Martin – Košice 0:1 (kon.) | Zvolen – Nitra 2:3 (kon.)
koniec
HK VITAR Martin
0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
HC Košice
Streda 12.03.2014, 17:00Tipos Extraliga play-off
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 17:00.
     
    Martinčania po viacerých sezónach bez play off, si svoju miestenku v predposlednom zápase základnej časti zaistil nielen pobyt v play off, ale aj celkovú záchranu v extralige. Košičania však nenechali nič na náhodu a v prvom zápase zmietli domáci Martin, tak ako sa na lídra extraligy po základnej časti patrí – výhrou 6:1 získali dôležitý prvý bod do play off série a v druhom stretnutí mohli nadviazať na jednoznačné víťazstvo. Opak bol však pravdou.

    Martinčania pokropení živou vodou bojovali a ukázali podobný bojovný výkon ako v zápase s Trenčínom. Napriek obrovskej strate – zraneniu Jaroslava Markoviča, sa hráči MHC dlho držali nadostrel východniarom, potom im domáci hokejisti účelovou hrou odskočili na rozdiel dvoch gólov, no Martin v závere stretlil kontaktný gól a bola to ešte mierna dráma.

    Na prvý domáci zápas sa pripravujú aj fanúšikovia, ktorý dokázali na dôležité stretnutia pomerne slušne zaplniť štadión v Turci na naše extraligové pomery – pripravujú zaujímavé choreo a hlavne vytrvalé hlasivky, ktoré sú povestné pre martinský fans aj historicky. Martinu bude chýbať Jaroslav Markovič, aj hostia majú ešte početnú maródku, no predsa len káder Košíc je väčší a hlavne skúsenejší a niet pochýb o tom, že aj v Martine budú chcieť východniari vyhrať a ukončiť tak štvrťfinálovú sériu už po štyroch stretnutiach.
     
    Úvodné zostavy:

    MHC Mountfield (Martin): Dzubina (Marton) – Ďatelinka, Tupý – Markovič, Galamboš, Važan – Matejka, Brcko – Finsterle, Fujerík, Suja – Novotný, Rusina – Themár, Kolena, Klíma – Perniš, Dírer – Rožník, Pokrivčák, Cíger

    HC Košice: Staňa (Hylák) – Kolba, Klouček – Bicek, Hrnka – Bartánus – Černák, Štrbák – Svatoš, Bartoš, Jenčík – Cebák, Deyl -Skalický, Češík, Sojčík – Macejko, Hinďoš, Chovan, Jokeľ.
     
    Martinčania napokon v dnešnom stretnutí nastupujú aj so svojim najlepším hráčom, lídrom mužstva a kapitánom – Jaroslavom Markovičom, ktorý nastupuje po zranení v prvom zápase so sebazaprením, čo však nie je až tak úplne neobvyklé pre play off, kde zvyknú hokejisti hrať aj s určitým zranením. Tréneri MHC veria, že Markovič ukáže svoje umenie a jeho pôsobenie v dnešnom zápase potiahne celý tím k získaniu prvého bodu v sérií.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:21
    Začiatok sa nesie v strednom pásme, neskôr však zaútočili Martinčania,avšak bez väčšej šance.
     
    00:39
    Markovič sa dostal ku puku v útočnej tretine na modrej čiare, napriahol sa no jeho strela bola zblokovaná na ochrannú sieť.
     
    01:15
    Košičania točia domácich zásluhou Jenčíkovej formácie, domáci sa ale zľahka ubránili, gólmani zatiaľ bez zásahu.
     
    02:21
    Matej Češík z rohu ohrozil Dzubinu, ten vyrazil za seba do bezpečia.
     
    02:41
    Vidíme pokojnejší priebeh tretieho štvrťfinálového zápasu. Domáci si snažia obsadzovať svojich hráčov, ktorých majú na starosti a hostia taktiež hrajú aktívne. Teraz pálil Cíger po tom, čo vybojoval puk Galamboš v strednom pásme. Vhadzovalo sa pred Staňom a opäť sa vhadzuje pred týmto reprezentačným brankárom.
     
    03:18
    Strela Lukáša Matejku stečovaná brankárom Košíc na ochrannú sieť. Prvá formácia formácia Martina si vypracovala menší tlak, no bez gólovej šance.
     
    04:00
    Strela Lukáša Finsterleho ihneď po buly z otočky, nebezpečná no menej presná.
     
    04:49
    Jakub Suja sa z ničoho nič dostal do dobrej šance a bekhendom sám pred Staňom nepochodil, domáci sa dostávajú do tlaku.
     
    05:25
    Košičania ukázalli svoju chuť v hre jeden na jedného a domáci sa museli oslobodiť Ivanom Ďatelinkom len za cenu zakázaného uvoľnenia.
     
    06:00
    Jokeľ pálil v prečíslení 2:1 vedľa bránky.
     
    07:21
    Strela Mareka Bartánusa spoza obrancu, Dzubina vytlačil na mantinel. Prvá presilová hra pre hostí.
     
    07:30
    Tomáš Rusina 2. min. hákovanie. Domáci sa budú brániť.
     
    08:01
    Martin vyhodil puk, vzápätí Svatoš strieľal nebezpečne Dzubina reflexívne zasiahol.
     
    08:30
    Markovič vyviezol puk za pomoci Galamboša a hosťom zostáva už len niečo málo cez pol minúty.
     
    09:00
    Tomáš Hrnka strieľal z uhla pekne, Dzubina bol dobre postavený. Domáci bránia perfektne, obetavo – hrajú do tela a divákom sa to páči. Zatiaľ pekný športový zápas v Martine.
     
    09:30
    Domáci v plnom počte.
     
    10:00
    Strela Jakuba Fujeríka do priestoru kde bol Suja, dobre mierený pokus.
     
    10:54
    Martiínčania sa dostali do prečíslenia. Važan posunul Galambošovi, ten priťukol Markovičovi, ktorý sa spoza bránky snažil nájsť svojho kolegu Galamboša, ten to ale nemal na strelu z prvej a z dobrej pozície, a tak nemal Staňa ťažkú pozíciu.
     
    11:18
    Početná výhoda pre domácich – pre zmenu. Tomáš Klouček 2. min. krošček.
     
    11:27
    Strela Ďatelinku. Staňa všetko videl a nebol pred ním žiaden hráč MHC, tak nemal opäť sťaženú pozíciu. Domáci však začali presilovku dobre.
     
    11:45
    Teraz hostia vyhadzujú puk a získavajú cenné sekundy.
     
    12:30
    Hostia sa ostatnú minútu bránia dobre, domáci stratili mnoho sekúnd v strednom pásme, do ktorého sa dostali vďaka nepresným prihrávkam v útočnom pásme. Teraz majú ešte 40 presilovkových sekúnd.
     
    12:49
    Ihneď po buly sa dostával k odrazenému puku pred Rastislavom Staňom martinský útočník Fujerík, pohotoví obrancovia Košíc ho však odstavili a zabránili tak hroziacemu gólu.
     
    13:18
    Hostia v plnom počte.
     
    13:53
    Vhadzuje sa pred martinskou bránkou. Hostia často nahadzujú puky pred martinskú bránku, zatiaľ však tieto situácie domáci zvládajú spolu so svojim gólmanom Dzubinom.
     
    14:35
    Dlhšiu dobu sa nič významné neudialo, opäť rovnaký obraz hry, boj na obidvoch stranách, bránenie MHC pred svojim brankárom zatiaľ na jednotku.
     
    16:22
    Asi najväčšia príležitosť v zápase pre Košičana Deyla – ten sa dostal k odrazenému puku, mladý obranca Košíc mohol pohodlne zakončiť, to aj urobil vystrelil z kruhov, dobre však zasiahol brankár Dzubina, keď ramenom vytlačil puk.
     
    17:39
    Hostia teraz majú viac z hry, Martinčania už nie sú tak presní v útočnej polovici ako v prvých minútach a hostia sú čoraz viac nebezpečnejší.
     
    18:40
    Tempo hry mierne opadlo, dá sa však povedať, že tomu chýba gól. Hráči oboch mužstiev príkladne bojujú v rohoch, už len k tomu chýba zapojiť túto činnosť aj v priestore pred bránkou.
     
    19:19
    Prvá žŕdka v zápase a na martinskej strane. Košičania to poriadne roztočili a hlavne Jenčík sa predieral až ku Dzubinovi, domácim pomohla žŕdka.
     
    19:48
    Košice dali gól!
    Hostia sa dostali ku puku v strednom pásme po chybe domácej obrane, v prečíslení bol úspešný MATEJ ČEŠÍK, keď zúročil prihrávku od Mareka Bartánusa. Asistencie: Marek Bartánus,
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:19
    Druhú tretinu začali hostia aktívne. Bartánus sa obtočil okolo bránky MHC, dostal sa aj k streľbe, Dzubina chytil.
     
    20:44
    Vhadzovanie pred Rastislavom Staňom. Druhá formácia hrala v prvej časti aktívne a teraz je na ľade.
     
    21:55
    Košičania zlepšili rozohrávku a hrajú vo svojom obrannom pásme dôrazne podobne ako domáci, ktorí takto hrali až na jeden moment pri inkasovanom góle.
     
    02:22
    Strela Mateja Hinďoša, tesne vedľa, predsa len však Dzubina pokryl puk.
     
    22:51
    Tomáš Tupý vyviezol puk a našeil úpplne voľného Jakuba Cígera, ktorý bol sám prekvapený, že je v koncovke a zoči-voči košickému gólmanovi nepochodil – prestrelil.
     
    23:44
    Hostia teraz tlačia domácich hokejistov z Turca. Prvá formácia sa však dokázala ubrániť tak, aby nebolo z vyhodeného puku zakázané uvoľnenie.
     
    24:51
    Lukáš Finsterle strieľal v prečíslení 2:1, situáciu vyriešil správne, pretože jeho kolega v útoku bol obsadený. Strela bola dobre mierená, no Staňa skúsene vykopol puk ľavou korčuľou.
     
    25:16
    Domácej obrane ušiel puk po tom, čo napádal Češík, ktorý sa neskôr aj dostal do šance.
     
    25:39
    Príležitosť pre domácich. Kolba zahral nedovolene voči Kolenovi – 2. min. nedovolené bránenie v hre.
     
    26:10
    Jakub Suja sa dostával do slušnej šance po tom, čo Markovič dobre vybojoval puk. Gól visel na vlásku.
     
    26:35
    Martin odohral svoju prvú minútu v pohode a viackrát podkúrili hosťujúcej obrane Markovič, Važan a aj najprv Suja.
     
    27:38
    Skvele rozohratá presilovka domácich – Kolena pekne nahral do voľného priestoru ku svojim spoluhráčom, dorážal aj Lukáš Matejka, veľa nechýbalo, no predsa len bol silnešjí dôraz Košíc ako dôraz domácich pred hosťujúcou svätyňou.
     
    27:40
    Hostia v plnom počte.
     
    28:01
    Pokrivčák sa málom dostal do šance. Domáci hrajú aktívne, no košická obrana je miestami naozaj výborná.
     
    29:05
    Opäť trma-vrma pred Staňom, puk sa odrazil pred Staňu a mieril za bránku, to si však v hodine dvanástej všimol košický brankár a puk takmer prešiel celým objemom za bránku. Rozhodca Konc sa išiel poradiť s videorozhodcom.
     
    29:05
    Rozhodca gól napokon neuznal po porade s videorozhodcom, ešte predtým jasne prerušil hru, sám však nevidel puk, pretože sa z rohu puk odrazil do staňovej hokejky, od ktorej mieril cez bránkovisku dnu. Vidieť však nebol a tak nemohol určiť viditeľne či puk bol sčasti celý za bránkou – preto čakáme na rozsudok od videa. Videorozhodca teda iba potvrdil predpoklady a gól neuznal.
     
    29:33
    Ivan Ďatelinka 2. min. nedovolená hra si zdvihnutou hokejkou. Domáci boli v tlaku, no teraz sa musia opäť brániť skúsenej presilovej hre Košíc.
     
    30:10
    Brcko vyhodil puk a ešte minúta početnej výhody pre východniarov.
     
    30:57
    V oslabení sa dokázali dostať do šance v tomto zápase aj Martinčania – Themár sa rozhodol pre strelu, tú tečoval na ochrannú sieť košický bek, a tak získali Martinčania aspoň útočné pásmo, čo je v oslabení obrovská výhoda.
     
    31:33
    Domáci v plnom počte.
     
    32:45
    Hostia z Košíc mali menšiu sériu šancí, všetko však odtlačil brankár Dzubina do bezpečia. Na druhej strane bojoval Cíger, no ani on sa nedostal do gólovej šance.
     
    33:25
    Domácim chýba finálny ťah v útočnom pásme. Hostia hrajú ako vždy v Martine, zodpovedne z obrannej tretiny, skúsene v útočnej fáze a úspešne pri mantineloch a pri bránkovisku.
     
    34:45
    Do konca druhej dvadsaťminútovky zostáva niečo viac ako päť minút. Martinčania sa musia viac tlačiť ku brankárovi Košíc, ku ktorému by mali smerovať puky, ktoré s námahou vytlačí, aby bol tento skúsený brankár pod tlakom – inak nemajú moc šancí na skórovanie zverenci trénera Daniela Babku.
     
    35:31
    Martin opäť pred svojou bránkou. Domáci hokejisti v druhej tretiny ponúkajú hosťom viac šancí na vsietenie druhého gólu a ak niekto čakal opačný obraz, že Martinčania budú pristupovať akčnejšie a budú mať viac šancí, tak máme možnosť vidieť opak. Opäť vzájomné zakázané uvoľnenie, tak ako aj na domácej, tak aj na strane hostí.
     
    36:47
    Zas a raz sa dostali do obrannej pozície hráči MHC, keď po nepresnej rozohrávke získali hostia puk a takmer sa cez húštinu dostal puk za Dzubinu.
     
    37:15
    Teraz Suja zabojoval v rohu pri mantineli a ihneď z toho bola dobrá pozícia na streľbu – Finsterle mieril dobre, no nie až tak presne.
     
    38:30
    Themár sa snažil predrať cez stredné pásmo až priamo ku košickej bránke, no opäť zaúradovala tvrdá obranná hra vicemajstra.
     
    39:41
    Košice sa snažili využiť odraz puku v útočnom pásme a vsietiť v poslednej minúte druhej časti ešte gól do šatne, no Ďatelinka ukázal, že aj on vie využiť svoje fyzické predpoklady a tvrdo poslal na mantinel dobiedzajúceho hráča Košíc.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    40:19
    Važan v úvode tretej tretiny sa šikovne dostal do šance – asi z dvoch metrov však nenašiel priestor na presnú koncovku.
     
    41:20
    Lukáš Matejka si počínaj nedovolene – 2. min. podrazenie.
     
    41:45
    Martin Štrbák pálil napríjemne do priestoru, kde bolo veľa tiel – puk len tak presvičťal blízko martinskej źřdky.
     
    42:33
    Dve obrovské šance hostí – brankár Michal Dzubina sa perfektne vyznamenal – Jenčík a potom aj Bartoš boli osamotení a mali možnosť rýchlej koncovky.
     
    43:18
    Domáci sa už zrejme ubránia. Hosťom zostáva jedna sekunda.
     
    43:23
    Domáci v plnom počte.
     
    43:37
    Strela Jenčíka, hostia sa dostávajú do prvého tlaku v tretej časti.
     
    44:30
    Obranca Tomáš Tupý ostal ležať za bránkou po strete s hosťujúcim hráčom. Zdá sa však, že bude v poriadku.
     
    45:43
    Košice hrajú účelový hokej, napádajú domácich podobne ako v druhej tretine na polovici klziska a Martinčania sú tak nútení prihrávať si často, z toho pramenia aj chyby.
     
    46:15
    Kolena sa dostával do šance, no bol čisto odzbrojenný. Teraz sa bránia opäť domáci.
     
    47:33
    Teraz minúty utekajú pomerne rýchlo a domácim utekajú sekundy k vyrovnaniu. Hráči MHC mali mierne náznaky určitých šancí, no skúsení hostia sa poučili z prvej tretiny a svoju obrannú hru úplne dodržiavajú v ostatných minútach.
     
    49:03
    Martin má tiež vyše jedenásť minút na vyrovnanie. Musíme však objektívne priznať, že hostia boli bližšie k vsieteniu druhého gólu ako domáci ku vyrovnaniu. MHC podržal brankár Dzubina, a tak Turčania stále žijú.
     
    50:07
    Oliver Jokeľ využil dobrý odraz od mantinelu, ideálne si podišiel k puku a ohrozil Dzubinu. Ten bol dobre postavený a zabránil gólu.
     
    51:00
    Konečne dobrá simulovaná situácia pre domácich. Ďatelinka pálil a Staňa prikryl, no zdalo sa že mu puk ide vypadnúť, to využil Martinčan, ktorý išiel dorážať, no to už mal hosťujúci brankár puk v moci a to si nenechal Marek Kolba, ktorý sa vrhol do martinčania, strhla sa menšia mela, do ktorej bol zapletený aj Kolba a z Martinčanov – Markovič a Ďatelinka.
     
    51:00
    Vylúčenie – 2 + 2 min. Kolba za hostí, za domácich Markovič Jaroslav a Ivan Ďatelinka. Prvý menovaný za napadnutie a druhý za údery – obaja 2. min.
     
    51:32
    Dlhšie minúty sa nehrá – ktovie prečo. Rozhodca Konc si prizval martinského usporiadateľa. Zrejme kvôli odpadkom, ktoré vhodili diváci po tej mele. Už sa ale hrá.
     
    52:15
    Martinčania – Kolena a Themár bojovali presne tak ako to domáci potrebujú, no strela prvého menovaného nebola dostatočne razantná.
     
    53:44
    Po dlhej dobe sa domáci dostali do obrovskej šance – Fujeríka našiel Suja, no domáci útočnik nedokázal presne namieriť.
     
    54:41
    Vhadzuje sa pred Staňom – hostia však domácim toho mnoho nedovoľujú.
     
    54:50
    Po strele Andreja Novotného dokorčuľovali ku dobiedzajúcemu Kolenovi hneď traja hráči KOšíc, evidentne chcú mať oblasť bránkoviska celkom pod kontrolov.
     
    55:22
    Jaroslav Markovič opäť ukázal aj v tomto zápase svoj cit pre dobré riešenie situácie – Galamboš mu prenechal v útočnom pásme puk, kapitán MHC si ho prebral, najprv hľadal svojich spoluhráčov a keď zistil, že mu Košičania nechali kúsok voľného priestoru v priestore kruhov, využil to nakorčuľoval si a mieril pomedzi betóny, Staňa však opäť ukázal svoju veľkosť, chytil a ani nevyrazil.
     
    56:22
    Viac ako jednu minútu teraz držali hostia skúsene puk na svojich hokejkách v útočnom pásme. Neriskovali tak krížnu ani inú prihrávku, po ktorej by mohol nasledovať brejk. Potrebujú získať cenné sekundy a to sa im darilo.
     
    57:25
    Klíma v ťažkej pozícii nahrával v prečíslení dva na jedného namiesto streľby – ku Kolenovi sa tak zákonite nedostala prihrávka s pukom vo vzduchu, aj keď sa po nej načahoval.
     
    58:08
    Vhadzovalo sa pred Rastislavom Staňom a teraz sa vhadzuje aj tesne pred útočnou tretinou Košíc. Stále však prevláda skúsenosť východniarov.
     
    59:03
    Martin bez väčšej šance, no hrá už v šestici vabank.
     
    59:21
    Peter Galamboš 10 min. osobný trest – nezniesol fakt, že ho napádalli dovolene Košičania a skočil slovne do rozhodcu.
     
    59:40
    Presilová hra 6:4 pre domácich. Tomáš Klouček 2. min údery – ešte predtým tam mal šancu Kolena, no ani ten nevyrástol na Rastislava Staňu, ktorý podáva fantastický výkon.
     
    59:47
    Neskutočne poctivá a obetavá hra dvojičky Deyl a Češík, tí zblokovali dve strely Ďatelinku v nadôležitejšom momente zápasu.
     
    60:00
    Koniec zápasu. (19:25:33)

    Jozef Čelestiak

    Góly a asistencie: 20. Češík (Bartánus)


    HK VITAR Martin: Dzubina (Marton) – Ďatelinka, Tupý – Markovič, Galamboš, Važan – Matejka, Brcko – Finsterle, Fujerík, Suja – Novotný, Rusina – Themár, Kolena, Klíma – Perniš, Dírer – Rožník, Pokrivčák, Cíger
    HC Košice: Staňa (Hylák) – Kolba, Klouček – Bicek, Hrnka – Bartánus – Černák, Štrbák – Svatoš, Bartoš, Jenčík – Cebák, Deyl -Skalický, Češík, Sojčík – Macejko, Hinďoš, Chovan, Jokeľ

    Rozhodca: Konc, Hollý

    Diváci: 2200