Emmen – Groningen 0:1 (kon.) | Arnhem – Amsterdam 2:2 (kon.) | Twente – Eindhoven 1:1 (kon.)
Venlo – Waalwijk 3:1 (kon.)
koniec
SBV Vitesse Arnhem
2:2 (1:1)
Ajax Amsterdam
cz Sobota 03.08.2019, 18:30 • GelreDome, Arnhem • Holandská Eredivisie • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Ode mě je to vše, díky za pozornost. (20:34:15)
     
    Držení míče: 30 % : 70 %.
    Střely na branku: 3:9. Střely mimo: 7:11. Rohy: 0:9. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 15:13.
     
    Úřadující šampion z Amsterdamu hned na úvod nového ročníku ztratil dvě body, v Arnhemu totiž remizoval 2:2. Ajax sice měl po celý zápas územní převahu, do vedení se ale dostali domácí, když se se štěstím trefil Matúš Bero. Svěřenci trenéra ten Haga si za vyrovnáním šli hodně důrazně, dočkali se jej ve třicáté minutě, pěknou kombinaci zakončil Donny van de Beek. Po přestávce vrátil vrátil Vitesse těsný náskok Riechedly Bazoer, hosté ale znovu dokázali vrátit zpět do hry, na 2:2 srovnal Dušan Tadić. V závěru hrál Ajax po Bazoerově vyloučení proti oslabenému soupeři, zhruba desetiminutovou přesilovku ale nevyužil, a z prvního kola tak bere pouze bod.
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    90+6
    Karavajev poslal balon do běhu pro střídajícího Musondu, který se ještě v samém závěru utkání snažil vybojovat pokutový kop, Schuurs si ale proti němu počínal čistě.
     
    90+5
    Mazraoui i Clarke jsou odvedeni do zámezí, oba se ale zdají býti v pořádku a jejich návrat do hry se proto nemusí odkládat.
     
    90+4
    Ve vzduchu se opravdu hodně tvrdě srazili Mazraoui s Clarkem, především první jmenovaný do tohoto souboje vlétl až příliš rychle. K oběma hráčům spěchají zdravotníci.
     
    90+3
    Neresovu přetaženou nabídku vrátil do malého vápna Quincy Promes, důrazného Veltmana ale k hlavičce nepustil pozorný Armando Obispo.
     
    90+2
    Svěřenci ruského kouče Sluckého už veškeré zbývající síly věnují defenzivní činnosti. Povede se jim ustát závěrečný tlak Ajaxu a získat na začátek sezony velice cenný bod?
     
    90+1
    Nastavovat se bude pět minut.
     
    90
    Mazraoui podržel míč, poté se velice dobře zorientoval a vyzval ke skórování nehlídaného Jöela Veltmana, jenž z voleje zamířil nad horní tyč.
     
    89
    Tentokráte měli hosté k dispozici roh. Míč do vápna poslal Quincy Promes, ve vzduchu si ale nejlépe ze všech počínal stoper Vitesse Obispo. Arnhemští se tak alespoň na chvíli osvobodili.
     
    88
    Přímý kop rozehrál Ajax na krátko. Neres si zkoušel v šestnáctce narazit s Tadićem, hostující kapitán mu ale balon vrátil pouze na paty.
     
    87
    Dle očekávání se hosté usadili v těsné blízkosti branky Remka Pasveera, k jeho přímému ohrožení se ale zatím nedostali. Možná se jim to povede nyní, Musonda totiž fauloval Mazraouiho.
    85. Domácí budou dohrávat bez vyloučeného Bazoera.
     
    85
    Nejprve krásná branka, poté žlutá karta a nyní předčasný odchod do sprch! Riechedly Bazoer, který dnes zažívá ligovou premiéru v novém působišti, je potrestán červenou kartou, Vitesse bude dohrávat v deseti.
     
    84
    Závěr zápasu se nese v hodně nervózním duchu. K vidění je řada drobných faulů, často se přerušuje a hlavní sudí má spoustu práce s tím, aby udržel hráče v klidu.
     
    83
    Dušan Tadić krásnou nahrávkou mezi obránci našel Donnyho van de Beeka, jenž se dnes už poněkolikáté zjevil tváří v tvář Pasveerovi. Tentokráte uspěl domácí gólman.
     
    82
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Kasper Dolberg, přichází David Neres.
     
    82
    Žlutou kartu dostává Riechedly Bazoer (SBV Vitesse Arnhem).
     
    81
    Strhující utkání se pomalu blíží ke svému konci, zbývá odehrát ještě zhruba deset minut a k tomu nastavení. Za chvíli budou střídat i hosté, na hřiště se podívá Neres.
     
    80
    Obispo si nyní neporozuměl s Pasveerem, čehož málem dokázal využít Quincy Promes. Domácí obránce ale za doslova za pět minut dvanáct své zaváhání napravil.
     
    79
    Střídání v týmu SBV Vitesse Arnhem: ze hřiště odchází Thulani Serero, přichází Charly Musonda.
    78. Blindův volej vyrazil připravený Pasveer.
     
    78
    Amsterdamští jsou na koni, málem poprvé v zápase vedli! Jejich další možnost se narodila po rozehrání rohového kopu, secvičený signál zakončoval Blind, jeho ránu z voleje zastavil Pasveer.
     
    76
    Hlavní sudí ještě celou situaci konzultoval s kolegy u videa kvůli možnému ofsajdu kapitána Ajaxu, branka ale platí, a hosté se tak vrací zpět do utkání.
    75. Dušan TADIĆ - 2:2
     
    75
    Ajax právě vstřelil branku!
    Čtvrt hodiny před koncem základní hrací doby máme v Arnhemu znovu srovnáno. Blind posunul balon k dnes velmi dobře hrajícímu van de Beekovi, na jehož nahrávku si seběhl na hranici ofsajdu číhající DUŠAN TADIĆ a nekompromisním způsobem propálil Pasveera.
     
    75
    Sám na sebe to vzal střídající Hilary Gong, který si potáhl balon na pravačku a zkusil své štěstí z hranice vápna, Andrého Onanu ale k zákroku nedonutil.
     
    74
    Žlutou kartu dostává Daley Blind (AFC Ajax).
    74. Bero byl hodně blízko svému druhému gólu v utkání.
     
    74
    Pěkná akce Vitesse! Karavajev zamotal hlavu Tagliaficovi, jeho centr prodloužil Bazoer až k Berovi, který se opřel do balonu a poslal jej jen těsně vedle branky Ajaxu.
     
    73
    Žlutou kartu dostává Nicolás Tagliafico (AFC Ajax).
     
    72
    Bero se po tvrdém souboji s Veltmanem stále nezvedá, nyní je odevzdán do péče týmových zdravotníků. Ostatní hráči tuto pauzu využívají k rychlému občerstvení.
     
    71
    Žlutou kartu dostává Jöel Veltman (AFC Ajax).
     
    70
    Bazoer, očividně povzbuzen vstřelením zatím rozdílového gólu, podnikl další individuální průnik, na jehož konci tentokráte napálil balon jen do Veltmana.
     
    69
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Hakím Zijach, přichází Quincy Promes.
    Střídání v týmu AFC Ajax: ze hřiště odchází Răzvan Marin, přichází Noussair Mazraoui.
     
    68
    Donny van de Beek nezvládl zpracování, ale i tak se štěstím posunul míč k Tagliaficovi, jehož střelecký pokus z první na rohový kop zblokoval Vjačeslav Karavajev.
     
    67
    Domácí se vrhli do trochu otevřenějších defenzivních řad Ajaxu, Grot ale postup svého týmu přibrzdil. O míč posléze i přišel a zpět jej získal jen díky faulu na Blinda.
     
    66
    Střídání v týmu SBV Vitesse Arnhem: ze hřiště odchází Usáma Tannane, přichází Hilary Gong.
     
    65
    Zijach oslovil na druhé straně pokutového území číhajícího van de Beeka, po jehož pasu z krkolomné pozice nad branku zakončoval Răzvan Marin.
     
    64
    Veltmanův přetažený centr dolétl až k nehlídanému Tagliaficovi. Argentinský reprezentant byl však okamžitě dostoupen Karavajevem a nic zajímavého nevymyslel.
     
    63
    Ajax tentokráte sáhl k tradiční rozehrávce rohového kopu, nikdo z hostů se ale v šestnáctce k hlavičce nedostal, balon místo toho odvrátil Danilho Doekhi.
     
    62
    Solidní příležitost měli také domácí fotbalisté. Na dlouhatánský pas od Bera si seběhl Bryan Linssen, jehož zakončení z ostrého úhlu se ovšem do Onanovy branky nevešlo.
     
    61
    Střídání v týmu SBV Vitesse Arnhem: ze hřiště odchází Tim Matavž, přichází Jay-Roy Jornell Grot.
     
    60
    Ajax se žene za vyrovnáním, jeho tlak je opravdu obrovský. Sám před brankářem se zjevil Donny van de Beek, kterému sudí odpískal těsně ofsajdové postavení.
     
    59
    Hosté to zkoušeli i nadále. Hakím Zijach si nachystal balon na levačku, ale trefil pouze před sebou stojícího Serera, stejně dopadl o chvíli později také Blind.
    58. Vitesse stále drží těsné vedení, Marin spálil jasnou tutovku.
     
    58
    Tohle musí skončit gólem! Tagliafico nejprve vyzval ke skórování Zijacha, proti němuž famózně zasáhl Pasveer. Od něj se balon odrazil k Marinovi, jenž pohrdl možností vyrovnat a trestuhodně přestřelil prázdnou branku.
     
    57
    No, s tímto na konci prvního poločasu jasně dominující hráči Ajaxu asi nepočítali. Dočkáme se v blízké době opět vyrovnání, nebo Vitesse tentokráte vedení udrží?
    55. Riechedly BAZOER - 2:1
     
    55
    Arnhem právě vstřelil branku!
    No vida, Vitesse si deset minut po začátku druhého poločasu bere ztracené vedení zpět! Tohle byla fotbalová paráda v podání RIECHEDLYHO BAZOERA. Domácí záložník si navedl balon mezi několik protihráčů, ustál souboj s Tadićem a svou individuální akci zakončil přízemní ranou přesně k tyči Onanovy branky.
     
    55
    Rozehrávka na krátko se hostům nevyplatila. Donny van de Beek přišel o balon, kupředu se na to konto vydal Tannane, jenž byl zastaven jen díky nedovolenému zákroku.
     
    54
    Hakím Zijach si ukousl až příliš velké sousto, když se s balonem vrhl mezi trojici protivníků. O chvíli později lépe dopadl van de Beek, Ajax bude zahrávat roh.
     
    53
    Amsterdamští se pohybují s míčem okolo středového kruhu, zatím ale nemají kudy se prosadit přes pevné defenzivní řady Vitesse. Změnit to zkusí Blind.
     
    52
    Bryan Linssen odkulhává za postranní lajnu, každou chvíli by se měl vrátit do hry. Hlavní sudí má jasno, o penaltový zákrok se nejednalo, můžeme tedy pokračovat.
     
    51
    Sudí ještě celou situaci kontrolují u videa. Mezitím se domácí kapitán stále nezvedá z trávníku, na místo souboje jsou proto přivolání zdravotníci.
     
    50
    Kombinace domácího celku se dostala až k brankáři Pasveerovi. Následoval rychlý útočný výpad, na jehož konci byl v šestnáctce dost možná faulován Bryan Linssen.
     
    49
    Na pravé straně pokutového území si balon zastavil Hakím Zijach. Na jeho přízemní nabídku si k penaltovému puntíku sbíhal Marin, jemuž v zakončení na poslední chvíli zabránil Doekhi.
     
    48
    Domácí vstoupili do druhého poločasu odvážně, zatím jsou to oni, kdo diktuje tempo. Tannane to proti Veltmanovi přehnal s agresivitou, sudí na to konto odpískal faul.
     
    47
    Matavž posunul míč po pravé straně, těsně před lajnou jej stačil dostihnout rychlonohý Karavajev, jehož centr odhlavičkoval mimo nebezpečí Martínez.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Po prvním poločase je v Arnhemu skóre nerozhodné 1:1. Lépe do utkání překvapivé vstoupili domácí hráči, které už ve třinácté minutě poslal do vedení slovenský záložník Matúš Bero. Postupem času začal přebírat otěže favorizovaný Ajax. Blízko vyrovnání byl už Blind, jehož parádní střelu zastavilo břevno, povedlo se to až o chvíli později, když rychlou kombinační akce zakončil Donny van de Beek.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    45
    Zatím hodně neviditelný Bryan Linssen si na hranici vápna posunul míč až příliš daleko od nohy, a přišel tak o možnost ohrožení Onany. Posléze navíc fauloval Blinda.
     
    44
    Hakím Zijach si povedeně zpracoval balon, zbytek akce ale už tak dobrý nebyl, protože rána marockého reprezentanta nabrala opačnou rotaci a dolétla mimo tři tyče.
     
    43
    Faul byl tentokráte k vidění na druhé straně, rodící se útok Ajaxu zastavil van de Beeka nedovoleně atakující Oussama Tannane.
     
    42
    Bazoer si došel pro další nedovolený zákrok, Vitesse tak kopalo standardní situaci. Tannane směřoval centr na hranici malého vápna, kde si pro míč došel Onana.
     
    41
    Bero na levé straně přenechal míč Clarkovi, jehož centr se na první pohled zdál býti tečovaný, opakovaný záběr ale ukázal opak. Zpět do hry tak míč pošle Onana.
     
    40
    Následně se ale znovu rozjel klasický kolotoč přihrávek před šestnáctkou Vitesse. Domácí ho tentokráte přestáli v pohodě, Serero byl totiž faulován Blindem.
     
    39
    Konečně se směrem vpřed mohli vydat také domácí fotbalisté. Hned z toho byla práce pro Andrého Onanu, který musel zasahovat proti prudké ráně Maxe Clarka.
     
    38
    Tagliafico lehkým obloučkem nalezl van de Beeka, jenž se po souboji s Obispem poroučel k zemi ve vápně, o penaltový zákrok se ale určitě nejednalo.
     
    37
    Zatím velmi dobrým výkonem se prezentující debutant Marin dostal trochu volného prostoru. Využil jej ke střele pravačkou, Pasveer ale zasahovat nemusel.
     
    36
    Do konce první půle zbývá odehrát ještě deset minut a nutno poznamenat, že druhý gól Amsterdamských visí ve vzduchu. Přežijí domácí stále pokračující nápor Ajaxu?
     
    35
    Svěřenci ruského trenéra Sluckého předvedli obrovskou chybu v rozehrávce. Měli štěstí, že hosté celou akci překombinovali a zakončující van de Beek hlavičkoval vysoko nad.
     
    34
    Moc dlouho se s ním ovšem neohřál. Domácí se tak opět museli bránit, výborně to nyní udělal Clark, který se rychle zorientoval a nepustil k zakončení Dolberga.
     
    33
    Z dalšího nepříjemného sevření od soupeře vytáhl Arnhem až aktivně napadající Tannane, který donutil Tagliafica k chybě a vyvezl balon na útočnou polovinu.
     
    32
    Nechme se překvapit, zda se Ajax i nadále bude držet hodně aktivního stylu hry z posledních minut, nebo zda Vitesse dokáže na inkasovanou branku nějak odpovědět.
    30. Donny van de Beek - 1:1
     
    30
    Ajax právě vstřelil branku!
    Dvě obrovské šance hostující fotbalisté neproměnili, od aktivní hry ale neupustili a nyní se po zásluze dočkali vyrovnání! Tadićův pokus byl šťastně tečován do míst, kde se pohyboval Hakím Zijach, po jehož povedené přihrávce Pasveera prostřelil DONNY VAN DE BEEK.
     
    29
    Nápor ze strany ten Hagových svěřenců ještě chvíli pokračoval. Hakím Zijach jej zakončil přetaženým centrem, na který si v malém vápně počíhal Pasveer.
    28. Blind napálil břevno, van de Beeka znovu vychytal Pasveer.
     
    28
    Nyní byli hosté opravdu hodně blízko vyrovnání! Dalekonosná pumelice z kopačky Blinda skončila na horní tyči, následnou dorážku Donnyho van de Beeka lapil připravený Pasveer.
    27. Proti van de Beekovi se vytáhl Pasveer.
     
    27
    Tohle už bylo lepší! Marin předvedl parádní průnik, poté poslal nahrávku k Tadićovi, po jehož sklepnutí z dobré pozice pálil van de Beek, jenže Pasveer vytěsnil míč nad břevno.
     
    26
    Blindova vyhrána hlavička doskákala až k Hakímu Zijachovi. Marocký reprezentant se nerozmýšlel a vypálil z uctivé vzdálenosti, branku ale přestřelil.
     
    25
    Tadić sklepl pro lépe postaveného Tagliafica, jehož centr byl v pokutovém území zastaven pozorný Obispem. Domácímu stoperovi nikdo situaci neznepříjemňoval.
     
    24
    Ajaxu zatím chybí klid v kombinaci. Na druhou stranu je třeba vystihnout dosavadní výkon defenzivních hráčů Vitesse, kteří Zijacha, Tadiće a spol. k ničemu nepouští.
     
    23
    Žlutou kartu dostává Matúš Bero (SBV Vitesse Arnhem).
     
    23
    Náznak šance v podání semifinalistů uplynulého ročníku Ligy mistrů. Donny van de Beek několikrát naznačil, posléze vyslal přízemní centr skrze malé vápno, kde na balon nedosáhl Dolberg.
     
    22
    Na bližší tyč mířený centr z kopačky Marina pohotově odvrátil Doekhi. Poté to ještě individuálně a neúspěšně zkoušel Zijach, následovat tedy bude odkop od Pasveerovy branky.
     
    21
    Riechedly Bazoer v souboji dvou nizozemských mladíků dohrál Donnyho van de Beeka. Jasný faul nemohl sudí přehlédnout, ten Hagova družina má před sebou přímý kop.
     
    20
    Nicolás Tagliafico se pokoušel vyzrát na Karavajeva. Také se mu to povedlo, ruskému obránci ale těsně před šestnáctkou přispěchal na pomoc Armando Obispo.
     
    19
    Marin díky parádnímu skluzu zastavil Serera, Ajax se tak mohl vydat do okamžitého brejku, jenže Blindova nahrávka byla pro Zijacha až příliš dlouhá a prudká.
     
    18
    Clark se dobře zorientoval v souboji se Zijachem a poté zkusil vyslat dlouhý nákop až ke kapitánu Linssenovi, kterého ovšem do úniku nepustil Perr Schuurs.
     
    17
    Svěřenci Erika ten Haga po inkasované brance okamžitě přeřadili na vyšší rychlostní stupeň, zatím se jim ale nedaří přejít přes pevnou defenzivu žluto-černých.
     
    16
    Bero znovu zatápěl obraně Ajaxu, když po pravé straně pláchl Veltmanovi. Z jeho následného centru ale nic nevzešlo, balon odhlavičkoval Lisandro Martínez.
     
    15
    Nadějný postup do útoku v podání Amsterdamských byl zastaven hvizdem hlavního arbitra Nijhuise, který při předchozím souboji viděl hru rukou Daleyho Blinda.
    13. Matúš BERO - 1:0
     
    13
    Arnhem právě vstřelil branku!
    No vida, utkání nám přináší překvapivý začátek, domácí fotbalisté se totiž proti úřadujícímu mistrovi ujímají vedení! Na pravé straně nehlídaný Karavajev poslal přihrávku přesně do běhu MATÚŠI BEROVI, po jehož střele z první a teči jednoho z bránících protivníků skončil balon až v síti.
     
    12
    Hosté sáhli k rozehrávce na krátko. Donny van de Beek se posléze pokoušel o jakýsi střílený centr, jenže balon poslal až mimo hrací plochu.
     
    11
    Trocha více volného prostoru se otevřela před Matavžem, jehož nahrávka však směřovala Berovi pouze na paty. Z okamžitého protiútoku vytěžil Ajax roh.
     
    10
    Matavž dokázal proti Veltmanovi vybojovat alespoň autové vhazování. V těsné blízkosti Andrého Onany se ale Arnhemští dlouho neohřáli, míč odkopl Schuurs.
     
    9
    Úvodní minuty se odehrály v poměrně divokém tempu, nyní na place už několik okamžiků sledujeme stále stejný obrázek, tedy trpělivý přihrávkový kolotoč hostí.
     
    8
    Daley Blind zvedl hlavu a vyslal zajímavou kolmici pro Dušana Tadiće, jenže těsně před ním dokázal zasáhnout bývalý obránce pražské Sparty Karavajev.
     
    7
    Amsterdamští stále nepustili svého soupeře k míči, zároveň se ale nikam neposunuli. Individuálně to zkoušel Veltman, jehož do vápna nepustil Max Clark.
     
    6
    Hosté po předchozím zaváhání sáhli k chvilkovému uklidnění hry. Momentálně sledujeme jejich kombinaci na vlastní polovině, zapojuje se i Onana.
     
    5
    Martínez přišel na polovině hřiště o balon, kupředu se na to konto vydal Tannane. Jedna z nových posil Vitesse hledala Matavže, před kterým míč odklidil Veltman.
     
    4
    Zápas začal v hodně solidním tempu. Domácí fotbalisté se vydali do rychlé protiakce, kterou jen za cenu faulu zastavil Marin. Celá situace se obešla bez karetního trestu.
     
    3
    Serero se zbytečně dlouho zdržoval s míčem u vlastní šestnáctky. Nakonec z toho vzešla první šance zápasu, Donny van de Beek ale ranou z první Pasveera nepřekonal.
     
    2
    První akce Ajaxu vedla po levé straně hřiště, když Tagliafico dlouhým pasem nalezl Dušana Tadiće, hostujícímu kapitánovi ale nevyšlo zpracování, čehož využil Karavajev.
     
    1
    Rozhodčí Bas Nijhuis dal pokyn k zahájení dnešního utkání, pojďme na to! Rozehrávky se ujali hostující fotbalisté, kteří nastupují v tmavě modrých dresech, naopak svěřenci Leonida Sluckého budou hrát ve žluto-černém.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    SBV Vitesse Arnhem: Pasveer – V. Karavajev, Obispo, Doekhi, Clark – Tannane, Bazoer, Serero, Bero – Linssen (C), Matavž.
    Náhradníci: Lamprou – Lelieveld, Jornell Grot, Darfalou, Hájek, Gong, Ali, Foor, Musonda, Buitink.

    AFC Ajax: Onana – Veltman, Schuurs, Lisandro Martínez, Tagliafico – Marin, Blind, van de Beek – Zijach, Dolberg, Tadić (C).
    Náhradníci: B. Varela, Scherpen – Pierie, Neres, Huntelaar, Promes, Mazraoui, Magallán, Schöne, Ekkelenkamp, de Wit, Dest.

    Rozhodčí: Bas Nijhuis – Bas van Dongen, Erwin Zeinstra.
     
    Poslední vzájemné utkání

    23. 4. 2019 – AFC Ajax – SBV Vitesse Arnhem 4:2

    Branky: 41. Zijach, 55. Tadić (pen.), 58. de Ligt, 80. Tadić (pen.) – 66. Foor, 82. Darfalou

    AFC Ajax: Onana – Veltman, Blind, de Ligt, Tagliafico (63. Kristensen) – de Jong, van de Beek, Schöne (79. Ekkelenkamp) – Tadić, Dolberg, Zijach (62. Neres)

    SBV Vitesse Arnhem: Pasveer – Bero, van der Werff (86. Thelander), Doekhi, Clarke-Salter, Clark – Ödegaard, Serero, Foor (67. Matavž), Linssen – Buitink (78. Darfalou)
     
    AFC Ajax

    Účast v semifinále Ligy mistrů, skalp Realu Madrid či Juventusu Turín, vítězství v nizozemském poháru a po pětileté pauze opět zisk ligového titulu. Ajax prožil fantastickou sezonu, na kterou bude velice obtížně navazovat. Hráči z Amsterdamu patřili během přestupového okna k nejžádanějšímu zboží, Matthijse de Liga si vyhlédl již zmíněný Juventus a Frenkie de Jong neodolal nabídce z Barcelony. Podle posledních zpráv je na odchodu také Donny van de Beek, který by se měl stát další posilou Bílého baletu. Nový ročník rozjeli svěřenci trenéra Erika ten Haga skvěle, když před týdnem v rámci nizozemského superpoháru přehráli PSV 2:0, trefili se Dolberg a Blind. Vykročí dnes Ajax vítězně za obhajobou titulu?
     
    SBV Vitesse Arnhem

    S uplynulým ročníkem mohli být v Arnhemu spokojeni. Po základní části nizozemské nejvyšší soutěže obsadilo Vitesse páté místo, a podruhé v řadě tak zabojovalo o účast v Evropské lize. S Groningenem si sice svěřenci trenéra Sluckého poradili, v klíčovém dvojzápase ale po výsledcích 1:1 a 0:2 nestačili na Utrecht. Během léta přišli Vitas o Martina Ödegaarda, který se po skončení hostování vrátil do Realu Madrid, odkud zamířil do San Sebastianu, nebo Alexandera Büttnera, bývalého obránce Manchesteru United. Novými posilami se stali třeba Riechedly Bazoer či český obránce Tomáš Hájek, na hostování dorazil kmenový hráč londýnské Chelsea Charly Musonda. Udrží se Vitesse mezi širší nizozemskou špičkou i v této sezoně?
     
    Příjemný sobotní večer přeji všem fanynkám a fanouškům kvalitní evropské kopané! Po letní přestávce se opět o slovo hlásí nizozemská Eredivisie, hned na úvod se můžeme těšit na zajímavý souboj, v němž úřadující šampion Ajax Amsterdam zajíždí na půdu v minulé sezoně pátého Vitesse Arnhem. Začínáme v 18:30.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.

    Vojtěch Tůma

    Góly: 13. Bero, 55. Bazoer – 30. van de Beek, 75. Tadić

    Karty:   23. Bero (ARN), 82. Bazoer (ARN) – 71. Veltman (AJA), 73. Tagliafico (AJA), 74. Blind (AJA)   85. Bazoer (ARN)


    Držení míče: 30 % : 70 %.
    Střely na branku: 3:9. Střely mimo: 7:11. Rohy: 0:9. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 15:13.
    SBV Vitesse Arnhem: Pasveer – V. Karavajev, Obispo, Doekhi, Clark – Tannane (66. Gong), Bazoer, Serero (79. Musonda), Bero – Linssen (C), Matavž (61. Jornell Grot).
    Náhradníci: Lamprou – Lelieveld, Jornell Grot, Darfalou, Hájek, Gong, Ali, Foor, Musonda, Buitink.

    Ajax Amsterdam: Onana – Veltman, Schuurs, Lisandro Martínez, Tagliafico – Marin (69. Mazraoui), Blind, van de Beek – Zijach (69. Promes), Dolberg (82. Neres), Tadić (C).
    Náhradníci: B. Varela, Scherpen – Pierie, Neres, Huntelaar, Promes, Mazraoui, Magallán, Schöne, Ekkelenkamp, de Wit, Dest.

    Rozhodca: Bas Nijhuis – Bas van Dongen, Erwin Zeinstra