USA – Jamajka 2:1 (kon.)
koniec
USA
2:1 (1:0)
Jamajka
cz Štvrtok 27.07.2017, 03:45 • Levis Stadium, Sanda Clara • CONCACAF Gold Cup • Finále
Predzápasové kurzy
     
    Na Onlajnech jsme Vám nabídli živě všech 27 utkání CONCACAF Gold Cupu 2017 včetně toho posledního, finálového. Jsme rádi, že jste si pro sledování tohoto šampionátu vybrali právě Onlajny. (06:15:12)
     
    Nadcházející ročník CONCACAF GOLD Cupu se bude konat za dva roky, tedy v roce 2019.
    Američané za doprovodu slavné písničky skupiny Queen slaví zisk poháru.

     
    Americký celek ovládl hned několik týmových statistik
    - Gólový průměr na zápas 2,2
    - Nejvíce gólů 13
    - Nejvíce střel 80
    - Nejvíce asistencí 9
    - Nejvíce faulů proti 97
    - Nejvíce faulů 80
    Tyto chvíle patří vítězům.

     
    Fotbalisté a fanoušci USA slaví triumf v Gold Cupu. Naopak hráči i příznivci Jamajky jsou smutní. Později jim ale pravděpodobně dojde, že byli svědky (a fotbalisté aktéři) zápasů, o kterých se bude dlouho hovořit. Kolik Jamajských hráčů může říct, že v jednom zápase remizovalo s Mexikem 0:0 a ve druhém dokonce 1:0 vyhrálo? Mnoho jich opravdu není. Tento tým to ale dokázal, za což na sebe může být, zcela po právu – hrdý.
     
    Američané v základní skupině nejprve remizovali s Panamou 1:1, a pak porazili Martinik 3:2 a Nikaraguu 3:0. Ve Čtvrfinále si poradili se Salvadorem 2:0, v semifinále porazili Kostariku 2:0 a v dramatickém finálovém zápase porazili Jamajku 2:1.
     
    Jamajka v základní skupině porazila Curacao 2:0, dále pak remizovala s Mexikem 0:0 a Salvadorem 1:0. Ve čtvrfinále pak porazila Kanadu 2:1. Semifinálový zápas, o kterém se bude na Jamajce psát a hovořit ještě spoustu let, dokázala Jamajka vyhrát nad Mexikem 1:0, v 88. minutě rozhodl z volného kopu Kemar Lawrence. Ve finále Jamajka podlehla USA 1:2. Rozhodující gól přišel také dvě minuty před koncem.
    Americký tým vyhrává Gold Cup.

     
    Finálový zápas končí. Američané vstoupili do zápasu aktivněji, ale nemohli se propracovat do výraznější šance. V 19. minutě se ale zranil po souboji před brankou jamajský brankář. Andre Blake odstoupil ze hry, na jeho místo přišel Dwayne Miller. Mnoho práce neměl. V poslední minutě prvního poločasu Romario Williams fauloval, a tak následovat volný kop. Jozy Altidore vykouzlil přesnou ránu, kterou otřel o břevno a gólman Jamajky neměl nárok. Dvě rány pro Jamajku přišly v prvním poločase – zranění brankářské jedničky a inkasovaný gól z jedné z posledních akcí.

    Ve druhém poločase pokračoval tým vedený jako domácí v aktivní hře a snažil se přidat druhou branku. V padesáté minutě po nenápadní akci kopala Jamajka rohový kop. Centr Kemara Lawrence mířil na zadní tyč, kde byl Je-Vaughn Watson. Ten neměl se zakončením problém, a tak bylo vyrovnáno. Skvělou šanci měl v 73. minutě Jordan Morris, ale proti jeho ráně se vytáhl gólman Dwayne Miller. Vypadalo to, že se bude hrát prodloužení, ale dvě minuty před koncem se prosadit tvrdou ránou Jordan Morris a bylo rozhodnuto. Na tento gól nedokázala Jamajka reagovat, a tak prohrála finálový duel 1.2. Američtí fotbalisté vyhrávají CONCACAF Gold Cup. Jamajka, která v semifinále senzačně porazila Mexiko 1:0, končí těsně pod vrcholem.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Poslední minuta hry, Jamajka už ví, že to nestihne, fotbalisté USA slaví.
     
    90+2
    Žlutou kartu dostává Tim Howard (USA). Americký brankář dostává žlutou kartu za zdržování hry.
     
    90+1
    Do dobré střelecké pozice se dostal Romario Williams, ale jeho rána končí výrazně nad brankou, jedna z posledních šancí Jamajky.
     
    90+1
    Střídání v týmu USA: ze hřiště odchází Darlington Nagbe, přichází Dax McCarty.
     
    90+1
    Tři minuty. Tři minuty mají fotbalisté Jamajky na to, aby se pokusilo vyrovnat.
     
    90
    Střídání v týmu Jamajka: ze hřiště odchází Darren Mattocks, přichází Cory Burke.
     
    90
    Probíhá poslední minuta hry, uvidíme, kolik minut se bude nastavovat.

    Jan Prošek

    Góly: 45. Altidore, 88. J. Morris (Dempsey) – 50. J.-V. Watson (K. Lawrence)

    Karty:   37. K. Acosta (USA), 76. Zusi (USA), 90+2. Howard (USA) – 32. Mattocks (JAM), 57. Richie (JAM)


    Držení míče: 73 % : 27 %.
    Střely na branku: 8:3. Střely mimo: 2:3. Rohy: 6:3. Ofsajdy: 1:5. Fauly: 13:20.
    USA: Howard – Villafaña, Besler, O. Gonzalez, Zusi – Nagbe (90+1. McCarty), Bradley, K. Acosta (55. Dempsey), Arriola (76. Zardes) – J. Morris, Altidore.
    Náhradníci: J. González, Hamid – Hedges, Lichaj, Miazga, Morrow, Joe Corona, Dempsey, McCarty, Pontius, Zardes, Agudelo.

    Jamajka: Blake (23. D. Miller) – Powell, Lowe, Richie (87. Lambert), J. Taylor, K. Lawrence – Gordon, J.-V. Watson, Fisher – Mattocks (90. Burke), Williams.
    Náhradníci: Hyatt, D. Miller – S. Campbell, Francis, Harriott, Binns, Grandison, Lambert, R. Morris, Burke, J. Johnson, Nicholson.

    Rozhodca: Walter Lopez

    Diváci: 63 032