Rapid Viedeň – Mattersburg 3:0 (kon.) | Grodig – Ried 2:2 (kon.) | Admira Wacker Mödling – Austria 0:3 (kon.)
Sturm Graz – Salzburg 0:0 (kon.)
koniec
Rapid Viedeň
3:0 (2:0)
SV BauWelt Koch Mattersburg
cz Streda 02.03.2016, 18:30 • Ernst-Happel-Stadion, Vídeň • Rakúska Bundesliga • 25. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Hezký den! Srdečně vás vítám u sledování pokračování pětadvacátého kola rakouské Tipico Bundesligy, která po včerejší záchranářské bitvě Wolfsbergu s Altachem pokračuje hned čtyřmi zápasy. My se zde společně zaměříme na duel, v němž SK Rapid Vídeň od 18:30 změří síly s SV Mattersburgem, tak si to nenechte ujít!
     
    SK RAPID VÍDEŇ

    Přemožitel Plzně ze základní skupiny letošní Evropské ligy má i letos sezónu velmi nadějně rozjetou, Rapid je momentálně druhý se stejným bodovým ziskem jako vedoucí býci ze Salzburgu, chcete-li Solnohradu. Zatímco v lize se zeleným v poslední době daří, na evropské scéně Vídeňští dostali ponižující nášupy 0:6 a 0:4 od Valencie. V minulém kole se naladili na vítěznou vlnu výhrou 3:2 nad Grödigem, uspějí svěřenci kouče Barisice i dnes?
     
    SV MATTERSBURG

    To Mattersburgu se naděje na evropské poháry začínají vypařovat, tamní Sportverein na ně totiž ze šesté příčky momentálně ztrácí už osm bodů. Hned pět z posledních šesti ligových duelů hostů skončilo remízou, a to včetně toho posledního, v němž Mattersburg doma ztratil dva body v duelu s trápícím se Wolfsbergem.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Rapid Vídeň: Strebinger – Pavelic, Hofmann, Dibon, Stangl – Petsos, Schwab – Schöbesberger, Hofmann, Kainz – Jelić.
    Náhradníci: Schaub, Grahovac, Nutz, Knoflach, Murg, Alar, Wöber

    SV Mattersburg: Kuster – Höller, Mahrer, Maksimenko, Farkas – Sprangler, Jano, Prietl – Templ, Röcher, Ibser.
    Náhradníci: Borenitsch, Malic, Erhardt, Rath, Erlthaler, Fran, Bürger

    Rozhodčí: Schüttengruber – Brandner, Rigler.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    První akce Rapidu se nesetkala s úspěchem, následovat tak bude pouze odkop od Kusterovy svatyně.
     
    2
    Protiútok Mattersburských nevypadal vůbec špatně, ale Templovi v rozhodující moment sjel balon z kopačky a dokutálel se až do zámezí.
     
    3
    Fotbalisté celku z rakouské metropole kombinují na polovině hřiště a od úvodních minut chtějí dát svému sokovi najevo, kdo je doma.
     
    5
    Dibon si nedovoleně vyšlápl na Alexandera Ibsera, hráči v červených dresech tak budou mít spoustu času na rozehrávku.
     
    6
    Domácí pohledně zakombinovali, ale Pavelic si vůbec nedokázal zpracovat nepříliš obtížnou přihrávku a svou školáckou chybou připravil hráče Rapidu o balon.
     
    7
    Chrovatský legionář Jelić si pohlídal ofsajdovou linii, převzal parádní kolmici od Schöbesbergera a dostal se až do pokutového území, jeho rána z pravé strany ale nebyla přesná!
     
    9
    Další nákop byl adresovaný právě rozběhnutému Schöbesbergerovi, ten ale neměl dostatečnou rychlost k tomu, aby si míč zpracoval ještě na hrací ploše.
     
    10
    Úvodní desetiminutovka je za námi. Fotbalisté Rapidu jsou zatím jednoznačně aktivnějším celkem, Kuster ale ještě nemusel zasahovat.
     
    11
    Obrovský Ernst-Happel-Stadion je dnes zaplněný ani ne z poloviny, na tribunách přesto panuje skvělá atmosféra a domácí příznivci ženou svůj tým dopředu.
     
    12
    Thorsten Röcher teatrálně upadl po souboji s Petsosem, sudí mu to ale zbaštil, a tak budou Mattersburští mít k dispozici rozehrávku.
     
    14
    Po obranném zákroku Vitalijse Maksimenka zahrávali domácí svůj první roh, z něj ale žádné nebezpečí pro Kustera nepramenilo.
     
    15
    Kainz zbytečně fauloval při napadání, hostující zadák Höller tak bude mít spoustu času na rozehrávku.
     
    16
    Templ z pravé strany trefil jen prvního hráče v zeleném, který stál před ním, hosté ale budou zahrávat rohový kop.
     
    17
    Centr z Höllerovy kopačky ale za nic nestál. Příliš vysoký míč proletěl pokutovým územím bez povšimnutí a skončil až v autu.
     
    19
    Po Janově přihrávce zkusil štěstí matterburský snajpr Röcher, jeho projektil ale proletěl o několik metrů vedle levé tyče.
     
    20
    Prakticky z identické pozice to na druhé straně zkusil Kainz, jenž však pumlíč netrefil ideálně, a ten tak Kusterovu svatyni vůbec neohrozil.
     
    21
    Úvodní dvacetiminutovka je za námi a bůhvíjaký fotbal zatím k vidění nebyl, po nepovedené Templově akci bude následovat jen další odkop od svatyně Rapidu.
     
    22
    Rapid měl k dispozici standardní situaci z pravé strany, jenže Steffen Hofmann se zle ukopl a jeho nepovedený centr trefil jen zeď.
     
    23
    Polovina úvodní pětačtyřicetiminutovky je za námi a domácí příznivci dál podporují svůj tým, ačkoliv se hráčům v zelených dresech stále nedaří vytvořit si vážnější šanci.
     
    24
    Röcher si na levé straně vyměnil míč s Templem a poté si to namířil směr pokutové území, Dibon jej ale včas zastavil a následovat bude další roh pro Mattersburg.
     
    25
    Balon propadl až na vzdálenější tyč k volnému Prietlovi, jeho hlavička ale postrádala přesnost i razanci. Strážce vídeňské svatyně Richard Strebinger stále čeká na svůj první zákrok.
     
    27
    Španělský legionář Jano se poctivě vrátil a poblíž půlící čáry vybojoval míč zpět pro Mattersburg, hosté o něj ale zase rychle přišli.
     
    28
    Ibser si po vzoru Arjena Robbena navedl míč na střed hřiště, těsně před hranicí pokutového území se ale bál vystřelit a alibisticky posunul míč za sebe.
     
    29
    To Farkas se nakonec do zakončení protlačil, ale jeho pokus byl vskutku nepřesný, a následovat tak bude pouze odkop od Strebingerovy klece.
     
    30
    Hlavička Mateje Jeliće proletěla vysoko nad břevnem mattersburské svatyně a chorvatský legionář se poté navíc s bolestivou grimasou chytl za patu.
     
    32
    Jelić se zdá být v pořádku, hra tak může vesele pokračovat dál. Kuster už si chystá balon k odkopu.
     
    33
    Stadionem to jen zahučelo. Jelić totiž v pokutovém území posunul míč za sebe, ale tam byl jen stoper Maksimenko.
     
    34
    No a pozor, Rapid bude zahrávat pokutový kop, poněvadž Stangl nedovoleně zastavil průnik Stefana Schwaba!
     
    35
    Jenže pozor, Stefen Hofmann penaltu nekopl vůbec dobře a strážce hostující svatyně Kuster míč dokázal vyrazit!
    35. Steffen Hofmann neproměnil penaltu!
     
    36
    Rapid právě vstřelil branku!
    Domácí příznivce to ale mrzet nemusí, deset minut před přestávkou jde Rapid do vedení! Z dobrých dvaceti metrů se do balonu opřel STEFAN SCHWAB a jeho skvěle umístěný projektil doletěl přesně do levé šibenice!
    36. Stefan SCHWAB - 1:0
     
    38
    Zdá se, že vídeňské fotbalisty vstřelená branka pořádně nabudila. Hráči v zelených dresech totiž nadále kombinují na útočné polovině soupeře!
     
    39
    A probudili se i fanoušci na stadionu Ernsta-Happela, kde ještě po neproměněné Hofmannově penaltě panovala vpravdě komorní atmosféra.
     
    40
    Hráči v červených dresech se zatáhli na vlastní polovinu a v posledních minutách se jen brání, Mattersburg se bude muset zvednout, bude-li chtít pomýšlet na bodový zisk.
     
    42
    Až teď se svěřenci kouče Vastiće prokousali s míčem alespoň k půlící čáře, tam ale o kulatý nesmysl zase přišli. Na sklonku první půle je Rapid dominantním týmem.
     
    44
    Rapid právě vstřelil branku!
    No a už je to o dva góly! Florian Kainz si na hranici pokutového území všiml úplně volného STEFANA STANGLA a předložil mu přesný pas. Krajní zadák Rapidu vystřelil z první a na jeho ránu byl Kuster krátký!
    44. Stefan STANGL - 2:0
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Úvodní pětačtyřicetiminutovka je za námi. Mattersburští fotbalisté se svým favorizovaným soupeřem dlouho drželi krok a Kuster navíc deset minut před poločasovým hvizdem chytil Steffenu Hofmannovi penaltu, poté se ale na trávníku děly věci. Rapid udeřil dvakrát v rozmezí osmi minut, a je tak na nejlepší cestě za vítězstvím. Dokráčí k tříbodovému zisku? Moudřejší budeme už v 19:30!
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu SV Mattersburg: ze hřiště odchází Jano, přichází Philipp Erhardt.
     
    48
    Po změně stran zatím sledujeme opatrnou podívanou z obou stran, ani jeden tým se nikam nežene. U Rapidu je to logické, u hráčů v červených dresech už méně...
     
    49
    Strebinger byl nucen vyběhnout až na hranici svého brankoviště, aby odhlavičkoval míč do bezpečí těsně před dotírajícím Röcherem!
     
    50
    Ačkoliv jedna celá strana vídeňské arény zeje prázdnotou, kotel Rapidu se stará o skvělou atmosféru a žene domácí borce dopředu.
     
    51
    Po zaváhání Dibona se z tribun ozval nepříliš, ale přece slyšitelný pískot, domácí borci už ale zakládají protiútok.
     
    52
    Schwab se prokousal až na hranici pokutového území, z levé strany se mu ale nepodařilo odcentrovat. Rapid však bude mít k dispozici roh!
     
    53
    Z něj žádné nebezpečí pro Kustera nepramenilo, následovat bude pouze odkop od matterburské svatyně.
     
    55
    Po Hofmannově přihrávce zkusil štěstí ranou zpoza pokutového území Philipp Schöbesberger, Kuster ale ani tentokrát nemusel zasahovat.
     
    56
    Domácím příznivcům teď spadl kámen ze srdce. Strebinger totiž vyrazil centr z levé strany jen před sebe a Röcherovy chyběly centimetry, aby se k volnému míči dostal!
     
    58
    Přihrávka Maria Pavelice přišla příliš pozdě, Steffen Hofmann tak uvízl v ofsajdové pasti.
     
    59
    Střídání v týmu SV Mattersburg: ze hřiště odchází Ibser, přichází Bürger.
     
    60
    Rozběhnutý Stangl si zpracoval průnikovou přihrávku až těsně za brankovou linií, následovat tak bude pouze odkop od Kusterovy svatyně.
     
    62
    Hodina hry je za námi a Rapid skálopevně kráčí za dalším tříbodovým vítězstvím, i po změně stran jsou domácí lepším týmem.
     
    63
    Teď se sice hosté osmělili, ale jejich kombinační akci zhatila nepovedená kolmice z Prietlovy kopačky. Strebinger tak má spoustu času na rozehrávku.
     
    65
    Střídání v týmu SK Rapid Vídeň: ze hřiště odchází Schöbesberger, přichází Murg.
     
    66
    Už to mohlo být definitivní, poněvadž Stangl se zničehonic ocitl sám před Kusterem. Ze stoprocentní pozice ale pálil jen do mattersburského gólmana!
     
    67
    Ou! I po následném rohovém kopu se v ložence ocitl právě Stangl, který ale i tentokrát selhal a nechal vyniknout přesouvajícího se Kustera!
     
    69
    Rapid měl k dispozici další standardní situaci, s přímým kopem ale domácí fotbalisté naložili prachbídně – ani střela, ani centr, spíše něco mezi.
     
    70
    To Strebinger na druhé straně musel jít na zem, ale dalekonosnou ránu Templa jen zkontroloval. Hostující křídelník nemířil přesně.
     
    71
    Žlutou kartu dostává Sprangler (SV Mattersburg).
     
    71
    Stanglův centr z levé strany byl sražen do zámezí, Rapid tak bude zahrávat další rohový kop.
     
    72
    Centr od rohového praporku ale doletěl přímo do Kusterovy náruče, matterburský gólman měl úlohu snadnou.
     
    74
    Střídání v týmu SK Rapid Vídeň: ze hřiště odchází S.Hofmann, přichází Schaub.
     
    75
    Do matterburské šestnáctky přiletěl další nebezpečný centr z levé strany, ten ale nikoho v zeleném dresu nenašel.
     
    77
    Střídající Philipp Erhardt zkusil štěstí z uctivé vzdálenosti, jeho nepřesný projektil ale vysoko přeletěl Strebingerovu svatyni.
     
    78
    V samotném závěru zápasu už je hra hodně rozkouskovaná, o vítězi je již prakticky rozhodnuto a ani jeden tým se nikam nežene.
     
    80
    Střídání v týmu SV Mattersburg: ze hřiště odchází Röcher, přichází Erlthaler.
     
    81
    Střídání v týmu SK Rapid Vídeň: ze hřiště odchází Jelić, přichází Alar.
     
    82
    Hráči v zelených dresech kombinují na polovině hřiště a s napadajícími hráči Mattersburgu si nedělají velkou hlavu, zápas se dohrává ve vycházkovém tempu.
     
    84
    Před domácími se teď otevřela dálnice volného prostoru, ale vídeňští fotbalisté se místo toho uchýlili ke kombinaci na jeden dotek.
     
    85
    Do konce již zbývá jen nějakých pět minut a Rapid nadále neohroženě kombinuje.
     
    87
    Rapid právě vstřelil branku!
    Obrovskou chybu teď vyrobil Höller, který doslova namazal míč FLORIANU KAINZOVI, jenž si pohodlně naběhl před Kustera a přesnou střelou mu nedal šanci! Máme zaděláno na debakl.
    87. Florian KAINZ - 3:0
     
    88
    Před střídajícím Erlthalerem se teď otevřela dálnice volného prostoru, hostující křídelník ale neměl dostatečnou rychlost a míč mu ujel do zámezí.
     
    89
    To samé na druhé straně hřiště potkalo Alara, jenž si prudký pas zpracoval až za brankovou linií.
     
    90
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Ve druhé půli se toho na trávníku už příliš nedělo, Rapid si totiž zkušeně kontroloval pohodlný náskok a hosté se nedokázali dostat do šancí. V samotném závěru zaváhal matterburský zadák Höller, jehož chybu potrestal gólem na konečných 3:0 Florian Kainz.
    Rapid zaslouženě urval další tři body.
     
    Vídeňský celek se tak alespoň na několik desítek minut posouvá do čela tabulky! Z něj může Rapid v případě výhry sesadit momentálně druhý Stuttgart, který hraje od 20:30 se Sturmem Graz.
     
    Z mé strany už je to protentokrát vše, příště na počtenou! (20:31:13)

    Vojtěch Balon

    Góly: 36. Schwab, 44. Stangl, 87. Kainz

    Karty:   71. Sprangler (MTT)

    Nepremenená penalta: 35. Hoffmann (RVI), brankár Kuster zneškodnil


    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 5:3. Střely mimo: 5:5. Rohy: 8:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 4:10.
    Rapid Viedeň: Strebinger – Pavelic, M. Hofmann, Dibon, Stangl – Petsos, Schwab – Schöbesberger (65. Murg), S. Hofmann (74. Schaub), Kainz – Jelić (81. Alar).
    Náhradníci: Schaub, Grahovac, Nutz, Knoflach, Murg, Alar, Wöber

    SV BauWelt Koch Mattersburg: Kuster – Höller, Mahrer, Maksimenko, Farkas – Sprangler, Jano (46. Erhardt), Prietl – Templ, Röcher (80. Erlthaler), Ibser (59. Bürger).
    Náhradníci: Borenitsch, Malic, Erhardt, Rath, Erlthaler, Fran, Bürger

    Rozhodca: Schüttengruber – Brandner, Rigler