Zlaté Moravce – Trnava 2:1 (kon.) | B. Bystrica – Košice 0:2 (kon.) | Dunajská Streda – Trenčín 3:2 (kon.)
koniec
MFK Dukla Banská Bystrica
0:2 (0:1)
MFK Košice
Sobota 27.09.2014, 17:30 • Štadión SNP Štiavničky • Niké liga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:30.
     
    Najvyššia futbalová Fortuna liga vstupuje do svojej druhej tretiny. Na Štiavničkách, tradične v sobotu, privíta v 12. kole FK Dukla Banská Bystrica súpera z metropoly východu – MFK Košice. Výkop stretnutia je naplánovaný na 17:30 h.

    FK Dukla Banská Bystrica

    Červeno-bielym patrí momentálne 10. pozícia so ziskom 11-tich bodov.Na konte má 2 výhry, 5 remíz a 3 prehry, skóre má záporné 11:16. Zverenci trénera Norberta Hrnčára už zažili aký je to pocit byť na chvoste tabuľky. Tam sa ocitli po prehre na Slovane 1:3 a po debakli v Trnave 2:5. Navyše vyšli najavo finančné problémy klubu, ktoré boli jednou z hlavných príčin slabých výkonov. Na začiatku domáceho duelu s Trenčínom (zápas 9. kola, ktorý sa nedohral pre nespôsobilý terén s náhradným termínom 30. septembra o 17:00 h) pokľakli všetci ,,vojaci“ v poli a verejne dali najavo nespokojnosť s meškajúcimi výplatami. Navyše striedačka vytiahla transparent s nápisom ,,Chceme naše peniaze“.Z tejto nezávideniahodnej situácie sa dostali, keď zvládli domáci derby súboj s Ružomberkom a práve ten odsunuli na poslednú priečku. Už v druhej minúte otváral skóre Marek Šovčík a tento gól stačil Bystričanom na polčasové vedenie. V úvode druhého polčasu si domáci Marco de Vito nešťastne vrazil loptu do vlastnej brány a vďaka nemu Ružomberok vyrovnal na 1:1. Aktívnejší Bystričania ale opäť strhli vedenie na svoju stranu a zásluhou gólu Petra Mazana zo 62. minúty a Davida Střihavku z 80. minúty ukončili osemzápasové čakanie na víťazstvo.

    Domáca bilancia Dukly sú 4 remízy a 1 výhra (naposledy s Ružomberkom). Domáce prostredie je opäť to na čo sa hráči Dukly spoliehajú, v tejto sezóne zatiaľ pod Urpínom nenašli premožiteľa a získali tu 7 s celkových 11-tich bodov.

    Najlepším strelcom Bystrice je David Střihavka so 4 presnými zásahmi na svojom konte. V tesnom závese za ním jePeter Mazan, ktorý sa stihol presadiť v dvoch stretnutiach trikrát.

    Staronovou tvárou v tíme je stopér Jozef Adámik, ktorý sa upísal klubu do konca kalendárneho roka, pričom naposledy pôsobil v treťoligovom Komárne. Rodák z tohto mesta odchádzal z Dukly na začiatku júla 2011 do Baníku Ostrava. Predtým v 61 zápasoch nastrieľal v červeno-bielom drese 5 gólov, čo je na stopéra veľmi slušné. Na pôsobení do konca novembra sa dohodol s Duklou aj rodák zo Senegalu Mouhamadou Seye. Ofenzívny stredopoliar taktiež pôsobil pod Urpínom v sezónach 2010/2011 a 2011/2012. Vtedy nastrieľal v 42 zápasoch 5 gólov. Jeho posledným pôsobiskom bol druholigový katarský klub Al Markhiya SC, s ktorým sa v máji napokon nedohodol na predĺžení spolupráce.

    MFK Košice

    Žlto-modrým patrí momentálne 8. miesto, na konte má rovnako bodov ako Dukla (11). Ich bilancia sú 3 výhry, 2 remízy a 6 prehier (najviac v lige spolu s Myjavou) so skóre 15:19 – čo značí najpriestrelnejšiu obranu zo všetkých tímov. Avšak v poslednom období preukazujú východniari zlepšené výkony, ktorých dôkazom je 5 zápasová šnúra bez prehry či čisté konto trvajúce tri stretnutia. Najlepším strelcom je Nermin Haskič s 5 gólmi, s ktorými kraľuje tabuľke strelcov spoločne s Vlaskom z Trnavy, Soumahom so Slovana a Jeličom so Žiliny.

    Podobne ako Dukla, aj košické MFK zvládlo svoj posledný súboj, ktorý odohrali v Myjave. Dvoma gólmi (v 10. a 17. minúte) zariadil Nermin Haskič dvojgólové vedenie Košíc, ktoré im vydržalo počas celých 90-tich minút.

    Na trávnikoch súperov sa Košičanom príliš nedarí. Z piatich zápasov majú na konte 4 body za 1 výhru a 1 remízu, ostatné tri stretnutia prehrali a to aspoň o dva góly (so Žilinou 4:1, DAC 1:3, s Trenčínom 2:4). Naposledy ale uspeli v Myjave, a predtým remizovali v Ružomberku 1:1, čo taktiež preukazuje rastúcu formu zverencov Radoslava Latala.

    Vzájomné zápasy

    V poslednom stretnutí ťahali Košičania za kratší koniec. Na štadióne v Čermeli neuvládli záver prvého polčasu, v 41. minúte dovolili skórovať Patrikovi Vajdovi a v 43. minúte Davidovi Střihavkovi. V druhej 45-minútovke sa zmohli už len na korigujúci presný zásah z kopačky Jozefa Skvašíka. Ten zariadil skvelý vstup do druhého polčasu, keď sa presadil už v 47. minúte, ale napokon si za výhru 2:1 všetky tri body odniesli Duklisti. V závere marca tohto roku ale dokázali ,,Vraňare“ uspieť na trávniku v Banskej Bystrici, keď sa o víťazný gól postaral Peter Šinglár.

    V celkovej vzájomnej histórii zápasov sú úspešnejším celkom Košice. Z doterajších 10 vzájomných stretnutí dokázali bodovať naplno, trikrát boli Duklou porazení a len raz sa zrodil nerozhodný výsledok.

    Sezóna 2013/2014

    24. kolo FK Dukla BB – MFK Košice 0:1
    13. kolo MFK Košice – FK Dukla BB 3:1
    2. kolo FK Dukla BB – MFK Košice 1:0

    V posledných dvoch stretnutiach týchto dvoch tímov zvíťazil vždy hosťujúci tím. To by znamenalo prvú prehru Bystričanov na domácom trávniku v prebiehajúcom ročníku. Bude tomu tak aj teraz? Kto z tejto dvojice nadviaže na minulotýždňové víťazstvo? Uvidíte v onlajn textovom prenose, na ktorého sledovanie vás pozývam!
     
    Úvodné zostavy:

    FK Dukla Banská Bystrica: Boroš (C) – Kupec, Vajda, Savič, Adámik – Mazan, Lipták, Wojnar, Ľupták – Šovčík, Střihavka.
    Náhradníci: Budinský – de Vito, Šumský, Balko, Polievka, Peňaška, Dolný.

    MFK Košice: Tofiloski – Sekulić, Ostojić, Huk, Tóth – Kavka, Viazanko, Bukata, Šinglár (C) – Haskič, Škutka.
    Náhradníci: Stijaković – Korijkov, Bašista, Vancák, Skvašík, Diaby, Novák.

    Rozhodca: Pavlík – Mókoš, Bednár.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop mali Bystričania, Střihavkov center do ohňa odvrátený košickou obranou.
     
    2
    A opäť domáci. Tentokrát si s centrom od Mazana poradil gólman Tofiloski.
     
    3
    Dukla v týchto momentoch prevažne na lopte, ale Lipták pokazil prihrávku na Kupca. Vhadzovať budú hostia.
     
    4
    Červeno-bieli a ich zdĺhavá rozohrávka, nevedia sa dostať za poliacu čiaru.
     
    6
    Šovčík teraz predlžoval hlavou výkop od Boroša na Střihavku, ktorý by šiel sám na brankára ale brániaci Kavka bol pri lopte skôr.
     
    7
    Mäkučká lopta od Ľuptáka na Šovčíka a máme tu prvý strelecký pokus Dukly. Jeho hlavička však skončila nad bránou.
     
    8
    Viazanka teraz hľadal pred bránou Haskič, ale neadresoval mu presnú prihrávku, domáci brankár bol pri lopte skôr.
     
    10
    Množstvo osobných súbojov sa odohráva na ihrisku, na prvú vyloženú príležitosť ešte čakáme.
     
    11
    Jeden z mála faulov, inkasoval ho Sekulič, Košice budú rozohrávať.
     
    12
    Škutka sa dostával do súboja 1 na 1 proti Borošovi, ale šprintoval zbytočne. Stál v ofsajde.
     
    13
    Viazanko sa predieral po pravom krídle a prifilmoval pád po ataku od Saviča, hlavný arbiter mu na toto divadielko neskočil.
     
    14
    A práve Viazankov center z pravej strany skončil v náručí domáceho brankára.
     
    14
    Wojnar teraz nedokázal odcentrovať, postrážil si ho Sekulič.
     
    15
    Prvá veľká šanca, pripísala si ju na konto Dukla. Zrejme Mazan našiel vo vnútri šestnástky Šovčíka a ten z otočky po zemi vystrelil. Tofiloski zneškodnil jeho pokus.
     
    17
    Ľuptákov prienik zastavený Kavkom, bude to rohový kop pred domáci tím.
     
    18
    Z neho nezapršalo, následne stratila loptu Dukla, potom Košice a znovu Dukla. Naozaj množstvo nepresností.
     
    19
    Škutka to teraz dobre vymyslel. Načasoval prihrávku na Viazanka, tú však zastavil ako posledná dištancia Savič.
     
    20
    Adámikov taktický faul na rozbiehajúceho sa Bukatu do protiútoku v strede ihriska.
     
    21
    Šovčík vybojoval pre Duklu na ľavom krídle rohový kop v súboji s Kavkom.
     
    22
    Z neho nezapršalo, a následne zastavený brejk žlto-modrých skvelým Savičom.
     
    24
    Prehupli sme sa do druhej polovice prvej 45-minútovky. Na gólové príležitosti je to zatiaľ veľmi chudobné stretnutie. Bystričania majú 1 strelu na bránu a 1 mimo brány na svojom konte, Košičania neohrozili Boroša vôbec.
     
    25
    Šinglárova prihrávka na Haskiča za obranu príliš dlhá.
     
    25
    Najlepší strelec Dukly odchádza kvôli zraneniu z trávnika, nahradí ho Dolný.
     
    27
    Košice sa tlačia pred Boroša. Haskič zastavený Liptákom za cenu rohového kopu.
     
    28
    Prichádza prvé ohrozenie domácej brány od ,,Vraňarov". Jeho autorom je Huk, ktorého hlavičkové zakončenie po rohovom kope Šinglára domáci strážca sväytne ukryl vo svojom náručí.
     
    30
    Košice dali gól!
    Košišania sa ujímajú vedenia po strele najlepšieho kanoniera ligy NERMINA HASKIČA. Jeho prízemný pokus z vnútra šestnástky nešťastne prekĺzol Borošovi popod ruky.
     
    32
    Wojnar posielal loptu pred bránu, Tóthovi sa nepodarilo odvrátiť loptu do bezpečia a dorážal Dolný. Napokon si situáciu postrážil Tofiloski.
     
    33
    Pekný prienik Bukatu po pravej strane a následný center, s ktorým nemal Boroš problémy.
     
    35
    Hostia teda vyhrávajú, keď sa efektívne presadili z druhej strely na bránu. Naposledy sa pod Urpínom v súboji týchto tímov zrodil rovnaký výsledok. Uvidíme, či si ho Košičania dokážu ustrážiť aj tentokrát.
     
    37
    Veľmi nepresný center domáceho hráča Wojnara, takto to nepôjde.
     
    38
    V súboji dvoch hráčov s číslom na drese 27 Vajda fauloval Haskiča a z následnej štandardky hostia nevyťažili nič.
     
    40
    Kupcov dlhý pas púšťal Šovčík na Dolného a ten už by sa rútil na hosťujúceho gólmana, ale Huk stíhol odkopnúť za postrannú čiaru.
     
    41
    V závere aktivita Dukly. Po súboji dvoch ,,pätiek" padol Wojnar. Bol faulovaný Hukom a nasleduje priamy kop spoza šestnástky.
     
    42
    Zahral ho Savič a vo vnútri šestnástky padol k zemi Dolný, no pokutový kop sa nepíska.
     
    43
    Po zbytočnom a zákernom faule zozadu na Mazana vidí prvú žltú kartu v zápase Sekulič.
     
    44
    Rohový kop červeno-bielych zahral katastrofálne Wojnar, keď jeho center-necenter skončil na kopačke Košičana.
     
    45
    Haskič vo vzdušnom súboji s Adámikom na hranici veľkého vápna. Ofsajd.
     
    45+0
    Prvý polčas sa skončil.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Do druhého polčasu nastupujú oba tímy bez zmien v zostave.
     
    47
    V úvode nepresná kolmá prihrávka od Wojnara na Šovčíka. Wojnarovi sa dnes nedarí.
     
    48
    Veľmi pekná súhra Haskiča a Viazanka. Tí si vymenili loptu a prvý menovaný vystrelil spoza šestnástky vysoko nad.
     
    50
    Uvidíme či aj v druhom polčase uvidíme bojovný futbal s minimom gólových možností, alebo Dukla dokáže zatlačiť súpera ako to u nej býva zvykom v druhom polčase na domácom trávniku.
     
    51
    Dolný teraz nezmyselne vybehol na postranného rozhodcu a pýtal si autové vhadzovanie. Avšak bolo jasné, že on sa dotkol lopty ako posledný.
     
    52
    Center Mazana skončil v rukaviciach Tofiloskeho.
     
    52
    Za nevydarený herecký výkon vidí žltú kartu Škutka, ktorý padol k zemi po súboji s Vajdom ako podťatý.
     
    54
    Častejšie je na lopte aktuálne Dukla, ale vypracovať si príležitosť sa jej zatiaľ nedarí.
     
    55
    Domáci Wojnar si postavil loptu a z priameho kopu nastrelil len múr.
     
    57
    Sekulič na Haskiča a ten na pravej strane stratil loptu v súboji s Vajdom.
     
    58
    Strelec zápasu Haskič vidí žltú kartu za útočný faul práve po súboji s Vajdom.
     
    59
    Opäť spolupráca Sekuliča s Haskičom. Druhý menovaný sa rútil sám na bránu, ale v tom ho zastavila píšťalka rozhodcu pre ofsajdové postavenie. Veľké rozhorčenie dal najavo tréner Košíc.
     
    60
    Wojnar tradične zahral roh a hlavičkou tesne minul bránu Vajda.
     
    60
    Zverenci Norberta Hrnčára striedajú po druhý raz. Kupca nahradil Šumský.
     
    62
    Dnešné stretnutie sleduje 1186 divákov.
     
    63
    Ruka hosťujúceho Huka pri prieniku Liptáka. Nariadený priamy kop Šumského skončil v náručí Tofiloskeho.
     
    65
    Šumský vidí hneď po príchode na ihrisko žltú kartu po nedovolenom zákroku na Tótha.
     
    66
    Zatiaľ to nevyzerá tak, že by sa obraz hry z prvého polčasu zmenil. Dukla je málo aktívna na to, že potrebuje vyrovnať.
     
    67
    Haskiča musel zastaviť Vajda. Roh pre Košice.
     
    67
    Roh zahraný na krátko. Viazankov center musel boxovať Boroš.
     
    68
    Wojnarova hĺbková prihrávka hľadala za obranou Dolného, ale košická obrana bola pozorná.
     
    69
    Dolný už zakončoval približne z päťky, na poslednú chvíľu ho zblokoval Kavka. Domáci sa cez defenzívu žlto-modrých nevedia presadiť.
     
    70
    Prvé striedanie východniarov, v ktorom vymení Tótha Novák.
     
    71
    Približne posledných 20 minút delí hostí od troch bodov, záverečný tlak Dukly stále neprichádza.
     
    72
    Mazan sa pekne presadil na pravom krídle, ale jeho nadýchaný center kryl brankár hostí.
     
    73
    Prihrávka, ktorá mala oči. Jej autorom bol Haskič, ktorý na šiel na rohu šestnástky Nováka. Jeho strelu zblokoval Adámik.
     
    73
    Posledné striedanie v domácom tíme. Wojnara nahradí Polievka.
     
    74
    Košice dali gól!
    Z ľava presný center Haskiča našiel hlavu DÁVIDA ŠKUTKU a ten prudkou hlavičkou zvyšuje na 2:0 pre Košice a definitívne tak zrejme marí nádeje Dukly na bodový zisk.
     
    76
    Dukla vyvíja aktivitu, ale je tam množstvo nepresností, preto pôsobí bezradne.
     
    78
    Košice fantasticky bránia, domáca tribúna píska, pretože rozohrávku domácich Košičania dokázali aktívnym napádaním vytlačiť až na ich polku.
     
    80
    Ešte pri chuti hostia. Škutka vysúval Nováka, ale ten to nestihol.
     
    82
    Bukatov tvrdý súboj v strede ihriska s Vajdom, ktorý sa už minútu zvíja na trávniku. Bol to ale čistý súboj.
     
    83
    So Šinglárovým centrom z rohového kopu, aj s následným opakovaným, si poradili obrancovia Bystrice.
     
    84
    Azda prvý strelecký pokus na bránu od domácich v druhom polčase. Z hranice veľkého vápna to skúšal Polievka, no Tofiloski si poradil s jeho strelou do stredu brány.
     
    85
    Kapitána hostí Šinglára strieda Vancák.
     
    86
    ,,Vojaci" na polovici súpera, ale bez finálnej prihrávky, bez efektu.
     
    87
    Škutka to teraz pekne myslel, keď hľadal Haskiča, ale prihrávku prečítal Vajda v poslednom momente.
     
    88
    Bezmocnosť Dukly dokumentuje Vajda, ktorý v rohu ihriska nevybojoval roh. Naopak, pošmykol sa na lopte a prišiel o ňu.
     
    88
    Záverečná výmena v tíme Košíc. Huka vystriedal na posledné sekundy Bašista.
     
    90
    Stretnutie sa už len dohráva, avšak hostia ešte pri chuti. Škutkov pas na Nováka na dvakrát zastavil Vajda. Ten sa na nedostatok práce sťažovať nemôže.
     
    90
    Nadstavený čas druhého polčasu sú 2 minúty.
     
    90+1
    Ešte Šovčík faulovaný a šanca domácich aspoň na čestný gól. K lopte sa stavia Savič a Dolný.
     
    90+2
    Dolný bol napokon exekútorom, ale poslal pozdrav vysoko do nebies.
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    Po zápase pnom osobných súbojov, v ktorom vynikali defenzívy oboch tímov, sa napokon radujú z víťasztva Košice. Tie tu dokázali uspieť druhýkrát po sebe. Uspeli zaslúžene, pretože Dukle nedovolili takmer nič smerom dopredu a boli efektívni v koncovke. Bystričania teda utržili prvú domácu prehru v sezóne, a nenadviazali na domáci triumf s Ružomberkom. Košice neinkasovali už v 4 zápasoch po sebe a neprehrali už v 6-tich stretnutiach. Preukazujú neustále sa zvyšujúcu formu a obranu. To sa o Dukle povedať nedá.
     
    Ja sa s Vami lúčim, prajem príjemný zvyšok večera a vidíme sa pri ďalším prenose spod Urpína, a to už v utorok 30. septembra od 17:00 h. Vtedy privíta Banská Bystrica Trenčín v dohrávke predohrávky 14. kola, v zápase, ktorý bol po polčase odložený pre nepriaznivé počasie. (19:22:31)

    Andrej Masarik


    Hľadáme spravodajcu pre tím MFK Dukla Banská Bystrica. Viac informácií tu.

    Góly: 30. Haskič, 74. Škutka (Haskič)

    Karty:   65. Šumský (BBY) – 43. Sekulić (KOS), 52. Škutka (KOS), 58. Haskič (KOS)


    MFK Dukla Banská Bystrica: Boroš (C) – Kupec (60. Šumský), Vajda, Savič, Adámik – Mazan, Lipták, Wojnar (73. Polievka), Ľupták – Šovčík, Střihavka (25. Dolný).
    Náhradníci: Budinský – de Vito, Šumský, Balko, Polievka, Peňaška, Dolný.

    MFK Košice: Tofiloski – Sekulić, Ostojić, Huk (88. Bašista), Tóth (70. Novák) – Kavka, Viazanko, Bukata, Šinglár (C) (85. Vancák) – Haskič, Škutka.
    Náhradníci: Stijaković – Korijkov, Bašista, Vancák, Skvašík, Diaby, Novák.

    Rozhodca: Pavlík – Mókoš, Bednár

    Diváci: 1186