Lotyšsko – Malta 0:1 (kon.) | Faerské ostrovy – Andorra 2:0 (kon.) | Lichtenštajnsko – San Maríno 0:0 (kon.)
koniec
Lotyšsko
0:1 (0:0)
Malta
cz Utorok 13.10.2020, 18:00 • Daugava, Riga • Liga národov UEFA - Liga D • Skupina 1
Predzápasové kurzy
     
    To už je ode mě pro tuto chvíli vše. Děkuji za pozornost a přeji příjemný večer! (20:01:48)
     
    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 8:4. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 21:11.
     
    Poměrně nudný zápas měl nakonec opravdu zajímavou koncovku! Za celý druhý poločas jsme snad viděli dvě nebezpečnější šance, ale nikdo se nedokázal prosadit. Nutno ale podotknout, že nebezpečnější byla asi Malta, která hrozila hlavně z rychlých protiakcí. Lotyšsko pak nakonec v závěru doplatilo na své časté fauly, protože v šesté minutě nastavení se po přímém kopu trefil Steve Borg, který pro svůj tým zajistil neskutečně cennou výhru!
     
    90+7
    Konec zápasu.
    90+7. Steve BORG - 0:1
     
    90+7
    Malta právě vstřelila branku!
    Hosté nakonec urvou tři body na svou stranu gólem v samotném závěru nastavení! Steve Pisani svým centrem z přímého kopu našel přesně hlavu STEVA BORGA, který výborně zakončil k pravé tyči. Všichni hráči Malty na sebe následně naskákali, přidali se i členové realizačního týmu a trenéři. To je obrovská radost, i když zejména naše vláda by toto určitě v této době netolerovala. Asistence: Steve Pisani.
     
    90+5
    Malťané ještě přes pravou stranu míří dopředu, tam však mají minimum prostoru, takže se nakonec stahují až na svou polovinu.
     
    90+4
    Domácí od půlící čáry centrují až do pokutového území, míč si však zkušeně vyhlédl Henry Bonello, který samozřejmě přerušil hru.
     
    90+3
    V nastavení mají míč paradoxně častěji hosté, kteří však nyní zbytečně rychle rozehráli aut, po kterém se museli dopustit taktického faulu.
     
    90+2
    Malta si hned na začátku poločasu vybojovala roh, který v pokutovém území řešil Roberts Savalnieks. Ten míč jen tak tak dostal mimo nebezpečnou zónu.
     
    90+1
    Nastavuje se pět minut.
     
    90
    Domácí dobře vystihli soupeřící aut, načež se okamžitě tlačí dopředu pomocí nákopu, ale ten hostující obránci raději uklízí mimo hrací plochu.
     
    89
    Střídání v týmu Malta: ze hřiště odchází Luke Gambin, přichází Jake Grech.
     
    87
    Malta už vyloženě hraje na to, aby udrželo bezbrankový stav. Všechny míče odkopává co nejdál od brány, při souboji se navíc dopustil faulu Jānis Ikaunieks, což znamená další sekundy.
     
    86
    Hosté se po delší době také podívali dopředu, ale z od nějaké příležitosti byli daleko. Pāvels Šteinbors tak co nejrychleji rozehrává.
     
    85
    V závěrečných minutách jsou jednoznačně aktivnější favorizovaní Lotyši, ale ti se marně dostávají do nějaké šance. Mezitím jim opravdu rychle dochází čas.
     
    84
    Střídání v týmu Lotyšsko: ze hřiště odchází Andrejs Ciganiks, přichází Alvis Jaunzems.
     
    82
    Mārtiņš Ķigurs si chystal míč na technické zakončení, ale přitom skončil na zemi, avšak faulován nebyl. Malta tak okamžitě startuje protiútok.
     
    80
    Domácí opravdu hrají hodně tvrdě, což k nim ale přirozeně patří, jelikož jsou robustní postavy. Nyní to odnesl Ryan Camenzuli, který se musí nechávat ošetřovat.
     
    79
    Hosté si však téměř okamžitě nepřesně přihráli, kvůli čemuž je míč zase u Lotyšů. Ti však také nejsou dvakrát přesní a balón jim utekl za postranní čáru.
     
    78
    Domácí pořád marně hledají tu správnou cestu do soupeřící sítě. Malta nyní rozehrává ze své poloviny a také se stále opatrně pokouší o skórování, i když do útočení moc energie nevkládá.
     
    76
    Lotyšsko už pomalu začíná svůj tlak stupňovat a nyní získává další rohový kop. Ten sice přináší hlavičku mezi tři tyče, ale ta letěla přímo do rukavic Henryho Bonella.
     
    75
    Střídání v týmu Malta: ze hřiště odchází Teddy Teuma, přichází Steve Pisani.
     
    74
    Žlutou kartu dostává Andrejs Ciganiks (Lotyšsko).
     
    73
    Mārtiņš Ķigurs si sice dobře naběhl na levé straně, ale při následném souboji vůbec nestíhal, což nakonec vyústilo v jeho faul.
     
    71
    Domácí defenziva se po delší době musí činit, což ale zvládá na jedničku, díky čemuž Lotyšsko míří do další protiakce. Ta je však nakonec podržena a stává se z ní klasický útok.
     
    70
    Roberts Savalnieks se prezentoval opravdu ukázkovým obranným zákrokem, který sice vypadal jako nedovolený, ale rozhodčí faul nepíská. Díky tomu domácí mohli zamířit do protiútoku, ale zakončení Robertse Uldriķise bylo pro Henryho Bonella lahůdkou.
     
    69
    Střídání v týmu Malta: ze hřiště odchází Paul Mbong, přichází Jurgen Degabriele.
     
    68
    Hosté po delší době také hledají cestu dopředu. Kvůli nepřesné kombinaci však o míč málem přišli, v jeho držení je zachránil až nedovolený zákrok soupeře.
     
    67
    Andrejs Ciganiks si našel odražený míč, následně se na pravé straně výborně uvolnil, ale stejně jen nepřesně přihrával zpět do středu hřiště.
     
    66
    Domácí už vědí, že si nemohou dovolit riskovat, takže si na rozehrávce dávají opravdu záležet. Nikdo už nyní nechce inkasovat.
     
    65
    Žlutou kartu dostává Andrei Agius (Malta).
     
    64
    Střídání v týmu Lotyšsko: ze hřiště odchází Davis Ikaunieks, přichází Mārtiņš Ķigurs.
     
    64
    Střídání v týmu Lotyšsko: ze hřiště odchází Vladislavs Gutkovskis, přichází Roberts Uldriķis.
     
    63
    Střídání v týmu Lotyšsko: ze hřiště odchází Kristers Tobers, přichází Eduards Emsis.
     
    62
    Vladislavs Gutkovskis se při pokusu o kličku bolestivě střetl s Andreiem Agiusem, který se tedy dopustil faulu. Bude tedy následovat další standardní situace ve prospěch domácích.
     
    61
    Jānis Ikaunieks rozehrával přímý kop, ze kterého volil přímé zakončení na bránu, ale to si dobře pohlídal Matthew Guillaumier, který míč uklidil do autu.
     
    60
    Do poslední třetiny zápasu vstupujeme bez branek. Hraje se však čím dál rychleji, takže se branky určitě co nevidět dočkáme.
     
    59
    Lotyši se po úspěšné obraně rohového kopu okamžitě přesouvají dopředu, kde také rozehrají standardní situaci. Tu rozehrávají nakrátko, až poté přišel centr, který však končí na první hráči v cestě.
     
    57
    Luke Gambin mohl být hrdinou celého zápasu! Jeho střela z velké dálky totiž padala pod horní tyčku, Pāvels Šteinbors ji jen tak tak vyrazil nad ní!
     
    56
    Žlutou kartu dostává Krišs Kārkliņš (Lotyšsko).
     
    56
    Hosté získávají další aut, po kterém jsou však okamžitě aktivně napadáni. Rozehrávku však zkušeně zvládají.
     
    55
    Sražený míč po špatném centru si našel Andrejs Ciganiks, který zkusil štěstí okamžitým volejem, ale byla to opravdu hodně těžká pozice, kvůli čemuž skončil míč jen mimo bránu.
     
    54
    Střídání v týmu Lotyšsko: ze hřiště odchází Artūrs Zjuzins, přichází Krišs Kārkliņš.
     
    54
    Žlutou kartu dostává Steve Borg (Malta).
    52. Camenzuli měl na kopačce první gól, v koncovce však selhal
     
    52
    Malta mohla jít i přes svou pasivitu do vedení! Ryan Camenzuli dostal luxusní vzdušný pas do šestnáctky, díky čemuž byl úplně sám před gólmanem, ale míč trestuhodně napálil přímo do něj!
     
    51
    Lotyšsko přestává být směrem dopředu zbrklé a začíná sázet na přesnou kombinaci. To však žádný výraznější posun směrem ke skórování nepřináší.
     
    50
    Andrejs Ciganiks si nedokázal ideálně zpracovat přihrávku, kvůli čemuž mu míč utekl až za postranní čáru, což znamená další aut pro hosty.
     
    49
    Žlutou kartu dostává Kristers Tobers (Lotyšsko).
     
    48
    Ani další přihrávka do pokutového území se přes hostující obranu nedostala. Při následném založení útoku si navíc Malta došla pro nedovolený zákrok.
     
    47
    Také hosté už se tlačí dopředu, cestu jim ale zamezila soupeřící záloha, která míč uklidila mimo hrací plochu.
     
    46
    Lotyši se okamžitě po výkopu tlačí dopředu, ale rozehráli hodně nepřesně, takže míč zase skončil až u maltského gólmana.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První půle nám nabídlo docela dobrou podívanou, kdy jsme viděli i dost šancí, zejména pak na domácí straně. Lotyšsko však nedokázalo rozvlnit síť a pokud chce potvrdit roli favorita, bude se muset ještě pořádně snažit. Malta totiž velmi dobře brání a rozhodně není vyloučeno, že by udeřila z rychlého protiútoku. Uvidíme, jak to tedy nakonec dopadne.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:03.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Nastavuje se jedna minuta.
     
    45
    Defenziva Malty nyní velmi dobře zapracovala, díky čemuž následně hosté míří do protiútoku, který však ukončuje docela dost zbytečný centr, který neměl šanci na úspěch.
     
    44
    Domácí si při útočení pomáhají dalším laciným faulem, takže zase ani nevystřelili. Čas do přestávky se mezitím rychle krátí.
     
    43
    Maltský gólman už si staví míč k dalšímu odkopu. To sice potvrzuje, že je Lotyšsko aktivnější, ale také to potvrzuje to, že vůbec nezakončuje mezi tři tyče.
     
    41
    Malta chce alespoň do přestávky udržet aktuální stav, protože hraje pod neustálým tlakem. Už opravdu dlouho nebylo ani na útočné polovině.
     
    40
    Artūrs Zjuzins se nepříjemně střetl s Paulem Mbongem. Hůře je na tom domácí hráč, který se chvíli svíjel v bolestech, ale nakonec se obešel bez ošetření.
     
    39
    Davis Ikaunieks v těžké pozici centroval jen mimo hrací plochu, což znamená odkop pro Henryho Bonella, který se v dnešním zápase rozhodně nenudí.
     
    38
    Obrana Malty sice nejprve dobře zakročila, ale další centr už neměla, kvůli čemu přišla docela nebezpečná hlavička Davise Ikauniekse, která se jen těsně nevešla mezi tři tyče!
     
    37
    Hosté teprve teď faulují poprvé v zápase, viníkem je Kurt Shaw. Ten tak nabízí soupeři docela nebezpečnou standardní situaci.
     
    36
    Z velké dálky tentokrát zkusil štěstí Matthew Guillaumier, ale moc šancí na úspěšné zakončení neměl. Míč tak letěl až nad horní tyčí.
     
    34
    Na domácí straně panuje značná frustrace, protože domácí fotbalisté si vytvořili opravdu hodně šancí. Stále se však gólově neprosadili.
     
    33
    Henry Bonello vytahuje důležitý zákrok, kterým udržel bezbrankový stav! Střela zpoza pokutového území letěla rychle a přímo k pravé tyči, maltský brankář však výborně zasáhl!
     
    31
    Davis Ikaunieks se sice výborně uvolnil před bránou, ale jeho následné zakončení skončilo jen vedle brány. V konečném součtu je to stejně jedno, protože byl v ofsajdu.
     
    30
    Máme za sebou prvních třicet minut utkání, kde se toho moc nestala. Většinu času dominovalo Lotyšsko, nyní se už však do hry dostává také Malta.
     
    29
    Domácí docela pokazili rozehrávku, což střelou z velké dálky zkusil potrestat Teddy Teuma, ale ten mířil jen nějaký ten metr vedle levé tyčky.
     
    28
    Hostující přihrávka do běhu byla opravdu hodně nepřesná, nakonec tak skončila až mimo hrací plochu, takže Pāvels Šteinbors bude po delší době rozehrávat od své klece.
     
    27
    Žlutou kartu dostává Artūrs Zjuzins (Lotyšsko).
     
    27
    Oba týmy mají velmi pevnou defenzivu, kvůli čemuž se o ně všechny útočné snahy jasně ničí. Na gól si tak asi ještě dlouho počkáme.
     
    26
    Domácí mají nemalé problémy s rozehrávkou autu na vlastní polovině, jelikož Malťané dobře kryjí veškerý prostor.
     
    24
    Lotyši se ubránili úplně bez problémů, ale směrem dopředu je to stále docela tragédie, nyní o míč přišli při přechodu půlící čáry.
     
    23
    Souboj na středu hřiště tentokrát vyzněl ve prospěch hostů, kteří mohli mířit do rychlého útoku, ale nakonec ho raději podrželi a zkouší to pomocí pomalé kombinace.
     
    22
    Luke Gambin měl sice docela dost prostoru na pravé straně, ale tam dostal moc vysokou přihrávku, kterou si nemohl zpracovat. Míč tak doplachtil až do autu.
     
    20
    Davis Ikaunieks posílá míč jen do prvního hráče před sebou, který ho sráží na rohový kop, takže domácí budou moci zase zahrozit.
     
    19
    Hosté zase mají nemalé problémy s rozehrávkou. Většinu času tak balón drží Henry Bonello, který asi bude muset opět nakopnout dopředu.
     
    18
    Luke Gambin se pokusil o technické zakončení z hranice pokutového území. Míč se i dobře točil, avšak v klidu ho zblokoval jeden z obránců.
     
    17
    Andrejs Ciganiks si našel odražený míč a okamžitě centroval poblíž brankové konstrukce, kde se o zakončení pokoušel jeden z jeho spoluhráčů, ale k němu se nakonec pod tlakem nedostal.
     
    16
    Lotyšsko je zatím jednoznačně aktivnější, ale k ničemu extra nebezpečnému to zatím nevede. Místo toho přichází jen jeden faul za druhým.
     
    14
    Na druhé straně vymyslel nadějnou přihrávku do vápna Raivis Jurkovskis, ale Artūrs Zjuzins při následném pokusu o zakončení jenom fauloval.
     
    13
    Hosté po delší době mířili dopředu, ale nákop po levé postranní čáře byl moc dlouhý, takže končí až za brankovou čárou, což znamená odkop pro domácího gólmana.
     
    12
    Matthew Guillaumier byl v souboji s protihráčem rychlejší, díky čemuž si došel pro nedovolený zákrok. Po něm se tak Malta stahuje zpět ke svému gólmanovi.
     
    10
    Domácí nakonec vybojovali míč a ihned se tlačí dopředu, ale vymysleli jen nepřesnou průnikovou přihrávku, která skončila u bránících hráčů.
     
    9
    Malta se pomalu posunuje směrem dopředu. Nyní získává míč na půlící čáře, takže má míč pořád pevně v držení.
     
    8
    Lotyši jsou při napadání opravdu hodně aktivní, ve čtyřech hráčích jsou totiž u soupeřícího pokutového území, ale zisk míče to nepřináší.
     
    7
    Hra se po delší době trochu uklidňuje, domácí si však na své polovině moc dlouho nepřihrávali, protože vzápětí zase nakopli dopředu, ale zase to nemělo žádný účinek.
     
    5
    Matthew Guillaumier centroval opravdu nebezpečně, míč poslal do malého vápna, odkud ho Pāvels Šteinbors jen tak tak zvládl vyboxovat.
     
    4
    Hosté rovnou zamířili dopředu pomocí nákopu, kde také vybojovali svůj první rohový kop.
     
    3
    Henry Bonello si v klidu lapil centru od rohového praporku, Malta se tak až ve třetí minutě poprvé dostává do držení míče.
     
    2
    Z levé strany tentokrát přišel centr, po kterém následovala jen další nepřesná střela, která tentokrát byla zcela pochopitelná, protože přišla z opravdu obtížné pozice.
     
    1
    Lotyši se hned z prvního útoku dostali do dobré šance, kterou však trestuhodně zahodili. Nejprve míč netrefil Vladislavs Gutkovskis, k zakončení se však přece jen vzápětí dostal Davis Ikaunieks, ale ten už nemířil přesně!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Lotyšsko: Šteinbors (C) – Savalnieks, M. Ošs, Tarasovs, Jurkovskis – Zjuzins, Tobers – D. Ikaunieks, J. Ikaunieks, Ciganiks – Gutkovskis.
    Náhradníci: Ozols, D. Ošs – Krollis, Stuglis, Ontužāns, Emsis, Rugins, Fjodorovs, Jaunzems, Ķigurs, Uldriķis, Kārkliņš.

    Malta: Bonello – S. Borg, Agius (C), Shaw – Camenzuli, Teuma, Guillaumier, J. Mbong – P. Mbong, Montebello, Gambin.
    Náhradníci: Calleja Cremona, Galea – Arab, Grech, S. Pisani, R. Muscat, Pepe, Kristensen, Degabriele, Dimech, Z. Muscat, T. Caruana.

    Rozhodčí: Griffith – Edwards, Bird (všichni WAL).
     
    Malta

    Na opačné straně stojí nevyzpytatelná Malta, která pro změnu okupuje třetí pozici tabulky, přičemž má na svém kontě dva body. Malta vstoupila do skupinové fáze porážkou, která se urodila na hřišti Faerských ostrovů. Tento duel nakonec nabídl pět branek, avšak tři z nich vstřelil soupeř. Následoval nerozhodný výsledek 1:1 proti Lotyšsku, načež byla k vidění bezbranková remíza proti Andoře. Malta by tak za každou cenu potřebovala zvítězit, díky čemuž by se prodrala na druhou pozici tabulky. V tomto duelu ale rozhodně nebude favoritem, avšak na hřišti se může stát cokoliv.
     
    Lotyšsko

    Fotbalisté Lotyšska se po třech odehraných zápasech nacházejí na druhé pozici, přičemž se jim do této chvíle povedlo nasbírat pouze tři body. Lotyši tak momentálně ztrácejí na vedoucí Faerské ostrovy čtyři body, situace v případě postupu tak bude hodně složitá. Lotyšsko sice do této doby neprohrálo, současně ani nevyhrálo. Domácí celek tohoto zápasu má totiž na svém kontě tři nerozhodné výsledky. Ten první byl k vidění proti Andoře, při které branka nepadla. Poté přišly na řadu dva nerozhodné výsledky 1:1. Nejprve proti Maltě, v minulém kole také proti Faerským ostrovům.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Liga národů má na programu další zápasy, my budeme společně sledovat souboj mezi Lotyšskem a Maltou.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Lukáš Mihal

    Góly: 90+7. S. Borg (S. Pisani)

    Karty:   27. Zjuzins (LAT), 49. Tobers (LAT), 56. Kārkliņš (LAT), 74. Ciganiks (LAT) – 54. S. Borg (MAL), 65. Agius (MAL)


    Držení míče: 45 % : 55 %.
    Střely na branku: 5:4. Střely mimo: 8:4. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 21:11.
    Lotyšsko: Šteinbors (C) – Savalnieks, M. Ošs, Tarasovs, Jurkovskis – Zjuzins (54. Kārkliņš), Tobers (63. Emsis) – D. Ikaunieks (64. Ķigurs), J. Ikaunieks, Ciganiks (84. Jaunzems) – Gutkovskis (64. Uldriķis).
    Náhradníci: Ozols, D. Ošs – Krollis, Stuglis, Ontužāns, Emsis, Rugins, Fjodorovs, Jaunzems, Ķigurs, Uldriķis, Kārkliņš.

    Malta: Bonello – S. Borg, Agius (C), Shaw – Camenzuli, Teuma (75. S. Pisani), Guillaumier, J. Mbong – P. Mbong (69. Degabriele), Montebello, Gambin (89. Grech).
    Náhradníci: Calleja Cremona, Galea – Arab, Grech, S. Pisani, R. Muscat, Pepe, Kristensen, Degabriele, Dimech, Z. Muscat, T. Caruana.

    Rozhodca: Griffith – Edwards, Bird (všichni WAL)