Jablonec – Jihlava 1:1 (kon.) | Sparta Praha – Mladá Boleslav 4:0 (kon.)
koniec
AC Sparta Praha
4:0 (1:0)
FK Mladá Boleslav
cz Nedeľa 12.05.2013, 19:00 • Generali Arena • Gambrinus liga
     
    Sparťanští hráči si užívají děkovačku s "kotlem" i fanoušky na protilehlé tribuně a po sérii čtyř nezdarů si mohou užívat zaslouženého vítězství.

    S konstatováním, že Sparta díky skvělému druhému poločasu jasně přehrála Mladou Boleslav a stáhla manko na lídra z Plzně na rozdíl dvou bodů se z Letné loučí Tomáš Kohlmann a přeji příjemný zbytek neděle. (20:51:40)
     
    Sparťané na Letnou poráží Mladou Boleslav 4:0, když hattrickem se zaskvěl David Lafata a ke sparťanskému úspěchu přispěl brankou i Jiří Jarošík.

    Hosté odehráli na Letné dobrou partii pouze v prvním poločase, kde až do závěrečných sekund drželi bezbrankovou remízu. Těsně před odchodem do šaten ale skóroval David Lafata a když po hodině hry zvýšil Jiří Jarošík na 2:0, stal se zbytek zápasu hrou kočky s myší. Hosté vytvářeli katastrofální chyby v defenzivě a ještě mohou děkovat brankáři Millerovi, že je zachránil od naprostého debaklu.
     
    Konec zápasu.
     
    90+1
    Po přesném Hybšově pasu v závěrečných sekundách tentokrát mířil na Millera osamocený Přikryl, mladoboleslavský brankář ovšem znovu zachránil své spoluhráče v poli a následně pokryl i Přikrylovu dorážku.
     
    90+1
    Utkání se dohrává pro druhý poločas velmi netypicky, hosté kombinují s míčem na útočné polovině. Ovšem stále velmi daleko od sparťanské branky.
     
    90
    Sparťanští fanoušci si přeji "bůra" v boleslavské síti, ovšem sudí Franěk přidává k druhému dějství pouze jedinou minutu.
     
    89
    Sparta právě vstřelila branku!
    Do zoufalé mladoboleslavské obrany vtrhli Krejčí s DAVIDEM LAFATOU, který doklepl do sítě přesnou přihrávku svého spoluhráče a vstřelil jednu ze svých nejjednodušších branek v sezóně.
     
    88
    Smejkal nepřesným pasem na Opielu znovu míč pouze odevzdal sparťanům.
     
    87
    Vácha šikovným lobem našel na levém křídle osamoceného Krejčího, ten z první posílal míč před branku na nabíhající Lafatu s Přikrylem, ovšem nasměroval jej přímo k brankáři Millerovi.
     
    87
    Hosté už pouze zoufale odevzdávají míče a brání se sparťanským útokům.
     
    85
    Dvě obrovské šance pro Spartu! Nejdříve se po rychlé souhře uvolnil Přikryl, jehož ránu Miller výborným zákrokem vyrazit, po další matné práci jeho spoluhráčů v obraně se ještě k dorážce probojoval Hybš, křižnou ránou ale minul vzdálenější tyč Millerovy branky.
     
    85
    Smejkal si ve středu hřiště počínal nedovoleně v souboji s Lafatou, sparťané budou rozehrávat míč z klidu.
     
    84
    Po rychlé souhře Přikryla s Krejčím se v postavení mimo hru ocitl Pavel Kadeřábek.
     
    83
    Po následném centru Krejčího od rohového praporku hlavičkoval Lafata v záklonu vysoko nad hostující branku.
     
    82
    Do dalšího šance se probíjel Lafata, ovšem v zakončení mu zamezil Kúdela.
     
    81
    Poslední střídání dnešního zápasu. Tribuny aplaudují dnešnímu výkonu Václava Kadlece, ten přepouští místo Tomáši Přikrylovi.
     
    80
    Druhé střídání Sparty, Josefa Hušbauera nahrazuje Aleš Čermák.
     
    79
    Znovu se nehraje, na trávníku je ošetřován Nešpor.
     
    79
    Brankář Vaclík pořádně zariskoval přihrávkou obsazenému Kadeřábkovi, ten byl hned při zpracování míče zdvojen a o balón přišel, následně jej ale dobrým obranným skluzem dokázal odehrát do zámezí.
     
    77
    Na sparťanské polovině musí být ošetřen Hušbauer, už ale za asistence lékařů odchází k pokračování ošetření za postranní čáru.
     
    75
    Bude se střídat na obou stranách, nejdříve mění sestavu domácí, kteří vysílají do boje Kadeřábka místo Vidličky.

    Hosté pak mění složení stoperské dvojice, závěrečnou čtvrthodinu si zahraje Smejkal, kterému přepustil místo Ševinský.
     
    74
    Dnešní souboj na Letné sleduje 8 152 fanoušků.
     
    73
    Sparta právě vstřelila branku!
    Druhé fatální selhání mladoboleslavské obrany během několika sekund! Tentokrát se za obrannou linii zapomněl na pravé straně Jan Bořil, Hušbauer toho využil k přesnému pasu DAVIDU LAFATOVI, jenž také spěchal nikým neatakován k Millerovi a vedl si podstatně lépe než Kadlec, když mladoboleslavského brankáře překonal a zvyšuje na 3:0!
     
    72
    Kadlec se vyhl ofsajdové pasti a pelášil zcela osamocen vstříc Millerovi, mladoboleslavský brankář se ale zaskvěl výborným zákrokem. Kadlec se poté ještě dostal k odraženému míči, přihrál před branku Krejčímu, kterému ale podjela noha a nedokázal akci zakončit.
     
    71
    Hosté se probojovali až do pokutového území Sparty, tam si Sivrič zasekl míč kolem Švejdíka, následná přihrávka Slobodovi byla nepřesná.
     
    70
    Kadlec získal prostor pro průnik středem hřiště, před pokutovým územím mu ale stačil ustřelit míč od kopačky Ševinský.
     
    69
    Štohanzl strávil dobré dvě minuty u mladoboleslavské střídačky, už se ale vrací na hřiště a hosté pokračují v plném počtu.
     
    68
    Druhé střídání hostů, Ondřejka přepouští místo na hřišti Slobodovi.
     
    67
    Možnost pro hosty. Šírlův centr Nešpor sklepl pro Štohanzla, jenž se bez přípravy opřel do míče, ovšem prostor mezi třemi tyčemi netrefil o několik metrů.
     
    66
    Nešpor ostře zasáhl Hušbauera po odehrání míče, sudí Franěk ale jeho počínání výrazně nad rámec pravidel zřejmě neviděl a nechává ve hře pokračovat.
     
    65
    Ševinský měl plné nohy práce, aby si dokázal poradit s Kadlecem, který dostal dobrý pas na pravé křídlo, ovšem bolelavský stoper byl u míče včas a dokázal jej odehrát do zámezí.
     
    64
    Po souhře s Lafatou Matějovský narýsoval kolmici za boleslavskou obranu hledající rozběhnutého Hušbauera, poslal mu ale příliš dlouhý pas a brankář Miller měl k míči daleko blíž.
     
    62
    Sparta právě vstřelila branku!
    Druhá střelecká radost sparťanů! Na Váchův centr z následné standardní situace si naskočil JIŘÍ JAROŠÍK a hlavou nekompromisně zakončil do protipohybu brankáře Millera!
     
    62
    Ševinský nedovoleně zastavil rozběhnutého Hušbauera a stává se prvním žlutým hříšníkem dosavadního průběhu utkání.
     
    61
    Kadlec byl zválcován ve středu hřiště Ševinským, sudí Franěk ponechal Spartě výhodu, ovšem Krejčí s Hušbauerem se na levém křídle prosadit nedokázali a nadějná akce domácích končí pouze odkopem od Millerovy branky.
     
    58
    Na pravém křídle získal dostatek prostoru k centru Vidlička, ten vyzval k zakončení Lafatu, ovšem sparťanský kanonýr v bezprostřední blízkosti branky na míč jen těsně nedosáhl.
     
    57
    Hušbauer lobovaným pasem hledal za boleslavskou obranou Kadlece, ten byl zřejmě v ofsajdu a přenechal náběh na míč Lafatovi, ten se ale nedokázal prosadit přes Ševinského.
     
    57
    Krejčí hledal před brankou prudkým centrem Kadlece, míč k němu nepustil Kúdela.
     
    55
    Opiela nakopl míč na hranici pokutového území, tam Nešpor vyhrál osobní souboj se Švejdíkem, sklepl míč pro nabíhajícího Šírla, ten ale zakončil akci velmi nepřesnou střelou.
     
    54
    Ondřejka přetaženým centrem hledal na rohu pokutového území Bořila, ten se nedokázal prosadit v hlavičkovém souboji dvou netradičních hlavičkářů s Krejčím.
     
    52
    Hosté poprvé mění svoji sestavu, ze hry je stažen Jan Chramosta, střelec vítězné pohárové branky v odvetném semifinále tady na Letné. Do hry místo něj vbíhá Jan Štohanzl.
     
    51
    Sparťané rozehrávali útočnou akci od stoperské dvojice, Vidlička si okamžitě nabíhal do útočných pozic, čímž Matějovský suploval pozici pravého beka, ovšem po kapitánově souhře s Kadlecem domácí o míč přichází, Kadlecova přihrávka byla nepřesná.
     
    50
    Hušbauer převzal míč od Matějovského a z dobrých pětadvaceti metrů natáhl k pořádnému projektilu, který proletěl jen těsně nad hostující brankou.
     
    50
    Vidlička nakopl míč směrem k Lafatovi, ten ale byl na hrotu příliš osamocen a pouze prodloužil balón k brankáři Millerovi.
     
    48
    Po Opielově přetaženém centru Sivrič předčil v hlavičkovém souboji Vidličku, ovšem míč se odrazil mimo střelecký úhel a následným zpětným pasem před branku chorvatský fotbalista už nedokázal najít žádného ze spoluhráčů.
     
    46
    V závěru úvodní minuty druhého dějství Švejdík přesným pasem uvolnil na pravém křídle Hušbauera, na jeho centr si k přední tyči nabíhal Lafata, ovšem souboj s brankářem Millerem vyhrát nedokázal a navíc to byl právě Lafata, od koho se míč odrazil za boleslavskou branku.
     
    46
    Do druhého poločasu vstoupily oba celky beze změn v sestavách.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Ještě před rozehrávkou rozhodčí Franěk ukončil první poločas. V něm jsme viděli především bitvu mezi oběma "šestnáctkami", v jediných výraznějších šancích se nedokázali prosadit Kadlec se Sivričem a tak se skóre měnilo až ve skutečně posledních sekundách, kdy Krejčí vyzval ke skórování Davida Lafatu a zkušený střelec se nemýlil.

    Druhé dějství začne přibližně v 20:01.
     
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Sparta právě vstřelila branku!
    V samém závěru prvního poločasu Sparta udeřila! Na perfektní Krejčího centr si naskočil DAVID LAFATA a přes Šírla zavěsil míč k tyči Millerovy branky!
     
    45
    Sudí Franěk k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
     
    44
    Matějovského ztráta míče vedla k největší dosavadní šanci hostů! To když Boleslavští rychle přenesli hru až do pokutového území Sparty, tam se dokázal uvolnit Sivrič, v klíčovou chvíli ale chorvatský záložník nedokázal dobře vystřelit a poslal míč až téměř k protějšímu rohovému praporku.
     
    43
    Bořil u pravé postranní čáry neobehrál Matějovského, ten měl dostatek prostoru k rychlému útočnému výpadu, v jeho pokračování si ale Matějovský naložil příliš velké sousto a proti čtyřem protihráčům nedokázal míč udržet.
     
    43
    Vácha hledal nákopem na pravé křídlo Krejčího, toho ale našel pouze v postavení mimo hru, které neuniklo pomeznímu sudímu Patákovi.
     
    42
    Středočeši se pak dokázali ubránit i následnému rohovému kopu.
     
    41
    Daleko zajímavěji to pro Spartu vypadalo po dlouhém autovém vhazování Vidličky. Míč v pokutovém území propadl až ke Kadlecovi, jenž se objevil u tyče před Millerem, tísněn Ševinským ale zakončit nedokázal.
     
    41
    Po Krejčího centru z rohového kopu ale sparťané Millera nedokázali nijak ohrozit.
     
    40
    Autové vhazování Hybše chtěl Kúdela odkopnout do pole, ovšem míč netrefil ideálně a kulatý nesmysl se odrazil za boleslavského obránce, což rezultuje v rohový kop.
     
    38
    Po delší době zajímavá akce před jednou z branek. Kadlec z nelehké pozice u rohového praporku vyslal do pokutového území velmi povedený centr, Hušbauer ale na míč nedosáhl a pouze zasáhl Jana Bořila, vzhledem k odpískanému faulu Hušbauera už následné zakončení Krejčího bylo zbytečné.
     
    37
    Matějovský procedil svoji přihrávku za boleslavskou obranu na hranici pokutového území, tam ale byl nachytán v ofsajdu Ladislav Krejčí.
     
    36
    Souhra Chramosty se Šírlem mezi trojicí protihráčů neprošla, Vácha poté o Šírla zahrál míč do zámezí a vhazovat bude Sparta.
     
    34
    Švejdíkův velmi nepovedený centr snadno zastavil Ševinský.
     
    33
    Sparťany zatím trápí časté ztráty míče při rozehrávce, teď se další dopustil Vidlička. Tentokrát ale stačili domácí zastavit útočnou snahu soupeře v samém zárodku.
     
    32
    Hosté bojovali o posun s míčem u rohového praporku, jejich akce ale končí odmávaným a posléze odpískaným ofsajdem Nešpora.
     
    30
    Sivrič nasměroval svůj centr na Nešpora, před ním stačil odehrát míč na rohový kop Matěj Hybš.
     
    29
    Opielův centr doletěl pouze do Vaclíkovy náruče a sparťanský brankář může rozehrávat další akci domácích.
     
    29
    Z následné standardní situace Severočechů ale brankář Vaclík nebyl nikterak zaměstnán.
     
    28
    Hosté se vydali ve třech na útočnou polovinu, jejich aktivitu přerušil Matějovského faul na Chramostu a ač sparťané s hvizdem sudího Fraňka nesouhlasí, bude se kopat proti jejich brance.
     
    27
    Po následném rohovém kopu Váchy hosté míč odrazili pouze k Matějovskému, ten volil zpětný třicetimetrový pas na Váchu, kterému se nepovedl ani druhý centr během této akce.
     
    26
    Kadlec si vyměnil míč s Matějovským, následný centr srazil Šírl za vlastní branku.
     
    25
    Šírlův centr se neujal, od sparťanské branky odhlavičkoval míč Matěj Hybš.
     
    24
    Nešpor byl při zpracování míče u postranní čáry tísněn Hybšem, dokázal ale balón udržet a rozehrát na Ščuka.
     
    23
    Matějovský získal míč před pokutovým územím Mladé Boleslavi, mírně si jej posunul a z osmnácti metrů se pokusil přelstít Millera šikovným obloučkem, nasměroval jej ale pouze na horní síť hostující branky.
     
    22
    Hosté rozehráli rohový kop po zemi, následný centr Chramosty směřoval na Ščuka, kterému se pod nohy vrhl Jarošík, míč se od bojující dvojice odrazil za sparťanskou branku a odkopávat bude Tomáš Vaclík. Hosté se marně dožadovali odpískání pokutového kopu za údajný faul Jarošíka.
     
    21
    Po kombinační souhře hostů před pokutovým územím domácích se do míče opřel Jan Bořil, jeho tečovaná rána se ale zakroutila směrem od branky.
     
    19
    Sparťané napadali rozehrávku Středočechů až k brankáři Millerovi, jeho lobovanou přihrávku na Bořila musel bývalý žižkovský obránce prodloužit pouze do zámezí.
     
    18
    Po Krejčího centru od rohového praporku sudí Franěk píská útočný faul sparťanů na brankáře Millera.
     
    17
    Sparťané ale akci dohráli až do souhry Krejčího s Lafatou, jenž se ale do zakončení v poslední fázi akce nedostal a domácí budou ve své útočné snaze pokračovat rohovým kopem.
     
    17
    Před boleslavskou branku to teď létalo z obou stran. Kadlec uvolnil na pravém křídle Vidličku, jeho centr proletěl pokutovým územím až na opačnou stranu k Hybšovi, ani centr mladého levého obránce se ale neujal.
     
    16
    Krejčí se dostal s míčem k útočnému rohovému praporku, tam včas zasáhl Kúdela a skluzem ustřelil Krejčímu míč od kopačky.
     
    15
    Sivričův centr letěl pouze do brankoviště, kde je vládcem Tomáš Vaclík, který snadno zasáhl a výhozem rozehrává míč na své spoluhráče v obranném kvartetu.
     
    14
    Dalekonosný pokus vypustil ze své pravačky Vácha, vedl si však neúspěšně, neboť jeho rána byla velmi nepřesná.
     
    13
    Hosté získali míč a Ondřejka se svými spoluhráči rychle spěchal do útoku, po ztrátě míče ale právě on přibrzdil opačnou rychlou snahu Sparty taktickým faulem na Matějovského.
     
    12
    Sparťané kombinují s míčem na útočné polovině, daří se roztahovat obranu Boleslavi až k oběma postranním čarám. Cesta do finální fáze je přesto ucpaná.
     
    10
    Nešpor bojoval o míč v pokutovém území Sparty se Švejdíkem, ten ale dokázal balón odkopnout, navíc sudí Franěk viděl faul boleslavského útočníka a Sparta bude rozehrávat míč z klidu.
     
    9
    Na opačné straně hřiště si našel prostor k zakončení Lafata, střela z dvaceti metrů mu ale zcela nesedla a míč se dokutálel vedle Millerovy branky.
     
    8
    Hosté získali standardní situaci v hloubi útočné poloviny, přetažený centr Šírla ale stahuje ze vzduchu Vaclík.
     
    6
    V další sparťanské příležitosti se ocitl Vidlička, ovšem jeho rána levačkou byla nadražena vysoko nad hostující svatyni.
     
    5
    Krejčí nakopl míč za obranu Mladé Boleslavi, kde Kadlec přetlačil Ševinského a zčistajasna se ocitl zcela osamocen před Millerem, v obrovské šanci ale nedokázal vyzrát na soupeřova brankáře a Miller udržel nulu na kontě inkasovaných branek.
     
    4
    Krejčí se dral z levého křídla do pokutového území, tam byl zdvojen Kúdelou a Bořilem, proti početní převaze se prosadit nedokázal a odkopávat od své branky bude Miroslav Miller.
     
    3
    Při rozehrávce atakovaný Vidlička vrací míč brankáři Vaclíkovi, ten v nouzi odkopává za postranní čáru.
     
    2
    I hosté se s úvodní rozehrávkou nezdržovali a okamžitě zamířili na útočnou polovinu, v akci budou pokračovat prostřednictvím autového vhazování.
     
    1
    Sparťané se okamžitě po úvodním hvizdu vrhli do útoku a Kadlec směřoval přihrávku do pokutového území, nedokázal ale najít Lafatu ani Krejčího.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Letenským stadiónem zní klubová hymna "Zpívej, kdo jsi Sparťanem!". Za pár okamžiků sestava rozhodčích vedená Pavlem Fraňkem přivede fotbalisty obou celků na hrací plochu.
     
    Zatímco sparťanský kouč Vítězslav Lavička postavil zcela očekávanou základní sestavu, tak na druhé straně Ladislav Minář se nakonec musí obejít i bez Davida Jarolíma, naopak po zranění se do základní sestavy vrací Radek Šírl. Místo potrestaného Johany a zraněného Dosoudila by pak ve středu obrany měl se Ševinským operovat obvykle krajní obránce Ondřej Kúdela.
     
    Patnáct minut před úvodním výkopem je Generali Arena zatím pouze zřídka zaplněná, většina fanoušků po okolních hospodách a barech sledovala napínavé hokejové utkání a teprve se přesouvá na stadión.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Vaclík – Vidlička, Švejdík, Jarošík, Hybš – Hušbauer, Vácha, Matějovský – Kadlec, Krejčí – Lafata

    FK Mladá Boleslav: Miller – Bořil, Kúdela, Ševinský, Šírl – Sivrić, Opiela, Ščuk, Ondřejka – Chramosta, Nešpor

    Rozhodčí: Franěk – Nádvorník, Paták.
     
    Příjemný večer z pražské Letné! V místní Generali Areně uzavřou nedělní program Gambrinus ligy fotbalisté domácí Sparty a Mladé Boleslavi.

    Pro oba týmy je to třetí vzájemný zápas během uplynulých jedenácti dní, přičemž v pohárovém dvojboji byli podstatně úspěšnější Středočeši, kteří po domácí remíze 1:1 dokázali tady na Letné otočit nepříznivý vývoj zápasu a zvítězit 2:1. Tím se probojovali do finále poháru, v němž už v pátek vyzvou v Chomutově Jablonec.

    AC SPARTA PRAHA

    Sparta vstupuje do utkání výrazně podpořena včerejší bodovou ztrátou lídra z Plzně a může své manko stáhnout případným vítězstvím až na dva body, což by ji tři kola před koncem dávalo stále ještě reálné naděje na mistrovský titul. Zatím, dlouho před úvodním výkopem, je ale stav samozřejmě 0:0 a Spartu čeká ještě plno práce, aby dnešní zápas dovedla do vítězného konce. Určitě ji k tomu nepomůže Leo Kweuke. Kamerunský hromotluk v pohárové odvetě s dnešním soupeřem došlápl na kotník Dosoudila a od disciplinární komise již stačil vyfasovat historický trest na 12 zápasů. Kromě něj bude Sparta postrádat i dlouhodobě zraněné obránce Zápotočného s Holkem. Oproti odvetě Poháru České pošty by se do sestavy měli vrátit Vaclík, Matějovský a Lafata, základní osa týmu.

    FK MLADÁ BOLESLAV

    Hosté budou moci využít výborného psychického rozpoložení, které získali postupem do pohárového finále, ovšem jejich dnešní ambice na úspěch i v ligovém zápase na Letné jsou výrazně ohroženi zdravotní situací v týmu. Kromě Dosoudila, jenž střet s Kweukem odnesl zlomenou holenní kostí, nedohrál kvůli přetrženému křížovému vazu v koleni Lukáš Magera a delší čas už jsou mimo hru Janíček, Kysela, Zahustel, Šírl, Brunclík, Rolko a Smejkal. Když k tomu připočteme trest pro Johanu, který si dnes odpykává za vyloučení právě v pražské odvetě poháru, tak trenér Minář postrádá skoro celou jedenáctku fotbalistů.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.

    Tomáš Kohlmann

    Góly: 45+1. Lafata (Krejčí), 62. Jarošík (Vácha), 73. Lafata (Hušbauer), 89. Lafata (Krejčí)

    Karty:   62. Ševinský (MBL)


    AC Sparta Praha: Vaclík – Vidlička (75. Kadeřábek), Švejdík, Jarošík, Hybš – Hušbauer (80. Čermák), Vácha, Matějovský – Kadlec (81. Přikryl), Lafata, Krejčí
    FK Mladá Boleslav: Miller – Bořil, Kúdela, Ševinský (75. Smejkal), Šírl – Sivrić, Opiela, Ščuk, Ondřejka (68. Sloboda) – Chramosta (52. Štohanzl), Nešpor

    Rozhodca: Franěk – Nádvorník, Paták

    Diváci: 8 152