USA – Fínsko 3:1 (kon.) | Kanada – Švajčiarsko 5:0 (kon.)
koniec
Kanada
5:0 (2:0, 3:0, 0:0)
Švajčiarsko
Sobota 08.02.2014, 14:00Olympijské Hry - ženy
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 14:00.
     
    Vážení športoví fanúšikovia, vítame vás pri sledovaní zimnej olympiády Soči 2014. Najväčší sviatok zimných športov bol oficiálne otvorený včerajším pompéznym ceremoniálom a dnes tak už môžeme naplno nabehnúť do kolotoča športových udalostí. Jednou z nich je aj zápas ženského hokeja, v ktorom sa stretne Kanada so Švajčiarskom.

    Oba celky bojujú na olympiáde v A-skupine. Tá má zaujímavé obsadenie, o postupové priečky sa tu bijú Kanaďanky, Švajčiarky, Američanky a Fínky. Za veľkých favoritov celkového turnaja sa považujú hokejistky z kanady a USA, teda tradičných hokejových krajín. Spomeňme si poslednú olympiádu, v ktorej sa práve tieto celky prebojovali až do finále. V ňom boli úspešnejšie Kanaďanky. Proti aktuálnym olympijským šampiónkam sa dnes postaví tím švajčiarskeho výberu, ktorý môže v Soči poriadne prekvapiť. Pred štyrmi rokmi vo Vancouveri Švajčiarky vybojovali konečnú piatu pozíciu, čo značí, že majú potrebnú silu na potrápenie favoritov. Spoliehať sa budú predovšetkým na výbornú brankárku Florence Schellingovú, ktorá je postrachom všetkých hokejistiek.

    Zápas by sa mal niesť v jednoznačnej réžii Kanaďaniek. Nič iné ako víťazstvo "javorových listov" sa dnes ani neočakáva. Stávkové kancelárie to vidia rovnako a na triumf domácich je vypísaný kurz, ktorý sa ani nedá považovať za kurz (1,01). Ak veríte švajčiarskym hokejistkám, môžete to zúžitkovať pri ponuke s kurzom 33. Remízu po šesťdesiatich minútach hry ohodnotili bookmakeri na približne 15.
     
    Úvodné zostavy:

    Kanada: Labonteová (Szabadosová) – Wardová, Watchornová, Rougeauová, Fortinová, Larocqueová, Mikkelsonová – Johnstonová, Heffordová, Poulinová – Agostaová-Marcianová, Wickenheiserová, Spoonerová – Wakefieldová, Appsová, Daoustová – Ouelletteová (C), Jennerová

    Švajčiarsko: Schellingová (Anthamattenová) – J. Martyová (C), Frautschiová, Stalderová, Bullová, Forsterová, L. Benzová, Altmannová – S. Martyová, S. Benzová, Waidacherová – Müllerová, Stiefelová, Stanzová – Thalmannová, Raselliová, Lutzová – Nabholzová, Eggimannová

    Rozhodca: Hoveová (NOR) – Hanrahanová (USA), Kúdelová (SVK).
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    01:25
    Kanada dala gól!
    Prvý gól dnešného stretnutia prichádza ihneď v úvode. Kanadské hokejisti sa ujímajú vedenia, po tom ako sa LAROCQUE JOCELYNE dokázala uvoľniť a následne nekompromisne zakončiť. Bez asistencie.
     
    04:51
    Vráťme sa však na ľad po krátkych technických problémoch. Pri puku sú aktuálne hráčky Kanady, ktoré začnú svoj útok spoza vlastnej brány. Všetko to na teraz skončilo v strednom pásme, kde si kanadské hokejistiky nerozumeli v kombinácii.
     
    05:37
    Dobrý útok v podaní Kanady, ktorá už vedie po úvodnom góle hneď v druhej minúte dnešného zápasu. Po tom ako sa po ľavej strane dokázala jedna z hráčok uvoľniť prišlo zakončenie, ale to už Schellingová loví v lapačke.
     
    06:30
    Kanada dala gól!
    Perfektný úvod hráčok, ktoré na dresy nosia červený javorový list. Už od úvodu je tu jasná prevaha, ktorá prispela aj k druhému gólu. Najskôr prišla strela od modrej, tá však vypadla Schellingovej z lapačky, puk sa dostal pred bránu odkiaľ z ničoho nič prišlo zakončenie v podaní TARY WATCHORNOVEJ, ktorá prekonala zblízka brankárku Švajčiarska. Asistencia: Rebecca Johnston.
     
    07:45
    Veľká prevaha Kanady doposiaľ. Papierové domáce hráčky opäť kombinujú v útočnom pásme, kde si získali ďalšiu pozičnú prevahu. Viacero prihrávok a nakoniec zakončenie z pravej strany, ktoré kryje brankára Švajčiarska.
     
    08:14
    Ak to bude takto pokračovať, tak Švajčiarsko veru čaká ťažký zápas pod veľkým nátlakom súpera. Príliš veľa prihrávok po ľavej strane, spätná na modrú a zakončenie jeden Wardovej, ktorá mieri do obrancu.
     
    08:41
    Kanada aj naďalej ostáva v útočnom pásme. Prihrávka o mantinel a následne prichádza strela z príklepu, ktorá neohrozila bránku Schellingovej, ktorá síce už dvakrát inkasovala, ale podpísala sa pod viaceré dobré zákroky v úvodných 10. minútach zápasu.
     
    09:08
    Viaceré zakázané uvoľnenia a teraz aj ofsajd. Toto je posledná hra Kanady, avšak popredné minúty ukázali, že kanadské hokejistky majú jasnú prevahu.
     
    09:32
    Po buly v strednom pásme sa hra stiahla do tretiny Kanady, ktorá začína útok spopred vlastnej brány. Celá hra sa dostala do pásma súpera, ale tam Švajčiarsko na teraz dokázalo ubrániť. Hra sa strieda zo strany na stranu bez vážneho zakončenia.
     
    10:14
    Švajčiarsko sa mohlo dostať do brejku 2 na 1, ale v strednom pásme to nebolo moc presné a Kanada sa včas stihla zorientovať. Avšak ďalšia nepozornosť už bola zavŕšená akciou a aj strelou Švajčiarska. Forsterová od mantinelu prevetrala lapačku Labonteovej.
     
    10:54
    Skóre sa nám mohlo meniť, ale nie je tomu tak. Dobrá prihrávka v strednom pásme a prienik do útočného pásma v podaní Wickenheiserovej, ktorá sa dostala do zakončenia, lenže jej pokus z backhandu kryje brankárka súpera.
     
    11:40
    Jasná prevaha Kanady, ktorá aj teraz rozhadzuje prihrávky v útočnom pásme. Hra sa točí okolo pravej strany a, kde tu príde strela od modrej. Tentokrát tomu bolo tak, keď pokus od mantinelu loví pred bránou brankárka Švajčiarska. Hra sa následne prerušuje.
     
    12:02
    Posledné sekundy sú častejšie prerušované. Kanada v útočnom pásme ťaží z viacerých striel, ale Schellingová je úspešná a kryje pokusy od mantinelov.
     
    12:20
    Tentokrát ďalšia dobrá šanca na strane javorových listov. Z ničoho nič sa okolo brány prehnala jedna z kanadských hráčok, ktorá sa obtočila okolo brány, ale zakončila iba do betónu švajčiarskej brankárky. Hra sa následne prerušuje.
     
    12:32
    Švajčiarsko sa nevie dostať do pásma súpera, dlhšiu dobu sa Kanada dostáva do tlaku, ale skóre sa už dlhšiu dobu nezmenilo. Tentokrát sa hra dostala do tretiny javorových listov, ale tam držia puk kanadské hráčky.
     
    13:26
    Zakázané uvoľnenie na strane Švajčiarska a hra sa nám opäť presúva do útočného pásma Kanady. Uvidíme či sa papierovým domácim hráčkam podarí do konca prvej tretiny ešte zmeniť skóre, alebo Švajčiarsko zníži náskok súpera.
     
    13:59
    Vyzeralo to skoro na ďalší gól, ale pokus z ľavej strany, tak nekončí po dobrom zákroku brankárky Švajčiarska.
     
    14:32
    Kanada drží súpera v jeho vlastnom pásme a hľadá cez prihrávky spôsob ako ohroziť bránu, resp. nájsť odkrytý priestor brány. Nakoniec je to zakončenie od modrej, ale to nekončí medzi troma tyčami.
     
    15:39
    Uvidíme ako sa to nakoniec skončí, myslím tým prvú tretinu dnešného zápasu. Kanada začína útok spoza vlastnej brány. Prihrávka v útočnom pásme medzi kruhy už však nebola presná a Švajčiarsko sa aspoň a pár sekúnd dostalo k puku.
     
    16:19
    Pre Švajčiarsko to bude dnes naozaj ťažký zápas. Aktuálne Kanada vyhrala buly v útočnom pásme, hra sa dostala k mantinelu, kde kanadské hokejistky na malom priestore dobre kombinujú. Avšak po strate puku sa po dlhšom čase v útoku predstavili aj Švajčiarky, ale zakončiť sa im nepodarilo.
     
    16:58
    O pár sekúnd je tu ďalší útok na strane Švajčiarska, ale ani ten nie je úspešný, nakoniec sa nedostal ani to útočného pásma, keď pri prechode cez modrú čiaru rozhodca píska ofsajd.
     
    17:07
    Kanada zvládla aj toto buly a začína s ďalším útokom z vlastného pásma. Prihrávka na kraj ľadovej plochy a nakoniec oj o puk za bránou Švajčiarska. Javorové hráčky sa snažia niečo vymyslieť, ale doposiaľ sú to iba nahodené puky na bránu, ktoré nik pred bránou netečuje.
     
    17:48
    Schellingová stále drží "iba" dvojgólový náskok Kanady, pretože čo Švajčiarska pochytala v posledných sekundách určite stojí za uznanie. V závere prvej tretiny sa nám hra v pásme Kanady, tam si to však všetko kontrolujú domáce hráčky.
     
    18:29
    Švajčiarsko je síce v útočnom pásme, ale o puk za krátko prišlo pri mantineli. Kanada sa dostala do pásma súpera, ale viacero bojov pri mantineli neprinieslo zakončenie. V závere tretiny sa hra strieda zo strany na stranu.
     
    19:10
    Po dlhšom čase prišlo zakončenie švajčiarska. Všetko to začalo chybou v strednom pásme, následne prechod Švajčiarska po ľavej strane a pokus, ktorý kryje do lapačky brankárka Laboneteová.
     
    19:35
    Posledné sekundy prvej tretiny a vyzerá to tak, že skóre sa nám nebude meniť. Po tom ako Kanade nevyšiel útok Švajčiarsko si pripravuje puk na zrejme poslednú akciu v prvej časti zápasu.
     
    20:00
    Prvá tretina sa skončila.
     
    20:01
    Začala sa druhá tretina.
     
    20:11
    Začala sa nám aj druhá tretina dnešného zápasu. Švajčiarsko sa v úvode chcelo dostať do útočného pásma, ale to sa nepodarilo. Do útoku sa dostáva opäť Kanada, takže uvidíme či aj v druhej tretine zaúraduje hneď v úvodných minútach.
     
    21:08
    Uvidíme ako to bude pokračovať. Kanada sa dostala do útočného pásma, ale tam si veľké "haló" tentokrát nespôsobila. Hra sa v úvode prelieva zo strany na stranu, prvá vážna šanca ešte neprišla.
     
    23:15
    Švajčiarsko je v útočnom pásme čoraz častejšie čo sa týka posledných sekundách. Kanada však dobre bráni vo vlastnom pásme.
     
    23:55
    Kanada dala gól!
    Ďalší gól na strane hráčok, ktoré nosia na drese javorový list. Počas toho ako Švajčiarsko v posledných sekundách viac útočilo prichádza tretí úder Kanady. Prihrávka pred bránu a strela HAYLEY WICKENHEISEROVEJ, ktorá sa nemýlila. Bez asistencie.
     
    26:11
    Kanada sa dostáva opäť do útočného pásma, kde tlačí na bránu súpera. Pokus z pravej strany kryje brankárka, ktorá síce pred pár sekundami znovu inkasovala, ale stále drží Švajčiarsko od debaklu.
     
    27:11
    Kanada drží súpera v útočnom pásme, ako sme to dnes už neraz videli. Pokus od modrej a následne aj spoza brány nekončí gólom. Uvidíme či sa podarí Švajčiarsku o nejaké zakončenie a či zaznamenanie úvodného gólu.
     
    28:07
    Okolo mantinelu sa Švajčiarsko síce dostalo do útočného pásma, ale zakončenie moc neohrozilo bránu súpera. Podobnú šancu môžu zopakovať aj teraz, keď spoza vlastnej brány budú rozohrávať.
     
    29:06
    Striedanie pukov medzi oboma tímami končí tým, že Kanada začína s akciou v strednom pásme. Nakoniec z toho nie je veľké ohrozenie, ale iba nahodený puk, ktorý dokázala kryť brankárka Švajčiarska.
     
    30:22
    V posledných sekundách je hokej taký vyrovnaný s viacerými nepresnosťami. Kanada sa síce snaží dostať do stredného pásma z vlastnej tretiny, ale prihrávkami sa jej to nedarí. Potvrdzuje to aj zakázané uvoľnenie, ktorým sa práve predstavila.
     
    31:10
    Puk sa prelieva, resp. hra zo strany na stranu. na teraz sa do útoku dostávajú hráčky Kanady, keď z pravej strany zakončuje Sponerová, ktorá mieri iba do vyrážačky brankárky Švajčiarska.
     
    31:42
    Kanada po poslednej strele ostala v útočnom pásme a zotrvala tam pár sekúnd. Najskôr sa neujala strela z pravej strany, no následný pokus od modrej už prerušil hru. Schellingová kryje puk medzi betónmi.
     
    32:39
    Hra je prerušená – ofsajd Švajčiarska. V posledných sekundách sme svedkami vyrovnaných minút, ktoré nepriniesli veľa zaujímavých šancí.
     
    32:28
    Kanada dala gól!
    Máme tu ďalší gól, ktorý iba potvrdzuje doterajší priebeh zápasu. Kanada jasne prevyšuje súpera a pridáva ďalší gól, ktorého autorom je MARIE-PHILIP POULINOVÁ, ktorá sa po prihrávke spomedzi kruhov dokázala presadiť. Asistencia: Jayna Hefford, Rebecca Johnston.
     
    35:26
    Kanada rozohráva vo vlastnom pásme, no následne sa dostáva do stredného kde už stráca puk. Švajčiarsko sa zjavne snaží aspoň znížiť náskok súpera. Do konca zápasu tu máme ešte jednu tretinu a niečo vyše štyroch minút z tej štvrtej.
     
    36:10
    Kanada dala gól!
    Nakoniec je to ďalší gól na strane domácich, resp. kanadských hráčok. Prechod po ľavej strane, prihrávka pred bránu, zakončenie a gól z, ktorého sa teší REBECCA JOHNSTON, ktorá s prispením smolného zákroku brankárky si vylepšuje štatistiky. Asistencia: Marie-Philip Poulin
     
    38:20
    Do konca druhej tretiny nám ešte ostáva pár sekúnd. Kanada kombinuje v útočnom pásme, kde sa snaží ešte navýšiť už teraz vysoký náskok. Následná prihrávka končí v útočnom pásme, ale jednej kanadských hráčok sa skĺzol puk po čepeli.
     
    39:03
    Vyhodenie puku cez všetky čiary a následne zakázané uvoľnenie Švajčiarska.
     
    40:00
    Druhá tretina sa skončila.
     
    40:01
    Začala sa tretia tretina.
     
    42:18
    Začala nám aj tretia tretina dnešného zápasu. Kanada ihneď v útoku a snaží sa ohroziť bránu Švajčiarska. Pokus od modrej kryje brankárka Schellingová.
     
    43:09
    Uvidíme či priebeh tretej tretiny bude prebiehať ako ten druhý. Kombinácia Kanady teraz skončila až pred bránou Švajčiarska, ale pri poslednom zakončení si pripisuje ďalší zákrok brankárka súpera.
     
    44:45
    Posledné sekundy to prebieha asi tak. Kanada sa dostane do pásma, kde má istú prevahu. Následne sa Švajčiarsko dostane do stredného pásma, kde stratí puk.
     
    47:18
    Kanada začína s útokom vo vlastnej polovici. Po pár sekundách sa dostáva aj do útoku, kde však svoju akciu nezakončila gólom, i keď vyzeralo to celkom dobre. Švajčiarsko síce zachytilo puk, ale ten ihneď stratilo v strednom pásme.
     
    49:13
    Švajčiarsko získava puk vo vlastnej tretine, ale nevie sa cez prihrávku dostať ani do stredného pásma. Kanada vzápätí znovu získava puk, ale nezakončuje, iba nahadzuje na mantinel.
     
    50:19
    Po súhre kanadských hráčok sa hra dostáva do ich pásma odkiaľ sa budú snažiť vytvoriť útok, ktorý by im zaistil ďalší gól. Na teraz majú však s touto realizáciou menší problém, Švajčiarsko napáda veľmi vysoko.
     
    51:27
    Dobrá šanca Kanady, ale opäť mala niečo proti brankárka Schellingová, ktorá aj teraz dobre zakročila. Puk sa následne dostal na opačnú stranu, kde niečo skúsili Švajčiarky, ale tie neuspeli.
     
    53:20
    Prihrávka do stredného pásma a následne uvoľnenie a pred bránou zakončenie Spoonerovej, ktorá mieri iba do betónu brankárky. Dalo by sa povedať, že v tejto situácii by mohla zvoliť aj blafák, ale gól z toho nie je.
     
    55:49
    Do útoku sa dostávajú aj hráči Kanady, je to už aj takým zvykom, no gól v tretej tretine ešte nezaznamenali. Na teraz prechod popri mantineli nebol zakončený.
     
    57:13
    Do konca zápasu nám ostáva niečo vyše dvoch minút a Kanada to má skoro isté, že dnes to dotiahne do víťazného konca. Aktuálne sa hrá v tretine Švajčiarska, kde sa bojuje o puk.
     
    59:31
    Krátko pred koncom tretej tretiny je viacmenej rozhodnuté. Kanada si drží puk vo vlastnej tretine a pomaly postupuje do útoku. Švajčiarsko sa síce dostalo k puku, ale ten iba vyhadzuje.
     
    60:00
    Koniec zápasu. (16:09:13)

    Ku každému repre dresu SVK 2014 vám pribalíme šál! Dres vám zašleme do 3 dní od uhradenia objednávky. www.fanstore.sk.

    Tomáš Batiz

    Góly a asistencie: 2. Larocque, 7. Watchorn (Johnston), 24. Wickenheiser, 33. Poulin (Hefford, Johnston), 37. Johnston (Poulin)


    Kanada: Labonteová (Szabadosová) – Wardová, Watchornová, Rougeauová, Fortinová, Larocqueová, Mikkelsonová – Johnstonová, Heffordová, Poulinová – Agostaová-Marcianová, Wickenheiserová, Spoonerová – Wakefieldová, Appsová, Daoustová – Ouelletteová (C), Jennerová
    Švajčiarsko: Schellingová (Anthamattenová) – J. Martyová (C), Frautschiová, Stalderová, Bullová, Forsterová, L. Benzová, Altmannová – S. Martyová, S. Benzová, Waidacherová – Müllerová, Stiefelová, Stanzová – Thalmannová, Raselliová, Lutzová – Nabholzová, Eggimannová

    Rozhodca: Hoveová (NOR) – Hanrahanová (USA), Kúdelová (SVK)