Norwich – Liverpool 4:5 (kon.) | West Bromwich – Aston Villa 0:0 (kon.) | Sunderland – Bournemouth 1:1 (kon.)
Watford – Newcastle 2:1 (kon.) | Manchester United – Southampton 0:1 (kon.) | Leicester – Stoke City 3:0 (kon.)
Crystal Palace – Tottenham 1:3 (kon.) | West Ham – Manchester City 2:2 (kon.)
koniec
West Ham United
2:2 (1:1)
Manchester City
Sobota 23.01.2016, 18:30 • Upton Park, London • Anglická Premier League • 23. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:30.
     
    Vážení čitatelia, vítam vás pri sledovaní online priameho prenosu zo zápasu anglickej Premier League. Dnes si posvietime na zápas medzi West Hamom United a Manchestrom City. Zápas sa v Upton Parku začína o 18:30 hod.

    WEST HAM

    West Ham sa v tabuľke nachádza na šiestom mieste s 9-bodovou stratou na čelo tabuľky. Kladivári doposiaľ získali 35 bodov, z toho 19 na ihriskách súperov. Ani v domácom prostredí nie sú ich výkony na zahodenie. Jeho bilancia je 4 výhry, 4 remízy a 2 prehry, pričom doma neprehral deväť súťažných zápasov v rade. Naposledy sa o jeho sile West Hamu presvedčil Liverpool a Southampton, ktorí si z Londýna neodviezli ani jeden bod. Zaujímavosťou je, že West Ham vyhral proti Manchestru City dva z posledných troch vzájomných duelov. Najlepším strelcom mužstva je Francúz Dimitri Payet, ktorý skóroval už šesťkrát. V dnešnom dueli budú Slavenovi Bilićovi chýbať Manuel Lanzini, Diafra Sakho a Andy Carroll.

    MANCHESTER CITY

    Manchester City je v tabuľke na priebežnom treťom mieste. Na vedúci Arsenal však stráca len jeden bod, čo 16 kôl pred koncom súťaže nehrá prakticky žiadnu rolu. Citizens mali vynikajúci úvod do súťaže, no práve prehra s West Hamom (1:2) akoby odštartovala menšiu krízu aktuálneho anglického vicemajstra. Manchester City sa môže pýšiť najlepšou ofenzívou v lige, no jeho forma doma a vonku je diametrálne odlišná. Kým doma strelil doma v dvanástich dueloch strelil 33 gólov, vonku v desiatich dueloch zaznamenal len 10 presných zásahov. Navyše, jeho bilancia je len 4-3-3. Nelichotivú sériu prerušili zverenci Manuela Pelegriniho až v prvom zápase nového roka, keď na pôde Watfordu vyhrali 1:2. Najlepším strelcom je Sergio Agüero, ktorý síce krátko kvôli zraneniu pauzoval, no napriek tomu strelil už 10 gólov. Zranení sú Eliaquim Mangala, Samir Nasri a tiež Vincent Kompany.
     
    Úvodné zostavy:

    West Ham United: Adrián – Jenkinson, Collins, Reid, Cresswell – Kouyaté, Song (C), Noble – Antonio, E. Valencia, Payet.
    Náhradníci: Randolph – Obiang, Moses, Ogbonna, Jelavić, Oxford.

    Manchester City: Hart – Sagna, Otamendi, Demichelis, Clichy – Y. Touré, Delph – Navas, Silva (C), De Bruyne – Agüero.
    Náhradníci: Caballero – Zabaleta, Fernando, Sterling, Fernandinho, Iheanacho.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    West Ham United dal gól!
    Fantastický úvod domáceho tímu. Cheikhou Kouyaté zaviedol loptu do šestnástky hostí a spätnou prihrávkou hľadal svojich spoluhráčov. Od Fabiana Delpha sa lopta odrazila na kopačku ENNERA VALENCIU, ktorý už v 53. sekunde prekonáva prízemnou strelou Joea Harta.
    1. Enner VALENCIA - 1:0
     
    2
    Tak to je úvod ako z ríše snov pre domáci tím. Kladivári začali skvele a rázne vykročili za druhým víťazstvom nad Manchestrom City v tejto sezóne.
     
    3
    Cheikhou Kouyaté sa teraz zrazil so svojim spoluhráčom a v strede poľa fauloval hosťujúceho Yayu Tourého.
     
    4
    Najlepší domáci hráč Dimitri Payet poslal prvý center do pokutového územia Citizens. Svoje defenzívne povinnosti si tentokrát ale do bodky splnil Martin Demichelis.
     
    5
    Manchester City rozohrával na začiatku piatej minúty rohový kop, no center Kevina De Bruyneho odhlavičkoval do bezpečia domáci stopér James Collins.
     
    6
    Hostia okamžite prevzali iniciatívu do svojich rúk. V pokutovom území kúzlil s loptou David Silva a presnou prihrávkou našiel Jesúsa Navasa. Ten z prvej pálil, no jeho strela bola zblokovaná.
     
    7
    Mohlo byť vyrovnané! Sergio Agüero si parádne spracoval ťažkú loptu a súboji s Jamesom Collinsom vystrelil. Skúšal to oblúčikom, brankára Adriána krásne prehodil, no trafil len ľavú žrď domácej brány.
     
    8
    Pokutový kop pre Manchester City! Carl Jenkinson si nepočínal v súboji so Sergiom Agüerom čisto a hlavný rozhodca neváhal ani sekundu. Citizens majú veľkú šancu vyrovnať skóre.
     
    9
    Manchester City dal gól! Domáci tím sa z vedenia tešil len približne osem minút. Loptu si na biely bod postavil najlepší strelec hostí SERGIO AGÜERO, oklamal brankára Adriána a strelou k pravej žrdi vyrovnáva stav stretnutia. Pre Argentínčana je to 11. gól v sezóne.
    9. Sergio AGÜERO - 1:1
     
    11
    Carl Jenkinson je smoliarom dnešného zápasu. Nielenže spôsobil penaltu, ale vyzerá to tak, že sa aj zranil. S najväčšou pravdepodobnosťou bude musieť byť vystriedaný.
     
    12
    Na lavičke náhradníkov sa už pripravuje Sam Byram a zrejme to bude práve on, kto vymení zraneného Carla Jenkinsona.
     
    13
    Prvé striedanie zápasu je realitou. Carl Jenkinson v prvej štvrťhodine zápasu opúšťa ihrisko a na jeho miesto prichádza spomínaný Sam Byram.
     
    14
    Dimitri Payet bol faulovaný, a tak domáci ostanú pri lopte. Hrá sa skutočne vo veľmi vysokom tempe, čo sa samozrejme divákom v Upton Parku páči.
     
    15
    Domáci futbalisti po faule Nicolása Otamendiho nevyužili svoju štandardnú situáciu. Zahrával ju Dimitri Payet, no domáci Kladivári sa do zakončenia nedostali.
     
    16
    Do pokutového územia domácich sa predral Fabian Delph, no bývalému hráčovi Aston Villy loptu ušla za bránkovú čiaru. Od svojej brány tak bude odkopávať Adrián.
     
    17
    Ani Kevin De Bruyne si príliš nepotykal so spracovaním, a tak Manchester City prichádza o loptu.
     
    18
    Jesús Navas vyslal dopredu nabiehajúceho Sergia Agüera. Ten sa síce k lopte nedostal, no svojou aktivitou donútil Jamesa Collinsa odkopnúť loptu do outu.
     
    19
    Fabian Delph je v úvode zápasu veľmi aktívny. Tentokrát jeho center zblokoval Mark Noble, a tak budú zverenci Manuela Pellegriniho zahrávať rohový kop.
     
    20
    Po rohovom kope sa lopty zmocnil David Silva. Ten si pekne narazil loptu s Demichelisom a z ťažkého uhla vystrelil. Jeho strelu ale dokázal zneškodniť brankár Adrián.
     
    22
    Pekná akcia Manchestru City. Loptu zatiahol do pokutového územia Kevin De Bruyne, spätnou prihrávkou našiel Sergia Agüera, ktorý však v rozhodujúcej chvíli netrafil loptu.
     
    23
    Na trávniku sa teraz chvíľu nehrá. Na trávniku totiž ostáva ležať Cheikhou Kouyaté, ktorý zrejme dostal nejaký úder v súboji s Yayom Tourém.
     
    24
    Sergio Agüero šporotvo vracia loptu na kopačky domácich hráčov. Medzitým sa na ihrisko vrátil aj Cheikhou Kouyaté, ktorý má veľký podiel na prvom góle domáceho tímu.
     
    25
    Enner Valencia si pekne prebral loptu, zakryl si ju telom a pohotovou prihrávkou hľadal Michaila Antonia. Anglický útočník sa ale už k lopte nedostal.
     
    26
    Kevin De Bryune rýchlo prerušil črtajúci sa rýchly brejk West Hamu. Hlavný arbiter mu ale rázne vysvetľuje, že podobné zákroky mu nebude tolerovať.
     
    27
    Teraz je to skôr boj o stred ihriska ako nejaký pekný ofenzívny futbal. Domáci výborne napádajú rozohrávku Manchestru City, a tak Bacary Sagna musel voliť len spätnú prihrávku na Joea Harta.
     
    29
    Manchester City pekne zakombinoval a Bacary Sagna sa dostal k centru. Jeho center smeroval na Fabiana Deplha, no pred ním dobre zasiahol Winston Reid.

     
    30
    Sergio Agüero si teraz nerozumel s Fabianom Delphom, ktorý sa mu zamotal do dráhy strely. Argentínčan tak volil prihrávku na rozbehnutého Yayu Tourého, ale tejto kombinácii chýbala o niečo presnejšia prihrávka.
     
    31
    Kevin De Brune prenechal loptu Gaelovi Clichymu, ktorý poslal nádejný center do šestnástky. Do zakončenia sa predieral Jesús Navas, no napokon mu nebolo dopriate.
     
    32
    Dimitri Payet vybojoval loptu a poslal ju na Ennera Valenciu. Toho nekompromisne fauloval Martin Demichelis, za čo vidí žltú kartu.
     
    33
    Krásny futbalový moment. Priamy kop West Hamu fantasticky zahral Dimitri Payet, no jeho strelu do ľavého vinkla dokázal senzačným zákrokom vyraziť na rohový kop Joe Hart.
     
    34
    A ďalší priamy kop pre West Ham. Tento raz sa o to pričinil sám Dimitri Payet, ktorého poslal nedovoleným spôsobom na zem Jesús Navas.
     
    35
    Priamy kop opäť zahral Payet, no tentokrát to nebolo na priamu strelu. Jeho center do pokutového územia odvrátil na rohový kop Martin Demichelis.

     
    36
    Dimitri Payer je snáď všade. Po rohovom kope sa dostal k odrazenej lopte a akrobatickým zakončením ju poslal vedľa pravej žrde brány Joea Harta.
     
    38
    Niekoľko osobných súbojov v strede poľa, ale hlavný rozhodca nepíska. Po zákroku Aarona Cresswela bude Manchester City len vhadzovať.
     
    39
    Na trávniku sa začína iskriť a Craig Pawson vyťahuje ďalšiu žltú kartu. Dostáva ju Mark Noble.
     
    40
    Dimitri Payet poslal nebezpečný center do pokutového územia. Joe Hart sa jej v poslednej chvíli dotkol, čím znemožnil zakončenie pre Valenciu či Antonia.
     
    41
    West Ham je v tejto fáze hry prekvapivo aktívnejší. Domáci hrajú skvelo a snažia sa opäť nakloniť misky váh na svoju stranu. Argentínska stopérska dvojica Demichelis – Otamendi má rozhodne čo robiť.
     
    42
    Fabian Deplh v poslednej chvíli zastavil prenikajúceho Marka Nobela. Nasledoval tak ďalší rohový kop londýnskeho klubu, ale s ním si opäť poradil Demichelis.
     
    43
    Cheikhou Kouyaté zastavil akciu Manchesteru City. Sergio Agüero sa už dostával s loptou na útočnú polovicu, no napokon ho čisto odstavil domáci hráč.
     
    45
    V prvom polčase sa niekoľkokrát prerušovali a tiež sme boli svedkami striedania. Preto Craig Pawson nadstavuje v prvom polčase až 3 minúty.
     
    45+1
    Svoje obranné povinnosti si výborne splnil Aaron Cresswell a v súboji s Jesúsom Navasom vybojoval loptu pre domáce farby.
     
    45+2
    Brankár Adrián teraz dostal pomerne zlú malú domov, vďaka čomu sa dostal do problémov. Nakoniec ale loptu dokázal pred Sergiom Agüerom odkopnúť do bezpečia.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Máme za sebou strhujúci prvý polčas, v ktorom sa všetko podstatné udialo v prvej štvrťhodine. Už po 53 sekundách otvoril skóre zápasu Enner Valencia, no už v 9. minúte vyrovnal z pokutového kopu Sergio Agüero. Následne West Ham prišiel o zraneného Carla Jenkinsona, ktorého nahradil Sam Byram. Za zmienku stojí aj krásny priamy kop Dimitriho Payeta, pri ktorom predviedol famózny zákrok brankár Joe Hart. Po prvom polčase je tak stav vyrovnaný 1:1.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Do druhého polčasu nastúpili oba tímy v nezmenenej zostave. Jedinou zmenou tak ostáva len príchod Sama Byrama, ktorý vymenil zraneného Carla Jenkinsona.
     
    47
    Fabian Delph bol faulovaný, a tak sa pre Citizens naskytá šanca v podobe priameho kopu približne 25 metrov od brány Adriána.
     
    48
    Priamy kop hostí zahral Yaya Touré, no jeho pokus mieril len do dobre postaveného múru. Následne ale aspoň dobre a čisto zastavil rýchlu kontru Londýnčanov, ktorú založil Enner Valencia.
     
    49
    Do druhého polčasu nastúpili o niečo aktívnejšie futbalisti z Manchestru. Z ľavej strany poslal center do šestnástky Clichy, no pred Agüerom stačil zasiahnuť James Collins.
     
    50
    Príkladná bojovnosť Ennera Valenciu. Ekvádorčan zachytil na prvý pohľad stratenú loptu a vybojoval pre svoj tím v súboji s Otamendim rohový kop.

     
    51
    West Ham sa mohol dostať do vedenia. Dimitri Payet posunul loptu na Marka Noble, ktorý následne poslal nepríjemný center do šestnástky. So Sagnom vyhral hlavičkový súboj Michail Antonio, ale Angličan tesne minul bránu.
     
    52
    Enner Valencia zviedol chlapský súboj s Yayom Tourém, no v pokutovom území hostí stratil stabilitu. Hoci sa dožadoval faulu, Craig Pawson pokutový kop nepíska.
     
    54
    Jesús Navas sa po pravej strane snažil vysunúť nabiehajúceho Davida Silvu, no jeho úmysel dokonale prečítal krajný obranca Aaron Cresswell.
     
    55
    Veľké šťastie stálo na domácej strane. Sergio Agüero si narazil loptu s Fabianom Deplhom, ten vystrelil svojou ľavačkou a trafil ľavú žrď brány španielskeho brankára Adriána.
     
    56
    West Ham United dal gól!
    Opäť sa potvrdilo starí známe nedáš, dostaneš. Po dlhom vhadzovaní sa v súboji s nedôrazným Otamendim dokázal presadiť ENNER VALENCIA a z tesnej blízkosti po druhýkrát v zápase prekonal Joea Harta.
    56. Enner VALENCIA - 2:1
     
    57
    Pri druhom góle West Hamu sa jasne ukázalo ako hosťom chýba zranený kapitán Vincent Kompany. Nicolás Otamendi teraz situáciu vôbec nezvládol a od 56. minúty Manchester City opäť prehráva.
     
    58
    Z veľkej diaľky sa pokúsil o strelu Fabian Delph, no jeho pokus zblokovala domáca obrana ešte pred vlastným pokutovým územím.
     
    59
    Citizens okamžite po inkasovanom góle zvýšili aktivitu a snažia sa o vyrovnanie. Ak by dnes prehrali, ich strata na čelo by sa natiahla na štyri body. Naopak, West Ham pokukuje po prvej štvorke.
     
    60
    Prvú hodinu hry ukončila akcia hostí. Najprv strelu De Brynea zblokoval Aaron Cresswell a následne strelu Davida Silvu zlikvidoval brankár Adrián.
     
    62
    Manchester City teraz takým hádzanárskym spôsobom oblieha šestnástku domáceho tímu. Hostia ostanú pri lopte, pretože loptu poslal do outu Cresswell.
     
    63
    Na lavičke West Hamu je pomerne rušno, a tak možno očakávať, že Slaven Bilić sa čoskoro rozhodne oživiť svoju jedenástku na trávniku.
     
    64
    Aaron Cresswell prízemným centrom z ľavej strany hľadal Michaila Antonia, no pred domácim útočníkom dobre zasiahol Yaya Touré.
     
    65
    Druhé striedanie domáceho tímu je realitou. Na ihrisko prichádza Victor Moses a v dnešnom zápase končí Michail Antonio.
     
    66
    Spoza šestnástky sa k strele odhodlal Alex Song. Bývalý hráč Arsenalu či Barcelony ale bránu Joea Harta tesne minul. Nasleduje odkop od hosťujúcej brány.
     
    67
    Prvé striedanie aj na strane hostí. Manuel Pellegrini posiela na ihrisko Raheema Sterlinga, ktorý nahradil Jesúsa Navasa.
     
    68
    Dimitri Payet teraz zozadu fauloval Nicolása Otamendiho a môže byť rád, že po Markovi Nobleovi nie je druhým domácim hráčom so žltou kartou.
     
    69
    V súboji striedajúcich hráčov si nedovolene počítal Raheem Sterling, ktorý poslal na zem Victora Mosesa. Pri lopte tak ostanú domáci.
     
    70
    Kým pred niekoľkými sekundami sa žltej karte vyhol Dimitri Payet, teraz ju už hlavný rozhodca jednému z domácich hráčov udeľuje. Potrestaným mužom je Sam Byram.
     
    71
    Prvý ofsajd zápasu. V postavení mimo hry sa ocitol v druhom polčase neviditeľný Sergio Agüero.
     
    72
    V priebehu niekoľkých sekúnd na seba upútal pozornosť Sergio Agüero. Argentínčan si naskočil na center od Bacaryho Sagnu, no bránu Adriána minul.
     
    73
    Pekná akcia domácich, ktorá však nevyvrcholila strelou. Po pravej strane Payet dobre zakombinoval s Valenciom, no keď mu chcel loptu vrátiť, neprešiel cez Clichyho.
     
    75
    Sergio Agüero priťukol loptu na Davida Silvu, no ten akciu Citizens pokazil. Jeho prihrávku na Bacaryho Sagnu zastavil Dimitri Payet, ktorý sa výborne dokázal vrátiť do obrany.
     
    76
    Manuel Pellegrini posilňuje útok. Z ihriska sťahuje Fabiana Delpha a na hrot útoku posiela Kelechiho Iheanacha.
     
    77
    Kelechi Iheanacho sa po svojom príchode zapojil do útočnej akcie hostí. Penou prihrávkou našiel Sergia Agüera, no ten tesne pred šestnástkou o loptu prišiel.
     
    78
    Raheem Sterling sa takisto konečne predviedol. Pekne sa zbavil obrancu, poslal nebezpečný center do ohňa, no výborný zákrok predviedol Adrián.
     
    79
    West Ham teraz vystrčil rožky. Po ľavej strane postupoval smerom dopredu striedajúci Victor Moses, no zakončenie vôbec nezvládol. Nasleduje odkop od brány.
     
    81
    Manchester City dal gól! Je vyrovnané. Príchod Kelechiho Iheanacha priniesol svoje ovocie. Mladík sa predral do pokutového územia, lopta sa šťastne odrazila na nohu SERGIA AGÜERA, ktorý ju s prehľadom posiela do siete.
    81. Sergio AGÜERO - 2:2
     
    82
    V záverečným desiatich minútach sa tak rozhodne máme na čo tešiť. Manchester City sa snaží strhnúť vedenie na svoju stranu, no strela Agüera bola zblokovaná.
     
    83
    Manuel Pellegrini využíva svoje posledné striedanie. Ofenzívneho Davida Silvu vymieňa za o niečo defenzívnejšieho Fernanda.
     
    84
    Trochu rozháraný úsek hry končí obranným zákrokom Bacary Sagna, ktorý zastavil útok Ennera Valenciu po ľavej strane.
     
    85
    Raheem Sterling bol teraz evidentne držaný protihráčom, no Craig Pawson hosťom štandardnú situáciu nedoprial.
     
    86
    Manchester City búši do svojho súpera. Na útočný výlet sa dokonca vybral aj Martin Demichelis. Následne sa k strele dostal Sergio Agüero i Yaya Touré, no ich strely boli zblokované.
     
    87
    Zaslúžený potlesk pre Ennera Valenciu. Ekvádorčan dnes strelil dva góly, no na záverečné minúty prepúšťa miesto Nikicovi Jelavićovi.
     
    88
    Nikica Jelavić sa okamžite zapája do útočných akcii svojho tímu. Chorvát vystrelil veľmi pohotovo a keďže jeho strelu jeden z hostí tečoval, West Ham bude zahrávať roh.
     
    89
    Nikica Jelavić sa po rohovom kope Payeta dostal do zakončenia na bližšej žrdi. Vo veľkej šanci nikým nesťažený však nehlavičkoval presne.
     
    90
    V závere zápasu vidí od Craiga Pawsona žltú kartu aj Yaya Touré, ktorý doslova zbúral Cheikhova Kouyatého.
    Enner Valencia (WHU)

     
    90+1
    Hlavný arbiter v dnešnom zápase nadstavuje ešte tri minúty. West Ham zrejme ani po 53 rokoch nevyhrá dva zápasy proti Manchestru City v jednej sezóne, no napriek tomu by bol spokojný aj s bodom.
     
    90+2
    Sam Byram ostáva ležať na trávniku a bude musieť byť ošetrovaný. Slaven Bilić už nemôže striedať.
     
    90+3
    Do zakončenia z vnútra šestnástky sa dostal Sergio Agüero, no jeho strela z prvej mierila len do stredu brány, kde bol pozorný Adrián.
     
    90+4
    V závere zápasu vidí žltú kartu aj Fernando. West Ham tak má výhodu poslednej štandardnej situácie v zápase.
     
    90+4
    West Ham mohol rozhodnúť! Cheikhov Kouyaté z poslednej akcie zápasu hlavičkoval do brvna. Obrovská škoda pre domáce farby. Zápas sa tak skončí remízou.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Krásny zápas máme za sebou. Kladivári v zápase dvakrát viedli, no ani dva góly Ennera Valenciu na víťazstvo nestačili. Sergio Agüero totiž na druhej strane takisto dvakrát skóroval, a práve on zariadil definitívnu podobu výsledku zápasu – 2:2. West Ham sa tak posúva na 6. miesto so šesťbodovou stratou na pozície v TOP 4. Manchester City je tretí a za vedúcim Leicestrom zaostáva o tri body. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný večer. (20:29:25)

    Miroslav Kováčik

    Góly: 1. E. Valencia, 56. E. Valencia – 9. Agüero (pen.), 81. Agüero

    Karty:   39. Noble (WHU), 70. Byram (WHU) – 32. Demichelis (MAC), 90. Y. Touré (MAC), 90+4. Fernando (MAC)


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 5:3. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 11:15.
    West Ham United: Adrián – Jenkinson (13. Byram), Collins, Reid, Cresswell – Kouyaté, Song (C), Noble – Antonio (65. Moses), E. Valencia (87. Jelavić), Payet.
    Náhradníci: Randolph – Obiang, Moses, Ogbonna, Jelavić, Oxford, Byram.

    Manchester City: Hart – Sagna, Otamendi, Demichelis, Clichy – Y. Touré (C), Delph (76. Iheanacho) – Navas (67. Sterling), Silva (83. Fernando), De Bruyne – Agüero.
    Náhradníci: Caballero – Zabaleta, Fernando, Sterling, Fernandinho, Iheanacho, Tasende.

    Rozhodca: Craig Pawson