Street - kvalifikácia a finále (muži) Vítěz: J. Horigome (JPN) (kon.)
koniec udalosti
Street - kvalifikácia a finále (muži)

Vítěz: J. Horigome (JPN)

cz Nedeľa 25.07.2021, 01:30 • Ariake Urban Sports Park • Olympijské hry - Skateboarding
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 01:30.
     
    Vítejte ve zbrusu novém skate parku Ariake Urban Sports Park, který bude svědkem premiéry dalšího z freestylových sportů na olympijských hrách, a sice skateboardingu. První z disciplín bude takzvaný street, který by měl alespoň zhruba kopírovat zážitek, kdy člověk na prkýnku se čtyřmi kolečky brázdí ulice velkoměsta a stylově překonává jeho překážky.
     
    Jak v mužském, tak v ženském závodě se klání skládá z kvalifikace a finálové jízdy. V první části pojede každý ze závodníků dvě jízdy o délce 45 sekund, v každé z nich by měl předvést co nejvíce triků různé povahy a obtížnosti. Ve streetovém parku budou k dispozici menší rampy, ale hlavně zábradlí, schody, lavičky, obrubníky či zídky. Rozhodčí hodnotí jízdu na základě rychlosti, obtížnosti triků, originality, načasování a stability, část známky také zohlední celkovou plynulost jízdy. Každý závodník si tedy může svobodně vybrat, které překážky a v jakém pořadí při své jízdě využije. Poté každý z riderů předvede pět jednotlivých triků v co největší možné kvalitě, obtížnosti a čistotě

    A jak jsou jízdy hodnoceny? Pět rozhodčích ocení každý z provedených triků a obě jízdy na škále 1-10 na jedno desetinné místo. Nejlepší a nejhorší známka se škrtá, zbylé se zprůměrují do jedné známky za každý trik či jízdu. Čtyři tyto nejlepší zprůměrované známky se pak sečtou, maximální možným výsledkem je tedy 40 bodů. Osmička nejlepších, nehledě na jednotlivé rozjížďky, se pak popere o cenné kovy, každý z těchto finalistů si zajede ještě dvě další jízdy a skočí pět samostatných triků.
     
    Na startovní listině najdeme 20 jmen, závodníci byli náhodně rozlosování do čtyř rozjížděk po pěti. Největším favoritem je zcela jistě Američan Nyjah Huston, který ovládl tuto disciplínu na MS 2019, 2018, 2017 a 2014 a osmkrát slavil titul na X-games. Na prizemoney si vydělal více než kterýkoliv jiný skateboardista a premiéra na Olympijských hrách pro něj je obrovským lákadlem.

    Vyzyvatelem by mu mohl být domácí miláček Yuto Horigome, který za Hustonem skončil na posledním MS druhý. Freestylové sporty jsou ale často velmi nepředvídatelné, známky rozhodčích jsou z velké části subjektivní a v tom je krása podobných disciplín. Nechme se tedy překvapit.

    Ve startovní listině nalezneme pouze čtyři Evropany. Finálová osmička by měla odstartovat těsně před půl šestou našeho času.
     
    Startovní listina 1. rozjížďky, 1:30
    1. Gustavo Felipe (BRA)
    2. Vincent Milou (FRA)
    3. Jagger Eaton (USA)
    4. Micky Papa (CAN)
    5. Luis Jhancarlos Gonzales Ortiz (COL)

    Startovní listina 2. rozjížďky, 2:19
    1. Kelvin Hoefler (BRA)
    2. Sora Shirai (JPN)
    3. Jake Ilardi (USA)
    4. Shane O'Neill (AUS)
    5. Yuto Horigome (JPN)

    Startovní listina 3. rozjížďky, 3:08
    1. Aurelien Giraud (FRA)
    2. Brandon Valjalo (JAR)
    3. Nyjah Huston (USA)
    4. Matt Berger (CAN)
    5. Manny Santiago (PUR)

    Startovní listina 4. rozjížďky, 3:58
    1. Giovanni Vianna (BRA)
    2. Gustavo Ribeiro (POR)
    3. Axel Cruysberghs (BEL)
    4. Jukito Aoki (JPN)
    5. Angelo Caro Narvaez (PER)
     
    V Tokiu je nebe jako vymetené, možná i kvůli vysokým teplotám byl start závodu o půl hodiny posunut. První závodník už se pomalu připravuje ke startu, premiéru skateboardingu na Olympijských hrách odšpuntuje Brazilec Giovanni Vianna.
     
    Závod právě začal.
     
    1-1
    Brazilec Felipe odpálil svou jízdu kickflipem navázaným na nose rail. Poté předvedl poměrně dlouhý skok ze schodů a využil několik dalších překážek, výsledkem mu je známka 8,49. Slušný start.
     
    1-2
    Francouz Milou předvedl mimo jiné moc pěknou třistašedesátku a takí kickflip zakončený 50-50 grindem na jednom ze širokých railů. Na závěrečném triku ale nedokázal na jedné z ramp přistát a to se promítlo na známce pouhých 7,15.
     
    1-3
    Američan Jagger Eaton ukázal zatím nejvíce různorodou jízdu. Snažil se přistávat své triky pozadu, tedy do tzv. fakie, navíc jeho grindy byly pořádně dlouhé. A také třistašedesátka přes schůdky byla vydařená, výsledkem je zatím nejvyšší známka 8,58.
     
    1-4
    Kanaďan Papa bohužel neustál jeden ze svých triků a než si naběhl po schodech, aby předvedl závěrečný kousek, už mu neúprosná časomíra ohraničila konec jeho jízdy. 6,66, to je ďábelské číslo, které mu vypočítali rozhodčí a Papa z něj mít radost nebude.
     
    1-5
    Nejnižší známku obdržel Kolubijec Gonzales Ortis. Ten sice první vysoký skok přistál do pěkného grindu, další hranu pak projel tailgrindem, jenže další flip neustál a pak už se do své jízdy nedostal pořádně zpátky. 4,92 pro posledního závodníka první rozjížďky.
     
    1-1
    Gustavo Felipe odpálil svou druhou jízdu slušným tailgrindem, ale také neustál závěrečný trik, což se promítlo do výsledné známky. 7,24 je nižší známkou než v případě jeho první jízdy.
     
    1-2
    Francouz Milou se ukázal v lepším světle než v první jízdě! Ukázal nám čtyři různé grindy, pěkný tailslide po hraně rampy, krátký manual a taky jednu třistašedesátku. Známka 8,25 je znatelným vylepšením skóre.
     
    1-3
    Vedoucí Jagger Eaton ukázal, že jeho první jízda rozhodně nebyla náhodou. Obrovská čistota provedení a dopadu jeho triků a výška jednotlivých olíček znamená 8,52 bodů a stále zatím nejvyšší součet.
     
    1-4
    Micky Papa měl co vylepšovat. Jeho skoky ale neměly takovou výšku jako u jeho předchůdce a navíc jeden z flipů znovu neustál a proto se nestihl rozjet z rampy na závěrečný kousek. 5,5 bodu znamená konec nadějí na finále pro Kanaďana.
     
    1-5
    Závěr první rozjížďky obstaral Kolumbijec Gonzales Ortiz, který ukázal dva masivně dlouhé tail slidy a jeden hodně vysoký skok přes schůdky s flipem a otočkou o 180 stupňů. Závěrečný trik však nedopadl čistě, upadl a i proto je výsledná známka pouze 5,22.
     
    Průběžné výsledky 1. rozjížďky:

    1. Jagger Eaton (USA) 17,10
    2. Gustavo Felipe (BRA) 15,73
    3. Vincent Milou (FRA) 15,40
    4. Micky Papa (CAN) 12,16
    5. Luis Gonzales Ortiz (COL) 10,14
     
    Volné jízdy první rozjížďky jsou za námi a ukázaly dominanci Američana Jaggera Eatona, který předvedl dvě naprosto vyrovnané a čisté jízdy, které mu vynesly dvě známky přes 8,5 bodu a zatím jasné vedení v součtu jízd. Pokračujeme jednotlivými triky.
     
    1-1
    Gustavo Felipe svůj první trik neustál a nedostane za něj ani bod.
     
    1-2
    Další na řadě je Francouz Vincent Milou s obrovsky vysokým skokem, flipem a dopadem na switch do precizního grindu. Raduje se a má proč, 9,11 je dobrý závdavek do dalšího průběhu závodu.
     
    1-3
    Vedoucí Jagger Eaton upadl z railu a dostává nulu!
     
    1-4
    Kanaďan Micky Papa předvedl switch 180 a pěkný tail slide po zábradlí, který rozhodčí ocenili 9,01 body.
     
    1-5
    Nevysoký skok Gonzalese Ortize, otočka o 180 a boardslide znamená 7,43 bodu pro Kolumbijce.
     
    1-1
    Brazilec Felipe svůj trik neustál a taky inkasuje nulu.
     
    1-2
    Zato Francouz Milou je ve velké pohodě, přistál svůj 180 backside flip ještě do nosegrindu, ale za nepříliš čistý dopad dostává 8,27 bodu.
     
    1-3
    Eaton šel ve druhém pokusu poměrně na jistotu, vysoko vyskočil a bez flipu předvedl obrovsky dlouhý nosegrind. Od sudích obdržel známku 7,95.
     
    1-4
    Papa tentokrát svůj trik ustát nedokázal a další body si nepřipíše.
     
    1-5
    Switch backside 180 zakončená boardslidem v podání Gonzalese Ortize oceněná 6 body.
     
    1-1
    Třetí sérii jednotlivých triků načal Gustavo Felipe switch backside s kickflipem, jenomže nedostal prkno na rail tak, jak by si představoval a upadl. Další nula.
     
    1-2
    Frontside 180, pop-shove it a krásný tailslide, to je dalších parádních 8,73 bodů pro Francouze.
     
    1-3
    Frontside 180 zakončená tailslidem od Jaggera Eatonu mu vynáší 8,63 bodů, rozhodčí ocenili především jeho neskutečnou čistotu provedení.
     
    1-4
    Micky Papa se od země dokáže odrazit opravdu vysoko a předvedl slušný heelflip, jenže zase nedopadl na zábradlí čistě a upadl.
     
    1-5
    Gonzales Ortiz neostál dopad po odskoku z grindu a zapisuje také nulu.
     
    1-1
    Gustavo Felipe switch backside s flipem přes schody, jenže Brazilce znovu zradil dopad a nepřipíše si žádné body.
     
    1-2
    Backside flip tentokrát Francouz Milou neustál a připisuje si první nezdařený pokus.
     
    1-3
    Jagger Eaton naopak předvedl čistý backside flip a také slušný nosegrind, za který dostává 8,63 bodu.
     
    1-4
    Ne, Micky Papaovi dnešní závod nesvědčí, znovu nedopadl na kolečka a končí na zemi.
     
    1-5
    Ani Gonzales Ortiz neustál svůj předposlední pokus a připisuje si další nulu.
     
    1-1
    Nádhera! Brazilec Felipe zakončil svůj swicth backside 180 flip ještě krásným noseslidem po široké hraně zídky a dostává krásných 9,02 bodu.
     
    1-2
    Milou vyletěl hodně vysoko, ale o to tvrdší byl jeho pád na zem.
     
    1-3
    Eaton se raduje, za parádní backside flip vysoký skok a naprosto čistý tailgrind dostává 9,34 bodu a jde do vedení.
     
    1-4
    Krásný kickflip, poměrně dlouhý boadslide a konečně čisté přistání znamená 9,22 pro Kanaďana Papa.
     
    1-5
    Heelflip od Gonzalese Ortize vyústil v nečistý grind a nakonec pád. Kolumbijec zakončuje své představení nulou.
     
    Konečné pořadí 1. rozjížďky:

    1. Jagger Eaton (USA) 35,07
    2. Vincent Milou (FRA) 34,36
    3. Micky Papa (CAN) 30,39
    4. Gustavo Felipe (BRA) 24,75
    5. Luis Gonzales Ortiz (COL) 23,57
     
    Startovní listina 2. rozjížďky

    1. Kelvin Hoefler (BRA)
    2. Sora Shirai (JPN)
    3. Jake Ilardi (USA)
    4. Shane O'Neill (AUS)
    5. Juto Horigome (JPN)
     
    2-1
    Druhou rozjížďku odstartoval Brazilec Hoefler se snažil využít jak kulaté, tak hranaté raily a taky hrany ramp, jenomže vysoký skok přes schody s flipem se mu stal osudným, Skončil po něm na zemi, i tak ale za předchozí průběh a variaci grindů dostal slušných 7,43 bodu.
     
    2-2
    Prvním z domácích borců je Sora Shirai. Ten předvedl naprosto čistou jízdu zakončenou masivní frontside 180 s nosegrindem, ale i jednou třistašedesátkou. Parádní představení, ale rozhodčí se nechávají zřejmě trochu rezervy a oceňují jízdu 7,99 body.
     
    2-3
    Druhý z Američanů Jake Ilardi si nechal zesílit muziku, ukázal triky ve velké rychlosti, kterým vévodilo několik tail grindů. Závěrečný flip ale nedokázal přistát na zábradlí, jak zamýšlel, a upadl. I proto je jeho známka pouze 6,85 bodu.
     
    2-4
    Shane O'Neil z Austrálie hned na druhém railu upadl a musel znovu nabírat rychlost. Slušně sice předvedl frontside flip zakončený boarslidem, jenže závěrečný switch flip neustál a po dvou pádech inkasuje jen 4,66 bodu.
     
    2-5
    Domácí hvězdička, světová dvojka a vicemistr světa 2019 Yuto Horigome ukázal, že domácí prostředí mu svědčí. Jako první kromě jinéhu ukázal parádní stall na jedné z hran, neskutečné flipy a dokonce závěrečnou sedmsetdvacítku! Velmi kreativní jízda ale nevynáší nejvyšší známku, dva závodníci v první jízdě dostali víc bodů než 8,41.
     
    2-1
    Brazilec Hoefler se ze sebe snažil vymáčknout maximum, objel slušné množství různých railů a hran, navíc přidal pěkný heelflip a je oceněn 7,99 body.
     
    2-2
    Druhá jízda pro Japonce Shiraie nebyla tak vyrovnaná, nájezd a přeskok schodů mu nevyšel. Rozhodčí se dlouho radili a nakonec se celá jízda opakovala! Zakončil ji nejprve 360 flipem, poslední skok ale na railu neustál a výsledná známka je 6,72.
     
    2-3
    Jake Ilardi začal nosegrindem a noseslidem, navíc nabral obrovskou rychlost a projel celý park snad třikrát kolem dokola. Celkový dojem a flow jízdy mohl na rozhodčí udělat dojem, ale poslední trik Američanovi nevyšel, zanadával si a získává 6,75 bodu.
     
    2-4
    O'Neil se snažil o flip ještě před dopadem z railu, což se mu nevyplatilo a hned na začátku jízdy padl k zemi. Zbytek jízdy sice zachránil, ale 6,23 bodu je pro Australana slabou náplastí.
     
    2-5
    Horigome předvedl smith grind, který příliš mnoho závodníků dnes neukázalo. Vysoký skok s 360 flipem, jednu sedmsedvacítku s noliem a pár pěkných slidů znamená další vyrovnanou jízdu oceněnou 7,58 body.
     
    Jdeme na pětici jednotlivých triků. Při tréninkových skocích se závodníci spíš váleli na zemi, uvidíme, jak to bude vypadat naostro.
     
    2-1
    Brazilec Hoefler předvedl neuvěřitelný přechod z nose grindu do tail grindu a dopad na switch. Slušná práce a 8,81 bodu!
     
    2-2
    Shirai předvedl frontside 270 zakončenou boardslidem, oceněn je za to 7,54 body.
     
    2-3
    Ilardi frontside flip a dopad do dlouhého boardslidu. Lehce nečistý dopad znamená i tak slušných 8,02 bodu.
     
    2-4
    První trik pro O'Neilla, jemuž se jízdy moc nepovedly. Backside flip s kratičkým boarslidem znamená 7,58 bodu.
     
    2-5
    Horigome ukázal čistou frontside 270 s boardslidem, na dopadu trochu zaváhal, ale i tak inkasuje zatím nejvyšší známku 8,76 bodu.
     
    2-1
    Druhý trik pro Kelvina Hoeflera, ale Brazilec zaváhal už na odrazu a z flipu mu prkno uletělo úplně mimo, Tohle je nula.
     
    2-2
    Shirai ukázal svůj signature trik Sugarcane, následný grind sice nebyl tak čistý, ale se známkou 7,42 vypadá Japonec spokojený.
     
    2-3
    Jake Ilardi neustál odskok ze zábradlí a i on zapisuje první nulu.
     
    2-4
    O'Neill svůj monstrózní flip přes schody nedotáhl a dopad na swicth neustál. Další nula.
     
    2-5
    Horigome ukázal další parádně čistou a vysokou dvěstesedmdesátku s boarslidem a i když z Japonce je těžko vyloudit úsměv, s finální devítkou musí být spokojen.
     
    2-1
    Třetí trik Hoeflera byl kvůli větru pozdržen, ale nakonec se Brazilec rozjel k backside flipu, jenže tail grind neustál a padá k zemi.
     
    2-2
    Další precizní trik od Shiraje, backside dvěstěsedmdesátka a slušný grind znamená parádních 8,57 bodu.
     
    2-3
    Druhá nula v řadě dostává Ilardiho pod tlak, další zaváhání už si nemlže dovolit.
     
    2-4
    O'Neill zkusil podobnou věc jako před chvílí, dopad na swicth, skok před schody a obrovský flip. Tentokrát byl blíže, ale přeci jen mu prkno na dopadu ujelo a je to další nula.
     
    2-5
    Horigome je v pohodě, jenomže tentokrát se mu grind přeci jen nepovedl dle představ, netrefil se mezi kolečka a známka 5,55 se rovnou škrtá.
     
    2-1
    Hoefler si zase stěžoval na vítr, ale i tak se musel spustit ke svému čtvrtému triku. Těsně před odskokem zabrzdil, vrátil se, ale pak ukázal neskutečný frontside flip a crooked grind znamená parádních 9,23 bodu, což je druhá nejvyšší známka vůbec!
     
    2-2
    Shirai zapisuje první nulu, nedopadl totiž svůj trik a končí na zemi.
     
    2-3
    Backflip 270 a přes gap do boardslidu, konečně úspěšný trik pro Američana Ilardiho oceněný 7,41 body.
     
    2-4
    O'Neill si nedá pokoj, chce ten svůj obří flip dotáhnout, ale potřetí po sobě ho neustál.
     
    2-5
    I mistr tesař se někdy utne! Horigome zvolil tentokrát ten nejvyšší z railů a i on končí na zemi.
     
    2-1
    Poslední sérii triků načal Hoefler s vědomím, že trik musí ustát. Backside flip do tail slidu dopadl a tohle by mohlo stačit na finále. 8,50 bodu a součet 34,69 je slušný závdavek, který ho řadí zatím těsně za Eatona.
     
    2-2
    Shirai si zase vybral nejvyšší rail v parku, flip provedl slušně, ale u grindu zaváhal, trik neustál a končí už v rozjížďkách.
     
    2-3
    Illardimu poslední trik taky nevyšel, přetáhl odraz a už u flipu mu uletělo prkno od nohy.
     
    2-4
    Ne! Masivní a technický flip O'Neill sice provedl dobře, ale opět ho neustál na dopadu, píše další nulu a končí.
     
    2-5
    Komplikace pro Horigomeho! Druhá chyba v řadě na vysokém railu a špatný dopad znamená druhou nulu a až čtvrté místo! To bude ještě hoňka s postupem do finále.
     
    Průběžné pořadí po 2. rozjížďce:

    1. Jagger Eaton (USA) 35,07
    2. Kelvin Hoefler (BRA) 34,69
    3. Vincent Milou (FRA) 34,36
    4. Juto Horigome (JPN) 33,75
    5. Sora Shiraj (JPN) 31,52
    6. Micky Papa (CAN) 30,39
    7. Jake Ilardi (USA) 29,03
    8. Gustavo Felipe (BRA) 24,75
     
    Startovní listina 3. rozjížďky

    1. Aurelien Giraud (FRA)
    2. Brandon Valjalo (JAR)
    3. Nyjah Huston (USA)
    4. Matt Berger (CAN)
    5. Manny Santiago (PUR)
     
    3-1
    Aurelien Giraud předvedl parádní jízdu, okořeněnou třeba krásným 360 flipem, frontside flipem do boardslidu a pár dalších slušných grindů. Vyvážený run a neskutečných 9 bodů je zatím nejlepším výkonem v jízdách.
     
    3-2
    Brandon Valjalo se nenakopl prvním trikem, který neustál a pak už se to s ním vezlo. Pár pěkných tail slidů ho nezachránilo, po jednom z dalších flipů skončil znovu na zemi a zapisuje jen 3,18 bodu.
     
    3-3
    Světová jednička Nyjah Huston také nezajel jízdu bez chyby! Stihl za 45 sekund neuvěřitelné množství triků a využil snad všechny možné překážky, ale jeden pád ho stál lepší známku. 7,52 je i tak slušné, ale Nyjah je zvyklý na mnohem víc.
     
    3-4
    Matt Berger z Kanady se nedokázal pořádně zkoncentrovat, pár triků zkazil a dvakrát skončil na zemi, což znamená pouhých 2,01 bodu.
     
    3-5
    O moc lépe se nevedlo ani Portorikánci Santiagovi, který také dvakrát upadl a i když ukázal slušný a vysoký heelflip, dostává pouze 2,21 bodu.
     
    3-1
    360 Flip, kickflip, crooked grind, frontside 270 zakončená boardslidem, to je jen krátký výčet triků, které předvedl Francouz Giraud. Obrovská variabilita a čistota provedení znamená 8,85 bodu a další neskutečnou jízdu.
     
    3-2
    Jihoafričan Valjalo opět neustál první backside spin do boarslidu a i když ukázal pěkný 360 pop shove-it, nevyhnul se dalším dvěma pádům a 1,24 bodu není příliš lichotivým výsledkem.
     
    3-3
    Světová jednička a nejlépe vydělávající rider všech dob šel do rizika, snažil se jet na maximální obtížnost. Krásně dlouhé tail slidy, přechod z rampy disasterem a pár parádních flipů, ale ten poslední neprovedl čistě a nebude se mi počítat. Vypadá to, že hlavní favorit si lehce připustil tlak při premiéře na OH. 8,12 je ale i tak slušná známka, Huston ale umí zajet mnohem lépe.
     
    3-4
    Berger měl co napravovat, což se mu nejspíš vkradlo do hlavy, Po prvních dvou flipech udělal dvě chyby na zábradlích, dvakrát skončil na zemi a bylo po nadějích. Na konci by Kanaďan nejradši prkno rozlámal, bude zkrátka muset spoléhat na jednotlivé triky, 2,01 je pouhým zopakováním nepovedené první jízdy.
     
    3-5
    Vysoký frontside kickflip byl jednoznačným highlightem jízdy Santiaga, bohužel její zbytek byl protkán chybami a pády, což znamená pouhých 3,24 bodu.
     
    3-1
    Krásný frontside flip s boarslidem a transferem přes gap, to je první trik Girauda oceněný parádní známkou 8,63 bodu. Francouz je v obrovské pohodě a mohl by klidně zaútočit na jednu z medailí.
     
    3-2
    Zato Brandon Valjalo v pohodě není. Vysoký skok bez flipu zakončení tail grindem končí pádem.
     
    3-3
    A padá i Huston! Také mu nevyšel odskok z grindu a světová jednička kazí! Nervy pracují.
     
    3-4
    Tenhle geat je zkrátka prokletý. I Bergerovi odlétlo prkno od nohy a končí na zemi.
     
    3-5
    Aby toho nebylo málo na zemi končí i Santiago a dílo zkázy je dokonáno.
     
    3-1
    Aurelien Giraud předvedl další parádní představení, ale při dopadu so hrábl rukama na zem a píše první nulu. Pátá nula v řadě!
     
    3-2
    Valjalo pozdravil do kamery maminku a pak ukázal na nejvyšším railu dlouhý landslide. 5,42 bodu pro Jihoafričana.
     
    3-3
    Nyjah Huston není v pohodě! Backside končí opět pádem na railu a tohle je obrovská komplikace pro Američana, který už se nesmí mýlit.
     
    3-4
    Těsně, ale přece svůj trik nedopadl ani Berger, který už dávno může zapomenout na postup.
     
    3-5
    Manny Santiago taky nepostoupí, po dalším pádu po slušném heelflipu, ale chybě na dopadu taky píše nulu.
     
    3-1
    Parádní 50-50 grind počistě provedeném flipu, to je další galapředstavení Aureliena Girauda, které mu vyneslo 8,94 bodu. Paráda. A navíc jde Francouz do vedení.
     
    3-2
    Brandon Valjalo ukázal 360 pop shove-it zakončený lipslidem. Konečně trik pořádně ustál a zapisuje 6,57 bodu. A také neustálými průpovídkami ukazuje, jak si závod užívá.
     
    3-3
    Tohle znovu nebylo ideální provedení triku pro Hustona! Technicky náročný flip a lipslide sice ustál, ale jen tak tak. Rozhodčí mu však nesrazili tolik bodů a 8,66 nechává světovou jedničku ve hře o postup.
     
    3-4
    Rideři nepříliš často používají pásek u kalhot, Berger ho používá a příliš mu nesvědčí. Ještě neustál ani trik a nejinak tomu je i po čtvrté sérii.
     
    3-5
    A stejně je na tom i Santiago, který také tři single tricky nedokázal ustát na dopadu a zapisuje třetí nulu po sobě.
     
    3-1
    Předoslední trik pro Girauda, backside hardflip zakončený lipslidem, další parádní práce Francouze! 9,09 bodů a vedení před Eatonem o obřích 8 desetin. Navíc musel Francouz škrtnout známku 8,63!
     
    3-2
    Své představení Valjalo okořenil dalším pádem a do finále se nepodívá.
     
    3-3
    Huston vůbec nepůsobí jistě, najel si na swicth, ukázal heelflip a lipslide, jenže na dopadu zase mocně zaváhal. Málem ho neustál, ale rozhodčí na to nereflektovali a 9,13 je parádním výsledkem. Ale jistota z Američana rozhodně nečiší.
     
    3-4
    Ne, Mattu Bergerovi tenhle závod nebyl souzen. Ani jeden ze čtyř triků zatím neustál a končí v poli poražených.
     
    3-5
    Santiago také padá a ani jemu to dnes v Tokiu nesvědčí.
     
    3-1
    Giraud chtěl ukázat parádu na závěr, zvolil transfer přes gap a dopad na široký rail, ten mu ale nevyšel a Francouz skončil na zemi.
     
    3-2
    Valjalo ukázal na závěr frontside kickflip s boardslidem, jenže opět trik neustál a píše třetí nulu. Závod pro něj tímto končí.
     
    3-3
    Nyjah Huston tentokrát působil poměrně jistě a viditelně mu spadl kámen ze srdce. Backside 180 dopadl do tailslidu, dostal 8,96 bodu a je celkově třetí. Světová jednička si oddychla a postoupí do finále.
     
    3-4
    Matt Berger neustál ani poslední trik a rozloučil se s dnešním kláním s velkou nulou z pěti triků.
     
    3-5
    I Manny Santiago neukázal jediný bodovaný trik a i on končí s nelichotivou bilancí.
     
    Průběžné pořadí po 3. rozjížďce:

    1. Aurelien Giraud (FRA) 35,88 (Q)
    2. Jagger Eaton (USA) 35,07 (Q)
    3. Nyjah Huston (USA) 34,87 (Q)
    4. Kelvin Hoefler (BRA) 34,69
    5. Vincent Milou (FRA) 34,36
    6. Juto Horigome (JPN) 33,75
    7. Sora Shiraj (JPN) 31,52
    8. Micky Papa (CAN) 30,39
     
    První tři závodníci pořadí už jistě postupují, blízko jsou i Hoefler a Milou. Naopak domácí favorité se ještě budou hodně třást.
     
    Startovní listina 4. rozjížďky

    1. Giovanni Vianna (BRA)
    2. Gustavo Ribeiro (POR)
    3. Axel Cruysberghs (BEL)
    4. Jukito Aoki (JPN)
    5. Angelo Caro Narvaez (PER)
     
    4-1
    Brazilec Vianna předvedl slušnou jízdu a hlavně bezchybnou. Chybelo mu však tempo a i proto nestihl svůj poslední zamýšlený trik. Navíc několik flipů přistával do boardslidu, což není příliš variabilní. 7,22 ale není špatná známka a znamená slušný vstup do soutěže.
     
    4-2
    Gustavo Ribeiro se nedávno potýkal se zraněním klíčni kosti, ale na Olympijské hry se dokázal připravit, předvedl variaci slušných flipů, ukázal technickou zdatnost a originalitu, což znamená 7,39 bodu pro tohoto mladého Portugalce.
     
    4-3
    Axel Cruysberghs objel skoro celý park dvakrát kolem dokola a jeho styl skoro připomíná surfaře. Dokonce má i jiný tvar prkna, jenže tentokrát mu štěstí nepřineslo, protože jeden trik neustál a tím pak nestihl předvést poslední trik. 6,52 a prostor pro zlepšení ve druhé jízdě.
     
    4-4
    Japonci jako jediní jezdí v helmě, ani ta ale Aokimu nezabránila v pádu hned na úvod jízdy. Kromě toho ale ukázal krásný 360 flip a backside flip s lipslidem. 5,32 bodu a i on má co zlepšovat.
     
    4-5
    Peruánec Caro Narvaez si v první jízdě vybral kotel smůly, protože hned na druhém a třetím railu upadl. Při závěrečném triku navíc po zemi doklouzal velmi nepříjemně do jednoho ze zábradlí, do kterého nalétl přímo tou nejchoulostivější částí mužského těla, což musel dlouho rozdýchávat.
     
    4-1
    Brazilec Vianna jel téměř totožnou jízdu jako v prvním případě, znovu zajel čistě, jenže zase jel moc pomalu a závěrečný trik, který by zvedl jeho hodnocení, nestihl. 7,10 bodu a zhoršení o 12 setin.
     
    4-2
    Ribeiro zajel jízdu s naprostým klidem, předvedl kickflip do boardslidu, parádní transfer přes gap s technicky precizním 360 flipem zakončeným dalším grindem. Tohle byla další velmi rozmanitá jízda, ale rozhodčí bohužel mé nadšení nesdíleli a Portugalci udělili pouze 7,5 bodu.
     
    4-3
    Belgičan Cruysberghs ukázal třeba pěkný tailslide na zídce, switch 270 frontslide a slušný overcrooked grind, ale dle jeho gesta není s jízdou moc spokojen. Alespoň se ale vyvaroval pádu a píše rovných 7 bodů.
     
    4-4
    Backside 360 s tailslidem, to byla třešnička na jízdě Jukita Aokiho, který se zlepšil na 5,69 bodu. Na finále ale tento výkon zřejmě stačit nebude, to by se musel Japonec při single tricích hodně zlepšit.
     
    4-5
    Angelo Narvaez Caro se oklepal po nepříjemném pádu z první jízdy, svůj druhý run odjel naprosto čistě a navíc technicky precizně. Poslední trik sice neustál, ale už mu stejně došel čas, takže do srážek se počítat nebude. Slušná známka 6,96 pro Peruánce.
     
    Jízdy jsou za námi, zatím vede Ribeiro před Viannou. Zatím to ale nejsou výkony, které by mohly sesadit Japonce Horigomeho a Shiraje z postupových příček. Naopak Mickyho Papu by alespoň jeden rider z této rozjížďky měl porazit.
     
    4-1
    Vianna slušný flip nedokázal ustát na dopadu, hrábnul si rukama o zem a dostal nulu.
     
    4-2
    Frontside flip 540 a boardslide pro Ribeiro znamená 8,45 bodu, škoda, že Portugalec nezvolil vyšší rail, známka mohla být ještě vyšší.
     
    4-3
    Cruysberghs také končí na zemi a nepřipíše si ani bod.
     
    4-4
    Aoki se dotkl při dopadu rukama země, ale jeho backside flip a tailslide je nakonec hodnocen slušnými 7,59 body.
     
    4-5
    Caro Narvaez předvedl podobný frontside flip jako Ribeiro, ale zvolil vysoký rail a i proto možná trik neustál a dostal nulu.
     
    4-1
    Frontside flip a noseslide, čistě dopadnutý, to znamená 7,57 bodu pro Giovanniho Viannu.
     
    4-2
    Neskutečná věc Ribeira! Ukázal crooked grind a ještě před dopadem vystřihl flip jako z partesu, Rozhodčí ale na devítkách šetří, možná si dávají rezervu před finále. Každopádně za 8,19 by se do něj mohl Portugalec podívat.
     
    4-3
    Backside flip a boardslide pro Cruysberghse znamená pouze 5,15 bodu pro Belgičana.
     
    4-4
    Na nejnižším railu Aoki neuspěl a při grindu zaváhal. Tohle bude nula.
     
    4-5
    Krásný frontside kickflip a boardslide na jednom z delších railů, rozhodčí ale skaterům zkrátka devítky posílat nechtějí. I tak je ale Caro Narvaez se známkou 8,99 nadmíru spokojen.
     
    4-1
    Vianna tentokrát vybral místo zábradlí širší šikmou zídku, ale tento krok se mu nevyplatil. Dopad s chybou a další nula.
     
    4-2
    360 flip a nose-blend slide, takový trik vybral Gustavo Ribeiro. Už při slidu ale ztratil rovnováhu, upadl a dokonce ztratil čepici. Tohle je nula.
     
    4-3
    Cruysberghs zvolil netradiční šikmý transfer s flipem, ale ani on svůj piókus nedokázal ustát.
     
    4-4
    Aoki taky nevrátil svůj trik, skončil obličejem na zemi a zaznamenává druhou nulu po sobě.
     
    4-5
    Angelo Caro Narvaez vystřihl další parádní 360 flip přes gap a zakončil ho lipslidem s perfektním odjezdem. 8,6 bodu pořád ponechává naději na postup pro Peruánce.
     
    4-1
    Vianna znovu zvolil zídku, ukázal pěknou třistašedesátku a noseslide, která byla oceněna 6,26 body.
     
    4-2
    360 flip a nose-blend slide. Po zranění se toho Ribeiro nebojí a sype jeden parádně provedený trik za druhým. Rozhodčí mu udělili 8,52 bodu a Portugalec je jistým postupujícím!
     
    4-3
    Alex Cruysberghs se podruhé po sobě rozhodl pro šikmý transfer přes velký gap, ale zase trik nedotáhl a padá. Belgičan se do finále nepodívá.
     
    4-4
    Třetí trik po sobě s nulou předvedl Aoki, ani on nepronikne do top osmičky.
     
    4-5
    Caro Narvaez se raduje, protože perfektně ustál svůj 360 flip do boardslidu a přeskakuje Ribeira na sedmém místě. Což znamená, že do finále jistě nepostoupí Shirai!
     
    4-1
    Vianna ani v případě desítky už nemůže postoupit, navíc neustál svůj poslední trik a dnes končí.
     
    4-2
    Ribeiro zase ukázal crooked grind a flip po odskoku z railu, tentokrát to ale neustál. Vadit mu to ale nemusí, protože si dnes střihne ještě finálovou jízdu.
     
    4-3
    Napotřetí se to Cruysberghsovi povedlo, krásný frontside flip s transferem přes hluboký gap ve středu parku. 6,14 bodu na závěr pro Belgičana.
     
    4-4
    Japonci budou mít jen jednoho zástupce ve finále, Aoki počtvrté za sebou nedokázal přistát svůj trik a končí nulou.
     
    4-5
    Caro Narvaez už se na poslední trik tolik nekoncentroval, protože postup měl v kapse už před ním. Padá na zem, ale ve finále ho uvidíme.
     
    Tímto končí kvalifikační jízdy, ze kterých vykrystalizovala osmička postupujících riderů. Nejlepším z nich byl suverénní Aurelien Giraud, který vystřihl dvě bezkonkurenční jízdy a tři triky a nepřipsal si ani jednu známku horší než 8,63 bodu, neskutečné. Do top osmičky pronikl i jeho krajan Milou, dále dle očekávání dva Američané Eaton a Huston a taky jediný Japonec Horigome, Brazilec Hoefler, Portugalec Ribeiro a Peruánec Caro Narvaez.
     
    Konečné pořadí po kvalifikaci:

    1. Aurelien Giraud (FRA) 35,88 (Q)
    2. Jagger Eaton (USA) 35,07 (Q)
    3. Nyjah Huston (USA) 34,87 (Q)
    4. Kelvin Hoefler (BRA) 34,69 (Q)
    5. Vincent Milou (FRA) 34,36 (Q)
    6. Juto Horigome (JPN) 33,75 (Q)
    7. Angelo Caro Narvaez (PER) 32,93 (Q)
    8. Gustavo Ribeiro (POR) 32,66 (Q)
    9. Sora Shiraj (JPN) 31,52
    10. Micky Papa (CAN) 30,39
    11. Jake Ilardi (USA) 29,03
    12. Giovanni Vianna (BRA) 28,15
    13. Axel Cruysberghs (BEL) 24,81
    14. Gustavo Felipe (BRA) 24,75
    15. Luis Jhancarlos Gonzales Ortiz (COL) 23,57
    16. Shane O'Neill (AUS) 19,52
    17. Jukito Aoki (JPN) 18,60
    18. Brandon Valjalo (JAR) 16,41
    19. Manny Santiago (PUR) 5,45
    20. Matt Berger (CAN) 4,02
     
    Finálové jízdy by měly odstartovat v 5:20 středoevropského času, každý z osmi závodníků předvede stejně jako v kvalifikaci dvě své volné jízdy o délce 45 sekund, pak přijde pětice samostatných triků. Nejlepší čtyři známky se opět sečtou a vítěz si odnese historicky první olympijské zlato ze skateboardingu.
     
    Startovní listina finále:

    1. Gustavo Ribeiro (POR)
    2. Angelo Caro Narvaez (PER)
    3. Juto Horigome (JPN)
    4. Vincent Milou (FRA)
    5. Kelvin Hoefler (BRA)
    6. Nyjah Huston (USA)
    7. Jagger Eaton (USA)
    8. Aurelien Giraud (FRA)
     
    1
    Portugalec Gustavo Ribeiro předvedl solidní jízdu plnou technických a precizně zvládnutých triků, ale bohužel jízdu uzavřel pádem, při kterém si lehce pohmoždil rameno, které měl nedávno vážně zraněné. 7,23 bodu je i tak slušným základem.
     
    2
    Angelo Caro Narvaez také slušně založil, i když jízda nebyla bez chyb. I proto dostal 7,01 bodu, stále má rezervy do druhé jízdy.
     
    3
    Juto Horigome je tváří tohoto sportu v Tokiu, narodil se nedaleko od areálu a vidíme ho skoro na každém bilboardu. Při jízdách vypadá naprosto klidně, předvedl jeden ukázkový 360 flip, jeden krásný a dlouhý stall a pár parádních grindů. Není však spokojen, protože po jednom dopadu mu ujela noha a rozhodčím to neušlo. 8,02 pro Japonce na úvod finále.
     
    4
    První z Francouzů neudělal výraznější chybu a ukázal krásou sedmsedvacítku s mute grabemem, paráda. Rozhodčí si ale stále chtějí nechat rezervu a tak Miloua ocenili známkou 7,87.
     
    5
    Variace grindů na úvod, k tomu jeden parádní backside flip a závěrečný cap spin 540 do fakie. Parádně vygradovaná jízda Brazilce Kelvina Hoeflera mu vynáší zasloužených 8,98. Hoefler posouvá laťku hodně vysoko!
     
    6
    Neskutečná práce nohou od světové jedničky Nyjaha Hustona. V Kvalifikaci působil trochu nejistě, ve finále ale předvedl čtyři různé flipy, vysoké skoky a jeden dlouhý stall. Jenže jízdu chtěl vyšperkovat posledním trikem, zavadil prknem o rail už při odskoku a upadl. I proto se cílová známka dostala pouze na 7,90, což je na jeho poměry málo.
     
    7
    Parádní představení druhého muže z kvalifikace Jaggera Eatona. Bylo tam pár nečistot, ale vše zachránil parádní kickflip, backside 360 a dva pěkné disastry, i když ze druhé z nich ještě vystřihl flip, což se mu stalo osudným a prkno mu při doskoku odjelo. I tak ale dostává 8,20 bodů a stále se mlže ve druhé jízdě hodně zlepšit.
     
    8
    Skvělý heelflip na úvod, obrovsky vysoká backside 540, jenže potom zaváhání a pád na ruku. Pak už vítěz kvalifikace Giraud nedopadl čistě po jednom z masivních 360 flipů, upadl a lehce si pohmoždil ruku. Po zbytek jízdy se už nekoncentroval a předvedl vlastně první dnešní výpadek při volné jízdě. 4,21 pro Francouze.
     
    1
    Noseslide a crooked grind na úvod, poté slušný flip do 50-50 grindu. Ale poté možná z nedostatku soustředění přišel pád Ribeira, což mu vyneslo pouze 5,82 bodu.
     
    2
    Je neuvěřitelné, v jaké rychlosti jezdí Caro Narvaez své jízdy. Člověk se až bojí o jeho zdraví, ale Peruánec své superrychlé grindy a slidy ustál. Nepředvedl však tolik různých flipů, nestihl poslední trik v časovém limitu, a tak se bohužel nezlepšil. 6,89 pro Cara.
     
    3
    Japonec Horigome vypadá, že sype triky z rukávu jakoby se nechumelilo, jako by se u toho snad nudil. Přeci jen ho ale při jeho druhé jízdě dostihl tlak z domácího prostředí, dvakrát upadl a i když jeho 360 flip je opravdu bezchybný, nestačilo to se srážkami na víc než na 6,77 bodu. Bude muset zabojovat při jednotlivých tricích.
     
    4
    Frontside 360 do lipslidu, předtím pop shuve-it a tailslide. Bohužel se ale Francouz nevyhnul dvěma pádům a jeho známku nezachránila ani jeho krásná třistašedesátka s mute grabem. 5,54 pro Francouze.
     
    5
    Zatím vedoucí závodník Brazilec Hoefler opět zahájil frontside 270 s noseslidem, navíc znovu použil téměř všechny různé překážky, jízdu zakončil backside 270 s lipslidem a tohle je útok na medaile! Fantastických 8,84 a stačí mu dva skvělé triky z pěti k jeho medailovému snu!
     
    6
    Dva neskutečné transfery, jeden s 360 flipem, jeden s kickflipem, frontside a nosegrind na závěr a k tomu naprostá čistota provedení a přistání. Tady světová jednička Huston snad nemohl zajet lépe. ROzhodčí ho ocenili známkou 9,11, tohle byla nejlepší jízda dne! Nyjah se tedy posouvá na druhé místo.
     
    7
    Masivní a vysoký úvodní skok dodal Eatonovi sebevědomí. Pak přidal parádní 540 spin, neskutečně dlouhý stall a pár precizních flipů. Navíc přidal variabilitu v užívání překážek a vysloužil si parádních 9,05. Přeskakuje tedy Hustona na druhém místě.
     
    8
    Tohle jsme chtěli od Girauda vidět! Sice na dopadu prvního skoku zaváhal, ale pak se rozjel do slušného tempa, předvedl dva parádní nose slidy, opět svůj vysoký spin s mute grabem, jenže závěrečný backside s boardslidem neustál. I proto je to pouze 7,20 pro Francouze. A tohle na medaili stačit nebude, takže bude muset ukázat čtyři masivní triky. Když předvede to, co v kvalifikaci, není to nemožné.
     
    Každého ze závodníku teď čeká pětice samostatných triků. Eatonovi a Hoeflerovi stačí dva velké a dobře hodnocené triky, protože celkem se počítá součet čtyř nejlepších známek a oba mají dvakrát vysoké body z obou jízd. Ostatní budou muset bojovat více.
     
    1
    Ribeiro zkusil to co v kvalifikaci, tedy crooked grind a až poté heelflip před přistáním. Jenže při dopadl upadl a bude to nula.
     
    2
    Frontside kickflip a parádní boardslide, čistý dopad a čistá devítka pro Cara Narvaeze! Parádní provedení!
     
    3
    Nolie 270 a lipslide, signature trik Japonce Horigomeho dovedený k dokonalosti. 9,03 bodů možná vrací domácího hrdinu do bojů o medaile.
     
    4
    Vincent Milou si vybral jiný typ skoku, předvedl neskutečně vysoký kickflip a ještě líznul prknem konec railu. Při dopadu si sáhl na zem, rozhodčí mu ale i tak dali neskutečných 9,23 a zejména za tu výšku a masivní flip si to Milou zaslouží!
     
    5
    Backside cap flip a overcrooked grind na závěr, neuvěřitelná práce Brazilce Hoeglera a útok na medaile, možná na zlato! Po třech známkách má na konce 26,81 bodů, za tento trik inkasoval 8,99 a stačí mu už jen jedna devítka.
     
    6
    Nolie, k tomu heelflip a jemný lipslide, to je umění světové jedničky Nyjaha Hustona. 9,09 bodu a ve finále se opravdu všichni v dobrém zbláznili a předvádějí to nejlepší, co v nich je. Druhé místo pro Američana.
     
    7
    Bohužel, Eaton to nepotvrdil a po odskoku z railu neustál dopad a zapisuje teprve druhou nulu v prvním kole single triků.
     
    8
    360 flip a parádní dlouhý boardslide, tak Giraud ještě bude bojovat! 8,68 není to, v co doufal, ale pořád je to pro Francouze hratelné
     
    1
    Ribeiro pět zkusil kombinaci crooked grindu a následného heelflipu před dopadem, opět ale neuspěl na dopadu a zaznamenává druhou nulu.
     
    2
    Stejně si vedl i Caro, který také neukočíroval nohy a při dopadl upadl.
     
    3
    Ne, Horigome další vysokou známku nepřidá, ba naopak. Svou dvěstěsedmdesátku s boardslidem nedotáhl a docela ošklivě upadl na záda. Snad bude domácí hvězda v pohodě.
     
    4
    Milou stejně jako v kvalifikaci těsně před hranou zastavil, vybral si jinou překážku a rozjel se znovu. Jeho heelflip s transferem přes gap mu ale nevyšel a stejně jako jeho tři předchůdci padá a píše nulu.
     
    5
    Tohle kolo je zakleté, spin zakončený tail grindem, ale další poměrně vážně vypadající pád, tentokrát pro Hoeflera.
     
    6
    No a ani světová jednička Huston neustál svůj masivní heelflip. Jak by řekl Walter Sobchak: "Napiš si nulu!"
     
    7
    Pěkná switch 180 zakončená nose grindem a dopad do fakie. To vše znamená 8,7 bodů pro Jaggera Eatona, který je zatím jediným riderem, který ustál svůj druhý skok. A posouvá se na třetí místo.
     
    8
    Giraud musí bojovat ze všech sil, pokusil se o super těžký hard flip, ale místo toho tvrdě dopadl na zem.
     
    1
    Ribeiro stále nemá dost a chce divákům u televizte a rozhodčím ukázat, že ten svůj crooked grind a následný heelflip umí. Dopad ho ale zase zradil.
     
    2
    Caro Narvaez zariskoval, neskutečně se odrazil, vyletěl vysoko přes gap a do boardslidu, jenže opět na dopadu neuspěl.
     
    3
    Back-nolie 270 zakončená lipslidem, tohle Horigome prostě umí! Naprostá dokonalost a čistota provedení a Japonec jde do čela, protože je prvním riderem se čtyřmi známkami.
     
    4
    Vincent Milou ukázal neskutečný kickflip a málem přeletěl rail, ale přeci jen ještě stihl udělat tail slide a dopadnout do fakie. Krásná práce, 8,34 bodů a druhý závodník se čtyřmi známkami, což momentálně znamená druhé místo.
     
    5
    Hoeflerovi stačí už jen jeden dobrý trik, ale svůj signature move cap-flip a tailslide už podruhé nedokázal ustát a dopadnout čistě. Bohužel, Brazilec musí doufat dál, bude mít ještě dvě šance.
     
    6
    Ani Huston po druhé v řadě neuspěl a dopadl z poměrně z velké výšky tvrdě na zem. To nevypadá moc dobře pro světovou jedničku s útokem na historické zlato.
     
    7
    Naprosto čistý a technicky provedený backside 180 a parádní nose grind. čistěji to snad ani nešlo! 9,40 bodů katapultuje Američana do čela! Tohle je útok na zlato.
     
    8
    Tohle je paráda! Tri-flip, kdy se prkno točí kolem tří os, zakončený 50-50 grindem? To je Aurelien Giraud, dámy a pánové. Čistá devítka a momentálně čtvrté místo pro Francouze a vítěze kvalifikace, dokáže se ještě zmáčknout? Potřebuje ještě dva podobně kvalitní triky.
     
    1
    Nene, před pár měsíci si Ribeiro poranil rameno a dnes je na něm vidět, že ho tato část těla stále trápí. Na čtvrtý pokus zkusil konečně jiný trik, ale ani ten neustál a trápí se.
     
    2
    Neskutečný flip, parádní boarslide provedený na vysokým railu. to předvedl Caro a zapisuje 8,65 bodu.
     
    3
    Fantazie, Nolie 270, neuvěřitelný noseslide a to vše provedeno na nejvyšším railu v celém parku, jestli tohle nebude nejvyšší známka dne pro Horigome, tak nevím, co by ještě musel předvést! A je to tak, 9,5 bodu a tohle se soupeřům bude jen těžko překonávat. Po úvodních starostech tedy Japonsko útočí na historický milník.
     
    4
    Milou svůj heelflip a lipslide neustál a padá, tohle je nula bodů.
     
    5
    Hoefler si dával na čas, věděl, že pokud chce medaili, musí ještě jednou skórovat. Fakie, cap spin a na závěr parádní tail grind. Jenomže si Brazilec hrábl rukou do země a tentokrát to rozhodčí zohlednili. Pouze 7,58 ho sice posílá na bronzovou příčku, ale minimálně Huston ještě bude zlobit.
     
    6
    Huston se zastavil na hraně, rozmyslel si postup a rozjel se znovu. Jenomže svůj cap-flip s transferem přes gap nedotáhl k dokonalosti a při doteku prkna s railem upadl. V posledním kole už to bude mít těžké, protože se mu bude počítat 7,9 z první jízdy a to na zlato zřejmě stačit nebude.
     
    7
    Jagger Eaton zaváhal už při odskoku, přeletěl rail už bez prkna a tvrdě dopadl na obě nohy. Stále se ale drží na stříbrné příčce.
     
    8
    Zklamaný vítěz kvalifikace Giraud bude smutný. Skvělý heelflip a boardslide k tomu, jenže nezvládnutý dopad rozhodl o tom, že medaili dnes brát nebude.
     
    Je tu vyvrcholení dnešního dne, poslední trik pro každého z osmi finalistů.
     
    1
    Ribeiro nechtěl riskovat zranění pohmožděného ramene, a tak předvedl poměrně jednoduchý frontside a 50-50 grind, oceněný pohými dvěma body. To je také jediný hodnocený trik pro Portugalce ve finále. Skončí na osmém místě.
     
    2
    Caro Narvaez ještě mohl zaútočit na Hoeflera na třetím místě a vzal to hodně zhurta. Kickflip s rotací 540 a boardslide na závěr, navíc precizní dopad, což znamená 8,21 bodu. Na Brazilce ztrácí, ale byl to povedený den pro tohoto sympatického Peruánce.
     
    3
    Juto Horigome vyrostl jen nedaleko odsud a jeho sen stát se nejlepším skateboardistou světa se zřejmě vyplní! Navíc na domácích olympijských hrách, při premiéře této disciplíny na olympiádě. Příběh jako z pohádky. Nolie 180, tail grind a dopad do fakie. Čistota provedení nejvyššího kalibru, 9,30 bodu a tohle bude zlato!
     
    4
    Vincet Milou zabojoval, předvedl skvělý backside heelflip a lehký tail slide, který mu vynesl 8,70 bodu. Francouz bude dnes zřejmě sklízet brambory, pokud ho nepřeskočí ještě Huston.
     
    5
    Životní závod pro Kelvina Hoeflera. Začal neskutečně, pak se mu trochu rozklepala kolena. Závěrečný trik už s jistotou čtyř známek ale zvládl bravurně, tohle cinkne! Cap a nose slide, navíc backside a s parádním dopadem. 9,34 bodů a Brazilec se posouvá na druhé místo před Eatona!
     
    6
    Pro světovou jedničku a největší skateboardovou superstar končí premiéra na Olympijských hrách neslavně. Neustál ani poslední trik, píše nulu a velmi upřímně se objímá s Horigomem, kterému předává pomyslné královské žezlo. Možná jedna éra končí a jedna začíná.
     
    7
    Jagger Eaton zastavil na hraně a rozjel se znovu, nechtěl ponechat nic náhodě. Napodruhé už se odrazil do neskutečné výšky, ale okamžitě po tom ztratil kontrolu nad prknem a padl k zemi. Vůbec mu to ale nevadí, protože pro Spojené státy vybojoval bronzovou olympijskou medaili.
     
    8
    Giraud chtěl na závěr ukázat svůj precizní triflip, ale nedostal se potom ke grindu a padá. Je mi ho trochu líto, v kvalifikaci byl naprosto suverénní, ale tíhu finálového okamžiku neunesl a končí až šestý.
     
    Závod právě skončil!
     
    Je konec! Premiéra skateboardingu na Olympijských hrách dopadla na výbornou a věřím, že tato freestylová disciplína si dnešním dnem získala spoustu nových fanoušků. A navíc dnešní klání přineslo parádní příběh. Jedna z japonských tváří této olympiády, která se smála na kolemjdoucí ze spousty billboardů, to opravdu dokázala. Juto Horigome se po nepříliš přesvědčivých výkonech v kvalifikaci vybičoval k neskutečnému představení v závěrečné fázi jednotlivých triků. Dostal čtyři devítky a i když obě volné jízdy pokazil, i tak mu to stačí na historické zlato. Vyrůstal pouze pár kilometrů od Ariake Urban Sports Parku, okolí zná jako své boty a získat zlato na domácí Olympiádě, při premiéře svého sportu na této akci a na místě, kde strávil dětství, to je kouzelný příběh a pohádka se šťastným koncem.

    Na druhém místě končí Brazilec Kelvin Hoefler, který začal finále fantasticky, se třemi známkami blížícími se devítce. Pak si mohl dovlit zariskovat, po dvou nezdarech se mu rozklepala kolena, ale předposledním trikem se dostal na bronz a tím posledním signature trikem, tedy cap-flipem a backside nosegrindem stvrdil svůj stříbrný sen. Čest Spojených států pak zachránil Jagger Eaton, který málem na tento turnaj ani nepostoupil, ale jak v kvalifikaci tak ve finále si počínal bravurně, jeho skoky byly mimořádně vysoké a obě jeho volné jízdy neskutečně různorodé a precizní. To vše stačí na bronzovou placku.

    Dva závodníci ale budou po dnešním dni smutnit. Světová jednička a jednoznačný lídr posledních let, který vyhrál, co se dalo a vydělal nejvíc prize money ze všech, končí bez cenného kovu. Bohužel neunesl tlak olympijského závodu, ustál jen jeden ze svých pěti finálových triků a předal skateboardové žezlo mladému Japonci, alespoň na chvíli. Suverénní vítěz kvalifikace Aurelien Giraud také neunesl tíhu okamžiku, po první nevydařené jízdě se do jeho výkonů začala vkrádat nervozita a i když v závěru zabojoval, na stupně vítězů už to nestačilo.
     
    Tímto se s vámi z Airtake Urban Sports Parku loučím, ale těším se s vámi na zítřejší ženský závod, který jistě přinese podobné emoce a spoustu parádní freestylové zábavy.
     
    Konečné pořadí:

    1. Juto Horigome (JPN) 37,18
    2. Kelvin Hoefler (BRA) 36,15
    3. Jagger Eaton (USA) 35,35
    4. Vincent Milou (FRA) 34,14
    5. Angelo Caro Narvaez (PER) 32,87
    6. Aurelien Giraud (FRA) 29,09
    7. Nyjah Huston (USA) 26,10
    8. Gustavo Ribeiro (POR) 15,05 (06:54:32)

    Adam Kodet

    Konečné pořadí
    1. Juto Horigome (JPN) 37,18
    2. Kelvin Hoefler (BRA) 36,15
    3. Jagger Eaton (USA) 35,35
    4. Vincent Milou (FRA) 34,14
    5. Angelo Caro Narvaez (PER) 32,87
    6. Aurelien Giraud (FRA) 29,09
    7. Nyjah Huston (USA) 26,10
    8. Gustavo Ribeiro (POR) 15,05
    Konečné pořadí po kvalifikaci
    1. Aurelien Giraud (FRA) 35,88 (Q)
    2. Jagger Eaton (USA) 35,07 (Q)
    3. Nyjah Huston (USA) 34,87 (Q)
    4. Kelvin Hoefler (BRA) 34,69 (Q)
    5. Vincent Milou (FRA) 34,36 (Q)
    6. Juto Horigome (JPN) 33,75 (Q)
    7. Angelo Caro Narvaez (PER) 32,93 (Q)
    8. Gustavo Ribeiro (POR) 32,66 (Q)
    9. Sora Shiraj (JPN) 31,52
    10. Micky Papa (CAN) 30,39
    11. Jake Ilardi (USA) 29,03
    12. Giovanni Vianna (BRA) 28,15
    13. Axel Cruysberghs (BEL) 24,81
    14. Gustavo Felipe (BRA) 24,75
    15. Luis Jhancarlos Gonzales Ortiz (COL) 23,57
    16. Shane O'Neill (AUS) 19,52
    17. Jukito Aoki (JPN) 18,60
    18. Brandon Valjalo (JAR) 16,41
    19. Manny Santiago (PUR) 5,45
    20. Matt Berger (CAN) 4,02
    Průběžné pořadí po 3. rozjížďce
    1. Aurelien Giraud (FRA) 35,88 (Q)
    2. Jagger Eaton (USA) 35,07 (Q)
    3. Nyjah Huston (USA) 34,87 (Q)
    4. Kelvin Hoefler (BRA) 34,69
    5. Vincent Milou (FRA) 34,36
    6. Juto Horigome (JPN) 33,75
    7. Sora Shiraj (JPN) 31,52
    8. Micky Papa (CAN) 30,39

    Průběžné pořadí po 2. rozjížďce
    Průběžné pořadí po 2. rozjížďce

    1. Jagger Eaton (USA) 35,07
    2. Kelvin Hoefler (BRA) 34,69
    3. Vincent Milou (FRA) 34,36
    4. Juto Horigome (JPN) 33,75
    5. Sora Shiraj (JPN) 31,52
    6. Micky Papa (CAN) 30,39
    7. Jake Ilardi (USA) 29,03
    8. Gustavo Felipe (BRA) 24,75
    Průběžné pořadí po 1. rozjížďce
    1. Jagger Eaton (USA) 35,07
    2. Vincent Milou (FRA) 34,36
    3. Micky Papa (CAN) 30,39
    4. Gustavo Felipe (BRA) 24,75
    5. Luis Gonzales Ortiz (COL) 23,57
    Startovní listina 4. rozjížďky
    1. Giovanni Vianna (BRA)
    2. Gustavo Ribeiro (POR)
    3. Axel Cruysberghs (BEL)
    4. Jukito Aoki (JPN)
    5. Angelo Caro Narvaez (PER)
    Startovní listina 3. rozjížďky
    1. Aurelien Giraud (FRA)
    2. Brandon Valjalo (JAR)
    3. Nyjah Huston (USA)
    4. Matt Berger (CAN)
    5. Manny Santiago (PUR)
    Startovní listina 2. rozjížďky
    1. Kelvin Hoefler (BRA)
    2. Sora Shirai (JPN)
    3. Jake Ilardi (USA)
    4. Shane O'Neill (AUS)
    5. Juto Horigome (JPN)
    Startovní listina 1. rozjížďky
    1. Gustavo Felipe (BRA)
    2. Vincent Milou (FRA)
    3. Jagger Eaton (USA)
    4. Micky Papa (CAN)
    5. Luis Jhancarlos Gonzales Ortiz (COL)