Sevilla – Eibar 1:0 (kon.) | Vigo – Villarreal 0:0 (kon.) | Malaga – Valencia 1:2 (kon.)
Bilbao – La Coruña 4:1 (kon.) | Levante – Real Madrid 1:3 (kon.)
koniec
Levante UD
1:3 (1:2)
Real Madrid
Streda 02.03.2016, 21:00Španielska LaLiga • 27. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 21:00.
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní zápasu zo španielskej La Ligy. V krajine úradujúcich majstrov Európy je dnes na programe kvinteto duelov 27. kola. My sa spoločne bude venovať stretnutiu Levante vs. Real Madrid. Úvodný hvizd Ricarda De Burgosa Bengoetxeu je naplánovaný o 21:00 hod.

    LEVANTE UD

    Levante nemôže byť s doterajším priebehom sezóny spokojné. Niet divu, veď v tabuľke najvyššej španielskej súťaže mu patrí posledné miesto so ziskom symbolických 20 bodov. Doteraz si na svoje konto pripísalo len 5 víťazstiev a až v 16 prípadoch nebodovalo. Od októbra minulého roka sa hlavným trénerom stal 46-ročný Španiel Rubi. Pod jeho vedením Levante vypadlo z domáceho pohára, no zlepšilo sa aspoň v domácich zápasoch. Na svojom štadióne vyhralo 3 z posledných 4 stretnnutí, vďaka čomu sa vrátilo do boja o záchranu. Počas tejto série zdolalo Rayo Vallecano (2:1), Las Palmas (3:2) i Getafe (3:0) a nestačilo len na Barcelonu (0:2). V poslednom zápase prehralo s Villarrealom rozdielom triedy a navyše prišlo o Davida Navarra, ktorý bol po druhej žltej karte vylúčený. Okrem neho sa v dueli s Realom Madrid nepredstaví ani zranený Pedro López.

    REAL MADRID CF

    Ani v madridskom veľkoklube aktuálne nevládne spokojnosť. Biely balet totiž minulý týždeň prehral v mestskom derby s Atléticom 0:1, a tak opäť stratil v boji o titul cenné body. Po výhre Barcelony nad Sevillou sa strata na čelo tabuľky zväčšila už na zdanlivo nedosiahnuteľných 12 bodov. Naopak, Real Madrid sa musí mať na pozore pred štvrtým Villarrealom, ktorý má na konte len o dva body menej. Zverencom Zinedinea Zidanea sa nedarí najmä na ihriskách súperov. Z posledných piatich stretnutí vyhrali len raz, keď vďaka krásnemu gólu Luku Modriča zdolali Granadu 1:2. V závere spomínaného zápasu s Atléticom navyše biely balet prišiel o Sergia Ramosa a Daniho Carvajala, ktorí zhodne dostali piatu žltú kartu v sezóne. Okrem nich sú zranení Marcelo, Gareth Bale a otázny štart je aj v prípade Karima Benzemu.

    POSLEDNÝCH 5 VZÁJOMNÝCH ZÁPASOV

    17.10.15 Real Madrid – Levante 3:0
    15.03.15 Real Madrid – Levante 2:0
    18.10.14 Levante – Real Madrid 0:5
    09.03.14 Real Madrid – Levante 3:0
    05.10.13 Levante – Real Madrid 2:3
     
    Úvodné zostavy:

    Levante UD: Mariño – Iván López, Feddal, Medjani, Orbán – Simão – Lerma, Morales, Camarasa – Deyverson, Rossi.
    Náhradníci: Rubén – Verza, García Juanfran, V. Casadesús, Cuero, Rubén García, Verdú.

    Real Madrid CF: Navas – Danilo, Pepe, Varane, Nacho Fernández – Casemiro, Kroos – L. Vázquez, James Rodríguez, Ronaldo – Mayoral.
    Náhradníci: Casilla – Isco, Kovačić, Jesé, M. Llorente, Ødegaard, Tejero.

    Rozhodca: Ricardo De Burgos Bengoetxea.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop zápasu mali futbalisti Realu Madrid. V prvej minúte sme videli pomerne dosť tvrdých osobných súbojov, no hlavný arbiter zatiaľ necháva hre voľný priebeh.
     
    2
    Prvý center z pravej strany v podaní Levante nebol úspešný. Lopte prešla až na druhú stranu, kde vhadzovanie získal pre biely balet Danilo.
     
    3
    Víctor Camarasa poslal nepríjemný center do šestnástky Realu, no na správnom mieste bol Pepe, ktorý odhlavičkoval loptu do bezpečia.
     
    4
    Onedlho sa nedovoleným zákrokom prezentovala najväčšia hviezda zápasu Cristiano Ronaldo. Jeho faul však prišiel len v strede poľa.
     
    5
    Domáci sú v úvode aktívnejší a mohli otvoriť skóre zápasu. Z ľavej strany sa dostal k centru José Luis Morales, presným pasom našiel Giuseppeho Rosiho, no jeho zakončenie výborne vyrazil Keylor Navas.
    5. Giuseppe Rossi (LVN)
     
    6
    Giuseppe Rosi, ktorý je v Levante na hosťovaní z Fiorentiny, sa opäť dostal k strele. Tento raz zakončoval spoza šestnástky, ale jeho strela Keylora Navasa nezaskočila.
     
    7
    Na druhej strane spadol v pokutovom území domáceho tímu Lucas Vásquez. Hosťujúci futbalista si pýtal penaltu, avšak Ricardo De Burgos Bengoetxea mu na jeho divadlo neskončil.
     
    8
    Cristiano Ronaldo si teraz neprebral dobre loptu. Následne akcia Realu pokračovala. Jamésa Rodrígueza ale obrancovia domáceho tímu dobre vytlačili do rohu ihriska.
     
    9
    Po akcii Ronalda sa dostal k lopte Lucas Vásquez, ktorý sa snažil preniknúť do malého vápna. To sa mu síce nepodarilo, no vybojoval aspoň rohový kop.
     
    10
    Po rohom kope sa hostia nepresadili. Naopak Levante postupovalo do rýchleho brejku, no futbalisti bieleho baletu sa príkladne vrátili do obrany.
     
    11
    Guiseppe Rossi sa dostal už ku svojej tretej strele. Tentokrát bol najmenej úspešný, pretože jeho pokus spoza pokutového územia bránu súpera netrafil.
     
    12
    Lucas Vásquez postupoval dopredu, v šestnástke mal aj Cristiana Ronalda, no keďže bola jeho prihrávka zblokovaná, nasleduje rohový kop.
     
    13
    A ďalšia štandardná situácia pre Real. Tentokrát poslal loptu mimo hracej plochy krajný obranca Iván López. Exekútorom rohového kopu bude James.
     
    14
    Rohové kopy zatiaľ Realu vôbec nejdú. Pusinky sa síce dostali do zakončenia, ale strela jedného z hráčov madridského tímu bola veľmi nepresná.
     
    15
    Cristiano Ronaldo si počkal na center z pravej strany, no v súboji s Carlom Medjanim neuspel. Alžírsky obranca bol nekompromisný a nepustil Ronalda do zakončenia.
     
    17
    Tentokrát sa Portugalčan dostal do koncovky. Ronaldo si prebral loptu a svojou pravačkou ju poslal smerom na bránu. Jeho pokus však preletel len veľa ľavej tyče domácej svätyne.
     
    18
    Proti pravidlám sa previnil mladík Borja Mayoral. Zatiaľ však treba hráčov pochváliť, pretože to bol len tretí nedovolený zákrok v zápase.
     
    19
    Iván López teraz dostal veľmi zlú diagonálnu prihrávku. Lopta skončila za postrannou čiarou, a tak bude hosťujúci tím vhadzovať.
     
    20
    Cristiano Ronaldo sa dostal do koncovky. Portugalčan ťažil z dobrej práce Lucas Vásqueza, no svoj pokus nasmeroval len do brankára Diega Mariña.
    20. Cristiano Ronaldo (REA)
     
    21
    Následne rozohrávali hostia rohový kop, hoci predtým bol v jasnom ofsajde Cristiano Ronaldo. Výhodu darovaného rohu ale Real opäť nevyužil.
     
    22
    Na ihrisku vzplanuli vášne po tom, ako po odpískaný James Rodríguez napálil loptu do Lucas Orbána. Kolumbíjčan sa obhajuje, že hvizd rozhodcu nepočul a napokon z toho vyviazol bez žltej karty.
     
    23
    Diego Mariño v pohode chytá do svojich rukavíc center z pravej strany. Domáci brankár tak rozohráva ďalšiu útočnú akciu Levante.
     
    24
    Obranca Danilo si počínal nedovolene v súboji s Josém Luisom Moralesom. Levante tak bude zahrávať priamy kop, približne 25 metrov od brány Keylora Navasa.
     
    25
    Sám faulovaný hráč zahrával priamy kop, no jeho center odvrátil do bezpečia spoľahlivo hrajúci Pepe. Následne Real založil brejk, ale center Jamesa nenašiel Ronalda.
     
    26
    Cristiano Ronaldo sa ocitol po rohovom kope vo veľkej šanci. Domáci obrancovia si zle prebrali hráčov a môžu byť radi, že Portugalčan z tesnej blízkosti hlavičkoval nad bránu.
     
    28
    A ďalší faul Realu. So svojim dôrazom to prehnal brazílsky stredopoliar Casemiro. Priamy kop opäť zahrá José Luis Morales.
     
    29
    Zverenci Zinedinea Zidanea sa v pohode ubránili. Tentokrát si s centrom poradil francúzsky obranca Raphaël Varane.
     
    30
    Prvýkrát v zápase zahrávali roh aj futbalisti Levante. Tí ho zahrali na krátko, k centru z pravej strany sa dostal Morales, no jeho nebezpečný center upratal na ďalší roh Pepe.
     
    31
    Po rohovom kope sa domáci nepresadili. V akcii ale pokračovali, a keďže center Moralesa bol zblokovaný, nasleduje roh s poradový číslom 2.
     
    32
    Cristiano Ronaldo teraz nebránil vôbec svedomito. Za chrbát sa mu dostal José Luis Morales a zrazu bol na dostrel hosťujúcej brány. Nakoniec však vystrelil mimo brány.
     
    33
    Pokutový kop pre Real Madrid! Lucas Vázquez spadol na zem v súboji s Lucasom Orbánom a hlavný rozhodca neváhal ani sekundu. Ukazuje na biely bod, ktorý rozohrá Cristiano Ronaldo.
    33. Lucas Vázquez (REA), Lucas Orbán (LVN)
     
    34
    Real Madrid dal gól! Cristiano Ronaldo potvrdil, že sa mu proti Levante darí. Svoju strelu poslal po pravej ruke brankára a hoci Diego Mariño vystihol smer strely, nedokázal zabrániť gólu v jeho sieti. Pre Ronalda je to štvrtý gól v posledných štyroch dueloch proti Levante.
    34. Cristiano Ronaldo (REA) - 0:1
     
    36
    K strele spoza šestnástky sa dostal nemecký záložník Toni Kroos. Jeho pokus však nepatril k najpresnejším, lopta mierila nad bránu domáceho tímu.
     
    37
    Po úvodnom góle Realu registrujeme aj prvý ofsajd zápasu. V postavení mimo hry bol Cristiano Ronaldo.
     
    38
    Real Madrid dal gól! Favorit zápasu sa dostáva do dvojgólového vedenia. Po pravej strane potiahol akciu Danilo a presnou prihrávkou našiel BORJU MAYORALA. Ten spoza šestnástky vystrelil, svojou strelou síce trafil len pravú tyč domácej brány, no lopta sa od nešťastného Diega Mariña odrazila za bránkovú čiaru. Gól je napokon posúdený ako vlastný.
    38. Diego Mariño (REA) - 0:2
     
    39
    Levante dalo gól! Strelecké dostihy pokračujú. Hosťujúca obrana teraz poriadne zaspala a v nebezpečnom priestore nechala úplne voľného DAYVERSONA. Po tom ako Casemiro stratil loptu ju pohotový Guiseppe Rossi posunul práve na kopačku tohto brazílskeho útočníka, ktorý v jasnej šanci nezaváhal.
    39. Deyverson (LVN) - 1:2
     
    39
    Real Madrid nielenže inkasoval zbytočný gól, ale za protesty dostáva zbytočnú žltú kartu aj Lucas Vázquez.
     
    40
    Kým prvá polhodina zápasu za veľa nestála, v posledných priebehu šiestich minút sme videli tri góly. Levante síce prehráva, no stále má šancu pripraviť veľkého favorita o bodový zisk.
     
    42
    Po faule na Toniho Kroosa dostáva žltú kartu aj domáci stredopoliar z exotického Mozambiku – Simão Mate.
     
    43
    K strele spoza šestnástky sa na druhej strane dostal brazílsky obranca Danilo, no jeho pokus mieril len na tribúnu domáceho štadióna.
     
    44
    Real Madrid teraz veľmi dobre vytlačil rozohrávku Levante až pred vlastnú bránu. Domáci obrancovia mali veľké problémy, no tie zažehnal odkopom Diego Mariño.
     
    45
    Pekná akcia Realu. Po pravej strane sa dostal k centru Lucas Vázquez a svojim pasom okamžite hľadal Cristiana Ronalda. Pred ním ale dobre zasiahol brankár Diego Mariño.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý zápas máme za sebou. Videli sme v ňom tri góly, no o výsledku ešte zďaleka nie je rozhodnuté. Real sa síce dostal do dvojgólového vedenia, no tesne po góle Borju Mayorala sa na druhej strane presadil aj brazílsky útočník Deyverson. Ešte pred týmito momentami otvoril skóre zápasu Cristiano Ronaldo, ktorý skóroval z pokutového kopu. Sledujte aj druhý polčas na našom webe, začína sa už o približne 10 minút.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Do druhého dejstva vstúpilo Levante nepresnou kombináciou. To v posledných 5 zápasoch Realu podľahlo a pokiaľ túto štatistiku chce vylepšiť, musí ešte raz skórovať.
     
    47
    Center Danila z pravej strany bol zblokovaný, a tak nasleduje rohový kop. Zahrávať ho bude James Rodríguez.
     
    48
    Madridčania sa do zakončenia nedostali. Naopak útočným faulom v súboji s Deyversonom sa previnil jeho krajan Casemeiro.
     
    49
    Levante drží loptu na svojich kopačkách. Real príliš agresívne nenapáda a viac-menej čaká, čo domáci tím vymyslí.
     
    50
    Vo vzdušnom súboji sa stretli Iván López a Nacho. Voči pravidlám sa previnil domáci obranca, čo neuniklo pozornosti hlavného rozhodcu.
     
    51
    Ricardo De Burgos Bengoetxea píska ďalší nedovolený zákrok. Casemeiro hral nohou príliš vysoko a takmer odkopol Deyversonovi hlavu.
     
    52
    Krásna strela Jamesa Rodrígueza. Kolumbíjčan loptu veľmi pekne zakrútil a len o kúsok minul bránu Levante. Diego Mariño mal veľké šťastie.
     
    53
    Aktuálne sledujeme pomerne nesúrodý úsek hry. Oba tímy sa trápia v rozohrávke a ľahko strácajú loptu.
     
    54
    A ďalšia krásna strela. Tentokrát bol jej autorom bol Nacho, ktorý dostal prihrávku od Cristiana Ronalda. Španielsky obranca sa otočil s loptou a jeho prudkú strelu Diego Mariño s námahou vyrazil.
     
    55
    Úvodných desať minút druhého polčasu je v znamení miernej prevahy bieleho baletu. Zverenci Zinedinea Zidanea zrejme nechcú nechať nič na náhodu.
     
    56
    Levante zbytočne stratilo loptu v rozohrávke. Ronaldo sa k strele nedostal, no peknou prihrávkou našiel Jamesa. Ten hľadal pred bránou spoluhráča, no loptu v poslednej chvíli odkopol Zou Feddal.
     
    58
    Real Madrid nedokázal využiť zaváhanie Guiseppeho Rossiho. Ten stratil loptu, a tak Madridčania postupovali do útoku v prečíslení. Jamesova prihrávka ale nebola ideálna, a tak zo šance napokon nič nebolo.
     
    59
    Real Madrid tlačí svojho súpera a najmä na Ronalda smeruje jeden center za druhým. Portugalčan sa ale vo vzduchu zatiaľ nevie presadiť.
     
    60
    Hodinu zápasu ukončil nepresný strelecký pokus v podaní Casemira. Jeho pokus mieril nad bránu domáceho brankára.
     
    61
    Levante mohlo vyrovnať! Z pravej strany poslal do malého vápna skvelý center Iván López a loptu v páde tečoval Deyverson. Brazílčan bol blízko k tomu, aby po druhýkrát skóroval, ale tento raz tesne minul.
    61. Deyverson (LVN)
     
    62
    Diego Mariño pohodlne kryje vysokú loptu, ktorá smerovala na Borju Mayorala. Ten je v druhom polčase zatiaľ neviditeľný.
     
    63
    Prvé striedanie zápasu. Na trávnik prichádza Víctor Casadesús, ktorý nahradil Guiseppeho Rossiho.
     
    64
    Po pravej strane sa dostal k prízemnému centru Danilo. Jeho strieľaný center vôbec nebol zlý, no pred dvojicou hráčov v bielych dresoch zahasil nebezpečenstvo Carl Medjani.
     
    65
    José Luis Morales sa previnil nedovoleným zákrokom. V snahe získať loptu fauloval Pepeho.
     
    66
    Veľké šťastie teraz stálo na domácej strane. James poslal krásny pas za obranu na nabehnutého Cristiana Ronalda. Portugalčan pálil z prvej, no trafil len pravú tyč.
    66. Cristiano Ronaldo (REA)
     
    67
    Za postrannou čiarou musí byť ošetrovaný Danilo, ktorému sa zrejme pustila krv z nosa. Real Madrid tak musí hrať chvíľu len v desiatich.
     
    68
    Druhé striedanie v podaní trénera Rubiho. Ten sťahuje z ihriska Simãoa Mateho a do hry posiela španielskeho futbalistu s menom Verza.
     
    70
    Levante sa zatiaľ nevie dostať poriadne do hry. Obrana Realu až na jednu výnimku zatiaľ funguje spoľahlivo. Najmä stopérska dvojica Pepe-Varane si zaslúži pochvalu.
     
    71
    Predsa len sa domáci tím snaží dlhšie držať loptu na svojich kopačkách. Jeho kombinácia je však zatiaľ príliš ďaleko od brány Realu. Vyzerá to tak, že Levante bude onedlho opäť striedať.
     
    72
    Casemiro si teraz počínal nedovolene v súboji s Verzom. Brazílsky stredopoliar je v opatere lekárov madridského tímu.
     
    73
    Posledné striedanie Levante. Na trávnik prišiel Rubén García, ktorý nahradil Victora Camarasa. Strieda aj Real. Zraneného Casemira vymenil Mateo Kovačić.
     
    74
    K strele spoza šestnástky napriahol Verza. Striedajúci hráč sa snažil ohroziť Keylora Navasa, no ten v druhom polčase ešte nemusel zasahovať.
     
    75
    Na druhej strane zakončovala aj biela sedmička. Cristiano Ronaldo sa dostal k strele po prihrávke Danila z pravej strany, no jeho pokus tesne minul bránu.
     
    77
    Mateo Kovačić bol faulovaný. José Luis Morales ho podkopol a hlavný rozhodca tak prisudzuje loptu madridskému tímu.
     
    78
    K odrazenej lopte sa na hranici šestnástky dostal Jefferson Lerma. Okamžite pálil smerom na bránu, no podobne ako Verza pred niekoľkými minútami minul bránu Keylora Navasa.
     
    79
    Ricardo De Burgos Bengoetxea siaha do svojho vrecka. Za faul na Nacha dostáva žltú kartu striedajúci Rubén García.
     
    80
    Na záverečnú desaťminútovku posiela Zinedine Zidane aj Isca. Španielsky špilmacher vystriedal Jamesa Rodrígueza, ktorý odohral slušný zápas.
     
    81
    Levante to skúšalo opäť stredom obrany, no spoľahlivým obranným zákrokom sa opäť zaskvel Pepe.
     
    82
    Výborný zákrok v podaní Keylora Navasa. Ten zlikvidoval peknú strelu Rubéna Garcíu, približne z 20 metrov. Po následnom rohovom kope sa takmer dostal do zakončenia Zou Feddal, no v páde loptu nezasiahol.
     
    83
    Tonis Kroos bol tvrdo poslaný k zemi. Previnilca som si nevšimol, no každopádne môže byť dotyčný rád, že nevidel žltú kartu.
     
    84
    V postavení mimo hry sa ocitol Cristiano Ronaldo. Na zemi ostáva ležať Borja Mayoral a vyzerá to tak, že bude musieť striedať.
     
    85
    Je tomu skutočne tak. Borja Mayoral pomaličky opustil ihrisko a na záverečné minúty nastúpil Jesé.
     
    86
    Po faule Nacha malo Levante výhodu priameho kopu. Ten zahral tradične Morales, no lopta skončila len v rukaviciach Keylora Navasa.
     
    87
    Real Madrid kontroluje priebeh zápasu. Drží loptu na svojich kopačkách a súperovi, ktorý túži vyrovnať ju nechce za žiadnych okolností požičať.
     
    88
    Cristiano Ronaldo pekne slepol loptu na Jesého, no jeho strela bola veľmi slabá. Brankár Diego Mariño si s ňou bez problémov poradil.
     
    89
    Diego Mariño bol opäť v permanencii. Center z ľavej strany, smerujúci na Ronalda s pomocou svojich obrancov odvrátil do bezpečia.
     
    90
    Cristiano Ronaldo sa predviedol peknou individuálnou akciou. Zasekol si obrancu, loptu si prehodil na ľavačku a vystrelil. Diego Mariño jeho pokus ale dokázal zlikvidovať.
     
    90+1
    Ricardo De Burgos Bengoetxea v dnešnom zápase nadstavuje ešte štyri minúty. Dokáže ešte Levante vyrovnať alebo si Real ustráži potrebné tri body?
     
    90+2
    Real Madrid dal gól! Je rozhodnuté. Cristiano Ronaldo to teraz spravil veľmi pekne. Nabehol si za obranu, spätnou prihrávkou našiel ISCA, ktorý strelou z prvej prekonáva domáceho brankára.
    90+2. Isco (REA) - 1:3
     
    90+3
    Pre Real Madrid sa črtala šanca na brejk. Za obranu si už nabiehal Cristiano Ronaldo, no prihrávka od Jesého na hviezdneho Portugalčana neprešla.
     
    90+4
    V závere zápasu sa predral do zakončenia striedajúci Jesé, ale jeho pokus smeroval len do miest, kde stál pripravený brankár Diego Mariño.
     
    90+5
    Koniec zápasu.
     
    Real Madrid potvrdil v dnešnom stretnutí úlohu favorita. V zápase s Levante síce nepredviedol nejaký okúzľujúci výkon, no na zisk troch bodov mu to proti poslednému tímu La Ligy stačilo. V druhom polčase mohol súpera zaklincovať Ronaldo, no napokon sa to podarilo až Iscovi, ktorý v nadstavenom čase upravil na konečných 1:3. Biely balet tak po dvoch zápasoch konečne vyhral a čiastočne sa odpútal od dobiedzajúceho Villarrealu. Na druhej strane Levante ostáva naďalej posledné. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok večera. (22:55:35)

    Miroslav Kováčik

    Góly: 39. Deyverson – 34. Ronaldo (pen.), 38. Mariño (vla.), 90+2. Isco

    Karty:   42. Simão (LVN), 79. Rubén García (LVN) – 39. L. Vázquez (REA)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 4:8. Střely mimo: 7:10. Rohy: 3:10. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 12:11.
    Levante UD: Mariño – Iván López, Feddal, Medjani, Orbán – Simão (68. Verza) – Lerma, Morales, Camarasa (73. Rubén García) – Deyverson, Rossi (63. V. Casadesús).
    Náhradníci: Rubén – Verza, García Juanfran, V. Casadesús, Cuero, Rubén García, Verdú.

    Real Madrid: Navas – Danilo, Pepe, Varane, Nacho Fernández – Casemiro (73. Kovačić), Kroos – L. Vázquez, James Rodríguez (80. Isco), Ronaldo – Mayoral (85. Jesé).
    Náhradníci: Casilla – Isco, Kovačić, Jesé, M. Llorente, Ødegaard, Tejero.

    Rozhodca: Ricardo De Burgos Bengoetxea