Nijmegen – Breda 1:1 (kon.) | Groningen – Heracles 2:0 (kon.) | Utrecht – Alkmaar 2:1 (kon.)
Arnhem – Kerkrade 3:0 (kon.)
koniec
SBV Vitesse Arnhem
3:0 (2:0)
Roda JC Kerkrade
cz Nedeľa 02.12.2012, 16:30 • Gelredome • Holandská Eredivisie
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:30.
     
    Eredivisie má na programu poslední duel 15. kola, ve kterém vyzve zatím nad očekávání dobře hrající Vitesse Arnhem hosty Rodu Kerkrade.
     
    Roda z prvních čtrnácti kol vyhrála pouze ve dvou případech, a tak jí patří předposlední přička s desíti body. Svěřenci Ruuda Brooda se zatím trápí a na alespoň bod z utkání Eredivisie dnes čekají rovný měsíc. V posledním vzájemném utkání z března letošního roku ale Roda na domácím trávníku porazila Vitesse 3:1, a tak dnes můžeme rozhodně čekat zajímavý střet.
     
    Skvěle hrající Vitesse, které je prozatím na třetí příčce dnes rozhodně nebude chtít ze své úspěšné cesty uhnout. Tým kouče Ruttena ve 14. kole zvítězil na hřišti PSV 2:1 a potvrdil tak reputaci nejlepšího celku soutěže na venkovních hřištích. V soutěži prohrál pouze jediný duel, když je na konci října doma porazilo AZ. Osa týmu se zakládá na brankáři Pietu Velthuizenovi, kapitánovi a spolehlivém obránci Guramu Kashiovi, skvěle technicky vybaveném Theo Janssenovi a Bonym.
     
    Úvodní sestavy:

    SBV Vitesse Arnhem (4-3-3): Velthuizen - Kalas, Kashia, van der Heijden, van Aanholt - van Ginkel, Bony, Janssen - Ibarra, Reis, Kakuta.

    Trenér: Fred Rutten

    Roda JC Kerkrade (4-3-3): Kurto - Monteyne, Biemans, Kadár, Hempte - Hupperts, Danilo, Németh - Fledderus, Affane, Malki.

    Trenér: Ruud Brood

    Rozhodčí: Jonathan Lardot.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Domácí Vittese začíná utkání kombinací na vlastní polovině. Míč se dostává od Kalase maximálně do středové řady, ze které míří opět směrem vzad.
     
    4
    Kashia zkoušel z vlastní poloviny najít dlouhým pasem na levé straně sbíhajícího van Aanholta, ale ten míč na trávníku nezachytil.
     
    4
    Následně si můžeme zapsat první střelecký pokus utkání. Ten připravil pro Kakutu dobrým přiťuknutím Reis, ale prvně jmenovaný mladík pálí nad Kurtovu branku.
     
    6
    Oku lahodící kombinace Vitesse na útočné polovině šla na pravou stranu na Renata Ibarru. Hbitý forvard domácích ale následným centrem nikoho ze spoluhráčů nenašel.
     
    7
    Gaël Kakuta na levém křídla chycen v ofsajdu, který ale z prvního i z druhého pohledu podle všeho nebyl. Francouz by i tak neběžel do velké šance, takže se nic dramatického neděje.
     
    9
    Snaha o kombinační akci hostí na pravé straně šla na Németha, jenže ten balon na trávníku zachytit nedokázal.
     
    10
    Arnhem právě vstřelil branku!
    Domácí favorit utkání jde do bleskového vedení! Akci po pravé straně, která šla přes Ibarru dostal na hranici vápna MARCO VAN GINKEL, který přízemní střelou k levé tyči posílá Vitesse do vedení 1:0. Kurto na ránu nadějného mladíka nedokázal reagovat, a tak musí už po deseti minutách lovit míč ze sítě.
     
    13
    Svěřenci Freda Ruttena se s jednou brankou neuspokojili a ženou se za další. Centr van Aanholta z levé strany ale Reise v pokutovém území nenašel.
     
    15
    Útočnou snahu vyprodukoval i celek Rody Kerkrade. Centr ze středu hřiště hledal Krisztiána Németha, jenže opět nepřesně, a tak míč končí v zámezí.
     
    16
    Následný vysoký míč z přímého kopu z pravé strany chytá Piet Velthuizen pohodlně do své náruče.
     
    17
    Kakuta se na levé straně krásně zbavil dvou strážců a ve středu hřiště našel Bonyho. Ten ihned zkoušel po výměně míče s van Ginkelem hledat na levém křídle Reise, ale ten se po jeho nepřesné rozehrávce směr Kurto ani nerozeběhl.
     
    19
    Zatím aktivní hráč Rody JC Kerkrade Krisztián Németh si míč navedl na pravou stranu a z poměrně velké dálky to střelecky zkusil. Velthuizen musel na zem, ale přízemní pokus chytá bez větších potíží.
     
    21
    Reis připravoval míč patičkou do pokutového území na hodně si vyběhnutého van Aanholta, jenže bek Vitesse se k ráně díky dobré práci hostující defenzívy nedostal.
     
    22
    Renato Ibarra naběhl s míčem z pravé strany a nahrál do středu hřiště na Bonyho. Ten dnes poprvé vypálil, jenže nepříliš přesně, když pokus z jeho pravé kopačky míří zhruba dva metry nad Kurtovu branku.
     
    23
    Ani přesná výměna nahrávače za střelce domácí k druhé brance nedostává. Ibarra pálí v těžké pozici před pokutovým územím vysoko nad.
     
    25
    Jan-Arie van der Heijden našel z levé strany ve vápně opět Bonyho, který sice měl obránce pověšeného na svých zádech, ale i tak se dokázal otočit a vypálit. Pro Vitesse to znamená výhodu rohového kopu.
     
    27
    Kakuta chyboval po nahrávce od van Aanholta a jeho následná snaha o vybojování míče končí faulem.
     
    29
    S míčem na kopačkách hraje jenom Vitesse, které se snaží o rychlý kombinační fotbal s minimem doteků. Tato snaha vedla k další akci, ve které je před pokutovým územím faulován Reis.
     
    29
    Obránce van der Heijden už dokázal skórovat po rychlém rozehrání situace, jenže sudí Lardot ukazuje, že se bude kopat na píšťalku, a tak je veškeré vzrušení zbytečné.
     
    30
    Následný kop Reise sice zeď hravě překonal, jenže za ní ji v klidu lapil připravený brankář Kurto.
     
    31
    Když už Roda hrozí, tak je u toho Németh. Maďarský expres zamotal hlavu van der Heijdenovi a z pokutového území vypálil. Velthuizen míč nepříliš jistě na druhý pokus chytá.
     
    32
    První žlutou kartu utkání vidí hostující Jimmy Hempte, který ji dostává za faul na pravé straně na unikajícího Tomáše Kalase.
     
    34
    Na pravé straně pokutového území zkoušel ukázat svou individuální techniku hostujícím bekům Ibarra, jenže bez úspěchu. Hostující tým je však u míče jen krátkou chvíli, protože jeden z jeho hráčů je na pravém křídle chycen v ofsajdové pasti.
     
    36
    S míčem hraje především Vitesse, ale to teď neuspělo, když centr z levé strany v podání van Aanholta Reise v pokutovém území nenašel.
     
    38
    Dobře teď zahrál na útočné polovině Monteyne, jenže až k centru to nevedlo. Po hraničním zákroku ho totiž srazil van der Heijden.
     
    40
    Na útočné polovině domácích se chtěl ukázat i Tomáš Kalas, který ale míč nedostal dostatečně pod kontrolu a ve středu hřiště fauluje.
     
    41
    Hempteho centr z levé strany sice domácí kapitán Kashia a odvážném skoku netrefil, jenže Malki se k míči nedostal, a ten tak končí v rukavicích brankáře Velthuizena.
     
    42
    Arnhem právě vstřelil branku!
    Skvělý výkon domácím přináší po další pěkné akci druhou branku dnešního střetnutí .Obránce van der Heijden našel na půlící čáře Bonyho, ten nelenil a ihned vyslal vpřed JONATHANA REISE, který v klidu udělal kličku vyběhnuvšímu Kurtovi a pohodlně skóruje do prázdné klece, 2:0!
     
    45
    Akci Vitesse následuje hned další akce domácích hráčů. Roda absolutně nemá nárok a může být ráda, že znovu neinkasuje. Centr z pravého křídla poslal do vápna Kashia a po nejistém zákroku Kadára musí Kurto rychle chytit míč do náručí.
     
    První poločas skončil.
     
    Vitesse jasně dominuje na trávníku Gelredomu a už po prvním poločase si troufnu tvrdit, že dnes v klidu vyhraje. Roda nemá při vší úctě na rozjetý celek Freda Ruttena nárok a jen se brání. První trefu utkání zaznamenal v 10. minutě přízemním pokusem van Ginkel. O větší náskok do kabin se poté postaral po krásné nahrávce Bonyho útočník Reis. Druhý poločas pravděpodobně začne v 17:33.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Arnhemu se na útočné polovině nevedlo, a tak to zkusil celek hostů. Ten však na levé straně také neuspěl. Následný dlouhý pas na Jonathana Reise končí ofsajdem.
     
    48
    Pěkná spolupráce dvojice Reis-Bony vedla k centru druhého jmenovaného do pokutového území. Tam si míč hledal znovu Reis, ale ztratil orientaci, a tak nezakončil.
     
    50
    Ve středu hřiště je faulován v souboji kapitánů Guram Kashia tím hostujícím Malkim.
     
    52
    Jestli Roda hrozí, tak jedině zásluhou Németha. Maďarský fotbalista a bývalý hráč Liverpoolu naběhl po levé straně po chybě Kalase do pokutového území, kde si elegantně zaseknul domácího stopera a následnou ranou míří do tyče!
     
    54
    Domácí Vitesse hodně povolilo a Roda hrozí z protiútoků. Po jednom z nich centroval do vápna Hupperts, ale Kashia stačil odvrátit na roh.
     
    56
    Hlavička van Ginkela po centru van Aanholta sice šla do pokutového území na Bonyho, ale ten se k míči přes dva hráče nedostal. Ten tak končí u brankáře Kurta.
     
    59
    Hra se po velké šanci Rody trošku uklidnila a vypadá to, že se vrací do starý kolejí z první půle. Domácí hráči kombinují s míčem na kopačkách po celém hřišti.
     
    59
    Jeho kouč Rutten přesto poprvé střídá. Odnesl to Ibarra, jehož místo zaujme japonský reprezentant Mike Havenaar.
     
    61
    Wilfried Bony sice ve středu hřiště ztratil míč při jednoduché přihrávce, jenže hráči Rody také chybují. Po nepřesné rozehrávce Danila míč končí v zámezí.
     
    62
    Dobrý zákrok si připisuje Kurto proti ráně van Aanholta z levé strany, který parádně vyráží mimo svoji branku! Vitesse však zůstává u míče.
     
    62
    Arnhem právě vstřelil branku!
    A v pokračující akci se dostává do již tříbrankového vedení! Přesný centr z pravé strany v podání Tomáše Kalase našel v pokutovém území Bonyho, který v těžké pozici zakončil jen do břevna. Odražený balon však dokázal za záda brankáře Kurta dostat svým druhým zásahem večera JONATHAN REIS.
     
    65
    Už je tu zase zpátky to staré známé Vitesse z první půle. Další akce domácích šla na Bonyho, který prošel až do pokutového území, kde mu ale rána příliš nevyšla, a tak Kurto v brance Rody zasahovat nemusí.
     
    67
    Břevno hostující branky se opět otřásá v základech! Po nahrávce od Bonyho pálil ze zhruba pětadvaceti metrů Marco van Ginkel a jeho utěšená rána končí na horní tyči! Kurto by byl absolutně bez šance, ale teď mu pomohla paní štěstěna.
     
    69
    Kerkrade na útočné polovině nepřesné, když z pravé strany běžící Danilo nepřesně nahrál na levý kout hřiště. Míč tak opět mají svěřenci Freda Ruttena, kteří se v případě výhry dostanou na třicet čtyři bodů a na druhé místo Eredivise.
     
    70
    Svižná akce domácích šla po výborném přiťuknutí Havenaara na Bonyho, který v pokutovém území hledal Reise. Ten sice míč zpracoval a už možná promýšlel, jak oslaví svůj následný hattrick, jenže vše pro ofsajd jinak.
     
    72
    Zakončení hostů Velthuizen udržel v rukavicích, a tak tu byli opět domácí. Ty ale na pravém křídle zastavuje chyba v rozehrávce.
     
    73
    Akce domácích šla na hranici pokutového území na Bonyho, který se se štěstím dostal k zakončení. Kurto jeho ránu ztečoval za svá záda, ale do branky míč nemířil. Reis jej tam sice dopravil, jenže v momentě Bonyho střely byl v ofsajdu, a tak branka neplatí.
     
    73
    Hosté poprvé střídají. Delorge nahrazuje na posledních zhruba dvacet minut Huppertse.
     
    75
    Jonathan Reis již dnes další branku nepřidá, jelikož je střídán. Místo něj si zahraje Simon Cziommer.
     
    77
    Akce hostů na pravé křídlo na Martijna Monteyneho nevyšla, jelikož zadák Rody nepochopil záměr svých spoluhráčů a k centru se nevydal.
     
    79
    Chyba domácího brankáře Velthuizena, který zbytečně vyběhl proti hostujícímu hráči brankou neuvěřitelně nekončí. Novic na trávníku Delorge nedokázal zakončit do odkryté branky, kde se na poslední chvíli zjevil van der Heijden.
     
    80
    A šance i na straně druhé. Po levém křídle prchal Mike Havenaar, jehož zakončení míří mimo Kurtovu klec.
     
    82
    Střídání Rody JC Kerkrade číslo dvě. Neviditelného Affaneho střídá na posledních deset minut Ramzi.
     
    83
    Následuje první žlutá karta do domácích řad v tomto utkání. Vidí ji za faul na Danila střelec první trefy Marco van Ginkel.
     
    85
    Dnes velmi dobře hrající Gaël Kakuta našel na hranici pokutového území Bonyho, ale tomu se míč zamotal mezi nohy, a tak nedokázal v akci pokračovat.
     
    85
    Vitesse naposledy střídá. Marco van Ginkel odchází ze hřiště a na jeho místo se podívá Din Mori.
     
    86
    Z levé strany zahrával přímý volný kop Theo Janssen, jenže i když našel hlavu Bonyho, tak se píská. V klubku těl v pokutovém území nejspíše došlo k faulu.
     
    88
    Kurto dobře přečetl hru, ale nedokázal přesně odvrátit. Janssen už z poloviny hřiště zkoušel hostujícího brankáře potrestat, ale na poslední chvíli se k ráně nedostal.
     
    89
    Šanci hostí na čestný úspěch zhatil Kalas, který připravil o míč Németha. Vitesse jde do útoku.
     
    90+1
    Druhý poločas je nastaven o dvě minuty.
     
    90+1
    Centr Fledderuse z pravého křídla odvrací v pokutovém území do bezpečí Mori. Utkání dohraje s míčem na kopačkách celek Arnhemu.
     
    90+2
    Bony se ještě dostal do jedné šance, když si naběhl na přesný pas Kakuty. Horší zpracování ho ale dostal do těžkého úhlu, ze kterého už jeho ránu dokázal Kurto vyrazit.
     
    Konec zápasu.
     
    Svěřenci Freda Ruttena tedy zaslouženě vítězí v 15. kole Eredivisie, když na domácím hřišti poráží Rodu Kerkrade 3:0. První poločas vyhrálo Vitesse díky brankám van Ginkela a Reise 2:0 a zdálo se, že je rozhodnuto. V úvodu druhé půle sice napálil hostující Németh tyč, ale to bylo ze strany hostí vše. Arnhem totiž poté opět zapnul na vyšší rychlostní stupeň a důsledkem toho byla třetí branky Jonathana Reise, který dorazil ránu Bonyho mířící do břevna. (18:23:14)

    Martin Mišovec

    Góly: 10. van Ginkel, 42. Reis, 62. Reis

    Karty:   83. van Ginkel (ARN) - 32. Hempte (KER)


    SBV Vitesse Arnhem: (4-3-3) Velthuizen - Kalas, Kashia, van der Heijden, van Aanholt - van Ginkel (85. Mori), Bony, Janssen - Ibarra (59. Havenaar), Reis (75. Cziommer), Kakuta.

    Trenér: Fred Rutten

    Roda JC Kerkrade: (4-3-3) Kurto - Monteyne, Biemans, Kadár, Hempte - Hupperts (73. Hupperts), Danilo, Németh - Fledderus, Affane (82. Ramzi), Malki.

    Trenér: Ruud Brood

    Rozhodca: Jonathan Lardot