Ukrajina – Luxembursko 3:0 (kon.) | Estónsko – San Maríno 2:0 (kon.) | Slovinsko – Anglicko 2:3 (kon.)
Lichtenštajnsko – Moldavsko 1:1 (kon.) | Rusko – Rakúsko 0:1 (kon.) | Bielorusko – Španielsko 0:1 (kon.)
Slovensko – S. Macedónsko 2:1 (kon.) | Litva – Švajčiarsko 1:2 (kon.) | Švédsko – Čierna Hora 3:1 (kon.)
koniec
Švédsko
3:1 (3:0)
Čierna Hora
cz Nedeľa 14.06.2015, 20:45 • Friends Arena, Solna • Kvalifikácia ME
Predzápasové kurzy
     
    S konstatováním, že Švédsko porazilo na svém hřiště Černou Horu poměrem 3:1 a udělalo tak další krok ke druhému místu a přímému postupu na ME 2016, se s Vámi loučí a třeba zase napočtenou při zářijovém kvalifikačním pokračování se těší Tomáš Lysý. (22:48:49)
     
    Ve zbývajících dvou dnešních zápasech, které byly odehrány před duelem Švédsko – Černá Hora, se zrodily tyto výsledky:

    Lichtenštejnsko – Moldavsko 1:1.
    Rusko – Rakousko 0:1.

    Pokud se podíváme na tabulku, tak Rakousko je téměř jednou nohou na šampionátu, má 16 bodů. Druhé je právě Švédsko, ztrácející na našeho jižního souseda tři body. Oba týmy mají odehráno šest zápasů. Třetí a čtvrté místo drží s pěti body Rusko a Černá Hora, jejichž březnový vzájemný zápas v černohorské Podgorici byl v 67. minutě kvůli řádění domácích "fans" přerušen. Páté místo patří Lichtenštejnsku také s pěti body, ale v šesti zápasech a poslední je se dvěma body Moldavsko.
     
    Statistiky zápasu:
    Góly: 3-1.
    Střely: 11-13.
    Střely na branku: 6-6 (ve druhém poločase Švédové nevystřelili na branku ani jednou).
    Zásahy gólmanů: 5-3.
    Střely mimo: 5-6.
    Zblokované pokusy: 0-1.
    Rohy: 5-6.
    Držení míče: 53% – 47%.
    Ofsajdy: 1-4.
    Žluté karty: 2-4.
    Červené karty: 0-0.
     
    Sledovali jsme utkání, ve které jsme do 37. minuty viděli vyrovnaný průběh a šance na obou stranách. Jenže v rozmezí 38. – 44. minuty nebudou Černohorci na Friends arenu rozhodně vzpomínat v přátelském duchu. Nejprve se hlavičkou prosadil ve vápně zcela volný Marcus Berg, a poté přidal dva góly Zlatan Ibrahimović. Poprvé se prosadil skrytou střelou zpoza vápna, při které se asi Poleksić bude červenat, poté využil parádní pas Larssona a tváří v tvář prostřelil gólmana.

    Ve druhém poločase se hsoté dostali ke snížení, když v 64. minutě proměnil penaltu Dejan Damjanović. To byl spouštěcí moment ke zhruba sedmiminutovému černohorskému extratlaku, při kterém se několikrát vyznamenal Isaksson, zejména při střele Boljeviće, kterou zlikvidoval pravou rukou po roztažení všech částí těla jako chobotnice. Na další gól se čekalo marně, konečný výsledek je tak 3:1 pro domácí.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+4
    A tak ne, ještě jednou hosté zahrozili. Damjanović napřáhl kousek za vápnem ke střele, kterou však Alexander Milošević, vlastnící i srbské občanství, svému soupeři zblokoval.
     
    90+3
    Po navázání hry fauloval na polovině hřiště Boljević v souboji dvou střídajícíh hráčů a dvou záložníků Wernblooma, což asi znamená konec nadějí hostí na ohrožení Isakssona.
     
    90+2
    Ani tento útok hostí neskončí gólem, kterým by se Černohorci dostali na dostřel soupeři. Bećiraj si totiž nepohlídal náběh a byl přistižen v ofsajdu.
     
    90+1
    Friends arena jásá a není se čemu divit. Zlatan Ibrahimović, dnešní střelec druhého a třetího gólu svého týmu, přepouští místo na place osmadvacetiletému útočníku Stade Rennes Olu Toivonenovi.
     
    90
    Hlavní rozhodčí nastaví v druhém poločase čtyři minuty nad rámec základní hrací doby.
     
    90
    V další šanci byl Albin Ekdal, ale ani on netrefil branku. Naběhl si do vápna a na jeho levé straně dostal přihrávku, jenže mířil vysoko nad levý horní roh.
     
    89
    Zčistajasna se míče chopil zhruba pětatřicet metrů od vápna na středu hřiště Marcus Berg a Poleksić se zřejmě jenom díval, jak rána míří vedle. Pokud míč vytěsňoval očima, povedlo se.
     
    88
    Při výskoku si Nikola Vukčević pomohl loktem, který trefil do pravého ucha a jeho blízkého okolí Marcuse Berga. Úmysl bych v tom nehledal, ale žlutá karta přijít musí. Lokty dokáží být ve fotbale hodně nebezpečným nástrojem, to vím i já jako okresní sudí.
     
    87
    Boljevićův centr z pravé strany do vápna neznamenal žádné ohrožení Isakssona, což ještě nabralo na intenzitě skandování švédských fanoušků, kteří tuší, že tři body zůstanou doma.
     
    86
    Pierre Bengtsson svojí levou rukou výrazně strčil do Adama Marušiće, který toho lišácky využil a spadl k zemi. Nutno však říct, že faul to od pravého beka domácích byl.
     
    84
    Fotbalisté Černé Hory se možná nadechují k závěrečnému tlaku, jsou častěji na své útočné polovině. Žádné vážnější ohrožení branky Isakssona ale nepřichází.
     
    83
    Hlavní sudí Göçek nakázal Ibrahimovićovi, aby si šel vyměnit zřejmě roztržený dres. Vznikla tak nejen situace, kdy Zlatan ukázal své vypracované a potetované tělo, ale i věc, která se tolik nevidí. Náhradní dres totiž útočníkovi podával čtvrtý sudí Ok.
     
    83
    Vznikl z něj rychlý kontr hostí, při kterém Wendt takticky zastavil Damjanoviće na polovině hřiště. I zde mohla přijít kartička.
     
    82
    Hosté dlouho míč na kopačkách neudrželi, přichází tak kontr domácích a Ekdal si vykoledoval u levé lajny poblíž vápna přímý volný kop. Jenže Sebastian Larsson jej nerozehrál zrovna nejlépe.
     
    81
    Nevím, proč se nyní diví i Albin Ekdal, protože pokud jsou ve Friends areně začínající fotbalisté, mohli vidět, jak v praxi vypadá ukázkový šlapák. Jak vystřižený z učebnice, takže musí přijít žlutá karta.

    Tomáš Lysý

    Góly: 38. Berg (Ekdal), 40. Ibrahimović, 44. Ibrahimović (Larsson) – 64. Damjanović (pen.)

    Karty:   68. Källström (SWE), 81. Ekdal (SWE) – 48. Simić (CHO), 54. Tomašević (CHO), 55. Boljević (CHO), 88. N. Vukčević (CHO)


    Švédsko: Isaksson – Bengtsson, E. Johansson, Milošević, Wendt – Larsson, Källström (72. Wernbloom), Ekdal, Zengin (64. Forsberg) – Ibrahimović (C) (90+1. Toivonen), Berg.
    Náhradníci: Olsen, Nordfeldt – Nilsson, Augustinsson, Tinnerholm, J. Olsson, Forsberg, Wernbloom, Rohdén, Durmaz, Toivonen.

    Čierna Hora: Poleksić (C) – Zverotić (58. Saveljić), Savić, Simić (75. Balić), Tomašević – N. Vukčević, M. Kašćelan (46. Boljević) – Marušić, Mugoša, Bećiraj – Damjanović.
    Náhradníci: Janjušević, M. Božović – Saveljić, Balić, Grbić, Boljević, Nikolić, M. Vukčević, Bakić, Vujović.

    Rozhodca: H. Göçek – M. Eyisoy, O. Aktaş – S. Ok (vš. Turecko)