Espanyol – Atlético Madrid 0:0 (kon.) | Eibar – Barcelona 0:2 (kon.) | Rayo Vallecano – Granada 3:1 (kon.)
Vigo – Bilbao 1:2 (kon.)
koniec
SD Eibar
0:2 (0:1)
FC Barcelona
Sobota 14.03.2015, 18:00 • Estadio Municipal de Ipurua • Španielska LaLiga
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.
     
    Oproti nasledujúcim budúci týždeň je to pre Barcelonu v Eibare prakticky úplne nepodstatný duel. Onedlho ich totiž čaká odveta Ligy majstrov s Manchestrom City a potom El Classico s Realom Madrid. Napriek tomu 27. kolo musia hráči Blaugranas odohrať a najlepšie, ak by si udržali prvú priečku.
     
    Po dlhej dobe prišla na čele španielskej ligy zmena. Real Madrid nezvláda posledné týždne a stratil formu, čo Barcelona dokonale využíva. Jej sa, naopak, plnohodnotne podarilo svojich fanúšikov potešiť a to 1. miestom v lige, smerom do štvrťfinále Ligy majstrov, a finále domáceho pohára. Eibar má iste obrovský rešpekt.
     
    Nováčik si nevedie príliš zle, veď v polovici marca sa stále drží na solídnej 14. priečke a len tri body od jedenástej. Náskok nad zostupom má síce len päťbodový, ale príklad by si od nich mohli brať rôzni nováčikovia v ligách. Málokedy sa drží solídnym spôsobom úplny outsider sezóny tak ako práve Eibar.
     
    Doma svojich fanúšikov napriek tomu príliš nepotešili, získali síce 12 bodov, no znamená to pre nich v tomto smere len 18. miesto. Ale ak sme mohli Eibar v tejto sezóne a v predchádzajúcich riadkoch chváliť, tak len za dávne týždne dozadu. Sedem posledných duelov totiž tento skromný klub prehral a má teda aktuálne mizernú formu. V súboji s Barcelonou by bol outsiderom, aj keby mali za sebou takúto sériu pre zmenu výhier.
     
    Domáci pre tento duel nebudú môcť rátať minimálne s dvomi hráčmi. Mimo bude Ángel Luis Rodríguez Díaz a pre červenú kartu by mal stáť aj Dani García. Barcelona pre zmenu nepošle do hry Dani Alvesa a problém so zodravotným stavom má stále aj Sergio Busquets. Tréner Luis Enrique zrejme bude musieť šetriť viacerých hráčov. Možno aj Javiera Mascherana.
     
    Jediný vzájomný duel, ktorý títo súperi medzi sebou odohrali bol na Nou Campe v októbri a Blaugranas vyhrali 3:0. Odvetný duel začne od 18.00.
     
    -30
    Úvodné zostavy:

    SD Eibar: Jaime – Eneko, Dídac Vilà, Lillo, Raúl Navas, Ekiza, Borja Fernández, Jon Errasti (K), Saúl, Javi Lara, Manu.
    Náhradníci: Irureta – Añibarro, Capa Rodríguez, Arruabarrena, Lekić, D. Boateng, Piovaccari.

    FC Barcelona: Bravo – Montoya, Adriano, Piqué, Bartra, Sergi Roberto, Rakitič, Rafinha, Suárez, Messi, Neymar.
    Náhradníci: ter Stegen – Xavi, Pedro, Iniesta, Mascherano, Douglas, Mathieu.

    Rozhodca: C. Del Cerro – J. Yuste, A. Álvarez.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Duel v Eibare začal výkopom favorita stretnutia.
     
    2
    Pre Eibar je to historický okamih, pretože na tento štadión Barcelona zavítala úplne prvýkrát. O lístky na duel bol eminentný záujem.
     
    3
    Barca sa hneď rútila dopredu a šikovnou akciou musela obrana po centri Bartru pred Jaimem len v poslednej chvíli loptu odvracať do bezpečia!
     
    4
    Hneď na to sa ešte hlavičkou pokúšal loptu do siete dopraviť Rakitič, ale mieril mimo a obrana si takisto poradila. Črtal sa ale pekný futbalový moment.
     
    5
    Na druhej strane sa Eibar dostal k zahrávaniu rohového kopu, ale favorita ničím nezaskočil.
     
    6
    Carlos Del Cerro je dnes hlavným rozhodcom zápasu.
     
    7
    V každom prípade očakávame drvivý tlak hostí na lopte a jej držanie v moci by malo prekonávať rekordy. Hoci, možno motyka vystrelí a prekvapia aj domáci.
     
    8
    Tí si vyobjovali už druhý rohový kop, ale Barcelona si znovu k svojej spokojnsoti poradila a nebezpečie zažehnala.
     
    9
    Nováčik ligy si je veľmi dobre veodmý, čoho dnes čaká a preto si už od začiatku drží obrannú líniu v presne naordinovaje forme.
     
    10
    Malo by sa tak favoritovi hrať určite čo najnepríjemnejšie a cieľom hráčov SD bude to, aby neinkasovali rýchly gól. Ten by potom totiž mohol spustiť nepríjemnú lavínu prípadného debaklu.
     
    11
    Barca dnes začala hrať v rôzne prekombinovanej zostave, čo je reakciou na odvetu Ligy majstrov proti Manchestru City.
     
    12
    Jednu dobrú správu už hostia ale dnes prijali a to remízou Atletica Madrid na pôde Espanyolu. Stále viac sa tak o titule môžu rozprávať už iba Real Madrid práve s Blaugranas.
     
    13
    A práve tieto dva tímy sa už o týždeň stretnút v slávnom El Classicu. V prípade výhry dnes a aj v boji s Bielym baletom by Barcelona svoj náskok zrazu navýšila o poriadny kus.
     
    14
    Ešte nedávno pritom strácala manko na hráčov trénera Ancelottiho výrazným sústom a zrazu môže byť všetko inak. Budúci týždeň bude teda nielen pre Barcelonu jedným z najdôležitejších v sezóne.
     
    15
    Netradične sa dnes na lavičke Barcelony objavili dve obrovské opory posledných rokov – Xavi aj Iniesta. Väčšinou duel presedí v role náhradníka prvý menovaný, obaja sa tam objavujú len málokedy.
     
    16
    Štart zápasu rozhodne nie je raketový, ale zodpovedá predpokladom. Barcelona drží loptu na koapčkách v tak výraznej miere, ak oto dokíže snáď len ona a vymýšľa, čo by na súpera mohlo platiť.
     
    17
    Messi si vypýtal priamy kop po tom, čo už dlho držal loptu vo svojej moci. Obrana sa na to nemohla pozerať a preto prišiel nedovolený zákrok.
     
    18
    Celkom 33 metrov od brány vzdialená lopta znamenala parketu pre Messiho ako vyšitá. Napokon však mieril ranu Neymar a iba do múru.
     
    19
    Do pokutového územia potom ešte mieril loptu späť Rakitič, ale Jaime vyštartoval z brány, aby situáciu upokojil vhodným zákrokom.
     
    20
    Messiho a spol. si obrana nováčika všíma naozaj dôkladne, aj preto sa dnešnému kapitánovi nedarí dostať do vyloženej šance. Aspoň nateraz nie.

     
    21
    Messi značnú chvíľu predvádzal od stredového kruhu až takmer k šestnástke veľmi pekné sólo. Potom začal spolupracovať s kolegami, no k strele na bránu či niečomu lepšiemu nedošlo.
     
    22
    Obrana nalepená na každom hráčovi v oranžovom znamená veľmi malý priestor na kombináciu a podnikanie rýchlych kontier.
     
    23
    Barcelona držala loptu doposiaľ v 77%-tnom prípade. K vyloženej šanci ale teda ešte neprišlo.
     
    24
    Arbiter Del Cerro šiel k domácej lavičke vehementne vysvetliť, že neprístojné správanie tolerovať nebude. Najbližšie by z toho už mohlo byť vylúčenie na tribúnu.
     
    25
    Obrana SD zatiaľ pracuje bezchybne a dokonca sa kolegovia v útoku dostali aj do zaujímavej šance. Saúl Berjon sa ocitol v šestnástke a mieril pred bránu dobrý center. Piqué a spol. si poradili.
     
    26
    Po ďalšej lopte pred Brava sa na zemi zvíjal Montoya hra teda musela byť prerušená.
     
    27
    Aj to teda môže pomôcť domácim trochu sa dostať naspäť do zápasového fachu a Barcelonu udržať na uzde. Každá minúta bez gólu je len plusom.
     
    28
    Montoya sa už pýtal do hry, aby ešte stihol zabrániť nepríjemnej lopte pred Bravom. Rozhodca ho pustil až po akcii, no našťastie pre favorita sa gólom neskončila.
     
    29
    Bola nariadená penalta pre Barcelonu!
     
    30
    Domáci hráči zahrali v šestnástke rukou po strele Messiho z výhodnej pozície a rozhodca nemal inú možnosť, ako nariadiť pokutový kop.
     
    31
    Lopta sa následne po teči dostala do moci brankára, ktorý bol akurát v pozícii a tam, kde smerovala. Loptu na biely bod si postavil Messi.
     
    32
    Barcelona dala gól! Ľavačkou to LIONEL MESSI zavesil do horného rohu po svojej pravici a otváre skóre stretnutia celkom poľahky. Favorit tak vedie premenenou penaltou.
    Lionel MESSI - 0:1
     
    33
    Ekiza videl za predošlý priestupok hrania rukou aj žltú kartu.
     
    34
    V každom prípade je to pre nováčika krutá smola, že po polhodine držania kroku musia inkasovať z najvýhodnejšej štandardky. Ruka to skutočne bola a Ekiza si môže len spytovať svedomie, či sa niečo nedalo spraviť inak.
     
    35
    Favorit podobné duely vyhrávať gólmi z penált rozhodne nemusí, ale tentoraz má rozhodca čisté svedomie. Uvidíme, aký dopad bude mať pokutový kop v ďalšom priebehu zápasu.
     
    36
    Pozitívne môže domáci celok vnímať aspoň fakt, že na rohy vedie 4:1. Ani raz sa však po ňom k šanci neschyľovalo, čo Barce mimoriadne vyhovuje.
     
    37
    Je to razom pre Barcelonu oveľa lepší nádych, na pôde nováčika ju dnes rozhodne nečakalo nič príjemné. Že to nebude s ružovým sadom opradené bolo jasné už pred začiatkom.
     
    38
    Domáci by si mali skúsiť vypýtať nejaký ten priamy kop, pretože stredom to na skúsených hráčov rozhodne nie je dobrý nápad. Nováčik zaostáva v mnohých činnostiach.
     
    39
    V strede poľa získavajú prevahu vo významnej miere určite hosťujúci hráči, ale čo je prekvapujúcejšie, minimum toho vpredu predviedli Neymar so Suárezom.
     
    40
    Messi dnes teda zaujal aj miesto ich dvoch svojim gólom, čím sa dostal k číslu 31 presných zásahov v sezóne. Predčil tak Cristiana Ronalda a stal sa nateraz najlepším strelcom ligy.
     
    41
    Javi Lara sa odhodlal k sľubnej strele a chýbali len decimetre na to, aby trafil do čierneho. Bravo to síce kontroloval, ale lopta nemierila príliš mimo.
     
    42
    Práve Javi Lara je mužom, ktorý dal v zápase proti San Sebastianu prvý gól Eibaru v histórii Primery División pre tento celok.
     
    43
    Messi bol s loptou prilepenou na kopačke v dobrej pozícii pred bránou na to, aby nahral do jasnej šance, ale obrana v poslednej chvíli bezpečne odkopla.
     
    44
    Lopta je ďaleko od brány Barcelony, ktorá ju drží na kopačkách a nemá sa kam ponáhľať. Polčas zrejme už nebude zbytočne predlžovať významným spôsobom ani rozhodca.
     
    45
    Arbiter pridáva len jednu minútu.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Máme tu záver prvého polčasu, v Eibare sme videli jeden gól. Z pokutového koptu ho vsietil Lionel Messi, čím sa stal najlepším strelcom ligy s 31 presnými zásahmi na konte. Predchádzala tomu ruka Ekizu, Eibar ale robil čo mohol, aby hviezdy súpera urputne ubránil a neinkasoval ešte viackrát. Šance však boli minimálne pre Barcu, tá si vypracovala len jednu šancu po Rakitičovej hlavičke, ale inak hrala na pol plynu. Aj preto stav zatiaľ tesný. Pokračovať budeme opäť o 15 minút.

     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Rozbehol sa nám druhý polčase v Eibare, tentoraz výkopom domácich hráčov.
     
    48
    Počas prestávky v Eibare začalo hustejšie pršať a tak kvapky možno domácim nakoniec aj prinesú šťastenu. Možné je všetko.
     
    49
    Piqué v obrane trochu kolegov vystrašil, keď potreboval na odokop cez Saúla niekoľko pokusov. Napokon to zvládol a komplikácie neprišli.
     
    50
    Saúl skúsil vystreliť na bránu, ale prvýkrát v zápase sa to v radoch domácich nepodarilo ani jemu. Mieril dva metre vedľa.
     
    51
    Karty sú v druhom polčase rozdané jasne, domáci sa pokúsia minimálne vyrovnať a potrápiť favorita. Barca by chcel stav ak nie udržať, tak navýšiť a zbytočne neriskovať zranenia hviezd.
     
    52
    Obraz hry jednoznačne ukazuje, že dnes na Nou Campe nehráme, aj preto je to v podaní favorita miestami komplikované dostať sa do šance a využiť svoj potenciál v ofenzíve.
     
    53
    Barca pokračuje v obliehaní pokutového územia súpera a potrebuje čo najskôr duel rozhodnúť aspoň druhým zásahom, ak nie aj ďalším.
     
    54
    Stále v hre zapojených málo vidno Neymara so Suárezom, v strede poľa viditeľne chýba mozog v podobe Xaviho či Iniestu.
     
    55
    Barcelona dala gól! A je zrejme po zápase, opäť do čierneho skórujú hostia! Rohový kop Rakitiča krásnou hlavičkou do zeme LIONELA MESSIHO neodvrátil ani obranca, ani obranca na čiare a je to pre favorita opäť veselšie.
    Lionel MESSI - 0:2
     
    56
    Vedenie v tabuľke by v tomto prípade znamenalo štvorbodové a Real by zajtra aj napriek výhre pred El Classiom ostal druhý.
     
    57
    Piqué zahral tesne pred šestnástkou rukou, čo domácich rozčúlilo, no bola im poskytnutí výhoda. Prišla strela na bránu od Javiho Varu a Bravo radšej šiel k žrdi a nepríjemnosť zažehnal dobrým zákrokom.
     
    58
    S trochou šťastia to teda domáci mohli do siete dopraviť, no stále platí, že po dvoch goloch Messiho prehrávajú 0:2. Argentínčan má teda na konte už 32. ligových gólov a Cristianovi Ronaldovi sa opäť vzdialil.
     
    59
    V záverečnej polhodine duelu sa dá očakávať jasná prevaha Barcelony s loptu na kopačkách a tréner Enrique by iste mohol začať uvažovať aj nad šetrením ďalších opôr zmenou na hracej ploche.
     
    60
    Na ihrisko sa v domácom drese dostal Capa Rodriguez, vymenil Errastiho.
     
    61
    Trochu otvorenejší priestor sa hosťom v posledných minútach naskytuje, čo môže byť voda na mlyn pre ofenzívne esá favorita.
     
    62
    Messi iste túži po hattricku, ale tak ako ho poznáme, rozohráva často z hĺbky poľa a hľadá skôr Suáreza či Neymara, akoby mal zakončovať stoj čo stoj sám.
     
    63
    Barca vybojovala štandardnú situáciu po faul na Montoyu, no tentoraz by malo ísť o center pred bránu Jaimeho.
     
    64
    Ešte predtým však v zápase dohral Rakitič a do diania sa pozrie Xavi.
     
    65
    Xavi práve nastúpil za Barcelonu už na 750. duel vo svojej kariére. Úctyhodné číslo. medzitým favorit priamy kop na šancu vo svoj prospech nevyužil.
     
    66
    Zaujímavú šancu si vytvorili aj hostia, ale rýchly útok skončil krížnou strelou len nepresne. To Brava teda nevystrašilo.
     
    67
    Neymara bolo konečne vidieť, po ľavej strane sa pekne dostával k možnosti ponúknuť Suárezovi šancu na zásah. Posielal loptu sľubne, ale obrana odkopom situáciu ustála.
     
    68
    Musel by sa stať zrejme veľký zázrak, aby dnes Barcelona o body prišla. Ale nováčik nepodáva zlý výkon, zrazila ho však smolná situácia po polhodine hry a nariadená penalta.
     
    69
    V každom prípade sa pre domácich črtá už ôsma prehra za sebou, v ktorých Eibar teda ťahal za kratší koniec. Oveľa väčšiu pozornosť budú ale hráči sústreďovať na zápas s Granadou, kde pôjde o veľa.
     
    70
    Tempo hry po druhom presnom zásahu výraznejšie opadlo a favorit sa vôbec nepotrebuje plašiť za ďalšími akciami. Nahraté má dostatočne a potrebuje len stav udržať.
     
    71
    Piovaccari na strane domácich prišiel do hry, vymenil Manu Del Morala.
     
    72
    A do hry sa namiesto Neymara dostal aj rýchlik Pedro.
     
    74
    Neymar dnes rozhodne neukázal svoje ofenzívne prednosti a nemôže sa diviť, že bol vystriedaný. Svoje "nadšenie" aj dal najavo, no čakali sme dnes od neho viac.
     
    75
    A podobne je na tom aj Luis Suárez a preto ktovie, ako by sa situácia vyvýjala, ak by doposiaľ bol stav bezgólový. Všetku česť Barcelony dnes teda zachraňoval len Messi.
     
    76
    Bravo vyriešil nepríjemné lopty pred svojim teritóriom a nenechal sa zaskočiť strelami Saúla či Larom. Aj preto znížené nebude a obrana mu takisto vyšla v ústrety.
     
    77
    Dídac Vilà na strane Eibaru dohral, vymenil ho D. Boateng.
     
    78
    Domáci teda budú dohrávať systémom 4-3-3, čo je oproti začiatku duelu oveľa odvážnejší spôsob.
     
    79
    To by mohlo priniesť šance pred bránou Jaimeho, ktorý si na loptu dnes siahol len párkrát. Na jeho smolu dvakrát po tom, čo ju vyťahoval zo siete.
     
    80
    Opäť sa pred Bravom ocitla lopta v nebezpečnej pozícii, ale Bartra včas hlavičkou všetko zažehnal.
     
    81
    Na strane hráčov SD bude úspechom, ak dosiahnu aspoň čestný gól, hoci už majú na to len minimum času. Podarí sa im ešte uspieť?
     
    82
    Na druhej starne iste na hattrick číha Messi, pretože formu dnes rozhodne pre zmenu nepreukazuje Suárez. Zrejme sa podvedome šetrí na duel so Citizens a potom aj na El Clássico.
     
    83
    Ak je Barcelona pri lopte, tak sa jej nehodlá vzdať a súpera ničí uspávacou rozohrávkou. K nej dochádza často bez toho, aby sa tím ešte pokúsil čosi vymyslieť aj vpredu.
     
    84
    Je to už jasný signál na to, že sa hnať do ofenzívy už hráči trénera Luisa Enriqueho nepotrebujú. Duel sa naozaj už len dohráva.

     
    85
    Favorit šetrí sily a nechce zbytočne urobiť chybu, či riskovať zranenie. Rozhodne nehral na plný plyn, čo ukázali aj mená v zostave.
     
    86
    Napriek tomu to dvomi presnými zásahmi Messiho stačilo na výhru a preto sa z pôdy nováčika bude tešiť práve tím, ktorý je považovaný za adepta na titul.
     
    87
    Ešte prd minulým kolom mali hráči Barcelony manko na Real madrid v podobe dvoch bodov a dnešnou výhrou si, naopak, poisťujú vedenie a ujnikajú na štvorbodový rozdiel. Biely balet má ale meranie síl s Levantem k dobru.
     
    88
    Domáci fanúšikovia svojich miláčikov napriek všetkému musia pochváliť, pretože v skromných podmienkach klub nestratil odvahu a proti Barcelona bol takmer hodinu dôstojným partnerom.
     
    89
    Bravo sa ešte musel mať napozore po kombinácii domácich hráčov, ale obrana mu opäť okamžite pomohla a nenechala ho v problémoch.
     
    90
    Pedro sa na ľavej strane pekne uvoľnil a mohol ešte nahrávať, no skúsil to sám. Tvrdú strelu mu Jaime vyrazil.
     
    90+1
    Obrovskú šancu na zníženie mal Piovaccari, ale zblízka po odrazenej lopte mieril koníčkom len do brvna brány Brava!
     
    90+2
    Rozhodca ešte nadstavil 3 minúty.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Je koniec, Barcelona si tri body dnes v Eibare postrážila dvomi zásahmi Lionela Messiho. Ten sa dostal na priebežnú prvú priečku tabuľky strelcov s 32 presnými zásahmi. Najprv uspel z pokutového kopu, aby po prestávke pridal krásnu hlavičku. Jeho spoluhráči potom už len priebeh duelu kontrolovali a neriskovali ani zranenia ani zbytočné komplikácie. V závere však mohla inkasovať po strele Piovaccariho, no ten trafil v dobrej pozícii napokon len brvno. Aj preto je konečný stav priaznivý pre hostí, ktorý vezú domov povinné tri body. To je už posledné konštatovanie tohto duelu, prajem ešte pekný zvyšok večera aj v spoločnosti onlajnov. (19:51:37)

    Filip Kubaliak

    Góly: 32. Messi (pen.), 55. Messi

    Karty:   33. Ekiza (EIB)


    SD Eibar: Jaime – Eneko, Dídac Vilà (77. D. Boateng), Lillo, Raúl Navas, Ekiza, Borja Fernández, Jon Errasti (K) (60. Capa Rodriguez), Saúl, Javi Lara, Manu Del Moral (71. Piovaccari).
    Náhradníci: Irureta – Añibarro, Capa Rodríguez, Arruabarrena, Lekić, D. Boateng, Piovaccari.

    FC Barcelona: Bravo – Montoya, Adriano, Piqué, Bartra, Sergi Roberto, Rakitič (64. Xavi), Rafinha, Suárez, Messi, Neymar (72. Pedro).
    Náhradníci: ter Stegen – Xavi, Pedro, Iniesta, Mascherano, Douglas, Mathieu.

    Rozhodca: C. Del Cerro – J. Yuste, A. Álvarez