Ukrajina – Luxembursko 3:0 (kon.) | Estónsko – San Maríno 2:0 (kon.) | Slovinsko – Anglicko 2:3 (kon.)
Lichtenštajnsko – Moldavsko 1:1 (kon.) | Rusko – Rakúsko 0:1 (kon.) | Bielorusko – Španielsko 0:1 (kon.)
Slovensko – S. Macedónsko 2:1 (kon.) | Litva – Švajčiarsko 1:2 (kon.) | Švédsko – Čierna Hora 3:1 (kon.)
koniec
Švédsko
3:1 (3:0)
Čierna Hora
cz Nedeľa 14.06.2015, 20:45 • Friends Arena, Solna • Kvalifikácia ME
Predzápasové kurzy
     
    90+1
    Friends arena jásá a není se čemu divit. Zlatan Ibrahimović, dnešní střelec druhého a třetího gólu svého týmu, přepouští místo na place osmadvacetiletému útočníku Stade Rennes Olu Toivonenovi.
     
    88
    Při výskoku si Nikola Vukčević pomohl loktem, který trefil do pravého ucha a jeho blízkého okolí Marcuse Berga. Úmysl bych v tom nehledal, ale žlutá karta přijít musí. Lokty dokáží být ve fotbale hodně nebezpečným nástrojem, to vím i já jako okresní sudí.
     
    81
    Nevím, proč se nyní diví i Albin Ekdal, protože pokud jsou ve Friends areně začínající fotbalisté, mohli vidět, jak v praxi vypadá ukázkový šlapák. Jak vystřižený z učebnice, takže musí přijít žlutá karta.
     
    75
    Třetí a poslední střídání hostí. Beka Marko Simiće nahrazuje defenzivní záložník Marko Bakić.
     
    72
    Druhé střídání Švédska je již lehce taktické, směřující k uklidnění před několika minutami špatně se prezentující domácí hry. Pontus Wernbloom nahradí v záloze Kima Källströma.
     
    68
    Před rohovým kopem si ještě Kim Källstrom vykoledoval žlutou kartu.
    Isaksson předvedl další parádní zákrok!
     
    66
    Po krásném pasu Damjanoviće si na míč na značce penaltového puntíku naběhl střídající Vladimir Boljević, jenž však svojí tutovou šanci zazdil, neboť trefil pouze vybíhajícího a jako chobotnici se natahujícího Andrease Isakssona do jeho pravé ruky. Rázem to mohlo být jen o jeden gól!
     
    64
    Střídání ve švédské sestavě, a to vůbec první v dnešním mači. Erkana Zengina nahrazuje další záložník Emil Forsberg.
    Dejan DAMJANOVIĆ - 3:1
     
    64
    Černá Hora právě vstřelila branku!
    DEJAN DAMJANOVIĆ se rozběhl z levé strany na míč a poslal jej ze svého pohledu naprosto přesně k levé tyči branky Andrease Isakssona.
    Penalta pro Černou Horu!
     
    63
    Byla nařízena penalta ve prospěch hostí. Ve vápně totiž Johansson nedovoleně zastavil zřejmě Fatose Bećiraje, který si zasekl míč a následně jej bek Švédska poslal k zemi.
     
    62
    Žarko Tomašević napřáhl z levé strany a utěšenou ránu směřoval k levé tyči Isakssona. Ten se však natáhl jak široký, tak dlouhý, a sráží ránu obránce hostí na roh. Krásný to zákrok.
     
    58
    Druhé střídání hostující ekipy. Z placu míří obránce Elsad Zverotić, kterého nahrazuje též bek Esteban Saveljić.
     
    55
    Ač se to Zlatanovi nemusí zrovna dvakrát líbit, při přebírání míče stál v ofsajdu. Jenže marná sláva, Källström přihrávku zpozdil i z toho důvodu, že byl držen Vladimirem Boljevićem. Sudí nechal výhodu, která nevyšla. Dopískl tedy faul a ještě ukázal Černohorci žlutou kartu – přesně podle pravidel.
     
    54
    V prvním poločase jsme neviděli ani jeden karetní trest, nyní během necelých deseti minut již dvě žluté. Nyní dostává napomenutí Žarko Tomašević, který nešetrně zajel do Marcuse Berga, který v poslední době schytal pěkných pár políček.
    Isaksson se vyznamenal proti střele Damjanoviće.
     
    50
    Černá Hora táhla útok středem hřiště. K vápnu si následně s míčem sběhl Dejan Damjanović, který se dnes poprvé výrazněji ukázal. Vystřelil a proti jeho ráně k pravé tyči se musel vytáhnout Andreas Isaksson, který jí pravou rukou vyrazil do bezpečí.
     
    48
    Marko Simić vehementně ukazoval, že on určitě nefauloval Marcuse Berga u pravé lajny, jak signalizoval asistent sudího a hlavní rozhodčí správně viděl. Jenže poslal Berga k zemi hodně okatě a v součtu si vysloužil žlutou kartu, kvůli které bude v dalším zápase v září proti Lichtenštejnsku chybět.
     
    46
    Nechybělo moc a přišel čtvrtý zářez. Marcus Berg si stylem pojď sem – kam jdeš povodil Marko Simiće, jenže míč z úhlu z levé strany až příliš nadzvedl a mířil metr nad spojnici břevna a tyče.
     
    46
    Na tři góly během šesti minut zareagoval Branko Brnović střídáním. Z placu dle mého dobře hrající Mladen Kašćelan. Záložníka nahradí další středopolař Vladimir Boljević.
    Zlatan IBRAHIMOVIĆ - 3:0
     
    44
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Pátý gól ve čtyřech zápasech, 55 gól ve 105 zápasech za švédské "áčko". Toť aktuální vizitka ZLATANA IBRAHIMOVIĆE, který si naběhl na milimetrově přesný pas z hloubi vlastního pole od Sebastiana Larssona. Útočník se dostal s balonem až do vápna a zde střelou ke vzdálenější tyči posílá kulatý nesmysl kolem levé nohy Poleksiće. Asistence: Sebastian Larsson.
     
    43
    To se také stalo. Andreas Isaksson si připisuje dobrý zákrok proti střele Mugoši, která šla ke středu pravé tyče. Gólman Švédska se proti ní musel natáhnout.
    Zlatan IBRAHIMOVIĆ - 2:0
     
    40
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Jestli se před malou chvíli mohl zlobit Poleksić na své stopery, tak teď to může být naopak. ZLATAN IBRAHIMOVIĆ převzal na levé hranici velkého vápna míč a vypálil na branku střelu, kterou gólman Černé Hory přes val těl neviděl. Pod jeho padajícím tělem však míč prošel do sítě. Takové střely by měl reprezentační gólman chytat, holt občas se nepodaří.
    Marcus BERG - 1:0
     
    38
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Stopeři Simić se Savićem hráli doposud poměrně dobře, jenže co teď dělali při přebírání MARCUSE BERGA, to se nedá vysvětlit. Švédové na pravé straně třemi doteky z první vyšachovali dva tři hráče soupeře a Albin Ekdal poslal centr před branku Poleksiće, kde dva zmiňovaný beci hostí dali Marcusi Bergovi míli prostoru a ten se trefil hlavou ke vzdálenější levé tyči. Asistence: Albin Ekdal.
    Ibrahimović nechal vyniknout brankáře hostí!
     
    30
    Švédové odpověděli také velkou šancí. Ibrahimović si ve vápně udělal místo a naběhl si na centrovaný míč z kopačky Källströma, ale rozhodně jsme viděli během jeho 104 startů v reprezentaci lepší zakončení. Míč mu padl krásně na nohu, ale s jeho střelou si věděl Poleksić rady a reflexivně jí vyrazil na roh. Blíže k tyči a byl by to gól.
     
    28
    Obrovská chyba Bengtssona, který hlavičkový souboj poslal jen k nohám Stefana Mugoši. Ten se z levé strany řítil na branku Isakssona, prošel do vápna a ač byl atakován Erikem Johanssonem, stačil proti jeho skluzu vystřelit. Pokus mířil těsně vedle levé tyče Švédů.
     
    20
    První opravdu velká šance přišla právě po tomto rohu,kdy Elsad Zverotić poslal krásný bochánek na hlavu Žarko Tomaševiće, který si naběhl na míč a těsně minul pravou tyčku. Toto byla velká šance záložníka Kortrijku.
    Ibrahimović pálil jen doprostřed branky.
     
    15
    Poleksić asi své spoluhráče ve zdi nepochválí, protože Ibrahimovićovu střelu nechali projít, ale ta mířila jen do středu branky, kde byl připravený kapitán hostí a gólman v jedné osobě Vukašin Poleksić.

    Tomáš Lysý

    Góly: 38. Berg (Ekdal), 40. Ibrahimović, 44. Ibrahimović (Larsson) – 64. Damjanović (pen.)

    Karty:   68. Källström (SWE), 81. Ekdal (SWE) – 48. Simić (CHO), 54. Tomašević (CHO), 55. Boljević (CHO), 88. N. Vukčević (CHO)


    Švédsko: Isaksson – Bengtsson, E. Johansson, Milošević, Wendt – Larsson, Källström (72. Wernbloom), Ekdal, Zengin (64. Forsberg) – Ibrahimović (C) (90+1. Toivonen), Berg.
    Náhradníci: Olsen, Nordfeldt – Nilsson, Augustinsson, Tinnerholm, J. Olsson, Forsberg, Wernbloom, Rohdén, Durmaz, Toivonen.

    Čierna Hora: Poleksić (C) – Zverotić (58. Saveljić), Savić, Simić (75. Balić), Tomašević – N. Vukčević, M. Kašćelan (46. Boljević) – Marušić, Mugoša, Bećiraj – Damjanović.
    Náhradníci: Janjušević, M. Božović – Saveljić, Balić, Grbić, Boljević, Nikolić, M. Vukčević, Bakić, Vujović.

    Rozhodca: H. Göçek – M. Eyisoy, O. Aktaş – S. Ok (vš. Turecko)