FC Ural – Ufa 2:0 (kon.) | S. Moskva – Arsenal Tula 4:0 (kon.) | Groznyj – Samara 1:0 (kon.)
koniec
Spartak Moskva
4:0 (2:0)
PFK Arsenal Tula
cz Nedeľa 31.07.2016, 17:00 • Stadion Lokomotiv, Moskva. Kapacita: 30,075 diváků. • Ruská Premier Liga • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    FK SPARTAK MOSKVA

    Domácí celek loni prožil docela solidní sezónu, po které se díky pátému místu prodral do Evropské ligy a dnes bude favoritem zápasu. Spartaku se navíc na konci sezóny dařilo především na domácím hřišti, na kterém neprohrál ani jeden z pěti zápasů jarní části. Moskevskému celku skvělé vyšla rovněž příprava, když vyhrál pět z pěti přátelských utkání. V dosud posledním utkání Spartak ve čtvrtek v rámci Evropské ligy remizoval 1:1 na hřišti AEK Larnaca.

    Přípravná utkání před sezónou

    17.7.2016 Spartak Msk. – YB Bern 3:1
    9.7.2016 Spartak Msk. – Sarajevo 2:0
    5.7.2016 Spartak Msk. – Istra 1961 1:0
    3.7.2016 Spartak Msk. – Velenje 2:1
    25.6.2016 Tula – Spartak Msk. 1:2
     
    FC ARSENAL TULA

    Loňský vicemistr druhé nejvyšší fotbalové ligy v Rusku se znovu po roce vrací do Premier Ligy a hlavním cílem bude udržení prvoligové příslušnosti. Nutno říci, že dnes může být Tula zdatným soupeřem, neboť v loňské sezóně byla nejlepším venkovním celkem druhé ligy. V přípravě ale Arsenal Tula dokázal jen dvakrát zvítězit, jednou remizoval a prohrál všechny tři "přáteláky" s týmy z Premier Ligy.

    Přípravná utkání před sezónou

    22.7.2016 Krasnodar – Tula 4:0
    17.7.2016 CSKA Msk. – Tula 3:1
    13.7.2016 Radomlje – Tula 0:2
    10.7.2016 Tula – Željezničar 0:0
    7.7.2016 Tula – Istra 1961 1:0
    25.6.2016 Tula – Spartak Msk. 1:2
     
    VZÁJEMNÉ ZÁPASY V SEZÓNĚ 2014/15

    9.4.2015 Tula – Spartak Msk. 1:0
    9.11.2014 Spartak Msk. – Tula 2:0
     
    Úvodní sestavy:

    FK Spartak Moskva: Rebrov – Ješčenko, Kutěpov, Bocchetti, D. Kombarov – Promes, Glušakov – Ananidze, Zobnin, Tasci – Luís.
    Náhradníci: Maximenko – Timofejev, Melgarejo, Fernando, Makejev, Zujev, I. Popov, Savičev, Leontěv, Pucko, Melkadze, Kutin.

    FC Arsenal Tula: Gerus – A. Denisov, Ajdov, Beljajev, Tesák – Vlasov, Gorbaněc – Burmistrov, Stěklov, Berchamov – I. Ševčenko.
    Náhradníci: Levašov – Ryžkov, Appajev, Gorbatěnko, I. Kalešin, Ruslan Muchametšin, Stoljarenko, Gorbaťuk, Jeršov, Smirnov, Brown Forbes, Šešukov..
     
    Aktéři zápasu jsou přítomni na trávníku. Domácí fotbalisté se představí v tradičních červených dresech, hosty dnes budeme sledovat v bílé barvě.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop obstarali domácí a po chvíli registrujeme první střelecký pokus. Quincy Promes natáhl k ráně, ale zpoza velkého vápna mu míč sjel a zamířil vysoko nad.
     
    2
    Hostující hráči se zatím soustředí především na defenzívu a při každém kontaktu míč pouze vrací soupeři. Doufejme, že se hosté brzy rozkoukají a předvedou i něco fotbalového.
     
    3
    Konečně se Tula dostala do útoku a hned z toho byla šance. Jeden z hostů obdržel přihrávku na pravou stranu pokutového území, ale ve stoprocentní šanci trefil jen vyběhnuvšího Rebrova!
     
    5
    Okamžitě se Arsenal Tula prodral znovu až na hranici pokutového území, avšak tentokrát k zakončení vůbec nedošlo.
     
    6
    Spartak právě vstřelil branku!
    Nedáš, dostaneš! Domácí zahráli autové vhazování, po kterém se míč objevil u nohou Quincyho Promese. Ten předal kulatý nesmysl DŽANOVI ANANIDZEMU, který skóroval krásnou technickou ranou o vzdálenější tyč.
    6. Džano ANANIDZE - 1:0
     
    8
    Hosté jsou po inkasované brance hodně zaskočeni a nedaří se jim proniknout na útočnou polovinu hřiště. Takhle si Tula vstup do prvoligové sezóny určitě nepředstavovala.
     
    9
    Roman Gerus zůstává v permanenci. Po výborné kombinaci totiž z 25 metrů vypálil Dmitrij Kombarov a hostující brankář musel vytáhnout míč nad břevno!
     
    11
    Mohlo být vyrovnáno! Defenzíva Spartaku zatím není přesvědčivá a potrestat ji mohl Nikita Burmistrov, jenž však těžkým zakončením z prostředku velkého vápna minul.
    11. Burmistrov (ATU) těsně minul
     
    12
    Je za námi dvanáct minut utkání a k vidění je velmi pohledný fotbal. Hosté se totiž osmělili a v prvních minutách i přes inkasovanou brankou ohrožují domácího strážce svatyně.
     
    13
    Tula byla nastěhována na útočné polovině, ale příliš prudké roztažení hry nakonec končí v zámezí. Tohle byla trochu zbytečná nepřesnost.
     
    14
    Jenže nejjistější nejsou ani domácí. Jejich volný kop byl rozehrán směrem dozadu a míč si to v pohodlí doputoval až na rohový kop.
     
    15
    Ze standardní situace Tuly vůbec nic nebylo. Solidně kopnutý centr totiž prolétl nad hlavami všech hráčů a Spartak Moskva bude záhy vhazovat.
     
    16
    Po zmatcích v obraně Spartaku se míč dostal k dobře postavenému Vlasovovi, který zvládl složité zpracování a okamžitou ranou k tyči zaměstnal domácího gólmana.
    16. Rebrov (SPM) vytáhl Vlasovův (ATU) pokus
     
    17
    Na konci 17. minuty se po levé straně šikovně prodíral Dmitrij Kombarov. Výsledkem je faul a volný kop ve prospěch domácího celku.
     
    18
    K rozehrání volného kopu se postavil Quincy Promes, avšak jeho příliš nízký centr byl v pohodě odvrácen prvním bránícím hráčem Tuly.
     
    19
    Spartak se nyní pokusil o rozvážnou rozehrávku z hloubi vlastní poloviny, ale po nepřesnosti se o dobytí soupeřova prostoru musí pokoušet znovu.
     
    20
    Domácí jsou od začátku zápasu střelecky velmi aktivní a nyní si můžeme připsat další čárku ke kolonce "Střely mimo bránu". Gerus si vyzkouší odkop od brány.
     
    21
    Kantemir Berchamov se ve vzdušném souboji hlavou srazil s domácím kapitánem Glušakovem a oba fotbalisté budou potřebovat aspoň krátké ošetření.
     
    22
    Oba hráči již za doprovodu zdravotníků odkráčeli za pomezní čáru. Po chvíli tak můžeme pokračovat ve hře.
     
    23
    Quincy Promes zkusil štěstí technickým obstřelem k tyči. Ránou zpoza velkého vápna však svatyni, ve které stojí Roman Gerus, minul.
     
    25
    Aktivní Kombarov si došel již pro několikátý faul soupeře. Tento volný kop ale nebude znamenat nebezpečí, neboť se bude rozehrávat z úctyhodné dálky.
     
    26
    Spartak Moskva navíc velmi rychle přišel o míč a domácí museli spěchat do obrany. Zvládli to a už zase obracejí hru ke Gerusovi.
     
    26
    Jeden z hráčů moskevského týmu si to namířil mezi dva obránce, byl podražen, ale nedovolený zákrok se nepíská. Hra se nyní přelévá ze strany na stranu.
     
    27
    K velmi slibnému zakončení se dostal Quincy Promes, kterého uvolnil Zé Luís. Přízemní rána si to ale namířila přesně doprostřed brány a tím pádem do Gerusovy náruče.
     
    28
    Na standardní situaci se nyní mohou těšit hostující hráči. Po přestupku domácích si již míč pomalu chystá Kantemir Berchamov.
     
    29
    Berchamov se pokusil o přímé zakončení, ale tvrdou ranou trefil jen Zé Luísovu hlavu, jenž dobře zapracoval ve zdi.
     
    30
    Centr od rohového praporku prolétl přes velké vápno, ale po souboji u pomezní čáry budou vhazovat znovu hráči Arsenalu Tula.
     
    31
    Hosté jsou v posledních desítkách vteřin aktivnější a opět jsou hluboko na polovině soupeře. Uvidíme, zda se dočkáme zakončení.
     
    32
    Nakonec jsme byli svědky jedné nepřesné rány zpoza velkého vápna, ale záhy po Rebrovově odkopu jsou u míče zase a znovu hosté.
     
    33
    Arsenal se teď přes aktivní napadání domácích ne a ne dostat dále od vlastní brány. Navíc přichází nepřesnost a ztráta míče.
     
    34
    Spartak právě vstřelil branku!
    Zničehonic přichází druhá rána pro Tulu! Jeden z hostů podcenil vyvezení míče, pozorný Ješčenko ho o něj připravil a po rychlé akci vyslal nádhernou ránu DŽANO ANANIDZE. Parádní střela zamířila k tyči a Gerus byl opět bez šance.
    34. Džano ANANIDZE - 2:0
     
    36
    Až mi je hostů trochu líto. Nováček první ligy se v první půli prezentuje velmi sympatickou hrou, ale domácí mají Ananidzeho, který dokonale využívá nabídnuté šance.
     
    37
    Tula se dostala ke svému třetímu rohovému kopu zápasu, ale znovu z této standardní situace nebylo vůbec nic. "Standardky" jsou zatím velkou slabinou Arsenalu.
     
    39
    Na druhé straně se Spartak dostal k zajímavému útoku. Míč po přihrávce zprava propadl znovu až k Ananidzemu, který se pokusil o překvapivé zakončení. Neuspěl!
     
    40
    Další standardní situace pro hosty. Tentokrát se bude jednat o volný kop z levé strany.
     
    41
    Ani z volného kopu ale Tula neodkázala ohrozit soupeřova brankáře. Nutno říci, že Rebrov už si několik minut nesáhl na míč a defenzíva Spartaku se výrazně zlepšila.
     
    43
    Pokus o rychlý brejk hostů byl zastaven pozorným Kutěpovem, který vystoupil až k půlící čáře a připsal si dobrý obranný zákrok.
     
    43
    Na konci 43. minuty zasahuje Arťom Rebrov! Technický obstřel jednoho z hostů však bez větších potíží krotí v rukavicích.
     
    44
    Spartak se snaží kontrolovat závěr prvního poločasu. Zatím se to daří, neboť Tula se neprezentuje napadáním a nechává soupeře v klidu kombinovat.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje jednu minutu. Hosté ji zahájí volným kopem, jenž bude zahráván z blízkosti půlící čáry.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Poslední střela v podání Andreje Gorbaněce vůbec nic zajímavého nepřinesla a první půle tedy končí. Máme za sebou pohledných 45. minut, ve kterých byly nebezpečné oba celky, ale závěrečnou fázi zvládl jen ten moskevský. Jako dosud jediný se v tomto utkání prosadil Džano Ananidze, který skóroval v 6. minutě a navíc o 28 minut později přidal krásnou ranou i druhou branku. Díky tomuto hráči je tedy Spartak ve dvoubrankovém vedení.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:05.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Jako první se dopředu nahrnuli hosté kteří obstarali výkop druhého poločasu. Nic zajímavého však nepředvedli.
     
    47
    Spartak právě vstřelil branku!
    Domácí přidávají hned na začátku druhé půle další zářez a je hotovo! Kombarov po individuální akci na levé straně našel dobře postaveného QUINCYHO PROMESE, jenž byl před brankářem a pohotovým zakončením patou zvýšil na 3:0!
    47. Quincy PROMES - 3:0
     
    49
    Hráči moskevského týmu sice vybojovali rohový kop a pokračují v aktivitě, ale tentokrát ze standardní situace vůbec nic nevytěžili.
     
    50
    Jestli hosté měli v plánu rychlé snížení na začátku druhého poločasu, po třetí brance ve vlastní síti jsou naprosto bezzubí a nedostávají se ani na polovinu soupeře.
     
    51
    Nedovolený zákrok na jednoho z domácích hráčů. Spartak znovu převezme kontrolu a může si to namířit dopředu.
     
    52
    Velmi pěkně se nyní uvolnil Quincy Promes. Domácí hráč se uvolnil v pokutovém území, ale místo střely přihrával před bránu, kde již nenašel nikoho ze svých spoluhráčů.
     
    54
    Poněkud nevybíravým zákrokem se nyní prezentoval Denis Glušakov, který podťal soupeře u pomezní čáry. Ofenzivní akci tedy mohou rozjet hosté.
     
    55
    Jenže Tula velmi rychle ztratila míč a dvojice Promes-Zé Luís se pokusila o zakončení. V tomto případě z toho nic nebylo a míče se ujal Gerus.
     
    56
    Spartak kombinuje na útočné polovině. Čtyřicet minut před koncem druhého poločasu je podle všeho opravdu o všem rozhodnuto.
     
    57
    Centrovaný míč zleva doputoval až do šestnáctky před Gerusovou bránou, avšak tam dobře zapracovala stoperská dvojice Tuly.
     
    59
    Moskevský tým je ve velké pohodě a stále nemá dost. Kombinační hrou se nyní míč dostal až k Promesovi, avšak ten z hranice vápna vypálil mimo.
     
    59
    První střídání zápasu. Ze hřiště odchází Andrej Gorbaněc, jeho místo zaujme Ruslan Muchametšin
     
    60
    Hned po hostech střídají také domácí. Odpracováno má střelec dvou branek Džano Ananidze, kterého nahradí Fernando.
     
    61
    Po delší době lehce zahrozili hostující hráči. Střílená přihrávka zprava však byla ubráněna a domácí míč rychle posílají daleko od své brány.
     
    62
    Promes se skvěle zorientoval v pokutovém území a mezi třemi beky dokázal odcentrovat. Alexandr Denisov míč odvrací na roh.
     
    63
    A Arsenal Tula se záhy odhodlává k dalším dvěma změnám. Na lavičku míří dvojice Vlasov-Ševčenko, opačným směrem pak Gorbatěnko s Appajevem.
     
    64
    Fantasticky nyní zabojoval Ješčenko, který obral hned dva soupeře. Následně se mu ale míč zamotal pod nohami a přišel faul domácího hráče.
     
    65
    Také Spartak střídá podruhé. Autor poslední gólové přihrávky Dmitrij Kombarov pro dnešek končí, makat naopak začne Alexandr Zujev.
     
    67
    Hostující Arsenal se nechce vzdát bez boje a snaží se prosadit aspoň jednou. Zatím ale hráči Tuly nenacházejí cestu do pokutového území.
     
    68
    Spartak Moskva naprosto v pohodě brání a nyní dokonce nechal hrát Arťoma Rebrova, který se zapojil do rozvážného založení útoku.
     
    70
    Nepřesnosti přibývají na straně domácího týmu. Nutno ale říci, že Spartak se nikam nemusí tlačit a nějaká ta chyba se dá tolerovat.
     
    71
    Igor Gorbatěnko nyní vůbec nevěděl, co s míčem a tak obklopen třemi beky Spartaku vystřelil. Míč si to ale namířil několik metrů vedle brány.
     
    72
    Poslední změna v sestavě Spartaku. Z lavičky se zvedl Lorenzo Melgarejo, který zaujme místo Zé Luíse.
     
    73
    Lorenzo Melgarejo se okamžitě po příchodu na hřiště zapojil do útočné akce. Zády k bráně si zpracoval vysoký míč, ale těžkou střelu už nedokázal vměstnat mez tři tyče.
     
    74
    V 74. minutě je tady první žlutá karta zápasu. Alexandr Zujev (SPM) si to ze strany namířil do pokutového území, kde upadl, avšak místo penalty si vykoledoval jen napomenutí za nafilmovaný pád.
     
    75
    Rychlý ofenzivní výpad Tuly vypadal velmi nadějně, nicméně dobře bráněný Appajev na hranici pokutového území přišel o míč a navíc se po důrazném zákroku poroučel na trávník.
     
    76
    Melgarejo je po příchodu na hřiště velmi aktivní. Tentokrát se prohnal kolem dvou obránců, avšak opět nezvládl finální fázi akce, když nepřesně přihrál.
     
    78
    Ještě jsme se mohli dočkat čtvrté branky!Několikrát zmíněný Melgarejo si udělal prostor na střelu, vypálil z hranice vápna a Gerus musel vytáhnout skvělý zákrok!
    78. Aktivní Meljgarejo (SPM) na Geruse (ATU) nevyzrál
     
    79
    Po sražené střele zahrávali hosté rohový kop, ale míč z kopačky Gorbatěnka opět prolétl pouze ke vzdálené pomezní čáře.
     
    80
    Faul domácích Tule přinesl standardní situaci, která byla odvrácena na rohový kop. Z něj zase a znovu vůbec nic nebylo.
     
    82
    Další šance Spartaku! Quincy Promes převzal míč po přihrávce od Zujeva, ale z úhlu trefil jen velmi pozorného a včas vyběhnutého brankáře hostů.
     
    84
    Ani jeden z celků se už nikam moc netlačí. Je rozhodnuto a Spartak je navíc stále o něco aktivnější. Zdá se, že návrat do Premier Ligy se Tule příliš nevydaří.
     
    85
    Hraje se především ve středu hřiště. U míče je ale pořád Spartak, který bezpečně kontroluje závěr zápasu.
     
    86
    Po delší době se hosté dostali k rozvážné kombinaci, nicméně zatím se hráči hrající v bílých dresech ne a ne dostat přes půlící čáru.
     
    88
    Lorenzo Melgarejo se nechce smířit s tím, že dnes nevstřelí branku, a pořád se snaží zaměstnávat soupeřovu defenzívu. Tentokrát se však trochu umotal.
     
    89
    Moskevský tým hraje na útočné polovině. Tula už se pouze snaží o to, aby neinkasovala počtvrté.
     
    90
    A to se nakonec nemuselo podařit! Promes totiž vyslal krásnou ránu, kterou skvěle zneškodnil až Roman Gerus v bráně Tuly!
     
    90+1
    Nastavují se dvě minuty. V té první jsou zatím aktivnější hostující hráči, kteří by rádi zaznamenali aspoň čestný úspěch.
     
    90+2
    Spartak právě vstřelil branku!
    Jenže místo čestného úspěchu Tuly přichází čtvrtý úspěch Spartaku! Rychlý protiútok dospěl až k roztažení hry na volného QUINCYHO PROMESE, jenž bez větších problémů skóroval svou druhou branku v tomto utkání.
    90+2. Quincy PROMES - 4:0
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Utkání prvního kola ruské Premier Ligy mezi Spartakem Moskva a Arsenalem Tula je tedy u konce a tři body si připíšou domácí hráči moskevského celku. Ti měli po dobré první půli skvělý vstup do té druhé a Quincy Promes skóroval již ve 47. minutě. Nizozemský kanonýr se navíc v 92. minutě stal po Ananidzem druhým dvougólovým střelcem večera a uzavřel tak gólový účet zápasu.
     
    Ode mě je to pro dnešek vše. U dalších on-line přenosů na shledanou! (19:02:50)

    Lukáš Podleśny

    Góly: 6. Ananidze (Promes), 34. Ananidze (Luís), 47. Promes (D. Kombarov), 90+2. Promes

    Karty:   74. Zujev (SPM)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 12:3. Střely mimo: 7:6. Rohy: 5:6. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 9:13.
    Spartak Moskva: Rebrov – Ješčenko, Bocchetti, Kutěpov, Tasci, D. Kombarov (65. Zujev) – Zobnin, Ananidze (60. Fernando), Glušakov – Luís (72. Melgarejo), Promes.
    Náhradníci: Maximenko – Timofejev, Melgarejo, Fernando, Makejev, Zujev, I. Popov, Savičev, Leontěv, Pucko, Melkadze, Kutin.

    PFK Arsenal Tula: Gerus – Beljajev, Ajdov, A. Denisov – Burmistrov, Stěklov, Gorbaněc (59. Ruslan Muchametšin), Vlasov (63. Gorbatěnko), Tesák – Berchamov, I. Ševčenko (63. Appajev).
    Náhradníci: Levašov – Ryžkov, Appajev, Gorbatěnko, I. Kalešin, Ruslan Muchametšin, Stoljarenko, Gorbaťuk, Jeršov, Smirnov, Brown Forbes, Šešukov.

    Rozhodca: Kirill Levnikov