Liverpool – Everton 1:1 (kon.) | Chelsea – Aston Villa 3:0 (kon.) | Crystal Palace – Leicester 2:0 (kon.)
Hull City – Manchester City 2:4 (kon.) | Manchester United – West Ham 2:1 (kon.) | Southampton – QPR 2:1 (kon.)
Sunderland – Swansea 0:0 (kon.) | Arsenal – Tottenham 1:1 (kon.)
koniec
Arsenal FC
1:1 (0:0)
Tottenham Hotspur
Sobota 27.09.2014, 18:30 • Emirates Stadium (Londýn) • Anglická Premier League
Predzápasové kurzy
     
    175 North London derby sa práve skončilo. Po vyrovnanej úvodnej časti patrilo druhé dejstvo Kanonierom Arséna Wengera, ktorí ale paradoxne prehrávali. Dialo sa tak za súvislého tlaku Gunners, ktorý ale dlho neprinášal gólové ovocie. Štvrťhodinu pred koncom to zmenil až Alex Oxlade-Chamberlain, ktorý prekonal v tomto prípade už bezmocného Huga Llorisa. Arsenal sa v závere pokúšal aj o dokonalý obrat, na ten už ale jeho snaha nestačila. Dnešné stretnutie nám teda nedalo priamu odpoveď na otázku, kto je pánom severného Londýna.

    Možno sa tak stane v jarnom odvetnom stretnutí, ale to je už iný príbeh. S anglickou Premier League sa pre dnešok s vami lúčim, ďakujem za pozornosť. (20:33:21)
     
    90+6
    Koniec zápasu.
     
    90+5
    Arsenal na druhej strane mohol rozohrávať ešte jeden rohový kop, ktorý posielal späť na bránku Mertesacker, no Alexis Sánchez po jeho priťuknutí nedokázal zakončiť.
     
    90+4
    Jan Vertonghen sa i v tejto situácii odhodlal k odvážnemu vyvezeniu lopty, no po jej strate to naopak horelo na druhej strane, kde hasil Aaron Lennon.
     
    90+3
    Arsenal už ale zrejme taktiež nemá dostatok energie, aby rozhodol dnešné North London derby. Do konca dve minútky.
     
    90+2
    Tottenham teraz zbiera cenné sekundičky na súperovej polovici, kde drží loptu Emmanuel Adebyor. Spurs už hrajú výhradne na bod.
     
    90+1
    V akcii sa ocitol i štvrtý arbiter Craig Pawson, ktorý spoločne s Michaelom Oliverom pridáva ešte päť nadstavených minút!
     
    90
    Alexis Sánchez sa zadarmo snažil vypýtať voľný kop, no Michael Oliver jeho hereckú vložku priamym kopom neocenil.
     
    89
    Medzitým sme ale novu hrali, keď sa na ofenzívny výpad po pravej strane vydal Eric Dier, ktorý však poslal loptu len na tribúnu.
     
    88
    Bola to už vôbec deviata žltá karta, čo je na Britských ostrovoch a zvlášť v Premier League nezvyk. Rozhodcovia tu situácie posudzujú o niečo citlivejšie.
     
    87
    Callum Chambers sa ale žltému napomínaniu na druhej strane nevyhol, keď na polke stiahol práve unikajúceho Lennona.
     
    86
    Michael Oliver ale v tomto prípade nechal svoju kapsu na pokoji a vzruch nepriniesla ani štandardka Gunners.
     
    85
    O druhé žlté napomínanie si zas koledoval Aaron Lennon, ktorý na ľavej strane nedovolene zastavoval Calluma Chambersa.
     
    84
    Danny Rose dostal ešte na rozlúčku žltú kartu, ktorá nasleduje za zdržovanie hry, keď po po príchode lekárskeho tímu Spurs vstal ako rybička.
     
    84
    Danny Rose pre zranenie skutočne nemôže pokračovať ďalej a zapisuje sa tak už na beztak bohatú listinu vynútených striedaní. Namiesto neho už na trávniku vidíme Erica Diera.
     
    83
    Toto sú ale nepríjemnosti i pre Tottenham, keď na zemi zostáva ležať Danny Rose. Zrejme budeme musieť striedať.
     
    82
    Ale vidíme to i naďalej. Arsenalu vyrovnanie nestačí a naďalej sa tlačí dopredu. Do konca ešte nejakých desať minút.
     
    81
    Mauricio Pochettino má k dispozícii ešte jednu zmenu. To profesor Arséne Wenger už prestriedal pomerné dávno.
     
    80
    Je to tak, Nacer Chadli taktiež nepôsobí práve zdravým dojmom a strelca úvodného gólu derby nahradí alžírsky bojovník Bentaleb.
     
    79
    Cazorlov pokus ale smeroval presne do náruče Huga Llorisa, ktorý následne zakopáva loptu. Zrejme budeme musieť znovu striedať.
     
    78
    Obrat možno príde po rohovom kope z ľavej strany, ktorý bude nasledovať po zrazenej strele Calluma Chambersa.
     
    76
    Na koni je razom Arsenal, ktorý sa pokúša o absolútny obrat. Zatiaľ sa zdá, že by tomu tak skutočne mohlo byť.
    OXLADE-CHAMBERLAIN - 1:1
     
    74
    Arsenal FC dal gól!
    Gunners napokon svoju územnú prevahu predsa len pretavili na vyrovnávajúci gól Huga Llorisa. Chambersov center síce ešte odvracal Kyle Naughton, no Lamela následne na šestnástke pri odkope zluftoval a bolo zle. K lopte sa dostal Alexis Sánchez, ktorý prihrával pod seba na Cazorlu, ktorý skákavým pokusom pálil pred bránku. Tam síce v krkolomnej pozícii nedokázal zakončiť Danny Welbeck, no ALEX OXLADE-CHAMBERLAIN sa s tým už nemazal a bombou pod brvno vyrovnáva na 1:1!
     
    73
    Krátko nato sa domáci konečne vyhli nedovolenému zákroku zo strany od podlahy hrajúceho Tottenhamu, ktorá takmer skončila gólom. Vyrovnanie na Emirates Stadium ale ešte neprichádza. Na ľavej strane výborne zapracoval Mesut Özil, ktorý prepasíroval loptu pred šestnástku na Chambersa, ktorý pálil z prvej. Jeho nádherný volej sa vzniesol ponad klbko hráčov v modro-bielom, no hornú konštrukciu Llorisovej bránky tesne minul.
     
    72
    Továrenský bojovník z Britských ostrovov Ryan Mason teraz poriadne prebrúsil jedného z domácich hráčov a taktiež sa zapisuje na žltú listinu Michaela Olivera.
     
    71
    Aktívne pracoval na ľavej strane bek Gibbs, ktorý centroval do ramena Naughtona a tak boli jeho penaltové protesty právom márne.
     
    70
    Hosťom sa zatiaľ darí i takýmto spôsobom kúskovať hru. K tomu si prirátajme i mnoho striedaní, Arsenal nemá ľahké dostať sa do tempa.
     
    69
    Aaron Lennon teraz poriadne premasíroval členok Pera Mertesackera, čo Michael Oliver ocenil žltou kartou. Cazorlu zas následne nedovolene zastavil Adebayor a taktiež si zblízka pozrel kartičku rovnakej farby.
     
    68
    Na pravej strane teraz pre zmenu pracovala dvojica Chamberlain a Chambers, no z ich spolupráce rezultoval iba center na Vertonghena.
     
    67
    Kanonieri mohli rozohrávať aspoň rohový kop, ktorý však preletel nahustené klbko hráčov v malom vápne.
     
    66
    Arsenal to teraz krútil po ľavej strane, kde pracoval Kieran Gibbs, no ten cez dobre bránaiceho Naughtona neodcentroval.
     
    65
    Tempo futbal by teoreticky mohol pokračovať až do konca zápasu. Arsenal sa teraz snaží dobývať bránku Huga Llorisa, zatiaľčo Kohúti kikiríkajú po rýchlych protiútokoch.
     
    64
    Zápas má teraz grády, hrá sa z jednej strany na druhú, úvodný gól mu jednoznačne dodal absolútne rozdielne kontúry.
     
    63
    Strieda i druhá strana. Arséne Wenger používa svoju poslednú možnosť na striedanie v zápase, kedy Wilshera nahradí Alexis Sánchez.
     
    62
    Trávnik po hodine hry opúšťa dnes nie práve výrazný ťahúň Tottenhamu Christian Eriksen, ktorého nahrádza Aaron Lennon.
     
    61
    Étienne Capoue sa v tejto sezóne pokúsil (440) i zrealizoval (392) prihrávok spomedzi všetkých hráčov v súťaži. Na druhej strane Arsenal posledne(Aston Villa 3:0) vyprodukoval najviac presných pasov (814) od apríla 2012, kedy sa mu to podarilo proti Wolverhamptonu.
     
    59
    Arsenal mohol ale veľmi rýchlo vyrovnať a len kúzla francúzskeho mága Huga Llorisa teraz držia Spurs na koni. Voľný kop z vyše dvadsiatich metrov rozohrával Santi Cazorla, ktorý centroval presne na hlavu Pera Mertesackera. Nemecký kapitán hlavičkoval veľmi prudko, no nie už tak presne. Lloris sa stihol po lopte vrhnúť včas a vyraziť loptu aspoň pred seba. Guľatý nezmysel tam na okamih poskakoval, až ho na dvakrát predsa len lapil Hugo Lloris.
     
    58
    Nacer Chadli inkasuje za svoju vášnivú gólovú oslavu žltú kartu, ktorá mu však v danej situácii ale určite vadiť nebude.
    CHADLI(LAMELA) - 0:1
     
    56
    Tottenham dal gól!
    Kohúti napriek domácemu tlaku idú senzačne do vedenia! Keď sa už zdalo, že gól Arsenalu je len otázkou času, tak zahrmelo na druhej strane! Per Mertesacker lajdácky rozohrával na Flaminiho, ktorý si nedal pozor a nechal sa prepadnúť Eriksenom, ktorý bol navyše faulovaný francúzskym stredopoliarom. Spurs, respektíve Érik Lamela ale dostali výhodu, ktorú argentínsky hráč využil na výbornú prihrávku do strany na NACERA CHADLIHO, ktorý krížnou strelou zo šestnástky posiela Kohútov do vedenia!
     
    54
    Özilov center od pravej rohovej zástavky smeroval na hlavu Dannyho Welbecka, ktorý sa cez Capoueho nepretlačil. Následne neuspel ani Per Mertesacker, ktorého v súboji kapitánov zablokoval výborný Younés Kaboul. Páliť tak napokon mohol až striedajúci stredopoliar Mathieu Flamini, ktorého ľavačka sa ale zo šestnástkového oblúku krútila tesne mimo ľavej žrdi. Lloris mal zrejme všetko pod kontrolou.
     
    53
    Arsenal pokračuje v nápore rohovým kopom z pravej strane ktorý bude rozohrávať Mesut Ozil, ktorého začína byť vidieť čoraz viacej.
     
    52
    Pokiaľ by v dnešnom zápase padli aspoň štyri góly, stalo by sa North London derby vôbec najgólovejšou vzájomnou konfrontáciou v rámci Premier League. Zatiaľ nám tieto zápasy ponúkli 126 gólov.
     
    51
    Gunners sa po štandardnej situácii nepresadili, keď výborne odvracal dnešný hrdina Kohútov a zároveň ich kapitán Kaboul.
     
    50
    Arsenal vstúpil do druhej časti veľmi svižne, no ani Özilova tutovka ešte otvárací gól neprináša. Na polovici ihriska nakopol motor Alex Oxlade-Chamberlain, ktorý si postupne vymieňal loptu s Jackom Wilsherom. Ten následne spred šestnástky prihrával pomedzi obrancov do šance Özilovi, ktorý sa výborne zorientoval vo vápne, no vybiehajúceho Llorisa nemecký majster sveta neprestrelil. Francúz sa zaskvel výborným zákrokom, nasledovať bude iba rohový kop. Tlak Gunners narastá.
     
    49
    Arsenal sa v úvode druhej časti snaží o priamočiarejší prechod do ofenzívy. Zatiaľ to na defenzívu Spurs platí.
     
    48
    Po Chamberlainovej prihrávke čaroval na druhej strane i Cazorla, ktorého následný center do vápna odvracal Kaboul. Z neho však rezultovala iba nepresná koncovka vysoko nad v podaní Gibbsa.
     
    47
    Tottenham začínal svoje ofenzívne ťaženie v druhej časti rohovým kopom z ľavej strany, ktorý ale stačil odvrátiť Koscielny.
     
    46
    Na Emirates Stadium budeme pokračovať samozrejme i druhým dejstvom. Jeho úvodný výkop obstarali hostia. V polčase sme nestriedali.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.


     
    Úvodné dejstvo na Emirates Stadium prinieslo svižný futbal vo vysokom tempe. Šance sa už ale rodili o niečo ťažšie. Tie najväčšie prišli na oboch stranách po pohotových koncovkách zo šestnástky v podaní Gibbsa, respektíve Emmanuela Adebayora. V oboch prípadoch si však gólmani svoje miesta zastali. Úvodná časť prvej polky patrila domácim, tá druhá už osmeľujúcim sa Spurs. Proti Kanonierom hovoria i zranenia dvoch stredových záložníkov Artetu s Ramseym, pričom v ideálnej pohode nie je ani Jack Wilshere.

    Nesmierne zaujímavé North London derby pokračuje o 19:34.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    45+2
    Trojminútové nadstavenie ponúklo ešte jednu veľmi zaujímavú koncovku na druhej strane, kde Tottenham vyrovnal stav gólových príležitostí na 1:1. Dlhá lopta za obranu Gunners objavila na hranici šestnástky Emmanuela Adebayora, ktorý sa šikovne zvrtol okolo Koscielneho. Následne už z vnútra šestnástky dokázal i vystreliť k ľavej žrdi, no tam sa včas presúval gólman Szczesny. Ten svoj prvý vážny zákrok v zápase zvládol, pokračujeme bez gólov.
     
    45+1
    Stehenný sval Aarona Ramseyho nevydržal a v závere úvodného dejstva musí taktiež vynútene striedať. Na jeho miesto prichádza Santi Cazorla.
     
    45
    Ďalšie nepríjemnosti postretli Aarona Ramseyho, ktorý ako druhý stredný záložník poputuje predčasne pod sprchy.
     
    44
    Výbornú šancu si ale na druhej strane vypracovali domáci, ktorí mohli ísť zaslúžene do vedenia. Po pravej strane vyviezol loptu až pred šestnástku Aaron Ramsey, ktorý následne rozdával doľava na Kierana Gibbsa. Ten si na centimetri našiel streleckú parketu a slabšou pravou nohou vystrelil smerom k ľavému dolnému rohu Llorisovej bránky. Francúz sa ale stihol presunúť včas a vyraziť do strany, kde už požiar vo vápne Kohútov hasil pohotový Danny Rose.
     
    42
    Tottenham teraz hrá a snaží sa ešte väčšmi pritlačiť domácich. Zatiaľ sa však ku koncovkám dostávajú len ťažko.
     
    41
    Per Mertesacker sa teraz zalizujúc pohýna od svojej bránky, ktorej sieť takmer rozvlnil. Dialo sa tak po rohovom kope Tottenhamu, ktorý tradične rozohrával dánsky technik Christian Eriksen. Ten centroval na hranicu malého vápna, kde skákal Jan Vertonghen. Toho v tesnom súboji prehlavičkoval už kapitán Gunners Per Mertesacker, ktorý však poslal loptu smerom na vlastnú bránku. Tam našťastie pre Arsenal zasahoval Wojciech Szczesny.
     
    40
    Šikovne na druhej strane pracoval vo vápne i Eriksen, ktorého riskantným sklzom dokázal zastaviť Flamini. Tottenham mám momentálne viacej z hry.
     
    39
    Kdeže, hostia sa naopak museli brániť brejkovej situácii Gunners, ktorú ale zastavil dobre sa orientujúci Jan Vertonghen.
     
    38
    Tottenham konečne po prvýkrát v zápase dokázal pritlačiť Kanonierov, no k strele na Szczesneho bránku to neviedlo. Možno po následnom rohovom kope.
     
    37
    Dnes sa ale togský zakončovateľ nedostal prakticky k ničomu. V jednej veľkej šanci ho totiž nenachádzal Ryan Mason.
     
    36
    Emmanuel Adebayor je vôbec najlepším strelcom tohoto slávneho derby. Dokopy už vo svojej kariére zaznamenal v týchto zápasoch 10 gólov (8 za Arsenal, 2 za Tottenham).
     
    35
    Na druhej strane si nedovolene počínal Nacer Chadli, ktorý hral proti Chambersovi vysokou nohou. Tottenham sa vracia do defenzívnej ulity.
     
    34
    Vo Wilsherovom prípade sa teda jednalo o nepríjemné došliapnutie na pravý členok, ktorý mu premasíroval i Danny Rose. Zatiaľ ale domáca desiatka pokračuje ďalej.
     
    33
    Zatiaľ bez Wilshera sme teda pokračovali rohovým kopom Ozila, ktorý však za seba hlavičkoval iba Étienne Capoue.
     
    32
    Wilshere ale predsa len niečo inkasoval a možno nebude môcť pokračovať! To by už boli veľké problémy pre Wengera.
     
    31
    Jack Wilshere sa motal pomedzi dvojicu brániacich hráčov Danny Rose a Ryan Mason, čo sa mu nepodarilo a taktiež neprešli ani domáce penaltové protesty.
     
    30
    Tottenham mohol ísť kľudne do vedenia, stačilo prestrčiť loptu na togského zakončovateľa. Mason ale centroval iba do Szczesneho náruče.
     
    29
    Konečne dokázal nebezpečne zahroziť i Tottenham, keď sa po ľavej strane prekĺzol Ryan Mason, ktorý však preváhal moment na prihrávku voľnému Adebayorovi.
     
    28
    Mikel Arteta, ale i celý Arsenal majú problém. Španielsky kapitán musí pre zranenie predčasne ukončiť svoje dnešné pôsobenie na Emirates Stadium. Po necelej polhodine hry ho vymení Flamini.
     
    27
    Prvá žltá karta putuje i do táboru hostí. Jej adresátom je Érik Lamela, ktorý príliš neskoro dostupoval Kierana Gibbsa, ktorého následne fauloval.
     
    26
    Následne už Wilshere blok v modro-bielom prepálil, ale z dvadsiatich metrov mieril taktiež iba do stredu bránky.
     
    25
    Po Chamberlainovej prihrávke sa o ďalšie zakončenie pokúšal Danny Welbeck, ktorý však atakovaný Capouem zo šestnástky nevystrelil.
     
    24
    Pre Arséna Wengera je dnešné North London derby už 44. meraním síl s Tottenhamom Hotspur. Francúzsky profesor má priaznivú bilanciu 21 – 16 – 6.
     
    23
    Zatiaľ sme okrem Welbeckovej koncovky videli jeden strelecký pokus Jacka Wilshera, ktorý taktiež mieril do stredu bránky.
     
    22
    Druhým potrestaným hráčom sa po Chamberlainovi stáva ďalší anglický mladík Jack Wilshere, ktorý na polovici ihriska podrazil neskúseného Masona. Michal Oliver najskôr upokojil situáciu, aby v zápätí vytiahol žltú kartu.
     
    21
    Danny Welbeck novu šikovne pracoval v okolí šestnástky hostí, keď loptu vyviedol okolo Kaboula s Naughtonom, no z hranice vápna vypálil len do stredu bránky.
     
    20
    Pre neho je to samozrejme prvé derby v kariére. Rovnako je na tom i Danny Welbeck a na druhej strane barikády hrajúci Mason.
     
    19
    Arsenal sa i naďalej tlačí predovšetkým po pravej strane, no tentokrát z jeho snahy nemohol ťažiť Camberlain, ktorý dostával nepresnú prihrávku od Chambersa.
     
    18
    Ten smeroval na hlavu Laurenta Koscielneho, ktorý v šestnástke padol k zemi, no penaltu Michael Oliver správne nefúkol.
     
    17
    Younés Kaboul pokračuje v zodpovednom výkone. Do šance ani v tomto prípade nepustil Dannyho Welbecka, ktorý znovu vybojoval rohový kop.
     
    16
    Hotspur hrajú momentálne až príliš ustráchane. Boja sa výraznejšie otvoriť hru a zariskovať. Arsenal zatiaľ kontroluje tempo.
     
    15
    Arsenal tak pokračoval rohovým kopom, ktorý nebezpečie nepriniesol a nezahrmelo ani na druhej strane pri protiútoku Kohútov.
     
    14
    Danny Welbeck mohol od polovice ihriska postupovať na bránku po tom, čo sa šikovne zbavil Vertonghena. Z vnútra šestnástky však už cez Kaboula nevystrelil.
     
    13
    Oxlade-Chamberlain následne i vo futbalovejšej podobe, keď na pravej strane súperil s Roseom. Mladý anglický zadák svoju defenzívnu úlohu zvládol.
     
    12
    Prvým potrestaným hráčom North London derby je Alex Oxlade-Chamberlain, ktorý na vlastnej polovici zastavil brejkový útok Capoueho.
     
    11
    Arsenal naďalej pokračuje v ofenzívnom prevedení hry. Tottenham sa stále nikam nehrnie a snaží sa prežiť počiatočný nápor Gunners.
     
    10
    Rohový kop Mesuta Özila smeroval presne do priestoru Huga Llorisa, ktorý boxoval loptu mimo vápno. Tam síce našiel iba Wilshera, ktorého dokázal zablokovať Mason.
     
    9
    Arsenal od úvodu zápasu ťahá za dlhší povraz. Jeho kombinácie sú rýchlejšie a nápaditejšie. Spurs zatiaľ vyčkávajú.
     
    8
    Kieran Gibbs pri prvom ostrejšom zákroku prepadol cez Lamelu, no Michael Oliver zatiaľ zachováva pokoj a do žiadnej karetnej partičky sa zatiaľ nepúšťa.
     
    7
    Strelecký pokus na bránku teda zaznamenávame, no Hugo Lloris nemohol mať najmenší problém. Arsenal sa mohol presadiť i nápaditejšie.
     
    6
    Prvú koncovku dnešného zápasu si na svoje konto pripisuje hneď od úvodu aktívny Aaron Ramsey. Jack Wilshere na polovici ihriska prepadol rozohrávku Étienna Capoueho, ktorý si nedal pozor. Mladý anglický stredopoliar postupoval v akcii traja na dvoch, aby následne prestrkoval loptu doprava na Aarona Ramseho. Ten sa namiesto ďalšej kombinácie rozhodol zakončiť, no jeho prízemný pokus smeroval len do stredu bránky. Viacej nápadité riešenie by možno prinieslo otvárací gól zápasu.
     
    5
    Znovu Aaron Ramsey a opäť dobrý defenzívny zákrok v podaní jedného zo zadákov Hotspur. Konkrétne to bol Danny Rose.
     
    4
    Ramseyho na ľavej strane veľmi dôrazne odstavil od lopty Jan Vertonghen. Trošku korenia k tomuto zápasu proste patrí.
     
    3
    Vo výbornej atmosfére sa oba celky zatiaľ striedajú v postupných rozohrávkach z vlastných častí hracej plochy.
     
    2
    Hneď v úvode sa s Chamberlainom musel vracať Christian Eriksen, ktorý ale za pomoci Rosa stihol odohrať na outové vhadzovanie.
     
    1
    Derby o sever Londýna práve odštartovalo. Domáci Arsenal nastupuje v tradičnej červeno-bielej kombinácii. Spurs v bielo-modrom sprava-doľava.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    Úvodné zostavy:

    Arsenal FC: Szczesny – Chambers, Mertesacker, Koscielny, Gibbs – Wilshere, Arteta (C), Ramsey – Oxlade-Chamberlain, Welbeck, Özil
    Náhradníci: Ospina – Coquelin, Rosický, Podolski, Flamini, Cazorla, A. Sánchez
    Manažér: Arsène Wenger (FRA)

    Tottenham Hotspur: Lloris – Naughton, Kaboul (C), Vertonghen, Rose – Capue, R. Mason – Lamela, Ch. Eriksen, Chadli – Adebayor
    Náhradníci: Vorm – Fazio, Townsend, A. Lennon, E. Dier, Bentaleb, Soldado
    Manažér: Mauricio Pochettino (ARG)

    Rozhodca: Michael Oliver – S. Burt, J. Brooks – C. Pawson.

     
    Vitajte na Emirates Stadium, kde druhým „veľkým" derby dňa ukončíme sobotný program šiesteho kola anglickej Premier League.

    Z Liverpoolu sa teraz presúva do Londýna, konkrétne na jeho sever. Na programe je totiž North London derby. Ako lepšie postavený celok doň vstupuje Arsenal. Ten sa zatiaľ síce nachádza na pomaly už obvyklej štvrtej priečke, no jeho forma nie je vôbec úchvatná.
    Po dortmundskej blamáži sa Kanonierom druhým víťazstvom v sezóne aspoň čiastočne podarilo upokojiť svojich priaznivcov, no tí v týždni znovu neprišli na svoje. Gunners sa pomerne skoro lúčili s ligovým pohárom. Prioritou ale pochopiteľne zostáva dnešný match.

    Tabuľkové postavenie:

    4. Arsenal FC: 2 – 3 – 0; skóre 10:6; body 9
    9. Tottenham: 2 – 1 – 2; skóre 7:6; body 7

    Forma:

    Arsenal FC: P – V – P – R – R – V
    Tottenham: V – P – R – R – P – V

    Napriek ešte len končiacemu septembru sa Arsenal v desiatich zápasoch stihol predstaviť už v štyroch rôznych súťažiach. Na úvod s prehľadom ovládol Community Shield (Manchester City 3:0) a s oškretými ušami prekĺzol i do skupiny Ligy majstrov. Tam ale začal veľmi zle (vzhľadom na priebeh ešte prijateľná porážka 0:2 v Dortmunde), čo týždeň nato Kanonieri potvrdili i vypadnutím s ligového Capital One Cup-u (Southampton 1:2).
    V lige zatiaľ Wengerovci v piatich dueloch neprehrali, ale hneď trikrát remizovali. V doterajšom priebehu sa im navyše podarilo udržať len jedno čisté konto. Bolo to práve naposledy na pôde Aston Villy, ktorú sfúkli štvorminútovým uragánom troch gólov. Ligovú súťaž začínali červení domácim malým londýnskym derby s Crystal Palace, ktoré namáhavo zdolali pomerom 2:1. V týchto zápasoch sa Arsenalu evidentne darí. V desiatich vlaňajších derby o Londýn stratili Gunners len päť bodov (8 – 1 – 1).

    Tottenham je vzhľadom k skorému úvodu ligovej sezóny paradoxne podrobený ešte väčšej kritike. Kohúti v tejto sezóne začínajú novú éru Mauricia Pochettina, ktorej euforický štart ale znovu nestačil na nočnú moru Spurs. Po komfortne zvládnutom predkole Európskej ligy (AEL Limassol 2:1 a 3:0) prišli i pohodlné víťazstvá v ligových derby o hlavné mesto Anglicka (West Ham United 1:0 a Queens Park Rangers dokonca 4:0).
    Potom ale na White Hart Lane zavítal starý, známy sok v podobe liverpoolskeho FC. The Reds tu triumfovali jednoznačne 3:0 a s Tottenhamom to razom išlo z kopca. Po dvoch vonkajších remízach so Sunderlandom (2:2) a Partizanom Belehrad (0:0) prišla šokujúca prehra na vlastnej tráve s dovtedy márnym West Bromwichom. Baggies tu zvíťazili jedinou trefou Jamesa Morrisona. Spurs tak v piatich dueloch získali len sedem bodov, čo je pre nich najhorší štart od sezóny 2008/09! Pod Juandem Ramosom vtedy vyťažili úbohé dva body.

    Vzájomné zápasy:

    16.03.2014; Tottenham – Arsenal FC 0:1
    (Rosický)

    04.01.2014; Arsenal FC – Tottenham 2:0 (FA Cup)
    (Cazorla, Rosický)

    01.09.2013; Arsenal FC – Tottenham 1:0
    (Giroud)

    03.03.2013; Tottenham – Arsenal FC 2:1
    (Bale, Lennon – Mertesacker)

    17.11.2012; Arsenal FC – Tottenham 5:2
    (Mertesacker, Podolski, Giroud, Cazorla, Walcott – Adebayor, Bale)

    26.02.2012; Arsenal FC – Tottenham 5:2
    (2x Walcott, Sagna, van Persie, Rosický – Saha, Adebayor)

    Arsenal na vlastnej tráve od mája 1993 prehral z posledných 25 vzájomných zápasov len jediný (V: 16; R: 8).
    Gunners v domácich dueloch nestrelili aspoň jeden gól naposledy v novembri 1998 (odvtedy dali v pätnástich dueloch 38 gólov.

    Absencie:

    Domácim sa dnes po drobných zraneniach vracia dvojica Flamini a Nacho Monreal, ktorú už skorej doplnil stredopoliar Abou DIaby.
    Ešte asi tak mesiac si na návrat počká Gnabry, Yaya Sanogo a Walcott. Debuchy s Giroudom sa žiaľ pre Wengerovu družinu vrátia až niekedy koncom roka.

    Tottenhamu dnes bude pre zmenu chýbať len jediný hráč a síce dlhodobo zranený anglický pravý obranca Kyle Walker.

    Môj tip: 2:2
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.

    Erik Farkaš

    Góly: 74. Oxlade-Chamberlain – 56. Chadli(Lamela)

    Karty:   12. Oxlade-Chamberlain (ARS), 22. Wilshere (ARS), 87. Chambers (ARS) – 27. Lamela (TOT), 58. Chadli (TOT), 69. A.Lennon (TOT), 69. Adebayor (TOT), 72. Mason (TOT), 84. Rose (TOT)


    Arsenal FC: Szczesny – Chambers, Mertesacker, Koscielny, Gibbs – Wilshere, Arteta (C), Ramsey – Oxlade-Chamberlain, Welbeck, Özil
    Náhradníci: Ospina – Coquelin, Rosický, Podolski, Flamini, Cazorla, A. Sánchez
    Manažér: Arsène Wenger (FRA)

    Tottenham Hotspur: Lloris – Naughton, Kaboul (C), Vertonghen, Rose – Capue, R. Mason – Lamela, Ch. Eriksen, Chadli – Adebayor
    Náhradníci: Vorm – Fazio, Townsend, A. Lennon, E. Dier, Bentaleb, Soldado
    Manažér: Mauricio Pochettino (ARG)

    Rozhodca: Michael Oliver – S. Burt, J. Brooks – C. Pawson