Rov. Guinea – Guinea 0:1 (kon.) | Egypt – DR Kongo 1:1 (7:8 po pen.)
koniec
Rovníková Guinea
0:1 (0:0)
Guinea
cz Nedeľa 28.01.2024, 18:00 • Stade Olympique d'Ebimpé, Abidžan (CIV) • Africký pohár národov • Osemfinále
Predzápasové kurzy
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:16:22)
     
    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 0:4. Střely mimo: 2:4. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 12:18.
     
    Africký pohár národů zná třetího čtvrtfinalistu. Guinea se proti třetímu nejmenšímu státu černého kontinentu dlouho hledala a zprvu jí nepomohlo ani vyloučení Bikora, neboť Rovníková Guinea získala v oslabení pokutový kop. Nejlepší střelec turnaje Nsue ale zasáhl tyč a od té doby už papírový favorit posílený o hvězdy z lavičky dominoval. Překvapivým vítězům skupiny A v dlouhém nastavení docházely síly. Trenér Michá přesto nestřídal a těsně před koncem druhého poločasu byl svědkem vítězné hlavičky Mohameda Baya.
     
    90+9
    Konec zápasu.
    90+8. Mohamed BAYO - 0:1
     
    90+8
    Guinea právě vstřelila branku!
    Guinea dává v poslední minutě nastaveného času postupový gól do čtvrtfinále! Aguibou Camara se na něm podílel přihrávkou do strany. Diakité z posledních sil nacentroval na MOHAMEDA BAYA a fotbalista hostující v Le Havre se ve společnosti Coca prosadil hlavičkou k nedostatečně kryté bližší tyči.
     
    90+8
    Issiaga Sylla moc dobře věděl o Guirassyho náběhu do malého vápna, jenomže finální přihrávka z levé strany opět zmizela v rukou Jesúse Owona.
     
    90+7
    Nsue vypustil snahu dostihnout míč, ke kterému to měl blíže Diakhaby. Rovníková Guinea už rezignuje na ofenzivu.
     
    90+6
    José Machín se prezentoval trochu netaktickým faulem na Diakitého. Pravý obránce Guiney už toho má opravdu plné kecky.
     
    90+5
    Naby Keïta pronikl otevřeným prostorem na ose hřiště. Kamano jeho přihrávku patičkou prodlužoval k malému vápnu, jenže před Guirassym balon sebral Owono.
     
    90+4
    Iban Salvador od začátku zápasu přitahuje velké množství faulu guinejských hráčů. Nyní ho na obranné polovině povalil Issiaga Sylla.
     
    90+3
    Mohamed Bayo zazdil rodící se brejk pěti guinejských hráčů zbrklou průnikovou přihrávkou mimo dosah Guirassyho. Tohle si útočník Le Havre hodně vyčítá.
     
    90+2
    Esteban Orozco stál v ráze Syllova centru na Guirassyho s Bayem. Guinejský tlak ale začíná sílit. Pro muže v červeném to bude náročné nastavení.
     
    90+1
    Nastavuje se 8 minut.
     
    90
    Mouctar Diakhaby svůj nedovolený zákrok odčinil suverénním odhlavičkováním Machínova centru. Míč se vrátil až k Owonovi.
     
    89
    Nsue byl ve vzduchu postrčen Diakhabym a jednoduchým nákopem z vlastní poloviny se tak Rovníková Guinea propracovala ke standardní situaci.
     
    88
    François Kamano nepočítal se sklepnutím od Guirassyho. O pár sekund později se k němu balon už dostal, ale střela tečovaná nohou Akapa zapadla do náruče Owona.
     
    87
    Ibrahim Diakité je po předešlé akci v péči lékařů. Dvacetiletý talent Remeše je ve druhé půli neustále v pohybu a evidentně už mu začínají docházet síly.
     
    86
    Ibrahim Diakité se chytrým prvním dotekem zbavil bránícího Ndonga. Zprava přiběhl do vápna, ale kvůli postupné ztrátě stability mu zakončení placírkou úplně nesedlo.
     
    85
    Střídání v týmu Rovníková Guinea:
    ze hřiště odchází Jannick Buyla, přichází Luis Asué.
     
    84
    Teprve nyní registrujeme první pohyb na střídačce Rovníkové Guiney. Trenér Juan Michá pošle do hry Asuého.
    82. Serhou Guirassy zahrozil hlavou
     
    82
    Ibrahim Diakité využil volného prostoru k přesnému centru, ovšem brankář Owono Guirassyho hlavičku efektivním zákrokem vytáhl nad horní tyč.
     
    81
    Camarovu standardní situaci Owono neohroženě vyboxoval. Naby Keïta v navazující akci přihrál pouze na stopera Orozca.
     
    80
    Diakitého další ofenzivní pouť po pravé straně hřiště skončila faulem Ndonga a ziskem standardní situace.
     
    79
    Střídání v týmu Guinea:
    ze hřiště odchází Sekou Sylla, přichází François Kamano.
     
    79
    Střídání v týmu Guinea:
    ze hřiště odchází Mory Konaté, přichází Naby Keïta.
     
    76
    Čtvrthodinu před koncem základní hrací doby jsou oba týmy opět na cestě ke střídačkám, kde kromě vody obdrží i nějaké taktické pokyny.
     
    75
    Bayovo zaběhnutí za obranu k úniku nevedlo. Průnikovou přihrávku vzduchem odklonila hlava Estebana Orozca.
     
    74
    Serhou Guirassy se od svého příchodu ještě nijak neprojevil. Nyní tento útočník Stuttgartu obdržel dlouhou přihrávku na paty.
     
    73
    Issiaga Sylla ukopl aktivnímu Salvadrovi balon na rohový kop. Pablo Ganet ho hrál do malého vápna a tam našel hlavu Amadoua Diawary.
     
    72
    Diakhaby si jako stoper naběhl na Diakitého centr. Míč ho ale minul a stal se kořistí pro Jesúse Owona.
     
    71
    Držení míče: 57 % – 43 %.
    69. Emilio Nsue neproměnil pokutový kop!
     
    69
    Po červené kartě Bikora je tu další nepříjemnost pro Rovníkovou Guineu! Emilio Nsue, nejlepší střelec skupinové fáze šampionátu, označkoval z pokutového kopu ze svého pohledu pravou tyč.
     
    68
    Hlavní rozhodčí po pečlivém prohlédnutí videa usoudil, že Sekou Sylla poslal Salvadora k zemi nedovoleným způsobem. V deseti hrající Rovníková Guinea získává pokutový kop!
     
    66
    Omar Abdulkadir Artan dostal pokyn, ať se jde podívat na obrazovku, což je většinou předzvěst pokutového kopu!
     
    64
    V přerušené hře probíhá komunikace s alžírskými videorozhodčími. Sekou Sylla šel po Salvadorovi opravdu nebezpečným způsobem.
     
    63
    Pablo Ganet se ze složitého úhlu nesnažil překonat tříčlennou zeď a po zemi přihrál na střed vápna. Salvador tam byl tvrdě atakován a ačkoliv zůstává v bolestech ležet, tak hvizd signalizující pokutový kop ke slyšení není.
     
    62
    Ndong zabojoval na křídle. Aguibou Camara jej podle mínění somálského sudího fauloval a na programu bude standardka pro Rovníkovou Guineu.
     
    61
    Buyla provedl jen vysvobozující odkop k půlící čáře. Během chvíle byl prodloužený míč zpátky ve vápně a Bayovi byla v souboji s Cocem odpískána hra rukou.
     
    60
    Střídání v týmu Guinea:
    ze hřiště odchází Morgan Guilavogui, přichází Serhou Guirassy.
     
    58
    Issiaga Sylla zakroutil centr do malého vápna, kde v daný okamžik nacházel pouze Jesús Owono. Ještě předtím byla k vidění standardka a zablokovaná střela Diakhabyho.
     
    57
    Bikoro absolutně nemůže uvěřit tomu, že byl za nechtěný faul vyloučen. Guinea tímto získává obrovskou výhodu pro zbývající fázi zápasu.
    56. Červená karta pro Bikora
     
    56
    Šokující moment pro Rovníkovou Guineu! Federico Bikoro odpaloval balon a švihající nohou současně trefil bok Baya, za což spatřil přímou červenou kartu.
     
    54
    Diakité, Bayo a Guilavogui postupně adresovali míč k velkému vápnu. Tam už byl Aguibou Camara bedlivě hlídán a gólman Owono zůstal bez práce.
    53. Mory Konaté skóroval z ofsajdu
     
    53
    Většina z přítomných fanoušků propukla v předčasnou radost! Mory Konaté byl v době centru v ofsajdu a nekompromisní zakončení hlavou tak s bezbrankovým stavem nepohnulo.
     
    52
    Rozhodčí dopískl ruku Salvadora a nařídil pro Guinejce standardní situaci z levé strany.
     
    51
    Nsue musel odbíhat s balonem před vápno a tam mu ho Konaté ukopl směrem k Ibrahimu Konému.
     
    50
    Bayo si pokryl míč na půlící čáře a posunul ho o několik desítek metrů dál. Guilavogui kvůli křížení Coca nemohl doběhnout až do vápna a nepřipravenou střelou vůbec netrefil cíl.
     
    48
    Sekou Sylla se ocitl mezi čtyřmi protihráči. U rohu vápna si šel teatrálně pro faul, ale píšťalka velmi přesného somálského arbitra zůstala němá.
    47. Emilio Nsue pálil vysoko nad bránu
     
    47
    Guinejci neunikli vysokému presinku. Nsue pak úspěšně kooperoval s Machínem a z dosud nejnadějnější situace poslal halfvolej vysoko nad Koného břevno.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Rovníková Guinea hraje s Guineou po prvním poločase bez branek. Diváci v Abidžanu moc zajímavých momentek neviděli. Guinea se prezentovala jen hrstkou nepřesných střel, zatímco Rovníková Guinea v narůstající územní převaze přes dobře organizovanou obranu Koného branku vůbec neohrozila.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    45+3
    Aguibou Camara nejspíše zkoušel zakroutit míč přímo do branky. Ve skutečnosti k tomu nedošlo, protože byla zasažena zeď.
     
    45+2
    Guinea se docela snadno dostala ke standardce z křídelní destinace. Sekou Sylla skončil na zemi v důsledku neopatrného počínání Carlose Akapa.
     
    45+1
    Nastavují se 3 minuty.
     
    45
    Morgan Guilavogui zkoušel štěstí z delší vzdálenosti. Reakce gólmana Owona zapotřebí nebyla, míč letěl nad břevno.
     
    44
    Mohamed Bayo rozvinul rychlý protiútok přihrávkou na Aguiboua Camaru. Ten chvíli postupoval sám na kasu, ale nakonec ztratil kontrolu nad balonem kvůli přebíhajícímu obránci.
     
    43
    Sám faulovaný Salvador se zhostil standardní situace. Z pravé strany dával míč na osu a tam byla Ganetova rána zablokována.
     
    41
    Carlos Akapo zprava přihrával k vápnu na Salvadora. Tomu se u tváře objevila vysoká noha Jeanviera a stoper Kayserisporu obdržel za nebezpečný zákrok první žlutou kartu zápasu.
     
    40
    Issiaga Sylla v situaci mimo balon poslal na zem Salvadora. Podle všeho mu nechtěně šlápl na kopačku. Vše dopadlo domluvou s rozhodčím a férovou omluvou.
     
    39
    Bayo nebyl schopen převzít dlouhou přihrávku na hrot. Saúl Coco zatím podává na stoperu fantastický výkon.
     
    38
    Ganet nedal dobrý centr před Koného branku a o pár sekund později zastavil hru zjevným faulem na Sekoua Syllu.
     
    37
    Salvador si dal tělo mezi balon a Issiagu Syllu. Obránce Montpellieru ho chtěl získat zpět, ale svého oponenta tím fauloval.
     
    36
    Aguibou Camara fauloval, ačkoliv právě on jako první odpadl ze souboje se zpevněným Cocem.
     
    35
    Pablo Ganet posadil centr na hlavu Jeanviera, ze které míč letěl daleko před vápno. Rovníková Guinea zacouvala až k brankáři Owonovi.
     
    34
    Guilavogui načetl Cocovo přenesení do levého křídla a odrazil pokus o centr na rohový kop.
     
    32
    Nařízena je krátká pauza na osvěžení. Hráči ji asi uvítají, v Abidžanu je o půl šesté přes třicet stupňů.
     
    31
    Guinea se umně vykombinovala ze zahuštěné pravé strany, jenže kvůli špatně nasměrované přihrávce na hrot k Bayovi míč zase ztratila.
     
    30
    Držení míče: 59 % – 41 %.
     
    29
    A další nepřesnost. Mouctar Diakhaby překopl Diakitého, jenž čekal na přihrávku stojíc na pravé pomezní čáře.
     
    28
    Ibrahim Diakité zkazil rozehrávku podél pomezní čáry. Míč se k němu přesto rychle vrátil, za což mohl špatně vhozený aut Ndonga.
     
    27
    Zrychlení přechodu měla zajistit dlouhá přihrávka do křídla. Pro Basilia Ndonga však byla nechatatelná a vhazovat bude Guinea.
     
    26
    Rovníková Guinea si zatím neví rady s dobře organizovanou obranou soupeře. Většinu času drží míč v klidných vodách.
     
    25
    Aguibou Camara na nákop ze středu pole nedosáhl. Jesús Owono nechal projít míč mimo hrací plochu.
     
    24
    Iban Salvador dělal všemožné, aby udržel míč v útoku Rovníkové Guiney. Skluz mu ale nevyšel a byl mu zapískán faul na Konatého.
     
    23
    Sekou Sylla předvedl skvělý defenzivní zákrok vedle vlastního vápna. Od míče odřízl sprintujícího Akapa a ještě navíc na něm získal faul.
     
    21
    Ibrahim Diakité ve vápně spadl v souboji s Bikorem. Místo penalty se pískal faul hráče Remeše, který ještě před vstupem do pokutového území nedovoleně zasáhl Buylu.
     
    20
    Dvacet minut je za námi. Guinea začala lépe, ale od Bayovy nepřesné střely začíná mít spíše defenzivní povinnosti.
     
    19
    Postupnou rozehrávku Rovníkové Guiney zhatil ofsajd Nsueho v době nákopu Jesúse Owona.
     
    18
    Do míče ležícího asi třicet metrů od branky Koného se opřel Saúl Coco a napálil s ním pevně vystavenou zeď. Tvrdou ránu konkrétně pohltil Mory Konaté.
     
    17
    Jannick Buyla byl zezadu postrčený Guilavoguim a Rovníková Guinea bude mít možnost zahrozit z přímého kopu.
     
    15
    Guilavoguiho centr odkopl Coco, ačkoliv balon plachtil do nachystané náruče brankáře Owona. Pro Rovníkovou Guineu to žádné potíže nepředstavovalo.
     
    14
    Saúl Coco příkladně vystoupil proti diagonále Jeanviera a odhlavičkoval balon co nejdál od pokutového území.
     
    13
    Aguibou Camara se stal obětí ošklivého šlapáku Ganeta, který jen zázrakem unikl žluté kartě.
     
    12
    Emilio Nsue zahnal Salvadora k zadní čáře a tam si záložník polského klubu Miedź Legnica nešikovně ukopl balon do zámezí.
     
    11
    Pablo Ganet na útočné polovině fauloval Sekoua Syllu, nicméně Guinejcům balon na kopačkách dlouho nevydržel.
     
    10
    Jeanvier v důležitou chvíli zakřižoval Nsueho, který se již chystal převzít míč na hranici šestnáctky.
     
    9
    Guinejci poprvé zalezli do koordinovaného bloku, zatímco jejich soupeři ztratili míč nepřesnou přihrávkou Ganeta na Ndonga.
     
    8
    Issiaga Sylla se skvěle vymanil z rohu hřiště, kde ho neúnavně presoval Carlos Akapo. Rovníková Guinea nemá rohový kop ani aut.
     
    7
    Roh kopal právě Aguibou Camara z řeckého Atromitosu, jenomže míč proletěl nad hlavami všech hráčů číhajících ve vápně.
     
    6
    Aguibou Camara neměl vůbec první dobrý dotek a napadáním Orozca ukořistil pro papírové favority alespoň rohový kop.
     
    5
    Amadou Diawara schytal ve vzduchu ránu do zad. Podle somálského arbitra se provinil guinejský kapitán Issiaga Sylla.
     
    4
    Bayo vystupoval z hranice ofsajdu za přihrávkou od pravé postranní čáry. V tomto případě už střílet mohl, ale rozměry Owonovy brány mu nestačily.
     
    3
    Guilavogui distribuoval první diagonální přihrávku do pokutového území. V obraně „domácích“ byly mezery, ale Bayo tam míč nestihl.
     
    2
    Zahajovací výkop měla Guina, která nastupuje v bílých dresech. Rovníková Guinea je v červeném.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Oba týmy jsou na trávníku. Nepříliš zaplněným stadionem znějí hymny.
     
    Úvodní sestavy:

    Rovníková Guinea: Owono – Akapo, Orozco, Coco, Ndong – Ganet, Salvador, Bikoro, Buyla, Machín – Nsue (C).
    Náhradníci: Embela, Sapunga – Anieboh, Asué, Balboa, Ela, Eneme, Elo, Nabil, Ondo, Senra, Siafá.
    Trenér: Juan Michá

    Guinea: Koné – I. Sylla (C), Jeanvier, DIakhaby, Diakité – Diawara, Konaté – Guilavogui, A. Camara, S. Sylla – Bayo.
    Náhradníci: M. Camara, A. Keita – M. A. Camara, K. Cissé, S. Cissé, Conte, Guirassy, Kamano, Kanté, N. Keïta, Sow.
    Trenér: Kaba Diawara

    Rozhodčí: Omar Abdulkadir Artan (SOM).
     
    Guinea

    „Sloni“ jsou v tomto utkání považováni za favority, byť ve skupině nasázeli o sedm branek méně a do vyřazovací fáze prošli až z třetího místa. Svěřenci Kaby Diawary začali remízou 1:1 s Kamerunem, v klíčovém zápase pak přetlačili 1:0 Gambii a o postup je nakonec nepřipravila ani porážka 0:2 se Senegalem. Jedinými úspěšnými střelci jsou Mohamed Bayo z francouzského Le Havre a Aguibou Camara, který kope za řecký Atromitos. Guinea je na APN počtrnácté a jejím nejlepším výsledkem je druhé místo z roku 1976. Mezi nejznámnější hvězdy letos patří obránce Diakhaby z Valencie, bundesligoví záložníci Keïta s Moribou a útočník Guirassy ze Stuttgartu.
     
    Rovníková Guinea

    Fotbalisté pocházející ze země s necelými dvěma miliony obyvatel jsou na APN teprve počtvrté, ve všech případech se jim ale podařilo projít ze skupiny do vyřazovacích bojů, a v roce 2015 dokonce obsadili konečné čtvrté místo. O pořádný poprask se Rovníková Guinea stará i letos. Na startu turnaje překvapila remízou 1:1 s Nigérií a to od ní zdaleka nebylo všechno, neboť po výhře 4:2 nad Guinea-Bissau zostudila domácí Pobřeží slonoviny debaklem 4:0. Emilio Nsue, útočník z 3. španělské ligy, je s pěti zásahy nejlepším střelcem šampionátu. Součástí týmu je i záložník Vyškova Santiago Eneme. Ještě o něco známější jsou Saúl Coco z Las Palmas či José Machín z italské Monzy.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Michal Břuchanský

    Góly: 90+8. Bayo

    Karty:   41. Jeanvier (GUI)   56. Bikoro (RGU)

    Nepremenená penalta: 69. Nsue (RGU), mimo


    Držení míče: 52 % : 48 %.
    Střely na branku: 0:4. Střely mimo: 2:4. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 12:18.
    Rovníková Guinea: Owono – Akapo, Orozco, Coco, Ndong – Ganet, Salvador, Bikoro, Buyla (85. Asué), Machín – Nsue (C).
    Náhradníci: Embela, Sapunga – Anieboh, Balboa, Ela, Eneme, Elo, Nabil, Ondo, Senra, Siafá.

    Tréner: Juan Michá

    Guinea: Koné – I. Sylla (C), Jeanvier, DIakhaby, Diakité – Diawara, Konaté (79. N. Keïta) – Guilavogui (60. Guirassy), A. Camara, S. Sylla (79. Kamano) – Bayo.
    Náhradníci: M. Camara, A. Keita – M. A. Camara, K. Cissé, S. Cissé, Conte, Kanté, Sow.

    Tréner: Kaba Diawara

    Rozhodca: Omar Abdulkadir Artan (SOM)