Mnichov 1860 – Karlsruher SC 0:1 (kon.) | Kolín nad Rýnom – Hamburger 1:1 (3:4 po pen.) | Bochum – Mainz 3:1 (kon.)
St. Pauli – Dortmund 2:1 (kon.)
koniec
FC Sankt Pauli
2:1 (2:0)
Borussia Dortmund
cz Utorok 18.01.2022, 20:45 • Millerntor-Stadion, Hamburg • DFB-Pokal • Osemfinále
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Vítám všechny milovníky německého fotbalu při sledování osmifinálového utkání místního poháru, DFL Pokal Cupu. Po dvou odehraných kolech již nastal čas na souboje jen těch nejlepších. Mezi vybraných šestnáct celků se probojoval FC Sankt Pauli a také Borussia Dortmund a právě mezi těmito týmy se bude rozhodovat o vstupenku do další fáze.
     
    FC Sankt Pauli působící v druhé nejvyšší německé soutěži prožívá velmi vydařený ročník. V lize se momentálně politicky kontroverzní celek nachází na první příčce a výrazně si tak říká o pozornost, jelikož postup mají Hnědobílí skvěle rozehraný. V poháru si na úvod poradili s Magneburgem v poměru 3:2 a poté totožným výsledkem zdolali Drážďany. Nyní ale proti nim stojí soupeř zcela jiného kalibru. Odolají této těžké zkoušce a proklestí si cestu dále? To se brzy dozvíme.
     
    FC Borussia Dortmund je ověřená německá značka kvality. Už tak nějak každý ví, že když mluvíme o dortmundském klubu, tak jde jen o ty mety nejvyšší. V posledních letech však dostáváme víceméně jen jeden a ten samý standard. Borussia skvěle rozjede sezónu, nýbrž hvězdami našlapaný Bayern ji dostihne a ligu ovládne. Jinak tomu není ani letos, Mnichovští vedou ligu s právě před BVB 09. Je to jen o šest bodů, a tak má Dortmund stále naději a šanci na zvrat. V DFL Pokalu nejprve zdolali Wehen 3:0, aby následně porazili i Ingolstadt. Další krůček k obhajobě prvenství z minulého roku musí udělat proti Sankt Pauli. Pomoci by jim jistě měla i norská superstar Erling Haaland. Uspějí?
     
    Úvodní sestavy:

    FC Sankt Pauli: Smarsch – Ohlsson, Lawrence (C), Medić, Paqarada – Irvine, Smith, Becker, Hartel – Burgstaller, Amenyido
    Náhradníci: Vasilj (B), Ritzka, Zander, Ziereis, Benatelli, Buchtmann, Daschner, Dittgen, Makienok
    Trenér: Timo Schultz

    Borussia Dortmund: Kobel – Meunier, Akanji, Hummels, Guerreiro – Brandt, Witsel, Bellingham – Reus (C), Haaland, Hazard
    Náhradníci: Hitz (B), Pongračić, Schulz, Zagadou, Reinier, Wolf, Malen, Moukoko, Tigges
    Trenér: Marco Rose

    Rozhodčí: Osmers – Kempter, Siewer.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Možnost úvodního výkopu měli hráči domácího celku a ihned od úvodu se nikam neženou a opatrně kombinují na vlastní polovině. Do hry zapojili i gólmana Schmarsche, který po nějaké době strávené rozehry se stopery nakopl míč dopředu na své útočníky.
     
    3
    První příležitost k útoku pro domácí tým a hned solidní! Burgstaller se prodral k volnému balónu v pokutovém území a div, že jeho pokus neskončil v síti. Chtělo to jen větší přesnost.
     
    4
    St. Pauli právě vstřelilo branku!
    Autorem branky je AMENYIDO. Tak to je hororový úvod utkání pro Dortmund. Do zápasu vstoupil jeho soupeř z Hamburku ve skvělém tempu a zaslouženě vede. Nedůslednost v obraně hostí potrestal ETIENNE AMENYIDO a posílá svůj tým do vedení. Asistence: Marcel Hartel.
    4. AMENYIDO - 1:0
     
    6
    Borussia si uvědomuje, že takto začít rozhodně neměla a okamžitě po inkasování gólu spěchá dopředu. Akci vede středem hřiště Axel Witsel a dívá se, kde má volné parťáky.
     
    7
    Nechybělo mnoho a mohlo být vyrovnáno! Do dobré příležitosti se po výměně míče s Brandtem dostal Jude Bellingham. Do jeho rány na poslední chvíli strčil nohu jeden z domácích obránců a ztečoval střelu vedle.
     
    8
    Rohový kop zahraný na dlouho neměl gólový potenciál a do útoku může St. Pauli. Obránci dortmundského celku se dobře vrátili a protiútok je uhašen.
     
    9
    Inu zatím to Borussii v defenzivě poměrně skřípe. Druhý útok Pauli a druhá nebezpečná situace! Burgstaller odtáhl hru i s míčem k levé lajně a v pravou chvíli vyslal do vápna načechraný centr. Ten si ze vzduchu stáhl Becker, ovšem zakončil vedle. Dostal však mnoho prostoru a to by se mohlo později vymstít.
     
    10
    Hosté se vydali dopředu a pokusili se o vysunutí Haalanda. Útočník BVB to měl těžké a nezpracoval. Soupeř si norského obra zatím pozorně hlídá a nedovoluje mu větší porci volného prostoru.
     
    12
    Po opravdu svižném úvodu se hra uklidnila a oba celky nabírají síly. V držení balónu aktuálně BVB. Probíhá však jen kombinace mezi stopery Hummelsem a Akanjim a čeká se na volná vrátka v ofenzivě.
     
    13
    Brandt táhl další útok po levé straně. Když už se chystal odcentrovat, zasáhl Paqarada a odvrátil jeho vybídku. Nicméně hrají stále hosté a další výpad táhne Guerreiro.
     
    15
    Po dalším zablokovaném pokusu s úmyslem ohrožení Smarschovy svatyně měla Borussia k dispozici rohový kop. Ten byl zahraný na Erlinga Haaland, ale Nor nezakončil.
     
    17
    Dortmundští stupňují svůj tlak a důsledkem byla dvojitá šance. Nejprve nebezpečně pálil Haaland, poté se míč dostal k Reusovi a ten z delší distance jen přestřelil.
     
    18
    Po dalším rohu se k odraženému míči prodral opět Erling Haaland a okamžitě vypálil. Nemířil však přesně a přestřelil. Schmarch má možnost výkopu od brány a posílá ho vysoko až na útočnou polovinu.
     
    19
    No momentálně je vyrovnávací branka opravdu na vlásku. I s velkou porcí štěstí Schmarsova klec stále odolává. Jinak tomu není ani po pokusu Thorgana Hazarda, který zakončoval v obklíčení protivníků.
     
    20
    V držení míče stále pokračuje hostující celek a postupně se dostává blíže a blíže k pokutovému území. Středem hřiště to je však pro záložníky obtížné a tak se postupně ubírají k akcím vedených po krajích.
     
    20
    Haaland si naběhl na pas směřující do vápna a po zpracování namířil svůj projektil k levé tyči. K jeho smůle předvedl další obětavý zákrok obránce soupeře a jeho pokus zablokoval.
     
    21
    Nedaří se a nedaří Sankt Pauli zmocnit se balónu. Dortmund je nyní v jasné převaze a nehodlá to měnit. Po další nabídce Guerreira už visela branka opravdu na vlásku, ale ne a ne to prolomit.
     
    23
    Po dalším dlouhém hledání optimální střelecké pozice hosté ztratili míč a přečíslení soupeře musel faulem řešit Akanji. Může být rád, že se nebude žlutit.
     
    25
    Po přímém kopu pro Dortmund se o vybídku na Judeho Bellinghama pokoušel Meunier. Nicméně opět byla přihrávka dortmundských přečtena a tlak a převaha BVB tedy jsou nadále neefektivní.
     
    27
    Velká šance tentokrát na straně druhé! Marcel Hartel se opřel do rány z delší vzdálenosti a jen o chlup minul pravou tyč branky Kobela.
     
    28
    Pauli se po delší době probojovalo k porci příležitostí. Nejnebezpečější byla rána Hartela. Ta svůj účel, tudíž vstřelení branky, nesplnila. Ještě není ani zdaleka jejich tlaku konec, hraje Ohlsson.
     
    30
    Série faulů ve středu hřiště na chvíli přerušila hru. Lawrence byl poslední, kdo riskoval udělení karty.
     
    32
    Dnes je to zápas se vším všudy. Srážky, šance a i gól. To vše bylo k vidění. Uvidíme, zdali padne branka i na straně druhé.
     
    34
    Amenyido sestřelil soupeře a koledoval si o žlutou kartu, ta nakonec nepříchází.
     
    36
    Nejprve Jude Bellingham přízemním pasem hledal Hazarda a poté v podobné pozici stál i Haaland. Oba byli ubráněni a to doslova symbolizuje dosavadní průběh utkání.
     
    39
    Erling Haaland se neukvapil a šikovně sklepl balón na hranici vápna Marco Reusovi. Toho však zradilo zpracování a prvním dotykem nešetrně přišel o míč.
     
    40
    St. Pauli právě vstřelilo branku!
    Autorem vlastní branky je WITSEL. Tak to jsou mi tedy věci! Outsider jde do dvoubrankového trháku. Burgstaller jako dnes už poněkolikáté nahrával míč z pravé strany do vápna na naběhnuté spoluhráče a tentokrát do jeho nahrávky nešikovně šáhl AXEL WITSEL a srazil si míč do vlastní branky.
    40. WITSEL - 2:0
     
    41
    Sám kouč Marco Rose nechápe, co se právě na hřišti děje. Takto rozehrát duel osmifinále poháru, tedy rozhodně neplánoval.
     
    42
    Pauli okamžitě po rozehrávce obralo Dortmund o balón a rozjíždí další akci. Na Akanjim ztroskotal Amedyido. Ale kdo by čekal, že jasný outsider bude takto řídit hru.
     
    44
    V závěru první půle to ještě Borussia zkouší, ale jsou to jen takové ojedinělé výpady bez většího efektu. Thorgan Hazard byl nyní ten, kdo z pravé strany hledal někoho ve vápně. Tam ale nikdo nebyl.
     
    45
    Bude se nastavovat jedna minuta.
     
    45+1
    Dlouhým nákopem Smarsche od vlastní branky po další zmařené kombinaci soupeře a ztrátě balónu končí první půle.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Úvodní poločas je za námi a že se tedy děly věci. Borussia Dortmund po pětačtyřiceti minutách ztrácí na Sankt Pauli dvě branky a bude mít tedy rozhodně co napravovat. Nejprve hned ve čtvrté minutě skóroval Amedyido a v závěru poločasu na něj navázal vlastním gólem, avšak po oprávněném tlaku Witsel. Máme se tedy do druhého poločasu rozhodně na co těšit.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhá půle je zahájena a to velmi svižně. Postaral se o to Bellingham, který dlouho nepřemýšlel a po výměně míče nakrátko zkusil své štěstí.
     
    47
    Znovu hraje Bellingham, ale tentokrát po chvíli, kdy předržel dobu kontaktu s hracím objektem, přišel o míč a první útok v druhém poločase vede i Pauli.
     
    48
    Velmi opatrný vstup do utkání od obou týmů. Jedna ztráta za druhou a Hummels může být rád, že po jeho hrubce nikdo nezakončil.
     
    49
    Burgstaller se dostal do zakončení a trefil gólmana Kobela, ale čárový signalizuje ofsajd a akce je přerušena.
     
    50
    Bellingham byl tvrdě trefen protihráčem ve středu hřiště a rozhodčí píská faul. Chvíli to vypadalo, že uvidíme i první žlutou kartu v utkání, sudí Osmers si to ale rozmyslel.
     
    51
    Pauli je v herní převaze a má k dispozici přímý kop. Na hráčích domácího klubu je jasně vidět načerpaná pohoda a klid. Ke standardce se staví Smith.
     
    53
    Na signál z přímáku si seběhl dnes velmi dobře hrající Burgstaller a svou hlavičku nasměroval k pravé tyči. Co chybělo, aby svůj tým poslal do tříbrankového vedení. Výborně však zasáhl Kobel a míč vyrazil.
    53. Burgstallerova nebezpečná hlavička
     
    54
    Burgstaller měl po rohovém kopu a odraženém míči zanedlouho další možnost. Tentokrát nemířil tak přesně a hosté tlak přečkali.
     
    55
    Matts Hummel se vysunul až do pokutového území, odkud se pokoušel o sklepnutí na svého spoluhráče. Proti byla ruka jednoho z bránících hráčů a uvidíme, zda se bude pískat penalta.
    55. Ruka v pokutovém území znamená penaltu
     
    57
    Nějaký čas hry se odehrál a poté dostal rozhodčí signál od videa, aby si hraniční situaci šel překontrolovat. Také tak činí a jsme jistě zvědaví, jak bude znít jeho verdikt.
     
    57
    Je nařízena penalta! VAR pravil jasně a k míči se staví Erling Haaland.
     
    58
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Autorem branky z pokutového kopu je HAALAND. ERLING HAALAND nařízený pokutový kop střelou k pravé tyči suverénně proměňuje a Dortmund snižuje.
    58. HAALAND - 2:1
     
    60
    A máme na světě další zápletku! Do konce druhého poločasu nás nejspíše čeká ještě velké drama.
     
    62
    Po pasu Burgstallera nastal ve vápně BVB velký zmatek, který vyřešil odkopem Akanji.
     
    63
    Haaland nedostal od Bellinghama míč tak, jak by potřeboval a Nor se právem zlobí. Z této možnosti se rozhodně dalo vytěžit více.
     
    64
    Poměrně se nám začíná přiostřovat. Manuel Akanji tvrdě sestřelil protihráče a Sankt Pauli má k dispozici přímý kop.
     
    65
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Hazard, přichází Malen.
     
    65
    Ze standartní situace žádné komplikace pro defenzivu Borussie nevznikly a německý velkoklub uhání vpřed.
     
    67
    Nebyli jsme daleko od vyrovnání. K míči se ve vápně dostal Brandt a našel ještě lépe postaveného Guerreira. Portugalský ofenzivně laděný obránce napřáhl a přestřelil. Lepší zakončení a mohlo být vyrovnáno.
     
    68
    Hosté utahují ofenzivní šrouby a hamburský tým už nemá tolik sil, jako na začátku. Do útoku se postupně vysunují i stopeři a čekají na centry. Jeden takový nyní směřoval na Mattse Hummelse.
     
    70
    Dvojitá možnost pro BVB! Zprvu Malen hledal u bližší tyče volného Brandta, jeho pas však neprošel. Zanedlouho to z totožné pozice zkoušel Marko Reus a vybral si jiné řešení, z úhlu chtěl nachytat Smarsche na bližší tyči, leč ten byl pozorný.
     
    71
    Malen dostal znovu hodně prostoru, aby ukázal, co umí s míčem. Rozhodl se stejně jako při první akci, nahrával míč přes klubko těl předtím. Viděl tam Haalanda, avšak ani napodruhé jeho snažení neskočilo zdařile.
     
    72
    Na druhou stranu uháněl Burgstaller. Přešel přes jednoho protihráče a instinktivně nabídl balón spoluhráči sbíhajícímu z druhé vlny. Do jeho příhry však stihl vložit nohu Hummels a s klidem odklidil míč do zámezí.
     
    74
    Hraje se ve velkém tempu a Sankt Pauli už víceméně jen spoléhá na protiútoky. Naopak Dortmund buší do domácí defenzivy, jak mu síly stačí. Zatím je výsledkem jen jedna branka a to z penalty.
     
    75
    Střídání v týmu FC Sankt Pauli: ze hřiště odchází Ohlsson, přichází Zander.
    Střídání v týmu FC Sankt Pauli: ze hřiště odchází Amenyido, přichází Dittgen.
     
    76
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Akanji, přichází Zagadou.
     
    76
    Už se nám chýlí poslední desetiminutovka a stále ne a ne se podařit hostům vyrovnat. Nutno podotknout, že přes důsledně bránící obranný val Pauli je to velmi obtížné.
     
    78
    Malen byl znovu a opět v dobré příležitosti a dnes už poněkolikáté hledal spoluhráče. Meunier byl však v nevýhodné pozici, odkud zakončil nepřesně.
     
    80
    Průnik skrz dvojici hráčů chtěl Marco Reus vyšperkovat pasem na Haalanda. Norský kanonýr byl osobně bráněn a pokryt. S tímto zkrátka nešlo nic udělat.
     
    81
    Habrurští si nyní nastřádali nějaké ty sekundy navíc, když výhodně podrželi míč u pravé lajny a zabrnkali tak soupeři na nervy.
     
    82
    Nelepí to a nelepí Erlingu Haalandovi. Když nepočítáme proměněnou penaltu, je Nor dnes prakticky neškodný. Nyní se nepovedeným sklepnutím opět vyřadil ze hry.
     
    83
    Tlak BVB trvá. Chybí tomu vždy jen lepší finální fáze, ve které by si plejeři německého velkoklubu pomohli.
     
    84
    Krásným obranným zákrokem se prezentoval Zander. V nejméně vhodnou chvíli obral o balón Zagadoua a na moment tak přerušil souvislý nápor soupeře.
     
    86
    Bellingham nic nevymyslel a hra BVB opět ztroskotává na lepší přihrávce.
     
    87
    Malenovi to dnes po střídání moc nelepí. Jeho další příhra Zagadouovi byla rovněž nepřesná a vpřed mohou vyrazit domácí.
     
    89
    Burgstaller zlobil až dozlobil. Po rychlém výpadu středem hřiště se v situaci dva na dva pokoušel o kličku. Ta mu však nevyšla a protiútok se hnal i na druhou stranu. Ukončil ho rychle skvělým vypíchnutím Smith. Jelikož Burgstaller stále zůstal vysunutý, nabízela se před Smithem unikátní možnost na jeho oslovení. Burgstaller by uháněl sám na brankáře. Jen škoda finální přihrávky, jež byla nepřesná.
     
    90
    Nastavovat se budou tři minuty.
     
    90
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Witsel, přichází Moukoko.
    Střídání v týmu FC Sankt Pauli: ze hřiště odchází Burgstaller, přichází Makienok.
     
    90
    Bellingham to zkoušel individuálně. Není mu dnes přáno a opět mu to nevyšlo. Vpřed míří soupeř.
     
    90+1
    Nová akvizice Makienok se řítila do přečíslení s Hartelem. Situaci dva na jednoho nevyřešili dobře a Dortmund má možnost zřejmě posledního útoku.
     
    90+2
    Tak to je žalostný pohled. Dortmund už zkrátka nemá síly a ani naději a tudíž se dohrává v bezpečné vzdálenosti od Smarsche. Zápas končí a nedošlo tak ani na závěrečný nápor Dortmundských.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Držení míče: 35 % : 65 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 3:5. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 9:8.
     
    Senzace je na světě! FC Sankt Pauli po skvěle zvládnutém zápase poráží Borussii Dortmund 2:1 a postupuje do čtvrtfinále DFL Pokal Cupu. Hamburští předvedli perfektní taktický výkon, když nedovolili BVB prakticky skoro žádnou opravdovou tutovku. Jediný gól hostů padl z penalty zásluhou Erlinga Haalanda. Obhájce loňského pohárového prvenství tak letos překvapivě končí už v osmifinále.
     
    Já se s vámi pro dnešek loučím a zase někdy u fotbalu napočtenou. (23:01:51)

    Jiří (PLZ) Beníšek

    Góly: 4. Amenyido, 40. Witsel (vla.) – 58. Haaland (pen.)


    Držení míče: 35 % : 65 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 3:5. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 9:8.
    FC Sankt Pauli: Smarsch – Ohlsson, Lawrence (C), Medić, Paqarada – Irvine, Smith, Becker, Hartel – Burgstaller, Amenyido
    Náhradníci: Vasilj (B), Ritzka, Zander, Ziereis, Benatelli, Buchtmann, Daschner, Dittgen, Makienok

    Tréner: Timo Schultz

    Borussia Dortmund: Kobel – Meunier, Akanji, Hummels, Guerreiro – Brandt, Witsel, Bellingham – Reus (C), Haaland, Hazard
    Náhradníci: Hitz (B), Pongračić, Schulz, Zagadou, Reinier, Wolf, Malen, Moukoko, Tigges

    Tréner: Marco Rose

    Rozhodca: Osmers – Kempter, Siewer