Zwolle – Twente 1:1 (kon.) | Breda – Eindhoven 2:1 (kon.) | Nijmegen – Amsterdam 0:3 (kon.)
Feyenoord – Alkmaar 2:2 (kon.)
koniec
NEC Nijmegen
0:3 (0:2)
Ajax Amsterdam
cz Nedeľa 10.11.2013, 14:30 • Goffertstadion (kapacita, 12 500 diváků). • Holandská Eredivisie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:30.
     
    Hezký dobrý den při sledování zápasu nejvyšší nizozemské fotbalové soutěže. Proti sobě se postaví domácí Nijmegen, jenž hostí slavný Ajax Amsterdam.
     
    Ajax je v zápase jasným favoritem, i když letos si ani zdaleka nevede tak dobře, jak bývá v Holandsku zvykem. Amsterdam je až na šesté pozici se ztrátou pouhých tří bodů na první Alkmaar. Liga je letos velmi vyrovnaná a po zápase v Nijmegenu fotbalisté Ajaxu věří, že se znovu dotáhnou na čelo. Spoléhat budou na svého letos zatím nejlepšího střelce Kolbeinna Sigthórssona, jenž v sedmnácti duelech vstřelil sedm branek. Bude favorit zápasu úspěšný?
     
    Nijmegen se topí na samotném dně nizozemské Eridivise. Od místa zraučujícího záchranu je dělí tři body a ty budou chtít uhrát třeba už proti slavnému Ajaxu. O motivaci víc, když se podíváme na vzájemné zápasy, Nijmegen Amsterdam neporazil od roku 2005, tak proč tuto statistiku nepřerušit zrovna v dalším zápase. Na straně domácích bude útočné akce zakončovat hlavně nejlepší střelec Michael Higdon. Bude mít přesnou mušku i proti Ajaxu? Sledujte onlajn!
     
    Oba kluby však musí řešit i problémy se zraněním. Hostující kouč a bývalý skvělý reprezentační kapitán Nizozemska, Frank de Boer, se bude muset obejít bez španělského mladíka Bojana a také svých krajánků Ligeon a Duarteho. Trenér NEC Anton Jansen pak bez Disvelda, který má poraněný kotník. Dále také bez slovenského střelce dvou branek v tomto ročníku, Samuela Štefánika. Jak se oba tábory s touto nepříjemností popasují?
     
    Sázkové kanceláře nemůžou jinak, než hrubě favorizovat hostující "Potomky bohů", jak zní jedna z přezdívek týmu z hlavního města Nizozemí. Kurz na vítězství pro červeno-bílý celek je pro sázkaře ovšem velmi lákavý, 1,5 na čistou dvojku, v sázkařské terminologii. Společnost Unibet.com pak na domácím a posledním NEC pochopitelně příliš nevěří – 5,65 na Nijmegen. Ba co více, nevěří ani v zisk jediného bodu pro celek pod vedením Antona Janssena – na "plichtu" se vám výhra případně násobí 4,4x.
     
    Úvodní sestavy:

    Nijmegen EC: Johnsson – Lewiakabessy, Čmovš, Breuer, Vermijl – Conboy, Koolwijk, Pálsson – Jantscher, Higdon, Rieks.
    Náhradníci: Gentenaar – Roorda, Haitz, Hemlein, Foor, Sutter, Jakanbakš.

    Ajax Amsterdam: Cillessen – Boilesen, Denswil, Veltman, van Rhijn – Serero, Blind, Klaasen – Sightórsson, De Jong, Schöne.
    Náhradníci: Vermeer – Moisander, Poulsen, Fischer, Andersen, Hoesen, van der Hoorn.

    Rozhodčí: Björn Kuipers – Sander van Roekel, Erwin Zeinstra – Erwin Blank (všichni NED).
     
    Hráči zatím čekají na pokyn, aby mohli vkročit na velmi slušně zaplněný Goffertstadion v Nijmegenu.
     
    Frank De Boer reagoval na nepovedený start do letošního ročníku Eredivisie a sestavou velmi zamíchal. V základní jedenáctce tak neuvidíme třeba velezkušeného dánského reprezentanta Christiana Poulsena, na svou šanci čeká také před sezónou jasná jednička mezi třemi tyčemi Kenneth Vermeer. Základní sestava hostů čítá pouze hráče narozené v rozmezí let 1986 až 1993. Uvidíme, jak si mladá a nadějná krev v utkání na hřišti Nijmegenu povede.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní rozehrávka se Ajaxu příliš nevyvedla a končí v autu. Hned po něm jsou však hráči ve své klasické bílé kombinaci s červeným pruhem na hrudi u míče znova.
     
    3
    Očekávání se potvrzují, domácí NEC čeká na svou šanci na své polovině. Centr Denswila hledal hlavu Sightórssona, ale islanský šutér se k zakončení neprotlačil.
     
    4
    NEC dokázal po dobu své existence zvítězit s Ajaxem pouze čtyřikrát.
     
    5
    Ano, takhle bude chtít domácí NEC hrozit. Po pravé straně se vydal prozkoumat, jak že to na před Cillessenem vypadá, Michael Higdon, který svým centrem hledal Sorena Riekse, ale dánský pravý útočník doslova narazil do strážce amsterdamské branky.
     
    6
    Ajax vyváží míč na útočnou polovinu...
     
    7
    Obrana Nijmegenu je velmi zatáhlá, pro tým z hlavního města to bude velmi těžké.
     
    7
    První vážnější ohrožení švédského brankáře Johnssona přišlo celkem náhodou. Před Siema De Jonga se odrazil míč, který z voleje napálil. Domácí strážce branky se řádně protáhl, aby míč vytlačil mimo tyče.
     
    8
    Rieks se snažil vtipně vysunout ihned po odpískaném faulu Higdona, ale pomezní rozhodčí tuto akci zastavil – ofsajd.
     
    9
    Ajax opět kombinuje na polovině NEC, ovšem cesta před Johnssona je velmi klestitá.
     
    10
    Higdon málem vystihl váhavou rozehrávku stoperů Denswila a Veltmana, následně si ovšem míč ukopl mimo svůj dosah.
     
    11
    První roh utkání obstarali hostující hráči. Johnsson se při jeho likvidaci však ani nezapotil.
     
    12
    Zeleno-červeno-černí hráči zatím velmi kvalitně plní taktické pokyny svého vůdce Antona Janssena a nepouštějí Ajax do nebezpečných situací, ba co více, tvoří si i zajímavé protiútoky.
     
    13
    Rozehrávka další akce "Potomků bohů" začíná od Cillessena. Tak, kudy kam?
     
    14
    Veltman byl faulován velmi tvrdě Higdona, tento tvrdý útočník z anglických ostrovů si málokdy bere podle svých krajanů servítky. Hlavní rozhodčí Kuipers mu však sdělil, že další prohřešky už budou řešeny tvrději, než jen domluvou.
     
    15
    Cillessen opět nepřesně rozehrála, ovšem následné nedorozumění na druhé straně znamená, že se k němu kulatý nesmysl vrací.
     
    16
    Obrovská chyba v obranných řadách Ajaxu! Další váhavou rozehrávku předvedl Denswil, čehož využil k úniku Rieks. Po zhruba padesátimetrovém sprintu vypálil pouze do připraveného Cillessena.
     
    17
    Na druhé straně se blýskl pohledným polo-střelou, polo-centrem Siem De Jong, ale míč si cestu mezi tři tyče nenašel.
     
    19
    Siem De Jong reklamuje, že byl po své kličkované na pravé straně faulován. Nepíská se.
     
    19
    Opět stejná písnička, obrana Ajaxu v čele s Veltmanem hledá cestu k záloze a následnému ohrožení Johnssona.
     
    20
    Sightórsson dostal na levé straně více místa, což se obraně domácích nemusel vyplatit. Po kličce, kdy islandský střelec strhl pohyb na střed hřiště, však pálil vedle.
     
    21
    Pálsson zakopl míč, protože se po tvrdém skluzu Denswila svíjí na trávníku jeho spoluhráč Soren Rieks.
     
    22
    Dánský hráč je na nohou a pokračuje se. Ovšem, hosté z Amsterdamu schytali ohlušující pískot ze zaplněných tribun Goffertstadionu, protože nevrátili míč zakopnutý do autu domácím hráčem.
     
    23
    De Jong po průniku Sightórssona přiťukl míč na nohu Blinda, jehož ránu z hranice velkého vápna zblokovala obrana Nijmegenu. Následný roh nepřinesl žádné vzrušení.
     
    24
    NEC se nikam nežene, ovšem nyní byla přílišná pasivita kontraproduktivní. Míč si vzal pod svá křídla Boilesen, jehož zastavil až za cenu faulu Jantscher.
     
    25
    Nejprve však hostům nevyšlo jak rozehrání volného přímého kopu, tak také následný centr Boilesena.
     
    26
    Ajax právě vstřelil branku!
    Ovšem, nakonec se to Ajaxu povedlo a dostávají se, nyní až příliš snadně do vedení. Boilesen si zpracoval míč těsně za půlícím kruhem a nacentroval přesně na hlavu kapitána SIEMA DE JONGA, jenž zachoval ledově chladnou hlavu. Poslal míč do protipohybu Johnssona – 0:1!
     
    28
    Ajax právě vstřelil branku!
    To je hodně kruté pro domácí, kteří dostávají, pro Ajax velmi šťastný a důležitý, druhý gól. Po centru Klaasena se míč odrazil k Schönemu, který následně našel Sightórssona. Islandský útočník udělal Johnssonovi kličku a naservíroval po brankové čáře bonbónek pro tvůrce předchozí brankové situace, NICOLAIE BOILESENA. Dánský obránce už jen doklepl – 0:2! To už se bude domácím těžko otáčet...
     
    31
    Nijmegen uvadl, Ajax má míč jasně pod kontrolou a nyní má další šanci v podobě volného přímého kopu.
     
    32
    Schöne zatočil svůj centr z klidu přímo na hlavu Sightórssona. Johnsson spolu se svými spoluhráči si zhluboka oddychl, když viděl, jak míří originální míč Eredivisie jen těsně vedle jeho pravé tyče.
     
    33
    Další pohledná akce hostů, ze kterých po dvou brankách logicky opadl stres. Po akci po pravé straně si míč nastavil ke střele Siem De Jong, jeho pokus o technickou ránu skončil nad brankou.
     
    35
    NEC se ke Cillessenovi od náhodného úniku Riekse z 16. minuty nedostal. Nyní měl slavný hostující celek další šanci v podobě rohového kopu, ovšem nic zásadního se nestalo.
     
    37
    NEC se konečně dostal na dostřel branky Ajaxu. Po centru z levé strany se před Cillessenem se hrála hlavičkovaná se šťastným koncem pro hosty.
     
    38
    Další hlavička Nijmegenu, o kterou se nyní postaral Michael Higdon – mimo.
     
    39
    Vidíme obrázek z úvodní části hry, obrana Ajaxu hledá cestičku v zalezlé obranné šabloně NEC.
     
    40
    Mnoho chyb čítá rozehrávka domácích a nevynucené minely stojí zbytečné síly. Nyní NEC třikrát doslova přenechal míč naladěnému Ajaxu, jehož hráči toho však nevyužili.
     
    42
    Domácím chybí a vázne hra zálohy, která nedoplňuje útok ani obranu. Konsolidace z úvodu je ta tam.
     
    43
    Šance pro domácí, Jantscher byl faulován na půli Ajaxu van Rhijnem. Sám postižený centruje...
     
    44
    jeho pobídka však měla krátký dosah. Následné peripetie před Cillessenem "vyřešil" ranou Pánu Bohu do oken Vermijl.
     
    45
    A mohlo být takřka rozhodnuto! To by ovšem musel trefil Kolbeinn Sightórsson úplně prázdnou branku! Islanďan dostal krásnou přihrávku od jednoho ze spoluhráčů za obranu, kličkou se zbavil i brankáře Johnssona, avšak jeho zakončení na branku zívající prázdnotou rozvlnilo pouze boční síť!
     
    Vzápětí se rozhodl rozhodčí Kuipers ukončit první půli.
     
    Po prvním dějství je jednoznačně spokojenější hostující celek, který vede 2:0 díky dvěma slepeným brankám z 26. a 28. minuty. Jinak se vedení hostů nerodilo až tak pohodlně, NEC se od začátku držel své taktiky a svého soupeře do ničeho většího nepouštěl. Poté však přišel výpadek a branka De Jonga, kterou následně doplnila trefa Boilesena po zvláště krásné akci. Vedení poté mohla navýšit 1000 % příležitost Sightórssona, ale Islanďan prázdnou branku netrefil. Domácí Nijmegen se neprezentoval žádnou větší šancí, a tak jeho šance na zvrat jsou minimální. Uvidíme, co přinese druhý poločas. Sledujte i nadále tento onlajn přenos!
     
    Týmy už jsou nastoupeny k sehrání druhé poloviny utkání. Uvidíme, zda-li některý z trenérů připravil nějaké změny...
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Ano, a je to pochopitelně domácí trenér Anton Janssen, který tahá z rukávu prvního žolíka. Odchází obránce Breuer a příchází íránský forvard Alireza Jahanbakš.
     
    47
    A je tady první roh pro NEC.
     
    47
    Jantscherova kopací technika je dnes poněkud nedostačující, rakouský křídelník napálil míč do prvního obránce Ajaxu stojícího na bližší tyči.
     
    48
    Kombinace pravé straně od právě nastoupivšího Jahanbakše a Jantschera končí autem. Šanci k centru oba hráči prováhali.
     
    49
    Higdon se po nabídce Vermijla probíjel k zakončení, anglickému útočníkovi však chyběly centimetry k tomu, aby střílel zcela osamocen.
     
    50
    Střídají také hosté. Frank De Boer posílá na hřiště zkušenost a zvětšuje tak mladý věkový průměr v jedenáctce hrajících hráčů. Odchází Daley Blind, na jehož místo nabíhá někdejší dánský reprezentant Christian Poulsen.
     
    52
    Nijmegen hraje vabank, to je jasné. Otevřená obrana nyní nasměřovala míč opět k nachystanému Higdonovi, jehož ránu vyrazila obrana Ajaxu na roh.
     
    53
    Česká stopa v utkání! Pavel Čmovš si našel přetažený centr a jen tak tak, že netrefil odkryté místo. Další roh pro nabuzené domácí.
     
    54
    NEC nejspíš měl zahrávat penaltu! Po hlavičce Conboye se míč odrazil od ruky jednoho z bránících v červeno-bílém. Rozhodčí Kuipers k nelibosti domácích hráčů a fanoušků zůstává klidným.
     
    55
    Opět další kvalitní akce v podání Nijmegenu, který teď zcela zastiňuje favorizované hosty. Jahanbakš oživil hru na pravé straně a nyní po jeho centru hlavičkoval o pár centimetrů vedle Jakob Jantscher.
     
    57
    Pokus o vysunutí Jahanbakše se Verimljovi nepovedl a je Ajax tak může uklidnit hru s míčem na svých kopačkách.
     
    58
    Tvrdost Michaela Higdona je nyní kontraproduktivní. Anglický forvard, jenž byl již napomínám rozhodčím Kuipersem, se dopustil čtvrtého faulu v utkání a nyní již inkasuje žlutou kartu. Sightórssonovi kotníky dostaly pořádně zabrat.
     
    59
    Klaasen hledal svojí přihrávkou nabíhajícího Sightórssona, který však i přes svou rychlost míč nezachytil.
     
    61
    Protiútok v podání Ajaxu, který založil Schöne, zakončoval Siem De Jong. Nyní však měl být kapitán hostí kolegiálnější a přenechat míč lépe postavenému Sightórssonovi. Leč, pozdě bycha honit.
     
    62
    Na druhé straně se uvolnil na levě straně živelný Jantscher, ale jeho následný centr nikdo ze spoluhráčů nevyslyšel.
     
    63
    Nyní se opět domácí zlobí na sudího Kuiperse, což je v tuto chvíli neoprávněné. Hlavní rozhodčí dal na svého kolegu na čáře, který odmával ofsajd, v němž se viditelně nacházel Jahanbakš.
     
    65
    Ajax Amsterdam podruhé v utkání střídají. Islanďana Sightórssona nahrazuje mladá dánská krev, Viktor Fischer.
     
    65
    Domácí se s míčem na svých kopačkách a nyní na polovině Ajaxu snaží o snížení, což je velmi sympatické. Poslední tým nynější tabulky Eredivisie však hledá cestičku marně.
     
    67
    Leiwakabessy nyní tvrdě sestřelil na pravé straně Klaasena a vidí po zásluze žlutou kartu.
     
    67
    Rozehrávka Ajaxu nevyšla, následný únik Schöneho po pravé straně a následná přihrávka vypadal již nadějněji, ale nový muž na trávníku Fischer neprostřelil obranný val.
     
    69
    Velká šance na zvýšení náskoku nyní minul o vlásek Siem De Jong! Po centru Klaasena kapitán "Kopiníků" orazítkoval hlavou břevno!
     
    70
    Na druhé straně si neporadil s Boilesen v souboji jeden na jednoho Jahanbakš.
     
    72
    Ajax právě vstřelil branku!
    Dá se říct, že je definitivně rozhodnuto! Protiútok zakončili hráči Ajaxu učebnicově, Schöne po přijetí přihrávky ve vápně zvedl hlavu a našel na hranici šestnáctky SIEMA DE JONGA, který napálil míč z voleje a trefil přesně volný prostor pod padajícím Johnssonem. Hráči hostů se nyní radují přímo pod nadšeným sektorem svých fanoušků – 0:3!
     
    74
    Domácí podruhé střídají. Nevýrazného kapitána domácích, Ryana Koolwijka, nahradil německý záložník Marcel Sutter.
     
    75
    Anglický útočník, který strávil většinu dosavadní kariéry ve skotské Premier leauge, utkání nedohraje. Nahradí jej německý útočník Christoph Hemlein, jenž přišel do NEC před sezónou zdarma z bundesligového Stuttgartu.
     
    75
    NEC cítí, že body jsou fuč. Ovšem, i přesto se hráči v tříbarevné kombinaci černé, zelené a červené snaží o čestný gól.
     
    76
    Ajax však zatím zamítá veškeré spekulace o tom, že dostanou branku. Tým posílený středečním vítězstvím proti Celticu v Lize mistrů chce udržet i další nulu.
     
    77
    Házenkářská kombinace hostí kolem Johnssona končí nepřesnou lobovanou přihrávkou De Jonga.
     
    78
    Amsterdamští si vylepšují statistiku držení míče a své soky v podstatě nepouští k ničemu.
     
    79
    Domácí diváci jsou jako opaření, vzhledem k průběhu dosavadního průběhu sezóny se není čemu divit.
     
    80
    Poprvé po dlouhé době u míče domácí, jmenovitě Jahanbakš. Íránský záložník si vynutil faul, který spáchal Denswil.
     
    81
    Čmovš hlavičkoval po centru do obranného valu, bude z toho roh pro domácí NEC.
     
    82
    Ani ten branku v síti Cillessena nepřinesl, útočníci Nijmegenu jsou bezradní, doslova.
     
    84
    Za potlesku a vyvolávání svého jména odchází střídat střelec dvou branek a kapitán Ajaxu, Siem De Jong. Na posledních pár minut jej nahradí Danny Hoesen.
     
    85
    Obrana Ajaxu v poklidu kombinuje, až to hraničí mnohdy s pasivní hrou. Hráči NEC už by se nejraději viděli ve sprše.
     
    86
    Co dále psát? Stále o tom samém, ale to by Vás přeci nebavilo... Pro informaci, Ajax drží míč.
     
    87
    Nijmegen se zmítá v krizi, ovšem i s ohledem na předzápasový komentář Antona Janssena, trenér NEC, se dnes body nečekaly, což je celkem pochopitelné.
     
    88
    Krásná kombinace Ajaxu, kterou na polovině Nijmegenu založil Fischer, pokračovala krásným vysunutím Hoesena a skončila po chvíli zakončením stejného hráče. Johnsson byl pozorný a ukryl míč v náručí.
     
    90
    Po faulu jednoho z domácích byl nařízen volný kop, který rozehrál Schöne a po přiklepnutí Hoesena pálil přímo do náruče Boilesen.
     
    90+1
    Pan rozhodčí Kuipers nastavuje dvě minuty nad rámec řádné hrací doby.
     
    90+2
    Leiwakabessy byl blízko čestnému úspěchu! Poté, co se k němu odrazil míč, napálil jej zhruba ze třiceti metrů a s pomocí bloku nastřelil břevno!
     
    Konec zápasu.
     
    Máme tady konec utkání, které potvrdilo předpoklady. Hostující favorit z Amsterdamu bez problému zvítězil. A i když v první půli měl jisté peripetie, tak ho vyřešily dva slepené góly. Ve druhém dějství se domácí osmělili a v jeho úvodu častovali obranu Ajaxu, což ale branku nepřineslo. Nakonec se ve dvaasedmdesáté minutě trefil podruhé v utkání Siem De Jong a zkompletoval vítězství svého celku, který pak utkání v rytmu tanga zkušeně dohrál. NEC tak zůstává na úplném chvostu Eredivisie, Ajax se naopak opět více přiblížil špičce. Tedy pozicím, kde chce tento slavný celek působit.
     
    Zbývá vyhlásit dva nejlepší hráče. Za hosty je to bezpochyby Siem De Jong (AJA), který jako správný kapitán nejprve uklidnil své spoluhráče prvním gólem v utkání a poté jej ve dvaasedmdesáté minutě definitivně rozhodl. Výkon na podtrženou jedničku.

    V domácích řadách bylo obtížnější hledat, ovšem jeden by se našel. Individuální velmi dobrý výkon podal střídající Alireza Jahanbakš (NIJ). Íránský forvard svým pohybem oživil prachbídnou útočnou fázi svého celku, a i když nedal branku, náleží mu toto ocenění právem.
     
    To je ode mě pro tuto chvíli všechno. Přeji příjemné prožití zbytku víkendu, hezký večer. Napočtenou. (16:27:55)

    Dominik Tobola

    Góly: 26. De Jong, 28. Boilesen, 72. De Jong

    Karty:   58. Higdon (NIJ), 67. Leiwakabessy (NIJ)


    NEC Nijmegen: Johnsson – Lewiakabessy, Čmovš, Breuer (45. Jahanbakš), Vermijl – Conboy, Koolwijk (74. Sutter), Pálsson – Jantscher, Higdon (75. Hemlein), Rieks.
    Náhradníci: Gentenaar – Roorda, Haitz, Hemlein, Foor, Sutter, Jakanbakš.

    Ajax Amsterdam: Cillessen – Boilesen, Denswil, Veltman, van Rhijn – Serero, Blind (50. Poulsen), Klaasen – Sightórsson (65. Fischer), De Jong (84. Hoesen), Schöne.
    Náhradníci: Vermeer – Moisander, Poulsen, Fischer, Andersen, Hoesen, van der Hoorn.

    Rozhodca: Björn Kuipers – Sander van Roekel, Erwin Zeinstra – Erwin Blank (všichni NED).