    Ross Barkley pokračuje vo výbornom futbale. Stredom ihriska sa už-už dostával do vápna, no pred ním ho dokázal zastaviť Demichelis a podľa Proberta tak učinil v súlade s pravidlami.
     
    75
    Citizens ale v prvom rade potrebujú udržať svoje jednogólové vedenie. Najlepšou obranou je ale samozrejme útok.
     
    74
    Hostia vymieňajú svojich šikovných technikov. Z ihriska schádza Samir Nasri, ktorého nahradí rozdielový hráč David Silva.
     
    73
    Momentálne hráme vo výbornom tempe z jednej strany na druhú. Takáto stíhacia jazda sa musí páčiť snáď každému.
     
    72
    Na druhej strane sa znovu predieral Ross Barkley, ktorý sa snažil prestrčiť loptu na Osmana. Ten ju ale zachytiť nedokázal.
     
    71
    City sa razom mohlo vrátiť do dvojgólového vedenia. Ukážkovej akcii hostí skutočne mnoho nechýbalo. Z pravej strany sa na os ihriska preštrikoval Samir Nasri, ktorý následne vysúval nabiehajúceho Pabla Zabaletu. Ten vnikol do šestnástky, no z nejakých desiatich metrov už vybiehajúceho Howarda prestreliť nedokázal. Američan loptu stihol vykopnúť a odčinil tak zaváhanie pri prvom góle.
     
    70
    Pred Leonom Osmanom sa teraz otvorila doslova diaľnica, no skúsený Angličan po nej neprepálil. Loptu si až príliš predkopol až k Hartovi.
     
    68
    Zmenu prichystal i Roberto Martínez, ktorý na hraciu plochu vyšle Gerarda Deulofeua. Priestor mu uvoľnil kapitán Phil Jagielka, ktorý sa dnes vracal po zranení.
     
    67
    Manuel Pellegrini prekvapujúco sťahuje Yayu Tourého, ktorého na hracej ploche nahradí ľavý bek Aleksandar Kolarov. Uvidíme, ako sa teraz hostia zoradia.
     
    66
    Martín Demichelis bol presvedčený, že Romelu Lukaku zakončoval z postavenia mimo hry. V tom sa ale nachádzal Leon Osman a argentínsky stopér tak za protesty vidí žltú kartu.
     
    65
    Everton FC dal gól!
    Niektorí fanúšikovia v Goodison Parku už začínali driemať, no ich miláčikovia udreli z jediného presného centru v druhom polčase. Strelcom je ROMELU LUKAKU, ktorý sa zatiaľ ocital iba v postavení mimo hru. Po Bainesovom centri, ktorému do strany prihrával Ross Barkley, to už bolo v poriadku. Fyzicky výborne disponovaný forward sa zavesil do vzduchu a z piatich metrov hlavou i za prispenia pravej žrde znižuje! Joe Hart si za svojim chrbtom vypočul zvonkohru, na ktorú nedokázal reagovať. Toffees sa vracajú do hry!
     
    64
    Citizens pokračujú vo svojej uspávanke, ktorej je však na vine skôr Everton. Ten totiž kombinuje až príliš staticky.
     
    63
    Zmeniť to mohol Bainesov center na Lukakua, ktorý však pre Colemana sklepával zo svojho tretieho ofsajdu v zápase.
     
    62
    Toffees to skúšajú sprava i zľava, no do šestnástky to zatiaľ nevedie a defenzívne bloky City sa stíhajú v pohode presúvať.
     
    61
    Dnes ale hosťom zostáva ešte polhodina hry. To isté platí i domácim, ktorí by sa mohli pokúsiť o vyrovnanie. Zatiaľ sa ale k tomu neschyľuje.
     
    60
    Manažér Liverpoolu to má veľmi dobre spočítané a uvedomuje si, že ak City dokáže do konca sezóny iba vyhrávať, titul už manchesterskému mužstvu neukradne nik.
     
    59
    Kamera si vybrala i Bill Kenwrighta, ktorý je už omnoho nespokojnejším mužom. Rovnako sa asi tvári i Brendan Rodgers.
     
    58
    Na hranici šestnástky to je navyše poriadne zahustené a Everton už proste nevie kam z konopí. Manuel Pellegrini cíti šancu na titul.
     
    57
    City sa momentálne iba bráni a vyčkáva na postupnú kombináciu Karameliek. Tá zatiaľ postráda rýchlosť a istotu.
     
    56
    Anglická réžia si postupne prešla VIP zónou, kde už nepanuje taká pohoda, ako po exportnej trefe Rossa Barkleyho.
     
    55
    Edin Džeko zatiaľ za hattrickom nevykročí. Po Zabaletovej kolmici sa totiž nachádzal v postavení mimo hru.
     
    54
    Pre Toffees z toho plynul aspoň rohový kop, no tomu sa mužstvo z modrej časti Manchestru dokázalo ubrániť.
     
    53
    Ross Barkley naďalej púta pozornosť. Tentokrát si nachystal strelu spoza šestnástky, ktorú ale v sklze zablokoval Fernandinho.
     
    52
    Zatiaľ sa nedarí ani uzdravenému kapitánovi Jagielkovi, ktorý je bez svojho obvyklého parťáka Distina akoby stratený.
     
    51
    V doterajšom priebehu sme zaznamenali dve postavenia mimo hry a v oboch sa nachádzal Romelu Lukaku. Dnes to zatiaľ nie je deň tohto Belgičana.
     
    50
    Na druhej strane sa chystala odpoveď v podaní Romala Lukakua, no ten znovu vybiehal z postavenia mimo hry.
     
    48
    Manchester City dal gól!
    Rohový kop síce rozohrávali Karamelky, no sieť sa vlnila na druhej strane! Na hranici malého vápna odvracal do bezpečia kapitán Vincent Kompany. City sa vďaka rýchlej kombinácii dostalo až do súperovej šestnástky, kde s loptou čaroval Samir Nasri. Ten na ľavej strane vápna vycvičil Stonesa a následne pred odkrytou bránkou našiel osamoteného EDINA DŽEKA, ktorý z piatich metrov poľahky pridáva druhý gól v zápase! Pri jeho bránení hrozitánsky pochybil Phil Jagielka. Citizens zdvojnásobujú svoje vedenie!
     
    47
    Everton mohol hneď v samom úvode druhej časti vyrovnať! Výborný Hart bol ale proti. Ross Barkley sa nadýchol k famóznemu sólu, keď loptu vyviezol od jednej šestnástky po druhú. Tesne pred tou hosťujúcou prestrčil loptu na Naismitha, ktorý bol ale v nájazde na anglickú reprezentačnú jednotku vychytaný. Famózny Hart jeho koncovku zblízka vyrazil na rohový kop!
     
    46
    Ešte raz vitajte v Goodison Parku, kde budeme pokračovať bez personálnych zmien na jednej či druhej strane. Výkop obstarali vedúci hostia.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    Úvodné dejstvo v Goodison Parku prinieslo niekoľko zaujímavých príležitostí. Celkovo sme hrali v slušnom tempe, ktoré okorenili hneď tri presné zásahy. Hosťom sa podarilo obrátiť skóre 0:1, ktoré už po desiatich minútach stanovil Ross Barkley. City navyše stratilo Sergia Aguera, ale napriek tomu má všetky tromfy v rukách Manuel Pellegrini. Dnešnou výhrou by sa totiž dostal už veľmi blízko k majstrovskému titulu. Skončí jeho dnešná snaha úspešne?

    Na to nám odpovie druhé dejstvo, ktoré začína približne o 19:33.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+2
    Po Stonesovom centri sa vôbec k prvému zakončeniu dostal Romelu Lukaku, ktorý však napálil loptu iba do nebies.
     
    45+1
    Všetko to kvôli dlhému ošetrovaniu Sergia Aguera. Ten ale zatiaľ Manchestru City zdá sa príliš nechýba.
     
    45
    Rozhodcovská štvorica na čele s Leem Probertom pridáva k zaujímavému úvodnému dejstvu ešte tri nadstavené minútky.
     
    43
    Manchester City dal gól!
    Citizens dokonávajú svoj obrat už na konci prvého polčasu. Po Tourého kolmici sa na pravej strane objavil vo veľkej šanci EDIN DŽEKO, no Howarda prestreliť nedokázal. Lopta sa ale následne odrazila k Milnerovi, ktorý v rohu ihriska vykúpal Bainesa a presne odcentroval do šestnástky. Tam sa napriek domácej stopérskej trojici Džeko zavesil do vzduchu úplne osamotený a hlavou nedal Howardovi šancu. Domáci si z predchádzajúcej šance nezobrali ponaučenie, Bosniakova hlavička zapadla presne k ľavej žrdi a favorit sa tak po prvýkrát ujíma vedenia!
     
    42
    Barkleyho šikovne prepadol Demichelis, ktorý následne vyšprintoval vpred, no s Tourém si na polke ihriska skôr prekážal.
     
    41
    Tempo zápasu v druhej polke úvodného dejstva za očakávaniami. V jeho prvej časti sme sa bavili rozhodne viacej.
     
    40
    Ešte predtým si výborne počínal Phil Jagielka, ktorý na pravej strane ustrážil Džeka. Bosniak navyše nevyreklamoval ani rohový kop.
     
    39
    Lee Probert to už Javimu Garcíovi spočítal a po niekoľkých tvrdších zákrokoch inkasoval žltú kartu. Poslednou kvapkou bolo pridržanie si Lukakua.
     
    38
    Leighton Baines pokračuje v aktívnom pojatí hry. Zatiaľ stíha kmitať obomi smermi. V tom defenzívnom si postrážil Milnera.
     
    37
    Na druhej strane sa snažil pohroziť zatiaľ nevýrazný Romelu Lukaku, ktorý však pri svojej akcii ťažil z postavenia mimo hru.
     
    36
    Zmenu sa snažil priniesť Samir Nasri, ktorý na ľavej strane ponúkol uchádzajúci obstrel. Ten ale taktiež medzi tri žrde nezamieril.
     
    35
    Pomaly sa tak vraciame k postupnému obliehaniu od City. Zatiaľ je to ale príliš ďaleko od bránky Tima Howarda.
     
    34
    Situáciu mierne znepokojil Pablo Zabaleta, ktorý zozadu naložil Osmanovi. Zatiaľ ale pokračujeme bez kartových napomínaní.
     
    33
    Tempo sa i vinou predchádzajúceho striedania výdatne upokojilo a aj preto momentálne hráme prevažne medzi šestnástkami.
     
    32
    Všetko, úplne všetko hostia ťahajú cez Tourého. Ten sa z ľavej strany pokúsil o streľbu, ktorú ale zablokoval stopér Stones.
     
    31
    Pred Timom Howardom bolo poriadne rušno! Yaya Touré natiahol svoj bocianí krok a po prihrávke pred bránku sa už čakalo len na zakončovateľa. Tým ale domáci stopér Jagielka rozhodne nebol.
     
    30
    City sa medzitým dokázalo ubrániť rohovému kopu Toffees, keď ku gólovému zakončeniu nebol pustený Romelu Lukaku.
     
    29
    Čakal som skôr nasadenie Álvara Negreda, ale City by si s dvomi šestnástkovými útočníkmi veľa šancí nevytvorilo.
     
    28
    Áno, je tomu skutočne tak. Sergio Aguero síce odchádza po svojich, no jeho krok rozhodne nemôžeme označiť za rezký. Na hracej ploche ho preto nahradí defenzívnejší Fernandinho.
     
    27
    Pomerne dlho už prebieha ošetrovanie hosťujúceho bombardéra. Zdá sa, že pre Aguera sa dnešný dôležitý zápas skončil!
     
    26
    Bývalý zakončovateľ madridského Atlética už pri gólovej oslave vedel, že je zle a preto okamžite zamieril k lavičke svojho mužstva.
     
    25
    Kun s ním laboroval podstatnú časť tohoto ročníka. Aguero sa dokonca zrútil k zemi a možno nebude môcť pokračovať ďalej!
     
    24
    Horšou správou však je, že Sergio Aguero po strelenom góle kríva. Možno práve pri gólovej strele si natiahol stehenný sval.
     
    22
    Manchester City dal gól!
    Citizens dokázalo udrieť prakticky z ničoho a v Goodison Parku začíname odznovu! Po Nasriho individuálnej akcii sa k lopte dostal Yaya Touré, ktorý geniálne prestrčil na SERGIA AGUERA. Ten sa bravúrne vyhol ofsajdovej pasci domácich a na Howarda tak mohol z pravej strany postupovať úplne osamotený. Americký gólman si nedokázal postrážiť bližšiu žrď, kde ho šikovný útočník hostí nachytal na hruškách. Howard na jeho jedovku z desiatich metrov nemal nárok, City vyrovnáva!
     
    21
    Ross Barkley je dnes ale pri chuti páni! Stredom ihriska sa padajúc predral až do šestnástky, kde mu stopku vystavilo až duo Clichy-Kompany. Demichelisa a Garcíu sa ale zbavil ako keby to boli kuželky.
     
    20
    Fanúšikovia sa bavia domácou kombináciou a to aj napriek tomu, že sa lopta dostala až k vlastnému gólmanovi Howardovi.
     
    19
    Manchester ale tentokrát v úzadí, pretože s postupnou rozohrávkou vyrukoval i domáci Everton. Ten sa momentálne nemá kam ponáhľať.
     
    18
    City je od inkasovaného gólu natlačené na polovici súpera, no do šestnástky ich snaha zatiaľ nevedie. Nezmenilo sa to ani po Clichyho centri, ktorý nadvihoval Baines.
     
    17
    Citizens mohli už po šiestich minútach hry vyrovnať. Na ľavej strane sa odpútal Samir Nasri, ktorý vnikol až do šestnástky, odkiaľ prihrával pod seba na Yayu Tourého. Ten sa pohotovou kľučkou zbavil brániaceho Stonesa, loptu si hodil na silnejšiu pravú a nádejne vystrelil. Jeho koncovka z nejakých desiatich metrov sa však až príliš vzniesla do vzduchu a o nejaký kus minula Howardovu bránku. Everton zostáva vo vedení.
     
    16
    Edin Džeko sa na ľavej strane nepresadil cez Stonesa a následnou spätnou prihrávkou sa bieli vytlačili z obkľúčenia.
     
    15
    Spolupráca Aguero-Nasri zlyhala na vracajúcom sa kapitánovi Philovi Jagielkovi, ktorý odpálil loptu za postrannú čiaru.
     
    14
    Istá kombinácia City išla razom do hája a hostia sa momentálne nedokážu presadiť. Everton naopak na koni.
     
    13
    Ten zatiaľ neprichádza a nezmenil to ani Yaya Touré, ktorý nedosiahol na center od Jamesa Milnera. K tomuto rezultátu rázne pomohol vysoký Howard.
     
    11
    Everton FC dal gól!
    Wohou, nádherný banán ROSSA BARKLEYHO katapultuje Karamelky do vedenia! Po nádhernej akcii Toffees sa favorit dostáva do straty. Po ľavej strane vyviezol loptu Leighton Baines, ktorý následne prihrával pred šestnástku na Naismitha. Ten pripravil parketu pre Barkleyho a liverpoolsky mladíček to nemohol trafiť krajšie. Lopta sa z dvadsiatich metrov nádherne vzniesla ponad Kompanyho, nezastavil ju ani letiaci Hart a stopku jej tak vystavila až vlniaca sa sieť! Citizens musia zabrať, na titul dnes potrebujú obrat!
     
    10
    Toffees sa následnej štandardke ubránili a z druhej vlny sa nepresadil ani Pablo Zabaleta, ktorý v páde napálil loptu nad.
     
    9
    Samir Nasri ale napriek tomu našiel priestor na zakončenie, ktoré však na rohový kop podvihol mladík Ross Barkley.
     
    8
    James McCarthy prepadol v rozohrávke, keď ho odzbrojil Yaya Touré. Domáce bloky sa ale stihli vrátiť a zabezpečiť írskeho stredopoliara.
     
    7
    Zabaleta dobre videl zabiehajúceho Milnera, no loptu naňho cez Bainesa neprepasíroval. Hrať môžu opäť domáci Liverpoolčania.
     
    6
    Dirigentskú taktovku momentálne prebrali domáce Karamelky, ktoré však zatiaľ kombinujú na istotu v zadných radoch.
     
    5
    Evertonu sa až teraz podarilo upokojiť hru. Na konci postupnej kombinácie bol Steven Naismith, ktorý ale po Bainesovej prihrávke mieril spoza šestnástky mimo.
     
    4
    City v ofenzíve i do tretice. Javi García sa zo strednej vzdialenosti pokúsil prestreliť húštinu tiel, no rezultoval z toho iba nepríjemný zásah McCarthyho.
     
    3
    Citizens pokračujú v počiatočnej aktivite. Aguero už tentokrát Milnera hľadal presnejšie, no anglický krídelník sa v šestnástke neobtočil okolo Alcaraza.
     
    2
    Agueorov dloubáčik mal hneď v úvode stretnutia osloviť Edina Džeka, no ten na loptu nedosiahol. Rozohrávať bude Tim Howard.
     
    1
    Stíhacia jazda City za titulom v Goodison Parku práve začala. Úvodný výkop obstarali domáci v modrých dresoch. City v bielom sprava-doľava.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Everton FC: Howard – Stones, Jagielka (C), Alcaraz – Coleman, Barkley, McCarthy, Osman, Baines – Naismith, Lukaku
    Náhradníci: Joel Robles – Hibbert, McGeady, Deulofeu, Distin, Garbutt, Ledson
    Manažér: Roberto Martínez (ESP)

    Manchester City: Hart – Zabaleta, Kompany (C), Demichelis, Clichy – Milner, Javi García, Yaya Touré, Nasri – Džeko, Agüero
    Náhradníci: Pantilimon – Lescott, Negredo, Kolarov, Silva, Fernandinho, Jovetič
    Manažér: Manuel Pellegrini (CHI)

    Rozhodca: Lee Probert – S. Burt, M. McDonough – J. Moss.
     
    Vitajte v Goodison Parku, kde nás čaká posledný zápas sobotňajšieho programu 37. kola anglickej Premier League.

    V modrej časti Liverpoolu sa bude hrať nesmierne atraktívne stretnutie medzi mužstvami z horných poschodí ligovej tabuľky. Obrovská motivácia bude pohánať predovšetkým hostí, ktorí majú titul vo svojich rukách. Ak zvíťazia vo zvyšných troch dueloch, tak sa s určitosťou stanú staronovým anglickým šampiónom.
    Na druhej strane Everton dokonale prehajdákal príležitosť zahrať si Ligu majstrov. Dnes sa Karamelky pokúsia odvrátiť definitívu tejto tragédie. Skoncentrujú sa natoľko, aby zastavili valec Manuela Pellegriniho?

    Tabuľkové postavenie:

    5. Everton: 20 – 9 – 7; skóre 57:36; body 69
    3. Man.City: 24 – 5 – 6; skóre 93:35; body 77

    Forma:

    Everton: P – V – P – V – V – V
    ManCity: V – V – R – P – V – R

    Roberto Martínez a jeho zverenci boli na dosah obrovskej slávy. Nechýbalo veľa a Toffees si mohli zahrať najprestížnejšiu klubovú súťaž na svete. Pred dva a pol týždňom ale senzačne stratili náskok pred Arsenalom (Crystal Palace 2:3) a minulý víkend sa dostali do definitívnej straty. Na trávniku Southamptonu sa im po deviatich zápasoch nepodarilo rozvlniť sieť. Teda nie tú správnu, keďže o výhre Svätcov rozhodli vlastence Colemana a Antolína Alcaraza.
    Toffees preto na Ligu majstrov potrebujú dvakrát vyhrať, zatiaľčo Arsenal smie vo zvýšných dvoch kolách uhrať len jednu remízu. Príliš reálne tak tá šanca nevyzerá. Svoj diel by ale Everton splniť mohol. V aktuálnom ligovom ročníku totiž doma padol len dvakrát (Sunderland 0:1 a Crystal Palace 2:3).

    To je vizitka, ktorá by mohla Manchester City vystrašiť. Bledomodrí ale odpovedajú rovnako úspešnou štatistikou. Od začiatku decembra totiž vonku pozbierali najväčší počet bodov v lige (27). To sa im na začiatku sezóny práve nedarilo. Aj vďaka tomuto zlepšeniu sú to práve oni, kto má teraz titul vo svojich rukách. Dnešný duel je pre Citiizens akýmsi ligovým finále. Vo zvyšných dvoch dueloch ich totiž čakajú iba domáce vystúpenia proti Aston Ville a West Hamu United.
    Dnes teda pôjde takmer o všetko. Celok z modrej časti Manchestru má momentálne o päť bodov viacej, než v tomto období vlani. Zároveň ale pozbieral o tri menej, ako tomu bolo počas majstrovskej sezóny 20011/12. City to má vo svojich rukách, pridá k triumfu v Capital One Cup-e i ligový titul?

    Vzájomné zápasy:

    05.10.2013; Man.City – Everton 3:1
    (Negredo, Aguero, Howard (VG) – Lukaku)

    16.03.2013; Everton – Man.City 2:0
    (Osman, Jelavič)

    01.12.2012; Man.City – Everton 1:1
    (Tévez – Fellaini)

    31.01.2012; Everton – Man.City 1:0
    (Gibson)

    24.09.2011; Man.City – Everton 2:0
    (Balotelli, Milner)

    07.05.2011; Everton – Man.City 2:1
    (Distin, Osman – Y. Touré)

    Everton vyhral všetky štyri posledné stretnutia, ktoré sa hrali v Goodison Parku, pričom v nich inkasoval jediný gól!
    Citizens tu z posledných pätnástich výjazdov triumfovali len v jedinom prípade (R:4; P:10). Bolo to v apríli 2009, kedy o triumfe 2:1 rozhodli Robinho a Ireland. Zo súčasného kádru City sa na trávniku objavil iba Micach Richards a Vincent Kompany.

    Absencie:

    Po dlhej desaťtýždňovej maródke sa Karamelkám vracia kapitán Phil Jagielka. K dispozícii by mal byť i Leighton Baines, ktorý prekonal drobné zranenie z posledného ligového stretnutia.
    Horšie to už vyzerá s ďalším zadákom Distinom, ktorého štart zostáva otázny. Aspoň posledné kolo by mohla stihnúť trojica Gibson, Pienaar a Arouna Koné. U tria Mirallas, Oviedo a Lacina Traoré sa to nepredpokladá. Roberto Martínez nemôže rátať ani s Garrethom Barrym, ktorý tu hosťuje práve z Manchestru.

    Hostia majú so skladaním úvodnej jedenástky podstatne menej starostí. Po krátkom výpadu sa im vracia i David Silva.
    Manuel Pellegrini tak nemôže rátať iba s Jesúsom Navasom, ktorého trápi zranené koleno a dlhodobým maródom Matijom Nastasičom.

    Nielen vzhľadom k absenciám je favoritom dnešného stretnutia Manchester City. Pre Toffees ale hovorí výborná domáca bilancia zo vzájomných zápasov. V Goodison Parku sa im ale darí i celkovo, keďže s mužstvami z TOP 10 tu ešte tento rok neprehrali.
    Otázne teda zostáva, ako sa vysporiadajú s početnými absenciami a majstrovskými chúťkami Citizens.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.

    Erik Farkaš

    Góly: 11. Barkley(Naismith), 65. Lukaku(Baines) – 22. Agüero(Touré), 43. Džeko(Milner), 48. Džeko(Nasri)

    Karty:   39. García (MC), 66. Demichelis (MC), 83. Džeko (MC)


    Everton FC: Howard – Stones, Jagielka (C), Alcaraz – Coleman, Barkley, McCarthy, Osman, Baines – Naismith, Lukaku
    Náhradníci: Joel Robles – Hibbert, McGeady, Deulofeu, Distin, Garbutt, Ledson
    Manažér: Roberto Martínez (ESP)

    Manchester City: Hart – Zabaleta, Kompany (C), Demichelis, Clichy – Milner, Javi García, Yaya Touré, Nasri – Džeko, Agüero
    Náhradníci: Pantilimon – Lescott, Negredo, Kolarov, Silva, Fernandinho, Jovetič
    Manažér: Manuel Pellegrini (CHI)

    Rozhodca: Lee Probert – S. Burt, M. McDonough – J. Moss